Kimagasló eredmény: A PISA felmérés szerint a kanadai diákok második helyen állnak olvasásban

2016 december 6 12:52 du.105 hozzászólás

Miközben Magyarország közoktatási rendszere siralmas helyre csúszott le a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legújabb PISA felmérése szerint, a 15 éves kanadai diákok második helyen vannak nemzetközi összehasonlításban, természettudományban negyedik helyen végeztek, matekben pedig tizedik helyen. Ez derül ki a 72 országra kiterjedő tanulmányból, melyben összesen 20 ezer 15 éves kanadai diák vett részt, 900 középiskolában.

Sok olyan magyar van aki csipőből lenézően beszél a kanadai oktatási rendszerről, miközben az egekbe magasztalja a magyart. Ezzel szemben a PISA felmérés szerint:

  • Az olvasásban Kanada második helyen végzett, Magyarorság pedig 40. helyen
  • A természettudományban Kanada negyedik helyen végzett, Magyarország pedig 35. helyen
  • A matematikában Kanada tizedik helyen végzett, Magyarország pedig 37. helyen.

A magyar oktatási rendszer – közismerten – a lexikális tudásras helyezi a hangsúlyt, Kanada pedig sokkal inkább a diákok értelmezési képességeire és a tényekre épülő szabad gondolkodásra. Ez látszik leginkább a PISA eredményeiben, hiszen ott azt vizsgálják, hogy a diákok mennyire tudják felhasználni és értelmezni a megadott információt.

A 15 éves kanadai diákok 90 százaléka – a természettudományi szekcióban elért eredmények alapján – felkészült arra, hogy a modern társadalomban teljes mértékben részt vegyen.

Québec, Alberta és British Columbia diákjai első helyen szerepeltek a természettudományokban, míg Québec tanulói a világ legjobbjai között vannak a matematika területén. Összességében nem volt észlelhető teljesítményi szakadék a nemek között, sem pedig az angol és francia iskolák között. Saskatchewan volt azonban az egyedüli tartomány, amely az OECD átlaga alatt teljesített. Országosan pedig Kanada messze az OECD átlag felett volt mind a három felmért területen. Például olvasásban az OECD átlag 493 pont, a kanadai diákok viszont 527 pontot értek el. Matematikában az OECD átlag 490 pont, ezzel szemben Kanada 516 pontot ért el. Természettudományban az átlag 493, Kanada pedig 528 pontot ért el.

canadian-classroom

Kanadával szemben Magyarország kivétel nélkül mindenhol átlagon alul szerepelt. Egy részletesebb cikket írtunk a siralmas magyarországi helyzetről angol nyelvű testvérlapunkban, a Hungarian Free Press-ben.

105 hozzászólás

  • Göllner András

    Brávó Kanada !

  • Szukits Rezső

    „Magyarország jobban teljesít” vagy „Csak a FIDESZ”?

  • Már Szentgyörgyi Albert is megmondta, hogy:
    „A könyvek azért vannak, hogy megtartsák magukban a tudást, mialatt mi a fejünket valami jobbra használjuk. Az ismeretek számára a könyv biztosabb otthont nyújt. Az én fejemben bármilyen könyvszagú ismeretnek a felezési ideje néhány hét. Így hát az ismereteket biztos megőrzésre a könyveknek, könyvtáraknak hagyom, és inkább horgászni megyek, néha halra, néha új ismeretekre.”
    Nálunk, Magyarországon az elmúlt 2-3 évtizedben pl. az általános iskolákban a fizika órák száma a felére csökkent, miközben a magyar és történelem órák száma növekedett. Volt gyakorló tanárként is mondom, hogy az iskola egyre kevesebb gyakorlati tudást ad a diákoknak, és egyre kevésbé látják értelmét a diákok.
    A „magyar modell” zsákutca, és erre figyelmeztet a PISA felmérés eredménye is.

  • Orsós Elemér

    terminus
    2016 december 6
    3:32 du.

    Magyarország elPISAsítása már Kádár atyánk korszakának „spontán” agoniájakor elkezdődött, amit sikeresen felgyorsított a „rendszerváltást” elkövető különböző „tudományos szakértők” profizmusa. Ezen „hazafias” és globalista kollaboráns szakértők sikeres munkájának gyümölcse lett a mai „magyar modell”, ami nekik siker, de nekünk -bamba, későn eszmélő birkáknak- zsákutca.

  • Érdekes, hogy kommentálnak de nem néznek utána, hogy min alapszik a PISA rendszer. Itt a weboldaluk: http://www.oecd.org/pisa/
    Én nem vagyok meggyőzőve arról, hogy ez mondja meg a tuttit.

    1. Sikeresen lehülyítették a magyar gyerekeket nemzetközi szint alá

    2. A PISA pont rendszer 500 ponton alapszik amit átlagban +/-100 ponttal határozza meg a keretet. A legmagasabb pont számok három kategóriában 538, 532, 527. Ebből magyar gyerekek a következőt érték el: 477, 477, 472,tehát az első helytől kb. 10% a lemaradás. Vagy ha úgy tetszik, akkor 10-ből 9-et találtak el a legjobbakhoz képest. Most ez akkora tragédia?….forrás: http://index.hu/tudomany/2016/12/06/pisa_felmeres_eredmenyek/

    3. A másik nagy kérdés, hogy biztos-e, hogy a gyerek hülye vagy esetleg azok akik a kérdéseket fordították magyarra? Már csak azért is mert volt szerencsém magyar hivatalos kérdőív olvasáshoz és bizony nem nagyon esett le a zseton, hogy mégis mi a faszt akarnak megtudni…pedig magyarul volt…állítólag. Sajnos ez is benne van a pakliban. Csak azért mondom mert itt Kánadában is volt már szerencsém többször is tesztet írni és szívesen beverném a fejét azoknak a (tégla)falba akik a kérdéseket fogalmazták pont azért mert nem képesek még arra se, hogy értelmesen kérdezennek, hanem úgy kell az embernek találgatni, hogy mire is gondolt a költő.

    4. Az, hogy Kanada 4., 5. és 1. helyet foglal el az elég jó hír mert kurva sok pénzt lenyúlnak tőlünk az ingyenes oktatásra. Viszont azt is figyelembe venni, hogy ezeknek a gyerekeknek a nagy része első generációs bevándorlók, tehát akkor mi az, hogy kanadai? Az oktatás még megközelítőleg se éri el azt a szintet ami a régi „hazámban” volt valamikor, tehát még volna mit behozni. Viszont az sajnálatos, hogy MO-t lezüllesztették ilyen szintre

    5. A MO-i oktatással az a gond, hogy túl sok pénzt költenek olyan dolgokra amiből semmi haszon nincs, de ebbe inkább nem megyek bele…

  • Göllner András

    @ Orsós Elemér

    „A “magyar modell”, nekünk -bamba, későn eszmélő birkáknak- zsákutca.”

    Elemér, mi ütött magába ? Nem kellett volna enyire elszállni a PISÁ-tol !!! Túlságosan lesújtó képet fest honfitársairól !!!! Bamba, későn eszmélő birkák ???? Ha én ilyet merészelnék mondani, egyből felakasztana egy vaslámpára a Barcsa Turner Gábor, vagy a kishuga, ott valahol Almásfizitő határában. Ha én azt mondanám, hogy zsákutcát épít Orbán, nekem esne a Figyelő és az összes idejáró hintás, hogy már megin’ Gyurcsány mocskos szekerét tolom e tájon. Még jó hogy én nem mondok ilyeneket. Ugye, Elemér ? Ön is látja, ugye, hogy én egy rém rendes magyar hazafi vagyok??

    Különben halkan kérdem, Moshe előkerült már ? Szeretném ha örömet hozna Klári néninek. Esetleg be lehetne rakni őt a fa alá, most hogy jönnek a zünnepek, vagy mos se ? 🙂

  • Csak kíváncsiságból, mely magyarok beszélnek lenézően a kanadai oktatásról, miközben a magyart egekig magasztalják, pl. akik a Horthy rendszerben jártak elemi iskolába?

    Lehet, hogy ugyanúgy megtanultak olvasni a falusi tanítótól, mint a kanadai kisdiákok a drága iskolákban. Ezzel nem Kanadát akarom leszólni, csak rámutatnék, hogy nem minden a pénz, inkább a szemléleten múlik sok minden. A magyar iskolák természettudományos hanyatlásának lehet oka, hogy a kormány fölvette a sok Öveges laborra az eu-s támogatást, aztán nagyon spórolósan építette ki az iskolai laborokat, lsd Hadházy Ákos kutatásai.

    Fejlettebb országokban gondolom minden iskolára jut egy labor, itt meg minden megyeszékhelyen jó ha van egy. Ez a PISA teszt most a fidesznek nagy égés, de ne legyenek illúzióink, a „demokratikus” ellenzék nem fogja tudni a kormány ellen fordítani ezt a rossz eredményt.

  • Nem tudom, ki mennyire értesült arról például, hogy Horthy uralma alatt volt egy kultúrszminiszter a kormányon, aki 500 magyar iskolát létesitett az ország területén. Klébersberg Kunó volt a neve, nézzenek utána a Googleban, ki is volt, mit tett a magyar tanitásért? Azóta sem volt ilyen kultuszminiszterünk.
    Ja, és ő alapította meg a szigeten a fedett úszódát is, ami kapcsán létesült, a magyar úszók versenyszerű részvétele a nemzetközi úszóversenyeken.

  • Nem tudom, ki mennyire értesült arról például, hogy Horthy uralma alatt volt egy kultúrszminiszter a kormányon, aki 500 magyar iskolát létesitett az ország területén. Klébersberg Kunó volt a neve, nézzenek utána a Googleban, ki is volt, mit tett a magyar tanitásért? Azóta sem volt ilyen kultuszminiszterünk.
    Ja, és ő alapította meg a szigeten a fedett úszódát is, ami kapcsán létesült, a magyar úszók versenyszerű részvétele a nemzetközi úszóversenyeken.

    Már megint nem engedi át a szerver a beírásom!

  • hazai lámpa
    2016 december 7
    9:41 de.

    „Csak kíváncsiságból, mely magyarok beszélnek lenézően a kanadai oktatásról, miközben a magyart egekig magasztalják, pl. akik a Horthy rendszerben jártak elemi iskolába?”

