Az elfelejtett uralkodó

2016 december 22 8:51 de.55 hozzászólás

Az utolsó magyar király, IV. Károly és felesége, Zita királyné 1916. december 30-i megkoronázásának századik évfordulója alkalmából kiállítás nyílt Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban. Bár az eredeti tárgyi emlékekből – érthető okból – viszonylag kevés maradt meg, a kiállításon – március 19-ig – fontos dokumentumokat láthat a közönség.

karoly-1

A kiállítás egyrészt feleleveníti a magyar király koronázásának hagyományait, szimbolikáját, a trónöröklés problémáját, a szereplők sokszor tragikus sorsát, másrészt emlékeztet az első világháborúban már két éve hadviselő félként résztvevő Osztrák-Magyar Monarchia háborús mindennapjaira. Az a kettősség, amely a több frontos, modern háborút vívó ország és az uralkodói hatalom reprezentációját szolgáló tradicionális ceremónia között feszül, bizonyos elemeiben már az 1916-os koronázási ünnepségen megjelenik. Az előkészületek során a gróf Bánffy Miklós irányításával dolgozó rendezők például katonai járműveket voltak kénytelen igénybe venni a díszletek szállításához. A pompás ünnepségről fennmaradt dokumentumok – és főleg a rengeteg fénykép – ma is segít felidézni a rendezvény csillogó látványvilágát és háttérbe szorított ellentmondásait.

karoly-2

A Habsburg ház és Magyarország viszonya az elmúlt évszázadokban igen ellentmondásos volt, de a végére kiegyensúlyozottá vált – állapította meg a kiállítás megnyitásakor Varga Benedek a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. Az utolsó magyar király sorsa azonban mégis a feledés lett. Igen rövid uralkodás után távozni kényszerült és attól kezdve sok szó nem esett róla. Az első világháború végén összeomlott az Osztrák-Magyar Monarchia. Az 1916-ban megkoronázott császár és király, Habsburg IV. Károly (I. Károly néven osztrák császár) 1918. november 11-én felfüggesztette osztrák császári, majd 13-án magyar királyi jogainak gyakorlását. Károly nyilatkozatban mondott le a magyar ügyekben való részvételről és elismerte a döntést az új magyarországi államformáról. A nemzetgyűlés 1920. február 27-én az államfői teendők ideiglenes ellátására bevezette a kormányzó intézményét és Horthy megválasztásával létrejött a király nélküli királyság. Horthynak jó oka volt, hogy a királyt elfelejtesse és ugyanez mondható el az őt követő Rákosi és Kádár rendszerről is.

varga-b

A kiállítás egyik kurátora, Gödölle Mátyás egy fontos szempontra világított rá. Az utolsó magyar király megkoronázását súlyosan befolyásolta, hogy háborús körülmények között kellett megrendezni. Alig egy hónap volt a ceremónia előkészítésére, a felhasznált drapéria egy részét rekvirálni kellett, mert nem volt elég kárpit az országban, a díszlet felépítésében pedig orosz hadifoglyok is részt vettek. A kettősség, hogy egy több százéves hagyományt kellett nagy pompával megjeleníteni háborús viszonyok mellett, erősen korlátozta a lehetőségeket. A kiállítás első termében az előkészületeket mutatják be. Ferenc József halála után fontos volt, hogy még abban az évben megkoronázhassák az utódját. A koronázás napján, az eseménysor ceremoniális bemutatására szolgálnak a második teremben látható tárgyak. Itt áll a két valóban eredeti trónszék, több díszruha – sajnos nem a királyi páré. De itt van az a trónkárpit, amit még Mátyás király csináltattatott, és amit a koronázásra az Erdődy család kölcsönzött a Mátyás templomban tartott ceremóniára.

karoly-3

A kiállításon látható olyan dokumentum is, ami gondolkodásra készteti a nézőt! Horthy Miklós szerepéről mind a mai napig viták folynak, emberi tulajdonságait, vezetői képességeit sok kutató más-más szempontok alapján értékeli és egymásnak gyakran ellentmondó eredményekre jutnak. Most látható egy levél, amit a király írt 1920. május havában – hibátlan magyarsággal – Horthynak. Érdemes belőle szó szerint idézni: „Az ország egyesítésének és további consolidálódásának érdekében a királyi hatalom gyakorlását minden körülmények között, mentől előbb, lehetőleg még az év folyamán kezembe kívánom venni és kérem, hogy bölcs belátásával jelölje meg azt a pillanatot, amely a legalkalmasabb arra, hogy trónomra visszatérjek (…) kérem, hogy eddigi hűségével és odaadásával készítse elő visszatérésemet…” Azt ma mindannyian tudjuk, hogy e hűség és odaadás megnyilvánulásaként Horthy 1921. október 20-án fegyverrel fordult szembe azzal a királlyal, akire felesküdött és ezen esküje alól senki nem mentette fel! Sokan mondják, hogy a későbbi nyilas puccs résztvevőinek ezzel önmaga mutatott példát esküszegésre.

karoly-4

A bizonyára még további vitákra okot adó levél bemutatásán kívül azért vannak a kiállításnak egyéb érdekességei is – hívta fel a figyelmet a másik kurátor: Tomsics Emőke. A koronázás volt ugyanis az első olyan fontos történelmi esemény, amiről nagyon komoly filmes dokumentáció maradt fenn. Abban a korban már az amatőr fényképezés is elterjedt, azt várhatnánk, hogy óriási mennyiségű amatőr fotó készült. Nem így történt. A háborús helyzetre hivatkozva megtiltották a fényképezést, kizárólag néhány újság és a hivatalos haditudósítók kaptak engedélyt fényképezésre a vár területén. Ugyanekkor viszont a legelső hosszú híradófilm a koronázásról készült.

karoly-5

Két filmes cég, az UHER és a Kino-Riport is forgathatott és a felvételek külön érdekessége, hogy az egyik rendező az a Kertész Mihály (Michael Curtiz), aki Casablanca című filmért 1942-ben Oscar-díjat vehetett át. A két filmet most összedolgozták, magyarázó feliratokkal ellátott, kronológiai rendbe szerkesztett kritikai változata a kiállításhoz készült, csak itt, egy külön teremben látható. A kiállításhoz kapcsolódóan a Múzeum változatos, minden korosztályt megszólító programsorozatot hirdet. Január közepétől szombatonként kurátori tárlatvezetések, máskor könyvbemutatók, filmvetítések várják a látogatókat.

