A harag jegyzete

2016 december 10 11:49 de.11 hozzászólás

Mottó: Képzeletem szerint a mennyország szabad ország, olyan hely, ahol a lélek szabad, és ezért úgy gondolom, hogy a mennyország nem a gyávák menedékhelye.

Félek (vagy remélem?), hogy az alábbi felsorolás közhelygyűjtemény, nevetséges „bölcsességek” kaotikus halmaza.

Tragédia bűnössé tenni az éhezőt, amikor lop. Az éhség a lopásnak erkölcsös oka, az éhező nem hagyhatja éhezni gyermekét, lopnia kell.

Tragédia háborúba döntött népek menekültjeit terroristának bélyegezni, csak azért mert akik miatt menekül terroristák.

Tragédia a politikai korrupció, mert a kivételezett nem kényszerül kiemelkedő teljesítményre. Az ilyen vállalkozás a nemzetközi piacon versenyképtelen, ezért a politika által szervezett korrupcióval terhelt ország is gyengévé, versenyképtelenné válik.

Tragédia kifosztani a munkást, mert a kifosztás a haza kifosztását jelenti. (A költségvetési források fele a bérek és a fogyasztás utáni bevétel.)

Tragédia, ha a jog nem a gyengét védi. Az erős kezében az ilyen jog az elnyomás erkölcsi támasza.

Tragédia, amikor a törvény erkölcstelen. Ne felejtsük el, a zsidók, cigányok, kiirtása törvényes volt.

Tragédia, amikor a politikai közösség (akár ellenzéki, vagy hatalomgyakorló párt) nem véd a hatalombitorló köztörvényes, korrupt bűnözőkkel szemben, hanem erősíti ezek hatalmát. (Nota bene, esetenként pártok meghatározó tagjai bűnözők.)

Tragédia, ha az áldozat nem lázad. Helénának (Goethe Faustjában) nem csak joga, de példamutató kötelessége is a menekülés. A tanult gyámoltalanság bűn.

Tragédia a jog és létbiztonság hiánya, aminek következtében a közbiztonság is meginog.

Tragédia, amikor civil szervezetek összeomlanak.

Tragédia, amikor a politika a hit ellen a hit bástyáival (nagy egyházakkal a kicsik ellen) összefogva harcol.

Tragédia, amikor olyan nehéz helyzetű országok válnak politikai példává, mint Törökország, Azerbajdzsán, Oroszország.

Tragédia, amikor bűnözők a haza, család és a hit szentségét hangoztatva követhetik el bűneiket, a haza, család és hit ellen.

Tragédia bántani egy nőt, mert nőnek akar látszani, mert hódítani akar. Ezernyi kacérság sem menti fel az erőszakoskodó apát, nagybácsit, részeg szatírt, osztálytársat, főnököt. A nő vendég és nem a disznó a disznótoron!

Tragédia csalással tenni a jót. Sőt (!) ez a jó tragédiája.

Tragédia, amikor az erkölcsi jó és rossz politikai kategóriává válik.

Tragédia másra bízni a demokráciát. Bárkire bízni a demokráciát olyan, mint lemondani róla. A „demokrácia erkölcsi kérdés” (Boros J. akadémikus) és mint ilyen az „én” kötelessége. Senki nem lehet erkölcsös helyettem.

Tragédia, amikor a politika; egészséges értékrendű embert taszít, tájékozatlant lelkesít, gazembert mohóvá, elesettet pedig alázatossá tesz.

Tragédia, amikor a cél szent és az eszköz szentségtelen. Amikor Faust és Margit szerelmére fel kell tenni a koronát, az ártatlan lány és a szerelmes férfi találkáját Mefisztó szervezi. Margithoz anyja szobáján át kell menni, ezért Mefisztó javaslatára Margit altatót ad anyjának, ám Mefisztó mérget visz neki – hisz hatása tartós – és Margit, tudatlanul elköveti élete első bűnét; megöli anyját.

A harag a hatodik főbűn mégis felmerül a kérés: lehetsz-e mindig bűntelen. „Jézus bement a templomba és kiűzte onnan mindazokat, akik adtak-vettek a templomban. A pénzváltók asztalait és a galambárusok székeit pedig fölborította.” (Máté 21. 12.)