    Én csak a magam nevében beszélhetek de éppen van két gyerekem akik most járnak elemibe és látom, hogy mit tanulnak. Jómagam ’78 és ’86 közt jártam elemibe és el tudom mondani, hogy már napköziben is többet tanítottak mint itt. Mindennek van jó és rossz oldala. Egy biztos, hogy itt nem stresszelik a gyerekeket úgy mint annak idején minket, ami jó, viszont a rossz oldala a dolognak,hogy hamis önbizalmat adnak a gyerekeknek. Persze ezt csak azután tapasztalják meg amikor kilépnek az életbe és jönnek a csalódások. Ez most megint vita téma, hogy mi a jobb. Visszatekintve szerintem nekünk volt jobb mert már középiskola után relatív dörzsölten mentünk ki az életbe. Rá voltunk kényszerülve, hogy feltaláljuk magunkat mert olyan volt az élet. Mo-i oktatásról csak annyit tudok amit ismerősöktől hallunk és lehet mondani, hogy nincsenek elszállva a jelenlegi oktatási rendszertől viszont azt is tudom mondani, hogy ugyanazon korosztály a kanadaihoz képest vagy 2-3 évvel előre haladott. Az is nagy kérdés, hogy a PISA tesztek mennyire kompatibilisek a magyar oktatással? Tehát hiába tesznek olyan kérdéseket fel amit egész másképp tanulnak otthon vagy esetleg a gondolat menet más. Nekem már az is eleve gyanús, hogy pl. szövegértés (már maga ez a kifejezés is arról tanúskodik, hogy nem tudnak fordítani mert úgy kellene, hogy szóljon, hogy szövegértelmezés) kategóriában miért olyan rosszak az eredmények? A MO-i gyerekek nagy része igen szépen és választékosan tud beszélni mondjuk ugyanazon korosztályt véve figyelembe a kanadaihoz képest. Mondjuk, az is igaz, hogy itt Kanadában sok hangsúlyt fektetnek az „essay” írásokra a high school-ban(és azért írom így mert még mái napig se értem ezt a lófasz kanadai iskola rendszert) ami viszont arra jó a későbbiekben, hogy elmagyarázzák azt a nagy semmit amit éppen csináltak és, hogy az miért volt jó. Mert egy biztos, itt aztán minden el tudnak magyarázni csak éppen semmi látszatja annak amit csinálnak, arról nem beszélve, hogy milyen folyékonyan tudnak hazudni úgy resume-n vagy mint általában. Tehát valami itt nem stimmel, de nagyon. Ami nagyon hiányzik a MO-i gyerekeknél, hogy nem tudják magukat eladni ami később a felnőtt korra is jellemző. Az megint vita téma, hogy mi a jobb mert itt meg tudnak hazudni mint a vízfolyás.

  • terminus
    2016 december 6
    3:32 du.

    Előreszaladtál a fizikával, sokan még olvasni se tanultak meg, több tízezer a funkcionális analfabéta! Nem bántásból mondom, de ezeknek a gyerekeknek talán nem a természettudományos oktatáson múlik a jövőjük, hanem pl. a ráérős, mesélős magyarórán. Meg a golyós számolón, ahol az ujjaival egyenként meg tud fogni száz darab gyöngyöt különféle bontásban. Ezt a száz gyöngyös számolót árulják minden magyar papírboltban, de minek, mikor a tanárok nem érnek rá használni? Anyámék még a hatvanas években is ilyenen tanulták az alsós matekot, és tudnak is számolni. Nem keverendő össze az abakusszal, amit az orosz pénztárosnők használtak anno, mikor nem volt még pénztárgépük.

    Más. Hiába tömik ki az egyházi tanodákat, családi napköziket, falusi kisiskolákat pénzzel, ha nem tudják fegyelmezni a gyereket a konzervatív oktatók. Sajnos ők sajátos nevelési igényűek, amire évekig kell képeznie magát a pedagógusnak.

    http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/gyerekveresert-jelentettek-fel-a-plebanost/v7x2e2x

  • Figyelő
    2016 december 7
    10:29 de.

    Sajnos azokból a tanyasi iskolákból a legtöbb már magánlakás, esetleg közhasznú épület, én is tudok a környéken vagy ötről, ami nem iskola. Akkoriban sokan éltek tanyán, de a tsz idők óta folyamatosan visszaszorult a tanyasi életforma.

    Klebersberg nevét viseli ma a KLIK, de úgy tudom máig az örökösök beleegyezése nélkül.

    http://eduline.hu/kozoktatas/2013/3/20/Botrany_a_Klebelsberg_korul_duhos_levelet_i_I581ZJ

  • Göllner András
    2016 december 6
    7:50 du.

    „Különben halkan kérdem, Moshe előkerült már ?”

    Moshe jól van és ezt üzente múltkor:
    „Ha van kedved megmondhatod a KMH-n a beiroknak, hogy nem kedvelem a kommunista cenzurat, es ugyan megertenem hogy nehany gunyos megjegyzest kiszednek, de akkor szedjek ki mindenki mas hozzaszolasabol is. Ez igy kisse egyoldalu. Cenzurazzak az edesanyjukat. ”

    Átadtam.

  • Régen jártam iskolába. Nem tudom a mai magyar tanmenetet és gyakorlatot. Arra emlékszem, hogy igen hasznos volt a gyerekek számára, a versek, szövegek memorizálása, ami itt Kanadában teljesen hiányzik. Itt jártak gyerekeim iskolákban, de soha nem kellett szóbann felelniük, kimenni a táblához és ot ta számtanpéldát megfejteni stb. Ahogy írtam, itt nincs szóban felelés, minden írásban megy, a számtan is. A memorizálást nagyon hiányoltam gyerekeim esetében, Lehet, hogy a történelmi évszámokat meg kellett tanulniuk, hogy emlékezzenek rá, ha írni kell róluk.

  • Starchild
    2016 december 7
    10:38 de.

    Nem leszólni akarom a kanadai sikereket, de nem lehet általánosítani. Ha itt Magyarországon ragyogó orvosokat, mérnököket képeznek, akkor azok úgyis elmennek Nyugatra. Nekünk meg itt marad a sok analfabéta meg a verekedős cigánygyerekek, mert őket ugye egy nyugati cég se fogja alkalmazni.

    Tehát itt Magyarországon úgy kellene sok pénzt belerakni az oktatásba, hogy a gyerekek nagy része úgyis gyárban, összeszerelő üzemben kényszerül dolgozni, jobb esetben magánvállalkozásban, ha van fizetőképes kereslet. Szóval az ellenzék hülyeséget beszél, a fidesz meg hülyeséget csinál.

    Nem lenne baj, hogy a kormány figyelmet fordít a szakképzőkre, de ezt olyan dilettáns módon teszik, hogy még gombatermesztő üzembe se lesznek jók az onnan kikerülő gyerekek, ami manapság egy bomba üzlet errefelé. Ezt palástolja Lázár azzal, hogy „örüjjé, hogy jó magyar keresztény lehetsz”, (értsd. ne akarjál még írni-olvasni is!)

  • Starchild
    2016 december 7
    11:19 de.
    Kérem átadni neki az üzenetem: nagy szükség van itt rá, és ne sértődiskedjen, hanem jöjjön vissza!

  • Figyelő
    2016 december 7
    11:25 de.

    Ilyet kérni itt az iskolában már child abuse-nak számít….viselkedjen már 🙂 🙂

  • hazai lámpa
    2016 december 7
    11:17 de.Hát , a 40 es évek óta valószinű változott az élet vidéken, főleg a Tszt óta. Ehhez már nem tudok hozzászólni, viszont azért meg kéne tartani Klébersberg hagyományát!

  • Starchild
    2016 december 7
    11:32 de.

    Igen sajnálatos!

  • Figyelő
    2016 december 7
    11:25 de.

    A memoriterek szerintem is fontosak, bár diákkorában mindenki lázad ellene.

    A lexikális tudással az a baj, mikor másodikos-harmadikos gyerekek bemagolnak szövegeket, pl. Mi a szív?, és a szöveg egyáltalán nem az életkoruknak való. Az is baj a magyar iskolákban, hogy kevés a szemléltető oktatás, mert ugye kevés az ideje a tanároknak, sok a tananyag.

  • Starchild
    2016 december 7
    10:38 de.

    Ami nem tetszik a fidesz oktatás politikájában a dilettáns megvalósításon kívül, hogy a nyolc és hatosztályos gimnázium az már szinte külön kaszt. Egyre kevesebb a gimnázium, ami belépő az egyetemi felvételihez.

    Ha a szakközépiskola (mai nevén szakgimnázium) adna olyan érettségit, amivel tovább lehet tanulni, akkor nem pecsételődik meg a diákok sorsa már nyolcadikban. Ehhez képest a szakgimiben egy természettudományos komplex tantárgy van, a gimiben meg külön matek, fizika, kémiát tanulnak. Szakközép után ki fog munka mellett még több elméletet tanulni, ha úgy dönt, hogy felsőoktatásba megy? Különben mindegy, mert diplomásból is kevesebb lesz, persze nem a politikusok meg a holdudvar családjaiban …

  • hazai lámpa
    2016 december 7
    11:30 de.

    Az igazi megoldás az lenne ha végre el tudnák tenni a padlásra az elmúlt hetven évet ami tudatosan/tudat alatt a „vesztes magyarok” filozófiát ülteti az emberek fejébe. Az MTA-ból ki kellet volna már rég rugdosni a begyöpesedett bolsikat meg a hülye kölkeiket. Igazi történelmet kellene tanítani ami rámutatna a múlt hibájaira de ugyanakkor tanítanák azt is, hogy nekünk soha senki nem segített csak keresztbe tett és ennél fogva csak magunkra számíthatunk. A magyarság igenis tehetséges viszont sokszor saját magának a legnagyobb ellensége amit kívülről ellenségeink nagy örömmel tudnak nézni…nem beszélve, hogy a belső ellenségeink mennyire tudnak ennek örülni. MO-i emberekre tipikusan jellemző a pesszimizmus, magatehetetlenség és mások okolása a sikertelenségért. Ebből a bűvös körből ki kell lépni és egy olyan generációkat kell nevelni amely életképes, összetartó, ugyanakkor önálló és bátor.
    A cigánysággal az a probléma, hogy évszázadok óta képtelenek beépülni az európai népek közösségébe, tisztelet a kivételeknek. A megoldás nem az, hogy a kormányok tömjék őket pénzel, hanem ideje lenne elébük tartani a tükröt. Radikális változásra van szükség. A radikális nem azt jelenti amit itt a KMH-s többség szeret hinni(nácik, hitler, fasiszták, stb.) hanem gyökeres, alapokból fakadó változás. Élősködés ott üti fel a fejét ahol lehet élősködni. Pl. Kanada egy-kettő hazaküldte a „politikai üldözötteket”, demokrácia ide, demokrácia oda, mert a napnál világosabb volt, hogy miért jöttek.

  • hazai lámpa
    2016 december 7
    11:43 de.

