Göllner András: Búcsú a magyar helyesírástól

2017 január 16 12:52 du.429 hozzászólás

Kedves KMH olvasók!

E rövid nyilatkozat azoknak a kedves olvasóknak szól, akik kíváncsiak, hová tűntem az év eleje óta, és esetleg azt fontolgatják, hogy vagy el lettem hallgattatva, vagy az egyetem által nyugdíjaztatva, visszatértem Orbán Viktor falujába, és ott, a Puskás Akadémia árnyékában próbálok szép csendben meghúzódzkodni.

Montrealból, egyetemi irodámból, ahol főállásban, a szabadgondolkodás szellemiségét képviselem, üzenem: elhallgattatásom, nyugdíjaztatásom, „haza” térésem hírei alaptalanok. Emeritus tanári rangom egy örök életre szól. Aktív akadémiai életet élek, írok, kutatok, előadok. Mint Orfeusz, még akkor is járatni fogom a szájamat, ha netán darabokra tépnének a szeretet és összefogás fantomjai. Míg az utóbbi tettükért, jó Apám a földbegyökerezett bénaságra ítélné Orbán megvadult mosónőit, mosóurait, engem a csillagok közé fog repíteni, onnan leszek látható és követhető, az utókor számára. (Apolló, vagy Apó, ahogy én hívom őt, mind ezt írásba adta – tehát nincs okom kételkedni ígéretében.)

1990-2010 között, valóban sok időt töltöttem Magyarországon, hogy segítséget nyújtsak, többek közt Orbán Viktornak, a magyar demokrácia és piacgazdaság kiépítéséhez. Ezzel az ingázással leálltam, amikor testközelből megtudtam, valóban mi mozgatja a felcsúti bugrist és társait. 2010 óta kerülöm a szeretet és összefogás nevével álcázott „Patyomkin-falut”, és azokat a falusi mosónőket, mosóurakat, akik itt, saját szomszédságomban próbálják fehérre mosni az átverésre szakosított magyar kormány szennyesét. Én nem Orbánt, hanem Márai Sándort követem, aki a „falu-látogatás” témájában, a következőket tanácsolta:

„Ma is élnek írók, akik egyszerre vándorolnak ki a múltból és abból a jelenből, ami helyébe következett. Ha azt hallom vagy olvasom: „marxista-leninista világnézet” „keresztény nemzeti kurzus” – körülnézek, hol a kijárat… Hermann Hesse az a fajta emigráns volt, aki nem várta meg Hitlerék uralmát, már előbb kivándorolt… elment, és szabad maradt….Thomas Mann szigorúbb volt, mint Hesse… de mindketten megfogadták a Nitzschei tanácsot – válaszd inkább a számkivetettséget, csak hogy kimondhassad az igazat… Rimbaud emigrált Afrikába, József Attila emigrált a sínek közé, Proust a betegségbe, Nietzsche a tébolyba. Krúdy emigrált Óbudára, ahol disznót hizlalt. (Nem sokat, csak egyet)… Az emigráns, aki hazamenésre gondol, nem igazi emigráns. Hazamenni lehet, de csak úgy, mint Ulysses: meghalni.”

Amit a tavaly év végi „gyakori beírásaimról” talált mondani a Montreali Geriátrikus Mosónők Szövetségének (MGMSZ) elnök-asszonya, részemről nem igényel kommentárt. Így is többet foglalkoztam vele, mint amennyi időt megérdemelne. Az igazság az, hogy egy tudatos, rövidlejáratú, közösségi munkavállalás volt mindaz, amit az év végén végeztem, a KMH „pinyójában”. Példát akartam mutatni odalenn, hogy kell bánni a nagyszájú, műveletlen mosónőkkel, mosóurakkal, a keresztény vagy zsidó vallást követő mocskos szájú fasisztákkal, akik a KMH „komment” rovatát, saját szemétlerakodó telepükként használják. Példát akartam mutatni a fiatalság számára, hogy mennyire egyszerű a segítségnyújtás ahhoz, hogy ezek a „lúzerek”, hülyét csináljanak önmagukból. Ezt a célomat elértem. A „stafétabotot” vagy felveszik mások, vagy a földön marad.

Bár Magyarország továbbra is a szívem csücske, földrajzilag nem a világ közepe. Nagyon sok olyan téma foglalkoztat, amely nem kizárólag a magyar politikai osztály, a magyar politikai kultúra hiányosságaival kapcsolatos. Több olyan kérdés, kihívás előtt áll az emberiség, amelyek túl lépik a magyar „Patyomkin falu” határait. 2017-től kezdve, több időt szeretnék ezekre a kihívásokra fordítani, kevesebbet Orbán mosónőire. mosóuraira. A dolog ennyire egyszerű.
És most egy pár szót Christopher Adam barátomról, és további együttműködésünkről.

Előre bocsájtanám: egy kézen meg lehet számolni a 300,000 magyar származású kanadai közül azokat a párton kívülieket, akik önkéntes munkában, panasz nélkül, mindenféle anyagi támogatást visszautasítva, a saját nevükön, napi szinten küzdenek a nyilvánosság előtt, azokért az értékekért, amelyekért milliók áldozták az életüket, és melyeket ma, Orbán önkényuralmában, a teljes megsemmisítés fenyeget. Én az egy kézen számolható kanadai-magyar szabadságharcosok közé sorolnám Christopher Adamot és ha megengedik, talán magamat is.

A kanadai magyarság mérvadó szervezetei másként láttatnak bennünket. A Kanadai Magyarok Országos Szövetsége, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács, a Montreali Magyar Nagybizottság, és több tucat más szervezet, illetve, e szervezetek szóvivői, hazaárulóként, a kommunizmus férgét terjesztő, Sátánistáknak, közösségbomlasztóknak, ne adj Isten, „Gyurcsányistáknak” ábrázolják mindazokat, akik a szeretet és összefogás látszatát keltő átveréssel szembefordulnak e tájon. E hamis vád, először 6 évvel ezelőtt hangzott el a montreali magyar katolikus egyház szószékéről. Az igazságtalanul vádlottak közül egy páran rögtön be is fogták a szájukat, egy páran beálltak talpat nyalni. Christopher és én, elhallgathatatlannak bizonyultunk.

Mióta a fenti rágalmak elhangzottak ellenünk, nagyon sok víz folyt le a Dunán, de egyetlen egy montreali lelkipásztornak, nővérnek, közéleti személynek sem volt annyi vér a pucájában, hogy ki álljon a nyilvánosság elé, és megvédjen bennünket, e keresztes hadjárat ellen. Miközben a magyar diaszpóra vezetői, közösségi termeikben, vastapssal köszöntetik az Orbán kormány ide látogató politikusait, és lihegve kapkodnak az önkényuralom politikusai által osztogatott pénzek és kitüntetések után, politika-mentes közösségi magatartást követelnek mind azoktól, akik az Orbán féle önkényuralom kanadai terjeszkedése ellen küzdenek. Most és itt jelentem: Ezt az engedményt tőlem sose fogják megkapni, és bízom abban, hogy Christopher Adam is hasonló módon fog viselkedni a jövőben.

Christopher Adamot, egy nagyszerű embernek, a Mindenhatóhoz közel álló barátomnak, harcostársamnak tartom. Két lapját, a magyar nyelvű KMH-t és az angol nyelvű HFP-t, amelyeknek továbbra is a munkatársa maradok, a szólásszabadság két kis szigetének tartom. Továbbra is követni fogom a KMH-ban megjelentetett, és számomra érdekes írásokat, de már csak a HFP-ben és angol nyelven óhajtok írni. Nem zárom ki, hogy írjak még valamit egyszer kétszer a KMH-ban, de a magyar helyesírás törvényeinek sértegetését most már inkább másokra bíznám. Remélem ez a nagyvonalú, nemzeti elkötelezettségem örömet fog okozni a magyar nyelv és helyesírás kedvelőinek. Bízom benne, hogy pótolható vagyok.

Kedves barátaim. Elhallgatásom és újjászületésem nem valamiféle visszavonulást, hanem egy másfajta nyilvános szerepvállalás kezdetét jelenti. Megtisztelt, hogy, bár időnként tört magyarsággal, de tiszta szívvel és szabadon beszélhettem hozzátok. Ígérem, hogy a jövőben még határozottabban, hangosabban, és remélhetőleg hatékonyabban fogom szolgálni a társadalmi igazságosság célját. Remélem, hogy képes leszek érthető és gyakorlatias megoldásoknak hangot adni azokkal a kihívásokkal szemben, amelyek nem kizárólag Magyarországon, hanem világszerte tornyosulnak az emberiség előtt. Kemény munkában állok. Innen üzenem mind azoknak, akik csendet várnak tőlem – óriási csalódásban lesz részük rövidesen.

Göllner András

Göllner András

Göllner András

429 hozzászólás

  • Főhajtást érdemlő döntés. Nálunk úgyis minden csendes, a 4-es metró építésénél most feltárt hatalmas összegű visszaélés sem borzolja a kedélyeket. Szóval, itthon semmi különös nem történik, minden a megszokott módon zajlik.

  • Nagyon sajnálom, de megértem!

  • Orsós Elemér

    Ohh Mester, hatalmas tudásodat csak szerénységed múlja felül!

  • Látom,a Jó Isten sem akarja már őt a KMH oldalaira. Sokakat ki trolkodott már innen. Öndicsérő fantazmagórián és mások sértegetésén kívül soha értelmes szó nem íródott a klaviatúráján. Ezt a beírásomat 100%, hogy nem jelenítitek meg, de a karácsonyfátokra akaszthatjátok emlékül egy VOLT komentelőtöktől, aki még ráadásul a magyar nyelvet és helyesírást is jobban műveli, mint az undort generáló fél kommunista-fél fasiszta nyilas. (egy mocskos provokátorotokat már sikerült taccsra tennem onnan ahova akkreditáltátok.) Kedves Chris amikor Veled találkoztam még azt reméltem, hogy a Teremtő megment Téged egy ilyen”baráttól”.

  • Irigylem Göllnert, meg hát van egészséges önbizalma is: az egész emberiség ellen tornyosuló kihivásokat le fogja/tudja majd nullázni érthető, gyakorlatias megoldásaival! Nyugodtan halok meg.

  • Aczél Gábor

    Olykor-olykor azért nézz vissza, András, akár haraggal, nézz vissza ránk, akik veled voltunk és vagyunk, de akiknek itthon – Osborne szavaival szólva – “nem maradt jó, igaz ügy egy sem”, s akik csak remélhetjük, hogy a nyomunkba lépő újabb “dühöngő ifjúság” a “régi divatú” “nagyszabású eszmék” számára megtisztítja itt a terepet, kitakarítva innen minden szemetet.

  • Sajnálom.

  • gyuri10
    2017 január 16
    1:38 du.
    Örültelek, végre itt látni, gyuri!

  • Köszönöm András, hogy mentorom voltál, az elmúlt majdnem 5 év alatt. Nemigen volt mondatod, ami nem egyezett és fejlesztett meggyőződésemben. Hálás vagyok Chrisnek, hogy tartja ezt a fórumot szinte egyetlenként, amihez azért egy jó páran tartozunk mégha a szennyes sallang próbál is ellenkező látszatot kelteni, provokálni, toleranciánkat próbára tenni, de ez csak jobban megerősített minket.
    Ebben a pillanatban már a trollok reakciója röhögtet előre:)

    Biztos nagy, patetikus szavaknak tűnnek, de nélkületek mi követőitek és szellemi csatlósaitok csak vergődnénk a zord tengeren. Bízom benne, hogy útjaink még fognak találkozni, ha máshol nem, az ítélet hirdetésnél.

  • Gyuri bácsi, végre már, hogy visszajöttél, az bocsánatos bűn csak a szememben, ha megint nyaralni voltál. Egy csomó téma csak félig lett kivesézve nélküled, légy szíves pótold. 🙂

  • Kedves Chris,
    köszönöm,hogy beengedted a beírásomat,még akkor is,ha az első mondatomat megváltoztattad.Amely így kezdődött:”Látom a Jó Isten sem akarja már ezt a tetves nyilasivadékot a KMH oldalaira.” Azért azt figyelembe vehetnéd,hogy a kettőnk közti magánlevélhez hozzá pofátlankodta aljas antiszemita,antiizraeli mocskolódását. Ergó: Az én kommentem dicséretnek minősíthető.

  • Klárika,
    köszönöm a kedves szavaidat,de igyekszem lecsökkenteni itteni előfordulásomat.Más oldalon több barátom van.Sajnos itt kevés a velem tartók tábora.

  • Kedves charlie,
    köszönöm,hogy”emberszámba”veszel és ezerszer tisztességesebben írsz mint a goálner,aki végre lemondott itt a levegő fertőzéséről. Üdv:Gyuri.

  • Göllner András!

    Ez őszinte, korrekt beszéd volt! Köszönöm és minden jót kívánok Önnek a továbbiakban!

  • András!

    Indoklásodat most sem értve, és pláne nem megértve különösen sajnálom, hogy a söpredék örömére feladva az ismertetett és általunk is ismert harcodat kitűzted a fehér zászlót. Hiányozni fogsz!

    Remélem, Chris-barátunk ezt soha nem teszi meg. Azt hiszem, hogy az, az előző két napi hősiessége, amelyet a lapot megtámadó >birodalmi lépegető< elleni immár(!)kiber-harcban is vívni volt kénytelen a sötét erő ellen, visszalépés helyett inkább a még további kitartó harcra ösztönzi Őt, de semmiképp nem visszavonulásra, amely nemcsak az e lapot elárasztó trolloknak de méginkább az őket megbízó és háttérből tápláló központi kormányerőknek jelentene csak diadalt.

    Kár lenne, nagy kár.

    .

  • „Innen üzenem mind azoknak, akik csendet várnak tőlem – óriási csalódásban lesz részük rövidesen.”

    Jó szándékkal Göllner Andrásnak.

    An educated man is merely more educated, (csupán többet oktatott és nevelt), but by no means more intelligent, than the common, everyday, sensible people !

  • Gyuri10

    A „Kedves Charlie” ma még „emberszámba vesz”, holnap ugynilyen eleganciával – előtte egy sajnálomot megeresztve – a Dunába lő…

    .

  • Hmm…
    Helyesírás, vagy helyessírás?
    😀

  • Shakespeare úgy fogalmazott, h színház az egész világ.
    Az egyéb műveiből is látszik, h jól látott a pályán.
    Csak az képes túl látni a SZÍNDARAB valóságon aki elkezdi keresni és megismerni a SZÍNDARAB GYÁRTÓK világát.
    Ez közel sem annyira nehéz, mint amilyennek HITETIK.
    Ugyanis, a tömegeket irányító felszínnel folyamatos kontaktusban vagyunk. Az UTASÍTÁSOK HIERARCHIKUSAN MŰKÖDTETETT tömegirányító konstrukcióban pedig vannak hosszan követhető vonalak. Vannak olyan megismerhető helyek amelyekben látszanak vonalak közötti kereszt kapcsolatok (rokoni, üzleti, stb.).
    Hogy egyszerűbb legyen a helyzet, a nagy irányítási rendszer modulos felépítésű. A modulokat pedig sémák szerint, lényegileg azonos módon működtetik, csatlakoztatják a nagyobb egészbe.
    Vállalati gazdaságtanban hivatalosan tanítják a modulok felépítését és működtetését. Legalábbis, a formális részét. Az informális csatornák és ezek protokoll rendszere már valamivel nehezebben megismerhető.
    Igazán tisztán csak azok kezdenek el látni akik felismerik a forgatókönyv írók VALÓDI CÉLIRÁNYOSSÁGÁT.
    Komoly korlátozottság az, h csak azt vagyunk képesek meglátni aminek a létezhetőségét el tudjuk képzelni. Akár csak annyira, h ha elénk rakják, akkor érdemesnek látjuk munkahipotézisként kezelve megvizsgálni.
    Azt amit jelenleg igaznak látok, mint lehetetlent, sokáig én is félresöpörtem magam elől.
    Aztán elkezdtem a rendelkezésemre álló adatokat a munkahipotézisként vizsgálni kezdett kép szerinti értelmezéssel a képbe rendezni.
    Ahogy ezt csináltam, a kép szerinti értelmezéssel elkezdtek eltűnni a korábbi értelmezéssel létrehozott információk közötti ellentmondások.
    Mára eljutottam odáig, h az újabb és újabb adatok jól illeszkednek a már létrehozott képbe.
    Korábban már beszéltem a nagy képről és ennek egyes részleteiről is.
    Úgy látom, a nagy vezérkari forgatókönyv benne van a Bibliában is. Ez röviden annyi, h az Ördög Atya eluralkodik, tombol, majd megköttetik. Ezzel létrejön a Fölsi menny ország. A Bibliában igen figyelemreméltó részletek is vannak.
    Figyelemre méltók a más kultúr/hit területeken találhatók is. Nagyon fontosak az EON ciklikusságokat és az eonok szakaszjellemzőit leírók. Ebben konkrétan, az aranykor, vaskor ciklikusság. Ez azért fontos, mert a Bibliában csak egy ciklus van leírva (aranykortól aranykorig).
    A lineáris fejlődést mondó tan nyilvánvalóan hamis. Azokat is (valamilyen céllal) megcsinálták valakik amiket a világ csodáiként tartanak számon (amelyek nem férnek bele a hivatalos történelmi mesébe).
    Vannak népek amelyek ŐRZŐ népeknek tartják magukat. Ilyenek az indián népek. És itt Európában, Európa szívében ilyen a Kárpátmedence népe.
    Ezeknek a feladata, h a tudatosan legyártott impériumi korszak lejártakor felélesszék a hagyományaikban őrzötteket és ezzel mintaadóvá váljanak.
    Minden azt mutatja, most vagyunk a korszakváltás idején.
    Ehhez a működtetési rend változtatáshoz manőverezik a legfelső vezérkar.
    Anno ördögi arculatokat gyártottak és nagy ügyesen veszítettek ezek ellenében.
    Most ezt próbálják meg visszafelé is eljátszani.
    Ha eszerint nézem, akkor teljesen logikusan értelmezhető a jelenlegi napi politika is.
    Hazánkban már meglehetősen esélytelen egy új, megválasztatható arculat létrehozása. A vezérkarunk a lapjaik kiterítése előtti utolsó lehetőségeként próbálja az Orbáni arculatát feljavítani. Ehhez játszatják Orbánnal a nemzetközi színtéren is a SZABADSÁGHARCOS figurát. A mintaadóvá válásunkhoz javítják a nemzetközi szintéren a Magyarságképet.
    Persze sokminden randán belezavar a képbe. Nagy tétel az, h még késleltetni akarják a mintaadóvá való válásunkat. Ehhez pedig durván (a nyomorításunkkal) hátráltatni kell bennünket.

  • Pityi Palkó, honnan ez az idézet? Nem minősítem, jó?

    Megintcsak a régóta szajkózott gondolatom jön elő: Tehát Federer vagy Djokovics csak azért, mert super tehetség, napi ezer órát edz tudományos eszközökkel, attól még csak ugyanúgy tud teniszezni mint én? Csak azt ne mondd, hogy sántit a példa, mert nem! Persze ettől nekem valóban jogom van még lemenni teniszezni…

  • Orsós Elemér

    Már aki magából indul ki!

  • Kedves Donom,
    nagyon köszönöm a figyelmeztetésedet,de azért nem elfelejtendő az sem,hogy én 3000 km-re és más lehetőségek között élek,mint annak idején elődeink.Nekünk még a Kanadában élő neo hungarista diák agymosók sem árthatnak.Ennek ellenére a charlie féle emberek tisztességes hangnemét igenis értékelem.Sokkal inkább,mint az alattomos,aljas,ma már „nem”antiszemita, csak modern változatában „antiizraeli”,arab imádó,ingyenélő,szájtépőket.Az pedig,hogy innen kitrolkodta magát,miután sokakat meg akart sérteni,nem a charlie tiszteletet érdemlő hangnemének az oka.Hiszen a magyar nyelvet is pl csak így tudta művelni,hogy:”áki nem tuc mátyárul peszíni,ánnák nem szápát ite tyere pe.”

  • Mivel a nyilatkozat, „azoknak a kedves olvasóknak szól, akik kíváncsiak, hová tűntem az év eleje óta”, ezért nem szólok hozzá.

    Inkább ezúton jelzem, hogy a KMH szerzői közül Chris, Révay András, talalom, Aczél György cikkei tartalmasak és közérdeklődésre számot tartó ügyeket érintenek.

    A kamaraszínházi bemutatók szerintem nagyon kis kört érintenek, kevés a hozzászóló is talán személyes tapasztalatok híján. A kanadai témák egy magyar számára kitágítják a világot, nagyon hasznosak, bár mi itthoniak ritkán szólunk hozzá személyes érintettség hiányában.

    Nagyon kifogásolható, hogy bár nincs kiírva, hogy ez egy zárt klub, egyesek annak tekintik. Illetve több szociális téma szerintem hasznos lenne! Köszönöm, hogy leírhattam.

  • Kedves András!

    Sajnálom, hogy „elhallgat”. Szívesen olvastam tisztességes írásait.

  • Vágó Judit,
    A szerzőtől tisztességes írás? Nos ez a volt Ludas Matyinál is kiütné a biztosítékot!

  • Almási Alma
    2017 január 17
    5:18 de.

    Zebikét kérdezted? 😀

  • DonGolo 3:32, ez nem volt elegáns.
    Gyuri bácsival érzelemmel teli vitákat folytatva, megismerve történetét, megértve indulatait, arra jutottam, hogy az engem esetlegesen az életben érintő problémák nagyságrendekkel kisebbek, mint azok, amiket a sors őrá reámért. Örülök, hogy megismerhettem, csak tanulhatok az őszinte véleményéből, egyet sok dologban nem érthetünk, de csak tisztelni tudom azért, ahogy az őseit, a népét, a hazáját szereti.

