Gyurcsány Ferenc szerint minden rendben lesz Donald Trump elnökségével — Nem kell aggódni!

2016 november 9 11:13 de.7 hozzászólás

Miután a komplett magyar „demokratikus” ellenzék elutasította Bernie Sanders-t és lelkesen felsorakozott Hillary Clintön mögé — ezzel ismét teljesen félreértve a forrongó közhangulatot és abban a tévhitben élve, hogy még mindig a „józan” középről lehet választást nyerni — kiváncsi voltam, hogy miképpen nyugtázzák Donald Trump győzelmét. Gyurcsány Ferenc egyből gratutált Trumpnak és elmondta: minden rendben lesz, nem kell aggódni, folytatják a küzdelmet Orbán Viktor ellen. Miközben abban bizonyára igaza lehet Gyurcsány Ferencnek, hogy nem Washingtonból kell megdönteni az Orbán kormányt, meg abban is, hogy a közvélemény-kutatók is tévedhetnek, naivan elvártam volna tőle egy kis őszinte reflexiót. Trump retorikája több szinten hasonlít Orbán retorikájára, illetve stratégiájára, melyben fokozatosan leépítené a fékeket és egyensúlyokat és kiszámíthatatlanná, kiszolgáltatottá tenné az életet, illetve az államapparátus működését. Azt sem ártana elfeljetenie, hogy a NATO jövője és így Magyarország katonai biztonsága is megkérdőjeleződhet Trump elnöksége alatt.

Mindenesetre, Gyurcsány Ferenc sorait ajánlom olvasóink figyelme. Így fest a gerincesnek nem mondható magyar „demokratikus” ellenzék.

*

Gratulálok Donald Trumpnak, az Amerikai Egyesült Államok új elnökének! Most ő volt az, aki meg tudta szólítani az amerikaiak többségét. Nincs ok pánikra. Az Egyesült Államok ma is a szabadság és a demokrácia hazája, és az egész világ érdeke, hogy az is maradjon. Magyarország pedig továbbra is egyik legfontosabb szövetségeseként tekint az Egyesült Államokra. Úgy gondolom, ahogy Obama Orbán-kritikus viszonya érdemben nem gyengítette a magyar kormányt vagy erősítette ellenzékét, ennek nem fog megtörténni az ellenkezője sem Trump alatt. Orbánt itthon kell megverni, nem Washingtontól kell remélni a segítséget. Fontos tanulság, hogy a vetélytárs anyagi- és médiafölénye ellenére is lehet győzni, és a közvélemény-kutatók sem tévedhetetlenek.

Holnaptól újra összpontosítsunk az előttünk álló feladatokra, és az Orbán-kormány leváltására.

7 hozzászólás

  • Valoban sok mulik azon, hogy Trump es Putyin miben fognak megegyezni, ha Trump abbahagyja az allando settenkedest Oroszorszag ellen, es Putyin is abbahagyja a nemzetkozi settenkedest.
    Konnyen lehet, hogy Magyarorszag ujra az orosz erdekszferaba fog kerulni egy kompromisszum eredmenyekent.

    De egyelore kar ezen agyalkodni, konnyen lehet, hogy a beiktatast sem fogja megerni.

  • Miért kell ezt a bohócot idézni a kanadaiaknak is? Ez az ember Magyarország szégyene!

  • Mielőtt a kútba ugranánk, azért nézzük meg, hogy van-e víz benne, mert öngyilkosság helyett esetleg csak a lábunk törik el.

    Mondjuk az röhej hogy egy nagy adókerülőt választottak, de azért egy totális rendszerváltáshoz több kell, így szerintem csak a húsosfazék birtoklása a fő tény. Az ellenzéknek egyrészt még van szava a törvényhozásban, és a nemzetközi politikát sem egy személyben fogja meghatározni. Szerintem bele fog simulni az általános vonalba, mivel határozott és konkrét ígérete nem sok volt. Talán a légszennyezés szabályainak enyhítése említésre méltó. Az általánosságokat el is felejthetjük.
    A demokrácia adott önmagának egy pofont, de ettől csak orbánnak jelentek meg a szeme előtt víziók. Majd beveszi szépen a gyógyszerét, és lenyugszik.
    Az öngyilkosság helyett várjuk meg, merre indul.

  • Két figyelemre méltó tény, idézet Bánki Andrástól!

    „… a „negyedik hatalmi” ágat, a médiát a választási küzdelem egészében meghatározón a nagyon liberális, már-már balliberális, s H.C.-t támogató, Trumpot lejárató média uralta. (Némi kárörömömre szolgált, hogy az elmúlt éjszakán a CNN számomra rendkívül ellenszenves anchorja, Mr. Wolff egyre rosszabb színben tűnt fel. Nem mellesleg a Trump iránti ellenszenv kinyilvánításában, s a H.C. iránti elfogultságban az Euronews még a CNN-t is felülmúlta.)”
    „…a kilencvenes évek elején vita volt arról az USA-ban, ki az igazi amerikai? Erre szerintem még ma sem találták meg a választ – lehet, hogy nincs is -, de azt a mondást megjegyeztem: „The rural America is the real America” ( a vidéki Amerika az igazi Amerika). Ahol az emberek, a közösségek őrzik a hagyományos értékeket, az Istenhitet, a vallást, büszkék származásukra, s büszke amerikaiak, családszeretők, s a teljesítményt, a munkát tisztelő emberek. Trumpnak ezt a konzervatív liberális bázist sikerült megtartania a republikánusoknak, s az un. Rozsda-Amerika – közép-észak – államaiban (amelyekben tömeget alkotnak a munkájukat vesztett kékgallérosok), is tudott többséget szerezni, ehhez képest Észak-Karolina és Florida megszerzése már hab a tortán.
    A vesztes demokraták, liberális demokraták biztosan megfogalmazzák következtetéseiket, s illő lenne a választáson történtekből médiájuknak is tanulni. Az itthoni ballib médiának is. Legalább annyit, hogy előbb a tájékozódás, a gondolkodás, netán a vita, és utána az ítélet. Nem lekezelni, fikázni, sárba taposni valamiféle beképzelt szellemi és erkölcsi magaslatról a másként gondolkodókat. Az első – minimum káoszt, apokalipszist előrevetítő – kommentárjaikat olvasva Trump győzelméről, úgy látom belátásukra még várni kell. De hát megértem, ez nekik vereség, és savanyú a szőlő…”

  • Chris, biztos vagy benne, hogy jól értelmezted? Én ott érzek egy nagy tongue in cheek-et benne.. Nem biztos, hogy szerencsés ez a szövege, de én ezt eleve csak az orbány csorda balga mámorára való elővágásnak értelmezem.

  • Uraim és Hölgyeim…
    Gyurcsány Ferenc már rég elárulta azokat a nézeteit (és velük együtt a választróit is ) amik miatt kedveltem őt.
    Tehát nincs semmi meglepő a mostani reagálásában sem.

  • Géza, azon ritka alkalom van, amikor nem tudom, csak érzem, hogy nincs igazad.. Én valami egész mást érzek emögött.. Hosszú távon…
    Legyen az én bajom:)