    Boccs, hogy beleszólok…

    „Mi a szív?, és a szöveg egyáltalán nem az életkoruknak való”

    Na, látod, ez egy nagyon jó példa arra, hogy mi a gond. A „szív” magyar szó azt jelenti amit mond, tehát egy olyan szerv az emberi testbe ami szív. A szív nem pumpál, hanem szív, tehát úgy működik mint egy szivattyú egy zárt rendszerben. Ezt elmondod egy kisgyereknek egyből megérti és egy életre meg is jegyzi, azaz, nem is kell, hogy megjegyezze mert benne van a nevében, hogy mit jelent. Meg kellene tanulni magyarul és már nincs is annyira szükség a lexikális tudásra….

  • Starchild
    2016 december 7
    10:38 de.

    „nagyon hiányzik a MO-i gyerekeknél, hogy nem tudják magukat eladni”
    Ez igaz, de erre nem csak a nagyszájú jenki stílus a megoldás. Ahol harcolni kell a munkahelyekért, és van mögötte tudás is, ott jól jöhet. De van ahol a diákoknak az is probléma, hogy fel kell kelni és bemenni az iskolába, miközben a szülők otthon feküsznek az ágyban.

    Vannak nyolc általánost végzett fiatalok, akik az első napon a gyárban megjátsszák a nagy szakértőt, de gőzük nincs a géphez, és nem lehet semmit rájuk bízni. Vagy a burkoló, aki nem tud vízszintben lerakni három csempét. Őket nem veszik fel nyugati cégekhez, de nekik is élni kell valamiből.

  • Starchild
    2016 december 7
    12:01 du.
    Részben igaza van.
    Abban nincs igaza, hogy a magyarnak nincs önbizalma stb. T.,i. az emigrációban lehetett látni, milyen talpraesett, alkalmazkodó egy magyar a körülményeihez.
    Szerintem, az otthoni magyaroknak esetleg vannak kisebbségi érzéseik, ha nem végeztek el iskolákat, ha nem sikerült egy állást megkapni stb.
    Az is igaz, hogy az emberek, szeretnek mást okolni ha nincs valamiben szerencséjük, de ilyen a legtöbb ember, nem csak magyar.

  • hazai lámpa, én a világgazdaságban, nem csak a magyarban, azt a nagy hibát látom, hogy NINCS már ipar sehol. Nincs kisiparos, cipész, varrónő, a gyárakban nincs szakképzés, a könnyű-ipar már ugy sincs nagyon.
    Tehát fel teszem a kérdést, az a fiatal lány vagy férfi, aki nem végez el magas iskolát, nincs ambiciója nagyon, sem tehetsége, mit tud csinálni, hogy megéljen?
    A régi gyárak megszűntek ahol ehhez haonlók dolgoztak, minden ruha, cipő, butor gyártás kinai vagy pakisztáni, mert azt veszik ma Európában és Amerikában-mert olcsó!

  • Starchild
    2016 december 7
    12:01 du.

    A komcsik tényleg sok hülyeséget tanítottak, de ebben nemcsak ők a hibásak. A vesztes dumát a rendszerváltás után kezdték nyomatni egyesek. Pl. a liberálisok azért, hogy palástolják a rendszerváltás kudarcát, és a saját alkalmatlanságukat. A fidesz meg azért, hogy megszerezze a hatalmat.

    Amióta hatalomban van, a fidesz is más húrokat penget ám! Meg kell nézni, hogy miket nyilatkoznak, ha rajtakapják őket egy Louis Vuitton táskával, vagy egy frissen vásárolt kastélyszállóval! „Kinek mi köze hozzá?” – ez a pökhendi válasz. Ellenzékben meg páros lábbal visítottak, hogy ők a kisembert védik, meg a polgárt.

    Tudomásul kell venni, hogy a teljes felzárkózás Nyugathoz egy álom, bármit hazudozik erről ellenzékben bármelyik párt.

  • Figyelő
    2016 december 7
    12:38 du.

    Nem tudom, mi a megoldás, de ma Magyarországon sok értelmiségi is nyomorog vagy rosszul van fizetve, míg vannak munkások, vállalkozók, akik elég jól keresnek. Manapság az építési vállalkozóknak áll a világ, persze csak ha van állami megrendelés, és ehhez magasabb képzettség se kell.

    Fiatalok közül sokan mennek autógyárba, vagy elektronikába, élelmiszeriparba, ezekből van a legtöbb Magyarországon. Ezeket nem helyezik ki Kínába, azt nem tudom miért. Aki ide sem felel meg, azt régen tényleg a könnyűipar szívta föl, az ilyenek ma nyugatra mennek mosogatni, itthon meg megy napszámba vagy közmunkásnak.

    Persze van egy vékony réteg, aki nagyon jól keres a diplomájával, pl. informatikus, közgazdász. De még az alulfizetetteken belül is van különbség, mert pl. egy jelentéktelen pesti színházban szerintem örüljön, hogy játszhat minimálbérért egy színész. De a vidéki múzeumok vagy szociális munkások csak tengődnek, pedig a munkájukra nagy szükség van!

    Szóval itt a diplomásoknak csak kis részét tartja el a gazdaság. Tehát az állam nélkül itt sokan meghalnának, és még így is kevés az állami állás.

  • hazai lámpa
    2016 december 7
    1:35 du.

    „Fiatalok közül”

    jav. Fiatal szakmunkások közül …

  • Figyelő
    2016 december 7
    12:30 du.

    Nem az emigrációban élőkről beszéltem.

    hazai lámpa
    2016 december 7
    12:41 du.

    Igen, a komcsik-libek nagyon sok kárt okoztak és okoznak. Én a Fideszt a gangsterváltásnak egy elfogadott alternatívájának tekintem, tehát értelmetlenség olyanoktól változást elvárni akik nem azért vannak. A Fidesz azért lett létrehozva, hogy miután megtörtént a „rendszerváltás” legyen egy más alternatíva arra az estre, hogyha hatalomra kerülnek akkor megvédjék az elmúlt hetven év gazembereit. Bizonyíték erre az, hogy tovább titkosították az ügynöklistákat egy másik hatvan évre. Miért? Hát pont azért mert nem volt rendszerváltás.
    A többi dologra annyi lenne a kommentárom, hogy a béna gyereknek is az anyja veri a ….., tehát ne mástól várjanak otthon segítséget mert nem OV, a nyugat vagy akárki fogja megoldani a problémákat.

    „Tudomásul kell venni, hogy a teljes felzárkózás Nyugathoz egy álom, bármit hazudozik erről ellenzékben bármelyik párt.”

    De minek kell „felzárkózni” a nyugathoz amikor nem is vagyunk kompatibilisek velük? Semmi közünk egymáshoz. Nem elég ha csak fenntartunk egy gazdasági kapcsolatot a világgal? Mi az a nyugati kultúra amire nekünk fel kellene nézni? A fél világot kirabolták, legyilkolták és ráerőszakoltak népekre más kultúrát. Erre kellene felnézni? Boccs, de nem. Én felnézek az őseinkre inkább mert megőrizték a nyelvünket és nem igáztak le semmilyen más népet. A szomszédaink is nekünk köszönhetik, hogy még megvannak mert mi nem lettünk volna akkor már nyugat-európában is reggel, délben és este zajos lenne a környék a dzsámiktól. Ezt kellene, hogy tudja minden magyar gyerek a kárpát medencében. Az a nemzet amely nem tiszteli őseit és nem szereti saját magát azt mások se fognak tisztelni. Erre jó példák az oláh és a tót szomszédaink akik kajakra büszkék az ezeréves történelmükre amit tőlünk loptak, nagyon büszkék magukra és mindenki kedveli őket….

  • Figyelő
    2016 december 7
    11:37 de.

    A hetvenes években kezdtek az emberek a tanyákról beköltözni faluba, városba, ha jól sejtem a munkahely váltás miatt.

    De még a hatvanas években sok kisiskolában volt tanítás, és még tanítólakás is volt. A tanító fizetése nem volt magas, de volt segítsége és lakhatása. Pl. anyám általános iskolásként sokat vigyázott a tanító néni kislányára, cserében sok mindent eltanult tőle, pl. a tanulás iránti igényt.

    Manapság ki merné rábízni a gyerekét egy hátrányos helyzetű diákra? Világos, hogy csak az a tanár, aki hasonló etnikumú, mint a diák. Kis falvakban, ami régen „magyar” volt, ma meg nagyrészt vagy teljesen cigány, legtöbb esetben magyar a pap, a hitoktató vagy az orvos (ha van). Ebből is sok konfliktus származik. Mert miért menjen el a magyar a faluból, ha nem akar? De ha a cigányok között nincs értelmiségi példakép, akkor nekik sincs igényük a műveltségre.

  • Starchild
    2016 december 7
    1:47 du.

    Én speciel nem vártam semmit Orbán Viktortól, nem szavaztam rá. De azt sokáig elhittem, hogy azért nincs nálunk nyugati bérszínvonal, mert bénák vagyunk. Ez nem igaz, mert műveltségileg vagyunk olyan szinten, mint a Nyugat. De gazdaságilag félperiféria vagyunk, a Nyugat meg a centrum, ezért nincsenek nálunk nyugati bérek. (Most az átlagemberről beszélek, nem a felső vezetésről.)

    http://ujegyenloseg.hu/miert-nem-zarkoztunk-fel-a-nyugathoz-1989-utan-2/

    „Mi az a nyugati kultúra”
    Kereszténység, felvilágosodás, kapitalizmus. Ha a spanyolok meg angolok nem gyarmatosítják a világot, akkor lehet, hogy itt már fél évezrede a müezzin énekelne (Oszmán Birodalom), vagy a Csing Ling tőlünk venné az „olcó árut” (Kínai Birodalom). Ugyanis Kína a 16. században technikailag fejlettebb volt, mint Európa (Ormos). A katonailag nagyon erős oszmánokat Habsburg Károly állította meg a tengeren, és Bécs a szárazföldön a 16. században.

    De az igaz, hogy száz évvel korábban a Magyar Királyság állította meg a törököt (Hunyadi és Nándorfehérvár).

  • hazai lámpa
    2016 december 7
    2:45 du.

