A megigazított Orbán-interjúról

2016 december 27 8:00 de.21 hozzászólás

Az első hírnek, amit a Fejér Megyei Hírlapban megjelent Orbán-interjúval kapcsolatban olvastam, az volt a címe: „Meghamisították Orbán interjúját”. Pedig nem meghamisították, hanem éppen ellenkezőleg: megigazították. Nem az egészet, csak néhány mondatát tették helyre a szövegnek, de kezdetnek ez is megfelel.

6x7mmiqobg8tm81dos

Az Amerikai Népszava az Év Emberének választotta azt az ismeretlent, aki után most nyomoznak Orbán szülővárosában. Megpróbálják kideríteni, hogy ki volt az, aki Orbán szemére olvasta az igazságot. Mindeközben mások provokációtól tartanak, csapdát sejtenek, ürügyet, hogy Orbán rendszere újból szűkíthesse a sajtó már így is csak elméletben létező szabadságát.

Nem kell hőstettként felfogni, de bagatellizálni sem szabad, ami december 24-én, a megszállt Fejér Megyei Hírlap karácsonyi számával történt. Mert nem csak nagy, látványos lépések gyorsíthatják egy diktatúra bukását, hanem minden apró történés fontos lehet, ami segít abban, hogy leleplezze a hazugságot.

2011. decemberében a Civil bátorság című könyv kapcsán már írtam a hatalom nélküliek hatalmáról. Akkori dolgozatomban arról értekeztem, hogy az átlagemberek a mindennapokban hajlamosak azt gondolni, hogy velük mindent meg lehet csinálni. És azért, mert ezt hiszik, tényleg meg is csinálnak velük mindent.

Steve Crawshaw és John Jackson írták a könyvet, Václav Havel az Előszót. Az egykori cseh ellenzéki vezető, későbbi köztársasági elnök ezt írta a könyv előszavában: „Ma a világban több millióan élnek abban a hiedelemben, hogy körülöttük soha semmi nem fog megváltozni. Ez a könyv azoknak adózik tisztelettel, akik tesznek azért, hogy igazságban éljenek, és tudják, ennek van hatása. Nem csak a jelenről és a múltról szól. Meggyőződésem, hogy a jövőről is.”

Az igazi érdem, hogy ezt a kiváló kötetet mi magyarok is olvashatjuk, a fordítóé, Igaz Kataliné. Aki, miután angolul elolvasta, fontosnak találta, hogy magyarul is megjelenjen. Kiadót keresett és talált hozzá. (Nem volt könnyű, de ez másik történet. Ma, öt évvel később, mindez még nehezebb lenne, talán teljesen reménytelen.)

A civil bátorság minden korban fontos. Békeidőkben ezt szerencsére nem tudjuk, és jó is, hogy olyankor nem kell tudnunk. De vannak helyzetek, amikor az ember kockáztatni kényszerül. Az ember ugyanis kockáztató lény, egyes egyedei – nevezzük őket hétköznapi hősöknek – akkor is megtesznek bizonyos dolgokat, amikor tudják, hogy abból bajuk lehet. Életüket, egészségüket, szabadságukat kockáztatják. Máskor „csak” az állásukat, előmenetelüket, hivatali megítélésüket. Azt, hogy a fensőbbség nem tartja őket politikailag megbízhatónak.

80 történetet gyűjtöttek egybe szerzők a világ minden tájáról. Vannak köztük már-már mulatságos, a humor fegyverével harcoló esetek. Például, amikor a lengyelek Jaruzelski diktatúrája idején a közszolgálati híradó műsora alatt kitették a tévéiket az ablakaikba. Később a készülékeket babakocsiban sétáltatták, így demonstráltak a köztévé hazugságai ellen. Némiképp pikáns, ám hatásos volt a kenyai és a kolumbiai asszonyok szex-sztrájkja, akik testük megvonásával vették rá a hatalom férfijait, hogy hagyjanak fel az erőszakkal. És akadnak persze komorabb történetek is.