Révay András

55 hozzászólás

  • Nagyanyám, aki vérbeli habsburgpárti és szocdem volt (sic!) élete végéig útálta, gyűlölte, megvetette Horthyt, mert nem engedte hazajönni IV. Károlyt… 😀

  • „Azt ma mindannyian tudjuk, hogy e hűség és odaadás megnyilvánulásaként Horthy 1921. október 20-án fegyverrel fordult szembe azzal a királlyal, akire felesküdött és ezen esküje alól senki nem mentette fel! Sokan mondják, hogy a későbbi nyilas puccs résztvevőinek ezzel önmaga mutatott példát esküszegésre.”

    Hát én ilyenről nemigazán tudok.
    1. Az O-M monarchia megszűnt tehát innentől semmiféle eskü nem kötelezhette. A másik meg, hogy egy katona a hazája védelmére esküszik fel nem csak a királyra. A király pedig köztudottan lelépett.
    2. Milyen király az olyan amelyik az elsők közt lép le mikor szopás van? Ha már annyira király volt akkor hogy hagyhatta az őszirózsás patkányéknak aláírni a trianoni szégyenszerződést? Habsburgék mindent megtettek azért, hogy MO tönkretegyék és soha nem szolgáltak javunkra.

    Horthynak az volt a legnagyobb bűne, hogy nem avatkozott be előbb és hagyta, hogy ezek a vörös gecik aláírjanak egy olyan szerződést amire még példa nem volt. A katonai diktatúra nem egy idill állapot viszont abban az időben igenis megmentő lett volna. MO-nak semmi szerepe nem volt az I.VH kirobbantásához és mégis egyedül MO vitte el a balhét köszönve az akkori gané franciáknak. A sors iróniája, hogy most bőségesen megfizetik a békeharcosai által. Sajnos mindig az utónemzedék viszi el a balhét amit az elődeik idéztek elő de hát ez már csak ilyen….

    http://tortenelemcikkek.hu/node/578

  • Valóban érdekes a története Magyarország utolsó királyának. Ami biztos : lemondott az állami közügyek gyakorlásáról, és elismerte az ország jövendő államformáját(1918). A trónról nem mondott le. Az államforma megváltozott, de 1921-ben kéri visszafogadását a magyar trónra, ami szándékáról Horthy lebeszéli, így visszamegy Svájcba. Aztán ősszel ismét Magyarországra jön, hogy trónra üljön. Ellenkormányt alakít, és elindul a királyhű fegyveresekkel Budapestre. Budaörsnél csap össze Horthy csapataival, de vereséget szenved és Madeira szigetére szállítják, ott hal meg (1922) spanyolnáthában.

    Mély nyomokat nem hagyott a magyar történelemben, ideje se volt rá a világháború (amihez köze nem volt), és az azt követő események miatt. Nem csoda, hogy személye feledésbe merült.

  • Albrecht Neumerker

    Minek a kiralyokról beszélni, mikor az ország lassan összedől?

  • Révay András

    Csak a tények kedvéért:
    A trianoni békeszerződést a Magyar Királyság nevében az 1920 márciusában Horthy Miklós által kinevezett Simonyi-Semadam-kormány képviseletében és felhatalmazásával Benárd Ágost, a magyar kormány népjóléti és munkaügyi minisztere, a küldöttség vezetője és Drasche-Lázár Alfréd rendkívüli követ és államtitkár írta alá 1920. június 4-én. Nem az „őszirózsások” vagy a vörösök.

  • Kedves Starchild!
    Sajnos úgy veszem észre, nem csak a fizikát nem tudod, de a történelmet sem.

    A Trianoni békeszerződést Horthy írta alá, nem az „őszirózsás patkányék”, de még a kommunisták sem. Károlyi éppen ezért mondott le, hogy ne kelljen aláírnia. És a komcsik még ellenálló sereget is állítottak a román és szlovák betörések ellen, részben sikerrel (Stromfeld Aurél vezetésével).

    Na, ezt add össze!!! 😀

  • Tényleg, Horthy nem személyesen írta alá, csak a nevében az ő kormánya…

    (Miután a román hódító hadsereg szárnyai alatt bevonult az országba. A románokat pedig – úgy tudom – az amerikaiak parancsolták ki.)

  • Drizari
    2016 december 22
    12:59 du.
    Pontosan így történt, ahogy leírta!
    ZIta királyné meg Kanadába menekült, és itt, élt és halt meg Quebec cityben.

  • Az 1919-es forradalomról nem szabad elfekjetkezni, ami akkor kitört a háború után.
    Akkor küldték Horthy Miklost admirálist, hogy csináljon rendet Magyarországon. Ó kivégezetett egy csomó forradalmárt és 24 évig béke, és fejlődés volt Magyarországon.

  • Albrecht Neumerker
    2016 december 22
    1:26 du.
    Hová dőlaz ország?

  • Oké, tévedtem, nem a patkányék írták alá. Érdekes lenne azért azt is tudni, hogy Horthy bele adta az egyezését vagy csak akkor nem tehetett semmit.

    „Na, ezt add össze!!! :D”

    “őszirózsás patkányék”+kommunisták+román és szlovák=MO sírásójai

    „Sajnos úgy veszem észre, nem csak a fizikát nem tudod, de a történelmet sem.”

    Az igaz, hogy fizikus nem vagyok de éppen járatlan nem vagyok benne. A main stream történelem soha nem kötött le mert tele van hazugságokkal meg félrebeszélésekkel. Maradjunk annyiban, hogy az evolúciós elmélet csak egy elmélet és nem volt ősember se.

  • hűha, kedves Starchild!

    „Maradjunk annyiban, hogy az evolúciós elmélet csak egy elmélet és nem volt ősember se.”

    Ezek szerint az alternatív (szájhagyományok útján és a neten laikusok által terjedő) tudományok híve vagy. Afféle nehézfiú…

    Na, majd megpróbállak „megtéríteni” 😀

  • Révay Andrást talán hobbiból érdekli a királyság, de ha Orbán teszi ugyanezt, akkor egyből gyanús (Nemzeti Múzeum).