    MO-on azért nincsenek nyugati bérek mert evvel kompenzálják a drága, sok esetben nem gazdaságos nyugati munkaerő által felhalmozódó veszteséget. Jelenleg ha csak a nyugati munkaerőre hagyatkoznának akkor csődbe menne az egész nyugat. Egy dolog munkás fejjel gondolkozni meg másik dolog munkáltató fejével gondolkozni. Az ún. kapitalista gazdaság zsákutcába futott. Az ember óriási probléma mert jelenlegi rendszerrel nem lehet mindenkit foglalkoztatni jó pénzért. Az mellet a technológia már ott tart, hogy emberre nincs is nagy szükség. Itt jön be az „oktatás” szerepe, mégpedig, hogy minnél butább generációkat hozzanak létre mert okos emberre nem lesz nagy szükség csak birkákra, értsd bamba fogyasztóra. A gazdaság fogyasztásra van kitalálva nem pedig létszükségletre. Ezért mondom, nyugat egyenlő pusztulással…még a Nap is arra áldozik le…

  • Starchild.
    Lehet, hogy sokban igaza van nyugatról tett véleményei, de mit kaptunk eddig keletről?
    Jobb, nem gondolni vissza…
    A magyarnak főhibája innen nézve, hogy MINDIG a nyugattól várt segítséget, és azt vette példaképnek.
    Már önállónak kéne lenni a gondolkodásnak és saját erőnkre és tehetségünkre támaszkodva, építeni saját jővönket.

  • hazailámpa. értelek.
    De voltam kétszer is Erdélyben, ahol paraszt családoknál szállásoltak el.
    Ott elképedtem az emberek műveltségén és magyarság tudatán. A családoknál magyar klasszikusok könyveit találtam, előadások, korus hangversenyek állandóan vannak.

  • Figyelő
    2016 december 7
    5:09 du.

    „Lehet, hogy sokban igaza van nyugatról tett véleményei, de mit kaptunk eddig keletről?”

    Nem is említettem keletet. Csak azért mert nem csípem a nyugat imádást az nem azt jelenti, hogy egyből keletpárti vagy akármi lennék.

    „Már önállónak kéne lenni a gondolkodásnak és saját erőnkre és tehetségünkre támaszkodva, építeni saját jővönket.”

    Pont erről beszéltem én is.

  • Göllner András

    @ Figyelő

    „Régen jártam iskolába” Ez meglátszik magán.

  • Göllner András

    @ hazai lámpa

    „De az igaz, hogy száz évvel korábban a Magyar Királyság állította meg a törököt (Hunyadi és Nándorfehérvár)”. Jaj de jó ! És utána mi történt ? Világítsd meg a magyar történelmet nekünk lámpa.

    Pl: mit állított meg Orbán Viktor hat évvel ez előtt? Hová süllyedt azóta Magyarország gazdasági versenyképessége nemzetközi összehasonlításba, hová ugrott a politikai korrupció, hová jutott a közoktatás, az egészségügy, a szabad sajtóval mi történt, a szegények és gazdagok közti szakadék csökkkent vagy nőt, többen vagy kevesebben hagyják ott hazájukat ma mint Orbán előtt? Hogy lett milliárdos Felcsút polgármestere Mészáros Lőrinc? Mi köze van Magyarország külügyminiszterének Szijjártó Péternek az elmúlt 25 év legnagyobb korrupciós ügyéhez, a Questor ügyhoz? Rogánt mért nem ültetik le? Miért banána-köztársaság Magyarország? Ezekről mit tucc mondani azon kívül, hogy mindenért a liberálisok és az SZDSZ felel?

  • Göllner András

    @ Starchild

    Köszönöm hogy tájékoztatott Moshe hollétéről. Örülök hogy nem kapott gutaütést, már ettől tartottam. Kívánom, hogy otthonában, a tükör előtt nyalogassa sebeit. Ettől majd jobban fogja érezni magát. A Figyelőnek meg azt javaslom, hogy csatlakozzon a Moshéhoz. Ha ketten nyalják gyorsabban fog begyógyulni. De maga is Starchild csatlakozhatna, hozzájuk, elvégre a szeretet és összefogás pártjának nyalják a sebeit itt már évek óta, csinálják együtt, egy tükör előtt, jól mutatnának. Feltehetnék a jutúbra és lájkolnák magukat jó páran, mint azokat az autokat, amelyek itt Montreálban egymásba gerjedtek a tegnapi hó esés után.

  • Itt valami árnyékbokszolás zajlik oktatás ürügyén. Mi a túró köze van ahhoz egy ember ismereteinek, hogy magyar vagy hottentotta? Semmi.
    Igen, kell valamennyi memoriter: pl. a fiamék korosztályában nem volt divat bemagolni az egyszeregyet. Az ő „maradi” tanítónénijük azonban suttyomban beléjük verte. Következmény: a boltban a fiatalok lázasan nyomkodják a kütyüjüket, hogy megtudják, mennyi is az annyi, míg a fiam ránézésre megmondja, hogy mennyi a 30%.
    De. Memoriternek nincs sok haszna egy bizonyos mennyiségen felül. Tök fölösleges tudni, hogy pontosan hányban volt pl. a Spartacus lázadás, elég, ha tudjuk: az ókori római birodalomban, ami később volt, mint a görög városállamok kora, de előbb, mint a magyar honfoglalás.
    Egyszer beszélgettünk egy fideszes aktivistával, és odajött két gyerek: az ő ismerősei, nagy-magyarországos pólóval stb. A fideszes nagyhangon odafordult: Na, mit tanultok ti abban az iskolában?! Én 30 éve érettségiztem, de még mindig el tudom mondani a Walesi bárdok-at. Mondom neki: mi a fenének? Sinkovits sokkal szebben mondta. Fontosabb lenne, ha azt tudnák, mi van ma Walesben, hogy érhetik el pl. interneten a fontos információkat. A gyerekek csodálkozva bólogattak.
    Szóval szerintem az összefüggések meglátására kellene tanítani a gyerekeket.
    Klebesberg meg a maga idejében jó politikus volt: de ma már nem elég, ha egy ember ismeri a betűket, meg számokat. Ehhez pedig oktatási infrastruktúra kell: laborok, hálózat – netán tornaterem öltözővel – ezt meg nem lehet 10 gyerekre fenntartani, így az iskolabuszos szervezett oktatás lenne értelmesebb. Csakhogy akkor az a gyerek látna mást is, mint a faluja határát, esetleg gondolkodóba esne, ebből meg mindenféle kalamajka következik. Például kérdezni merészelne a fensőbbségtől. Na, ettől reszket minden autark hatalom, ezért akar mindenáron „jó, keresztény magyarembert” nevelni, nem a világra nyitott, élete végéig tanulni képes állampolgárt.

  • Bocsánat, még mielőtt bárki lenyakazna Arany miatt. A Walesi bárdok-at fontos ismerni – de nem kell kívülről bevágni. Azt kell tudni róla, belőle – már az időmértékes verselés szépségein kívül -, hogy Wales nem Anglia. Meg hogy mi a különbség Anglia és Nagy Britannia között.

  • Göllner András
    2016 december 7
    10:06 du.

    „És utána mi történt ?”

    Mátyás király uralma, te nagyon okos … 40 év gazdasági fellendülés, reneszánsz kultúra a budai várban, Corvinák, Mátyás cseh király és „nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára”, Fekete Sereg. Török sehol ötven évig.

    Szerintem PISA felmérésben ne vegyél részt, mert le fogod rontani a 15 évesek eredményeit! Orbán gyodáját meg Nándorfehérvárat eszembe nem jutott összehasonlítani, de Orbán örülni fog, hogy te fölhívtad a figyelmet erre a párhuzamra!

    A társadalmi problémák, amiket fölsorolsz, már Orbán előtt is léteztek.

  • Starchild
    2016 december 7
    3:18 du.

    Régen például Magyarország a Nyugat éléstára volt. Azért is nem fejlődött sokáig az ipar, mert az osztrák és cseh iparnak nem volt érdeke a magyar versenytárs. Mikor Nyugaton a textilipar elvesztette a vezető szerepét, akkor létesült nálunk textilgyár, pl. Goldberger Leó idején nagy siker.

    Azt ma már nagyon kevesen hiszik el, hogy itt ausztriai fizetések lesznek, de a rendszerváltáskor sokan elhitték. Ahogy egy kommentelő írta arról, hogy a 90-es években milyen volt a közhangulat: „azt hittük, hogy röpülünk egyenesen a Paradicsomba”.

    A kapitalizmus tényleg nem tökéletes, de nincs helyette más. A centrum országok talán ott követik el a hibát, hogy az Oszd meg és uralkodj! módszert alkalmazzák a félperiférián. Pl. a kelet-európaiak egymást tapossák az összeszerelő üzemekért, miközben a politikai elitjük leépíti az oktatást és az egészségügyet korrumpálja. Mi lehet akkor a periférián?

  • Göllner Bandi :
    Hazzaykám csak egy liberálisnak álcázódott horthysta.

  • Figyelő
    2016 december 7
    5:05 du.

    Ez a Nyugat felé tekintés igazából Szent Istvánnal kezdődött, mert német lovagokkal győzte le Koppányt. Nem valami Nyugat imádásról beszélek, hanem arról, hogy a nyugati kultúrkörhöz csatlakozott István király. A Keletet akkoriban Bizánc jelentette a magyaroknak, amelyik szintén keresztény volt. István király mindent egy lapra tett föl, és nyert.

    Érdekesség, hogy a nyugati minta hű követése vagy a magyar önállóság volt-e sikeresebb a történelmi korszakokban? Pl. a Mária Terézia korában a fertődi kastély a másodiknak számított pompában a francia királyi udvar után (Versailles)! Mária Terézia azt mondta, „ha jó operát akarok hallani, Eszterházára megyek” (Haydn a karmester).

    Csak a saját erőnkre nem tudunk támaszkodni vagy csak rövid ideig, mivel az ország nagyhatalmak találkozási pontján fekszik.

  • talalom
    2016 december 8
    5:32 de.

    „ma már nem elég, ha egy ember ismeri a betűket, meg számokat.”

    Mondd ezt az évenkénti huszonötezer funkcionális analfabétának, akit a magyar oktatási rendszer kibocsát! De még a nem analfabétáknak is gondjuk van a szövegértelmezéssel, lsd. PISA eredmények. Ezért írtam, hogy az általános iskolai oktatás-nevelés sürgős reformjára van szükség. Ha az alapok rendben vannak, később az élethosszig tanulás is jobban megy.

  • Geyza
    2016 december 8
    7:05 de.

    De legalább nem vagyok rohadt paradicsom!

  • Göllner András
    2016 december 7
    10:19 du.

    Most akkor zavar, hogy vitázunk de anyázzuk egymást? Kérjél a diákjaidtól egy kis füvet, gyújts rá és nyugodj le…

  • talalom
    2016 december 8
    5:32 de.

    „a Spartacus lázadás”

    Érdekes, én úgy határoznám meg, hogy az ókori Római Birodalomban történt, a köztársaság korában, fél évszázaddal az első római császár előtt, akinek uralkodása idején született Jézus.

  • talalom
    2016 december 8
    5:43 de.
    Kedves találom, a memoria fejlesztésére fantasztikusan jó a régi vers memorizálása.
    Édesapám 98 éves volt, már öregottohonban, aki mindig szerette a verseket és az ő korában memorizálták is az iskolákban.
    Egyszer már nem tudom melyik hosszú verset idézte egyik látogatásomkor. Nem is szenvedett soha alzaihmer betegségben.

