Miért bukott meg a magyar ellenzéki előválasztás?

2016 november 7 7:39 de.72 hozzászólás

A Balpárt választási koordinátoraként mindkét előválasztást előkészítő beszélgetésen részt vettem. Oda minket a Párbeszéd Magyarországért Párt hívott meg, a beszélgetések célja az volt, hogy megvitassuk azt a koncepciót, amelyet vendéglátóink szakértői állítottak össze.

Az előválasztás véleményem szerint egy jó lehetőség lehetett volna, hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk Orbán Viktor leváltásához. Bíztunk abban, hogy jelöltjeink és programunk egy demokratikus választás során megmérettetésre kerülhetnek majd más jelöltekkel és programokkal. Természetesen voltak aggályaink is. legfőképpen az, hogy alacsony előválasztói regisztráció esetén a választás azoknak kedvezett volna aránytalanul, akik több párttagjukat tudják választóként regisztrálni. Joggal tartottunk tőle, hogy a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció az egész dolgot arra használhatja, hogy ezzel is bebiztosítson olyan embereket, akiket egy sima országgyűlési választáson nem választanának meg egyébként. A nagypártok azonban láthatóan még belemenni sem kívántak egy olyan kezdeményezésbe, amelyben nemkívánatos politikai programpontok és új népszerű politikai karakterek tűnhettek volna fel. Ezért egy vehemens aknamunkával az egész kezdeményezést jégre vitték, olyan helyzetet alakítottak ki, hogy értelmetlen folytatni, jobb elfelejteni az egészet.

Az például sehol nem volt meghatározva, hogy bárki bárkit kiutálhat a meghívottak közül. Gyurcsány Ferenc azonban pofátlan módon egy zsarolással indított, első körben rámutatott a Liberálisokra és kijelentette, hogy ha ők ott lehetnek, akkor ő fel fog állni. Ez a vétózása nem volt legitim, miként a második körben Bokros Lajos Gyurcsány által támogatott vétózása sem, amely második kiutálandó szereplőnek a Balpártot határozta meg. Érvelése szerint velünk az a baj, hogy nem vagyunk elég elszánt antiorbánisták. Ez ugye azért vicces kritika, mert aki ma Gyurcsánnyal és Bokrossal egy asztalhoz ül, az már ezzel az egyetlen tettével is bizonyítja, hogy szinte bármire képes azért, hogy Orbán leváltásra kerüljön.

Vitatkozhattunk volna, ragaszkodhattunk volna a jelenléthez, hangoztathattuk volna az egész vétózás illegitim voltát, de nem tettük. Amikor egyértelművé vált, hogy Gyurcsány és Bokros csak ártani és rombolni érkezett, akkor szépen fel kellett állni és ott kellett hagyni az egész szánalmas gittegyletet. Főleg akkor, amikor a vendéglátó, Karácsony Gergely is belátja, hogy van abban valami, amit nevezett urak mondanak és az MSZP képviselője pedig sietve jelzi, hogy elfogadja a Balpárt kigolyózását. És főként akkor láttam indokoltnak a gyorsított ütemben való lelépést, amikor elhangzott, hogy egy nulladik találkozáson lényegében volt egy megállapodás, amely arról szólt, hogy az előválasztás nem más, mint egy új összefogás. Azért ez egy nagyon súlyos dolog, ami bizonyítja, hogy a szereplők egy része ebben a játékban a biodíszlet kategóriába tartozik. Nem meglepő módon Bokros Lajos már első lépésként azt vetette fel, hogy minden választási blikkfang nélkül írjunk közös programot, találjunk nevet az új összefogás pártnak és ha még marad kedv, akkor lehet választani a jelölteket valami választásosdival, de ez a gondolat mindvégig valami szükséges rosszként merült fel csupán. Azon balpárti álláspont, hogy legyen valóban választás az előválasztás programok és személyek ütköztetésével, általános felháborodást keltett.

Minket kigolyóztak, tudomásul vettük és elegánsan távoztunk. A két illegitim vétó és bukott politikusok dominanciája az egész előválasztást hiteltelenné és értelmetlenné tette. Sokan ma arról beszélnek, hogy újra el kell kezdeni az egészet, mintha ez a vásári komédia meg sem történt volna. Azt mondják, hogy felejtsük el, hogy minket megalázott két olyan alak, akik Orbán szálláscsinálói voltak. Bokros nélkül nem lett volna első, Gyurcsány nélkül pedig nem lett volna második Orbán-kormány. Szégyene a demokratikus oldalnak, hogy ezek az emberek még ma is játszhatják pitiáner játszmáikat a politikai palettán. Ha rajtam múlik, velük többet nem ülünk egy asztalhoz és együttműködni csak azokkal tudok, akik hozzám hasonlóan látják ezt a dolgot. El kell felejteni mindenkit, aki 2010 előtt meghatározó politikus lehetett. Új és erős ellenzék csak akkor tűnhet fel, ha minden szempontból markáns és valóban baloldali programmal, valamint hiteles politikusokkal állunk elő. Mi minden bohóckodást mellőzve készülünk immár 2018-ra. Jelöltjeink száma folyamatosan gyarapodik, az már most biztos, hogy Óbudán, Újpesten, Angyalföldön, Erzsébetvárosban, Józsefvárosban, Kőbányán, Miskolcon, Szegeden és Szentesen jelen leszünk, de a választási együttműködésnek köszönhetően Nógrádban, Baranyában és Komárom-Esztergom megyékben is már biztos az indulás. Jelenlétünk sokaknak fájni fog, de akinek ez nem tetszik az moralizálásval ne minket háborgasson, hanem Bokros Lajost, Gyurcsány Ferencet és Neményi Andrást, mert ezt ők kúrták el ismét. Nem kicsit, nagyon…

Kalmár Szilárd (Munkások Újsága)

Illusztráció: 3 Quarks Daily.