    A cikkben egy szó sem esik róla, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia fölbomlása annak is köszönhető, hogy a franciák hátbaszúrták Károlyt (Sixtus-levél). Wilson elnök utolsó előtti pillanatig egyben akarta tartani a Habsburg Monarchiát, és azóta tudjuk, hogy neki volt igaza! Nem a francia szabadkőműveseknek meg a Teddy Rooseveltnek, akik megágyaztak a 2. világháborúnak …

    Mint a Monarchia császára mindent megtett azért, hogy békésen bomoljon a birodalom, mikor már látszott az összeomlás. Károlyi Mihályt fölmentette a neki tett eskü alól, és ezután kiáltotta ki a Nemzeti Tanács Magyarországon a köztársaságot, mint a cseheknél, osztrákoknál.

    Horthy akkor még sehol nem volt, de Magyarországon az egyes politikai oldalak képviselői ki vannak téve a boszorkányüldözésnek, rájuk aggatnak mindent, még azt is, amit nem követtek el …

  • Starchild
    2016 december 22
    10:06 du.

    Már máskor is írtam, szörnyű elképzeléseid vannak a történelemről. Mi bajod az ősemberekkel például?

  • Almási Alma
    2016 december 22
    10:31 de.

    A mamád nem tehet róla, de te már tudhatnád, hogy a szocdemek kérték föl először távozásra a királyt, ui. kikiáltották a köztársaságot, majd átjátszották azt a kommunistáknak. A szocdem kormány puccsolta meg Károlyit, és adta át a hatalmat Kun Béláéknak, mert reménykedtek, hogy a szovjet Vörös Sereg felment minket a románok alól.

    Horthy semmit nem tehetett a királyért, mivel a kisantant fegyveres ellenállást helyezett kilátásba arra az esetre, ha IV. Károly visszatér a magyar trónra.

  • Figyelő
    2016 december 22
    6:37 du.

    Ez igaz, közben volt egy őszirózsás forradalom (1918. okt. 28.) meg egy Tanácsköztársaság (1919. márc.-aug.), amikről nem szól a cikk, és egyből 1920-ra ugrik.

    Hozzátenném, hogy a Tanácsköztársaságot a románok döntötték meg, mikor körbevették a miniszterelnökség várbeli épületét (aug. 6.). A kormányalakítással Friedrich István keresztény párti politikust bízta meg József főherceg, azonban államfő nem volt, mert az antant megtiltotta, hogy a Habsburg család bármely tagja az ország államfője legyen.

    Majd november 16-án vonul be Horthy Budapestre, miután a román csapatokat hazaküldi az antant.

  • Drizari
    2016 december 22
    12:59 du.

    Szerintem abban nincs igaza a cikknek, hogy elfelejtett uralkodó! Márcsak a gyereke, Habsburg Ottó révén is ismert az emléke! De amúgy minden történelemkönyv megemlíti, hogy IV. Károly kiáltványt adott ki 1918. okt. 17-én, amiben szövetségi állammá nyilvánítja a Monarchiát. Ezért akarják szentté avatni, ha jól tudom.

    Ebből egy nagy függetlenségi mozgalom lett, a következő napokban minden tagállamban kikiáltották a függetlenséget, Csehszlovákia, Ausztria, Szerbhorvát Királyság, Magyarország stb.

  • kedves lámpa!
    A nagyanyám mindent tudott… Vagy ha nem, az sem baj. Én ugyan nem úgy tudok mindent, ahogy most itt ledorongoltál, de sebaj. Lámpás az lámpás… 😀

  • Ebben a nosztalgiázó (olykor irredenta) légkörben, amit most nem mint negatívumot említek, kitekintve a világra, sokszor elcsodálkozom. Pontosabban fogalmazva, elmerengek a látottakon. Nagyon úgy tűnik, hogy ez a világ elrohant mellettünk. Itt van például Busan. A létezéséről se tudtam. Aztán a minap belebotlottam, és kikerekedett a szemem. Az ország, amiben található ez a város, az 1950-es években a világ legszegényebbjei közé tartozott. Ma ez az ország a világ tizenkettedik legnagyobb gazdaságát működteti. Hozzájuk képest sehol nem vagyunk. Pedig a természeti kincseket, az ásványokat tekintve, semmivel nincsenek előrébb. Aztán mégis, ebben a városban virágzik a gépipar, a vegyipar és a gyógyszergyártás, a textilipar, az élelmiszeripar, az elektronikai és a faipar, valamint a gépjármű- és a hajógyártás. Ez utóbbi azért is, mivelhogy kikötő is.

    Vajon azért tartanak itt, mert több az eszük, mint nekünk? Mi hozzájuk képest legfeljebb futballstadionok és kisvasutak építésében jeleskedünk.

    Botlásom tárgya, érdemes megnézni, nem hosszú:

  • Almási Alma
    2016 december 23
    8:32 de.

    Javíts ki nyugodtan, ha valamiben tévedek!

  • Almási Alma
    2016 december 22
    3:28 du.

    Még azt is adjuk hozzá, hogy Károlyi leszerelte a Magyar Hadsereget, ezért tudtak a románok a Tiszáig előrenyomulni. Sok katona beállt a kommunistákhoz, mert nem volt munka, megélhetés.

    „- Hát azt nem löhetne mondani, hogy itten mifelénk valami különösebb garázdaságot csináltak volna a vörösök. Ük maguk, a katonák, vagy harmincan löhettek, az iskolába voltak bekvártélyozva, az lött vóna a dóguk, hogy a szervöket vigyázzák a demakráciás vonalon, de nappal leginkább csak az epörfák alatt heverésztek, kártyáztak, danoltak, különösen egy suszter vót köztük, hát az oly szépen danolt, hogy olyat még a vásárban is ritkaság hallani. Különösen mikor azt énekölte, hogy „Körösztényök, sírjatok”, hát csak úgy röszketött bele az embörnek a szíve. Mög a misét is el tudta fütyülni az egészet, hallják. Mondtam is neki, hogy ha mán a suszterségbül nem tudott mögélni, mért nem ment el inkább istória-árulónak vagy hangásznak, mert pikulázni is tudott, minek adta magát erre a pályára?

    – Mátyás bácsi – felelgetött -, möghiggye, hogy elmöntem vóna én akárminek, de sérvést kaptam az olasz fronton, a Doberdőbe, oszt nem vagyok mán én azóta jó sömminek, hát beálltam katonának, itt mégiscsak a legnagyobb békességben vagyok.”