  • Néhány gondolat András búcsúszavai mellé.
    Még tegnap olvastam az írást, gondoltam alszom rá egyet.
    Aztán ma a hozzászólásokat is.
    Lehet, néhányaknak hihetetlen, de van úgy, hogy a leg galambepéjübb emberben is eldől a bornyú, lefogy a cérna a spullniról, vagy szakad.
    Göllner András írásait nagyon ritkán követte vita, már ami az írást magát illeti, mert tényekkel, logikus következtetésekkel nemigazán lehet szembemenni. Annál több lett – főleg az elmúlt két évben- a személyes hangú „beszólás” Andrásnak. Akik nem csak néhány éve, hanem régebben is olvasták ezeket az oldalakat azok tudják, Göllner ritkán „gondozta ” a topikját, magyarul, nem ugrott állandóan, ha valaki hozzászólt, más volt a véleménye. Most valszeg cseppnyivel több ideje volt/van, így aktívabb lett, sűrűbben szaladt bele a személyét sértő, alantas kommentekbe.
    Tudjátok, feleim, a harcok mindíg úgy kezdődnek, hogy valaki visszaüt. Azután egymás sértegetése, szellemi, gazdasági, vagy családi megkérdőgyelezésen keresztül, amitől egy idő után már a név látásától is vörös köd telepszik a beíró szeme elé.
    Lehet Andrást szeretni, vagy nemszeretni, egyetlen dolgot viszont nem lehet elvitatni tőle: amit tesz, ír, szervez, kritizál, vagy támogat, azt meggyőződésből, a demokrácia iránti tiszteletből, annak ismeretéből, és annak a hiányát azonnal észrevevő, humanista attitűdből fakad.
    Pedig nki akár tökmindegy is lehetne,- ahogy hozzávetőlegesen közel háromszázezer kanadában élő magyarnak teljesen közömbös, maimum egy „végre, nem a rohatt komcsik” épületes esik ki belőlük, ha a hazai helyzetról esi meg magát a csevej.
    Göllner Andáras elkötelezett demokrata. Liberális elveket vall, és ha be kéne skatulyáznom, akkor azt mondanám, humanista. Tomén, hogy ez, az ilyesmi manapság ritkaság, unikum, a nagytöbbség számára ismeretlen valami, de bizony, van még ilyen. Ha vallásos lennék, most mondanám, hogy hála Istennek, Insallah, vagy mittomén.
    Valamit, amit talán a vörös köd, vagy posztó nemengedett át: Göllner -bár az anyanyelve magyar,- iskoláit kanadában végezte, angolul, franciául. A magyart önkéntesen, -természetesen a beszédet a családon belül- talán vlamelyik magyar közösség iskolájában sajátította el. Ezek lehettek az alapok, amiket kb tíz-tizenkét éves kora után egyetlen kanadai-magyar teenager sem hajlandó tovább művelni, sőt, szégyenli a „másfajta nyelvet” a baráai előtt.
    András magyarnyelvű írásai arról tanuskodnak, hogy rengeteget olvasott. Magyarul. Ugyanis a nyelvet, spciálisan a magyart, iskolákban, heti egy-két órában képtelenség elsajátítani úgy, hogy mindössze annyi hibát ejtsen valaki, mint Göllner.
    Nem láttam a reklamálókat Barlev, Figyelő, vagy jómagam tévedéseinek elkövetésekor.
    Mindenki tévedhet, speciálisan úgy, hogy az elmúlt harminc évben úgy változott a nyelvtan, ahogy azt éppen a regnáló kormányok kinevezettjei gondolták.
    Aki ismeri a „netikettet”, annek egy nyelvtani hiba, legyen az elütés, vagy helytelen rag, névelő, szóelválasztás, vagy összevonás, keverés a „j” és „ly”-os szavak megválasztásánál, hogy hol, melyiket,- neten huszadrangú. Lehet persze hivatkozni rá, hogy „igen, de egy magyarnyelvű lap írjon már helyesen!!”, viszont az a helyzet, hogy a lap főszerkesztője, tulajdonosa, hasonló gondokkal küzd, ő is csak iskoláinak minimális részét követte el Magyarországon. Vagyis tőle sem lehet számonkérni, ha valami hibásan, vgy rossz szóhasználattal jelenik meg. Volt már ilyen, akkor valaki UDVARIASAN felhívta a figyelmét a tévedésére, amit Chris megköszönt, -és javított. Ugyanezt, ugyanígy Göllnerrel is lehetett volna..
    Subaásubaru olv, elv, bűn és cellatársak.
    Nekem Göllner András hiányozni fog.
    Főleg az, hogy ott, és úgy Magyar, ahol, és akikért, hogy sem elismerést, sem dícséretet nem vár érte.
    Hányan mondhatjátok el ezt magatokról?

  • hazai lámpa
    2017 január 17
    9:29 de.

    Lámpácska.
    Nem zárt klub, viszont eslősorban a kanadai magyar diaszpórának lett késztve.
    Az csak hab a tortán, hogy hazai olvasók, kommentelők is vannak.
    Szinesíti, tartalmasabbá teszi a lapot.

  • Avi Ben Giora

    Gyuri bá! Tudod hogy mit szoktak mondani az ilyenekre mint te? Nem akarok veled megint végnélküli vitába szálni. De egyet azért jó ha megjegyzel, Ennél demokratikusabb és szókimondóbb oldalt nem igen találni magyar nyelven az internetten. Teneked az nem tetszik, hogy beléd ivódott az, hogy egy vélemény egy párt rendszer. És ezt szajkózod orrba szájba. Andráshoz akkor sem fogsz soha sem felérni ha kétszer ilyen ostobán gyalázkodsz ellene. Sem tudásban sem másképpen meg sem közelíted. Valakit lenyilasozni avagy nyilas ivadéknak titulálni az olyan mint ha azt mondanák neked büdös zsidó mi a francért nem maradtál te is ott ahol az hatmillió. Most ezt veheted kirohanásnak és akárminek de ha te példul Izraelben a Jediot Achronotban vagy a Haarecben ilyent mondanál Begin atyádról vagy Beni Bibiről már réges rég meglincseltek volna. Ne gondold azt, hogy mert zsidó vagy neked többet lehet mint másnak. Ja és még valami ami nagyon fontos. Talán már többször is írtam neked. Azzal hogy másokat gyalázol alaptalan lekicsinyelsz attól még nem leszel te a Jani. És ha itt csak amolyan antiszemita és zsidóellenes klub létezne ugyan mi a fenéért jársz ide olvasgatni és kommentelni? Ja kell egy olyan ember aki magasra tartja a lángot. Na ja a Hérut név is lángot jelent. Elnézést mindenkitől, hogy itt ezen az oldalon kifejtettem véleményemet ennek az alaknak (ha lenne más elérhetősége ott tenném és nem itt) akivel nem vagyok hajlandó azonos nézeteket vallani. Sem úgy mint zsidó és mégkevésbé mint izraeli.

  • Avi Ben Giora

    Kedves András! Mi mást monhatnék mint a sok előttem szóló. Nagyon sokan sajnálni fogjuk, hogy nemtalálkozhatunk majd itten veled. Viszont abban biztos vagyok, a jövőben még sokat fogunk hallani rólad. Örültem nagyon hogy megismerhettelek és olvashattalak. Sajna az angol tudásom elég sok kívánni valót hagy mnaga után, de továbbra is olvasni foglak ahool élérhetőség adódik majd erre. További sok sikert Avi

  • „1990-2010 között, valóban sok időt töltöttem Magyarországon, hogy segítséget nyújtsak,… a magyar demokrácia és piacgazdaság kiépítéséhez.”
    Göllner úr, ezt ahhoz hasonlítanám, mikor sokat látott világfiként bekéredzkedik egy falusi esküvőre, és a visszavonuló ifjú párt a hálószobájában meglesi. Lerántja a félszeg ifjú férjet a szégyenlős aráról, és bemutat különböző pozitúrákat az álmélkodó asszonykán, a tátott szájú férjet meg kiokosítja, miből is áll a modern örömszerzés. Ha az ara berzenkedik, akkor elmaradott és meg sem érdemli a modern világot, ha a férj kezd emberkedni, annak meg sorsa lesz elviselni a kirekesztő, hímsoviniszta „pusztabunkó” jelzőket. Persze javul a kép, ha a fiatalok vesznek egy csodaporszívót életfogytig tartó részletre a világutazó ügynöktől.
    ……..
    Miért nem alakíthatjuk mi, itt élők a saját sorsunkat, demokráciánkat, gazdaságunkat, annak minden szépségével, kudarcával?
    ……..

  • charlie Talán mert 1000 éve nem sikerült, és még mindig egyre rosszabb. Ideje a segítségnek, de nagyon.

  • Hát, igen. István a szent, óta, mióta intézményesítette Hazánkban az akarat isten földi helytartósága konstrukciót, megmondják nekünk, h hogyan csináljuk.
    Az indiánok is az imáikba foglalják azokat akik elvitték hozzájuk az Ő magasrendű kultúrájukat.

  • Miklos Banfi
    2017 január 17
    7:43 de.

    According to the American Psychological Association, humility creates a sense of “we-ness” in relationships. Being humble means possessing a better capacity to form cooperative alliances — a crucial component in strengthening connections and finding solutions. “Of any communal endeavor, whether it’s a business, a family or an athletic team, humility can make those relationships better,” – “When there’s that kind of harmony, that’s when the better angles of our nature come out.”

    As Confucius once defined it, humility is “the solid foundation of all virtues” — and possibly the key to ACHIEVEMENT !

    Göllner András, and we all, live in societies where fortune seems to favour the bold and the show-offs, where modesty is often seen as a weakness. Climbing to the top is our modern version of “survival of the fittest” — and for that reason, humility and humbleness is often under-appreciated. But turns out, the secret to success and fulfilment may very well lie in the ability to express humility. And here is where Göllner András should show humility together with his intelligence and talent to be more effective in his endeavorment. – „(azokkal a kihívásokkal szemben, amelyek nem kizárólag Magyarországon, hanem világszerte tornyosulnak az emberiség előtt.)”

  • Orsós Elemér

    Avi Ben Giora
    2017 január 17
    1:10 du.
    Kedves Avi!
    Bár Gyuri bácsi messze nem szorul rá az én védelmemre és ezt valószínű ki is fogja kérni magának, kívülálló, buta gojként hadd mondjam el erről a mocskos árulásodról és ide-oda dörgölőzésedről a véleményem:
    – szállni két l-el kell magyarul, (mondjuk ez a legkisebb ciki)
    – nem biztos hogy az az okosabb és inteligensebb, akinek több tudományos fokozata van,(sőt!)
    – a mindenkit szándékosan provokáló és lejáratni próbáló megnyilvánulásai alapján az emeritus Úr bőven megszolgálta a negativ jelzőket és ha még egy együgyü goj is észrevette, Te miért nem az antiszemita röffenéseit,
    – attól hogy, a Te aliyád anno nem volt sikeres, az ott maradtak nem tehetnek,
    – én is kerültem már Gyuri bácsival késhegyig fajuló vitára, ami természetes az antagonisztikusnak látszó, kibeszéletlen ellentétek miatt, de az más volt, mert a tied egy testvér alattomos hátba szúrása,
    Nagyon tudlak sajnálni, ha most rohadt, fogadatlan prókátornak vagy kétszínű erénycsősznek tartassz! Amit viszont a KMH-ról mondtál az maximálisan igaz, szerintem is!

  • gyuri10
    2017 január 16
    1:38 du.
    „Látom,a Jó Isten sem akarja már őt a KMH oldalaira. Sokakat ki trolkodott már innen. Öndicsérő fantazmagórián és mások sértegetésén kívül soha értelmes szó nem íródott a klaviatúráján. Ezt a beírásomat 100%, hogy nem jelenítitek meg, de a karácsonyfátokra akaszthatjátok emlékül egy VOLT komentelőtöktől, aki még ráadásul a magyar nyelvet és helyesírást is jobban műveli, mint az undort generáló fél kommunista-fél fasiszta nyilas. (egy mocskos provokátorotokat már sikerült taccsra tennem onnan ahova akkreditáltátok.) Kedves Chris amikor Veled találkoztam még azt reméltem, hogy a Teremtő megment Téged egy ilyen”baráttól”. ”

    Gyuri bá! Ha nagy kegyesen megengeded hogy ide írjak, akkor megkérdezném: az mégis hogy van, hogy Te elvárod hogy ne cenzúrázzanak ki sehonnan, de Te belefojtanád a szót a Neked nem tetszőkbe. A Lehar barátod blogján esetleg diktálhatod a feltételeket, de itt nem biztos, hogy Te vagy az atyaúristen. Majd esetleg ha átveszed a lap szerkesztését. Persze nem úgy mint ahogy az a Charlie haverodéknál kialakított sajtóviszonyok között dívik. Azt mocskos nyilas-kollaboráns, maffiózók törvénytelen agressziójának tekintenénk.

  • Genere de Genere,
    az ivrit tudásod még a magyar tudásodnál is borzalmasabb.Használod a szavakat,de jelentésükről annyi fogalmad sincs,mint kellene,hogy legyen egy Izraelt és kormányát(népét)gyűlölő hitlerájba jeridázott nem büdös,de aljas zsidónak.Menj és ápold a karácsonyfádat. Kissé nevetséges bohócságodat betetetted a KMH-ba. A goálner nevű és képesítésű barátoddal mehetnél te is a német nyelvű valhallába. Ha szikrányi önérzet van benned(ha ismered ezt a szót)nem válaszolsz és úgy egyáltalán anyukádat boldogítsad örök értékű firkálmányaiddal Rólam pedig felejtkezzél meg.Én meg szívesen lehúzom rád a vizet naponta.

  • Orsós Elemér
    2017 január 17
    5:02 du.

    Én semmi antiszemitizmust nem vettem észre Göllnernél, sőt, lsd. pl. a Rajk László topikot.

  • gyuri10
    2017 január 16
    1:38 du.

    „…undort generáló fél kommunista-fél fasiszta nyilas…”

    Van olyan? És olyan, hogy fél-cionista-fél-fasiszta?

  • Esetleg fél-cionista-fél-fidesznyik/jobbiknyik provokátor….?

  • Eleftheria,
    örülök,hogy ITT találkozhatok veled.Hogy minek azt nem tudom,de OTT nem szeretnélek látni,ahonnan téged kimoderáltak.Remélem sem téged, sem más provokátorokat ODA már nem tör vissza a nyavalya.Egyébként te már a kicenzúrázott beírásomat idézed.Ha egy kicsit visszaolvasol megtalálhatod beírásom eredeti első mondatát,mely így szól:”Látom, a Jó Isten sem akarja már ezt a tetves nyilasivadékot a KMH oldalaira” Képzeld el,hogy ez be lett engedve.Nem úgy mint ahogyan te lettél útilapura téve azon a bizonyos általad megtrollkodni akart oldalon.

  • Orsós Elemér,
    többre becsülök egy tisztességes”gójt”,mint egy aljadék zsidó népárulót.Szégyenemre voltak ilyenek a náci-haláltáborokban is.Kápó volt a nevük.Gonoszabb gyilkosok voltak a németeknél is.Voltak olyanok,akik megúszva a gázkamrákat Izraelbe kerültek több évre börtönbe és voltak olyanok is akiknek sikerült elmenekülni Izraelből Nos…úgy gondolod,hogy nekünk minden zsidó a testvérünk? Voltak kápók és vannak kápó mentalitású zsidók.Hála a Teremtőnek az utóbbiakból egyre kevesebb lesz! Kérlek,ezt a senkiházit ne nevezd testvéremnek,mert akinek ilyen testvérei vannak,ellenségre már nincs is szüksége.Üdv:Gy.

  • Kedves Chris,
    köszöntelek abból az alkalomból,hogy kissé elügyetlenkedted a dolgokat.Többé nem fog sikerülni,hogy engem ki cenzúrázzál. Maradhatsz az idióta szerkesztőiddel és az ugyan olyan idióta beíróiddal.Persze vannak normálisak is,akik tényleg nem ide valók.Ezt a beírásomat ne jelentesd meg,mert saját magadat égeted le.Azt pedig igazán nem kívánnám. További sok sikert kívánok a nácikkal és kápókkal való kollaborálásodhoz.Gyuri10.

  • Pityi Palkó:
    Nehéz feladat elé állítasz. Ez utóbbi idézeted nagyon rendben van és számomra is abszolút követendő.
    Ez most hogy hozható össze András stílusával itt, ez nehezen megfejthető. Nyilvánvaló, hogy az a stílus, ahogy itt ír, az célzottan olyan, amilyen.
    Szerintem visszahozhatom Djokovics példáját: Adott pillanatban a teljes tárháza tudatában úgy üti meg a tenisz labdát, ahogy ő akarja. Aggresszívan, flegmán, viccesen, lekezelően vagy akárhogy. Igazi versenyen pedig legjobb tudása szerint. András is ezen elgondolás szerint ír. Igazából én is. Én írtam már olyan stílusban itt, hogy amikor két hét múlva kizártnak tartom, hogy én ilyet valaha leírtam… Ezek reakciók.. Nincs ezzel semmi baj.

    De Palkó, az előző írásod attól még egy ordas baromság:) Már megbocsáss! Konkrétan tényleg állítod, hogy egy tanult, művelt ember semmi esetre sem intelligensebb egy átlagembernél? Az még rendben, hogy a két állapot nem okvetlenül egy szoros korreláció, de hogy nem zárja ki egymást, az biztos.
    Ha javaslatot tehetek a megoldásra: A „by no means”-ot ki kellene cserélni a „not necessarily” kifejezésre. Ég és föld..

  • javítás: két hét múlva visszaolvasom, kizártnak tartom…

  • Gyuri10!

    Csatlakozva Eleftheria gondolataihoz, de kevésbé diplomatikusan, ezt üzenem magának:

    1. Maga egy igazi náci. Maga egy igazi nyilasivadék, aki nyomja itt a gyűlöletet és az undorító hitlerista fajelméletet. Maga Adolf Hitler követője és szégyent hoz a Holokauszt-túlélőkre, azok leszármazottjaira és a zsidóságra.

    2. A maga helye a Kuruc.infón van. Tagadja le, hogy zsidó meg hogy Izraelben él és simán befogadják magát jelenlegi nézeteivel. Mert egy biztos: maga egy utolsó náci, aki fertőzza itt és másutt a levegőt!

    Göllner András bizonyára a magukfajta elvadult nyilas rohadékok elől menekül. Nem is hibáztatom ezért!

  • falusi, ha jól tudom Göllner otthon is élt 9 éves volt mikor kijött szüleivel. Sőt, haza is ment felnött korában, Gyurcsány időben. Nézd meg az életrajzát, több helyen is olvasható-

  • Bánfi Miklósnak –
    „Szerintem visszahozhatom Djokovics példáját: Adott pillanatban a teljes tárháza tudatában úgy üti meg a tenisz labdát, ahogy ő akarja. Aggresszívan, flegmán, viccesen, lekezelően vagy akárhogy. Igazi versenyen pedig legjobb tudása szerint. András is ezen elgondolás szerint ír. Igazából én is. Én írtam már olyan stílusban itt, hogy amikor két hét múlva kizártnak tartom, hogy én ilyet valaha leírtam… Ezek reakciók.. Nincs ezzel semmi baj.”

    Na, látod Miklós itt van a nagy baj veletek. Se Te, sem András nem látja be, hogy evvel a stílussal semmire sem mentek – nemhogy még megoldani akartok „világszerte tornyosuló” problémákat ! Hűha !! Remélem van annyi itelligenciátok belátni, hogy pl. egy fiatal egyetemista, az valamivel több egy tenisz labdánál.

  • Hiba a különféléket egy kalap alá venni.
    Még a Mussolíniék által eltorzított fasizmus sem azonos a hitleri nácizmussal.
    Ugyanez igaz a Szálasiék által demagogizált nyilasra is.
    Amik kártékonyak, azok az aljasságok elkövetésére feljogosítást (felmentést) adó gondolat elemek.

  • Gyuri10 Ez tenyleg Te vagy?

  • Kedves Gyuri10!/9:11

    .

    Csak az veled a baj, hogy begini elméletet, miszerint „az európai zsidóság a zsidó nép száraz ága” Te nemcsak elfogadod, de a napi gyakorlatban, még pontosabban, az ideológiai munkásságodban is érvényesíted.
    Ennek megfelelően a régi hazádban még mindig küzdő hitsorsosaidat lenézve, harcukat lebecsülve időnként többre becsülsz egy-egy anáciideológiát – behízelgő modorban – hirdető nyilasivadékot, mint bárkit, aki belekényszerül az ő eszméik ellen a kommentek szintjén is föllépni. – Megjegyzem, máshol nem is igen van erre lehetőségük.
    Azt is kénytelen vagyok hozzátenni, hogy Te ezt a magatartást és „lméleti” munkádat tulajdonképpen alijázásod önigazolásaképpen, műveled figyelmen kívül hagyva azt, hogy a harc nemcsak az őshazában, de a realitásban is dúl Néha már úgy hangzanak a kommentjeid háttérzöngéi, hogy úgyköll nekik.., legalább rájönnek, hol a helyük. Azaz úgy tűnik, hogy az ő harcuknak, küzdelmüknek Te inkább vagy ellendrukkere, mint segítője.
    Ami Göllner Andrást illeti, meggyőződésem hogy ő nemcsak, hogy nem náci, de egy igazi antifasiszta, ami kitűnt minden itteni tárgybeli írásából, különösen abból, ahol leírja önéletrajzi vonatkozásait, illetve ezek hatását a maga világnézetére és társadalom szemléletére.
    …És amikor konkrétan veled polemizál, olykor pikírt módon görbe tükröt tart eléd, ahol főleg az időnként arrogáns stílusodat mutatja meg neked… Humorérzék híján, te erre jobban ugrasz, föl nem ismervén benne a jószándékot, mint Cahrlie testvér valójában rosszándékú –
    téged a fentebb ismertetett nonszensz viselkedési jelenségeidre bíztató – vigyorgó ördögi megjegyzéseit, amelyben valahol,számodra szégyenletes mód, a nacionalizmus talaján már-már össze is ölelkeztek.Ez pedig bizony magáért beszél… 🙁

    .

  • szocdem
    nik névre aspiráló rakás szerencsétlenség!Idiótákkal és bunkókkal nem társalgok.Miattam csatlakozhatsz a magyar gárdához,az arab ligához vagy UNESCO pénzeit kolduló menekültekhez.Esetleg a goálner tanári karához. Eleftheriához nem érdemes csatlakoznod,mert tőle még értelmes szavakat is tanulhatsz,ami nem a te profilod.Eddig sem kértelek jellemrajz írásra és ezután is csak akkor érsz valamit,ha lehúzod magadra a vizet.És akkor באה הגועל לציון.

  • Eleftheria,
    van hablatyoló,nem antiszemita,mert az manapság nem jól hangzik. Helyette Izrael ellenes és Izrael ellen gyűlöletet szító két lábon járó.Ezeket azonban miután felismerjük kitessékeljük a lehárból. Nem várjuk meg,hogy szét trolkodja a blogot.