Illusztráció: 3 Quarks Daily.

72 hozzászólás

  • Már az is jellemzö,hogy a Balpárt elment erre a szeánszra, igy beáll „Orbán leváltoi” sorába.

    Pardon,és a nép? Ne csak proletár nyuggereket, városi borotvált honalju liberálisokat kérdezzenek. Ök csak egy szub-réteg. Az europai „liberalizmustol „demoktúűciátol” ami nem a mienk egy percig sem éreztük magunkéának, mentalitásunktol, ezeréves érzésvilágunktól messze áll.

    MIÉRT AKLAERJÁK A MAGYAROAT MEGEBTENI HA NEM KÉRNEK BELÖLE?

    Konkrtét doolkgokkal foglakozzanak.abortsz,vizkincs védelme,köz- vizkutak felállitéa ,árammentes nyulvántartás,egy bekövetkezö kataszrofa esetére!Fiatlok kötelezö ön-és honvédelmi elöképzése!Élelmiszer termelés.
    Lehet fikázni és nevetni.

    A valoság felülirha az idologiát,jobb vgy baloldalrol is.
    üdv
    [email protected]

  • Christopher Adam

    Kiss Pál,

    Kommentjében annyi hiba és elütés van, hogy szinte olvashatatlan. Az első két mondatba még igyekeztem belejavítani, aztán feladtam. Ha már ezeréves érzésvilágról ír, akkor kérem olvassa át hozzászólását mielőtt beküldi.

  • Kedves Szilárd, ugye az világosan kitetszik, hogy jelenleg az ellenzék együttvéve se annyira elfogadott a közvélemény-kutatások szerint, mint egyedül a Fidesz-KDNP?
    A Fidesz szándéka legalább látszik, annak ellenére, hogy nem verik nagydobra, de Orbán leváltásán kívül mi lenne az ellenzék elképzelése?
    Lehetne talán az egyik: választási győzelmük esetén azonnal leállítják a futball-akadémiák, a futball-klubok és a futball-stadionok építésének/működtetésének állami pénzügyi támogatását. Ezt a pénzt a közegészségügy színvonalának fejlesztésére fordítanák. Csak egy példa … és máris választóközelibb lenne ez a „le akarjuk váltani Orbánt” igyekezet.

  • Az egész ott kezdődik, h a népszellemiségünktől idegen az ELLENE. Még akkor is, ha a valamiért megvalósulása érdekében valamit el kell pusztítani.
    Az életem során jópár hobby és egyéb célirányossággal működő csoport és közösség (közel sem volt mindegyik emberi értelemben vett közösség)működését, a működésének változásaival együtt, láttam. Jópárat a tagjaként is. Vannak közöttük olyanok amelynek az alapításában is részt vettem és olyanok is amelyek elenyésztek.
    A hobby csoportok a szükséglet hierarchia szerint haltak el az elmúlt negyed század általános leépülése közben.
    A többi azért, mert tettek annak érdekében, h az építő tervek kudarcba fulladjanak.
    Két párt szekerét toltam program ígéreteknek híve.
    Már egy ideje nem X-elek. Az egyértelműség kedvéért ráírom a szerződési blankettákra, h megtartom a rendelkezési jogomat.
    Egyre több ember jut el oda, h olyanba nem száll be amelyben nem látja biztosítottnak a beleszólási lehetőségét.
    Az AE program is emiatt halt el lassan, de biztosan.
    Az álcivil (elvileg civil közösségek szövetsége) próbálkozás már sokkal gyorsabban került leszálló ágba.
    Már alig több van belőle, mint CMM címkézettségű média produkciók.

  • A cikk is és a beírások is, a régi nagy magyar betegségre utalnak. Teljes széthúzás és hiánya az összefogásnak!
    Ilyen módszerrel, nem lehet semmit tenni, de győzni végképp nem!

  • Lemaradt: ezért bukott meg az ellenzék.

  • Figyelő: egy olyan országban, ahol nincs egyetlen közös gondolat és cél, ott badarság összefogásra várni. Lám, a 60 éves évfordulót itt ezen a fórumon is többféleképpen értelmezik.

  • Szerencse, hogy ez az előválasztási ötlet nem valósult meg,mert csak újabb áskálódásra, sumákolásra lett volna jó.
    Nem is értem, hogy a szabad szemmel nem látható pártok mire számítanának egy ilyen választással ?
    Szervusztok, jó estét !

  • Drizali
    nincs összetartás, örökös széthúzás van a magyarok között, itt is ott is.
    Hosszú életem folyamán csak egyszer tapasztaltam rövid ideig, 1956 okt.23-án, talán néhány napig!

  • Van egy olyan konstrukció amelyhez eleink nagyon durva felszámoló erőszak ellenében is foggal körömmel ragaszkodtak.
    A széthúzásról pedig annyit, h konkrét segítségre még kérés, különösebb központi szervezés nélkül is, népmozgalmi szintű példás összefogásokat láthatunk.
    A teljesség igénye nélkül felsorolok párat.
    A vörösiszap katasztrófa addig, ameddig nyilvánvalóvá nem vált, h a vezérkarunk durván packázik.
    Árvizi katasztrófa helyzetek.
    Téli (elhavazásos) katasztrófahelyzetek. Ebben kiemelten szép volt az amit az elhavazott március idusán produkáltuk.
    Az Erdélyi forradalommal társuló katasztrófa helyzet.
    A déli határaink védelmére is elindultak a polgárőr csoportok. Ezeket a vezetőségünk durván elzavarta. Igaz, ez abban az időszakban volt amikor a propaganda szöveggel ellentétben, a hivatalos emberek maguk nyitottak utat a határainkra érkezetteknek az ország belseje felé.
    Remélhetőleg, az önellátó települések propaganda beindulása hatására felgyorsul a jó irányú változás.