Minden diktatúra félelmetes és ijesztő. Nem önmagáért az, hanem azért, mert az egyes ember hajlamos azt gondolni: a diktátorok hatalma végtelen. Hogy örökké tart, és soha sem lesz vége – aki ma uralkodik, az lesz a Vezér holnap is.

Épp ez az elnyomók legfőbb eszköze, ez kezükben a csodafegyver: hogy félelmet keltenek, hatalmukat hatalmasnak és megingathatatlannak mutatják. Ha sokáig és hangosan sulykolják a hazugságokat, az egyszerű ember hajlamos azt hinni, hogy talán mégsem neki van igaza. Hogy egyedül van, vagy csak nagyon kevesek állnak mellette.

Pedig, sokan vagyunk, többen, mint gondolnánk. Sokan vagyunk, akik szeretjük a szabad választást – legyen szó pártról, párról, felekezetről, iskoláról.

Mindenről, ami szép, és fontos az életben.

Ez a kis lépés, hogy december 24-én „megigazították” Orbán hazugságait, nagy lépés az átmenetileg szünetelő magyar demokráciának.

Föld S. Péter

21 hozzászólás

  • Sok kis lepes csak osszeadodik egyszer es tudjuk, lavina lehet belole!

  • Föld, Sit tibi TERRA levis !

  • Nos ez megint egy értelmetlen,hiteltelen és szánalmas cikk,mint sok eddigi!
    Az,hogy a lecsúszott,levizsgázott szélső baloldali ellenzék gyűlölködik,alaptalanul vádaskodik kínjában…azt már megszoktuk,de
    egyre inkább bebizonyítja,hogy esze sincs!
    A fejér Megyei Hírlap ügyvezető igazgatója Kázmér Judit az RTL Klub
    ( hiteltelen és baloldali csatorna)nak úgy nyilatkozott,vagy kívülről hackelték meg a számítógépes rendszerüket,vagy egy belső munkatárs lehet a ludas.
    Vizsgálatot folytatnak és Orbán részéről is teljesen jogos lenne,ha
    megtenné,mivel meghamisították a mondatait,meghazudtolták,rágalmazták,amit nem köteles eltűrni!
    Ha eljárás indul az nem a sajtószabadság megsértése,hanem becsületsértés miatti elégtétel lenne!
    Aztán egy jelenlegi kormány miniszterelnöke józan ésszel nem mondhatja,hogy” nem érdekli az emberek véleménye,felhasználják a korrupciós vádakat,mint lejáratást,meg hogy nőni fog a kórházi hullák száma”
    Ez agyrém,ilyet egy normális miniszterelnök nem nyilatkozik,nem is igaz(a jelentős kórháztámogatást,a magas egészségügyi béremelést tekintve sem!!!)
    Tanulság:az ellenzék nem csak jellemtelenül hazudik,hanem „ész” dolgában sincs a csúcson és egyre szánalmasabb!
    Részvétem!!!és kívánom,hogy kiderüljön az igazság!!!!

  • „Ha eljárás indul az nem a sajtószabadság megsértése,hanem becsületsértés miatti elégtétel lenne!”

    Kinek, a mije? OV-nak olyanja már régen nincs!

  • terminus!
    Ez szubjektív és egyedi vélemény,amit ugye a törvény nem vesz figyelembe….Hát ez van!

  • Megvan a gép, amin elkövette valaki a szabadságon lévő korrektor profiljával a „módosítást”. Az illető azonban nincs meg. Viszont kirúgtak 5 embert. Lehet, ez volt a terv?

  • Mrs Fox ! Izabella (kis)asszony, Ön szerint az ilyen aljas hamisítások összeadódásából fog kialakulni az a „lavina”, mely majd a liberális demokráciához vezet Magyarországon ? (Okosodásul tanulmányozza már a minapi Hiller-interjút, az ékezetlen klaviatúrája segítségével, a világ valamelyik szegletéből… BUÉK ’17 !)

  • Nos liberális „demokrácia” többé nem lesz itthon, és ezt ma a hitvány,hazug,jellemtelen
    baloldal saját magának köszönheti…..
    Na erről ennyit,megint lebőgtek…!

