Jézuska, avagy a szegedi boszorkányok

2016 december 12 9:31 de.4 hozzászólás

Az ISS (International Space Station) fedélzetén nehezen telnek a téli napok. A korai sötétedés, a hosszú éjszaka lehangolttá teszi az űrhajósokat. Szenved a test és a lélek. A kevés napsütésben csökkenő D-vitamintermelődés miatt gyengül a csontozat, rövidülnek a reflexek. A rövid reflex önmagában nehezíti az űrvilági életet, sok más mellett például bonyolulttá teszi a fogmosást. (Egy rövid reflex-el sokkal nehezebb elérni a fogmosó poharat.)

Nem könnyű a testnek, mégis a lélek, ami nehezebben vészeli át a rövid nappalokat. Nem gondolnánk, de nagy baj ilyenkor, hogy nem tud felmenni a Mikulás. Az űrhajósok hiába teszik ablakaikba pucolt csizmácskájukat, december hatodika reggelén a csizmák üresek. Szerencsére Jézuska közelebb van a térben, de hol van még a karácsony (?) addig is túl kell élni, de Ők megteszik. Nem olyan fából faragták Őket, hogy nem.

Kihasználva a hosszú téli estéket a napokban kutatásokat végeztek és olyan eltéréseket fedeztek fel az elektronok és müonok splijében, valamint az elemi/fundamentális bozonok erőközvetítő hatásában, amiből arra következtettek, hogy mégis ellophatták a szegedi boszorkányok hét év esőjét. A jégesőt nem! (Feltételezések szerint ezt a jégbe zárt kvarkok akadályozzák meg, mivel a teljesen szimmetrikus, és összetett kvantumállapotban egy müon és egy elektron négyzetének és különbségének deriváltja annyi.)

Érdekes egybeesés, hogy szinte azonos időben fedezték fel Szeged környéki jövőkutatók egy 1700-ból származó használt WC papír hátoldalára rejtett ékírásos feliraton, hogy milyen korabeli technológia tette lehetővé hét év esőjének papírzacskóba csomagolását. A leírás néhány szubrutinja a legkorszerűbb számítógépes algoritmusok összetettségével vetekszik, és korabeli őseink alkották mindezt egy használt WC papír hátoldalán. Nem hinné az ember miket tudtak a régiek, ám mi is büszkék lehetünk, nincs okunk szégyenre. A stanfordi egyetem börtönkísérletét elemzők szoros párhuzamot véltek felfedezni a szegedi boszorkányok és utódaik a migráncsok között, sőt egyes, magukat megnevezni nem kívánó körök szerint a három esemény közti áthallás nem a véletlen dolga. Az áthallást maga Soros György szervezte, összefogva Simicska Lajossal a méltán híres magyar spermaszakértővel.

Hát így telnek az ISS űrhajósainak téli napjai. Reméljük, rövidesen jön a Jézuska és megsegíti őket. Mi pedig addig is dőljünk hátra fotelunkban és várjuk a tavaszt…

(*Ajánlott irodalom a Szegedi nagy boszorkány-perről a Rubicon c. folyóiratban.)

Szukits Rezső

Mystery of the lake / Tom Shropshire

Mystery of the lake / Tom Shropshire

4 hozzászólás