  • Kedves Szilárd! Nem vitatva jó szándékát (bár a pokolba vezető…): mitől „illegitim” egy vétó? Amikor először jelentkezett ezeken a hasábokon, elolvastam a neten a programjukat, és tettem is pár megjegyzést, de erre sem kaptam választ.
    Akkor most általánosítva (vállalva az általánosítás minden hibáját):az a program nem illeszkedik egy demokratikus rendbe. Nekem, a szabadgondolkodó szocialistának ez teljesen világos. Az előválasztással én sose értettem egyet, de hallgattam, mert úgy gondoltam, ha az ellenzék többsége támogatja, elfogadom. Bonyolultabb ellenérvem: a legaktívabb tagsággal rendelkező ellenzéki győz majd, ez pedig a teljes népesség körében nem lesz elég, tehát csalóka lehet a végeredmény. A vulgárisabb érvem: csak a kutya próbálkozik… Előválasztásnak szerintem a pártokon belül van/lenne a helye.
    Itt fent csak úgy árad a fojtogató doh az „ezeréves érzésvilágból”. Figyelő szegény már csak felejt, és a jelek szerint nincs sok felejteni valója.
    Hanem kedves Szilárd! A fenti írás stílusa, mondanivalója kísértetiesen hasonlít a Párt (a néhai fiatal demokraták szövetsége) 1988-89-es felhívásaira, ez gyanakodásra ad okot. Főként abban, hogy egyes személyeket tart minden baj okozójának – ezzel implicite támogatva a személyi kultuszt. Talán célravezetőbb lenne a társadalmi-gazdasági nedajisten, a nemzetközi folyamatokat vizsgálni, okokat keresni arra, hogy miért ennyire erős ebben a társadalomban az irigységre, kivagyiságra építő sunyi hazudozás? Az önértékelési zavar? A sült galamb várása? Miért horgad fel a sértettség, ha bárki megemlíti, hogy ha jó egészségügyet, oktatást, közszolgáltatást akarsz, akkor adóznod kell. Miért ne kéred számon a közpénzek elosztásának módját? Miért nem tűröd az ellenőrzést?
    Bocsánat,tudnám még folytatni. de így is hosszú voltam.

  • Figyelő
    2016 november 7
    11:16 de.
    .
    Akkor az elsöprő többség Rákosit és diktatúráját akarta megszüntetni, pár napra rá meg a szovjet megszállást.
    Azóta se volt ilyen horderejű közös nevező, és úgy tűnik, nem is lesz.

  • Nagy Gyula, szívet melegítő az észrevétele. Köszönöm!
    Én csak a politikai hová állásról írtam.
    T .Nekem még ma is rosszul esik, hogy ma is állandóan acsarkodnak egyesek..
    Megszoktam Kanadában, hogy ha a választás úgy sikerül, hogy NEM az a győztes amit sokan elképzeltek, akkor azt itt szónélkül elfogadják és a legközelebbi vállasztáson akarnak győzni.

  • 1956-ban is a szabadságigény volt a legfőbb motiváció.
    Ehhez társult az, h nem akarták a terrort és a fosztogatást.

  • talalom
    2016 november 7
    11:40 de.
    találom, látom régi módszerét a elővette, muszáj ugye valakit ledorongolni. Nem is esik jól másképpen! Hál Isten, én nem érzem magama „szegénynek” inkább nagyon szerencsésnek!
    Amit az én memóriámról ír az is nevetséges, mert hál Isten, az megvan!
    Annyit kivánok magának, ha majd az én koromban lesz, magának is legyen annyi!
    De addig is szégyelje magát!

  • drizli, Ismeri biztos, ezt a mondást:
    „Nekünk Mohács kell!” 56 -s forradalom, valami ilyen volt.

  • Na, ez jo hir. Amig az elvtarsak nem tudnak megegyezni semmiben sem, nem tudnak artanykodni.

  • Kalmár úr,

    Ön ugyanúgy nyilatkozik a Gyurcsányról és Bokrosról, pártjaikról, mint azok az önökéről. Mi akkor a különbség?
    Ha pedig nincs különbség, akkor miért nem tartanak együtt?
    A Magyar politikai pártok tagjainak és a Magyar politikusoknak hajlama kicsi, képessége nulla a véleménykülönbségek elfogadására és így szoros és hatékony együttműködésre.
    Marad az egyetlen politikai rendszer, ami működik a Magyar társadalom igazgatásában, a totális és könyörtelen egy ember uralmán alapuló korrupcióval fenntartott diktatúra.

    „Minden nemzetnek olyan kormánya van, amilyenre képes.”
    (“Toute nation a le gouvernement qu’elle mérite.”)
    Joseph de Maistre (1753-1821)

    Az elmúlt évszázadok kormányai bizonyítják, hogy a Magyarok csak egy többé vagy kevésbé korrupt diktatúra kialakítására képesek. Soha még esély sem volt a demkrácia kialakítására, mert nincs tájékozott és aktív aktív polgárság, erős és független, az államtól is független üzletileg is sikeres középosztály.

    Rendszerváltás=Hazugság és Ámítás: A népi demokráciát soha, sehol nem a meglevő politikai hatalom „adományozta” a népnek, magát a hatalmonban megtartva. Az totális hazugság!
    A népi demokráciát csak a nép harcolhatja ki magának, elkergetve, meggyilkolva, kivégezve, bebörtönözve a meglevő hatalom minden tagját. Lásd Francia Forradalom.

  • A jó hír az önkormányzatisági akarat gyors erősödése.
    Az élet célszerűsége pedig ezen belül létrehozza az érdekeltek megegyezései szerinti tisztességes együttműködéseket.
    Ez az a konstrukció amelybe nem fér bele a környezet rovására való megélhetési forma. Beleértve az élőhely lepusztítását is.

