Derecskei Zoltán vagyok, újságíró, és agyműtét előtt állok…

2016 november 28 10:28 de.24 hozzászólás

Derecskei Zoltánt a Kanadai Magyar Hírlapból is sokan ismerik, különösen szerzőink közül. Több alkalommal volt lehetőségem vele személyesen beszélgetni és találkozni budapesti látogatásaim alatt. Nem csak újságíróról van szó, hanem egy elkötelezett civil aktivistáról és egy mélyen, igazságosan gondolkodó fiatalemberről. Ma reggel az alábbí írást küldte be lapunknak. (A szerk.)

15230589_1831501713740329_4063325179156237172_n

Derecskei Zoltán

Derecskei Zoltán vagyok, újságíró, és agyműtét előtt állok. Csak nyugi, ha én nem parázom egyelőre tőle, akkor Te se tedd, kérlek. Az évet egy Hodgkin-kórral kezdtem, alig jutottam túl a kemoterápián (kiirtottam a rossz mukikat a szervezetemből), két hete pedig büszkén lobogtattam a negatív PET CT-leletemet. Erre jött az újabb hidegzuhany, valami nem oda illő pupák nőtt a koponyám alá.

Hát most ez van. E hét szerdára vagyok kiírva a műtétre, ha addig nem történik valami rendkívüli. Bizony, mivel a budapesti János-kórház idegsebészeti osztályán egyetlen műtő van felszerelve, így a sürgős esetek előnyben részesülnek. És nem csak a műtőhiány áll negatív tényezőként az én pozitív szemléletemmel szemben. Pelenka, nővérhívó, műszerek, hogy csak a legfontosabbakat soroljam. El tudjátok képzelni, hogy bármi fontosabb lehet annál, hogy miközben az orvosok és nővérek az életünkért küzdenek, elfogy egy létfontosságú eszköz vagy kiürül a pelenkás doboz, és vele együtt az emberi méltóság, ami meghatározza létezésünk? Nélküle bizony kiszolgáltatva kell ágyhoz szögezni reményteljes gyógyulásunk.

Idebent egyetlen eszköz a kezemben a szavaknak ereje, hogy csak egy pillanatnyi figyelmet szenteljünk környezetünk irányába, jelen esetben a János-kórház idegsebészeti osztályán nap mint nap küzdő nővérek és orvosok alázatos munkája felé, hiszen ők mindent megtesznek értünk, olykor elkeseredett és türelmetlen dolgos emberekért. Sokkal többet, mint lehetőségeik szabnak számukra, én ezt a rengeteg munkát látom nap mint nap, itt létem minden percében, legyen az nappal vagy fagyokba burkolódzott éjjeleken, csodálatos, ahogyan panasz nélkül űzik hivatásukat.

Mától kezdve minden nap felhívom a figyelmet azokra az eszközökre vagy a napi ellátáshoz szükséges dolgokra, amikből az osztály hiányt szenved. Aki úgy érzi, hogy lehetőségeihez mérten tud segíteni, bármiről is legyen szó, tegye azt tiszta szívvel, mert a cél nem egy kényelmetlen helyzet megteremtése, hanem, hogy összefogjunk, hogy átérezzük a közös célért küzdők világmegváltó erejét.

Ma egy idős nénit hoztak be sürgősseggel. Otthonában elesett és beverte a fejét. Megműtötték, és most mellettem fekszik kiszolgáltatva. Odamentem hozzá és megfogtam a kezét. Ő csak szelíden rám nézett, és arca mosolyra fakadt tekintetem látványától. Apróságnak tűnhet, mégis egy világot jelentett mindkettőnknek. Bennem a félelmet rombolta felismerhetetlen darabokra, míg nekem csak a nyugalmam volt és a hozzá fűzött remény, erről a két létfontosságú formuláról biztosítottam. Azóta békésen alszik, és nyoma sincs a kezdetben uralkodó zavartságnak.