    Móra Ferenc: Ének a búzamezőkről

  • Almási Alma
    2016 december 23
    3:38 de.

    „Ezek szerint az alternatív (szájhagyományok útján és a neten laikusok által terjedő) tudományok híve vagy. Afféle nehézfiú…”

    Mondjuk inkább azt, hogy nem hiszek el mindent csak azért mert valami doktorok meg professzorok írtak. Már számtalanszor bebizonyosodott, hogy ők is tévedtek csak az ő esetükben más az ügy mert ha bevallják, hogy elkúrták akkor hitelüket vesztik. Az „alternatív” se mindig rossz vagy téves és sokszor érdemes meghallgatni azt is. Probléma sokszor az, hogy nincsenek források biztosítva számukra, így a lehetőségeik korlátoltak viszont ha meg megpiszkálnak egy témát és netán jó irányba haladnak akkor a main stream tesz nekik keresztbe. A mai hivatalos tudomány és történelem 90% hiúság és 10% alap. Azt tudja ön is, hogy pl. a MTA-án is ajánlatos kussolni nem pedig szembe menni a dogmákkal.

    hazai lámpa
    2016 december 23
    6:13 de.

    „Már máskor is írtam, szörnyű elképzeléseid vannak a történelemről. Mi bajod az ősemberekkel például?”

    Nem hinném, hogy pont nekem vannak szörnyű elképzeléseim a történelemmel kapcsolatban. Semmi bajom nincsen az ősemberekkel ha igaz lenne úgy ahogy tanítják. Semmi megdönthetetlen bizonyíték nincs arra, hogy így fejlődött ki az emberiség. A másik gondom meg az, hogy a main stream mindent úgy állít be, hogy a mai emberhez képest minden csak primitívebb volt. Ez megint csak baromság mert majdnem, hogy pont fordítva van. A helyes megfogalmazás az lenne, hogy a mai civilizáció az egyik legfejeltebb ami a technológiát illeti, mert amúgy az emberek nagy többsége igen tudatlan a régiekhez képest. De vissza az ősökhöz… pl. a „tudomány” egy percre se veti fel azt a lehetőséget, hogy a Földön esetleg egy bolygó méretű katasztrófa elsöpörte az előbbi civilizációkat és a túlélők hosszú időn keresztül ősember módjára túlélt. Pl. a franciáknál talált barlang festményeket mivel magyaráznád a mai hivatalos történelem szerint (https://hu.wikipedia.org/wiki/Lascaux-i_barlang) mikor nem is kellene, hogy létezzen? Vagy esetleg az, hogy az emberiség írásbelisége sokkal régebbi mint ahogy azt mondják? Vagy hogyan lehetséges, hogy ó-Egyiptomban magyarul nyomták a matekot (http://www.booker.hu/konyv/az_egyiptomi_osmagyar_nyelv_a_szentpetervari_papirusz_1115_megfejtese_borbola_janos/)?

  • Drizari
    2016 december 23
    8:39 de.

    „ebben a városban virágzik a gépipar, a vegyipar és a gyógyszergyártás, a textilipar, az élelmiszeripar, az elektronikai és a faipar, valamint a gépjármű- és a hajógyártás. Ez utóbbi azért is, mivelhogy kikötő is.”

    Textilipar az ismert okok miatt szinte megszűnt Magyarországon, ahogy más könnyűiparban se lehet versenyezni a távol-keletiekkel.

    Az autógyárakért szinte versenyeznek egymással a régiónkban az országok (Kelet-Európa), ebben Magyarország szerencsés, de pl. mezőgazdaságban a lengyelek előttünk járnak. Szerintem ez a verseny mindenkinek megterhelő, de nálunk erre még rátesz egy lapáttal a súlyos politikai megosztottság, ami nem olyan erős máshol.

    Írta itt valaki, hogy a szomszédoknál a rendszerváltás után mindenki gyűlölte a kommunistákat, itt meg a bukott mszp visszamászott a hatalomba. Egyszerre volt vadkapitalizmus és nosztalgia a Kádár-rendszer iránt. Az egymással ellentétes politikai irányok kioltották egymást. És máshol nem volt szdsz, amelyik megakadályozta a nemzeti minimumot!

    Ma se lehet úgy pl. a magyarság holokausztban játszott szerepéről beszélni, hogy ne szólaljon meg rögtön a nácizó kórus.

  • Starchild
    2016 december 22
    10:57 de.

    Habzó szájú Starchild! Nézz, már utána, kik írták alá magyar részről a Trianoni Békeszerződést, mielőtt legközelebb idefröcsögöd gyűlöleted apró hazugságait!
    Segítek: https://hu.wikipedia.org/wiki/Trianoni_b%C3%A9keszerz%C5%91d%C3%A9s

  • Figyelő
    2016 december 22
    6:37 du.

    Horthy nem csak forradalmárokat végeztetett ki, és a 24 év (ez önnek hogy jött ki? Horthy 1920-tól kormányzott; 1941-ben lépett be az ország a II. világháborúba) béke is részben az elnyomás békéje volt.
    A fehér különítményesek végig terrorizálták Magyarországot (1-2 ezer halott, szemben a Tanácsköztársaság terrorjának kb. 600 halottjával).

  • Starchild
    2016 december 23
    12:00 du.

    :-)))
    Agyadra ment a turulmadár hombre!

  • Starchild
    2016 december 23
    12:00 du.

    Nem hiszem, hogy komoly tudós azt mondja, hogy az ősembert le kell nézni, mert fejletlenebb volt. A maga korában ugyanolyan nagy teljesítmény volt a pattintott kőszerszám, mint ma a genetika pl. Az a lényeg, hogy az őskort túlélte az emberiség, a mai kort még nem tudjuk …

    Az alternatívok közt sok a kuruzsló, aki nem azért sikertelen, mert elnyomják, hanem mert áltudományos. Az igazi tudósokat akkor is jegyzik, ha nem fogadja el az elméletüket a szakma, pl. a meteorit becsapódások hatása a történelemre ma már külön tudományág (nem bolygó méretű pusztulás).

    Úgy tudom, a barlangrajzokat sokáig nem hitték el, hogy képes volt az ősember készíteni, de ma ebben senki nem kételkedik. Aztán sokáig a vadászmágiával magyarázták, de vannak újabb elméletek.