  • A valós lehetőségünk az élőhelyek alapú megélhetési és önvédelmi közösségek.
    Jéééé! Pont ilyen van a hagyományainkban.
    És mindig akkor tört ki nagy balhé amikor a közösségi önrendelkezésünket nyirbálták. Példul, az elöljáró választási jogainkat korlátozták.
    Ez a jogunk jelenleg megvan, csak olyan szabálykörnyezet van körülöttünk amelyben csak cinkelt listából van valós választási lehetőségünk.

  • Szerintem necces, ha bárki is Gyurcsányt, v Bokrost elvetné a demokratikus oldalról! Azzal lehet szerintem baj….

    Továbbra is az a véleményem, h 1. cél orbán eltüntetése örökre az elrabolt pénzek visszaszerzésének megkezdésével, ami jutalékok formájában tudna csak működni.
    A visszafolyt pénzek tervszerűen az oktatást, EÜ-t szolgálná és a vállalkozások beindítását. Egy új, függertlen Vizsgálóbírói Ügyészséget kéne létrehozni, ami elsődlegesen Polt-éra előtti időtől kezdve szigorú, lehetőleg forradalmi helyzethez alkalmazkodva szigorú, gyorsított eljárásban ülésezne a hasonló elven létrehozandó Forradalmi Bíróságon.
    Ez lenne a vérnélküli forradalom elszámoltatással! Ez az átmeneti ideiglenes állapot max 2 évig tarthatna, majd újabb választások alakalmával (2.) a pártok demokratikus választása.
    Tehát az 1. az csak a demokratizálódás alapjáit teremtenék meg szakértői kormánnyal, amiben akár külföldiek is lehetnek, pl. jobboldali EU-s politikusok, de szigorúan csak az ország gazdasági konszolidálását és az új Alkotmány megalkotása lehetne a feladatuk, amit egy népszavazás fogadhatna el (max 20%-os részvételi limittel, esetleg limit nélkül). Ez a kormány távolságot tartana a tőle független forradalmi bíróságtól és a vizsgálóbíróktól, forradalmi ügyészségtől. – mind új hatalmi ág ideiglenes mandátummal.
    NINCS KIEGYEZÉZ az elszámoltatásban, és a fenti jogi fórumok az állami hatalomtól független korlátlan hatalommal és anyagi háttérrel lenne ellátva és a médiákban kellene tájékoztatást adni meghatározott időnként munkájukról. Mandátumuk a korrupciós pénzek elszámoltatásának végéig tartana.
    Ez lenne az ára a Vérnélküli Forradalomnak – megalkuvás nélkül!!!

  • Az előválasztás így értelmetlen lenne, okafogyott. Csak 2 év múlva lenne esetlegesen értelme.

    Orbán a következőket csinálná előválasztás esetében.
    Kubatovlistájáról mozgósítaná a civileket és a pártkatonáit, hogy jelentkezzenek be a demokratikus ellenzék előválasztra jogosító rendszerébe, akár mint álszimpatizánsok és a folyamat során ő nyilvánosan megjelöli, hogy kik azok, akik az ő érdekeinek megfelelően kellene megválasztani. Azaz az előválasztáson résztvevők minimum fele , de szerintem több – orbánszimpatizáns lenne, akik az irányítójuk szerint előszavaznának.

    Azaz kontraproduktív lenne, mert a neki kedvező alakokkal lenne a demokratikus oldal felturbózva , kiejtve a konkurenseket, az igazi vetélytársakat!

  • Szerintem necces, ha bárki is Gyurcsányt, v Bokrost elvetné a demokratikus oldalról! Azzal lehet szerintem baj….
    Továbbra is az a véleményem, h 1. cél orbán eltüntetése örökre az elrabolt pénzek visszaszerzésének megkezdésével, ami jutalékok formájában tudna csak működni.
    A visszafolyt pénzek tervszerűen az oktatást, EÜ-t szolgálná és a vállalkozások beindítását. Egy új, függertlen Vizsgálóbírói Ügyészséget kéne létrehozni, ami elsődlegesen Polt-éra előtti időtől kezdve szigorú, lehetőleg forradalmi helyzethez alkalmazkodva szigorú, gyorsított eljárásban ülésezne a hasonló elven létrehozandó Forradalmi Bíróságon.
    Ez lenne a vérnélküli forradalom elszámoltatással! Ez az átmeneti ideiglenes állapot max 2 évig tarthatna, majd újabb választások alakalmával (2.) a pártok demokratikus választása.
    Tehát az 1. az csak a demokratizálódás alapjáit teremtenék meg szakértői kormánnyal, amiben akár külföldiek is lehetnek, pl. jobboldali EU-s politikusok, de szigorúan csak az ország gazdasági konszolidálását és az új Alkotmány megalkotása lehetne a feladatuk, amit egy népszavazás fogadhatna el (max 20%-os részvételi limittel, esetleg limit nélkül). Ez a kormány távolságot tartana a tőle független forradalmi bíróságtól és a vizsgálóbíróktól, forradalmi ügyészségtől. – mind új hatalmi ág ideiglenes mandátummal.
    NINCS KIEGYEZÉZ az elszámoltatásban, és a fenti jogi fórumok az állami hatalomtól független korlátlan hatalommal és anyagi háttérrel lenne ellátva és a médiákban kellene tájékoztatást adni meghatározott időnként munkájukról. Mandátumuk a korrupciós pénzek elszámoltatásának végéig tartana.
    Ez lenne az ára a Vérnélküli Forradalomnak – megalkuvás nélkül!!!

  • Vak Ond, ugye az elméletedben az nem zavar, hogy a közvélemény-kutatók felmérése szerint a Fidesz-KDNP népszerűsége egyedül meghaladja a magát ellenzéknek tartókét (ide nem számítva a Jobbikot) együttvéve?
    Íme:
    http://kozvelemenykutatok.hu/

  • Néhány gondolat a magyar demokráciáról.
    Szerintem erről fogalma sincs sem a politikusainak sem, a népnek. Magyarországon soha a történelemben nem volt demokrácia.
    Ez egy új fogalom, amit sajnos meg kell tanulniuk.
    Orbán sem érti egészen, hiszen ő sem abban született és élt.
    Az angoloknak és amerikaiaknak könnyű.
    Az angolok találták ki anno, Amerika meg abban alakult.