  • talalom
    2016 december 8
    5:32 de.
    Ja a walesi bárdok, hogy mennyire téved , az nem igaz. T.i. a magyar iskolák az én időmben, világ földrajzot is tanitottak, anno.Nagyon jól tudta mindenki hol van és mi a lényege a vers mondanivalójának.

  • Orsós Elemér

    Göllner András
    2016 december 6
    7:50 du.
    @ Göllner András

    Ezegyszer -és remélem nem utoljára- örömmel megköszönöm feddő és jogos elmarasztalását, igaza van: a túlzott önkritika sokkal károsabb, mint annak teljes hiánya! 🙂 Ami meg az Ön lámpavasát illeti, nos, bevallom, nem mindig érdemli, -legfeljebb egy 1,0 m-est-, de csak amikor a mi hazánkat, népünket és bármelyik politikusunkat vagy politikánkat szidja akár okkal, akár ok nélkül, és vice-versa: ha mi tesszük ezt az Ön hazájával, mi sem érdemlünk mást! Nos, valóban zsákutcát épít Orbán, de ebből a zsákutcából nekünk külső „segítség” nélkül kell kitalálnunk, mert az eddigi, számtalanszor beígért idegenből jövő támogatások valahogy mindig meghiusultak, meg amúgy is, ha nem lennénk jég hátán is megélő ridegtartásos sztyeppei nomádok, akkor már itt a mi europai átjáróházunkban csak a múzeumok igazolnák néhaiságunkat.
    No de, elég ebből a sok álmoralizálásból:
    mindenkinek kellemes ünnepeket és boldog Újévet kívánok!

  • A versről jutott eszembe, egy érdekes esemény itt Kanadában.
    Már nem is tudom a nevét, de egy baloldali színész jott ki szerepelni Kádár kormány alatt. A színészről tudtuk, hogy kormánypárti.Kérdezte, hogy mit akarunk, hogy szavaljon, mi Arany : Walesi bárdokat kértük tőle, dicséretére válljon, mert elszavalta!

  • Göllner András
    2016 december 7
    10:19 du.
    Köszönöm a javaslatát, de nem élek vele. Azt is tudom, hogy magának köszönhetjük, hogy egy értékes tag kimaradt innen. Ismétlem, szégyellje magát!
    Műr javasoltam.inditson egy olyan fórummot, ahol csak a balosok szerepelhetnek, és nézze meg hány lesz a beírója, és milyen unalmas lesz!

  • Göllner András
    2016 december 7
    10:19 du.
    Köszönöm a javaslatát, de nem élek vele. Azt is tudom, hogy magának köszönhetjük, hogy egy értékes tag kimaradt innen. Ismétlem, szégyellje magát!
    Már javasoltam.inditson egy olyan fórummot, ahol csak a balosok szerepelhetnek, és nézze meg hány lesz a beírója, és milyen unalmas lesz!

  • Göllner András

    @ hazai lámpa

    Nagyon be vagy sózva. Csak egy bajom van, hogy így is dögunalmas vagy. A Geyza egy mondata többet mond mint a Te összes beszólásod. Rá figyelj.

    @ Ormos

    „Ami meg az Ön lámpavasát illeti, nos, bevallom, nem mindig érdemli, -legfeljebb egy 1,0 m-est-, de csak amikor bármelyik politikusunkat vagy politikánkat szidja akár okkal, akár ok nélkül”

    Ezzel a bölcsességével tényleg levett a lábamról. Ha jól értem, szavaznom szabad, csak fogjam be a szájamat ?

    Ez is egy olyan jó magyar rabszódia mint a Rab Laci kampós f…a és a többi hülyeség amivel itt szórakozik elmebeteg, és pelenkás társaival egyetemben. Írjon máskor is, szeretem amikor foglalkozik velem, Elemér.

  • Figyelő!

    dec 7.10:29

    Végül is az irományából nem derült ki, hogy mit akart itt Horthy miniszterével? Klebelsberg Kunóról valóban az elismerés nyelvén beszélhetünk, de hogy jön ez most ide a PISA felmérés kapcsán? Igaz,Ön elég fiatalon elment innen, túl sok mindenkire, és mindenre nem emlékezhet – de mégis! Nem gondolnám, hogy a ma magyarországi emberének nagyon kéne ajánlgatni a google-t, hogy ki és mi volt K.K. de – szokásához híven megint felületes volt, így sikerült „tévednie” egy pár dologban: bár majdnem mindegy de ha már hivatkozunk rá, akkor nem mindegy, hogy 500 iskola létesítéséról beszélünk – vagy a tanyasi oktatás felkarolása okán 5000 tanterem megépítéséről!Igaz, ötössel kezdődik mindegyik, még se mindegy!

    „Ja, és ő alapította meg a szigeten a fedett úszódát is, ami kapcsán létesült, a magyar úszók versenyszerű részvétele a nemzetközi úszóversenyeken. ”

    Nem írta melyik szigeten, de ha a Margit-szigeti fedett uszodára gondol, azt Hajós Alfréd tervezte, építette, róla is van elnevezve – nem véletlenül – és mint az első magyar olimpiai bajnok -úszásban – valóban példa értékű lehet az életútja! Több más sportágban jeleskedett, tanult hivatását tekintve pedig Magyarország, azon belül Budapest számos kiemelkedően jelentős középületét tervezte meg!
    Ez persze nem von le semmit K.K. nagyságából, de nem árt tudni, hogy a kettő nem ugyanaz!

  • Figyelő!

    dec.8.:15

    „Ja a walesi bárdok, hogy mennyire téved , az nem igaz. T.i. a magyar iskolák az én időmben, világ földrajzot is tanitottak, anno.Nagyon jól tudta mindenki hol van és mi a lényege a vers mondanivalójának.” – írta talalomnak

    Mi nem igaz? Miben téved talalom? De jó, hogy épp a szövegértésről beszélünk… !- megtenné, hogy elolvassa még egyszer, miről beszél talalom a Walesi bárdok kapcsán ?

  • Besancon
    2016 december 8
    2:35 du.
    Na mi a baj? Klébersberg Kuno nem érdemel elismerést? A Wikipédiában vagy más információban megtalálhatja eredményeit, még a fedettuszódát is! Nem tetszik, hogy elhunyt magyarok érdemeiről is megemlékezik valaki? Tegyen róla! Ideje, hogy a magyarok tudjanak egy és mást nagyjainkról.

    A walsey bárdokkal kapcsolatban, az az állitás NEM igaz, hogy nem tanitották hol van Wales.Ennyi.

  • Besancon
    2016 december 8
    2:35 du.
    Na mi a baj? Klébersberg Kuno nem érdemel elismerést? A Wikipédiában vagy más információban megtalálhatja eredményeit, még a fedet tuszódát is! Nem tetszik, hogy elhunyt magyarok érdemeiről is megemlékezik valaki? Tegyen róla! Ideje, hogy a magyarok tudjanak egy és mást nagyjainkról.

    A walsey bárdokkal kapcsolatban, az az állitás NEM igaz, hogy nem tanitották hol van Wales.Ennyi.

  • Valamely hsz-ben itt feljebb a funkcionális analfabetizmusról olvastam, már nem tudom ki írta, de majdnem mindegy is, a lényeget tekintve!

    Elhangzott kb 1-2 hete valamely csatornán ( most épp ez is mindegy melyiken) hogy Magyarországon kb 20%-ra tehető a f.analfabéták száma! Óriási szám, ha belegondolunk! Ám tulajdonképpen nincs min csodálkozni, mert maga az illetékes miniszter a fejét ingatva jegyezte meg, hogy „nana, ez nem stimmel, mert a f.a. annyit jelent hogy valaki nem tud írni olvasni, már pedig az ilyen emberek nincsenek ilyen sokan” …stb stb

    A f.a. csak egyik ismérve a szövegértési hiányosság, valójában az írni olvasni állítólag tudó 8 általánost végzett emberek egy jelentős része pl nem tud kitölteni értelemszerűen egy közepesen összetett űrlapot, nyomtatvány!
    Ám, az oktatásért (is) felelős miniszternek fogalma sincs arról hogy valójában mi számít f.a.-nak!?

  • Orsós Elemér

    Göllner András
    2016 december 8
    1:45 du.
    @ Geller

    Hadd merészeljem nagyméltóságod emlékezet kihagyását tapintatosan helyre igazítani: az acsarkodásunk nem azzal kezdődött, hogy én egy előzmény nélküli, Ön által hányt gunyoros és provokáló megkeresésre hasonló módon próbáltam szerényen válaszolni!!! Másrészről a Terminusnak írott hozzászólásomnak messze nem az Ön által szándékosan kiemelt „de nekünk -bamba, későn eszmélő birkáknak- zsákutca.” mondás volt a lényege, hanem a következő, idézem:
    „Magyarország elPISAsítása már Kádár atyánk korszakának “spontán” agoniájakor elkezdődött, amit sikeresen felgyorsított a “rendszerváltást” elkövető különböző “tudományos szakértők” profizmusa. Ezen “hazafias” és globalista kollaboráns szakértők sikeres munkájának gyümölcse lett a mai “magyar modell”
    Gyanítom hogy, a tudományos szakértők, valamint a „hazafias” és globalista kollaboráns szakértők megemlítése okán önmagára ismerhetett, ezért volt a birkákra és a villanyoszlopra való provokativ terelése. Szavazzon csak nyugodtan, mert az titkos, semmi közünk hozzá, de próbálja tűrtőztetni magát és nagyon szépen megkérjük hogy, a magyarországi magyarok politikai és erkölcsi átnevelését méltóztassék kivenni professzionális repertoárjából, tartogassa azt saját 1956-tól lecserélt új hazájának!
    Most pedig sietek gyorsan pelenkát cserélni, de azért BUÉK!

  • Figyelő élő példája a funkcionális analfabétának: arra, hogy „mi a különbség Anglia és Wales között” – azt válaszolni, hogy „nem igaz, mert tudták, hol van” – igen szemléletes példa. Vagy már nem ismeri a magyar nyelvet elég jól – bár elismerésem, hogy ennyi év után bírja egyáltalán. Talán nem sértődik meg, ha egy félregépelésre felhívom a figyelmét: a „walesi” nem y, mert itt az i képzőként (főnévből melléknévi határozó) szerepel.
    Szívesen, máskor is.

  • Köszönöm, kedves találom, igaza van! Mindig kapkodok ezért hibázok annyit!

  • talalom!