  • terminus
    2016 december 23
    12:42 du.

    Egészen pontosan a fehérterrort többen vitték végbe a Tanácsközt. bukása utáni fél évben: tiszti különítmények a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén (1500-2000 halott), a román hadsereg a Tiszántúlon és Észak-Magyarországon, a rendőrség Budapesten.

    A törvényes megtorlás is súlyos volt (1919-1921 közötti időszakban), többezer elítélt és több száz halálraítélt.

  • terminus
    2016 december 23
    12:27 du.

    Feljebb már le lett tisztázva…és habzik a te szád…

    hazai lámpa
    2016 december 23
    2:56 du.

    Tehát, akkor miért nem lehet feltételezni, hogy valami történt, hogy pattintott kőszerszámok kelletek? Bizonyára ha kb. 17 ezer évvel ilyen jól festettek akkor az is biztos, hogy nem 5 évvel előzőleg tanulták.

  • SchumackerLady

    Starchild! 10:57

    A maga műveletlensége szó és jelzőhasználata már példamutató a jobboldali elvakultságot illetően…

    – Egy eskü tartalmát annak szövege és nem az egyéni értelmezése teszi kötelező érvényű, vállalt paranccsá. Megjegyzendő az is, hogy 1849-ben a tábornoki kar majdnem fellázadt Kossuth ellen a Habsburg ház trónfosztása okán. Mert ők tudták, mit eredményezhet a katonai jogban a császárra tett eskü megszegése: ld. Arad.

    – A Trianoni Békeszerződést Horthy megbízottjaként(!) Gróf Apponyi Albert írta alá, aki nem arról volt közismert, hogy az Őszirózsás polgári Forradalomnak csak a híve is lett volna. Annak ellenére, hogy személyében ő írta alá akkora dísztemetést rendeztek neki a halálakor, amilyet Budapest még nem látott.

    – Másfelől Horthy nem lépett fel semmi ellen, legföljebb alattomosan szervezkedett, majd felült éppen azok „fehér lovára” akik katonai erővel megteremtették Trianon alapjait s hogy ezt leplezze, 25 éven keresztül tömte piszkos propagandájával az ilyen sötét, buta irredenták fejét is mint pl. maga Uram… – sajnos úgy tűnik eredményesen.

    – No, és még egy, hogy Mo-nak semmi köze nem volt az I. Vh. kirobbantásához, hát megsúgom a valószínüleg süket fülébe, hogy az OM.Monarchiában olyannyira közös volt többek közt a hadügy, hogy a . h a d ü g y m i n i s z t e r . is magyar volt…

    😀

  • hazai lámpa
    2016 december 23
    12:16 du.

    Az össznépi kommunista társadalmi tulajdon privatizálása 26 évvel ezelőtt kezdődött, és ma már a cipőkanálon is díszeleg a címke: Made in Taiwan. A magyarok fogpiszkálót se képesek nyereségesen gyártani. A magyarok csak bedolgozóknak jók, készen kapnak fejlett technológiát, gyártási leírást, aztán a német autókba gyárthatnak néhány alkatrészt, és egy-két típust készre össze is szerelhetnek.

    Huszonhat év múlt el, és sehol nem látni fejlődést, csak épülni futballstadionokat és kisvasutat. A magyar nem képes megtervezni és felépíteni egy 50 emeletes épületet, a magyar a lerobbant metróhálózatát se képes felújítani. Tehetséges fiataljai mind külföldre megy tanulni, munkát vállalni, családot alapítani.

    De ma ne essék több szó a tehetetlen, de egymással veszekedő, egymást egy kanál vízben megfojtani akaró magyarokról, helyette hallgassuk meg a Ady Endre megzenésített Karácsonyi regéjét, Szabó Gyula előadásában:

  • Starchild!

    Így, az ünnep alkalmából engedd meg, hogy azt kívánjam neked, soha ne gyógyítson téged és családod tagjait kuruzsló (ez egy jogi meghatározás) és soha többé ne tájékozódj olyan forrásból amelyet a bigott, tudománytalan, illetve a szubjektív elvakultság fakasztott…

    🙂

  • Figyelő!

    Írja, „Akkor küldték Horthy admirálist >rendet csinálniellenforradalmi< különítményeseivel együtt . v o n a t o n . (!)[1 szerelvény tele tisztekkel és altisztekkel] szállították Szegedről Budapestre, ahol Stromfeld Aurél tábornok fehér lovára őt felültetvén bevonultatták az általa "bűnös városnak" titulált fővárosba. Azért indokolt ez a műveltető mód használata, mert az Antant (a románok által) katonailag már mindent előkészített. Ők előre "rendet csináltak… Ezenkívül azért is fontos ez a momentum, hiszen ez bizonyítja, hogy kegyed figyelő-szemei rosszul látnak… H. nem rendet csinált, ugyanis neki a románok és a csehek már nem hagytak semmi harcolni valót. Neki márcsak a bosszú keserű kenyere maradt, mely édeskeserű lehetőségbe ő azonnal bele is harapott főleg vidéken:

    "Szétküldte" fehérkesztyűs, bicskás különítményeit" országszerint tova"
    Magyar honban valójában "így esett a híres lakoma"…

    Ami pedig a békés 24 évet illeti, mint arról itt már sokszor fölvilágosulhatott volna – de nem tud olvasni – az a boldog korszak bizony vad, gyilkos ellenforradalomban, polgári személyek akasztásában, vad antiszemita propagandával, tüntetők kardlapozásában, rendőrsortüzekben és egy szégyenletes hadba lépéssel, ill. vesztes háborúval telt és zárult. Végül egy romba és hullahegyekbe dőlt ország jelezte azokat a rendes és boldog időket.

    🙁

  • Sajnos az előbbi kommentem ennél hosszabb ill. teljesebb volt…

    Megpróbálom másképp, újra

    Đ

  • Dubois
    2016 december 26
    8:12 de.
    Úram, én abban a korban éltem, nőttem fel! A rádiót mindenkor hallgatta a család, tehát amennyire lehetett tájékozott volt.
    A zsidó üldőzés igaziból, Szálasi uralma alatt vált naggyá. Horthynak számos zsidó barátja, volt, pl. zsidó gyárosok is, akik a kommunizmusig múködtek gyáraikkal.
    Műr máshol is írtam, a komcsi történelem könyveknek NEM kell hinni teljesen. Szeretnek hazudni, nagyitani a multban és történelmi igazságokat meghamisitani. Én tudom, azt is átéltem.