  • Csak azt tudnám, honnan és mennyi pénzt sikkasztott Orbán magának, amit az itteni sorokközt olvasni?!

  • A lakosság túlnyomó része a Pokolba kívánja orbánt.
    Ha erre lenne kihegyezve a választás, akkor e szerint döntenénk.
    De döntenünk kell, vagy jön a már nem vérnélküli forradalom.

    Persze Hitler és Benítócska is demokratikusan lett megválasztva, de az még nem garancia arra, hogy hosszútávon is őket akarták volna, csak akkor már késő volt, mert ők sem akartak eltakarodni, így a diktátorok megfelelő sorsa jutott nekik is. Én aszondó vagyok, hogy mielőbb döntsünk, mert nekem nincs sok felesleges évem, és az országnak felesleges pénze! Így is elég macerás lesz majd Argentínából, és a romantikus szigetekről visszaerőszakolnunk az ország vagyonát!
    Persze! Egyetértek! Ne csak orbántól, hanem mindenkitől, aki lopott az elmúlt akár 10- 15 évben is! Polt ügyészkedése alatt….
    Sorolhatjuk a neveket: Rogán, Pintér, Lajos a 20%-kos! No meg a barátaaik, strómanjaik, akár gázszerelők, akár ABC-tulajdonosok!
    Csak az 1. tökét elég erősen szorongatni, összeomlik a kártyavár.
    Gondolom mindenki egyetért azzal, ha orbán lopott, akkor az visszajár!De az orbánfun-ok is összedobhatják az 1000milliárdokat! Ugye Figyelő?

  • T. olv, elv, bűn és cellatársak.
    Amikor egy hajó süllyed, az ember nem válogathatja meg, hogy kivel üljön egy mentőcsónakban..
    Az ország hajója megmár félig vízalatt van..

  • Még hogy a lakosság túlnyomó része a pokolba kívánná Orbánt. A közvélemény-kutatások nem ezt az eredményt mutatják, persze álmokat lehet kergetni.

  • Vak Ond, nekem fogalmam sincs mit és mennyit lopott Orbán. De mennyit lopott az ellenzék? Az sem derült ki.
    tehát felejtsük el lopásokat. Van olyan valaki akit ajánlanak a kormány és az ország vezetésére?
    És aki NEM LOP?

  • Nos mind a nagyobb baloldali ellenzéki párt(MSZP)mind a jóval kisebb
    százalékon álló,sz…keverő DK jellemtelen erőlködése felesleges és
    nevetséges,ami pedig a „törpéket”(minimális %-on állólat ) illeti
    az meg egyenesen szánalmas……
    Együttesen sem képviselik a magyar választók többségét!
    Egymást szidják,irtják,hol itt az összefogás és ugyan mi ellen? a törvényesen megválasztott kormány ellen? különösen,hogy az emberek többségében nincs előrehozott választási szándék,(a jelenlegi hibák,jogos bírálatok ellenére sem!!!)kormányváltó hangulat,akiket a hatalom vesztett,egymást lejárató,őrjöngő baloldali ellenzék bizony képtelen lázadásra bírni!
    Hitelességgel,programmal,összefogással és némi ésszel talán lenne esélyük ,de ezt ugye ezt több cikluson keresztül már régen eljátszották,hát nem kéne feleslegesen erőlködni és főleg az 56-hoz hasonló forradalomról,lázadásról álmodozni….annak volt alapja,míg a mostani hőbörgésnek semmi!

  • Vakond: „A lakosság túlnyomó része a Pokolba kívánja orbánt.”
    Ne röhögtesd már ki magad, ilyen nemzeti egység nem volt kormány mögött a rendszerváltás óta, a baloldal 10-15%-a nevetséges, a koruk miatt csökkenő létszámú munkásőrfiúk és traktoroslányok támogatását gondolod te „túlnyomó többségnek”? A fidesz bűneit én se bagatellizálnám, de több a pozitív tevékenység amióta hatalomban vannak. És a választási évhez közeledve még több lesz

  • Hazánkban a választásra jogosultak többsége már nem palizható be abba, h Hilary ellenében Trumpot megszavazza.

  • Orsós Elemér

    Vak Ond
    2016 november 7
    3:01 du.

    „A lakosság túlnyomó része a Pokolba kívánja orbánt.”

    Ezt így punktum kijelenteni elég nagy bátorság! Ezt hasadra ütve határoztad el vagy valami 1000 fős -megrendelésre készített- független reprezentativ közvélemény kutatásra alapozod? Sajnos ezt a vágyálmunkat most már csak egy 2018-as, teljes lakosságot átfogó közvélemény kutatás eredménye fogja igazolni vagy megcáfolni! Én -bármíly tragikus- az utóbbira tippelek! Ha meg az ellopott országunk vagyonát akarod mindenféle romantikus szigetekről visszaszerezni, akkor a kutakodást nem az elmúlt 10-15 évre kell visszadatálni, hanem kb 1982-re, amikoris a gmk-k lelemményes kitalálásával a legális önrablás sikeresen elkezdődött, beteljesedése sajnos még most sem ért véget, mert sok balek palimadár nem tudott a romantikus szigetekről, ezért itthon rejtegeti a sajtot(szajrét), amit már egy másik jómadár bármikor kiénekelhet a szájából! Nem csak az utóbbi 10-15 évben voltak rogánok, pintérek, 20 %-os lajosok, gázszerelők, ABC tulajdonosok! Ezt most csak a megvigasztalásodra mondom, mert megsajnáltalak csőlátásod miatt!