  • Jichak Perlmutter

    Jómagam, gyerekkoromban a háború és holokauszt után, bár tisztában voltam a származásommal, azt senki nem dörgölte az orrom alá. Maximum viccekben, utalva találkoztam e problematikával, azonban konkrétan soha nem vágták a fejemhez a zsidóságomat.
    Két esemény okán azonban kénytelen voltam beleütközni, az azóta még legfinomabbnak minősíthető, bár nem is burkolt antiszemita kormány megnyilvánulásokba.
    Az egyik ilyen, amikor a Ladeszmann-nyilatkozat kapcsán Antall József miniszterelnök (Magyar Demokrata Fórum) a tiltakozását fejezte ki és bejelentette, hogy levélben „az izraeli főrabbihoz” fordult panasszal. Magamban csak azt gondoltam, „Izrael, meg főrabbi ? Mit keres a csizma az asztalon ?” Egyszóval egyiket sem éreztem magamhoz közelállónak, és pláne hogy nem illetékesnek. Aztán amikor Csurkatestvér …miniszter (Magyar Demokrata Fórum) írt egy pamfletet és tett egy nevezetes nyilatkozatot „a zsidókról” – mint egyfajta problémáról. Utóbbi során kijelentette, hogy „…menjenek ki Izraelbe, hisz az az ő hazájuk, ugye…?” Számomra, aki a magyar kultúrát az anyatejjel szívtam magamba ez megdöbbentőleg hatott és ma is velőig hatóan felháborít.
    És itt kell kapcsolódjak az előttem szóló Szocdemhez és Dongolóhoz, akik Gyuri10-zel kapcsolatban kommenteltek.
    Én is úgy látom, hogy Gyuri10 negédes Kárikázása és Kedves Charlie-zása, ha nem is humoros és jópofa, de feltétlen ezek malmára hajtja vizet, súlyosan ártva vele a magyar zsidóság antirasszista erőfeszítéseinek, már nem is beszélve a nacionalista kardcsörtető megnyilvánulsairól, amelyek pedig csak alátámasztják ezek – a KMH-tól kirúgás elkerülése érdekében burkolt – nacionalizmusát és antiizraeli(ta) valódi szándékait.
    Szorosan ide kapcsolódik az a legfrissebb hír, és LázárJánosi n y i l a t k o z a t, amely szerint az Orbán-kormány a mostani civil ellenes attack-politikáját, valamint idegenellenes gyűlöletpolitikáját a Finkelstein féle recept követésével éppen, úgymond >Izrael Állam belpolitikájáról mintázva hajtja végre<. Ám senki sem – legföljebb a történelmet nem ismerő hongaroplebsz – gondolhatja azt komolyan, hogy ez a nyilatkozat az Izrael iránti szimpátiájuk és zsidóbarátságuk jegyében hangzik és történik. Ennek sokkal több köze van Charlie-nak a Gyuri10-höz intézett biztató, ám valójában kárörvendő szavaihoz, azzal az óriási különbséggel, hogy Izrael már évtizedek óta permanens háborút kénytelen viselni a minden irányból támadó ellenséggel szemben, mely helyzet Magyarországgal össze sem hasonlítható -legföljebb Orbán jövőbe tekintő vágyálmaiban… Az ő kaján kijelentésük tudatosan a nacionalizmust, a nemzeti sovinizmust és természetesen az antiszemitizmust táplálhatja az egyszerű magyarban…

  • Jichak Perlmutter

    + 1 kezdők nek: 🙂

    Természetesen ezek az Antall és Csurka megnyilatkozások közvetlenül a rendszerváltás utánra datáltattak.

  • Szocdem barátom! Minden szavaddal egyetértek, de az utolsóval nem. András nem menekül. Egyáltalán nem az a fajta. Csak nyilván optimalizálja egy kicsit erőforrásait. Nyugi.. Én meg ezért nem hibáztatom:)

  • Pityi Palkó, biztos velem van a baj. Vagy nem értetted, amit írtam, vagy én, amit Te. Én most minden szarkazmus nálkül kérdezem, hogy mit akarsz mondani?

  • Jichak Perlmutter
    2017 január 18
    5:31 de.
    Ötös!!!

  • Figyelő
    2017 január 17
    10:25 du.
    Andras meg gyerekként, az iskolák előtt került kanadába. Öt-hat éves lehetett, nemtudom pontosan a korát.
    Hogy húsz évig hazajárt, semmitsem jelent, ugyanis a nyelvet nem ott, és akkor tanulta.
    Hogy hősz évig próbálta magyarországot rávezetni a demokráciáa útjára, az külön dícséretes.
    Nem az ő hibája, hogy nemsikerült.
    Tanítani csak azt lehet, aki tanulni akar.
    Magyarország nemakar. (Tartok tőle, soha nemis akart..)

  • Llanfair,
    ez valóban én vagyok.Sőt ennél sokkal rosszabbakat fognak rólam írni a goálner és a másfelől kigolyózott Eleftheria Tóchesz lekkerei.

  • DonGolo,
    amikor idézetet teszel be igyekezned kellene,nem hazudni.Ugyanis a szóban forgó idézetet,miszerint a”magyar zsidók a zsidó nép száraz ága” az áldott emlékű Menáchem Begin soha nem mondta.Ez a ti bálványotok Ben Gurion „világrengető” mondása volt.Nos,továbbiakban Izraellel kapcsolatos baromságaidnak érdeklődj utána a barna gergely nevű mindentudó bohócnál.Én nem vagyok hivatva információk közlésére Egyébként a ben gurioni mondást a magyar országon született és ott élő zsidóknak kellene megcáfolni.Nem KMH beírásokkal!

  • Jichák Pelmutter,
    remélem nem gondolod komolyan,hogy beleszólásod lehet abba,hogy kinek írom,hogy „kedves” és kivel vagyok”negédes.Képzeld el kiskomám hogy nekem bizony Klárika is”kedves”.Hogy miért?Ezt tőlem soha nem fogod megtudni.

  • DonGolo,
    még egy komoly baj van a magyarországi és egyéb diaszpórabeli hittestvéreinkkel.Hasonlóan a francia országiakhoz el fog jönni az ideje amikor ők is Izrael felé fognak „kacsintgatni”és nem kancsalítani,mint manapság.Addig viszont az én gyerekeimnek és unokáimnak kell biztosítani,hogy nekik legyen hová menekülni!Nos… ha ez rasszizmus akkor rasszista vagyok és akinek nem tetszik:nem lesz a barátom.A krenkszobámat már kitapétáztattam és kényelmesre berendeztem.

  • falusi
    2017 január 18
    8:56 de.

    „Tanítani csak azt lehet, aki tanulni akar.”

    Rád például mi ragadt, a koszon kívül? Mit tanultál a demokráciából?

  • hazai lámpa
    2017 január 18
    11:38 de.
    😀 Alapdolgok.. Empátia, humanizmus,a demokrácia mibenlétének elogadása, elismerése, az azokért való aggódás, harc elfogadása, megvívása.
    Tod, kispisla, nekem van néhány medáliám ezeknek a dolgoknak a megbecsüléséért, az ezekért megesett tevéknységem elismeréseként.
    Te mit tudsz felmutatni?
    Asszem, neked vagy gyerekre, vagy egy vérbőségét tekintve sokkal agilisebb férjre lenne szükséged, hogy picinrendűségi komplettkádat, sexuális frusztrálságodat ne egy külföldön élő magyaroknak szóló oldalon próbáld kiélni, hanem a mindennapokban, pl éjszakánként, amikor semmi érdekes nincs a tévében.
    Te itt megpróbálsz murvára jólértesültnek, történelmet mélységeiben ismerő akárkink látszani, közben kilátszik a sárga gumicsizmád a nagyestélyid alól.
    Tod, kisvirág, demokráciát, tisztességet, emberséget, humanizmust, nem a hozzád hasonló huszonharmadik gyertyacsonkoktól fogom megtanulni.
    A sötétség nem mindíg jelenti azt, hogy nincs áram.
    Főleg akkor, ha a lámpácska csak pislákol.
    Vagy petróleum kéne bele, vagy kanóc.
    Az áramot már alig merem említeni.

  • Orsós Elemér
    2017 január 17
    5:02 du.
    „- szállni két l-el kell magyarul,”

    „Tartassz-ni”, meg egy sz-el..
    tekis Péczy Blanka díjas..
    😀

  • falusi
    2017 január 18
    12:38 du.

    Szóval a válasz: semmit nem tanultál …

    Én a kilencvenes években azt éreztem, hogy van egy szellemi pezsgés, az emberek felszabadultak, nyitottak, érdeklődők. Aztán a hozzád hasonló nagyképű szdsz-es s.ggarcok gyorsan lerombolták az egészet, nehogymá’ jól érezzék magukat az emberek …

  • DonGolo
    2017 január 17
    3:32 de.
    Ne haragudj, de ez olyan hűlyeség volt,. hogy nem is igaz: Gyuri családját t.i. a Dunába lőtték!

  • falusi
    2017 január 18
    8:56 de.
    Sajnos, a mandiner más életrajzzal szólgál Göllnerről mint te.
    Nekem semmi bajom különben vele, szüleit ismertem és kedves jó keresztények voltak.
    Erőlködik egy olyan „demokráciát” akar Magyarországon és itt, ami régen megbukott már a szovjet idejében!
    Mellesleg az soha nem volt demokrácia, hanem diktatura!

  • Ja, és a Gurcsány korról, jobb nem beszélni, mikor a rendőrei kilőtték a forradalom évfordulóján az emberek szemét!

  • Barna gergely,
    Dr. Kende Gyuri barátomtól megkaphatod az elérhetőségemet.Ha Ő egyáltalán szóba áll egy ilyen retkes szájú árulóval.Egyébként én már megszereztem a te email címedet nagyon régen,amikor még emberszámba vettelek.Amikor még csak Scharph Móritznak hittelek. Amikor még nem tudtam,hogy egy közönséges alpári barom vagy ,akivel semmi kedvem Izrael és a hitleráj között levelezgetni.

  • gyuri10
    2017 január 18
    4:49 de.
    Eleftheria,
    van hablatyoló,nem antiszemita,mert az manapság nem jól hangzik. Helyette Izrael ellenes és Izrael ellen gyűlöletet szító két lábon járó.Ezeket azonban miután felismerjük kitessékeljük a lehárból. Nem várjuk meg,hogy szét trolkodja a blogot.

    Ja hogy, aki nem az orosz maffia-partner, hackelléssel választást „nyerő” Trampli Führeretek, vagy Bibiteket imádja, az „Izrael-ellenes” ( beleértve az izraeli rendőrséget, amely Bibi „ügyeit” nyomozza )… Meg az is, aki nem a nyilasok szellemi utódaival haverkodik, mint Te ( és nem sül le a képedről a bőr az Orbán-rezsim antiszemitizmusára a figyelmet felhívó aktivistát lenyilasozni )… Továbbá szerintetek Izrael-ellenesek azon izraeliek tízezrei ( százezrei? ) akik „hutz la’artez” élnek… De „Izrael-ellenes” Ben Gurion is a teljes államalapító, történelmi Mápái-jal együtt. De lehet, hogy a TE zsinórmértéked szerint, adott esetben még az általad ÁLLÍTÓLAG tisztelt Menáchem Begin is az, hiszen 1967-ben, a Hat Napos háború küszöbén csatlakozott a Mápái vezette egységkormányhoz és nem ezt az útszéli gyűlölködést képviselte mint amit Te… Egyébként a liberális demokrácia és jogállamiság megingathatatlan híve volt politikai pályafutása során. Az általad összehordott soviniszta baromságok inkább szégyent hoznak a Jabotinsky és Begin nevével fémjelezett hérutista-revizionista örökségre. Inkább Káháne rabbi és szektájának ( olyan emblematikus követőkkel mint Báruch Goldstein vagy Yigál Ámir… ) „eszmeiségébe” illenek…

    Amúgy csak úgy a TÁRGYILAGOSSÁG kedvéért, legyél már szíves idézni tőlem, Avi-tól, Göllnertől valamit ami Izrael-ellenes, ameddig nyilas szellemi utódokkal haverkodsz és útszéli módon rágalmazol. Még azt is késégbe vonom, hogy tisztában vagy azzal, hogy miket hordasz itt össze. Na Lájlá tov…

  • Különösebb mondani valóm amúgy sincs egy Izraelből hitlerájba költözött,ukrán emaillal írogató,velejéig hazug,tudatlan firkásznak.

  • DonGolo
    2017 január 18
    3:51 de.
    „Humorérzék híján, te erre jobban ugrasz, föl nem ismervén benne a jószándékot, mint Cahrlie testvér valójában rosszándékú
    téged a fentebb ismertetett nonszensz viselkedési jelenségeidre bíztató – vigyorgó ördögi megjegyzéseit, amelyben valahol,számodra szégyenletes mód, a nacionalizmus talaján már-már össze is ölelkeztek.Ez pedig bizony magáért beszél… :-(. ”

    Ez a szellemiség nem nacionalizmus, abban még van valami gondolati mélység, valami kultúra, sőt a partikularizmus ellenére még egyfajta univerzális humanizmus is. Akár például Herzl Tivadar munkásságában is… Itt inkább primitív etnikai-vallási sovinizmusról, akár rasszizmusról van szó, illetve a demokratikus normák iránti megvetésről.

  • Figyelő Egy rendőr lepattanó gumilövedéke megsebezett egy embert.
    De a Te előadásodban mennyivel jobban hangzik, ha nem is igaz. De ne felejtsd ki Demszkyt, aki szándékosan vihar idejére időzítette augusztus 20-át, és a viharban többen meghaltak. A mocsok. A juhászról és az osztrák nyugdíjasról is szólnál néhány szót?

  • Eleftheria,
    neked van ikertestvéred vagy egyedül vagy ilyen hülye?

  • Amúgy a legszomorúbb, hogy a reakciós polgári fórumokon mint ez is, a marxizmus sokrétű és összetett gondolatiságát se lenyelni, se kiköpni nem képesek. Akár polgári demokratákról , akár fasisztákról van szó. Meg még le is Izrael-ellenesezik ( a turul-köcsögök meg lemagyarellenesezik ) egyes fasisztoid beállítottságú szélsőjobbos cionisták. Pedig egy valamire való anarcho-kommunista a szíve mélyén MINDEN államot, gazdasági és politikai hatalmat gyűlöl, és minden osztályberendezkedést elvet, függetlenül attól milyen zászló alatt milyen vallási, etnikai körítéssel van „tálalva”. Pedig hát a zsidó népnek is vannak olyan a fennálló hatalmi viszonyokkal való radikális szembehelyezkedés hagyományait képviselő nagyjai, mint például – csak hogy a legközismertebbeket említsük – Jézus, Marx… meg a nyuszika…

  • gyuri10
    2017 január 18
    3:48 du.
    „Eleftheria,
    neked van ikertestvéred vagy egyedül vagy ilyen hülye?”

    Van! A nyuszika…

    De nem kell minket félteni, azért annyira megvan a magunkhoz való eszünk, hogy nyilasok szellemi utódaival nem cimborálunk…

  • Eleftheria
    2017 január 18
    3:54 du.
    Szerintem elvan maradva a korral.
    Ma a 21. századot írjuk, a fasiszták hál Isten meghaltak, az ő idejük elmúlt, Marx ideje és tanításai is.A világ kezd normálisnak látszani, de sajnos még mindig vannak ilyen „csökevények” mint maga!

  • Llanfair
    2017 január 18
    3:39 du.Elnézést, én ott voltam, éppen akkor. A lóvasrendőrök megtámadták a béhkésen vonuló embereket. A legtöbb, KanaDából, AUSZTRÁLIÁBÓL ÉS EURÓPAI ORSZÁGKBÓL MENTEK HAZA ERRE AZ ALKALOMRA, VELEM ÉS CSALÁDOMMAL EGYÜTT!

  • Figyelő
    2017 január 18
    4:28 du.
    „Eleftheria
    2017 január 18
    3:54 du.
    Szerintem elvan maradva a korral.
    Ma a 21. századot írjuk, a fasiszták hál Isten meghaltak, az ő idejük elmúlt, Marx ideje és tanításai is.A világ kezd normálisnak látszani, de sajnos még mindig vannak ilyen “csökevények” mint maga!”

    ex cathedra…

  • Figyelő,
    köszönöm,hogy velem vagy,de kár a gőzért.Ilyen „kultúrsznob” barmokkal nem mehetünk sokra.Elsöprő felsőbbrendűségükkel nem tarthatunk lépést.Azt hiszik,hogy ha ők nem lennének meg a penész, már nem is lenne aki megegye a kenyeret.

  • Orsós Elemér

    falusi
    2017 január 18
    12:52 du.
    Bocs, kiccsit elszáltam! Tudom, a véleményemmel is! 🙁

  • Orsós Elemér

    falusi
    2017 január 18
    12:52 du.
    Tekis viszont te kis! 🙂

  • Figyelő Tudom. Sokszor írtad. De akkor is csak egy baleset volt, senki nem akarta kilőni senki szemét. Parancsot sem adtak ilyen aljasságra. Teljesen felesleges ennek a balesetnek a szándékosságát hangsúlyozni. De ha otthon voltál, látnod kellett volna a teljes történést. „Véletlenül” én is ott voltam.

  • Orsós Elemér
    2017 január 18
    5:10 du.
    Sajátságosan, mondhatnám „öregesen” használom a magyar nyelvet.. Valaha még tanították, meg olvasta az ember, oszt megmaradt..
    (Ps. A száll, viszont két ll.. 😀 )

  • Llanfair
    2017 január 18
    5:34 du.
    Este a kávéházban is voltál, a Kecskeméti utcában?
    Ott meg jól megverték a vendégeket gumibottal.
    Tudom, mert ott vacsoráztam előtte.

  • Eleftheria
    2017 január 18
    3:54 du.
    Látod, én kiköptem Marx elméletét, 1956-ban! Azóta szabadon élek, minden hazug elmélet nélkül!

  • Emberjogi norma megtanulni valakinek a nevét,akkor is ha agyilag nehezedre esik. „Benjamin Zeév Herzl”.

  • Eleftheria,
    Izrael történelmét legalább olyan jól ismerem,mint te.A kettőnk közötti differencia,hogy én nem adom ki az ország és népe hozzád tartozóinak szennyesét közprédának.Ugyan azt az aljasságot csinálod,mint a hitlerájban élő se magyarul,se ivritül nem tudó alpári nyelvhasználatú firkász.Látod,kiskomám?Ezért kaptál útilaput a másik oldalról.

  • Eleftheria, 3:07,
    „Itt inkább primitív etnikai-vallási sovinizmusról, akár rasszizmusról van szó, illetve a demokratikus normák iránti megvetésről.”
    Önvédelemről van szó, minden etnikai-vallási kilengés roncsolná a megőrzendő kulturális, társadalmi hagyományainkat, a rasszizmus egy tapasztalaton alapuló pozitív önfenntartó életmód, a „demokratikus normák” (az is lényeges, hogy melyik) betartása pedig sokszor a halálos ítélete egy kialakult társadalomnak. Tehát ha Gyuri bácsinak első a családja, aztán a népe, a kultúrája és a hazájának boldogulása, az nekem rokonszenves, mert én is ezen értékek mentén szemlélem a világot.

  • Nocsak, időközben itt milyen kellemes csevely alakult ki, bizonyítva a magyarok közötti viszálykodás meglétét.:-D Ez a turáni átok mégsem lehet valamiféle legenda …
    Talán ez adná magyarázatát, miért is nem bír élni a magyar polgári demokráciában, és miért csak valamiféle autokratikus vezetés bírja kordában tartani az indulatokat?
    (érdekes viszont, hogy határon kívül be bírnak illeszkedni az ottani polgári demokráciákba)

  • Drizari
    2017 január 19
    6:57 de.
    Én kintről analizálom a mai magyar helyzetet. Szerintem a magyar lakosság két csoportra oszlott, (akár hány új baloldali párt van)
    Az egyik a magyar, kormánypárti csoport, akik a magyar függetlenséget, ideólógia mentes életet kivánják, és van a baloldal, ami a régi baloldalas eszmékkel akar hatalomra kerülni. Mivel, már ilyen is volt Gyurcsány, Bajnai és társai kezében, nekik ez az oldal szimpatikusabb, ami idólógia mentes, magyar érzelmű eszméből áll. Szerintem, a volt szovjet befolyás alatt álló európai országok hasonló problémával vannak.
    Nem szabad elfelejteni , hogy ideák, ideólógiák apáról fiúra szállnak és sok függ nagyon a neveltetéstől, hogy felnött korban mit kővet.

  • Eleftheria,
    nem ideológiai alapon,de az élethez hozzáállás alapján van mit tanulnotok Charlietól. A népéhez hűségből és tisztességes szóváltásról már nem is beszélve.A te hűségeddel sincs baj.Az idióta bohóccal és a botcsinálta önmagát professzorrá kinevezett nyilkóval húzod a farszíjat.Neked legyen mondva.Holnap estétől már csak a Trump elleni fortyogás marad szegényes ideológiátok alapja.Sajnállak

  • Itt már megint elszabadult a pokol, szennyvíz dugulás van és árad…
    Pityesz, falusi szabadságra kell mennünk:)

  • Göllner András

    Kedves barátaim. Azt hiszem a végére értünk. Köszönöm megtisztelő soraitokat. Nem akasztottam ki a fehér zászlót, nem hátráltam meg, nem menekülök sehová, csak leültem Pilinszky Jánossal beszélgetni, mert azt mondta, hogy „hazátlan az én szavam”. Köszönöm, hogy elfogadtatok, megértettetek. Nem foglak benneteket cserben hagyni.

  • Goáliner,
    Ez nagy kár!Ennek a jobb sorsra érdemes oldalnak nettó veszteség.

