Három zsinagógát, egy templomot és egy muszlim központot támadott meg a szélsőjobboldal Ottawában

2016 november 20 10:08 de.18 hozzászólás

Szélsőjobboldali, neonáci szimbólumokat és szövegeket festettek ismeretlen tettetesek az elmúlt napokban három zsinagógára, egy protestáns templomra, egy mecsetre és egy zsidó kultúrközpontra Kanada fővárosában. Az ottawai zsidó közösség elleni egyik támadásról már a héten beszámolt a Kanadai Magyar Hírlap. Azt követően azonban a Parkdale United Church nevű református és elsősorban a fekete kisebbséget szolgáló felekezet ajtaira firkáltak horogkereszteket, illetve egy, az afrikai amerikaikra használt rasszista jelzőt. A Heil Hitler-t szimbólizáló „88-„-as számot is ráfestették a főbejáratra.

A következő támadás az Ottawai Muszlim Egyesült irodáját érintett. A bejáratra A „Bazdmeg Allah”-t firkálták rá, továbbá egy horogkeresztet és a következő szöveget is: „Menjetek haza 666”.

A héten három zsinagógát is megtámadtak hasonló falfirkákkal, köztük a Kehillat Beth Israel-t, a Machzikei Hadas modern ortodox kongregációt, illetve Anna Maranta rabbi házát, ami egyben egy zsidó imaközpont, illetve kultúrházként is szolgál. Maranta rabbi szerint Donald Trump megválasztott amerikai elnök gyűlöletet keltő kampánya és a szélsőjobboldal felkarolása állhat a precedens nélküli ottawai támadássorozat mögött. Tény, hogy Trump megválasztása óta az Egyesült Államokban több mint négyszáz gyűlöletbűncselekményt jelentettek be vallási és kisebbségi közösségek ellen.

machzikei-hadas

 (Az ottawai Machzikei Hadas zsinagóga megtámadva. Fotó: CBC).

A legújabb hírek szerint egy hatodik támadásra is sor kerülhetett egy ottawai vallási közösséggel szemben. A rendőrség szerint a Coldrey Avenue-n lévő Torah Institute ellen elkövetett rongálás mögött is a gyűlölet, illetve az antiszemitizmus állhat.

„Ez sokkal több mint átlagos falfirkálás. Amikor a horokeresztre és a felfirkált szövegekre nézünk, akkor tudjuk: ezek a szimbólumok képviselik népünk szisztematikus kiírtását”–nyilatkozta Idan Scher, a dél-ottawai Machzikei Hadas nevű zsinagóga rabbija.

Ahmed Ibrahim, a szintén megtámadott Ottawai Muszlim Egyesült szóvívője elmondta: „Ezt a támadást kétségkívül a gyűlölet motiválta. Ottawa ugyanakkor egy gyönyörű város, tele szeretettel és befogadókészséggel mindenki iránt.”

„Ottawa az otthonom. Ottawa a zsidó csoportok otthona és egyben a keresztények otthona is. Kanada mindannyiunk otthona. Senkinek nincsen joga arra, hogy minket hazaküldjön. Ez a mi hazánk”–tette hozzá Ibrahim.

ottawa-muslim-association

 (Mossák le a gyalázatot az Ottawai Muszlim Egyesült épületéről. Fotó: CBC)

Anthony Bailey, a Parkdale United Church lelkésze elmondta, hogy szerinte egy új gyűlöletkampány indult el. „Ez egy gyűlölethullám és úgy tűnik, hogy szándékosan generálták. Fel vannak az emberek bátorítva, hogy ilyeneket tegyenek”–mondta Bailey, utalva az amerikai elnökválasztási kampányra.

„Nem fognak minket eltántorítani attól, hogy a szeretet és a megbékélés, a népek öszzehozásáért dolgozzunk”–tette hozzá Bailey lelkész.

ottawa-church_2

(Az ottawai Parkdale United Church megrongálva. Fotó: Global News.)

