Justin Trudeau vagány megjegyzéssel válaszolt arra a kérdésre, hogy Ottawa kapjon-e hivatalos kétnyelvű státuszt

2016 december 29 9:02 de.3 hozzászólás

Nem múlik el az a vita, amely Kanada nemzeti fővárosának esetleges hivatalos kétnyelvűségéről szól. Az Új Év küszöbén Justin Trudeau miniszterelnök pedig egy igencsak vagány mondattal olajat öntött a tűzre. Ottawabán az önkormányzati szolgáltatások és maga az önkormányzat működése alapvetően kétnyelvű–egyenlőséget élvez az angol és francia nyelv. De Kanada fővárosa nem lett hivatalosan kikiálltva mint kétnyelvű város. Egy jogilag hivatalosan kétnyelvű (angol-francia) város erősebb nyelvi védelmet ad a helyi francia kisebbségnek és a francia nyelvnek mint amikor egy város egyszerűen elfogad egy kétnyelvűségről szóló indítványt, mint ahogy azt Ottawa is tette 2001-ben.

Egyébként az ottawai lakosság 37 százaléka angolul és franciául egyaránt beszél, ezért gyakorlatban Kanada fővárosa az ország leginkább kétnyelvű metropolisza. Továbbá a helyi lakosság 14 százaléka francia anyanyelvű.

De mit is mondott Justin Trudeau ami annyira meglepő volt? A tökéletesen kétnyelvű kormányfőt megkérdezték arról, hogy támogatná-e azt, hogy Ottawa hivatalosan kétnyelvű státuszt kapjon. A kormányfő erre visszakérdezte az őt faggató Radio-Canada riportert: „És Gatineau városa is hajlandó lenne arra, hogy szintén kétnyelvűvé váljon?”

Justin Trudeau a Radio-Canada adásában.

Justin Trudeau a Radio-Canada adásában.

A Québec tartománybeli Gatineau városa az ottawai folyó északi partját található, szemben Ottawa belvárosával. De ott még fel se merülhet a kétnyelvűség ötlete, hiszen a québeci Francia Nyelv Chartája csaknem minden esetben tiltja azt, hogy a francián kívül az angol (vagy bármelyik másik nyelv) hivatalos státuszt élvezzen egy adott városban vagy településen. Pedig Gatineau lakosságának 13 százaléka angol anyanyelvű–tehát alig marad el arányban a Gatineau-i angol kisebbség az ottawai francia kisebbségtől, ahol viszont már évek óta folynak a heves viták a hivatalos kétnyelvűségről. A hatályos québeci törvények szerint akkor számíthat kétnyelvűnek egy québeci település, ha a lakosság legalább 50 százaléka angol nyelvú. Ez pedig egy meglehetősen magas küszöb.

Trudeau szavai Gatineau esetleges kétnyelvűségéről kiverték a biztosítékot egyes körökben.”Tudtam, hogy vitát fog kavarni. Enyhén szemtelen voltam–bevallom!”–mondta a kormányfő, aztán hozzátette: „Franciát tanítottam egy vancouveri iskolában. Tudom, hogy mennyire fontos a kétnyelvűség.”

Ottawa polgármestere – Jim Watson – nem támogatja azt, hogy Ottawa kétnyelvű státuszt kapjon. Szerinte a jelenlegi törvények elegendőek és eleve lehetővé teszik azt, hogy francia lakosok francia szolgáltatásokat kapjanak az önkormányzattól. Most úgy néz ki, hogy 13 önkormányzati képviselő támogatja a kétnyelvű státuszt, de Mathieu Fleury képviselő elmondta: csak akkor nyújtanak be indítványt a kérdésről, ha 17-re növekszik a támogatók száma.

3 hozzászólás

  • Nekem nagyon tetszik a kiállása. Egy mondattal egyszerre sok üzenetet küldött: 1. Az erőltetett PC-t fel lehet oldani egy ilyen szarkasztikus humorral. 2. Kiáll a kirekesztés ellen, mert ha jól tudom, a franciák egy picikét kirekesztőbbek az angoloknál Kanadában – meg úgy különben is.. 3. Azért őt rasszistának és kirekesztőnek tekinteni mégiscsak ostobaság, ahhoz képest, hogy sokan őt mondják ostobának:)
    Na csak a felületen ennyi a véleményem.

  • Most, véletlenül jól válaszolt az államfő!
    ( Csak ne lenne olyan buta arca!)

  • Happy Birthday, Canada!