  • Figyelő Kedves Figyelő Nem, nem voltam abban a kávézóban. Viszont láttam a feldúlt Rákóczi utat, láttam a lerombolt Körutat, láttam a székház ostromát és kifosztását, láttam a rendőrök megtámadását, sőt a Kossuth teret is láttam meggyalázva. A márciusi és 56-os megemlékezés sosem békés, mindig magában hordta a veszélyt. Aki ilyenre elmegy, az tudja mit vállal. Egy kiképzetlen, magát életveszélyben érző rendőrség csinált hibákat? Ez olyan nagy meglepetés? Nekem nem. Féltek, hiszen nem voltak felkészülve ilyen elmebeteg bandára. Szellemeket láttak néha? A helyükbe Te is féltél volna, itt nem plakátokat tépegettek. Érezhették magukat életveszélyben? Hogy a francba ne?
    Esetleg az Őket érő atrocitásokat nem akarták újra élni? Ez is természetes. Mikor az embertelen és arctalan hústömeg megtámadja Őket, betonnal zúza szét a lábát a bajtársuknak, miért nem szelídek? Azért a rendőrért miért nem sírtok, akinek szilánkosra törték a lábát? Ő nem MAGYAR ember? Nem magyarok a gyerekei?
    Mikor kezdődött a cirkusz, beszélgettem néhány rendőrrel, mert leányom a Szemere utcai iskolába járt, és már volt miért féltenem.
    Egyik rendőr sem akart megverni, letartóztatni, sőt, még lőni sem akart rám. Nagyon művi ez a felháborodás, mert valaki kiszabadította a szellemet a palackból, és bizony ilyenkor nem várt események is történtek. Bár félek, pont olyanok történtek, mert ez a szemsérülés azóta a Gyurcsány elleni támadások leghangosabb, és leghazugabb érve. Nem tudom, ki szervezte, de tudom ki profitált belőle.
    Biztos, jártak néhányan rosszul ártatlanul. Bizony, mikor valaki háborúba kezd, az tudja, hogy a civilek is sérülnek. Csak lesz@rja, és utána jó ürügy lesz a támadásra. Légyszíves keresd meg a felelősét, és vádold meg őt, mert ez nem spontán történt, azt a hülye is látja. Eltelt tíz év, már 14 lett a szemsérülések száma, húsz év múlva már halottak is lesznek. Ugye milyen jól meglehet lovagolni egy balesetet? Tudod, utálom a rendőrséget, mint olyan erőszakszervet amely a mindenkori kormányt szolgálja vakon. Nem lennék képes csinálni. De ez nem jogosít fel arra, hogy az életére törjek, illetve megszóljam azért, ha nyakon vág, mikor törvénytelenséget csinálok. És bizony Ők is hibázhatnak, mint minden más ember.
    Ez az én véleményem, ha nem is a kávézóból.

  • Miklos Banfi Megfogadom tanácsodat, szabadságra megyek. Erős ingerem van Amsterdam csatornáit újra látni. Sziasztok.

  • Figyelő! 6:57

    Nem veszi észre? Ez az „ideológiai” okfejtése éppen önmagukról szól, hogy ezt magukról írta meg?

    Hát nem pont maguk, a magyar jobboldal szívta mélyen tüdőre a Horthy féle abszolút klerikális rendszer ideológiai ópiumfüstjét, hogy előbb egy gyilkos irredenta nacionalista kalandba bocsátkozzanak, majd aztán még talán a Horthynál is gonoszabb ördöggel lecimborálva, gondolkodás nélkül egy aljadék, mocskos háborúba szédüljenek, pusztítva mindent, ami az útjukba akadt ?

    Miután pedig ilymódon a magyar népet,
    eme klerikálirrendeta ópimmámorukban
    sikerült egymillióval még meg is rövidíteniük, sértődötten, áldozatot játszva(!) állítják azt, hogy ami történt arról baloldal [na meg természetesen a zsidók] tehettek és tehetnek.

    Pontosan ugyanezt tették a maguk által aláírt Trianon után is.

    Józanodjon már ki, maga ostoba, sámánisztikus fehérnép!

    .

    [Nem akartam némbert, vagy boszorkányt írni, mert az sértő és személyeskedő is.] 🙁

  • Göllner András!

    Nem szép tőled, hogy itt hagysz miket a sz@rban !

  • Vögelein, remélem viccelsz, tudod, hogy András nem hagy el minket, hanem egy más stratégiában gondolkozik, mert a „hazátlan az én szavam” ezen a fórumon már nem az, ahol optimálisan használjuk az erőforrásainkat. Fontosabb dolgok várnak Rá is és másokra is…
    Harcolni egy 88 éves 38 kilós hölggyel, rágörnyedve a klaviatúrára, aki a betűvetésen kívül már mással nem bír, nem a legtöbb, amit tehetünk…

  • gyuri10
    2017 január 19
    3:21 de.
    „Eleftheria,
    Izrael történelmét legalább olyan jól ismerem,mint te.A kettőnk közötti differencia,hogy én nem adom ki az ország és népe hozzád tartozóinak szennyesét közprédának.Ugyan azt az aljasságot csinálod,mint a hitlerájban élő se magyarul,se ivritül nem tudó alpári nyelvhasználatú firkász.Látod,kiskomám?Ezért kaptál útilaput a másik oldalról.”

    Na ezen jóízűt kacagtam… ezek szerint a történelem az valami titkos dolog, amit én „közprédává teszek” és nem férhető hozzá könyvekben és az interneten… Ez a hét vicce… Amúgy ami a szennyest illeti, az is épp elég ha elkezded itt útszéli gyűlölködésed miközben nyilas, horthysta tetvek szellemi örököseivel haverkodsz virtuálisan. Nyilván a náci utód NSZK-val való kapcsolatok normalizálását elutasító Menáchem Begin z”l is így cselekedne… Na Shábbát Shálom…

  • gyuri10
    2017 január 20
    3:16 de.
    „Goáliner,
    Ez nagy kár!Ennek a jobb sorsra érdemes oldalnak nettó veszteség”

    Emlékeztetnelek kell, hogy ez nem a Leharblog. Itt NEM TE vagy az atyaúristen, sem a főszerkesztő, de még csak moderátor sem. És kanadai sem vagy. Ennek ellenére nagylelkűen meg van tűrve gyűlölködésed, más neo-nyilas, neo-horthysta jómadarakéval együtt…

  • charlie
    2017 január 19
    6:19 de.

    ” Gyuri bácsinak első a családja,”

    Második: minden magyar „fulladjon meg lehetőleg máma még!”

  • Vögelein
    2017 január 20
    4:12 de.
    Horthy meghalt évtízedekkel előbb. Én mikor ő volt uralmon 12 éves voltam. Nem „szívhattam magamba” az ő eszméit, mert akkoriban nem poltizáltam, de szerettem fára mászni!

  • Ja, és nem tettem semmi olyat amivel vádol, mert Trinonról nem is tudtam akkoriban.

  • Figyelő! 9:21-23

    „Szeretett fára mászni”, meg (nem is sokkal később) másokat oda akasztani…

    Na de félre a viccel! Én a 4:12-es kommentemben az egész jobboldalról állítottam ezt, nem véletlen fogalmaztam többes szám II.személyben és nem csupán a kis Bencsics lányról egymagában.
    Azért tettem ezt így, mert éppen maga az, aki a jobboldaliságát tűzön vízen keresztül is büszkén vallja és képviseli is… Olyankor érdekes, nem a 12 éves fáramászó kicsi leányka, hanem a tudatos uszító szélsőjobboldali beszél magából, legyen szó a Horthy korszakról, vagy a legújabb mai eseményekről. Maga mindig a legszélső jobboldal mellett teszi le a voksát.
    Teszi ezt egyrészt „a boldog Horthy időkben” az iskolában, a cserkészetben, valamint a kedves szüleitől is kapott apró gyűlöletkapszulákból táplálkozva, hisz valahol ők is akkor voltak fiatalok, őket is az a rendszer nevelte. Az a rendszer, amely „már előre megmondta”, stb.., hogy aztán minden teljesen másképp lett, az maguknál nem számít, ezen a kicsiségen átlépnek. Másrészt, az önt a nyilvánosan hirdetett politikai nézetei miatt a Rákosi rendszerben érte súlyos lelki trauma az, amelyet talán érthető módon, azóta is képtelen kiheverni, holott a Rákosi rendszert nyilvánosan maguk a kommunisták ítélték el először…
    És aztán, namégegy. Maga akkor, 56-ban elhagyta a hazáját (hazánkat) és ezt a fitalkori hibás döntését, hogy ne kelljen bánnia, azóta is kénytelen azzal kompenzálni, bebeszélni magának azt is, nameg főleg az ottani közvetlen környezete előtt gyakorolt permanens lelki és érzelmi bizonyítási kényszer alatt, hogy magának politikai okból kellett hazulról „elmenekülnie”… És ezt a szubjektív ideológiát azóta is – már az önmaga megnyugtatására is – mint egy rögeszmét kergeti, zavarja és bizonygatja. Ennek a lelkivilágnak a legjobb kapaszkodója a Magyarországon ismét viruló jobboldali eszme és propaganda, mly nyugtató kelyhet a Nemzetközi Háló segítségével a nap bármely időszakában, percében akármikor kiüríthet, levezetve vele ezt a súlyos komplexusát…

    Tisztelettel: V

    .

  • Figyelő 9:23

    Ja! És kérem, szokjon már le az ilyen tipikusan jobbszélsős elterelő ködösítésről, mint hogy „még nem is éltem akkor”.
    Mert azért a tényektől eltérő véleményét itt e fórumon is nem egyszer hangoztatta.

    .

  • Ilanfair!

    „Nem tudom ki szervezte, de tudom ki profitált belőle.”

    Úgy emlékszem hogy a szélsőjobb „európai képviselője” Morvai Krisztina használta először azt a kifejezést, hogy „az a szemkilövő törpepárt”, az SZDSZ-re célozva.
    És lámcsak, most Orbánék használják a leggyakrabban, mert bár pillanatnyi mosolyszünet van a két szélsőjobboldali alakulat között, azért nemcsak választóik kölcsönadásával, de a szlogenjeikkel is, még mindig közösen gazdálkodnak.
    Utóhang:
    Most hogy a Jobbik cukisági fogadalom alatt senyved, kénytelenek azt a némbert szilenciumban fogvatartani…
    Legutóbb Budaházi bírósági tárgyalásán láttuk, s hallottuk amint a közönsgből az ítélet föltt üvöltözött…

  • Kedves Lámpa, én megpróbáltam beleképzelni magam az ő történetébe, lehet, hogy még vadabbul nyilatkoznék a felmenőim gyilkosairól. Nagyon nem esik jól, de érteni vélem az érzelmeit.
    Én sokkal inkább azokat ostorozom, akiknek mindent megadott ez a kis nép, és mégis csak az utálatosság sugárzik belőlük, felénk. Akiknek a hovatartozása egy felsőbbrendű gőggel párosul és emiatt felhatalmazva érzik magukat arra, hogy kigyomláljanak belőlünk mindent, ami a miénk.
    Gyuri bácsiban ezt nem éreztem.

  • Vögelein
    2017 január 21
    1:32 de.
    Sajnos, fanatikussal nehéz értelmesen vitatkozni.Rólam mindenféle sértő írásait szónélkűl nehéz átugrani., Fanatikust nem is lehet semmivel meggyőzni. Mivel a Horthy korban azaz a nyilas korban családom is megszenvedte a magáét, apám pl, munkaszolgálatos volt.Kár a fáradságért. Mivel itt a lapon főleg balosok írnak ,kevés van olyan, aki hasonló multtal rendelkezik és emlékekkel mint én.Viszont, a kommunista kort én szenvedtem meg, az AVÓN és a börtönben.

  • Viszont, jót mulattam azon a kitételén, hogy én „szélső jobbos” vagyok. „You made my day”!

  • Eleftheria,
    sehol nem vagyok Atya úristen.A Leháron különösen nem.Egyszerű kis beíró vagyok a Lehár blogon,mindenféle hatalmi téboly nélkül.Ami téged itt éltet ezen az oldalon.Én idejárok nagyon távolról mérgesíteni az olyan f…kalapokat,akiket ott nem tűrtek meg, defetista,Izrael ellenes,”békeharcos”bekotyogásuk miatt.Mivel ott a mi érdekeinkről van szó,ha tetszik,ha nem oda még akkor sem leszel befogadva,ha a KMH-n útilaput kötnek a talpadra.Addig élvezkedhetsz itt ameddig a nyilas ivadék botcsinálta emeritusnak nem teszel keresztbe.

  • Eleftheria,
    a te Izraelre vonatkozó nézeteiddel Menáchem Begin ז”ל nevét ha lehet ne vedd a szádra.Nem érdemli meg,hogy halála után évtizedekkel lealázzák áldott emlékét.Amikor a mai izraeli „csak ne Bibi”párti balosok is fogcsikorgatva bár,de elismerik történelem alkotó merész döntéseinek helyességét,mellyel beírta nevét Izrael és a történelem Panteonjába.

  • Drága hazai pislákoló,
    beteg agymenéseidet,ha lehet ne vonatkoztasd rám,akkor sem,ha charlienek írod.Olyannyira hülyeség,amit írsz,mert még magyarul sem tudod,hogy a”ma”helyett nincs olyan szó,hogy”máma”.Kedveske,mielőtt nekem adsz osztályzatokat,nagyon tisztességes lenne,ha megtanulnál helyesen fogalmazni „Anyanyelvünkön”.

  • gyuri10
    2017 január 21
    11:05 de.
    „Eleftheria,
    a te Izraelre vonatkozó nézeteiddel Menáchem Begin ז”ל nevét ha lehet ne vedd a szádra.Nem érdemli meg,hogy halála után évtizedekkel lealázzák áldott emlékét.Amikor a mai izraeli “csak ne Bibi”párti balosok is fogcsikorgatva bár,de elismerik történelem alkotó merész döntéseinek helyességét,mellyel beírta nevét Izrael és a történelem Panteonjába.”

    Azt majd eldöntöm, hogy mit írok ide a fórumra, egyfolytában elfelejted, hogy nem te vagy az oldal tulajdonosa, főszerkesztője, moderátora stb. úgyhogy lejjebb vehetsz a nagy arcból… Miért, amúgy mik az Izraelre vonatkozó nézeteim? Egyébként Bibi saját pártján belüli bírálói ( pl. Benny Begin ) is „balos defetisták”…? Ha valaki nem gyűlöli olyan elvakultan a más véleményen lévőt, illetve kollektíve egész nép és vallási csoportokat az az „Izrael-ellenes”… Nem véletlen értesz olyan jól szót némely új-nyilassal…

    A döntések helyességet pedig a te ex cathedra kijelentéseid helyett, majd legfeljebb a szavazófülkékben, a rajtad kívül majd még néhány millió izraeli választópolgár döntheti el, később pedig a történészek. De talán még ők sem, a bölcsek köve nincs egyikünk kezében sem… Ja, amúgy egynéhány döntés helyességét majd a független izraeli igazságszolgáltatás vizsgálja, más korábban „magas pacin csücsülő „politikusok viselt dolgaihoz hasonlóan… Na shávuá tov…

  • gyuri10
    2017 január 21
    10:41 de.

    „Addig élvezkedhetsz itt ameddig a nyilas ivadék botcsinálta emeritusnak nem teszel keresztbe.”

    Nem magadból indulsz ki amikor cenzúráról van szó…? A nyilasokkal bratyizásról nem is beszélve… Amúgy mi a szakterületed és a tudományos fokozatod, amellyel bírálod bárkinek az akadémiai munkásságát…? Nem kell válaszolni, a kérdés csak retorikus…

  • Gyuri:

    Épp most megy a tévében a „Gáv HáUmá”: inkább lazíts és röhögj jókat a saját hülyeségeteken…

    http://10tv.nana.co.il/

  • „mert még magyarul sem tudod,hogy a”ma”helyett nincs olyan szó,hogy”máma”…”

    Legnagyobb sajnálatomra:

    Nyugszik a széken a kabát,
    szunnyadozik a szakadás,
    MÁMA már nem hasad tovább…
    Aludj el szépen, kis Balázs…

  • Almási Alma
    2017 január 21
    2:58 du.
    Adynál szintén van..
    „Merthogy még máma, engem dicsér a fáma.”

  • Almási Alma és falusi,
    biztos vagyok benne,hogy mindketten hallottatok a költői szabadságról,mely magában foglalja az akadémiától nem elfogadott szó kreációkat is.Különösen áll ez a rímek érdekében.

  • Van néhány ilyen szó, amit mi családilag használtunk, de a sznobok magabiztosan jelentették ki, hogy ilyen nincs. Mostanában néha hallgatom a nyelvészt a Klubrádióban, hát ma már mindent elfogadnak, a még a ban-ben helyett a ba-be-t is. A máma mellett nagy kedvencem még az üde „mink”… 😀

  • charlie
    2017 január 21
    3:32 de.
    Kedves Lámpa, én megpróbáltam beleképzelni magam az ő történetébe, lehet, hogy még vadabbul nyilatkoznék a felmenőim gyilkosairól. Nagyon nem esik jól, de érteni vélem az érzelmeit.
    Én sokkal inkább azokat ostorozom, akiknek mindent megadott ez a kis nép, és mégis csak az utálatosság sugárzik belőlük, felénk. Akiknek a hovatartozása egy felsőbbrendű gőggel párosul és emiatt felhatalmazva érzik magukat arra, hogy kigyomláljanak belőlünk mindent, ami a miénk.
    Gyuri bácsiban ezt nem éreztem.

    Na helyben vagyunk:

    Ugyebár azt valamelyik nyilas bizottság dönti el ki magyar, ki nem, valami ( áltudományos ) fajelméleti alapon. „Rossz hírem” van: a magyarországi zsidóság éppúgy magyar, mint a tót, rác, sváb, román, rutén, örmény, kun, jász stb. felmenőkkel rendelkező magyarok. Ja egyébként – magyar anyanyelvük és kultúrájuk, valamint a többséghez igazodó vallási hátterük ellenére cigányként – valójában osztályalapon – elkönyvelt honfitársaink szintén … Nem is tudom ki akar itt valójában „kigyomlálni”…

  • Eleftheria,
    a nyilasokkal vagy neokkal hamarabb szót lehet érteni,mint a rossz indulatú belső ellenséggel.Miért?Mert ők nyíltan kiértékelhetők.A belső ellenséggel pedig bírósági elmarasztalás nélkül együttélésre vagyunk ítélve.Egyébként a szavazó fülkében már el lett döntve,hogy milyen kormány legyen Izraelben.Nektek pedig maradt a körömrágás. Dacára a V-15 iparkodásának.A következő fülkénél sem lesz több sikeretek,mert a V-15 főnöke tegnap végleg lelépett a porondról. Szárá colás üvegei,fiai elleni vádaskodások és a hamis „rák ló Bibi” egyetlen pártprogramotok is a nép 60%-ának ellenszenvét hozza rátok. Lehet,hogy a következő választásoknál nem 30,hanem 40-45 mandátumot kapunk.Ti pedig örök ellenzékként szövetséget köthettek a rösimá mesutefettel. Persze csak,ha ők szóba állnak veletek.

  • Kedves gyuri10!

    Amit itt előadsz, az ugyanolyan fajelmélet, mint amit Hitler adott elő. A zsidó ember ugyanúgy rendelkezhet a gyönyörű kirekesztési képességgel, nincs beoltva ellene. Sajnos. Az már más kérdés, ha charlie meg te elkezdtek egymással vetélkedni, nem kétséges, hogy ki húzza a rövidebbet… (a zsidók)

    Ami pedig a nyelvi formákat illeti, magyarban többféle, nem túl különböző tájnyelv van. A kiejtésről nem is beszélve. Lehet mondani, hogy a budapesti a „hochmagyar”, de ez nem igaz, mert a budapesti nyelv ugyancsak be van keverve némettel, jiddissel, tóttal, ráccal, de még törökkel is, sőt… újabban már angollal is. Nálunk éppen mostanában nyílt a szomszédban egy „bakery”… 😀
    Te csak nyugodtan fogadd el az okosabbtól a „máma” a „mink” és az egyéb furcsa szavakat… Ne használd, ha nem tetszik, de mások kioktatásához semmi jogalapod nincs.

  • Kedves Almási Alma,
    nem tudom,hol észlelted nálam az átkozott szörnyeteg fajelméletének létezését.Ebből az világlik ki,hogy jól ismered a szörnyszülótt beteges gondolataitHa láttál ilyent,hát értelmezési akadályaidat le kell győznöd.Ezt kénytelen leszel a saját barátaid segítségével vagy egyedül gyakorolnod.Én nem tudok segíteni.A te elméletedre jellemző,hogy már felcsaptál ökölvívó bírónak is,sőt már az eredményt is kihirdetted,anélkül,hogy tudnád hány év ökölvívás, karate és kajak versenyzés áll mögöttem.Hány évig voltam katona, milyen egységnél,milyen és melyik hadseregben.Figyelmen kívül hagyod,hogy Izraelben élek+-hat és fél millió zsidó emberrel együtt
    +++az is,hogy charlieval miért kellene összeakasztanom a bajuszt, amikor ezen az oldalon Ő majdnem az egyetlen aki emberhez méltóan képes használni az igazán gazdag és általam is nagyon szeretett magyar nyelvet. „Hoch Deutsch” és egyéb jövevény szavakat a kis kaliberüek önfényezésének használatára hagyva.

  • Kedves Almási Alma,
    nyelvi problémáidat megoldani nem tudom és nem is akarom.Én nem Budapesten,hanem Pesten születtem.Mifelénk nem voltak divatba a különböző jövevény szavak,de még a tanyasi hordalékok sem.Én a „nyelvi kirekesztést”első osztálytól az érettségiig nálatok tanultam nem a hitlerájban. Én ,ha magyarul írok,olvasok vagy beszélek teszem azt MAGYARUL.A mink,máma,tik szavakat utólagos engedelmeddel nem használom.Meghagyom a bugrisoknak.

  • gyuri10
    2017 január 21
    5:16 du.

    Nocsak, az ellenzék az „belső ellenség”? Érdekes, demokratikus felfogás. A 40-45 mandátum – már ha lesz – még mindig kevesebb mint 50 százalék. A Putyin-maffia által hatalomra segített Tramplitok pedig egy kongresszusi impeachment következtében könnyen Nixon példáját követheti – még nem nem korlátlan hatalmú fűrerke. Olyan elhanyagolható tényezőkről, mint az amerikai nép tömegeinek heves ellenszenve, nem is beszélve… Amúgy Bibinek a Likudon belül is vannak bírálói, még ha ügyes machiavellizmusával partvonalra is szorította őket egyelőre. Benett-ről mint jobboldali kihívóról nem beszélve.

  • gyuri10
    2017 január 21
    5:16 du.
    ” Szárá colás üvegei,fiai elleni vádaskodások és a hamis “rák ló Bibi” egyetlen pártprogramotok ”

    Na azért vannak ott kevésbé piti ügyek is: pl. a Thyssen-Krupp-tól elfogadott baksis ( ugye talán mondani sem kell, hogy Izrael hadseregfejlesztésének kérdéseiben nem egyes külföldi cégek és hazai politikusok egyéni érdekei mentén kéne dönteni, amúgy persze nyilván Beginék is hagyták volna megkörnyékezni magukat a Thyssen-Krupp és más német „junkerkapitalisták” által… ) a Yedioth Ahronot ügy… Ezek nem pártprogramok, hanem igazságszolgáltatási ügyek… Szerintem csalódnál, ha rájönnél, hogy Bibiék mennyire a saját személyes érdekeiknek rendelik alá Izraelt. A Likudon belül is vannak nála sokkal jobbak. Amúgy attól, mert nem akar valaki palesztin államot, még nem kell kollektíve minden arabot gyűlölnie. Pláne olyanokat akik nem is Izraelben élnek és az életüket mentik, pl. Szíriából. Amúgy a legtöbb arabot Marokkótól, Jemenig és Irakig nem Izrael foglalkoztatja elsődlegesen ( a legtöbben alig tudnak róla valamit, csak amit iszlámista , nasszerista stb. propaganda szólamokban hallanak ), meg van a maguk baja is.