  • Drizari
    2016 november 7
    2:37 du.Drizari
    2016 november 7
    2:37 du.
    „Csak annak a sztatisztikának hiszek, amit magam hamisítottam.” (W.Ch.)

  • Kedves orbánista barátaim!

    Látom, a legkomolyabb védekezés orbán rablásait mentendő, hogy mások is loptak.
    Ne lopjon senki! Ha orbánék loptak, raboltak és rabolnak mindaddig, amíg hagyjuk – akkor miért fáj, ha visszavesszük az ellopott értékeket?!
    Vagy, ha jól értem, akkor szerintetek orbán lophat, rabolhat.

    Nem engem kell sajnálni, hanem magatokat a besötétült elmocsarasodott értelmi világotokkal.
    Mint ahogy a legtöbb embert nem érdekel, hogy szeély szerint ki lenne az ország vezetője, mert bárki, csak ne orbán!!!
    Nem érdekelnek a pártok sem, mert másodlagosak.
    Ha azt kérdeznék, hogy orbán, vagy valaki európai demokrata legyen inkább az ország vezetője, akkor a lakosság bő többsége Európát és a demokráciát választaná.
    Jelen esetben a pártok másodlagosak, csak a mozgósítás miatt lenne rájuk szükség, sőt talán azért sem. Pártsemleges európai demokráciát kívánunk orbánék teljeskörű elszámoltatásával.
    Tehát rossz a kérdés! Nem orbán és az erőltetett összefogásra kényszerített ellenzék között kell választani, hanem az európaiság és az orbanizmus között!
    Ilyen statisztika még nincs, és attól retteg is orbán, hogy valaha is lesz.

    Másik tény, hogy 2010-ben orbán demokratikus körülmények között vette át az irányítást, mert a demokratikus oldal megadta magát, és ellenállás nélkül lehetőséget biztosított számára.
    De barátotok Hitler és Musszolíni, de számos más diktátor is nagyobb fölénnyel jutott hatalomhoz fénykorában. Orbán ezzel szemben hülye is volt, mert csalássorozattal érte el a 2014-es eredményeit.
    Az nem derülhetett ki, h csalás nélkül mire jutott volna, de biztos, h 2/3-os parlamenti többséghez nem!
    Hülyék, tudatlanok, gerinctelenek mindig voltak és lesznek is így orbánnak amíg nem lesz elsüllyesztve, addig marad esélye, pont ezért kell attól is megfosztani, ha lopott!

    Mindig voltak akik a diktatúrát és a diktátorokat szerették érdekből, v értelem hiányából és ezt el kell szenvedjük, és bár szörnyű, de nekünk európai demokratáknak is el kell ezt szenvedjük.

    Tehát mégegyszer: Nemlétező statisztikákra hivatkoznak az orbánisták. De mint tudjuk, a szavazati joggal rendelkezők max 30%-a orbánista. 70%-a utálja azt a perverzitást, hogy meglopják és elnyomják!

  • Sosem szerettem ezt a „lopás”hajtogatást: sem 2010 előtt, se azóta. Vak Ond elképzelése a forradalmi vagy milyen bíróságról – rémálom, és biztos út a tökéletes káoszba.
    Amikor egy alakulat ajánlatot tesz a társadalom irányítására, akkor többnyire elárulja azt is, mit akar tenni és hogyan. És bár a Pártnak (a néhai fiatal demokraták szövetségének) sem 2010-ben, sem 2014-ben nem volt írott, a Párt valamilyen közössége által elfogadott programja – nyilvánvalóvá vált: a következőkben az elnöke szava lesz a törvény – akkor is, ha esetleg az írott törvényekkel ütközik. Legfeljebb megváltoztatja a többség a törvényt – ahogyan most készülnek a gránitszilárdságú alaptörvényük hetedik(!) módosítására. Az örököselnök először szépen, sorban kinyírta az összes, nem a baloldalon álló pártot. Lehetett tudni legkésőbb 1999-re, hogy ha van is gőze a demokráciáról, úgy fél tőle, mint a tűztől. Ahogyan a „nemzeti” vállalkozói a piaci versenytől. Nem gondolom, hogy nagyon érdekelné személy szerint a pénz: de a hatalom, amit fő osztogatóként viselhet, az már igen. Hiszen meg kell venni a támogatókat. A szavazókat igen olcsón adják: a legtöbb beéri a „nemzeti” meg az „egység” hajtogatásával. Egy nemzet halála, ha tagjai mindenben azonosan gondolkodnak, ha nem adnak esélyt semmilyen új megközelítésnek, ha belenyugszanak a hatalom ellenőrizhetetlenségébe. Elég gusztustalanok a hercegi birtokok, kastélyok, jachtok, földbirtokok – de közel sem okoznak akkora kárt a nemzetnek, mint az esélyek elvétele, a lehetőségek elpackázása.

  • Figyelő 1. jó kérdése, kívánsága: „Csak azt tudnám, honnan és mennyi pénzt sikkasztott Orbán magának”!

    Mi is ezt szeretnénk tudni!!!

    Na – ezt fogjuk kideríteni bármi áron!

  • Még mindig nem kaptam választ a kérdésemre.

  • Figyelő
    2016 november 7
    2:39 du.

    Angolok? Amerikaiak? A görögök meg levannak ..?
    (Hamáneccer a demokráciáról..)

  • falusi, a görögök nincsenek le, de nem az „újkorban” találták ki gyakorlatban.

    Tehát, egészen más jelentett akkor.

  • Vak Ond
    2016 november 7
    7:20 du.
    Persze, ha senki nem tud semmit, akkor az egész csak egy vád, mondhatnám egy rosszindulatú rágalom, nem gondolja?

  • Nagy Gyula, nem kell aggodni, bejön Hillary a magyarok nélkül is.
    Az amerikai nép igen buta, hogy finom legyek.