    Sajnos nem csak az Y van rossz helyen! Ám az lenne a legkisebb baj, ha pusztán a szó végi ragok, toldalékok, egyes szám, többes szám stb rossz alkalmazásai,névelők permanens mellőzése miatt tehát nyelvtanilag lennének gyakran értelmetlenek a mondatok – ha egyébként értelmileg nagyjából rendben lennének!

    Gondolkodásoddal sok mindenben egyetértek, szerintem is helyesebb ha a diák lexikális adatok bebiflázása helyett a szabadon gondolkodás, és az információk szabad felhasználásának módjával él. A saját tapasztalás és a valamiből valamire következtetés mindig messzebb visznek, mint a száraz adathalmaz, mely gyakran meg is „csalhat”. (hány és hány példát látunk erre )

    Az feltétlenül jó tehát ha a diákok(is) egyfajta készség alapján térben és időben eltudnak helyezni dolgokat,történéseket,helységeket,személyeket stb de szerintem nem árt ha bizonyos dolgokat pl fontosabb évszámokat, fogalmakat, földrajzi meghatározásokat stb tényszerűen is tudnak, nem csak meghatározzák, ill.körülírják azt. Egy bizonyos mennyiségű évszám, memoriter sosem árt – a baj akkor van, ha az utóbbi túlsúlyba kerül és eluralja az életünket. Én viszonylag könnyen tanultam meg a leírt szöveget, van amit még ma is tudok – de, hogy hasznom is lett volna belőle, az eddig még nem derült ki a szorzótáblán kívül -:)))) Viszont tudom, hogy nem vagyunk egyformák, és van akinek komoly megpróbáltatás egy egy bonyolultabb definíció, kémiai képletsor, vagy „felesleges” évszámok megtanulása, amit esetleg nem is ért, és ami totálisan leterheli az agyat mert sosem az a lényeg, hogy tudjam valaminek az összetételét, hanem az, hogy szükség esetén tudjam hol keressem!

    A walesi bárdok talán nem a legjobb példa a fentiekre, lévén egy költemény – szerintem a tetejében alapmű – tehát nem elég ha egy diák azt tudja, hogy hol keresse a neten vagy a térképen Walest, talán még az sem hogy azonos e Angliával stb, de hát gondolom ezt te is sarkított példának szántad csupán! Tudni kéne, hogy mért született, esetleg mely korban, milyen alkalomból írta a költő stb de semmi esetre sem kell kívülről fújni, elég ha elolvasván gyönyörűséget okoz, ha megfog, úgy is beleragad néhány sora a fülünkbe, pláne ha szép értő előadásban halljuk! (ezt biztos megkönnyíti az általad is említett időmértékes verselés is!)Elfogult vagyok Arany Jánossal, nálam ő az első, de nemzetközi viszonylatban is benne van az első háromban!

    Nagy valószínűséggel a mi fiaink egy korosztály (vagy egy tanító nénihez jártak!?) mert nálunk is ez volt a helyzet „szórzótáblailag”, és miután észleltük, hogy ez nem fog menni hosszútávon, tiltás és módszertan ide oda, mi is megtanítottuk neki a szorzótáblát. Ugyanez volt a helyzet a szóképes olvasással, mert lehet, hogy egyébként az egy jó módszer, de nem minden alsósnál jött be rendesen, és szerintem az én gyerekem is azért tud és szeret olvasni, levelezni, vitázni, stb mert ezt sem hagytuk annyiban – vagy ki tudja?

  • Figyelő!
    dec.8.2:35

    Kedves Jó Figyelő, Ön annyi képtelen badarságot képes összehozni néhány mondatában, hogy azt tévedésnek aposztrofálni tényleg nagy jó indulat kérdése!
    A sorozatos „tévedései” valójában nemtudáson, ill. rosszul tudáson alapulnak,ám az igazi gond nem is ez lenne, amennyiben figyelmeztetés, ill. korrigálás esetén ezt tudomásul venné, semmi gond nem lenne, bárki tévedhet! De nem, Ön úgy viselkedik, mint egy fuldokló aki összevissza kapálódzik, prüszköl, csapkod, bármit elkövet, csak a helyes tempót nem tudja, nem akarja felvenni!
    Tulajdonképpen már az előző hsz-ben megtettem az észrevételem a téves állításait illetően, ezt az újabb „ráerősítését” már akár válasz nélkül is hagyhatnám, de az ember gyarló és újra és újra tesz egy kísérletet, annál is inkább miután olyasmi ellen hadakozik, ami ellen nem kéne, de mert folyamatosan kapkod, nem hagy magának egy lélegzetvételnyi időt sem a gondolkodásra ill. az „utánagondolásra”, ezért ismételten beleesik ugyanabba hibába – szándékosan!
    Látom, a kötött mondatokkal az Ön esetében nem boldogulok, ezért megpróbálom pontokba szedve,tőmondatokkal megvilágítani mi a képtelenség az Ön állításaiban:

    1. Hol, melyik mondatomban állítottam olyat, hogy K.K. nem érdemel elismerést? Mi utalt erre Ön szerint?

    2. K.K. „eredményei” közé sorolja a fedett uszodát (a Margit – szigeti uszodáról van szó) Mely szempontból tekinti azt K.K.eredményének, magyarul mit ért ezalatt?

    A Margit-szigeti uszoda a Vallás és Közoktatásügyi Minisztérium, a Székesfőváros elöljárósága, valamint a Szent Margit Gyógyfürdő RT. összefogásaként épült fel 1930-ban. Tervezte Hajós Alfréd, építette: Hajós Alfréd, bekerülési költség 2 millió pengő!
    Na, és itt jön K.K. aki 1930-ban Horthy Miklós jelenlétében – gondolom ünnepélyes külsőségek közepette – átadta azt! Tehát erre azt mondani hogy K.K. eredményei és körömszakadtig erősködni, hogy „..na mi a baj? Nem tetszik, hogy az elhunyt magyarok érdemeiről megemlékezik valaki..”? továbbá „.. Ideje, hogy a magyarok tudjanak egy és mást nagyjainkról..” stb Folyamatosan a Wikipédiára hivatkozik, miközben saját maga nem tekintette azt át elég türelmesen K.K. tekintetében, mert rögtön rájött volna, hogy valamit készen átadni, vagy előzőleg, olimpiai bajnokként (1905)rajta lenni egy ügyön, ahhoz megnyerni támogatókat (akár a minisztériumot is) majd megtervezni és megépíteni, messze nem ugyanaz ! Esetleg,ugyanebben a Wikipédiában most lapozza fel a Nemzeti Sportuszoda, majd a Hajós Alfréd c. „fejezetet”( róla nevezték el az uszodát) és kontrollálja le magát.
    Azt meg kedves asszonyom, nagyon megköszönöm bár, de nem tartok rá igényt,sőt egyenesen visszautasítom, hogy épp Ön mondja meg nekem vagy bárkinek aki hozzám hasonlóan az elmúlt 60 évet itthon bekkeltem/tük ki, hogy kire kéne büszkének lennünk, ill. mit kell /lene tudnunk az elhunyt nagyjainkról! Kérem ne tartson nekem, se másnak ebben a tárgykörben(sem) erkölcsi oktatást, mert ez több mint pofátlanság még az Ön részéről is, még akkor is ha Ön ezt valami oknál fogva nem érzi!

    3. „A walsey bárdokkal kapcsolatban, az az állitás NEM igaz, hogy nem tanitották hol van Wales.Ennyi.” -írta ön.

    Ez pedig tételesen nem igaz, mert talalom ilyen nem írt !

    Tehát előbb olvasson,gondolja végig, aztán tájékozódjon, és ha még mindig úgy találja hogy van rá oka, akkor hőzöngjön!

  • Göllner András

    @ Orsós Elemér

    „próbálja tűrtőztetni magát és nagyon szépen megkérjük hogy, a magyarországi magyarok politikai és erkölcsi átnevelését méltóztassék kivenni professzionális repertoárjából,”

    Elemér, nem tudom kiknek a nevében szólított meg többesszámban, de a lényeg, vettem az adást. Sőt még azt is elismerem, így ismeretlenül, hogy valóban, „nagyon szépen” tudnak kérni. Röviden válaszolnék: Rossz helyre teccetek írni. Tudniilik, nem szerepel a professzionális repertoáromben a magyarok politikao és erkölcsi átnevelése. Ezzel Orbán Viktor és családja foglalkozik, tessék szépen feléjük fordulni. Üdvözlettel, stb

  • Besancon
    2016 december 9
    9:45 de.
    Igen kedves, hogy időt, energiát nem kimélve analizálja írásaimat részletes, nyelvtani, mondanivaló stb. kritikával. Ha annyira hibásan, hülyeségeket írok, nem értem, miért vesz annyi fáradságot, hogy darabokra szedve kriitzálja., Látja, az ember mindig tanul. Most pl. azt tanultam, hogy legközelebb a maga írásait szavakra és mondatokra szedve kritizáljam, és javítsam.
    Ha ennyi ideje van, miért nem használja hasznosabb célókra. Pl. a kutyáját sétálni vinni, vagy segítni az asszonynak a házimunkában?
    Az én sítlusomon, mondsani valómon, ugyse tud segíteni, feleslege fáradság!

  • Besancon! Gyerek: 1974
    Az a korosztály, a szóképolvasással. Nézem, a gyerek kínlódik a szöveggel, semmi értelme. Mondja a szavakat: apa, anya. szék, újság, ül. De nem áll össze értelmes mondattá.
    Aztán rájövök – tényleg nem a betűket rakja össze fejben, hanem a szó képét jegyzi meg. Csakhogy a magyar nyelvben a szavak végső értelmét a hozzájuk ragasztott toldalékok adják meg, míg pl. az angolban (úgy tudom) a prepozíciók (elöljárók) szerepe a jelentős, és elég kevés raggal, stb-vel dolgoznak. (Az oroszban meg elöljárószó is van, meg sokféle ragozás is.) A magyar gyereknek ki kell olvasnia az egész szót, hogy tudja: székről, széket, székben, székek szerepel-e a mondatban.
    Szerencsére régen leszoktak erről.
    Ez is mutatja, mekkora baj, ha ész nélkül veszünk át minden divatot.

  • Besancon
    2016 december 9
    9:45 de.

    wikipédia, Nemzeti Sportuszoda

    „A fedett uszodát 1930-ban építették meg a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium, a Székesfőváros elöljárósága, valamint a Szent-Margit Gyógyfürdő Rt összefogásaként.”

    Nem hiszem, hogy olyan nagy baj, ha valaki Klebersbergnek tulajdonítja az uszodát, főleg ha gyerekkorában járt a vadonatúj létesítménybe. Ez semmit nem von le Hajós érdemeiből, aki amúgy is agyon van reklámozva. Én se szeretem, mikor Figyelő komcsizik vagy elír valamit, de adatokat nem szokott megmásítani, ami nem mondható el itt egyes beírókról!