  • Eleftheria, ezt a nagyon kényelmes „fajelméleti”, genetikai okfejtésedet, vádadat elfelejthetnéd már, hisz kulturális, erkölcsi, identitás különbözőség tesz valakit svábbá, magyarrá vagy zsidóvá.
    ……
    Ezt egy sehova sem tartozó kozmopolitának, egy hazáját váltogató, mély gyökereket sehol ereszteni nem tudónak már fel se hozza az ember, hisz belülről ő szenved emiatt a legjobban. Szenvedését csak az enyhíti, ha maga mellé leránthat csak a mának és saját magának élő gyenge jellemeket.
    ……
    Cigányokat végképp kár felhozni, probléma velük csak azóta van, amióta liberálisaink feltalálták nekik a pozitív diszkriminációt. Ami annyit jelentett leegyszerűsítve, „hogy nektek mindent szabad, ami az országnak káros”.

  • Alma, szerintem jó eséllyel megkapnád a moderátori posztot, ha érdekel..
    Csodálom szellemiséged, toleranciád, ami kimagaslik itt.

  • Itt mindenki kedves.
    Rajtam kívül.

  • gyuri10 Kedves Gyuri. Te is kedves vagy, de ezt a vitát kár volt itt folytatni, mint ahogy a Leháron is megkértek, hogy ne csináljátok. Annyira elvadult a vita, hogy senki nem jöhet ki jól belőle.
    A „Lehárról” kitiltották Eleftheriat (ott is figyelemmel kísértem), akkor kellett volna privátban folytatni.
    Ezt jobb lett volna magánlevelezésben, mert így csak a negatívumok maradtak. Szerintem. Persze én mindig butaságokat írok, lehet most sincs igazam.

  • charlie
    2017 január 22
    4:37 de.

    A magyarországi sváb, vagy zsidó kulturális, vallási örökségű emberek épp ugyanannyira magyarok, mint a tót, rác, jász, bunyevác stb. ősökkel rendelkezők, pont azért mert a magyar nyelvhez és kultúrához asszimilálódtak sok generációval ezelőtt. Ez nem egyéni választás kérdése, ez tény. Akárcsak az évszázadok óta itt élő magyar anyanyelvű cigányság ( romungrók ), amellyel kapcsolatban kifejezett osztályfeszültségekről beszélhetünk, amelyek 1989/90 után éleződtek ki. A demokratikus-köztársasági állampolgári-közösségi öntudat kialakulása ( amely Európa legtöbb helyén a 19-20 századra kialakult ) az ami soha nem jött össze Hunniában, hogy legalább minimális kohéziót biztosítson ennek a fragmentált társadalomnak. Ez a kohézió a turul-árja, álkeresztény ideológiával soha nem fog menni, mert semmi „hazátlanság” ( „haza csak ott van hol, jog is van” ugyebár ) nem kell a szabadság, egyenlőség és demokrácia eszméinek felvállalásához.
    Amúgy a magyar uralkodó osztályok hazafiaskodása mindig is egy nagy csalás volt, hiszen a múltban is és ma a térségbeli nagyhatalmak gazdasági és politikai értelemben vett cselédjévé tették Magyarországot. A mai rezsim például a német és orosz nagytőkéévé. http://kettosmerce.blog.hu/2017/01/20/2017_az_ev_amikor_orban_benyal_a_multiknak

  • Eleftheria,
    ha felvilágosítani kell az ország különböző nem szeretőit,mint te is vagy dolgozzanak meg érte a gugliban vagy egyéb felhomályosító Izraelt elítélő sóhivatali oldalakon.Még a te felkészültségeden is csak annyit vagyok hajlandó könnyíteni,hogy az izraeli bal oldal az ország első számú ellenségeinek Achmed Tibi és Chanan Zubbi pártjainak segítségével sem tudna kormányt alakítani,mert ha tudott volna már nem is kellene áskálódnotok a kormány megbuktatása érdekében.Így aztán marad nektek a köröm rágás és az új amerikai elnök pocskondiázása Bibivel és a Likuddal együtt.Reménykedhettek, hogy mindnyájan Nixon sorsára jutnak.Ha pedig reményetek nem válik valóra lehet kapni műkörmöket is akciós áron Um el Fachemban. A sarokba szorított patkányok már nem kaphatják a V-15 vesztegető pénzeit.Trump nem lesz hajlandó támogatni sem az iszlám terrort sem az Izrael elleni belső iszlám terrorját.Vége a 8 éve tartó agymosásnak,és a pufogó szólamoknak.Obama elment golfozni a spanyol követhez és élete párjához Palm-Springbe. Most kihez fogtok menni nyivákolni?

  • Kedves Llanfair,
    majdnem teljesen igazad van.Miután Eleftheriát kismejszolták a Lehár blogról és ez által már tudnom kellett volna hova tendálását, nem kellett volna privátban sem és sehogyan folytatni a vele való társalgást.Meghagyom őt avi ben giora aljas barna gergelynek és a saját magát kismejszolt emeritus uraknak.Ami össze tartozik az nőjön csak össze.Szegény nem tudja Nekem megbocsájtani,hogy anélkül,hogy persona lett volna non grátát csináltak belőle a Lehár blogon.

  • Eleftheria, le is írtad a legfontosabbat: „…a magyar nyelvhez és kultúrához asszimilálódtak”. De mi van azokkal akik meg nem? Az erdélyi magyarok is román állampolgárok, de erkölcsük, kultúrájuk, identitásuk magyar. És ez így helyes, aki meg az identitások között „ugrál” aszerint mikor melyik jár több haszonnal, az könnyen a „két szék közé esik”, aztán jajonghat, hogy „engem meg kirekesztettek”.

  • Figyelő 10:17!

    Többször is hivatkozott itt édesapja munkaszolgálatos múltjára.
    Csak azért hozom fel ezt a hivatkozást, mert azt hiszem kiskegyed nagyon nincs tisztában azzal, hogy mit is jelentett az, ha valakit csak munkaszolgálatra tartottak alkalmasnak.
    A maga így utólag oly nagyrabecsült Horthy Miklósa, még csak az Antant által támogatott, ún. Nemzeti Hadsereg fővezére volt, amikor máris parancsba adta, hogy a katonai sorozáson megjelenteket a megbízhatóság szempontjából osztályozni kell. A sorozási lajstromban a név mellé „a” jelzést kaptak a megbízhatók, míg piros „b” betűt kellett azok neve mellé írni, akik a sorozó bizottság szerint „veszélyes” elemeknek, izgatóknak és lázítóknak számítottak…
    A >Fővezérség< már 1919.[!!!] november 4-én [amikor még Hitler is csak 4 év múlva jelenik meg a történelem porondján] a következő rendeletet adja ki:
    "Sorozásnál a zsidóság és a szervezett munkásság a katonai szolgálatra való behívástól kizárandó".

    Namost, tehát kedves Klára asszony, csak annyit kérdeznék meg Öntől, hogy szegény munkaszolgálatos Édesapja, ugyan melyik fenti horthysta – de nevezzük inkább nevén, náci – kategória alapján minősült megbízhatatlannak, a faji besorolás, avagy politikailag megbízhatatlan osztályzat miatt érdemelte ki tőlük azt a MUSZ lapátot ?
    Hozzáteszem, ezek szerint, náluk a Papa már akkor is a megbízhatatlan számba ment, amikor maga még valóban, mint említi, nem is létezett sőt, a kedves szülei még talán tervbe se vették Önt… Vajon a magyar ellenforradalom részéről, mi volt ennek a kiváltó oka ?

    .

  • Almási Alma
    Hadd kontárkodok bele a Maga szakterületébe, a fizikába!

    Példának okáért, mondjuk charlie 9:30-as kommetje, az „remekül” interferál Gyuri10 itteni, majdnem összes beírásával.

    Charlie ebben különösen megmutatja, hogy ők ketten mennyire egy követ fújnak vagyis, hogy az ellentétes szélsőségek is bizony nem a végtelenben találkoznak… 🙁

    .

  • charlie,
    biztosan hallottál róla,hogy szegény Eleftheriát”kirekesztették” a Lehár blogból.Ha a KMH-n nem fog parírozni,(bár annyira nem tartom gerincesnek) még itt is”Két szék közül a pad alá eshet”.

  • Érdekes volt, mikor erdélyi magyar „testvéreink” közölték velem, hogy ők az „igazi” magyarok és nem mi Magyarország lakói. Tették ezt Észak-Írországban. Álomvilág, hogy az Erdélyben élő magyar származású román állampolgárságúak testvéreknek tartsák a magyar állampolgárokat. Van aki igen, a nagy része inkább az előnyökért Magyarország állampolgár. A „nagy szabadságharcos” püspök is inkább Magyarországon harcol a magyarokért nagy pénzért, mint Erdélyben. Osztrákban ragadt testvéreink nem annyira akarnak magyarok lenni. Érdekes, nem? Lehet állandóan a nagy szavakat hangoztatni, de nem érdemes. Önmagunkat csapjuk be vele.

  • Gyuri:
    Esetleg hajlandó lennél elmagyarázni miért egyenlő Trampli és Bibi ellenzése az iszlám terror támogatásával? Miért? A Republikánus Párt és a Likud Bibi-vel egyenlőek? Amúgy miért is kell egyenlőségjelet tenni az iszlám terror és kollektíve az arabok és más ázsiai, afrikai népek között?

    De már legalább kezdesz a személyeskedés helyett/mellett a leírtakra is reflektálni. Be’Chátzláchá…

  • charlie
    2017 január 22
    9:30 de.
    Eleftheria, le is írtad a legfontosabbat: “…a magyar nyelvhez és kultúrához asszimilálódtak”. De mi van azokkal akik meg nem? Az erdélyi magyarok is román állampolgárok, de erkölcsük, kultúrájuk, identitásuk magyar. És ez így helyes, aki meg az identitások között “ugrál” aszerint mikor melyik jár több haszonnal, az könnyen a “két szék közé esik”, aztán jajonghat, hogy “engem meg kirekesztettek”.

    Esetleg pusztán az egyik néphez való tartozással jobbnak/rosszabbnak lehetne lenni a másiknál…?
    Ami az „ugrálást” illeti, a világ nem „fekete-fehér”, csak egyesek nem tudják/akarják tudomásul venni.

  • Eleftheria,
    ámulatba ejt az arcátlan pimaszságod,mellyel prominens, országokat vezető embereket bratyizva emlegetsz,mintha azokhoz a magas körökhöz tartoznál ahonnan Ők irányítják a világ mai történelmét és azért valamit már csináltak is életükben.Hazám miniszterelnökét,Benjamin Natanjáhut Bibinek nevezed,Amerika elnökét Donald Trumpot csak úgy letramplizod.Ki vagy te tulajdonképpen,milyen magas posztról replikázol a világ nagyjairól?Milyen beosztást kaptál ezektől a”pertu”barátaidtól?Provokáló kérdéseidet meg tudod válaszolni magadnak.Erre mondják,hogy a bolha köhög!Függetlenül a te „szerencse kívánatodtól”אנחנו באמת מצליחים,akkor is ha nektek savanyú a szőlő.

  • gyuri10
    2017 január 22
    1:38 du.
    Eleftheria,
    ámulatba ejt az arcátlan pimaszságod,mellyel prominens, országokat vezető embereket bratyizva emlegetsz,mintha azokhoz a magas körökhöz tartoznál ahonnan Ők irányítják a világ mai történelmét és azért valamit már csináltak is életükben.Hazám miniszterelnökét,Benjamin Natanjáhut Bibinek nevezed,Amerika elnökét Donald Trumpot csak úgy letramplizod.Ki vagy te tulajdonképpen,milyen magas posztról replikázol a világ nagyjairól?Milyen beosztást kaptál ezektől a”pertu”barátaidtól?Provokáló kérdéseidet meg tudod válaszolni magadnak.Erre mondják,hogy a bolha köhög!Függetlenül a te “szerencse kívánatodtól”אנחנו באמת מצליחים,akkor is ha nektek savanyú a szőlő”.

    Esetleg valami érdemi reflexió ezen az áporodott hangvételű szervilizmuson kívül…? A némi PUTYINATYUSKAI hacker és egyéb asszisztenciával az amerikai nép TÖBBSÉGÉVEL szemben hatalomra került, ingatlanspekuláns, prostifuttató TRAMPLI – ra csúnyábbakat is kiabálnak a tüntető tömegek.https://nepszava.us/blogs/news/bartus-laszlo-melania-trump-es-a-biblia-a-bukott-vilag-jelkepe https://nepszava.us/blogs/news/amerika-szerte-tuntettek-trump-ellen Netanjahu – nak pedig egy a sajtóban is bevett becenevét használtam ( ebben a „felségsértésben” az egyik kedvenc ivrit nyelvű műsorom a Gáv HáUmá – amolyan izraeli „Heti Hetes” a többi olvasó kedvéért – is élen jár ) . Ami azt illeti el vagy tévedve azt illetően hogy különösebben hiányozna a szélsőjobboldali házi blogod. Trampli támogatóival kifejezetten égés tulajdonképpen még szóba állni is, nemhogy egy platformon állni. Amúgy vitatkozni járok ide, nem a „virtuális hovatartozásért”; tehát félreértelmezed ezt is. A rosszindulatot illetően pedig szerintem magadból indulsz ki.

  • Eleftheria,
    most komolyra fordítom a szót.Nagyon sajnállak,mert magad sem tudod melyik világban élsz.Identitásod pedig még meg sem kérdőjelezhető, mert sehova nem tartozol.Ahova tartozhatnál kirúgtak,ahova szeretnél tartozni,nem fogadnak be.Te vagy a megtestesítője az igazi”bolygó zsidónak”,fehér karszalaggal.Szegedi Csanádnak is csak hamisítványa lehetsz. לילה טוב!

  • „Ahova tartozhatnál kirúgtak,ahova szeretnél tartozni,nem fogadnak be.”

    Az, hogy Magyarországról „kirúgták” a zsidóságot, nem egészen igaz.

    A XX. század első felében volt egy ilyen kirúgás a politikai elit részéről, az persze igaz, és megbocsáthatatlan. Ami most van, az csak azoknak az időknek az újrahasznosítása, mert a mi mostani politikai elitünk felfedezte ennek a propagandaértékét, ezért megpróbálja újra elhinteni a gyomot a saját hatalma érdekében („oszd meg, és uralkodj”).

    Csakhogy már akkor is, és most is a magyarság nagy része nem vett/vesz részt ebben, nem vevő rá, legfeljebb félelmében nem tesz semmit ellene.

    A helyzetnek nem az a korrekt megoldása, hogy akit innen kirúgtak, azt Izrael beveszi, ha egyébként jól viselkedik. Ez bizony nem más, mint a hajdani hibás politika tükörjelensége. Mert, mintegy „bosszúból”, keresztényeket és „helytelenül” viselkedő zsidókat meg Izrael nem veszi be (kirúgja). Holott Izrael mostani területén számos más vallás is működött, többek között nemcsak muszlimok, hanem keresztények is. Nekik ugyanúgy az a vidék az otthonuk, ahogy a magyar, ukrán, lengyel, stb… zsidóknak Magyarország, Ukrajna, Lengyelország.

    De hát nacionalizmus, mint tudjuk, ellen-nacionalizmust szül. EBBŐL A ZSÁKUTCÁBÓL KELLENE VALAHOGY KIJUTNUNK. Kedves gyuri10, neked is.

  • Engem sokszor elgondolkodtat, hogy az izraeliek hogyhogy nem veszik észre, hogy őket politikai okokból hoztuk létre mi, európai és amerikai hatalmak, hogy HELYETTÜNK állandó életveszélyben éljenek Közelkeleten, és biztosítsák NEKÜNK a kultúrált hídfőállást Közelkelet belsejébe. Mivel a Közelkelet nagyon fontos politikailag és gazdaságilag NEKÜNK.

    Ahelyett, hogy a II. Világháború után minden ország politikusai természetes és korrekt módon elfogadták volna a saját nemzetségük zsidóit, cigányait, stb.

    De hát én csak egy gondolkodó öregasszony vagyok, nem számítok. És most várom, kedves gyuri10, a fölényes, gyűlölettel teli kioktatást tőled. Ne tartsd vissza, edzett vagyok… 😀

  • gyuri10
    2017 január 22
    5:17 du.

    Azt azért csak nem gondolod komolyan, hogy a zsidó identitás ismérve a jelenlegi amerikai adminisztráció támogatása. Akkor ezek szerint szerint az észak-amerikai ( a jórészt szfárd hátterű dél-amerikairól nem is beszélve , tekintve a Trampli latino-ellenes kirohanásait ) zsidóság nagy többsége „bolygó zsidó”. Milyen alapon rekeszted ki a zsidóságból azokat ( itt nem személyesen rólam van szó, ez egy elvi kérdés ) akik nem 100%-ban osztják a nézeteid. Ez ne haragudj, de egyszerűen komolytalan. Izraelt illetően pedig sehol nem tudsz tőlem olyat idézni ahol Izraelt mint országot és népet bántottam volna.
    A Szegedivel való párhuzamba állítást pedig leszek olyan nagylelkű hogy nem kommentálom.

  • Gyuri10!

    Előző kommentedből láthatólag, egyre lejjebb csúszol.
    Már oda jutottál, hogy a példáidat is Hitlertől veszed.

    A . b o l y g ó . z s i d ó , mint a zsidó legrosszabb típusa a Mein Kampf egyik kedvenc fantáziaterméke, egy bolond agyából kipattant gyújtószikra…

    Most már meg is ölelheted Charlie barátodat. 🙁

    .

  • Almási Alma
    2017 január 23
    3:37 de.

    A fentebb leírtak történetileg vitathatóak, hiszen a cionista mozgalom története a 19. század végére nyúlik vissza ( a 19. század végén már új településeket alapítottak a korabeli ottomán fennhatóság alatt elsősorban kelet-európából, kisebb részt a közel-keletről érkezett bevándorlók ); e század nemzeti önállóságért küzdő mozgalmainak sorába illeszkedik. A nagyhatalmak támogatását pedig – az 1917-es Balfour deklarációt és az 1920-as san remo-i értekezletet leszámítva – nemigen élvezte. Olyannyira nem, hogy a britek ( és nem csak az arabok ) ellenében többnyire fegyverrel kellet kivívni Izrael Állam megalapítását ( hasonlóan ahogyan mondjuk India, vagy éppen Ciprus függetlenségét ).

  • Almási Alma:

    „De hát nacionalizmus, mint tudjuk, ellen-nacionalizmust szül. EBBŐL A ZSÁKUTCÁBÓL KELLENE VALAHOGY KIJUTNUNK”

    A nacionalizmus még önmagában hagyján, a nemzeti önállóság gondolata a 19. században még kéz a kézben járt a liberális demokrácia, az állampolgári jogegyenlőség stb. eszméivel. Ahogyan természetesnek számít, hogy például a görögök, olaszok, írek, finnek, lengyelek, csehek stb. saját nemzetállammal rendelkeznek, úgy a cionista mozgalom is saját nemzetállamot akart teremteni zsidóság számára az addig az egymást váltó nagyhatalmak fennhatósága alatt álló bibliai Szentföldön. Ami problematikus, hogy a nemzeti önállóság eszméje a 20. századtól egyre inkább a nemzetiségi/vallási sovinizmussal kapcsolódott össze és napjainkban újra felerősödött ez a tendencia.

  • Vögelein,
    abszolút unintelligenciára vall hitlernek és a mein kampfnak tulajdonítani a „Bolygó Zsidót”.Ha nem tévedek Arany János valamivel hitler és a deine kampf ellőtt élt és még csak azt sem lehet ráfogni hogy antiszemita lett volna.Arany János egy középkori műből vette át az „örök zsidóból”,ahol egy nép keserűségét írja le.Jó indulattal, átérezve ennek a népnek a keservét,melyet nem érdemelt meg és nem aljas rosszindulattal,mint te kis stréber tudálékoskodó.

  • Kedves Almási Alma,
    Csodálatra méltó beírásodból azt lehet megtanulni,hogy a kétszínű szemforgatás,a rosszindulat és a tudatlanság hármas ikrek. Mindenesetre te csak tetszelegjél magadnak a bölcs öregasszony képében.

  • Eleftheria,
    azon kívül,hogy nem írsz megválaszolni valót,annyit írhatok neked, hogy a”Bolygó zsidóval”kapcsolatos válaszom Vőgeleinnek,Neked is szólhat.Annak azért örülök,hogy ilyen nagy tudású,kedves társakra találtál,mint Vőgelein és Almási Alma.Kíváncsi lennék ha hallhatnék hármatok között egy párbeszédet,úgy hogy engem kihagynátok.További jó szórakozást!

  • kedves Eleftheria!
    Való igaz, Izrael történelmében nem vagyok nagyon járatos – van nekem elég bajom a magyar történelemmel is… 😀 – csupán a II: Világháború befejezése óta látom a nagyhatalmak igyekezetét és mozgását, és ebből vontam le a fenti tanulságot. Részemről – nem titok – nagyon ellene vagyok a cionizmusnak, mert én azt vallom, hogy minden zsidó embernek meg kell adni a lehetőséget, hogy ugyanolyan felhőtlenül és kirkesztés-mentesen élhessen abban az országban, amelyben született, mint bármelyik másik állampolgárnak.

    Az, hogy létrejött egy zsidó állam, önmagában rendben van. Ha valaki inkább odatartozónak érzi magát, az is rendben van, vándoroljon ki. Azt azonban mélységesen ellenzem, hogy bárhol „izraeli állampolgárokat” toborozzanak, márpedig én egészen konkrétan tudok nem egy ilyen esetről.

    Hozzáteszem: aki elcsábul, azt is megértem, manapság nem néz ki túl jó világ a zsidókra (sem) Magyarországon. De azért megkérdezem csendesen: Ez az egész folyamat kinek az érdeke? Nem tehetek róla, ha helytelen mellékgondolataim támadnak…

  • Almási Alma
    2017 január 23
    3:37 de.
    Kedves Alma, én még tisztán emlékszem, mikor Izrael megalakult 1948-ban!
    A zsidó üldöztetések a 40-es években összefogta a világ zsidóságát és ősi helyükre mentek vissza egy páran, majd minél többen. A mai gazadasági állapotuk bizonyiték, hogy meg tudtak állni a maguk lábán is, az arab tenger közepén. Sőt, a zsidó hadsereg megnyerte a 6 napos háborút ellenük.