  • terminus
    2016 december 23
    12:42 du.
    Ezt csak most olvastam. Már az előbb írtam, itt sokan vannak olyanok, akik a komcsi történelem könyvből érettségiztek. Én nem, bár ismerem ezt is. Én még átéltem Horthy uralmát is.
    Egyet tudok egészen biztosan, hogy amíg nem jött be Hitler és a zsidő törvény, addig bizony a magyar sajtó a zsidók kezében volt főleg. Ki ismeri az Est című újságot pl., nézzenek utána kié volt és ki volt a főszerkesztője. T.i. én azt is jól tudom. Ahogy már írtam, a gyárak is a legtöbb, Weiszmanfredről kihallott például?

  • SchumackerLady
    2016 december 24
    3:30 de.

    Kedves Cipészhölgy!
    Ne ön döntse el a műveltségem szintjét főleg ha feljebb már beismertem, hogy tévedtem meg azt is inkább én válasszam meg, hogy melyik oldalon állok, ha egyszer kell választanom. De:

    „- Egy eskü tartalmát annak szövege és nem az egyéni értelmezése teszi kötelező érvényű, vállalt paranccsá. Megjegyzendő az is, hogy 1849-ben a tábornoki kar majdnem fellázadt Kossuth ellen a Habsburg ház trónfosztása okán. Mert ők tudták, mit eredményezhet a katonai jogban a császárra tett eskü megszegése: ld. Arad.”

    Ami 1918-1921 között történt semmi köze nincs a ’48-as forradalomhoz…ha egyáltalán az volt. 1918-ban megszűnt az OMM ha teccik, ha nem :

    1918.nov.12 – Ausztria köztársaság

    1918.nov.16 – Mo. köztársaság

    (és most utána néztem a neten)

    Egy katonai eskü nem csak a királyról szól hanem az országról is. Ami meg nincs arra meg már az eskü se érvényes. A király meg amúgy is csak lelépett amikor zűr volt aztán meg visszajött követelőzni. A királynak is volt esküje amit megszegett.

    „- A Trianoni Békeszerződést Horthy megbízottjaként(!) Gróf Apponyi Albert írta alá, aki nem arról volt közismert, hogy az Őszirózsás polgári Forradalomnak csak a híve is lett volna. Annak ellenére, hogy személyében ő írta alá akkora dísztemetést rendeztek neki a halálakor, amilyet Budapest még nem látott.

    – Másfelől Horthy nem lépett fel semmi ellen, legföljebb alattomosan szervezkedett, majd felült éppen azok “fehér lovára” akik katonai erővel megteremtették Trianon alapjait s hogy ezt leplezze, 25 éven keresztül tömte piszkos propagandájával az ilyen sötét, buta irredenták fejét is mint pl. maga Uram… – sajnos úgy tűnik eredményesen.”

    Persze így utólag lehet okoskodni de valószínűleg nem lehettek könnyű helyzetben amikor minden oldalról elárulták őket és tele voltak úgy külső mint belső ellenséggel. Igazából még az is csoda, hogy MO nem szűnt meg létezni abban az időben.

    ” No, és még egy, hogy Mo-nak semmi köze nem volt az I. Vh. kirobbantásához, hát megsúgom a valószínüleg süket fülébe, hogy az OM.Monarchiában olyannyira közös volt többek közt a hadügy, hogy a . h a d ü g y m i n i s z t e r . is magyar volt…”

    Lehetett volna a hadügyminiszter akár tungúz is, annyira nincs jelentősége. Vagy ha már magyar volt akkor csakis háborút akart?…mert hát a magyarok mit is akarhattak…
    Azt miért nem említik, hogy milyen előzmények voltak? Mondjuk, hogy a románoknak és a szerbeknek még a háború előtt oda ígértek magyar területeket amit aztán 1916-ban szerződésbe is foglaltak. Ennyi idő után már tudjuk, hogy egy nagyon komoly titkos összeesküvés történt azért, hogy egyszer és mindenkorra közép-Európában ne legyen semmiféle katonai hatalom. De nem csak külső erők működtek hanem belső bomlasztás is ment rendesen, pl. a patkány forradalom majd a II. VH után a mai napig.

  • Figyelő
    2016 december 26
    9:59 du.

    Bár, elég öreg vagyok (különösen, ha végig nézek hazám féregrágta testén), de nem „komcsi” történelemkönyvből érettségiztem.

  • Hazánk „féregrágott testén” végig jártam kétszer is nem rég, kanadai gyermekeimmel, egészen az erdélyi határig.Fiam, aki már meglett ember többször jelezte, hogy ott szeretne élni. Mikor a földeken átmenve, látta a szép fekete termőföldet, felkiáltott , itt venne egy farmot is.

  • Starchild
    2016 december 27
    12:42 du.

    Én a helyedben nem használnék ilyen minősítő jelzőket („patkány forradalom”), amik megbélyegeznek, gyűlöletet váltanak ki a részt vevő emberek ellen. Nem tudhatod, hogy ki milyen szándékkal, mennyire tudatosan lépett az ilyen mozgalmakba?

    Kiegészíteném a dátumokat:

    1918. okt. 17-én, IV. Károly szövetségi állammá nyilvánítja a Monarchiát.

    1918.nov.12 – Ausztria köztársaság

    1918.nov.16 – Mo. köztársaság

    Melyik lépés jelenti szerinted a Monarchia megszűnését?

  • Figyelő
    2016 december 28
    12:30 du.

    „itt venne egy farmot is.”

    Külföldi állampolgár nem vehet földet Magyarországon, csak EU-s. Az is csak akkor, ha a falubizottság vagy az Agrárkamara jóváhagyja az adásvételt.

  • Starchild
    2016 december 27
    12:42 du.

    „Igazából még az is csoda, hogy MO nem szűnt meg létezni abban az időben.”

    Nem csoda, hanem nagyhatalmi versengés, ti. az angolok nem akarták, hogy a francia befolyás túl erős legyen Közép-Európában.