Szukits Rezső

bellisle_painted-face2_lrg(Illusztráció: Matt Bellisle)

11 hozzászólás

  • Kedves Szukits Rezső,
    A cikk szerintem tökéletes lenne,ha ismerné az iszlámot és az iszlámból fakadó bűnöket.A „beültetett téglák”évtizedek múlva válnak majd aktívvá.A köztük levő hivatásosok,pedig az első perctől megszálló hadsereg.Na,most jól nézek ki.Besoroztam magam a gonoszok közé.Ha csak egy szavam is segít hozzá,hogy néhány éven belül Európa ne váljon Eurábiává,már meg is kaptam gonoszságom bérét.

  • Nos a zsidók,cigányok tragédiája már a múlt,bár egyes uszító és hazájának ártó zsidók,élén Soros, stb,meg gyilkos,lumpen cigányok sajnos a jelen!
    Az viszont a MA tragédiájához tartozik,hogy mind Európából,mind Afrikából,mind Ázsiából ide özönlenek a képzetlen,munkavégzésre,beilleszkedésre nem hajlandó bűnöző migránsok,köztük szép számmal terroristák,muszlimok,akik még a családjukat is hoznák,meg itt szaporodnának…..
    Ez tényleg a jelen tragédiája lenne,ha az európai országok hagynál,beletörődnének!!!!!

  • Gyuri10-nek most az egyszer igazat adok,akkor is ha sok dologban nem értünk egyet!

    Hát sajnos ez van,de remélhetőleg elkerülhető a „vész”,ami a hosszú idők óta békében itt élő különböző vallású,nemzetiségű emberek életét,békékéjét,biztonságát veszélyezteti!

  • Boda Marcsi,
    Olyannyira kell,hogy nem csak Te,de az Európa jövőjéért felelősek értsenek velem együtt,hogy a”vész”elkerülhető legyen.És most kapaszkodj meg:Egyenlőre egyetlen miniszterelnököt vagy hazáját védő politikust sem látok Európa szerte Orbánon kívül.Ha nem többet,de remélem saját hazáját meg fogja védeni.

  • Örölünk, hogy újra látunk, Gyuri!

    A cikkhez, harag rossz tanácsadó, sőt, ha soká haragszunk, esetleg gyűlölet származik abból! A sok gyűlöet viszont káros az egészségenk! Néha, rákot is okoz.

  • Klárikám,
    kedves vagy,hogy többedszer is figyelmeztetsz a gyűlölet és az egészség viszonyára.Magam részéről nincs szó gyűlöletről.Vannak eszmék és emberek akiket tisztelek,becsülök.Vannak akikre legyintek. És vannak akik ellen érzelmek nélkül,érdekből,a jövő vagy a múlt tanulságaiból kifolyólag élet-halálra vagyok hajlandó harcolni. Egy katona nem bosszúból harcol.Az a primitív népek harcmodorához tartozik.Nem haragudni kell,hanem felmérni,kivel,kikkel állunk szemben és cselekedni a lehetőségek alapján,de minden megalkuvás nélkül.Ugyanakkor figyelembe kell venni,hogy a kevésbé jóból is tanulhatunk.

  • Jó ez az összeállítás, nincs benne hiba. Hiba a fölöttem szólókban van.

  • Drizari,
    egyetlen felettem szólóban van hiba.Aki dec. 11.én 7:34 de. már tudta,hogy mindenki alá tartozik.

  • gyuri, feljebb a cikkhez szóltam hozzá, sajnálom, hogy magadra vetted.

  • Klárika,
    a beírásomban nem Rólad van szó.A mindenkit maga alá(fölé) író Deziderónak írtam,mivel mindnyájunkat szeretett volna lepöccenteni. Mint tudhatod,Veled semmi bajom nem volt,nem van és nem lesz.Itt-ott a nézeti differenciák könnyedén korrigálhatók.A legtöbb esetben pedig egy gondolaton vagyunk.

  • Az a fő TRAGÉDIA, hogy a KMH-on megjelenhetett a zagyvaságok, közhelyek e halmaza. A harmadik „tragédia” szinte tenyérbemászó valótlanság. A hatodik főbünt összemosni Jézus jogos felháborodásával maga a vallásgyalázás.