Börtönbe a vezetés közben SMS-ezőkkel?

2016 december 1 11:48 de.14 hozzászólás

Országos vitát robbantott ki a konzervatív National Post című napilap, amely megrázó cikksorozatban hangsúlyozta: a vezetés közben történő SMS-küldés és mobiltelefon-használat pontosan olyan életveszélyes mint az ittas vezetés. Sőt: egy felmérés szerint, a kanadai rendőrök 76 százaléka azt tapasztalja, hogy az utóbbi öt évben több súlyos balesetet okozott az SMS-ezés mint az ittas vezetés. Mégis: a hatályban lévő törvények szimpa szabálysértésként kezelik a vezetés alatti mobiltelefon-használatot, miközben a National Post szerkesztősége, illetve Québec tartomány miniszterelnöke szerint be kéne emelni a kanadai szövetségi büntető törvénykönyvbe.

Jelenleg minden tartomány külön-külön szabja ki a vezetés közben SMS-ezők, vagy mobiltelefonon beszélgetőkre a pénzbírságot. Ontario tartományban a bírság minimum összege 490 dollár, a maximum összege pedig ezer dollár. Prince Edward szigeten a legmagasabb a bírság-plafon–ott akár 1.200 dollárba is kerülhet egy vezetés közben küldött SMS. Québecben viszonylag alacsony (80 és 100 dollár között mozog), de összesen 4 vétség pontot kap a vezető, ami évekig súlytja és amely biztosításának összegét is megemli.

Ezen kívül Ontario tartományban kemény és szándékosan sokkoló közszolgálati kampányba kezdett a tartományi kormány. Manapság ha az ember moziba megy, ilyen reklámokkal kezdődnek a vetített filmek:

De a sokkoló kormányzati reklámok és a kemény bírságok nem elegendőek. Kanadában nem csak koordinált nemzeti stratégia nincsen e területen, de országos és összesített statisztikák és elemzések sem születtek. Az viszont az Ontario tartományi kormánytól tudjuk, hogy 2000 óta megduplázódott a vezetés közben történő SMS-ezés és mobilozás okozta halálos balesetek száma. Évente pedig országszerte többszázan halnak meg e miatt végzetes balesetekben. Ontario kormánya szerint minden félórában megsebesül egy vezető pusztán azért, mert SMS-t küldött vagy mobilozott a volán mögött.

Fontos tudni, hogy Ontarioban már az is szabálysértésnek számít, ha vezetés közben mobiltelefont fogsz az egyik kezedben. Ugyenez vonatkozik az e-olvasókra, a DVD lejátszókra, illetve bármilyen elektrónikus eszközre.

Amennyiben pedig úgy dönt a bíróság, hogy SMS-ezés miatt nem csak saját életét, de mások biztonságát is veszélyeztette a vezető, akár hat hónap letöltendő börtönbüntetést is kaphat.

De Philippe Couillard québeci liberális kormányfő ennél is keményebb, és egységes kanadai fellépést akar a szövetségi büntető törvénykönyv módosításával. És most a konzervatív National Post – az ország egyik legbefolyásosabb lapja, illetve lapkiadója (a National Post-ot kiadó Post Media minden nagyvárosban publikál helyi lapokat) az ügy mögé állt.

Úgy tűnik, hogy a szigorítást az olvasóközönség is támogatja. A National Post előfizetője vagyok és ma olvastam a nyomtatott lap A8-as oldalán megjelenő olvasói leveleket, melyek sokszor egészen drákói javaslatokkal álltak elő. Például James MacDonald (British Columbiából) azt javasolta, hogy a rendőrség kobozza el az SMS-ező kocsiját, továbbá azonnal semmisítse meg az illető mobiltelefonját.

Arthur Watson a Nepean nevű ottawai külvárosban pedig jelezte, hogy elege van a „vérzőszívű liberálisokból.” Javasolja, hogy függesszék fel az elkövető engedélyét hat hónapra és ha másodszorra is elkapják, akkor már börtönbüntetés legyen a válasz.

Marc Garneau, Kanada szövetségi közlekedési minisztere viszont egy egyszerű és tömör mondatban adta át javaslatát a kanadai lakosságnak: „Amikor vezetnek, kapcsoljanak ki mindent!”