    „egy nagyon komoly titkos összeesküvés történt azért, hogy egyszer és mindenkorra közép-Európában ne legyen semmiféle katonai hatalom.”
    A háború előtt a Monarchia akadályozta a kis szláv népeket, hogy az Orosz Birodalom védőszárnyai alatt egyesüljenek, illetve Németország terjeszkedését akadályozta Kelet felé. Szerintem nem katonai erővel, mert a hadseregre bár sokat költöttek, de nem annyit, mint a németek vagy az oroszok.

  • Drizari
    2016 december 24
    4:20 de.

    „A magyarok fogpiszkálót se képesek nyereségesen gyártani. A magyarok csak bedolgozóknak jók,”

    A lengyel, szlovák, román stb. nem ezt csinálja? Ez ma Közép-Európa sorsa, nem kötelező szeretni, de ez van. Az agyelszívás régóta megy, ti. itt kiképzik a szakembereket, aztán Nyugaton álomfizetést kínálnak nekik.
    Építkezésnél fordítva, nagyberuházásoknál, pl. fölösleges új metróvonal, atomerőmű építéséhez idejönnek a nyugati cégek, mert a hazájukban már nincs ilyen lehetőség.

  • hazai lámpa
    2016 december 28
    7:30 du.
    Lehet. De én kettős állampolgár vagyok, és automatikusan a gyerekeim is.

  • hazai lámpa
    2016 december 28
    7:59 du.

    Hozzászólásod tipikus példája az „amiről nem tudok, az nincs” mondás igazának. Nézz körül az általad említett országok gazdasági hírei között. Lengyelek … no hiszen, akiknél található Európa egyik legnagyobb kereskedelmi kikötője (Gdansk). Például tudtad, hogy ők exportálják a világban igen kedvelt gulyáskonzervet is? De minőségi ruhaipari termékeket is exportál pl. a Tatuum, vagy a felső-középkategóriát képviselő Gino Rossi cipő, ami szintén lengyel. Vagy tagadnád a Dáciát a románoktól? De tény, hogy náluk is eltűnt az elhibázott privatizációs politika miatt a román ipar harmada.

    Nálunk csak a közvetlen kész mezőgazdasági termékek a világ-piacképesek (búza, kukorica, napraforgómag), a mezőgazdasági feldolgozóipar sehol sincs külföldi befektetők és telepített technológia nélkül.

    „Agyelszívás” … naná elmegy külföldre a tehetséges magyar, ha nem foglalkoztatják, legfeljebb alacsony bérért. Ma irgalmatlan pénzeket öltek és ölnek bele futballstadionok építésébe, a versenysport állami működtetésébe, szándék szerint egy olimpia rendezésébe (amibe belerokkan az ország). Ezekből a pénzekből helyre lehetett volna már állítani a valamikori híres magyar gépgyártást.
    De hallom, újra a fegyvergyártást akarná erőltetni a kormány, olvasd el:

    http://index.hu/gazdasag/2016/02/26/fegyvergyartas_huzoagyazat/

  • hazai lámpa
    2016 december 28
    7:28 du.

    „Én a helyedben nem használnék ilyen minősítő jelzőket (“patkány forradalom”), amik megbélyegeznek, gyűlöletet váltanak ki a részt vevő emberek ellen. Nem tudhatod, hogy ki milyen szándékkal, mennyire tudatosan lépett az ilyen mozgalmakba?”

    Lehet, hogy a jelző nem a legszebb, de helyénvaló. Kártevő az kártevő. A kommunizmus nevű rákbetegségnek 100 millió áldozta volt. Ettől nagyobb népirtást csak a valamikori gyarmatosítók vittek végbe. Én nem állítom, hogy a vörös ideológiáknak amúgy jó szándékú emberek is bedőltek de ugyan ez megtörtént a nemzetcocjalizmus idején is.

    „Kiegészíteném a dátumokat:

    1918. okt. 17-én, IV. Károly szövetségi állammá nyilvánítja a Monarchiát.

    1918.nov.12 – Ausztria köztársaság

    1918.nov.16 – Mo. köztársaság

    Melyik lépés jelenti szerinted a Monarchia megszűnését?”

    Nem mindegy? Úgy az osztrákok mint a magyarok köztársaságot hoztak létre tehát egyik se akart uralkodót és így megszűnt a monarchia mint állam forma.
    Ha most MO hirtelen királyságot szeretnének és lenne király is akkor megszűnne a mostani hecc államforma és hiába ájvékolna OV és csapata. Minden országot és alkotmányt úgy hoznak létre mint végső megoldás aztán mégis csak megszűnnek, átalakulnak, egyesülnek, szétesnek időnként.

    „A háború előtt a Monarchia akadályozta a kis szláv népeket, hogy az Orosz Birodalom védőszárnyai alatt egyesüljenek, illetve Németország terjeszkedését akadályozta Kelet felé.”

    A „kis” szláv népeknek nem volt semmi bajuk az OMM idején viszont a kívülről szított felbujtás már nem volt hasznos. Oroszország amúgy is a bolsevizmus áldozata lett tehát a pánszlávizmus nem jött volna össze. Ha egyszer Boszniába jársz és lesz szerencséd beszélni ottani emberekkel akkor a műveltebbjei el tudják mondani neked, hogy ha nem lett volna OMM akkor talán még ma se lenne nekik rendes vasutuk, utaik és más infrastruktúra. Én akárhánnyal beszéltem egytől se hallottam semmi rosszat a magyarokról. A szerbek szinte 700 évig voltak török gyarmat és ha annak idején a magyarok nem verik vissza a törököt akkor már Szerbia se lenne. A fővárosukat Nándorfehérvárt avagy Belgrádot is a magyarok építették fel. A románok mindig is hátba döfő opportunista árulók voltak. Valamikori MO-nak ami erőssége volt az az OMM idején halálos betegsége lett. Persze az akkori vezetőségnek is felelőssége volt ebben mivel nem vették időben észre, hogy a hátuk mögött kijátszották őket.

    hazai lámpa Drizari
    2016 december 28 és 2016 december 24
    7:59 du. 4:20 de.