  • „Almási Alma
    2017 január 23
    9:38 de.
    kedves Eleftheria!
    Való igaz, Izrael történelmében nem vagyok nagyon járatos – van nekem elég bajom a magyar történelemmel is… 😀 – csupán a II: Világháború befejezése óta látom a nagyhatalmak igyekezetét és mozgását, és ebből vontam le a fenti tanulságot. Részemről – nem titok – nagyon ellene vagyok a cionizmusnak, mert én azt vallom, hogy minden zsidó embernek meg kell adni a lehetőséget, hogy ugyanolyan felhőtlenül és kirkesztés-mentesen élhessen abban az országban, amelyben született, mint bármelyik másik állampolgárnak.

    Az, hogy létrejött egy zsidó állam, önmagában rendben van. Ha valaki inkább odatartozónak érzi magát, az is rendben van, vándoroljon ki. Azt azonban mélységesen ellenzem, hogy bárhol “izraeli állampolgárokat” toborozzanak, márpedig én egészen konkrétan tudok nem egy ilyen esetről.

    Hozzáteszem: aki elcsábul, azt is megértem, manapság nem néz ki túl jó világ a zsidókra (sem) Magyarországon. De azért megkérdezem csendesen: Ez az egész folyamat kinek az érdeke? Nem tehetek róla, ha helytelen mellékgondolataim támadnak…”

    Kedves Almási Alma:

    A dolog ennél bonyolultabb. Egyfelől Izrael Állam, egy zsidó nemzeti otthon léte a cionizmus célja, theát ha valaki nem ellenzi Izrael Állam létezését a Hámászhoz, a iráni iszlám-fasiszta rezsimhez és más hasonlók mintájára, akkor a nincs ellene a cionizmusnak. Az megint egy más kérdés – és ebben nem hinném hogy egyetértés lenne a cionista gondolat képviselői között -, hogy minden zsidónak Izraelben kellene e élnie. Tudomásom szerint ma már a legtöbb izraeli nem gondolja ezt és Izrael Állam sem képviseli ezt az álláspontot, még akkor sem ha az aliját esetleg szeretnék is ösztönözni az arabsággal, vagy éppen az ultra-orthodoxokkal szembeni demográfiai fölény ellensúlyozására. Megint egy más kérdés, hogy az ország évente hány új bevándorlót „bír el” gazdaságilag, mert bár nyilvánvalóan jóval tehetősebb, fejlettebb ország szomszédainál, vagy éppen a kelet-európai országok gazdaságaihoz képest; de azért nem egy észak-nyugat európai ( vagy éppen qatari/dubai stb. ) életszínvonalat kell elképzelni – inkább a dél-euróapaihoz hasonlót… Tehát egyáltalán nem egyértelmű, hogy Izrael Államnak érdeke lenne a világ zsidóságát ( vagy nagy részét ) egyszerre, vagy rövid időn belül Izraelbe telepíteni. A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján lezajlott volt SZU-ból történő bevándorlási hullám óta lényegében elhanyagolható nagyságrendű az alija ( Izraelbe való bevándorlás, héberül szó szerint felmenetel/emelkedés )

    Amúgy ma már a világ legtöbb országában nem kell üldöztetéstől, diszkriminációtól tartania a zsidóságnak , de a 19-20. század fordulóján és a múlt század nagy részében még más volt a helyzet, tehát természetes igénye volt a zsidóságnak egy nemzetállam létrehozása, hasonlóan más egykor önrendelkezésüket vesztett népekhez ( pl. írek, finnek, lengyelek, csehek, olaszok, görögök, hogy néhányat említsünk, ráadásul bizonyos feltételekkel tudtommal állampolgárságot is ad ezen országok legtöbbje az „anyaországtól elszakadtaknak” )…

  • „még akkor sem ha az aliját esetleg szeretnék is ösztönözni az arabsággal, vagy éppen az ultra-orthodoxokkal szembeni demográfiai fölény ellensúlyozására.”

    javítás: fenntartására, nem pedig ellensúlyozására

  • Figyelő,
    köszönöm,hogy igyekszel megvilágosítani egy sötét agyat!De… Izrael megnyerte 1948 ban a függetlenségi háborút,Egyiptom,Szíria, Jordánia,Irak és az akkori arab bandák közös intervenciós hadseregei ellen.1956 ban Angol és francia minimális segítséggel a Szináj háborúban újra szétverte az egyiptomi,Nasszer féle hadakat. 1967 ben szétvertük(figyelj a ragozásra)Egyiptom,Szíria és Jordánia újabb közös intervencióját,ahol elfogott iratok tanúsága szerint kiadták az arab hadaknak a parancsot,hogy nem egy ember,de egy hangya sem maradhat életben a megálmodott győzelmük után.Ekkor foglaltuk el az egész Színáj félszigetet,Júdeát és Szamáriát és a Golán fennsíkot.Mindez az akkori Izrael területének a kétszerese volt.Ami 1967 és 1973 között történt az mind az ország építéséről, fejlesztéséről a hadsereg és a biztonság fejlesztéséről beszél a mai napig.1973 ban Jordánia mivel elvesztette 67 ben területének nagy részét már kimaradt a Jom Kippúri háborúból.Egyiptom és Szíria hadseregeit újra kénytelenek voltunk tönkre verni.1977 ben Anwar el Szadat egyiptomi elnök békeszerződést írt alá,melynek fejében Egyiptom vissza kapta a Színáj félszigetet.Jordánia a 90 es évek elején írt alá békeszerződést.Azóta is mi gondoskodunk Jordánia víz ellátásáról.Azóta két libanoni háborút,+ a chamasz és a chizbala terror csapatok elleni háborúban és még jó néhány védelmi harcban kellett bizonyítani,hogy semmiféle európai segítségre nem reflektálunk. Az európai jótét lelkek a mai napig többet ártanak mint várható lenne a több évszázados üldözés „megbánóitól”.
    Kedves Klárika,amit itt leírtam nagyon nagy vonalakban,nagyon kis része az újkori Izrael történelmének.Kérdezd meg ezt a tudatlan, rosszmájú,önmagát öregasszonynak nevező nagyeszűt,hogy mikor és melyik európai megsemmisítő lágereket és deportálásokat képező ország hozta létre a szuverén,demokratikus Izrael államát.

  • ALmási Alma:
    Ami pedig a cionizmus későbbi történetét illeti, az első arab-izraeli háborúban ( 1948/49 ) az arab államokat Nagy-Britannia, Izraelt a Szovjetunió és más keleti blokk-beli országok támogatták ( de például Jugoszláviával is jó volt a viszony )… A britek egyenesen egyfajta „közel-keleti Kuba” ( amellyel amúgy egészen 1973-ig, tehát még a Hat Napos háború után is fennmaradtak a kapcsolatok ) létrejöttétől tartva támogatta fegyverrel a reakciós, törzsi-feudális arab rezsimeket Izrael ellen… Izrael amúgy még az el nem kötelezett országokhoz is próbált volna az ötvenes években csatlakozni. De a sztálini paranoid zsidó-ellenes kampányokkal változni kezdett a helyzet. Majd az újonnan létrejött nasszerista, pánarab-nacionalista ( meglehetősen fasisztoid, etno-sovén ) rezsimek felkarolásával a SZU nem is csak Izraelt, hanem főképpen a régi angolszász orientációjú feudális arab rezsimeket akarta ellensúlyozni, de ezzel óhatatlanul eltávolodott a keleti-blokk Izraeltől. A hidegháborús logika folytán így hát Izrael lassan, de biztosan a nyugati blokk „kültagjává” vált ( pl. a Szuezi válság idején már a britekkel és a franciákkal került egy oldalra ). Az Egyesült Államok amúgy viszonylag későn, csak a Hat Napos háborút követően kezdte Izraelt nagy fegyverszállításokkal támogatni ( Izrael hadiipara amúgy is fejlett volt ).

  • Látom, még mindig jól működik az oszd meg és uralkodj az egymást maró megosztottságok felett, recept.
    Mikor látjátok meg már végre, h a pásztorok rendje szoros együttműködésben igazgatja a különféle hitekbe, ezzel világlátásba manipulált nyáj csoportokat?
    Ne higgyetek komoly ellenőrzés nélkül senkinek. Nekem sem.

  • Csodálatos,hogy mennyi szart tudott felkavarni a (Wikipédia szerint is botcsinálta)nyilas ivadék,”emeritus”búcsú levele,ami még csak nem is ígéri meg,hogy végleges.A”jó em…brrr”jó szórakozást nyújtott 7 napon keresztül mindnyájunknak.

  • Seres Róbert

    Nem akarlak a hátad mögött dicsérni, de a szart pont Te kavartad fel azzal, hogy nem tudsz uralkodni magadon és csak a saját dogmatikus véleményedet vagy hajlandó elfogadni amivel a szélsőbal(Göllner) és a szélsőjobb(Charlie, Orsós) kaján heccmestereit eteted finom falatokkal és nem veszed észre, hogy szándékosan és élvezettel adják alád a lovat a további szórakozások reményében!

  • Vögelein
    2017 január 22
    9:51 de.
    Ebben téved az én hozzám intézett rosszindulatú beírása. Édeaspám zsidószármazású volt de áttért katolikusra a 30as években, mert felesége katolikus volt, és minket, gyerekeket is arra kereszteltek.
    Akinek a családja keresztény volt és maga is az, nem lett kivégezve. Szegény Radnóti Miklós viszont pont forditva járt, mert hiába volt keresztény a felesége és már ő is az volt, de olyan munkaszolgáltos táborba került, ahol a parancsnokság véres, zsidőgyülőlő volt és egyenesen a németek karjába vitte őket, ahol a NÉMETEK ölték meg. Maga nem ismeri a magyar náci törvényeket.

  • Vögelein
    2017 január 21
    1:32 de.
    Ez kimaradt előbb, nincs kedvem védekezni, olyan váddal szemben ami számomra idegen és érthetetlen.
    Nem tudom MIért lenne jó nekem olyasmit állítani ami nem igaz, itt ezen az oldalon, ami végső fokon nem jelent sokat senkinek, főleg nekem nem!
    Miért írbnám azt , hogy mi is megszenvedtük azt a kort ami akkor volt. Viszont, Horthyt igenis sok zsidó kedvelte, és mikor a nácik elkergették, akkor jött igaziból a rossz világ a zsidókra és családjukra.
    Ismertem itt kint egy zsidó házaspárt aki még Horthy száműzetésében is levelezett vele, gyáros volt a Horthy rezsimben, a gyárat államositották, elvette tőle a komcsi kormány.

  • Seres Róbert
    2017 január 23
    7:29 du.

    Így van, és ez nagy kár, mert én szívesen komolyan venném gyuri10-et, és egy tárgyilagos beszélgetésben akár meg is győzhetne egyről-másról, mint például Eleftheria, csak sajnos gyuri10 urat sehogyan sem lehet komolyan venni… 😀

  • Az Izrael-arab konfliktus akkor kezdett a látóterembe kerülni, amikor 17 éves koromban hosszabb időt töltöttem Kairóban és Alexandriában családi okokból. Nasszer rendszeres, minden heti „gyűlöletbeszéde” (akkor még Szíria Egyiptomhoz tartozott), és a repülőtéri vámosok viselkedése – akik a szemem láttára egy utastól elvették az izraeli légitársaságtól kapott reklámtáskáját, kirámolták, és a táskát összetépték. Pedig akkor még nem volt „iszlámizmus”, meg hasonlók, Egyiptom egy nyitott, európaias állam volt, a városi nők tarkabarka európaias ruhákban, hajadonfőtt járkáltak az utcán, és kétrészes fürdőruhában napoztak a strandon, mint nálunk.

    Azóta számos egészen furcsa eseményre figyeltem fel, és ebből támadt az előzőekben leírt értékelésem. Mellesleg Khomeini bevadulása is azért lett annyira népszerű a muszlim világban – bár meggyőződésem, hogy az egyszerű emberek szemében egyáltalán nem annyira népszerű, mint ahogy a politikusok mondják – mert Izrael egyáltalán LÉTEZIK.

  • Azokban az időkben egy barátom kifejtette nekem, hogy azért jó, hogy van Izrael, mert a zsidóknak van hová „hazamenni”. Na, én ezt vonom kétségbe. Ha az egyes országokban az ott született zsidókkal minden esetben normálisan bánnak, mint a többi állampolgárral, akkor szerintem nekik ott van „haza”. De ezt akármelyik Kanadai magyar ellenőrízheti a gyerekein, unokáin, akik már kint születtek, és nem is beszélnek magyarul. Hol van nekik a „haza”?

    Vagyis az egész kérdés egy álprobléma álmegoldása lenne szerintem, ha nem lenne súlyos politikai-gazdasági érdek, hogy egy európaias állam biztosítson megbízható hídfőt (szellemi és tényleges tárgyi minőségében) a Közelkeleten. Ezért kell a zsidóknak ott állandó közvetlen háborús veszélyben élniük. Miközben akaratukon kívül csak napról napra éleződik miattuk a muszlim-euroatlanti viszony.

  • Seres Róbert,
    ha te is úgy látod,hogy belekevertem a szarba,akkor örülök,hogy te is észreveszed,mert szar az aztán van itt végtelen mennyiségben.Jó hogy csak verbális és ezért nem büdös.

  • Seres Róbert,
    még csak azt kérdezném meg,hogy a tudatlan,buta,de rosszmájú bekotyogókat mint pl. Almási Alma is a szar jobb,közép vagy bal oldalára sorolod be.

  • Seres Róbert

    gyuri10
    2017 január 24
    6:40 de.
    Ha lehet nem minősíteném, mert speciel most én is rosszmájú bekotyogó voltam! (balközép)

  • A biológiai lényeink jó közelítéssel egyformák.
    Ha évezredek célirányos munkájával nem ideologizáltak volna szét bennünket, akkor most nem lenne marakodás.

  • SchumackerLady

    Kedves Alma!

    „miattuk éleződik a muszlim-euroatlanti viszony”

    Érdekes én úgy tudom, hogy a magukat palesztinoknak tituláló arabok miatt, akik mittomén hányszáz millióan élnek Marokkótól az Artab fsz. túlsó oldaláig, miközben körbe veszik, és piszkálják a csupán élni akaró zsidók néhány milliónyi államalkotó közösségét… Pedig Izraelben tudtommal az arabokat is megilleti a . j o g . előtti . e g y e n l ő s é g. És mégis már a hatvanas években játszották a mártír szerepet, miközben merényleteket, túszdrámákat és mindenféle alattomos gyilkosságokat hajtottak végre a világ különböző pontjain, nemcsak zsidók ellen is. Az az Arafat volt a fővezérük, aki születését tekintve nem is volt izraeli illetőségű, tehát mégcsak „palesztin” sem. Ő találta ki, hogy ezt a megtévesztő szót, mely alkalmas volt a világ, az ENSZ szemében az áldozati bárány szerepét elhitetni, és sajnáltatni magukat. Ebben az áldatlan tevékenységükben óriási szerepet kapott és kap az iszlám vallás…
    És ne felejtsük el, hogy az arab terrorizmus előzményeiben is óriási szerepet játszott a vallás. A jeruzsálemi főmufti, aki természetesen tudott a KZ-lágerekről, még anno Hitler Adolffal is parolázott…

    .

  • Kedves Figyelő!

    Köszönöm.

    Ezek szerint a kedves szülei olyan tiltott, vagy épphogy megtűrt házasságban éltek, amely ellen akkoriban nem egy horthysta „parlamenti” képviselő igen keményen és kegyetlen nyíltsággal emelte fel a szavát és vele hangját* is, követelve a tilalom megszigorítását, mert úgymond az ilyen házasságok beszennyezik a tiszta magyar vért, amit úgy kell értelmezni, hogy szerintük, és az általuk meghozott „faji” törvények szerint – ezer bocsánat, de – kedves Figyelő, apukája és ön hiába is keresztelkedett meg, számukra nem eléggé magyar, sőt …!
    Mindez tehát nem azon múlott, hogy szerették e Horthyt. Magukat (a családját) az akkori horthysta társadalmi közeg igenis már ’19-től kezdve hivatalosan is kivetette magából. Ahogy írja is, tiszta szerencse, hogy az édesapja nem esett áldozatul a magyar keretlegénység eléggé általános kegyetlenkedéseinek…
    Ugyanakkor ezen az alapon le a kalappal édesanyja előtt is, mert hűséges maradt a zsidó származású férjéhez, holott így számára is a megvetés jutott osztályrészül.
    Mindannak dacára ők bátran gyereket nemzettek és neveltek, nem törődve az akkori társadalom gyűlölettel telt előítéletével és légkörével.

    .

    Klára! Lássa már be, ha nem jönnek azok maga szerint úgymond „orosz hordák”, bizony maguk is Auscwitzban látják meg az utolsó napfelkeltét…
    ˙

    .
    * Az egyik ominózus parlamenti hozzászólásában éppen azt követelte az egyik csirkefogó, hogy törvényileg kell kimondani, hogy „a zsidó az nem felekezet, hanem faj”. Talán épp az egyik Matolcsy képviselő volt az (a mai MNB-elnök nagybátyja), mert azok is mondtak ám mindenfélét, ami kifért a szájukon…

  • Vögelein
    2017 január 25
    5:45 de.
    Kedves Vögelein,
    Én gondolom, hogy fiatalember, és a mai kor tanításin nőtt fel!
    T.i. a mai magyar tőrténelemben úg tanulják, hogy Horthy volt a náci, zsidó gyűlőlő,gazember Ez NEM igaz! Horthy egy tengerész volt de nem poltikus. Horthynak fogalma sem volt az akkori kornak fenyegető réméről, a fasizmus és hitlerizmusról.

  • Kedves Klárika,
    horthy nem volt náci.Fasiszta,antiszemita és tömeggyilkos az igen. Azokban az időkben,vagyis a horthy fasizmus +- 25 évében annyi tömeggyilkos szenny élt Magyarországon,hogy mellettük horthy csak egy lókorházi kedves-nővérnek néz ki.Ne ringasd magad abban a mindenkori álmodban,hogy bárkit is önszántából,jószívűségből mentett meg.A saját bőrét azt nem vitte a vásárba,mert mint minden lelketlen gyilkost,őt is a gyávasága jellemezte.A részleteknek utána nézhetsz. Miután itt már szó volt róla,tehát nem válok árulóddá,ha leírom,hogy a Te édes Apád,igaz…fehér karszalaggal volt munkaszolgálatos, amikor az én Apám sárga karszalaggal.Ez sokkal a németek bevonulása és az örmény tömeggyilkos uralma előtt volt.

  • gyuri sajnos, elvakult vagy, finoman kifejezve!
    Horthy korban, apám bátyja és két fia újságírók voltak, sőt Miklós bácsinak saját újsága volt, aminek a neve az „Est” volt, remek, jómódban éltek.Apám is újságíró volt, csak ő a Sport- és a Rádió újságnál-! Mikor munkaszolgálatos lett, Anyám állt be ott dolgozni.
    Apámat, 1944 ben vitték el a náci uralom alatt, mikor már Horthyít kirugták a kormányból.

  • A fentieket onnan tudom, egész biztosan, hogy akkor már 12 éves voltam, és Miklós bácsiéknál is laktam egy ideig. Szóval mindenre nagyon jól emlékszem.

  • Klárikám,
    megint cserben hagyott a”csalhatatlan” emlékező tehetséged.horthyt 1944 okt 15.-én váltotta le a rohadt örmény tömeggyilkos.horthy adta át neki a”nemzetvezetés”kulcsát.1945 április 4.-én egész Magyar ország FELSZABADULT.Előzőekben azt írtad,hogy Édes Apád 18 hónapot volt munkaszolgálatos.44 okt 15 től 45 április 4 ig még szűken sincs hat hónap.Mert ennyi volt a horthy utáni náci uralom.Továbbiakban Miklós bácsiékra én többet írhatnék még dátum szerűen is.De én szótartó vagyok,még Veled szemben is.Nem szokásom magán jellegű infókat kiteregetni nyilvánosan,de ha megadod rá az engedélyt és feloldozol önmagamnak vállalt titoktartási fogadalmam alól,mivel nem „állam titok”akkor szívesen beszámolok az általad elkezdett”beszámolóról”.Mert,hogy Neked is szabad tudnod az igazságot.Arra azért megkérlek,hogy ne csiklandozd az igazságban való hitemet.Még egy tömeggyilkos Navarra kapitány utólagos pucolgatása érdekében sem. Előre is hálás köszönettel:Gyuri.

  • gyurikám , lehet, hogy a dátumokban tévedtem, mondom, hogy akkor kislány voltam. Apám viszont akkor jött csak haza, mikor vége lett a háborúnak, nem mikor Budapest felszabadult.
    A többi amit írtam hiteles. Nagybátyám nevét ide nem írom, és nem tatrtozik szorosan a témához sem.

  • Klárikám,
    örömmel fogadom,hogy április 4-től hosszabbítunk május 8 ig,tehát 6 helyett 7 hónapról beszélhetünk.Még mindig úgy látom,hogy 11 hónap a vitéz nagybányai gyalogsági lovastengerész regnálása alatt volt.A többiben Veled vagyok.

  • Klárika,
    horthyt nem rúgták ki semmiféle kormányból.Nem kormányfő volt,hanem teljhatalmú kormányzója a Magyar Királyságnak,melynek Királya nem volt.Admirálisa egy olyan országnak,melynek Tengere nem volt és Vitéz egy olyan országban,ahol vitézséget jelentett fegyvertelen gyerekek és asszonyok Dunába lövése.Egyébként 1945 április 4.-én nem Budapestet,hanem egész Magyarországot szabadította fel a Szovjet Hadsereg.Szerencsémre és a Te szerencsédre is.Tehát jogosan gyűlölöd a”komcsikat”és az erőszakoló FELSZABADÍTÓINKAT.

  • Gzurika, egy hiba van az eszmefuttatásodban, NEM Horthy vitette el apámat és a pesti zsidókat hanem Szálasi, aki uralomra kerúlt Horthy száműzetése után, aki a nácik szerint nem csinált jó munkát a pesti zsidóság kiírtásában. Ezért volt szükség Szálasira.
    Horthyt különben a műncheni nagy bíróságon SEM tartották háborús bűnősnek háború után.