Neked élet kell– írtam meg tavaly egy csokorra való történetet, és való igaz, itt mindenki életet szeretne, oly módon ahogyan a nehéz percekben mindannyiunkat megillet. Büszkén vállalni, hogy néha elesünk, hiszen a jóság a közelünkben van, emberi formában, szemünk fényesen csillogó tenni akarásában.

*

Aki esetleg tudna segíteni a Zoltán által leírt kórházi helyzeten, a hiányosságokon…

Neuron Alapítvány Adószám: 18075890-1-41 Számlaszám: 11714006-20362968 OTP bank Zrt.

*

Derecskei Zoltánnak innen Kanadából – ha csak virtuálisan is – pozitív és törődő gondolatokat küldünk.

24 hozzászólás

  • Kanadából is lehet átutalni pénzt, USA-ból is, garantáltan 10 másodpercen belül ideér a számlára. Ez egy nemes verseny lenne !

  • Sajna volt már ehhez hasonló felkérés itt a netten. Ha magának Derecskei Zoltánnak a számlájára kellene pénzt átutalni, ha egy szerény összeget is de átutalnák. Így valahogy keserű a szájízem. Le is vésem ide. Tavaly előtt egy szülő otthonból érkezett hasonló kérés egy fiatal szülő nőtöl aki a gélt, hogy mi van ha komplikáció áll be. Páran erejükhöz mérten küldtek pénzt a megadott számlaszámra. Se egy köszönet se egy visszajelzés nem jött, hogy a küldeményt megkapták és köszönik. Chris nekem mondjuk elég garancia, de sajna volt már erre is kellemetlen eset. Egy ismert személy Bartus László nevében angol nyelvű emeileket forgalmaztakmelyben Bartus pénz segítséget kér azonnal a számlájára mert ellopták minden papirját a repülőjeggyel együtt és azonnal utaznia kell halaszthatatlan ügyben. Nem tudom hányan küldtek a megadott számlára mert mint utóbb kiderült, feltörték a meil boxát és ismerőseitől így akartak pénzt kicsalni. Most ne dobkon rám senki sem követ de én azóta nem igen választok ilyen átutalást. Az ördög soha sem alszik. Zoltánnak javulást kívánok, inne távolról. Ha tudnák akkor személyesen adnák át neki egy csekket de sajnos most erre sem lehetőségem sem időm. Az biztosan neki lenne szánva segítségképpen.

  • Christopher Adam

    Kedves Avi,

    Ami Bartus László emailjével történt, az egy valóban sajnos eléggé gyakori internetes csalási kísérlet. Már én is láttam számos ilyen emailt az évek folyamán. De ebben az esetben egy bejegyzett magyarországi szervezetről, a Neuron Alapítványról van szó. Ime a szervezet feltüntetve a János kórház honlapján:

    http://www.janoskorhaz.hu/alapitvanyaink/

  • Ötvenhatos
    2016 november 28
    11:15 de.

    Nem akarok ünneprontó lenni, de talán az is sokat segítene ha Kanadából nem nyalnátok egyik pártnak sem a s.ggét, ez vonatkozik mindkét oldalra.

    A ballib időkben is állandóan pénzhiánnyal küszködtek a kórházak. Mostanában az EU-ból rengeteg pénz jön, pl. nálunk a megyei kórház előcsarnokát plafonig fekete márvánnyal vagy műkővel beborították támogatásból. Biztos, hogy ez most olyan égetően szükséges volt az egészségügynek, miközben betegek halnak meg, mert nincs elég műtő és vannak féléves várólisták is!?

    Derecskei úrnak gyógyulást kívánok!

  • Christopher Adam
    2016 november 28
    12:14 du.

    Az az igazság, hogy amíg a sunyi főorvosok a politikai pártok szekerét tolják, és ők állnak legjobban annak ellent, hogy a hálapénzt végre eltöröljék, addig nagyon álszent, ahogy az állampolgároktól kunyiznak pénzt! A beteg emberek rokonait lenyúlják, miközben az állam önti bele az adófizetők pénzét ellenőrizetlenül a kórházakba!