Úgy tűnik, hogy most komoly országos vita és párbeszéd alakul ki e téma körül.

Képkocka az Ontario tartományi közszolgálati hirdetéséből.

Képkocka az Ontario tartományi közszolgálati hirdetéséből.

14 hozzászólás

  • Két millió levezetett kilométerrel a hátam mögött, helyeslem.
    Nem mondom, hogy megjön az esze a börtönben, de legalább addig nem tudja csinálni.

  • Bizony, mindenki helyesli ezt az eljárást.
    A rendőröknek kéne éppen olyan bűntetést kimérni, annak akit elkapnak, mint a sok rosszul parkolónak vagy más vezetői hibáért.

  • Teljes egyetértéssel még hozzátenném azokat is akik vezetés közben BLUETOOTH nélkül telefonon társalognak.

  • BC-ben pillanatnyilag 285 dollár és négy pont elvonás, ha rajtacsípnek..

  • Sajnos nem tudok egyezni evvel a hülye hozzáállással. Akkor most már csukjunk le mindenkit mindenért, nem? Nem hiszem, hogy van még egy olyan ország ahol annyi idióta van mint itt a parlamentekben. Az a probléma, hogy mindent egy kalap alá csapnak és aztán elvárják, hogy az emberek be is tartják. Az nem vitás, hogy hajtás közben textelni eleve hülyeség és életveszélyes viszont azt már nem értem, hogy miért nem lehet beszélni a telefonon? Csak azért mert vannak balfaszok akiknek ez nem megy? Mi a különbség, hogy éppen a rádión keresek valamit vagy az ipodon keresek zenét? Ha igazán akarnának megoldást akkor találnának is de nem akarnak mert így pörög a biznic az államnak meg a biztosítóknak. Erről szól az egész. A megoldás az lenne ha minden telefonra gyárilag telepítenének olyan alkalmazást ami letiltaná a telefont amikor 8km/óránál nagyobb sebességet érzékelne a kormány mögött. Ez teljesen megoldható ha akarnák de mint fentebb írtam nem ez az érdek. Így van ez amikor füvetszívó zöld-liberált hippik vezetik az országot.

  • Starchild
    Szerintem tévedésben vagy. Nem tudsz telefonálás közben tökéletes figyelmet fordítani a vezetésre, hiába hiszed magadról.
    Megtiltani bugyutaság a telefonálást ha nem érinted a telefont, hiszen akkor a beszélgetést is tiltani kellene. De az látszik, hogy a jelenlegi tiltás és büntetés semmit sem ér. Ha nem lehet a józan észre hatni, keményebb eszközök kellenek. Gondolom ha a családodat eltiporja egy ilyen barom, átgondolnád, mi a hülyeség?
    Ha jól olvastam, nem első alkalommal börtönöznék be. Szándékos életveszély okozásáért, mi jár szerinted?
    Az egykezes kormányfogás is életveszélyes, vizsgán ki is vágnak érte. Nem tudod két kézzel fogni, ha az egyikben telefon van. Ez még egy Csillaggyereknek is megoldhatatlan feladat. 🙂
    Kevés olyan fontos ember van, akinek szüksége van menet közben telefonálni. Ha olyan fontosnak gondolja magát, legyen kihangosítója. Lehet olyat kapni egyáltalán, amelyikben már nincs?
    Fillérekbe kerül a kormányra helyezett kezelőgomb is, sőt a mienk már beszédhangra aktivizálódik.
    Olyan viszont nincs, akinek SMS-re van szüksége menet közben. Ha igen, álljon félre. Ha életveszélyt okoz visszaesően, üljön.

  • Starchild,
    minden autórádiónak 6-8 állomásgombja van.Általában értelmes embereknél előre be van állítva az összes gomb valamelyik adóra. Vezetés közben odanézés nélkül is le lehet tapogatni a megfelelő gombot.A modernebb autóknál a kormány keréken állíthatsz be +-20 rádió állomást.Ahhoz,hogy az iPodon 100 km sebességnél hasonlóan tudjál matatni,anélkül,hogy saját és esetleg egy 3 gyerekes család életének vessél véget valóban nem szabad balfasznak lenni és még állati nagy szerencsére is szükség van.Én vállalom a balfaszságot és vezetés közben telefonon csak a beépített Bluetooth-szal beszélgetek. Ha nem tudod mi az,hát bármelyik autó villanyszerelő beteszi az autódba.A rádiómat,pedig a kormánykeréken kezelem. Remélem az itteni információmmal megmentettem a Te és a veled szembejövők életét is.