Ottawa polgármestere – Jim Watson – is felszólalt. A főváros polgármester „undorítónak” nevezte a támadásokat és hozzátette, hogy ez a gyűlölet nem jellemző a tágabb ottawai közösségre.

A legújabb információk szerint a rendőrség előállított egy kiskorú, teenager gyanúsítottat, amiután a város nyugati részén lévő zsidó kulturális központot is megrongálták hasonló szélsőjobboldali falfirkákkal.

18 hozzászólás

  • A hazai tapasztalat azt mondatja velem, hogy a kormányon levő liberálisoknak az ilyen festegetések kellenek mint egy falat kenyér. Úgy érzik, legitimálja hatalmukat az ilyen marhaság. Szerencsére nálunk elmúltak az ilyen provokációk.

  • Tavaly egy pécsi katholikus templomra dávid csillagot festettek ismeretlenek. Nem lett belőle sem újság- sem tv hír.

  • Egyszer olvastam egy fantasztikus novellát. Egy magányos óceáni szigeten evoluciós kísérletet végeznek. Mindenfelé fémeket ásnak el, majd egy kis robot rákot szabadon engednek. A ráknak egyetlen programja van, felkeresni a fémet, és magához hasonló rákokat gyártani belőle.

    A rákocskák el is szaporodnak egészen addig, amíg az összes fémet fel nem dolgozzák. Ekkor a kísérlet vezetőse egy kis bizmutot szór el a homokban. Ennek az a hatása lesz, hogy onnan kezdve a rákocskák nem tisztelik egymást, és fémhiány esetében egymást próbálják „újrafeldolgozni”…

    „Maranta rabbi szerint Donald Trump megválasztott amerikai elnök gyűlöletet keltő kampánya és a szélsőjobboldal felkarolása állhat a precedens nélküli ottawai támadássorozat mögött. ”

    Igen, ez természetesen igaz. Csak erről nem Trump tehet, hanem a mindenütt fellángolt, eddig visszafojtott gyűlölet, amelyet Trump csak meglovagol. Alighanem felsőbb hatalmak nagyobb adag bizmutot szórtak közénk (hogy ilyenkor merre járhat Nagy Gyula?)… 🙁

  • Na nálunk szerencsére ilyen durva dolog nem fordul elő,bár régebben voltak itthon is szélsőséges cselekedetek.
    KINT EZEK SZERINT sokkal nagyobb a szélsőjobb szerepe,hatalma…..
    mint a lefasisztázott,lenácizott Magyarországon!

  • Kedves Almási Alma, sajnos nem értem és nem tartom igaznak, ezt a véleményt sem.
    Hol lovagolta meg Trump a náci elméletet? Mert nem Mrs. Clinton párti?
    Nem szélsőséges, hiszen MEGVÁLASZTOTTA az amerikai kis emberek őt. Akik szintén nem nácik.

  • Elkapták a tettest. A kanadai nemzeti rádió CBC riportja szerint egy teenager, aki egyedül követte el ezeket a tetteket. Természetesen nevét és korát nem közvetítették.

  • Kedves Marcsi, OTTAWÁBAN jelentek meg a fenti jelek.

  • természetesen minden gyűlöletkeltés,vallásgyalázás undorító és elítélendő,de az sajnos tény,hogy a terroristákhoz csatlakozó
    muszlimok ölnek is……ami ellen minden eszközt be kell vetni
    Itthon az itt élő keresztény,zsidó és muszlim közösségek tisztelik
    egymást is és a törvényeket is!

  • Kedves Figyelő!
    Írod:
    „Hol lovagolta meg Trump a náci elméletet? Mert nem Mrs. Clinton párti?
    Nem szélsőséges, hiszen MEGVÁLASZTOTTA az amerikai kis emberek őt. Akik szintén nem nácik.”