    A tanterem vitához meg annyit, hogy „5000 tanterem és tanítólakás” épült három év alatt a Pukánszky Neveléstörténet szerint.

  • Göllner András
    2016 december 8
    1:45 du.

    Nem tehetek róla, ha untatnak a történelmi TÉNYEK.

    Ha Géza egymondatos kommentjei tetszenek, akkor olvasd azt! Vagy ajánlom Weöres Rongyszőnyegét!

    „66
    – Rónay Györgynek –

    A hatvan év, mit mindketten megértünk,
    nem jelenti, hogy gyümölcsként megértünk,
    azt sem, hogy már mindent bölcsen megértünk,
    legföljebb egy garast mégis megértünk.”

  • talalom
    2016 december 8
    6:12 du.

    Te se tetted túl magasra a mércét 🙂 „Azt kell tudni róla, belőle – már az időmértékes verselés szépségein kívül -, hogy Wales nem Anglia.”

    Mikor Arany a verset írta, Magyar Királyság szerintem nem is létezett hivatalosan.
    Leválasztották Magyarországról Erdélyt, a megmaradt területet öt kerületre osztották. A közigazgatás és közoktatás nyelve a német lett, bevezették az osztrák mértékegységrendszert, a nyolcosztályos gimnáziumot és az érettségi vizsgát. (Bach rendszer)

    Memoriter: Azt nem tudom, hogy verseknél hogy van, de bármilyen szövegnek biztosabban megjegyzed a lényegét, ha megpróbálod fejből elmondani, lehetőleg hangosan!

    forrás: Atkinson Pszichológia

  • Figyelő:
    „Már önállónak kéne lenni a gondolkodásnak és saját erőnkre és tehetségünkre támaszkodva, építeni saját jővönket.”

    Kevesen vannak az egykor sokat emlegetett, de ma nem túl divatos eszméikhez változatlanul ragaszkodó emberek. S lám, Ön változatlanul nagy híve a bölcs vezető, Kim Ir Szen elvtárs által kidolgozott és forszírozott „dzsu-ce” elvnek. Gratulálok. 🙂 🙂

  • Göllner András

    @ lámpás

    Már annyiszor elmondtam neked, hogy kormos az üveged és csak füstölögni tucc. Tudom. hogy szeretsz idejárni, de nem a világosságot hanem a sötétséget terjeszted ezen a tájon. Egyetlen nótát fujsz, egyetlen válaszod van mindenre: Gyurcsány és a liberálisok szurtak el mindent Magyarországon, a zsidók meg egész életükben csak azzal foglalkoztak, hogy tele tömjék a saját zsebüket, szartak a magyar kultúrára, a liberálisok haverjaiként, ők is a nép vérét szívták. Ezt egy párszor el lehet mondani, de egy idő után, felmegy a pumpa, tele a hócipő, és k…vára unalmas kezdesz lenni. Eljátszottad összes lehetőségeidet arra hogy komolyan vegyelek. Tudom, itt a pelenkások közt van némi hitelességed, de nálam már nincs. Ne csodálkozz azon, hogy akár én vagy a Geyza, vagy egy páran itt hülyének néznek. Ezt magadnak köszönheted.

  • Göllner András

    @ Belzebub

    „dzsu-ce” vagy juice ? A Figyelőnek, szerintem kötőjel nélkül is le megy a lé-nyeg a torkán 🙂

  • Göllner András

    A Gyuri10 mérnem hiányzik senkinek sem ? Összeházasodtak a Moshéval, vagy mi ? Erről tud valamit a Starchild ?

  • Göllner, nekem hiányzik Gyuri10, kétszer szóvá is tettem az igazolatlan hiányzását, egyszer nyaralni volt, egyszer meg gondolom a tűzesetek miatt nem ért rá. Sőt, nekem még Ille őrmester elvtárs is hiányzik, aki egyszerű tökös legényként maradhatott volna a fórumon társalogni, de őt csak a moderátori szadizmus vonzotta.
    …….
    Kérjük, engedjétek vissza Moshe-t!

  • Sokmindent írtatok.
    Az egyéni élményvalóságainkat a tudatainkban létező KÉPZETES valóságok adják.
    Ezt felbonthatjuk két, szoros összefüggésben létező komponensre. A (bebútorozott) világképre és az elsősorban a nyelvek által meghatározott értelmező logikai és a belső valóságba leképező rendszerre (mindent annak látunk aminek a belső valóságunkba beleértelmezzük).
    A jelenleg a világ csodái kategóriába sorolt tárgyi emlékekre is alapozottan, sokan mondják, h az emberiség a jégkorszak óta hatalmas tudásvesztést szenvedett el.
    Ha a népünket nézzük, akkor láthatjuk a több lépcsőben durva erőszakot is alkalmazó elsilányítást. A világképünk (mindenség modellünk) és a nyelvünk esetében is.
    Nagy lépcső volt a judeokrisztián világképbe való beletörésünk és az írásbeliségünk átállításával végrehajtott nyelvrontás.
    A következő nagy lépés a Newton és társai nevéhez kötődő mechanikus világképre való átállításunk, ami jelenleg is alapvetően meghatározza a világlátásunkat. Ehhez kapcsolódóan hajtották végre nyelvújítás címszóval a germanizáló irányú újabb nagy nyelv lerontást.
    Ezután elszenvedtünk még egy szlavizálást és ezután egy anglicizálást. Ez utóbbinak a silányabb amerikai változatával.
    Csúcs teljesítménynek látom azt a LEGAGYIZÁST amit a hetvenes évektől végrehajtottak.
    A Gépiparis tanáraim keseregtek, h felső utasításokkal mennyire lerontották az oktatást.
    És még ezzel is csak alig valamennyivel sikerült az átlag alá vinni a most iskolás korosztályunkat.

  • Orsós Elemér

    Göllner András
    2016 december 9
    10:43 du.
    Kedves András, ezen utolsó bejegyzése feltette az Ön és a moderátor emberi nagyságáról az i-re a pontot! Gratulálok a bizonyítványhoz! Mivel úgy érzékelem a KMH-nál Ön a ideológiai és etikai, sőt etnikai vezérürü, kérek endedélyt erről a poszkommunista és felettéb liberális vicclapról -Moshehoz, Gyuri10-hez és más Ön által primitiv gongolkodásúnak tartott, egyébb kategóriába sorolt magyarországi magyarhoz csatlakozva- egy szál belemet innen elvonszolni a virtuális háttérbe, azért csak a háttérbe, mert azért kiváncsian várom, hogy a csúnya -mindenféle pejorativ jelzővel megajándékozott- rebellisek híján a canadai ősmagyar és kollaboráns magyarországi bértapsoncok mikor fogják megunni egymás unalmas -de nekünk szórakoztató- körbenyalását.
    A viszont nem látásra, de azért BUÉK!

  • Szerintem Gyuri ünnepel, utolsó beszélgetéskor, kellemes Hannikát kivántam neki!

  • Kedves Elemér, ne tegye már ezt meg, hogy szintén elmarad!
    Valóban olyan egyedűk keszek itt, mint egy „másképp” gondolkodó-

  • Göllner András
    2016 december 9
    10:22 du.

    Én nem emlékszem, hogy mondtam volna, hogy miattatok járok ide. Amúgy meg kizáró ok a kommentelésből, ha téged valaki nem dicsér?

    Én azt hittem, hogy ez Chris lapja. Chris egyik írása fogott meg először, amiben a kanadai kisebbségek oktatásáról írt, vagy valami hasonló témáról. Chris hasonlít a hazai bloggerekhez, értelmesen ír és szakmai újságírást művel.

    Az szdsz-ről meg azt írok, ami a véleményem. Cáfold meg, vagy hagyd abba a személyeskedést!

  • Figyelő
    2016 december 10
    10:07 de.
    Egy kellemes Hannikát nekemis kívánhatnál, nem lenne ellene kifogásom. Főleg akkor nem, ha nem öregebb huszonötnél, és nem nehezebb ötvenhárom kilonál..
    (Lehet, hogy esetleg a Hanukára gondoltál? )

  • Göllner András

    @ lámpa

    Ne sajnáltasd magad. Hülyeségeket beszélsz, és már többször elmondtam Neked mért. Egyszer se vopoltál képes másként reagálni, mint sértődötten. Értsd meg lámpa, hogy nem azért járok ide a pinyóba, hogy a te kormos lámpaüvegedet tisztítgassam, hogy a te hülyeségeidet boncolgassam. Arra, a Figyelő, a Boda Marcsi, a Charlie, a Starchild, a Moshe, a Tóth Peti, az ötvebhatos és hasonszőrű társaik mindíg ugrásra készen állnak. Jól el vagy te velük nélkülem. Én inkább főzök magamnak egy jó töltött káposztát, töltök magamnak egy kupica kóser szilvát, és áthívom a szomszédot, hogy átbeszéljük a világ nagy kérdéseit. Veled már rég betelt a poharam.

  • Göllner András

    @ Ormos Elemér

    Nem izlik a saját főztje, mi, Elemér ? Gondoltam.

    Moshénak se izlett, meg a Gyuri10-nek sem, ugye ? Nem fogunk sírni ha ön is mint az előző két nagyszájú haverja, elhúz innen és máshol teregeti ki a pelenkáját.

    Elemér ! Maguk évek óta csak azért járnak ide, hogy leszarják mind azokat akik nem az Orbán kormány fenekét nyalják. Világos ? Nap mint nap, nagy szájjal gyalázzák a KMH munkatársai, és mind azokat, akik netán ki merik mondani az igazat amit odahaza, Magyarországon nem lehet kimondani. Sosem érdemben, hanem személyeskedve, ad hominem módjára, rugdosnak bennünket. Hazaárulóznak, komcsiznak, libsiznek, zsidóznak, magyar gyülölettel vádolnak, öntik magukból a galambepét.

    Mondok magának egy példát. A Gyuri10 nevezetű barátja, nagystílűen azt ajánlotta fel nekem, hogy igyam meg a lábvizét, és utána menjek le a nyilas keresztapámhoz a pokolba. Tette mind ezt azután, hogy egy 7 részből álló sorozatban megpróbáltam bemutatni hogyan gyalázza az Orbán kormány a Holokauszt túlélőinek emlékét, hogyan veri át a nemzetközi zsidóságot, hogyan próbálja e kormány hivatalos történésze fehérre mosni SAJÁT keresztapám bűneit, amelyett a zsidósággal szemben elkövetett. Ön szerint ki kellett volna innom a Gyuri10 lábvizét, hogy itt maradjon közöttünk ?