    Keresztanyám egy éve halt meg rákban, és kétszer is megkemózták a műtét helyett. Halála után volt egy cikksorozat a médiában, gyorsan le is vették, azóta is kuss van róla, hogy a kórházaknak jobban megéri a kemó, mint a műtét! Az lehet, hogy több beteg életben marad a műtét után, de hát kicsire nem adunk …

  • Erősen drukkolunk a műtét sikeréhez és jókivánságunkat tolmácsoljuk.

  • hazai lámpa
    Sajnos, van olyan rák amit nem lehet megműteni. Aztán van olyan akit megműtenek de mivel a rák szétterjedt a testben, már hiába műtenek.Szegény férjem is így halt meg.
    Mellesleg a kemó csak meghosszabbitja az életét az illetőnek, de nem menti meg.
    A rák sajnos ma is gyógyithatatlan betegség és az orvosi kutatás állandóan foglalkozik vele. Hiszek abban, hogy egyszer, egy zseni megtalálja a megoldást rá!
    Mint eddig, minden fajta betegségre megtaláltak.

  • Ha már Chris megjelent a hozzászólók között, megkérdezném lesz-e a jövőben cikk Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Castro-t elismerő nyilatkozatáról illetve a májusi tűz okozta károk helyreállításáról?

  • Christopher Adam

    Castro kapcsán lesz két cikk ma-holnap. A tûz utáni helyzetrõl még az év vége elõtt.

  • hazai lámpa Tudom, hogy mindent tudsz, sőt azt is tudom, hogy mindent jobban tudsz. De a daganatos betegségek gyógyításáról ne nyiss vitát, mert már most nagy ostobaságot írtál.
    Véletlenül nagyon sokat tudok a daganatokról, első kézből tudom, egy rákkutatótól. Olyan sok butaság, félinformáció, hazugság terjed róla, ami szörnyű. Senki nem tud róla semmit, de mindenki tud mindent.
    Az összeesküvés elméleted, hogy az orvosok szándékosan megölik a betegeket, egyszerűen agyrém. Vagy tudatlan vagy, vagy aljas. Választhatsz.

  • Figyelő . Kedves Figyelő. Szerencsére nagyot tévedtél. Majdnem minden rák gyógyítható, ha elkapják már a kezdeteknél, és nagyon sok már fejlődő daganat (rák) jól reagál a kezelésre.
    Csak az ismerőseink között van, aki 10-20 évvel élt tovább a daganatával, és szerencsére sok van, aki teljesen kigyógyult.
    Igen, ha már szétszóródott (áttétes), akkor már nagy a baj, de egy barátunk még így is 12 éve éli túl úgy, hogy dolgozni is tud.
    Szerencsére már nagyon sokat haladt előre a rákkutatás.
    Csak meghosszabbítja az életet? Minden gyógyítás „csak” meghosszabbítja az életet, hiszen egyszer meghalunk.
    De ha „csak” 1-5 évet kapunk, el tudjuk rendezni életünket, megcsinálhatjuk bakancslistánkat, elbúcsúzhatunk szeretteinktől.
    Ez nem „csak”, hanem egy nagyon jó és fontos dolog.
    Nem lesz soha olyan zseni, aki kitalálja az ellenszert, mert több ezerre tehető a daganatok (rákok) száma, és mindegyik egyéni gyógyítást igényel. Hatalmas kutatómunkát és milliárdokat igényel.
    Csak a hámeredetű daganatokat hívjuk ráknak (carcinoma), a többit a kiindulási hely függvényében nevezik el. Látod, mi laikusok, még a nevét sem tudjuk rendesen. Orvosok százezrei kutatják és gyógyítják a rákot, és jön egy hazai lámpa, és egyszerűen gyilkosnak nevezi őket. Mit mondjak, érdemes küzdeni a betegekért.
    Gondolom az ilyen hazai lámpák dobták az első követ a „boszorkányokra”.