    Hitler sem volt ezek szerint szélsőséges, hiszen a
    kisemberek megválasztották…

    Ne ragadj le a nácizásnál – én nem náciztam (nem szokásom). Viszont az kétségtelen tény, hogy az európai toleráns, békét biztosító viselkedésforma ma már nem népszerű. Megint eljött az idő, hogy bűnbakokat, megvetésre való embereket, legyőzni való országokat keresünk magunknak.. Ennek az irányzatnak a képviselői Trump is, Miviktorunk is, és még sokan mások.

    Éles eszeddel kitalálhatod, hová vezet ez…

  • Kedves Alma, szerintem Te teljesen elhiszel minden politikai ellenvéleményt a fentiekkel szemben.
    Mellesleg, Trump egyik lányának zsidó férje van és annak gyerekei is zsidók.
    Orbán beszédeiben soha nem hallottam antiszemita szöveget, viszont az lehet, hogy sok balos érzelmű zsidó származású.

  • Figyelő!
    Köszi a tájékoztatást,tudom,hogy kint történt a dolog és örülök,hogy
    elkapták a tettest,akkor is ha tinédzser…..valakik biztosan biztatták..!
    Egyébként nem érdemes azokkal vitatkozni,akik Trump eleve rossz fiú…míg Clintonné maga a tökély….
    Ezen az oldalon egyébként is az a „divat”,hogy mindenkit lefasisztáznak,lenáciznak ,akik netán más véleményen vannak,meg ugye az nagyon zavarja őket,hogy a normális többség másra szavazott!
    Majd belenyugszanak!

  • Egyébként az itthoni újságokban is megjelent,hogy Trump veje és az unokái is zsidó származásúak,ezek után teljesen értelmetlen és hiteltelen az új elnököt nácinak titulálni…na megint nem jött be
    egyeseknek!

  • Almási Alma

    2016 november 21

    6:47 de.

    Még annyit tennék az előbbi írásomhoz, hogy a mai, még ismeretlen politikai működését a győztes Trumpnak, nincs senkinek módjában megítélni.
    Tehát igen nevetséges pl. Hitlerhez hasonlítani.

  • Boda Marcsi. Miert nem lehet valaki naci, ha a veje zsido? Meg akkor is lehetne naci, ha o maga zsido. Nezd meg a balfacan Csanadot. Ez neked nem jott be. 🙂

  • Llanfair, a nagy politikában az a baj, hogy mindenki, ha nem balos, már náci párti. Van erre egy jó angol mondás: „Give me a break!”
    Egy amerikai soha nem volt és nem lesz náci párti, nehéz ezt m megérteni?
    Egyszerűen esetleg NEM baloldali!

  • „Elkapták a tettest. A kanadai nemzeti rádió CBC riportja szerint egy teenager, aki egyedül követte el ezeket a tetteket. Természetesen nevét és korát nem közvetítették.”

    Hát természetesen nem mert akkor így nem lehet utánajárni hogy ki fizette le. Nagyon átlátszó provokáció amit csak a kanadaiak hisznek el. Biztos, majd pont egy kanadai teenager-t kurvára érdekli a politika főleg, hogy még történelmet se tanulnak igazán…ezeket a füvön kívül semmi se érdekli

  • Llanfair!

    Mondtál egy egyedi esetet,ami ugye csak utólag derült ki…..
    Egyébként normális zsidó ugye már csak a holokauszt miatt sem lehet náci(akár érintett volt a családja,akár nem)legfeljebb elvetemült komcsi,bosszúból ÁVH-s stb(sajnos voltak bőven…),de az üldözött vagy esetleg a tábort tényleg megjárt,megkinzott tisztességes zsidók erre képtelenek!
    Na neked nem jött be!

  • Figyelő!

    Oda se neki,itt aki nem szélsőséges,fanatikus baloldali,vagy komcsi
    az csak náci lehet…szerintük!
    Az nem jut eszükbe,hogy a többségnek mindkettőtől hányingere van!