Új Bojtorján koncert az Ottawai Magyar Házban

2016 november 13 9:01 de. Új Bojtorján koncert az Ottawai Magyar Házban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Éppen, hogy beléptem az Ottawai Magyar Házba, máris egy amerikai cowboy-jal találkoztam. Stílszerűen kezdődött a Kanadában turnézó Új Bojtorján nevű country együttes koncertje 2016. november 12-én.

img_3753(Cowboy az Ottawai Magyar Házban. Fotó: Christopher Adam)

Az Új Bojtorján az 1976-ban alapított magyar country együttes reinkarnációja, amely 1999-ben kelt ismét életre. A teltházas ottawai koncert közönségén látszott, hogy a mai harmincas, negyvenes és korai ötvenes éveiben járó magyarok számára, fontos szerepet játszhatott ifjúságuk idején az együttes. Olyan dalok fűződnek az Új Bojtorjánhoz, mint A Vándor, A Csavargódal, Budapesttől Miskolcig, Teremts Otthont, vagy éppen a Mici Mackó. (Az utóbbi 1971-ben jelent meg először, az Illés Együttes előadásában, de Halász Judit népszerűsítette igazán gyerekek körében és az Új Bojtorján repertoárjához is hozzátartozik.)

Zeneileg az Új Bojtorján érzékelhető hagsúlyt fektet a gyerekekre és az ifjúságra. Ellenben például olyan amerikai country legedákkal mint Dolly Parton vagy Johnny Cash–akik gyakran a nyomorúságról és az emberi szenvedésről írtak és adtak elő balladákat – az Új Bojtorján dalszövegei mindenképpen a könnyűzenei műfajhoz tartoznak.

img_3699(Az Új Bojtorján együttes az Ottawai Magyar Házban. Fotó: Christopher Adam)

Az együttest Pomázi Zoltán énekes, gitáros, illetve dalszerző hívta életre ismét 1999-ben, aki már az eredeti csoport alapítói között volt. Az együtteshez tarzozik még Gál István dobos, Szula Miklós basszusgitáros és Tóth András akusztikus gitáros. Az ottawai előadáson pedig Kutasi Zsolt vendégzenészként, steel-gitárosként lépett fel az együttessel. A huszas évek Amerikájából indult country zenét Magyarországon az eredeti Bojtorján mellett leginkább a 100 Fok Celsius honosította meg.

img_3679

(Pomázi Zoltán az Ottawai Magyar Házban. Fotó: Christopher Adam)

img_3705(Szula Miklós az Ottawai Magyar Házban. Fotó: Christopher Adam)

img_3738(Kutasi Zsolt az Ottawai Magyar Házban. Fotó: Christopher Adam)

Az együttes tagjai gazdag és mozgalmas zenei életet élnek Magyarországon, illetve a tágabb Kárpát-medencében is. Évente átlagosan száz koncerten lépnek fel, elsősorban Magyarországon és Erdélyben. A tavaszi, illetve a nyári hónapok alatt falúnapokon és vidéki fesztiválokon lehet velük leginkább találkozni. Kanadába november 5-én érkeztek és Ottawa előtt Windsorban, Torontóban és Cambridge-ben is felléptek. Kanadai turnéjukat a Kanadai Magyarok Országos Szövetsége (KMOSZ) szervezi.

img_3661(Szula Miklós az Ottawai Magyar Házban. Fotó: Christopher Adam)

A vacsorával összekötött koncerten megtelt az Ottawai Magyar Ház vendégekkel. Körülbelül negyvenen jöttek Montreálból az Új Bojtorjánt hallgatni és a kanadai magyar diaszpórában megszokott demográfiai valósághoz képest meglepően fiatal volt a közönség. Többségben voltak a harcmincvalahány, illetve negyvenvalahány évesek, gyerekeikkel és barátaikkal. Összesen nyolcvanan lehettek a vacsorán, illetve koncerten.

img_3641(Balról jobbra: Bálint, Kristóf, Ági, Judit, Pali. Fotó: Christopher Adam)

img_3743(Judit és Pali. Fotó: Christopher Adam)

A vacsora, illetve koncert szervezésében sokan közreműködtek az Ottawai Magyar Házban. Az önkénteseket mind-mind precízen és kimerítően bizonyára nem tudjuk felsoroljuk, de biztosra tudjuk, hogy köztük volt Moldován Gizella és Zsófia, Tóth Magdolna, Bánsági Rudolf, Kontés Béla, Szabó Béla, valamint Lapohos Tibor és felesége Zsuzsa, illetve lánya Tünde.

 

Tags:

Comments are closed