  • Sajnálom, de amiről írsz az olyan ritka, mint a fehér holló.
    A rák lehet, hogy egy ideig „hallgat” de az évek folyamán ujra elő jöhet.
    Én nem fogok rákban meghalni, az biztos.
    Viszont, mindenki meghal egyszer.
    Meggyőződésem, hogy a rákot lelki probléma idézi elő-
    „Mind over mater”

  • Figyelő Igen, ez most nagy divat lett. Teljesen laikusok mindent jobban tudnak, semmit sem hisznek el. A rákot lelki problémák hozzák elő, meggyógyul magától csak akarni kell, elég minden nap C vitamint szedni, sőt ha az orvosok nem akarnák meggyógyítani a daganatokat, akkor mindenki örökre élne. Ebből a sok ökörségből élnek az olyan szemetek, mint a „mindenegyben” blogok.
    Mindenkinek volt egy nagyapja, aki ivott, dohányzott, szalonnát zabált és mégis 120 évig élt.
    Tudsz angolul, szinte minden kutatási anyag hozzáférhető az interneten. El kell olvasni. Én naponta hallom itthon a sikertörténeteket.
    Igen a „rák hallgat”. Bizonyos fajtákon 12, másikon 20 év az idő, mikor is gyógyultnak nyilvánítanak egy beteget.
    De ha akkor előjön, akkor megint lehet kap majd 12-20 évet. Húsz év, tudod milyen nagy eredmény? Kérdezzél meg egy haldoklót, mit szólna húsz évhez? Sajnálatos, hogy minden képzettség nélküli emberek sokkal okosabbak orvosok százezreinél, mert a fodrásza jobban tudja.
    Igen mindenki meghal egyszer, és fogalmad sincs abban, miben fogsz meghalni. Korod miatt valószínű, hogy nem rákban, mert az öreg emberek rákja is „öreg”. Sokkal lassabban pusztít, mint a fiataloké. De ez nem azért van, mert Te eldöntötted, hogy nem leszel daganatos. Szerinted fehér holló, a statisztikák szerint pedig egyre több daganatos gyógyul meg, és szép lassan az életminőséget is tudják javítani. Mindig a halál fog győzni, de jobb a végére hagyni.

  • Zoltán !
    Kerekes Sanyi KMH-szerzőtárs egy idő óta Budapesten él. Biztos meglátogat majd és beszámol. Addig is gyógyulást kivánunk (és remélünk)! Üdv’, -r.t-

  • Llanfair,
    Változatlanul hiszek abban, hogy egy ember majd feltalálja az ellenszerét, vagy a megelőzhetését a ráknak.
    Igaz, addig , sajnos sok ember meghal.
    A cukorbetegséget is EGY ember fedezte fel, azaz az ellenszerét. Nem kell milliókat költeni a rákkutatásra, az az egy ember majd megtalálja, akire várunk, hogy egyszer megjelenik. Viszont, biztos, hogy egyszer ilyen ember is megjelenik!

  • Figyelo Legyen igazad. De ma mar nem igy mukodik. Mar nincs egyeni feltalalas, kutatocsoportok vannak, minden talalmany sok ember munkaja, sok milliarddal a hatterben. Mar nincs olyan, amit egy kezmosassal meg lehet oldani. Azokat mar feltalaltak.
    Sajnos a baj az, hogy lesz masik betegseg, es mivel az emberi hulyeseg hatartalan, a mar kivedheto betegsegek is ujra felutik fejuket, es mar megerosodve pusztitanak, hala az oltasellenes marhaknak.

  • Zoltán, én most ünneplem, hogy éppen 3 éve vettek ki nekem is egy nagyobbacska agyhártya daganatot itt Torontóban. Bizonyos, hogy jóindulatú volt, de azért gyorsan nőtt a homlokomon belül. Csak a legjobbakat mondhatom el. Kívánom, hogy Neked is ugyanilyen legyen! Azóta nyoma sincs…
    Llanfair, köszönjük a szakértői hozzászólásaidat, bár a nagyrészéről én is így tudom, mert sokat olvasok szakirodalmat.
    Viszont én cukros is vagyok, abból is egy igen komplikált eset, amiről az orvosok keményen a sötétben tapogatóznak. Konkrétan: ahány szakorvos, annyi félét mond itt is Torontóban és Bp-en is.
    Az igaz, hogy feltalálták a cukorbetegséget (itt Kanadában, ha jól emlékszem 1928-ban), de az ellenszerét még nem, sőt ma a szélhámosok kedvenc paradicsoma az interneten, hogy minden héten feljönnek valami csodaszerrel… Milliókat keresnek vele:(