    A magyar helyzet azért rossz többek közt mert az elmúlt hetven év megetette a magáét amiért létrehozták, ugyanis valakiknek nagyon érdekük, hogy ez így legyen. Persze ez nem von ki senkit a felelősség alól mert az nem visz semmire se ha mindig valamire ráfogjuk a helyzetet. Azt azért elmondhatom, hogy volt szerencsém csonka országi magyarokkal dolgozni és azt is elmondhatom, hogy a munka kultúrájuk igen szar. Az mellet, hogy lusták a munkát se végzik el tisztességesen és nagyon kétszínűek. Persze akinek nem inge az ne vegye magára mert még kisebb számban, de találkoztam becsületesekkel is. Szóval a munka kultúra felemelése az nagyon sokat tenne de erre sajnos nincs egy komoly közakarat. Nincs a világon olyan amit egy magyar ember ne tudna meg csinálni viszont a saját országában akkora a lehúzó erő, hogy az ember vagy hozzászokik vagy megszökik. Persze nem a nyugatiakat kell okolni azért mert hasznot húznak azokból akik elmennek. A lengyeleket, szlovákokat és a románokat azért nem becsülném le mert jó munkaerők és nagyon jó szakemberek is. Inkább tanulni kéne tőlük hogyan kell tisztességes munkát végezni.

  • Drizari
    2016 december 29
    4:57 de.

    A négyes metró, az autópálya építés vagy akár az olajszőkítés sokkal több pénzt vitt el (eddig), mint a stadionok meg a kisvasút. A négyes metró árának töredékéből föl lehetett volna újítani a hármasat, ráadásul rengeteg szavazót hozott anno a környezetvédők tiltakozása a fidesznek, mondjuk azokat azóta el is vesztették.

    Egy időben a wellness fürdőépítés támogatása volt a divat a fidesz kormány részéről, ami inkább a pestiek szemét csípi, ahogy a kisvasút is. Sokan bíztak benne, hogy a fidesz komolyan veszi a vidékfejlesztést. Másik probléma az örökös lánctartozás meg a feketemunka még az autópálya építésen is, ez szintén megvolt már a ballib kormányok alatt is sajnos. Most volt hír, hogy a szekszárdi városházát tavasz óta nem adták át, és az önkormányzat valami „bálteremben” működik (Hadházy).

    Ami ma húzóágazat a tudományban, azt USA-ban meg más agyközpontokban kutatják, félperiféria országok ebben biztos nem tudnak versenyezni. Kisebb termékeknél biztos van itt is sikeres fejlesztés, például a Prezit hozzák föl itthon példaként.

  • Starchild
    2016 december 29
    11:24 de.

    Én soha nem írtam, hogy a nácizmusnak csak szar emberek dőltek be. Nevén nevezem a kommunizmust és a nácizmust, jelző nélkül, de feltevésem szerint kiderül a szövegből, hogy elítélem az ideológiájukat.

    Elhiszem, hogy a bosnyákok szívesen emlékeznek a Monarchiára, de a szerbek mai napig hősnek tartják Gavrilo Principet. Jugoszlávia fennállásakor Szarajevóban betonba volt öntve a lábnyoma, mint valami sztár színészé, ott ahol leadta a lövéseket. Az Orosz Birodalom szította az ellentéteket a Balkánon, mert a félszigeten át vezetett az út a Boszporuszhoz.

    Christopher Clark: Alvajárók

  • Starchild
    2016 december 29
    11:24 de.
    Csak úgy mellesleg, világhírű volt valaha a magyar bőripar, butor, stb. Még a németek uralma alatt is, kiváló piaca volt a magyar iparnak.
    Megfigyelésem szerint, a kommunizmus uralma tette tönkre a jó magyar ipart és iparost. Anno én is dolgoztam gyárakban is. MEO-s voltam, azaz műszaki ellenőr.Finom, hiradástechnikai műszerket is gyártottunk, melyek klülföldi érdekeltségeknek ment.
    A műszaki kiképzés, a mai munkabérek jobb hiánya lehet az oka, hogy ma slendrián, pocsék munkát végeznek a munkások.

  • Ja, és valaha igen híres volt Európában, a magyar őszibarack és sárgabarack. Valamikor sokat exportáltunk szintén Európában, na és a magyar marha, az is igen híres volt.

  • A magyar marha most is igen híres, és roppantul elterjedt… Úgy kb. kétharmad… 😀

  • Nagyon érdekes.
    Most látom örülsz a „szellemeségednek”!

  • Figyelő
    2016 december 30
    2:58 du.

    Igen, a középkorban lábon hajtották a magyar szürkemarhákat a Nyugat-európai vásárokba.
    Az emberek egy része (talán a többség) hajlamos a dolgokat fekete-fehéren látni (az Államoknak volt ilyen elnöke is a közelmúltban (Ifj. George Bush), de a dolgok sohasem fehérek és feketék. Higgye el, annak ellenére, hogy a szocializmus nagyon sokat ártott a magyar gazdaságnak, nem egyes-egyedül felelős a mai helyzetért. 89 óta az egymást váltó kormányok, kivétel nélkül nagyon sokat ártottak a magyar iparnak, mezőgazdaságnak, a magyar vidéknek.

  • terminus, tudja mi ártott legjobban a magyar gazdaságnak?
    Az a rossz hírünk, amit terjesztettek rólunk a balosok.
    Bocsi, de ez az igazság.
    Azóta, senkit sem érdekel a magyar termék stb. Sőt, segítséget sem kapunk kűlföldről.

    Mindennek két oldala van.

  • Figyelő
    2016 december 31
    12:56 du.

    mmm… (mély sóhaj). Megint egy összeesküvés elmélet.
    Ez nem egy zárt világ. Magyarország tele van külföldi tudósítókkal, (nem beszélve a mindenféle kémekről) egyebekkel. Vezérünk meg-meg nyilatkozik Brüsszelben, ill. mindenfelé. Az internet világában akárhonnan nyomon követhetőek politikusaink nyilatkozatai, és szerte a világon ott vannak több nyelven beszélő honfitársaink.
    Nem a baloldal járatja le az országot, vagyis nem csak a baloldal, hanem az összes korrupt politikus. Amúgy meg mostani vezérünk inkább vetet fel Magyarországgal drágább hiteleket, minthogy olcsóbb hitel mellett bármilyen normát (pl. Ne lopj!) be kelljen tartania. A Norvég alappal is inkább összevesztek, minthogy nem kormányközeli, valódi civil szervezetek is pénzt kaphassanak. De sorolhatnám tovább.
    Szóval nem kell baloldali összeesküvéstől tartani, Orbán egyedül is lejáratja az országot.