  • A Szovjet hadsereg győzőtt és leküzdötte a nácikat! Nagyon helyes, nem szabad elfejteni, hogy amerikai segítséggel, t.i. tőlük kapták a gépkocsikat, járműveket stb..Orosz emberanyag viszont sok volt, amit Sztálin bevetett. Felszabadultunk, az is igaz a náci rémuralom alól. De ezt követte Rákosi egy másik rémuralommal, aki nem csak bűnös nácikat akasztatott fel és küldött börtönbe ,hanem sok ártatlant is! Csak a házmesternek kellet valakit feljelnteni, máris jött érte a fekete autó.
    Ne felejsd el én KÉT rémuralmat éltem át!

  • Klárikám,
    vedd elő a számoló gépet és számolj utána mennyi hónap van 44 okt 15 és 45 május 8 között.Amikor Berlinben aláírták a feltétel nélküli kapitulációt.Mint már az előbbiekben írtam,vond le az eredményt a 18 hónapból és akkor rá fogsz jönni,hogy ki vitte munkaszolgálatba Édes Apádat és az enyémet már 1943-ban.Ki írta alá a Kamenyec-Podolszkij tömeggyilkos”lakosság rendezést”1941-ben?Egyébként hagyd már abba a Kenderesi féreg pelenkába,tisztába tevését. horthyt nem száműzték, hanem Németországba vitték és ott „szabadult fel” a náciktól.A továbbiakat kiveheted a Google-ból. Mondd Klárikám,mire jó ez a sok erdőbe vezetés?Én még nem voltam 12 csak 8 éves,de ha Te az egy tized részén mentél volna át 12 évesen, már nem is lenne min vitáznunk.

  • Elképesztő tájékozatlanságot árul el magáról itt Figyelő-Klárika. Memóriája is szelektíven működik, olyasmikről ír, amit valóságnak hisz. Talán ez életkorának tudható be, sokkal többeknek esik szellemi képességük színvonala öregkorukra, mint akiknek friss marad, mint maradt például Faludy Györgynek.

  • Klárikám,
    „a Szovjet hadsereg győzött és leküzdötte a nácikat”.Ez másként írandó.A Szovjet Hadsereg Sztálingrád után lehengerelte,szétverte a világ mindenkor legaljasabb gyilkosainak hadseregét és csicskásait.
    Mivel a Rákosi féle”rémuralom”a Szovjetek diktálta társadalmat állította fel,az ukrajnai magyar”ténykedések”függvényeként a háború utáni kommunista rendszerek”elszabotálták”azt ami a náci-nyilas magyaroknak járt volna.A kanadai indián-rezervátum világhatalom ahhoz képest.

  • AróraBoreálisz

    Figyelő és Gyuri10

    Már máshol is írtam, de itt is megerősítem, hogy Klárikának valahol csak a borzasztó nagy szerencséje segített anno, hisz „k a t o l i z á l t” zsidókat (zs.származásúakat) is előszeretettel vittek Auschwitzba. Még nem volt nyilas-hatalom, de a magyar parlamentben sokan – többek közt két Matolcsy is, az MNB-és nagybátyjai – külön követelték, hogy a zsidóság nem felekezet, hanem faj és annek megfelelően kell őket az országból eltávolítani… Az esztergomi érsek nem győzött tiltakozni az „átkeresztelkedettek” deportálása ellen. – Persze azért nem ment velük a halálba…
    Klárinak régen dédelgetett kompelexusát símogatja, ha előadhatja, hogy őt csak a kommunizmus üldözte és ezért kellett 56-ban oly hirtelen elmenekülnie. Úgy érzi, hatvan év ön és mások (a kanadai diaszpóra, nameg és főleg persze a család*)álltatásába fektetett munkája veszne kárba, ha ezt a meséjét, végülis váratlanul abba kéne hagynia… Persze, érzelmileg, illetve pszichésen érthető is e rögeszmés tartózkodása az igazságtól, nade normális és morális társasági közegben, csak egy sajnálatraméltó erőlködésként értékelhető.

    .

    *Mit is szólnának ezek, a benne talán még ma is hívők, ha egyszercsak kijelentené az igazat, hogy ő valójában csupán [Orbán Vezér szakkifejezésével élve:] egy gazdasági menekült, de a különböző segélyek, meg az akkor aktuális nyugati politika kínálta lehetőségek érdekében 60 évig politikai üldözöttnek adta ki magát… ? 🙂

  • AróraBoreálisz

    Figyelő!
    Annak ellenére, hogy itt már százan leírták, még mindig a rémes hazugság hajtogatásával áll ki a maga Horthyja mellett, mégpedig azzal, hogy „a müncheni nagybíróságon sem tartották háborús bűnösnek”.
    – Hát először is a Háborús Bűnösök Nemzetközi Bírósága Nürnbergben székelt, illetve dolgozott. De ez lényegtelen, bár mondom ez itt már legalább ezerszer elhangzott.
    – Másfelöl, ez is többször volt ismertetve és idézve; a maga szeretett és körmeszakadtáig védett második, vagy köröszt-apját, Horthy Miklóst bármíly paradox eset is, éppen a maga később bátran megtagadott harmadik apja* Sztálin mentette ki a Nürnbergi Háborús Bűnösök Bírósága karmai közül…
    Mert K. Klárika, nem kell ahhoz nemzetközi jogásznak lenni, hogy a generalisszimusz eme állovagias kiállása nélkül nemcsak a SzU elleni hadüzenet, ill. a megszálló magyar hadseregnek a Szovjetunióban elkövetetett háborús bűneiért, de még a 450’000 ártatlan magyar civil állampolgár gyerek, szülő, öregek deportálása megfejelve a Kamenyec Podolszki 20’000 áldozat idgenrendészeti likvidálásával, a legkevesebb egyszeri kötéláltali halált eredményezett volna, a többit már magára bízom…
    ˙

    .
    * Sztálin, mint hadvezér azzal, hogy végül is ide vezérelte az ő seregeit, magácskát végső soron Auschwitztól mentette meg. Ebben az értelemben már – bár ezt akkor kegyed nem tudhatta, amikor megtagadta őt – pedig dupla hálával tartozott neki, egyszer mert a maga életét mentette meg, másodszor magának azt a hőnszeretett Miklós körösztapukáját is, mégpedig a „Nürnbergi Kötéltől” kímélte meg. Ugye, míly fura az élet, hogy mit képes produkálni… 😀

  • Klárát támadók: Kiváncsi lennék, hogy Ti hogy vennétek az ő korában, amikor egész életetek hazúgságaival szembesítenétek Titeket.. Kegyelem neki és szerintem mindenki másnak itt aki ennek a személyes sorsnak nem kívánt résztvevőjévé kényszerül.

  • Gyuri10 és Figyelő!

    Előbbivel 100%-ban egyetértve, az, hogy valaki náci, ill. annak minősül e, az nem a jelvényétől és más külsőségektől függ – ezek csupán másodlagos jegyek – hanem attól mit cselekszik és mit hirdet…
    Horthy Miklós alig szállt le a fehér lováról, azonnal zsidó ellenes rendeleteket adott ki. Ez egy ideiglenesen megbízott államfőnél is náci lépésnek minősül. Egy államfőnél pedig nem érvényes az a polgárokra szokásos megállapítás, hogy ‘stenem, hát antiszemita az istenadta… Pláne egy országra ültetett katonai junta fejénél igaz, aki a kérdéses ország hatalmi piramisa csúcsán igenis élet és halál ura. Meg is volt az eredménye, a fehérterror náci alapon válogatva gyilkolt…
    Horthy tehát tartalmában már akkor is . n á c i . v o l t, ha ez a kifejezés, ez a jelző az ő hatalomra juttatásakor még nem is létezett, de őfőméltósága igenis a magáénak vallhatta a nála jóval később színre lépett, „Hitler tanítója” megtisztelő címet…

  • Hollósy Gerti

    Az Est-lapok tulajdonos-főszerkesztője a két világháború között Miklós Andor, (szül. Klein Ármin) újságíró, szerkesztő, üzletember volt, haláláig, 1933-ig. Az Atheneum Irodalmi és Nyomdai Rt. elnöke is ő volt.

  • SchumackerLady
    2017 január 25
    3:35 de.
    „Érdekes én úgy tudom, hogy a magukat palesztinoknak tituláló arabok miatt, akik mittomén hányszáz millióan élnek Marokkótól az Artab fsz. túlsó oldaláig,”
    Akkor rosszul tudod. Találkoztál már olyan maroccoi, vagy líbiai arabbal, aki magát „palesztinnak” mondta? Mert én még nem.
    Hogy a „palisztin” nevet Arafat találta volna ki, az viszont már röhej kategória.
    Elsőnek a rómaik nevezték azt a területet Palesztinának. Az angolok szintén palesztínának hívták fnnhatóságuk idején, de Israel állam ngyvennyolcas alapításakor, az araboknak adott területet szintén Palesztínának nevezték el, – bár soha nem mondták ki az ott élők az államalapítást, nem csináltak kormányt, törvényeket.
    Arafat felhasználta a palesztín szót pecsenyéjének sütögetésére.

  • Palesztina létezett.Ahogy Pannónia is létezik. Földrajz!
    Palesztín ember, nemzet nem létezett, ahogy pannon ember, nemzet sincs.

    Arafat találta ki.

  • Hollósy Gerti
    2017 január 28
    1:29 du.
    Tudom Gerti, de üsd be a Faragó MIklóst is a keresőbe.

  • Hazudni soha nem szoktam, lehet, hogy ennyi év után a dátumot összekeverem. Ismétlem, kislány voltam akkor.
    Viszont emlékszem nagybátyámra és két fiára.

  • Klárika,
    köszönöm,hogy megkíméltél a Faragó Miklós(Moshe)István(Jiszrael)és András(Ábrahám)neveik megemlítésétől.Biztos,hogy emlékszel rájuk,de a negyvenes években már itt,a Szentföldön adták ki a világvárosi regényeket magyar és héber nyelven.

  • Hollósy Gerti

    Rendben, beütöttem Faragó Miklós, ő az Est munkatársa volt, saját lapő és munkatárs között kicsi különbség van, de nem számít.

    Ezt találtam.

    Faragó Miklós, 1902-ig Schnitzer[1] (Csongrád, 1884. február 24. – Tel-Aviv, 1972. március 15.) magyar újságíró, könyvkiadó.

    Középiskolai tanulmányait Szolnokon és Szegeden végezte, majd néhány évig a budapesti egyetem hallgatója volt, 1905-ben pedig újságírói pályára lépett. Sorban egymásután munkatársa lett az Aradon akkor megjelenő napilapoknak, majd a Szeged és Vidéke szerkesztőségébe került. 1907 óta budapesti lapoknál dolgozott, 1910-től a forradalmak végéig Az Est munkatársa volt. Kiemelkedő újságírói működése erre az időre esik. A világháború alatt harctéri tudósításokat írt. A Magyarországi Tanácsköztársaság idején a Sajtódirektórium tagja volt. A bukás után Ausztriába emigrált, majd Kolozsvárra költözött, ahol megalapította a Pallasz Könyv- és Lapterjesztő vállalatot, amelyet jelentős méretekre fejlesztett ki. 1926-ban ismét Ausztriába ment, 1928-ban visszatért Magyarországra. 1947-ben Palesztinába emigrált, és 1972-ben Izraelben, Tel-Avivban halt meg.

  • Hollósy Gerti

    Természetesen nem mondtam, hogy hazudik és nyugodtan büszke lehet a nagybácsira.

    (részemről semmi gond, csak szeretem érteni a dolgokat, elsőre azt ütöttem be, hogy az Est tulajdonosa)

  • Hollósy Gerti,
    ezeket a dolgokat pontosan tudtam több mint egy éve.Akkor Klárika megkért a diszkrécióra,melyet én mindvégig be is tartottam.Nos…úgy látom,hogy idősebb korára kiszabadította az igazságot a zsákból. Remélem minden irányba befejezi a mimikrit.Eddig sem volt értelme,de most aztán elvárom Tőle a normatív írást.Nekem eddig is szimpatikus volt,mostantól remélem,hogy lelkileg megtisztult írásaiért is tisztelve becsülhetem.

  • SchumackerLady

    Falusi!

    Kapaszkodj meg! Egyet mondunk. Legföljebb Arafat döntő szerepét a ködösítésben, azt látjuk másképp.

    .

  • SchumackerLady

    Gerti!

    Hogy itt mik ki nem derülnek… 😀

    Azért ezt a tanácsköztársasági Sajtódirektóriumot lehet, hogy ki kellett volna hagynod, mert az, Figyelő világnézetével homlokegyenest ütközik. Ő korábban a TK-ról igen negatívan nyilatkozott. Most megtudhatta, hogy a saját bácsikája is vezető szerepet játszott benne… Ezt az ő jellemzően jobboldali migráns barátai előtt még szégyenlené is… De hát az ő „peche” nem a miénk… 🙂

    .

  • SchumackerLady

    Egyébként igenis hallottam, ha nem is marokkói, de olyan e g y i p t o m i . arabról, aki magát palesztinnak nevezte, illetve állította be. Úgy hívták, hogy Jasszer Arafat. 😀

  • SchumackerLady

    Miklós Bánfi!

    Bizony ezt csak Shakespeare tudná szépen dramatizálni, hogy adott egy szinte már véresszájú Horthy-fan, aki itt is nem egyszer ír védőbeszédet a fehérterror, és annak vezére, az ellenforradalom védelmében, aztán nemcsak az derül ki róla, hogy haditudósító rokona(i?) a Magyar Tanácsköztársadság vezető testületeiben játszott nem is mellékes szerepet, de ráadásképp még zsidónak is született, aztán menekülnie is kellett… Ígyaztán tőkés kiadó és nyomdaigaztó lett belőle – már Romániában.* 🙁

    Na! Ezt dolgozd fel Klára !
    ˙

    .
    * Azért megjegyzem, hogy inkább látok Faragó Miklós életében egy dicsérni való, szép életutat, mint bármi szégyenleni valót…

  • SchumackerLady

    Kedves Figyelő!

    …És mi lett Faragó két fia sorsa – az unokatestvéreidnek ?

    .

  • SchumackerLady

    Almási Alma!

    Ugyanúgy nincsenek szibérek Szibériában, patagonok sem Patagóniában, de még karélok sem ott a messzi északon, Karéliában…

    A palesztina elnevezés a hódítók és a gyarmatosítók spekulációja azért, annak érdekében, hogy feledésbe merüljön az ősi, Bibliai Izrael neve… Úgy tűnik – hál’isten – hogy ez nem sikerült nekik, pedig az arabok most is ezen mesterkednek azzal, hogy felvették a palesztin nevet. Akár a kutya, amikor meghempereg a lósz@rban, így álcázva magát lónak… 😀

    .

    .

  • Hollósy Gerti

    Horthyról és Szálasiról

    Semmi másért csak a tények kedvéért…és mert nem lehet leegyszerűsíteni és hamisítani a tényket…

    1.

    1938, 1939, 1941 három zsidótörvény

    2.

    „1941 és 1945 között több mint 400 000, a mai országterületről 200 000 magyar zsidó áldozata volt a holokausztnak. Az áldozatok a munkaszolgálatban, a magyar hatóságok brutalitása nyomán, a halálmenetekben, haláltáborokban, tömeges kivégzésekben veszítették életüket. A holokauszt minden tizedik, a legnagyobb megsemmisítő tábor, Auschwitz-Birkenau minden harmadik áldozata magyar állampolgár volt.”

    „2.

    „A Horthy által kinevezett Sztójay-kabinet új belügyi vezetésével (Jaross Andor belügyminiszter, Baky László és Endre László államtitkárok) elkezdődött a „zsidókérdés végső megoldása Magyarországon”, (ez a deportálás) amely a németek számára is meglepő hatékonysággal haladt előre: 1944 április közepe és május vége között az ország szinte teljes zsidó lakosságát gettókba és gyűjtőtáborokba zárták. Ezt követően 1944. május 15. és július 9. között pedig a holokauszt legnagyobb deportálási akciójának keretében mintegy 430 ezer embert deportáltak – 10-15 ezer kivételével – Auschwitz-Birkenauba.”

    tessék figyelni a dátumokat

    e miatt (ami lentebb következik) nem lehet felmenteni és manapság tisztára mosni Horthyt a korábbi bűnei alól, háborús bűnös, úgy mint a többi

    3.

    A nemzetközi nyomás és a megváltozott katonai helyzet hatására Horthy 1944. június 26-ára koronatanácsot hívott össze, melyen javasolta a deportálások beszüntetését. Ennek ellenére Sztójay miniszterelnök és Jaross Andor belügyminiszter sikerrel szabotálta Horthy szándékait. Baky azt tervezte, hogy július elején több ezer csendőrt a fővárosba vezényelnek, és akár a kormányzó akarata ellenére is deportálják a budapesti zsidóságot. A csendőrök budapesti feltűnése azonnali cselekvésre késztette Horthyt, aki attól félt, hogy puccsot terveznek ellene. A hozzá hű fővárosi és a vidékről Budapestre rendelt páncélos alakulatok Koszorús Ferenc ezredes irányítása alatt vérontás nélkül távozásra kényszerítették a csendőrséget.

    1944 július elejére már csak a budapesti és a munkaszolgálatos zsidók maradtak Magyarországon. Az egyre romló hadi helyzet, a külföldi tiltakozáshullám és az auschwitzi tömegmészárlásokról szóló hírek (pl. Auschwitz-jegyzőkönyv) terjedésével Horthy július 6-án leállította a deportálásokat. Románia augusztus végi átállása okozta zűrzavart kihasználva Horthy menesztette a Sztójay-kabinetet és Lakatos Géza vezérezredes vezetésével új kormányt nevezett ki. A kiugrása viszont rosszul alakult, a németek lemondatták, helyére Szálasi Ferenc, a nyilasok vezetője került.

    Tehát a deportálások zöme lezajlott még Szálasi előtt és igen gyorsan, aztán ő folytatta, de túl egyszerű mindent Szálasira kenni, az tény hogy ő volt a befejezője mindennek, Baky és Endre segítségével…

    4.

    Szálasi hatalomátvétele 1944. okt. 16-án volt és még ádázabbul folytatták a deportálást.

    A tiltás ellenére még ezután is történt néhány deportálás:

    Budapest körüli községekből július 8-án és 9-én,
    július 19-én a kistarcsai táborból 1220 zsidó,
    július 24-én a sárvári internálótáborból 1500 zsidót.

    Voltak gyalogmenetek, mert már nem volt vagon, nyilasok felügyelete alatt gyalogoltak nyugat felé a deportáltak, egy ilyen menet áldozata volt Radnóti.

    5.

    1944. okt. 28-án a szovjetek szorgalmazására megalakult az Ideiglenes Nemzetgyűlés. Innentől vége.

    Kevesen tudják, hogy Horty egyHitlernek írt semélyes levelében azt írta, „sosem tagadtam, hogy antiszemita vagyok”.

    Eichmann véleménye és ez nem csak Szálasira vonatkozik:”„Egyes esetekben embereimet megrázta a magyar rendőrség [értsd: csendőrség, Eichmann nem tesz különbséget a két testület között] embertelensége. Dieter Wisliceny [SS-Hauptsturmführer, Eichmann közeli munkatársa] beszámolt róla, hogy bár nem mindenhol, de néhány kerületben a rendőrök úgy hajtják a zsidókat a vagonokba, mint a barmot a vágóhídra.”

    A pontos információkat a Wikipédiából másoltam…

  • Kedves Gerti, akit érdekel a valóság, az tudja mindezt. Aki meg ideált akar látni Horthyban, az behunyja a szemét. Mint Figyelő.

    Horthy idejében egyébként mások voltak a fogalmak. Horthy büszke volt rá, hogy antiszemita, hogy előbb volt fasiszta, mint a Dúcse, és hogy nagyszerű ellenforradalmat vezényelt le 1919 után.

  • Hollósy Gerti

    Még egy aprócska tévedés a kommentfolyamban:

    „Ez sokkal a németek bevonulása és az örmény tömeggyilkos uralma előtt volt.” – amennyiben Sztálinról lenne szó, márpedig úgy tűnik, nem örmény volt, hanem GRÚZ

    Joszif Visszarionovics Sztálin, azaz, grúzul: Ioszeb Dzsugasvili,

    (apai ágon oszét, anyai ágon grúz volt)

  • Drizari
    2017 január 29
    8:48 de.
    Szállasyról van szó..

  • Bocs.. Gertinek szólt..

  • Hollósy Gerti

    Azért megnéztem Szálasit is, amennyiben az utalás magyar vonatkozású, őt örménynek mondják, de állítólag nagy vita volt az az örmény származása körül még az 1930-as években.

  • Hollósy Gerti

    Falusi, igen, én is rájöttem, csak úgy megzavart és mellbevágott az örmény dolog, nem is hagyott békén, utánéztem a másiknak, Szálasinak is…és még mindig furcsa…

  • SchumackerLady
    2017 január 29
    7:06 de.
    Boldogan élnek Izraelben! Lányom meglátogatta őket, ázsiai körutazásán-

  • Almási Alma
    2017 január 29
    9:16 de.
    Nem hunyom be a szemem, akkor átéltem azt a kort és jól emlékszem az eseményekre.
    Viszont, már nem tanultam a kor változásával a magyar történelmet, amit a tőrténelmi könyvek állitotottak a nagy „MUMUS”-ról.
    Igyekezem, tárgyilagos lenni. Sajnos a magyar mai történelmi nevelés, keres mindig valakit, valamit akit , amit okolhat a történtekért. Mint átélő nekem mások az emlékeim.

  • Hollósy Gerti
    2017 január 29
    7:31 de.
    Mégegyszer, mert már valahol írtam erről.
    A montreali Mc Gill egyetemen numerus clausus törvényt jött be, még pedig már 1920-években!
    Nézz utána. Ez az irányzat, teljesen nemzetközi lehetett.

  • SchumackerLady
    2017 január 29
    5:15 de.
    Nagyon téved, én is forradalmi vérű vagyok, résztvettem az 56-os forradalomban.
    Miklós bácsi ahhoz képest milyen ” vörös” volt, jól megszedte magát később.

  • Hollósy Gerti
    2017 január 29
    7:31 de.Nézz utána, hogy a Szálasi kormány mikor vette át a hatalmat.

  • Hollósy Gerti

    Utánanéztem, 1944. október 16. és folytatták a már korábban megkezdett deportálásokat, feljebb görgetve megtalálható…

  • Kedves Gerti,
    a fellengetett nemzetvezető-tömeggyilkos eredeti neve: salosián. Sztálin valóban grúz volt és egyik nagy-nagy bűne a sok között,hogy a lovastengerészt megmentette az akasztófától.Hogy miért,az a mai napig érthetetlen.Persze lehet,hogy azért mert holló a hollónak nem vájja ki a szemét.Gyilkosok véd és dac szövetsége!?