  • Llanfair
    2016 december 1
    4:06 du.

    Úgy emlékszem, hogy nem támogatom a textelést pont azért mert oda kell nézni. Mondjuk a telefon hívást lehet fogadni anélkül, hogy az ember odanézzen és az ipodféléket is lehet kezelni különösebb figyelem elvonás nélkül…de ám legyen, ez az ország amúgy is csak a kisebbség mellet áll ki a többség kárára ahol csak lehet…az újabb autókban már alapból be van szerelve a Bluetooth úgyhogy az már nem annyira téma.

  • Starchild Nagyrészt egyetértettem veled. A vezeték nélküli telefont nem tiltanám be.
    De! Minden elvonja a figyelmedet a vezetéstől, hiába gondolod, hogy nem. Láttam már balesetet mini szoknya miatt. Ha a 100%-os figyelésből másra is figyelsz, akkor ott már megoszlik a figyelem. Mese nincs.
    Vezetés közben nem nyomkodom a zenegép gombjait sem, mindent beállítok indulás előtt.
    A DVD is kikapcsol a műszerfalon elinduláskor, menet közben csak a hátsó ülésekhez ad képet, előre csak hangot. Ha nem egyedül vagyok, akkor még a térképet sem én nézem, igaz könnyű a helyzetem, mert a műszerfalon is megjelenik. Nem lustaságból automata minden az autómban, hanem biztonságból. Minden apróság elvonja a figyelmedet, még egy rossz hír is a telefonon. Tudom, autót vezetni mindenki tud, de azért levezettem Budapesten és Európában 2 milliót saját hibás baleset nélkül, tudom azt, hogy ehhez pokoli mázli is kellett. Úgy gázoltam gyereket, hogy minden szabályt betartottam, 50 helyet 30-al mentem, a gyerek egyszerűen nekem rontott fejjel oldalról. Ha akkor nyomkodom vagy fogom a telefonomat, akkor börtönbe megyek. Tudod vittem hölgyet, aki csak egy pillantást vetett a gyermekére, és az a pillanat elég volt a bajhoz, a csodaszép hölgy szeme helyet szélvédő volt.
    Igen, a Bluetooth be van építve, de rengetegen akkor kezdik a kapcsolatot, mikor hívásuk van. Az rosszabb , mintha felvenné a telefont. A homo sapiens ritka hülye tud lenni vezetés közben (is), láttam néhány (?) hajmeresztő dolgot.
    Ha csak 60-nel mész, egy mp alatt 16 métert haladsz. Iszonyú nagy szám.
    Biztos tudod, de az emberek 99%-a nem. Ha 50-el mész, y pontnál fékezel, akkor megállsz x pontnál. Ha hatvannal mész, akkor x pontnál még 47-el száguldasz. Egy pici nem oda figyelés, csak egy picit nyomtad meg a gázt. Ha lehet, senki ne telefonáljon vezetés közbe. Nem tudom, hány közlekedési balesetnél mentettél, én soknál. Általában akkor jön a baj, mikor nem is várod, mert akkor lanyhul a figyelem. Sajnos. Bocs, hogy feltartottalak.

  • Inkább a nőket kéne nézni vezetés közben mint a hülye telefont.

  • nahát..elveszett a paradicsomom…

  • Llanfair
    2016 december 2
    3:37 de.

    Szóval röviden, a hülyeséget nem lehet törvénnyel kivédeni…természetesen én se telefonálok vagy telefonáltam régen még lehetett belvárosi forgalomban vagy autóúton…sajnos az igaz, hogy sok homo-consume-imbecile sapiens igen nagy barom…
    Az is jó példa ahogy fentebb említetted, hogy akkor kapcsolja be a Bluetooth-t mikor hívása van, szóval akármit csinálsz a hülye az hülye…

  • Geyza
    2016 december 2
    8:26 de.

    „nahát..elveszett a paradicsomom…”

    No, de minek is azt a vodkát hígítani?

  • Sztárcsild:
    Én értem a viccet öreg , csak nem szeretem.