    Elemér, idefigyeljen ! Tele lett magával és társaival a hócipőm. Érti ? Ne sajnáltassa magát. ne játsza el itt a bazári kecskét. Ne kezdjen nekm itt nyekeregni, nyávogni.Tudja mit Eelemér ? Maga nekem úgy fog hiányozni ha el megy innét, mint egy idegen zongora. Menjen, gyorsan, és Isten áldásával. De mielőtt elhúz, megkérdezném: Ismeri e azt a viccet a pofátlanságról amelyikben a fószer odaszar a szomszéd ablaka alá és utána bekopog vécépapírért ?? Nekem magáról és nyafogó társairól, ez a vicc jut az eszembe.

    Útravalóként van egy jó tanácsom magának. Tudja kinek az ablakán kopogtasson be legközelebb ? A kedves nagynénikéje ablakán !!! Megtisztelne, ha elterjesztené ezt a jó tanácsomat baráti körében is. A hazai lámpának is
    tolmácsolja kérem, meg a Figyelőnek, és a többieknek akik idejárnak a pinyóba komcsizni, és mini előadásokat tartani olyan dolgokról, amelyek nem a valóságban, hanem a fejükben élnek.

    De az még jobban megtisztelne bennünket, akik odafenn ingyen és bérmentesen dolgozunk, ha minnél többen, civilizált hangnemben, értelmes módon, és érdemben szólnának hozzá írásainkhoz, cikkeinkhez, amelyekbe időt és energiát fektettünk, és nem azért hogy lejárassuk Magyarországot, hanem azért hogy óvjuk Kanadát, a kanadai magyar közösséget, attól az átveréstől, amely odahaza, a szeretet és összefogás hamis neve alatt tombol. Eljött az ideje, annak, hogy ebből a pinyóból egy értelmes vitafórumot csináljunk, és bezárjuk a pelenkaszárítót.

  • Göllner András
    2016 december 10
    10:10 du.

    Jóember, a te fejedben akkora a sötétség, hogy a nyári villám se tudná megvilágítani …

  • Igy múlnak el dicső napjaink!
    Sajnos, Göllner beírása annyira nyilvánvaló, hogy ez a link, NEM TŰR meg más értelmes felfogást, véleményt amit egyes beírók szugerálnak, hogy valóban felmerúl a kérdés, érdemes egyáltalán ide írni? Maradjanak meg maguknak, a balos, a letúnt komcsi elvek alapján, kirekesztőnek és írjanak egymásnak bólógató hülyeségekete, gyólölködő szövegete Orbán ellen, a mai demokrácia ellen, a törványes szavazáatok eredményei ellen, és fújják tovább, megbukott, lejárt lemezüket!

  • Van egy pont, amikor a hócipő megtelik.
    Andrásnál ez most est meg magát..
    Nemtom, megfigyeltétek-é, bármiről is lttlégyen szó, a tizenötöfik hozzászólás magassáhában már a komcsikól, liberálisokról, zsidókról, rabokról megy a csevej.
    Nálam ilyenkor jött a plébánosúr, meg a tanítóúr.
    Mert egyébként csak azt írhattam volna, hogy a illető tartson fenn aktív szerelmi kapcsolatot a kedvesmamájával.
    Tudjátok, itt megy a nagyarc. Mindenki okos, mint Einstein, és ravasz, mint Vuk.
    Lehet elfogadni másfajta véleményt, de nem muszáj egyetérteni vele. Viszont érvekkel, tényekkel, önálló gondolatokkal lehetne érvelni, vitatkozni, másképpen gondolkodni.
    Az, hogy „mindenki tudja”, – nem érv!! Az sem, hogy „sajnos éltem benne”.
    Rossz hírem van igazmagyariéknak. Már nincsenek „komcsik”, a liberalizmus nem ugyanaz mint száz éve, az országot együtt, kölcsönös megalkuvások kapcsán tették tönkre, lopták szét.
    Hogy Orós, Moshe, vagy akárki ezt másként látja, az egy dolog. Ez a lap is,- mint mindegyik,- hőre táguló.
    Forróbb agyvizzel könnyebb hülyeségeket írni.
    A gond- szvsz- az, hogy akit valahol, valaki, valamivel megsértett, az nemfelejt. Revansot akar, és nem a mondandót igyli, hanem azt, hogy mibe lehet belekötni..
    Két sör mellett ez egészen másként szólna.. 🙁

  • Göllner András

    @ Figyelő

    „valóban felmerúl (sic) a kérdés, érdemes egyáltalán ide írni?”

    Írni érdemes, de ahhoz írástudás kell. 🙂

  • Göllner András

    @ Lámpa

    „Jóember, a te fejedben akkora a sötétség, hogy a nyári villám se tudná megvilágítani …”

    Szeretem, amikor jóembernek hívsz. Teccik. Mond, Lámpa, benned is felmerült a kérdés, hogy érdemes egyáltalán ide írni ? Szerintem nem tuttok elmenni, lányok. 🙂

  • falusi
    2016 december 11
    2:43 du.

    Nem szoktam visszakeresni, hogy ki kezdte, de most az egyszer kíváncsiságból megtettem. Szerintem fönt pont egy tök nyugodt, konstruktív beszélgetésbe rontott bele Göllner András, úgy látom teljesen fölöslegesen.

    Senki nem foglalkozott Orbánnal, hanem a magyar gyerekek oktatásáról írt mindenki, fontos és hasznosnak tűnő hozzászólásokat.

  • Göllner András
    2016 december 11
    3:40 du.

    „Te koraszülött voltál?

    Olyan kis súllyal születtél, hogy ellopott a macska, és miközben vitt föl a létrán, odaverte a fejed minden fokhoz?
    Akkor lettél ilyen hibbant, nem tehetsz róla …”

    (Mai magyar népköltés)

  • Lehetne ésszel ÉRTEKEZNI is.
    Már Mária Terézia is megmondta, h a közoktatást ALATTVALÓ GYÁRTÁSRA hozatja létre.
    A legutóbbi időkben pedig a csak egy funkció ellátására képes céldroid a polkonform (specialisták konstrukció).
    Az általános életérdeket pedig az teljesíti be ha a gyermekeket a nagyfokú univerzalitáson belül a társadalmi munkamegosztásban való jól alkalmasságra képezzük. A családon belüli jó helytállásra és a megélhetési munkamegosztásban való helytállásra (szakmai képzés).
    A két érdek üti egymást.

  • Nagy Gyula
    2016 december 12
    7:49 de.

    Mária Terézia azt mondta, hogy „etetni kell a juhot, ha nyírni akarjuk”. Ez mai szemmel talán lenézésnek tűnhet, de ezzel a jobbágyokat védte a nemesek kizsákmányolása ellen.

    Persze ebben önérdek is volt, ezzel gyengítette a nemesek uralmát. Lehet szidni az állami közoktatást, de enélkül sok gyerek az utcán dolgozva tengődik, ahogy egyes afrikai, latin-amerikai, délkelet-ázsiai országokban látjuk.

  • falusi
    2016 december 11
    2:43 du.
    Ezzel a véleményeddel nem értek egyet!
    Szerintem, itt nem teszi fel senki a „nagy arcát” hanem a mindenki saját meggyőződéséhez ragaszkodik és arról ír. Az lehet, hogy neked ez nem tetszik, mert más a te meggyőződésed.
    Igenis, ezen a lapon ismert teoriákkal találkozom, melyet nekem az 50-es években tanítottak, Ugyan az a bla-bla , ugyanaz az ideológiai hozzáállás a dolgokhoz, amik ellen egész életemben harcoltam. Elhiszem, ha a te a másik oldalon állsz, neked ez nem tetszik.

  • Göllner András
    2016 december 10
    11:54 du.
    Sajnos, ezt a beírást, csak most olvastam.
    Mélységesen szégyellem magam, hogy ilyen stílus, ilyen hangnem és ilyen ember ír ide, aki állitólag szerkesztőtársa a lapnak.
    Orsos nevében írom ezt, aki valószinű nem fog idejönni többé, mint sok más intelligens ember aki nem értett egyet a szerkesztőséggel!

  • ELNÉZÉST, ORMOST AKARTAM ÍRNI, MÁR MEGINRT SIETTEM!

  • Visszamentem, mégis jól írtam eredetileg, Göllner írta rosszul a nevet, mégis Orsoról volt szó!

  • hazai lámpa
    2016 december 12
    7:13 de.
    Akkor olvad újra a cikk ötödik és kilencedik hozzászólását..

  • hazai lámpa
    2016 december 12
    11:17 de.

    IS!
    Az etetésről annyit, h a haszonállat gazdálkodáshoz első a mindenhez elegendő akarat érvényesítő képesség előállítása és fenntartása.
    Ennek egyszerű módja ha csak annyit engedjük enni, h még bírja a nyírást, de ne erősödhessen meg annyira, h ki tudjon bújni az irányítás alól.
    Ehhez jó eszköz ha bután tartjuk.
    Durva, h már vannak olyanok akik még haza is csak az Ókos telefon által irányítottan találnak.

  • Kedves Kanadai Magyar Hírlap!
    Ha az Önök becses szeretetét viszonoznánk egy szellemében KMH-hoz azonos, de kizárólag csak a mi érdekeinket mantrázó Magyarszági Kanadai Hírlap megjelentetésével, mennyire vernék oda a seggüket örömükben a kanadai fagyos talajhoz, ha álandóan az elavult kanadai normák gyökeres megváltoztatását sürgetnénk? Még annyit kárörvendő megelégedésünk okán hagy áruljak el önöknek, úgy látom hogy van itt egy pár olyan önmaga nagyságától elszálló magyarul beszélő kanadai véleményzseni, aki ha 50 évvel előbb született volna Németorságban, akkor az osztrák festőnek még a labda megközelítésére sem lett volna sansza, pláne hogy belerugjon! Úgy látom, még a nagyon szélsőséges magyarországi ellendrukkerek között sem találni ilyen kimagasló tehetségeket, amitől viszont én verem oda örömömben az alföldi szikes homokhoz a seggemet!

  • Nagy sszégyen ez Magyarországra nézve.És nem a tanárok a hibásak,hanem az oktatásért felelős kormányzat.Én ugy érzékelem,hogy ez asiralmas helyzet egy szándékos akarat következménye.Hiába a tanárok,a „TANITANÉK”MOZGALOM,AZ ILLETÉKESEK FÜLÉHEZ NEM JUT EL A HANGJUK.Ugy tesznek az illetékesek,mintha nem is itt élnének.

  • Magyarország valoban jobban (rosszabul)teljesit különösen az oktatás területén.Mindezt jol mutatják a cikkben leirt eredmények.Pedig Magyarország mily sok okos embert adott a világnak.És volt egy NAGY MAGYAR,aki kimondta,milyen jelentősége van az okos KIMÜVELT EMBERFŐK millioinak.