  • Én úgy látom, a vezérkar Trampot jelölte ki befutásra.
    Hamarosan kiderül, jól láttam-e.

  • Kedves Figyelo!

    ” nem kell aggodni, bejön Hillary a magyarok nélkül is. ”

    Ezt nem mondanam. Soros elvtars is magyar es o rengeteget koltott Hillary anyankra. Nem hinnem, hogy olyan konnyeden feladna a dolgot. Megtesz barmit a „szent” ugy erdekeben.

    ” Az amerikai nép igen buta, hogy finom legyek. ”

    Evvel nem ertek teljesen egyet. Persze vannak tudatlanok es megvezetett bolsik is boven Amerikaban, de ha az Establishment nem allna ennyire egyontetuen Clinton mogott, akkor semmi eselye nem lenne most Trump ellen.
    Szerintem igy is csak csalassal tud nyerni Hillary.

  • Figyelő!

    A kanadai meg a jelek szerint nagyon okos, hisz Trudeaut választotta meg – nemde?

  • Figyelő meggyőzött! Igaza van! orbán nem lopott, nem lop, panamázik, nem rabolt a hatalom erejével visszaélve, nincs és nem is volt korrupció, nincsenek strómanjai, nem vagyonosodott a családja, nem költözött többszázmilliós értékű budai villába, nincsenek a családjának, az apjának vagyonai, hanem továbbra is a falu szélén a putrijukban élnek és még mindig a kombájn után mászkálnak összeszedni az elhullott kukoricacsöveket.

    Évekkel ezelőtt számolgattam még, napi 1 és 2 milliárd között jött ki a közpénzekből elsíbolt mennyiség (Plusz az elrabolt MANYUP 3.000milliárdja!). Azaz csak 2010 óta felszorozható!

    Ha még létezik ma olyan valaki, aki nem tud az orbáni elrabolt pénzekről, a panamáiról, az vagy orbán prostituáltja (minden értelemben), vagy mentálisan fokozottan korlátolt.
    A hitetlenkedőknek megadom, sőt kérem a választás jogát megtartani, és az alapján nyilatkozni döntésükről!

    A debilek kedvéért nem fogok listát készíteni, mert ezek az adatok röhejesen és tragikusan nyilvánosak.

    Figyelő történelmi ismereteinek törpeségét nem minősítem, de legalább láthatjuk végre, hogy milyen „gerinces nők” azok, akik képesek D. Trump-ra szavazni. Mint az orbáneffektus. Elvtelenül a megalázottságot ignorálva öngerincrevágást hajt végre. Mégcsak nem is kívánságra, vagy elvárásra, hanem csak az önkéntes felajánlkozásként szétdobva lábait.
    Csak sajnálni tudom az ilyen erkölcsi hullákat.

  • Ha a kisgyerekem lenne Viktorka, akkor is baromi sz@rul érezném magam, ha hazugságokkal kéne mentegessem a gaztetteit.

    Bár, ha elégé megfizetné?! Kisfiam! Van az a pénz! Gyere! Öleld kebledre egyetlenedet! Én is akkor vakon tudok majd hazudni!

    (Apropó! Kedves orbanista barátaim! Kinél kell jelentkezni az alamizsnáért?)

  • Azért elképesztő, hogy egy ilyen gyenge cikk is milyen hullámokat tud gerjeszteni!
    Ebből látszik, hogy van értelme hangunkat hallatni, mert ebből, … NEM! BÁRMIBŐL lehet forradalom!

  • Számomra rejtély, hogy akad élő ember aki a Fodor-féle Liberálisokra szavaz.

    Véleményem szerint az összes fönti nyilatkozat sóhaj és porhintés. Amíg a nemzet egyik fele lehazaárulózhatja a másikat és VISZONT, addig itt nem lesz értelmes választás.

    Öntsenek tiszta vizet előbb a pohárba mindkét oldali politikusok! Én nem bánom, ha valakinek a fejére teszik végre a koronát, amit Habony Árpi titokban már biztos sokszor felpróbált a haverokkal nagy röhögések közepette. Azt se, ha az összes kommunistát szakmányban lehet kiközösíteni, rögtön Kövér Laca családjával az élen.

    DE legyen vége ennek a se hús-se hal életnek, amit a parlamenti pártok folytatnak, mert ebbe belepusztul az ország. Hogy lehet így egyik vagy másik oldalra állni, hogy nem tudjuk igazán miért ölik egymást, csak a hazaárulózást halljuk állandóan? Mondja már meg valaki, hogy mitől hazaáruló a nemzeti-keresztény és mitől hazaáruló a ballib oldal?

  • Vak Ond, sem maga, sem én tudjuk az igazat. Viszont, mutasson nekem a világban egy miniszterelnököt, akinek nincs SAJÁT háza és nyaralója.
    Máshol senki sem mondja a miniszterelőkére, hogy lop, csak a magyar.
    Ez az ami sok embert betegé tesz-

  • Figyelő
    2016 november 7
    2:39 du.

    A demokráciához kellene egy nemzeti minimum, ami az angoloknál, az amcsiknál sem ment vér nélkül! Az angoloknál ehhez legalább egy királyt fel kellett akasztani, illetve az USA-ban másfél millió ember meghalt a polgárháborúban.

    Vegyél Magyarországon egy aktuális ügyet, pl. 56-ot. Semmi konszenzus nincs ezügyben kormány és ellenzék között.

    De hozzátenném, hogy a kormány maga semmiben nem nyilatkozik, mert azt mondja hogy a kultúra nem a kormányra tartozik. De közben meg volt fideszes vezeti az összes tudományos, kulturális szervezet, ami labdába rúg.

    A parlamenti ellenzék meg a legnagyobb sunyi, mert nem hivatalosan nyíltan diktatúrázzák Orbánékat. D hivatalosan csak a még soha nem bizonyított „náci” eszmékkel, a lopással, korrupcióval kampányolnak a fidesz ellen!