  • Miklos Banfi Szívesen. Ezek a hozzászóláson nem jöhettek volna létre a feleségem nélkül. Ő a Nap, én csak a Hold vagyok (lopom a fényét).
    A cukrosság egy ronda dolog. Nincs gyógyszere, csak kezelése. Több kezelési protokollja van, nyilván nincs mindenhol egységesítve, azért (is) mond mást sok orvos. Az is kérdéses, milyen felfogásban és hol tanulta, területenként változik a protokoll.
    A betegtől is függ, nem lehet egy megbízhatatlan embert diétára fogni, akkor a gyógyszer jobb.
    De kedves Miklós, Te foglalkozol vele, és nem írod tele butasággal az internetet, mint az emberek többsége.
    Sajnos olyan is van, hogy terápia rezisztens a beteg. Sajnálom, nagyon kegyetlen betegség. Szerencsére nincs a családban, de volt egy vendégünk aki komolyan beteg volt, mindig külön figyelnem kellett rá a kirándulások tervezésénél. Pocsék lehet, így élni az életet. :'( 

  • Llanfair
    2016 november 29
    3:39 de.

    Hálából a zibériában társalkodó Lenines viccedért:
    Öreg székelyhez bekopog a szomszádja:
    – Mósi bá’ ! Miadott ke’ a luvának amikó beteg vót?
    -Kíkküvet, fijam!!
    Másnap megint jön a szomszéd:
    – Mózsi bá’ !! Mitadott maga a luvának amikor beteg vót?
    -Montam tennap, kíkküvet!!
    -Há’ énisaszt attam, oszt megdöglött!!
    -A zenyimis…

    Kb ilyesmi az egymásnak adott orvosi tanács. 😀 Aki beteg, menjen orvoshoz, vizsgáltassa meg magát, és tartsa be az utasításokat. A kuruzslók jóval drágábbak, meg veszélyesebbek. ..

  • Amíg a kárörvendőimnek örömet tudok szerezni, addig én is boldog vagyok:):)
    István, köszönöm személyes soraidat, jól esik.
    Már többször mondtam Neked, hogy írásaidból sugárzik az emberség, alázat, józanság és intellektus, ami nagyon imponál nekem. Nagyon rendben lehetsz:)

    Valóban, az inzulinra is meglehetősen rezisztens vagyok, tehát nem könnyű.. Minden nap sportolok – másodállásban 4-5 órát kertészkedek és emellett is… Ez segít, mert a súlyom és a testem azért rendben van, ha az elmém nincs is – egyesek szerint:) Tény, hogy legalábbis tudat alatt állandóan dolgozik bennem ez a diabétesz… Bűntudat, ha vétkezem a nagyon nehéz szabályok ellen, stb. De tudom, hogy érted Te ezt..

  • Miklos Banfi Na, most jól megkaptam. Most nekem lett bűntudatom.
    Ki kellene takarítani a házba vezető kerti utat, össze kellene szedni a lehullott leveleket, és a kiserdő aljnövényzetét is rendbe kellene tenni. De csak húzom halasztom. Jövő héten jönnek kőkertet építeni, azzal magyarázom magamnak, majd utána. Hátha véletlenül megcsinálja valaki? 🙂

  • Beugorhatok hazafelé reptemben megcsinálni, úgyis formában vagyok:) Tegnap fejeztem be az utolsó kertemet, ok?:)

  • Miklos Banfi Még a reptérre is kimegyek érted, és ez nem a szokott angol „ugorj be hozzám ha arra jársz”. De sajnos ma már jön a kertész, és viszi az anyagárat. Egy vagyon. 🙁
    De a tavat még meg kell csinálni. 😀

  • SYYzeretnénk tudni, hogyan sikerült az agyoperáció!