  • Nos valódi demokrácia van(!!!)meg sajnos (valódi csalás,aljasság,rágalmazás,)bűnözés is!!!

  • Remélhetőleg megtalálják az aljas (meg egyben buta)elkövetőt!

  • Ennyi erővel a hekkelő a Cini-cini muzsikát is belelophatta volna az Orbán interjúba, az legalább szellemes szöveg, és nem politikai haszonszerzés áll mögötte.

    A politikai célból történő lejáratás sajnos az ellenzéktől sem áll távol. Mennyi példa van rá, hogy politikusokat kifiguráztak, emberi mivoltukban megaláztak. Az nem szabadság, hogy az uralkodó pártot a bukott ellenzékre lecserélhetjük.

  • "tieztelthölgyeimésuraim"

    Terminus 4:01 !

    Ez az abszolút igazság.

    😀

  • hazai lámpa
    2016 december 28
    6:55 du.

    „Mennyi példa van rá, hogy politikusokat kifiguráztak, emberi mivoltukban megaláztak.”

    Mint például azt a Kehely vendéglő kocsmárosa, Palivec cselekedte. Nagy volt az ő vétke, amikor válaszolt Bretschneider úrnak, az államrendőrség civil ruhás detektívjének az észrevételére:
    – Azelőtt a császár őfelségének a képe lógott azon a falon, éppen ott, ahol most a tükör lóg.
    – Az, jól tetszik emlékezni – felelte Palivec úr -, ott lógott, és leszarták a legyek, hát felraktam a padlásra. Mit tudom én, valaki még tehet rá egy megjegyzést, és csak kellemetlenségem lenne belőle. Kell az nekem?

    Jaroslav Hašek jóvoltából ismerjük a folytatást : Palivecet azért tartóztatják le, mert azt mondta, hogy a legyek leszarták a császár őfelségét.

  • "tieztelthölgyeimésuraim"

    A strómanok és nepperek világa hogy felháborodik egy bátor hekker ügyes akcióján. Meccsoda erkölcsi magaslatokból habzik a szájuk…

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Különben is. A Diktátorokat nem hekkelni szokták, hanem…

  • Tisztelthölgyejim…

    Sok példát tud erre a történelem. És még ők vannak megsértve. Miket csináltak az elmúl 6 év alatt, kész röhej lenne, ha nem lenne olyan tragikus, mint amilyen …

  • ˙

    1998-2002. & 2010-2016. A . F Ö R T E L E M . ÉVEI 🙁

    .

  • 2016 december 28
    6:55 du.
    Igazd lehet. Az igazság ritkán szellemes, báe ezúttal -szvsz- nem politikai „haszonszerzés”. hanem egy magányos bozótharcos áll a dolog mögött.
    Most hagyjuk azt, hogy az egész interjúban mindössze ezek a becsempészett mondatok feleltek meg a valóságnak.

  • Azt hiszem vagyunk egy páran itt, akik megtiszteltetésnek tartanák, ha 56-os és Boda azt gondolnák rólam és rólunk, mint én róluk….
    Bizony a lavina veszély naponta fokozódik – nem kell készülni itt már a 18-as választásokra se…

  • Drizari
    2016 december 29
    5:43 de.

    Simicska még az első Orbán-kormány idején, mint APEH vezér mondott valami olyasmit, hogy „Isten irgalmazzon nektek”. Akkor gúnyhadjáratot rendezett a 168 óra, Hócipő, Heti hetes stb. ezeken a szavakon, hogy vallási fanatikus meg nevetséges. Simicskának a fideszes riporterei megüzenték, hogy „Orbán nem g.ci”, ő ugye a kijelentése óta kitaszított azon az oldalon is.

    Ez nem szabadság, hogy ez a két banda a választék a magyar politikai palettán, persze a Közgépes médiacézárt se sajnálom annyira.

  • falusi
    2016 december 29
    7:33 de.

    Magányos bozótharcos, aki elfejtette odaírni, hogy „az ellenzéket is ezért fizetjük” …