Ebben a kanadai városban a legegészségesebb a lakosság

2016 december 13 2:21 du.2 hozzászólás

Bizonyára lesznek olyan olvasóink akik meglepődnek azon, hogy melyik kanadai városban van a legjobb hozzáférés egészségügyi szolgáltatásokhoz és melyik urbánus központra jellemző leginkább az egészséges életmód. A Conference Board of Canada hozta nyilvánosságra tanulmányának konklúzióit kedden és ebből kiderül, hogy a lehető legrosszabb helyen Montreál végzett. Ez volt az egyedüli kanadai város, amely a három fontos kategóriában – szolgáltatások, életmód és elégedettség – kivétel nélkül elégtelent kapott. De akad egy nyugati város, amely a rangsor tetején áll…

Saskatoon

Saskatoon

Saskatoon városáról van szó, Saskatchewan tartományban. A város lakossága 220 ezer főre tehető a 2011-es népszámlálás szerint és ezzel Saskatchewan legnagyobb „metropolisza.” Az összlakosság 9 százaléka az Őslakossághoz tartoznak, így Saskatoonban különösen erős az első nemzetek kulturális jelenléte, hasonlóképpen Winnipeg városához, ahol ez az arány 10 százalék. A saskatooni lakossági túlnyomó többsége azonban (83 százaléka) európai gyökerekkel rendelkezik. Összesen 5.765 magyar származású lakosa van Saskatoonnak.

A munkanélküliségi ráta viszonylag alacsony (5%) és a GDP a kanadai átlaghoz képest gyorsabb ütemben növekszik.

A város számos kimagasló egészségügyi és oktatási intézménnyel rendelkezik. Például annak ellenére, hogy a lakosság viszonylag alacsony, jelenleg három kórház működik a városban, 2017-ben pedig egy új gyermekkórházat nyítnak meg. Ezen felül Saskatoon 6 felsőoktatási intézménnyel rendelkezik, köztük kettő elsősorban az Őslakossági közösségre épül.

A tanulmány szerint Saskatoon után Calgary és Winnipeg is a lajstrom tetején található. Őket követte Vancouver, aztán Ottawa-Gatineau, Québec City, Halifax, Edmonton és Toronto.

A Conference Board of Canada jelezte, hogy a tanulmány a kanadai városok erősségeit és gyengeségeit hivatott felderíteni. A konklúziók pedig abban segíthetnek, hogy az adott városok, illetve tartományok (amelyek Kanadában külön-külön felelnek a népjólétért) a javítás és korrekció lehetőségeit térképezzék fel.

2 hozzászólás

  • Judith Kopacsi

    Egyáltalán nem vagyok meglepődve. 2004 Őszén jártunk arra, és életünk legkellemesebb meglepetése volt az a város. Barátságos, tiszta, multikulturális, az általános iskolákben egyformán ünnepelték a Karácsonyt és a Hannukát is, egyetemi város is, szóval ránk is nagyon pozitiv hatással volt.

  • Gyorgyi Huber

    En Torontoban elek,mar 20 eve,de en csak az egeszsegugyet hoznam peldanak,mert nyugdijaskent elem itt az eletem,es mas terulethez nem igazan tudnek hozzaszolni.5 evvel ezelott egy agressziv rakot diagnosztizaltak nalam,majd a Sunnybrook Hospitalban kaptam a kezeleseket.Nem tudok eleg halasan visszagondolni arra az idoszakra.Ugy mint az orvosok,majd a technikusok elott le a kalappal.*5-re vizsgaztak.Igazan emberi csapat volt.Naponta kellett jarnom sugarkezelesre,es megoldottak onkentesekkel a menetelemet,ill. hazajovetelemet.Nem tudok eleg halas lenni hogy itt elhetek Canadaban.KOSZONOM…..