    Szerintem vagy a Jobbik lesz a nevető harmadik, vagy minden marad a mostani állapotban, ahol a pártok kurva jól elmelegednek a parlamentben, az ország meg ellesz továbbra is, mint egy rosszul vezetett, de többre képes nép. Megszoktuk már, volt ilyen a történelemben …, csak ez nem biztos hogy elég a mai globalizált világban.

  • Ebbe én nem tudok beleszólni.
    Már máshol írtam, ha Jézus Krisztus lenne az országvezető, Ő is „lopna”, azaz abban is találnátok hibát..
    Mindenkinek van hibája, de még ma sem magyarázta el nekem senki MIBEN diktátor Orbán? Mert nem engedi, hogy fejére nőjön az ellenzék?
    Egy vezető sem akarja, vagy engedi. Saját emberei kapják a jó állásokat? Hol van egy másik miniszterelnök, akinél nem ugyanaz van?

  • Nagy Gyula
    2016 november 7
    11:29 de.

    Ha csak önfenntartó gazdálkodás lenne, akkor vörösiszap se lenne. Mi szükség van az alumíniumra, ha mindenki lovaskocsin jár és vízikerék, szélkerék hajtja a malmokat?

  • Figyelő
    2016 november 8
    12:08 du.

    Még ehhez hozzátenném, hogy ha Orbán diktátor szerintük, akkor minek indulnak a választáson?

    Illetve ugyanez a kormánypártiakra is vonatkozik, mikor gyurcsányoznak. Ha a szoclib kormányok annyira simlisek voltak, akkor hol késik az elszámoltatás hat éve?

  • hazai lámpa
    Az 56 s ügy ma már elavult. Orbán meg sem született még akkor. Tehát, nem is élheti át annak fontos voltát.
    Aki átélte, annak örök emléke marad és nem felejti el.
    Hiába, ez már a generációk elválasztása.

  • Kedves Hazai Lampa!

    ” Ha a szoclib kormányok annyira simlisek voltak, akkor hol késik az elszámoltatás hat éve? ”

    Hol kesne? Mikor mindegyik tolvaj banda, megegyeznek abban, hogy nem fogjak egymas szemet kivajni.
    „4, vagy 8 evig te lopsz, utana meg en.”

    Ti meg mentek valasztani. 🙂

  • Kedves hazai lámpa!
    Az önfenntartás nem minimál önfenntartást jelent.
    Csupán van egy minimum ami feltétlenül szükséges a biológiai lényiségünk fenntartásához.
    Az önfenntartóság első közelítésben a megtermelt értékmennyiségben való önfenntartóságot jelenti.
    A következő az, h az egyéneknek és az egyének fölötti közösségeknek mekkora csere szükséglete van a mindenféléből való ellátottsághoz.

  • Gyerekek! A mai nap (Nov.8, 2016) legfontosabb esemenye tragediaval zarult: Kikapott az Edmonton Oilers a Pittsburgh-tol. 🙂

  • Dehogy! A nap tragédiája H. Clinton alulmaradása

  • Úgy tűnik, jó eredményt adott a computerem.
    Azt mondják, az a jó modell amelynek használatával jól lehet jósolni (jövő extrapolációt végezni).

  • Kedves Vak Ond!

    Csak viccelodtem. Abban viszont igazad van, hogy a vilag legnagyobb szelhamosanak, nemzetkozi bunozojonek bukasa igazi tragediat jelent azoknak, akik szerettek volna a jo kis kialakult status quo folytatasat.

    Viszont be kell latnod, hogy az ertelmesebb tobbsegnek nem kell ez a bunbanda. Foleg, hogy nem is all az erdekukben. Meg ha csurranna cseppenne nekik is neha, de nem. Kicsit talan tul kapzsi a Clinton banda, nem gondolnad?

  • M. A.

    „Csak viccelodtem. Abban viszont igazad van, hogy a vilag legnagyobb szelhamosanak, nemzetkozi bunozojonek bukasa igazi tragediat jelent ”

    Te most orbánról, Putyinról, v a Trampliról írtad?

  • Vak Ond, szerintem a Clinton klikkről írt.

  • Dehogy, Figyelő!
    Az orbánról. Ennek semmi köze Clintonhoz.

  • Kedves Vak Ond!

    Nyilvanvalo, hogy az Orbanrol! Ki mas lehetne a vilag legnagyobb bunbandajanak feje? Ot penzeli minden arab orszag, nem tudtal errol eddig? Van neki Kanadaban egy Orban Foundation nevu penzmoso biznice is, aminek a segitsegevel a magyarorszagi politikusokat es allami alkalmazottakat veszi meg.

  • Kedves Figyelo!

    Tudja azt nagyon jol a Vak Ond elvtars. Annyira azert nincs meg vakon (d).

  • Figyelő:
    „Az 56 s ügy ma már elavult. Orbán meg sem született még akkor. Tehát, nem is élheti át annak fontos voltát.”

    Ön már élt 1526-ban, 1541-ben, 1848-ban? No jó, hát akkor 1867-ben? Esetleg 1918-1920-ban? Ha akkor Ön még meg sem született, akkor miért véli ezeket (esetleg) fontos eseményeknek?
    A világot nyilvánvalóan az Ön megszületésének percével hozta létre a természet vagy a Teremtő, előtte semmi sem létezett. 🙂

  • Belzebub, fogalmam sincs mit akar beírásával mondani.,.

  • A vezérkarnak minden fontos amiről úgy látja, h fel tudja használni propaganda célokra.
    És persze azok is amelyek veszélyesek lehetnek a céljaikra.

  • Figyelő:
    „Belzebub, fogalmam sincs mit akar beírásával mondani.,.”

    Ugy látszik, nem elég világosan fogalmazok. De viszonylag udvarias ember vagyok, így hát nem fogok ennél világosabban írni. Sajnálom.