Az angol nyelv nem egy ragályos betegség — Végre kétnyelvűek lehetnek Québec közúti táblái

2016 december 7 3:43 du.4 hozzászólás

Aki már járt Kanada második legnépesebb tartományában tudhatja, hogy általában kevesebb angol nyelvű felirattal találkozik az utakon és köztereken mint akár a vidéki Magyarországon. A Francia Nyelv Chartája kimondja: Québec egyetlen hivatalos nyelve a francia. Ugyanakkor szűk keretek között engedélyezi, hogy angol fordításban is szerepeljen olyan információ, amely hatással lehet a közbiztonságra és a közegészségre. Mégis, Québec Közlekedési Minisztériuma nem él ezzel a lehetőséggel és kizárólag franciál jelennek meg olyan közúti táblák, amelyek közbiztonsági üzeneteket hordoznak. Például ha Québecben vezet, akkor tudnia kell, hogy a Ralentir azt jelenti, hogy „lassítson,” az Allumez vos phares pedig azt, hogy „kapcsolja be fényszóróit” és az Incident voie droite bloquée, pedig azt, hogy a jobboldali sáv le van zárva. Az ilyen jellegű feliratok mindennaposak de csak franciául szerepelnek a közutakon.

Ruth Kovac, egy önkormányzati képviselő petíciót indított Harold Staviss montreáli ügyvéd közreműködésével a Québec tartományi Nemzetgyűlés honlapján és minden esély meg van arra, hogy akár már 2017 első hónapjaiban korlátolt kétnyelvűséget eredményezzen a québeci közutakon. Azért is tudjuk ajánlani a Nemzetgyűlési portálon szereplő petíciót, mert mérsékelt hangvételű és elérhető célt tűzött maga elé. Nem kérdőjelezi meg a francia nyelv elsőbbségét és dominanciáját előíró Francia Nyelv Chartáját, hanem a Charta által adott lehetőségekkel szeretné elérni azt, hogy több angol felirat jelenjen meg a tartományban.

„Az angol nyelv nem egy ragályos betegség, hanem Kanada másik hivatalos nyelve”–mondta Ruth Kovac, a montreáli Côte-Saint-Luc nevű külváros képviselője. „Ma egy globális világban élünk, nem kéne ennyire befelé fordulnunk”–tette hozzá Kovac.

„A mostani helyzet borzasztó. Amikor vezetek, én angolul is el szeretném olvasni a táblákat”–mondta Staviss.

6247236799_43dc71d3a9_z

 (Québeci közúti tábla – a karambol veszélyére hívja fel a figyelmet…)

Staviss és Kovác 5 ezer aláírást szeretne összegyűjteni a Nemzetgyűlés honlapján. Ha elérik ezt a küszöböt, márciusban nyújtják be hivatalosan a Nemzetgyűlésnek kérvényüket. A tartományi törvényhozásban David Birnbaum liberális képviselő fogja előterjeszteni a javaslatot.

Jelenleg Québec 8 milliós lakosságának 78 százaléka francia anyanyelvű, 8 százaléka pedig angol anyanyelvű. A Francia Nyelv Chartája szerint a dokumentum „az igazságosság szellemében, az angol nyelvű közösség intézményeit, illetve a nemzetiségi kisebbségeket is tiszteletben tartva” védi a francia nyelvet és szögezi le, hogy ez a tartomány egyetlen hivatalos nyelve.

A petíciót elsősorban a KMH québeci olvasóinak ajánljuk–itt lehet aláírni. De bárki csatlakozhat és aláírhatja bárhonnan — akár egy másik tartományból, akár egy másik országból is. Szerda délután 15 óráig összesen 528 aláírás érkezett.

4 hozzászólás

  • Doesn’t your naming convention usually put the last name first? I see it with some of the names in the right-hand bar, if not all of them, but not in this article.

  • Christopher Adam

    RDP,

    Yes, you’re right–Hungarian names are generally listed with the surname first. The exception to the rule would be foreign and English names. In most cases–especially in the media–foreign names do not follow the Hungarian naming convention.

  • Mondjuk, ezt soha se értettem, hogy Quebec mint kanadai tartományban miért nincsenek kétnyelvű feliratok közhelyeken mert azért nagy pofával elvárják, hogy mindenütt legyen francia de őnáluk nem lehet mert ők franciák. Hát annyira franciák, hogy Franciaország le se szarja őket. Ha meg nem tetszik nekik, hogy az ország másik hivatalos nyelvén is ki legyen minden írva akkor meg váljanak ki és éljék a szürke kis életüket. Nekem nem fognak hiányozni. Beszéltem már több quebeci franciával és ők se értenek egyet evvel a pökhendi hozzáállással, tehát valami kis lobby játsza csak ott az eszét…

  • Én mindig azon mosolygok, ha az USA-bó közeledek a quebeci határhoz, az ameriaknak a francia táblák milyen hasznosak lehetnek, ha onnon akarnak Kanadába és Quebecbe jönni.