  • Klárika,
    szerintem és a világtörténelem valamint az összes magyar történelmet ismerők szerint 1944 október 16.-án.Ha Te jobban tudod és mered is leírni várom az általad megálmodott dátumot.A montreali Mc Gill egyetem állítólagos numerus claususát nem követte 600.000 zsidó szisztematikus kiirtása.Most nehogy azt hozd fel mentségül,hogy: persze mert ott nem magyarok éltek.

  • Hollósy Gerti

    gyuri10 valószínűleg az úgynevezett kiugrási kísérlet miatt menekülhetett meg Horthy, de ezt én nem látom elég mentségnek, meg egyébként is a hatalmát féltette.

    Ami Szálasit illeti, szerencsére még képen se láttam, az meg meglepett, hogy örmény származású.

  • A hátamon áll a szőr a rossz indulatot sem nélkülöző és önlét igazoló sületlenségektől.
    Az élőhely alapú megnevezés régóta szokásos és nem kizárólagosan alkalmazott. Még úgy is használják, h valahonnan való (ilyen a Bolgárok (a Volga mellől származók is). Európában jópár olyan ország van amelynek a neve egy jelenleg hivatalos államiság valamilyen területet lefedően. Az ezekben élők pedig nem az államisági megnevezéssel identifikálják magukat.
    Az is baromság, ha csak az impériumi típusú államisági formákat tekinti valaki államiságnak.
    Ilyen baromság az is, h Istvánt (a szentet) aki egy durva állampuccsal az akarat isten földi helytartóságai konstrukcióba IMPERIALIZÁLTA Hazánkat, kikiáltották állam alapítónak. Mintha a törzsek szövetségi konstrukció nem lenne államiság. Olyan szervezettség volt amellyel nem bírt az egyesített Európai haderő.

  • Kedves Gerti,
    nekem meg van youtube-ban salosián és baky akasztása.Némelykor, nagyon ritkán megnézem.Bevallom élvezettel.Ha érdekel elküldöm Neked privátban.(nekem meg van az email címed).Persze másoknak van mit tanulni belőle,nem Neked vagy nekem.Minket csak elszórakoztathat.

  • Hollósy Gerti

    Köszönöm nincs rá szükségem, semmiképp nem szórakozatna.

    Természetesen mélységesen elítélem az összes háborús bűnöst, de nő létemre, nem kívánok kivégzést nézni.

    Ebbe az egész kutakodásba csak az igazságérzetem vitt bele, nagyjából tudtam is mindent, de a pontosítás miatt néztem meg, mert nem bírom, ha ferdítenek és történelmet, tényeket hamisítanak.

  • Horthy nyakának a hurokból való kihúzására az is motiválhatta Sztálint, hogy egy kicsit borsot törjön az USA orra alá.Amerika -nagyon helyesen- a bitófán szerette volna látni Horthyt.
    Továbbá még az hogy Sztálin minden gazsága ellenére egy meglehetősen gyors gondolkozású értelmes ember volt.
    Tudta előre ha egy jelentős hazai csoport előtt mártírt csinál Hothyból , az nagyon nem fog kedvezni a hosszútávú terveinek , nevezetesen a Szovjet Magyar barátságnak.Nyilvánvaló hogy ez jóval fontosabb volt neki mint egy politikai senkinek a kivégzése.

  • Hollósy Gerti

    Geyza, azt szoktuk mondani, hogy Magyarország máig nem számolt el, nem nézett szembe a holokauszttal kapcsolatos bűneivel, holott a németek is ezt már rég megtették. Talán ha Horthy is ott végezte volna a többi háborús bűnös mellett, akkor ez sokkal jobban sikerült volna. Lám máig azt bizonygatják sokan, történészek állnak egymással szemben pro és kontra, hogy mekkora a magyarok felelőssége. Közben folymatosan folyik Horthy mentegetése és tisztára mosogatása. Ha Sztálin húzta ki a nagy perből, akkor bizony bármilyen okfejtésből is, hibát követett el.Ez csak úgy az én saját utó gondolatom, már csak az eddig itt olvastak salapján is.

  • Figyelő
    2017 január 28
    4:52 du.

    Egy amerikai magyar nő életéről szóló topikban már leírta Figyelő, hogy nem tudott gyerekkorában arról, hogy mi történt a vidéki zsidókkal (1944. május). A pesti zsidókat valóban Szálasi idején kezdték üldözni (1944. október), német parancsra hajtották őket a nyugati határszélre.

    Akkoriban nem volt benne az újságban, hogy mi lesz a sorsa az elhurcolt zsidóknak, nem volt szelfi, hogy képet küldjenek az itthon maradottaknak figyelmeztetésül. Az itthoniak annyit tudtak, hogy elvitték a vidéki zsidókat külföldi munkára, ennyi volt az újságban, már amit nem tiltottak be a németek.

    A háború után a kommunista rezsim nem épp a tényfeltárásról volt ismert, ezért keringett sok legenda is. Persze ma már mindenki utánanézhet az eseményeknek a neten.

  • Bocsi, de a szovjet keze messze esett Horthytól, mikor ő már Portugáliában élt. A müncheni bíróságon NEM csak szovjet vett részt, hanem a nyugatiak is.

  • Hollósy Gerti
    2017 január 29
    4:15 du.
    Geyzával csak félig egyetértve, Horthy megmenekülése inkább annak köszönhető, hogy már az Egyiptomi csúcs idején megkezdődött a hidegháború. A nyugat ugyan szerette volna ha elítélik, de mivel regionális bíróságra tartozott az ügye, a keleti blokk hatásköre alá tartozott.

    Geyzának a mártír elméletével azért nem értek egyet, mivel a Szovjetunió kimondta a kollektív bűnösséget Magyarország esetén, és ha a barátság elvet vennénk alapul, a deportálások ellentmondanak az elméletnek.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Kedves Gerti! 7:31

    A /1.-ből kifelejtette az 1920.szeptemberi, úgynevezett Numerus Clausus törvényt amely célzatosan a zsidó lakosság ellen irányult, bár nem úgy nevezték el.., bár már akkor sem voltak ez ügyben szemérmesek a hatalom birtokosai. Ez a visszafogottság szólt inkább annak, hogy az akkor még a fehérterrort többször is kifogásoló nyugat [az Antant] előtt nem teregethette ki az összes sötét lapját.

    Másfelől ez a három, már nevén is nevezett, ún. zsidótörvény a maga alpontjai, paragrafusai és betű jelekkel is külön jelölt bekezdései mellett, még magához rendelt egy nagy csomó végrehajtási rendeletet is, amelyet miniszterek, államtitkárok és más bürokraták is jegyezhettek…

    Szóval, e nagyszámú jogi változatot is bele számítva, akár csecsemőkorától fogva is . t ö b b e z e r . hátrányos jogszabály súlytotta a magyar lakosságnak ezt a jelentős számú részét már akkor, amikor még nem hajtották
    őket marhavagonokba, ill. az auschwitzi célállomásra…

    .

    Üdv: thu

  • Tragikomikus amit műveltek.
    Egész Európából nagy tömegben jöttek hozzánk a menekültek.
    Ebből adódóan sok tábor is volt, mert valahol el kellett szállásolni őket.
    A táborokban tábori körülmények voltak, mert biztosítani kellett a táborokban az életlehetőséget.
    A katonai megszállásunk után (még akkor is ha a megszállást egy szerződéssel legalizálták) már végképp nem voltunk a magunk urai.
    Nézzétek meg azt is, h mit művelnek jelenleg Európában az arab tavasz akcióval átmozgatottakkal.

  • SchumackerLady

    Figyelő!

    Ahhoz képest, hogy magácska úgymond egy „forradalmi vérű” asszonyság, mégis nyíltan pártolja az ellenforradalmat… Nem érez itt vajmi ellentmondást ?

    Ami pedig Miklós nagybácsikája „vörösségét” illeti, hogy annak ellenére „mégis mennyire megszedte magát”, ezt kettejüknek illett volna egymás között megbeszélniük, amikor Izraelben járt(ak)… Nemde ?

    Máskülönben ez a nagybátyja – ha jól veszem ki az ő hivatalos életrajtából – a fehérterror elől menekülve, illetve emigrációban, tehát kényszer körülmények között kezdett vállalkozásba, amiből tudása révén úgy meggazdagodott… Az ilyen tőkés karriereket kegyed eddig igen nagyra becsülte. Nem is oly rég még – joggal – a saját fiával büszkélkedett, hogy mennyire föltalálja magát minden üzleti szituációban. Akkor ezt éppen Faragó Miklóstól miért sajnálja ?

    .

  • SchumackerLady

    Figyelő!
    Portugália az ún. „nyugati övezethez” tartozott, s mivel Amerika és Anglia is „Horthy fejét” akarta, nem maradt más potentát megmentő, mint Sztálin.

    A . N ü r n b e r g i .[nem Müncheni*] Háborús Bűnösök Nemzetközi Bírósága lévén ismétlem nemzetközi, közös, nemzetközi döntéseket hoztak…
    ˙

    .
    * A győztes hatalmak közös akarattal azért választották helyszínül . N ü r n b e r g e t, mert Németország először, 1935-ben itt szülte meg az úgynevezett Nürnbergi Törvényeket, amelyekben a nemzetiszocialisták [a nácik] intézményesítették antiszemita ideológiájukat…

  • Nagyula,
    Magyarországot a németek nem szállták meg!A szövetséges tömeggyilkos csicskás országba BEVONULTAK!TRAGIKOMIKUS a szerencsétlen önszidolozgató vergődésed.Nem kötelező folytatnod.Így is tudjuk hová tartozol.Te csak csóválgasd a piros-fehér rongyaidat.

  • Figyelő,
    kár kapálódzni.horthy Ausztriába menekült és csak később fogadta be Portugáliába az idióta chorin ferenc és családja.Majdan kitartotta a luxus himkurvát egészen a kenderesi elpucolásig.Előbb azonban Sztálin védelmét élvezve csak”tanúként”hallgatták ki az általad Münchenné keresztelt Nürnbergi nemzetközi bíróságon.Ez viszont a győztes hatalmak és vezéreik Sztálin,Churchill,Roosevelt és az egész világ szégyene.

  • Úgy hívta be a nép a németeket ahogy ’56-ot letiporni a bolsevik hadsereget.

  • Nagyula,
    azt akarod mondani,hogy a németeket horthy hívta be?Mert a Szovjet Hadsereget Kádár hívta vissza.Ha nem így történik ,bizony sikerült volna a reváns 1945-ért.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2017 január 30
    6:06 de.
    Az úgynevezett Numerus Clausus nem kimondott zsidótörvény. A szövegében nincs említés a zsidókról, és csak később minősítették át a zsidókat vallási csoportból nemzetiségnek.
    A szövegben nemzethűség kitétel szerepel, így a szövegében csak a forradalmi baloldal amit kizár, vagyis azokat akiket politikailag megbízhatatlannak minősítettek.
    Faji törvénynek minősül, mivel etnikai alapon oszt el kvótákat, de a történeti hűséghez az is hozzátartozik, hogy a zsidó származású hallgatók még ezt a kvótát sem használták ki. Mintegy 40 % több hallgató lehetett volna a kvóta alapján, mint amennyi ténylegesen tanult. Vagyis a törvény szövege alapján csak nagy kerülővel lehet zsidó törvénynek nevezni megszületésének pillanatában.
    Viszont az első törvény ami megsérti a polgári jogegyenlőséget, ezért tekintjük a zsidó törvények előfutárának.

  • Nagy Gyula, igaza lehet.
    Mi nem hívtuk be a szovjetet, hanem Kádár elvtárs.

  • Egyiket sem hívtuk.
    Megtalálták azokat akik legalizálták a megszállásunkat.
    Horthy az utolsókig lobbizott mindenhol a háború ellen.
    Vannak jól dokumentált, ezzel igen makacs, csak komoly erőszakkal és csak ideig óráig takargatható dolgok.
    Horthy idején váltak a zsidók döntő súlyúvá a gazdaságban és a médiában.
    Ez volt az Ő dolga és a háborús hóhérságot (a nép és ebbe a zsidóságot is beleértem, vágóhídra vitelét) már nem vállalta be. Többek között a fiával fizetett ezért.

  • Nagy Gyula, ezt nem mertem beírni magam.

    Kiváncsi vagyok az itteni ellenvéleményekre.

  • Én már megedződtem azzal, h egy a központi program szerint lecserélendő értelmiségi családba születtem.
    Vannak akik megtörnek. Vannak akik megkeményednek és vállalják az erős kiszorítottságot.
    Már irkálok itt annyi ideje, h lehet képed arról, mit gondolok.
    Akkor érzem jól magamat amikor azzal a hittel cselekszem, h gyógyítom a világunkat.
    Azt mondják, az érzi jól magát aki az elrendelt útján jár.

  • Figyelő,
    képzeld el,hogy nincs ellenvélemény.N agy(alá)Gyulával”világ igazai egyesüljetek”.Kezdek intézkedni,hogy horthyt felvegyék a Jád vásémnél a világ igazai közé és drága emlékére fát ültessenek.Ti pedig hármasban tartsatok szentmisét hófehér lelke üdvéért.Ha lehet a kenderesi pöcegödör mellett.

  • Nagy Gyula
    2017 január 30
    1:08 du.
    Ez úgy marhaság ahogy van. Kicsi lapozgatni kellene a történelmet.
    A fiát a hatalomátmentési kísérlete miatt veszítette el. Némi alátámasztást igényelne ez a lobbi kérdés, mivel úgy tudom, területnövelő szándékai miatt pont az volt az érdeke hogy belépjen a háborúba. A zsidók deportálásának majdnem egésze az ő regnálása idejére esik. A tények úgy néz ki makacs dolgok, amit lehet ugyan tagadni, de minek?

  • Miert erzem az Agnes asszony szindromat? Minden nap ujra mossak azt a leplet, hogy kimossak a vert. Mi ertelme van? Horthy lelken rengeteg ember halala szarad, nem lehet tisztara mosni. Nem ertem ezt az igyekezetet, minden tenyt megeroszakolva. Rokonok? A fiaval fizetett? Az orszag nagy resze elpusztult miatta, a fia csak egy elhanyagolhato ezrelek, eleg pici buntetes azert amit csinalt. Abba lehetne mar hagyni, nem artatlan aldozat volt Magyarorszag. Megtortent, szomoru, ne hazudjuk el. Nem tehetunk rola, de ha allandoan tisztara akarjuk mosni, reszeseive valunk.

  • Most mit mondjak?
    A valós történelem ha jól használják, a tettek hosszútávú következményeit is megmutató tapasztalati kincsesbánya.
    Emellett igaz az, h minden múlthitből más jövő következik.
    Ezért hamisítja a vezérkar napi szinten is az épp aktuális szándékaikat beteljesítőre (a változó történelem).
    A népi tanmeséink végén az áll, h aki nem hiszi az járjon utána, vagy maradjon meg a hitében.

  • Deportálás?
    Mikor indították az első transzportot Német országba?
    Súlyos hiba deportálásnak nézni a hozzánk menekültek számára létrehozott táborokat.

  • Don Ovuz
    2017 január 31
    1:13 de.

    Nem mond akkora hülyeséget Gyula, bár ez nem biztos, hogy jól informáltságának köszönhető.

    A háborúba lépést sokáig elkerülte a magyar állam, 1942-ig. Versenyt futottak az idővel, mert volt egy pont, amikor már nem lehetett visszaszorítani a háborús uszítókat. Ti. a kisantant országok szinte önként és dalolva mentek a SZU ellen, további konc reményében. A belső széljobb pedig ezerrel támadta a mérsékelt kormányzatot a részleges revízió miatt.

    Horthy családja igen szerencsétlen sorsot ért, ami talán nincs összefüggésben a tetteivel, de van, aki hisz ebben. A nagy jövő előtt álló fia szörnyethal egy balesetben, a másik fia szingli marad, az unokája muszlim lesz, hát nem egy sikertörténetnek tűnik.
    Összességében az ország számára elkövetett végzetes döntéseket, de ezért nem ő viseli egyedül a felelősséget. A fideszes törikönyv pofátlanul azt állítja, hogy Horthy idején látszatparlament volt. Én csak azt mondom, hogy hasonlítsuk össze, hogy Horthy korában hány szellemi áramlat virágzott, folyóiratok voltak, és világraszóló felfedezések.

    Az az önműködő vagy milyen zongora, amivel Orbánék lobbiznak, hol van a C-vitaminhoz képest? Vagy a Nyugat c. folyóirat végig megjelent, nem úgy mint a Népszabó …

  • hazai lámpa,
    remélem nem akarsz beetetni minket azzal,hogy a C vitamint Szentgyörgyi Albert a Vereckei szoroson érkezve találta fel? Aranyoskám,ami Magyar országon ipari,tudományos,kulturális esetleg művészeti fejlődés volt nem a kisüsti pálinka,a karikás ostor,a bő gatya és a bornyúszájú ingujj érdeme.Ha nem hiszed vedd elő a kuruc in fos által összeállított”zsidó listát”.

  • gyuri10
    2017 január 31
    4:59 du.

    „Magyar országon ipari,tudományos,kulturális esetleg művészeti fejlődés volt”

    Csak nem azt akarod mondani, hogy a tudósok minden segítséget megkaptak Horthy idejében, hogy világszínvonalú kutatásokat folytassanak? Azért ontották a találmányokat, mert Magyarországon érdemes volt beruházni, voltak kutatóműhelyek?

  • Hollósy Gerti

    „tisztelthölgyeimésuraim”
    2017 január 30
    6:06 de.
    Kedves Gerti! 7:31

    „A /1.-ből kifelejtette az 1920.szeptemberi, úgynevezett Numerus Clausus törvényt…” – nem felejtettem ki, csak mivel korábbi, csak onnan kezdtem másolni…

    Don Ovuz
    2017 január 30
    5:08 de.
    Hollósy Gerti
    2017 január 29
    4:15 du.
    „Geyzával csak félig egyetértve, Horthy megmenekülése inkább annak köszönhető, hogy már az Egyiptomi csúcs idején megkezdődött a hidegháború. A nyugat ugyan szerette volna ha elítélik, de mivel regionális bíróságra tartozott az ügye, a keleti blokk hatásköre alá tartozott.”

    Természetesen értem és tudom, hogy Horty ügye a keleti blokk hatásköre alá tartozott, de ettől függetlenül, a mai napig mind csak találgatás, hogy miért úszta meg a büntetést. Mindentől függetlenül, hidegháború vagy bármi, háborús bűnös volt.

  • Vannak akik az egyik kottát nézik. Vannak olyanok akik a másikat.
    És vannak olyanok akik minden adat elemzésével egy logikai ellentmondásoktól mentes kép összeállítását végzik.
    Ezek azt is nézik, h az egyes kották milyen okkal és célirányossággal hamisítottak.
    Én mindenkinek ez utóbbit javaslom.

  • Hollósy Gerti
    2017 január 31
    7:01 du.
    A háborús bűn tekintetében nincs vita köröttünk.

  • hazai lámpa,
    újabb polírozó szövegedre ennyit:A családomban voltak építész mérnökök(2),gépész mérnökök(2),egy matematikus,aki a zsidó üldözések után egy nagy vállalat főkönyvelője lett.Igaz,hogy M.O.-on érettségiztek, de az egyetemet a harmincas évek elején Berlinben,Bolognában és Londonban végezték.A világot megmentő atomtudósokat,”idegenbe szakadt hazánk fiait”sem horthynak köszönhető(sic) amerikai állampolgárságuk mentette meg attól,hogy Auschwitzi füstként győzzék le a barátaidat.Persze most már könnyen ágálsz ellenünk.Jól kitanítottak Mária-Nosztrán!

  • Hollósy Gerti
    2017 január 31
    7:01 du.

    „Mindentől függetlenül, hidegháború vagy bármi, háborús bűnös volt.”

    1945-ben 477 halálos ítéletet hoztak a népbíróságok, ebből 195-öt föl is akasztottak. Köztük olyanokat is, akiknek nem sok közük volt a zsidóüldözéshez, pl. Bárdossy és Imrédy miniszterelnököket, azért mert beléptették a háborúba az országot. Sejtem, hogy a jószándék hajt bennetek a Donnal együtt, de gondoljatok már bele, mivel dobálóztok itt?

    Jobb lenne nektek attól, ha az öreg Horthy madzagot kapott volna? Hogy magyaráznátok meg a gyerekeiteknek, hogy az kapott madzagot, aki végülis megmentette a budapesti zsidókat? Függetlenül attól, hogy a saját s.ggét is féltette, de akkor is megmentette őket.

  • hazai lámpa
    2017 február 1
    7:40 de.
    Már kétszer is lezongoráztuk, hogy Horthy nem mentette meg a pesti zsidókat. Az átmeneti felfüggesztés a deportálásokban mindössze politikai törleszkedés volt.

    ” A zsidókat elsőként Kárpátaljáról szállították el, majd Észak-Erdély-ből, Észak-Magyarország-ról, az Alföld-ről és végül a Dunántúlról. Július 8-ig, két hónap alatt, több mint 430 ezer zsidót deportáltak Magyarországról, 95%-ukat Auschwitz-Birkenauba, ahol a döntő többségüket azonnal elgázosították. (Ferenczy alezredes szerint 434.351 főt, Veesenmayer szerint 437.402 főt szállítottak el, s hasonló számot támaszt alá a kassai pályaudvar parancsnokságának 401.439 fős adata is, mivel mintegy 20-30 ezer személyt nem Kassán át vittek ki Magyarországról.)

    A budapesti zsidók megmenekültek ettől a sorstól, mert Horthy Miklós kormányzó július 7-én leállította a deportálásokat, de a városban már júniusban megkezdték a zsidók összeköltöztetését, ekkor még úgynevezett csillagos házakba.”

    Szerinted a 437 000 elgázosított, és a Don-kanyarba küldött „ágyútöltelékek” nem érnek meg egy madzagot?

  • hazai lámpa
    2017 február 1
    7:40 de.
    Igen, mindenkinek jobb lett volna, ha madzagot kap. Jobb a megbékélésnek, ha a főbűnös lóg, és talán jobban szembe mert volna nézni az ország is a múlttal, az elkövetett bűnökkel.

  • hazai lámpa,
    végleg elhatároztad,hogy idióta szövegeddel fogod etetni az ide benézőket?Egyébként horthynak nem járt volna madzag.Jó erős ejtőernyő kötéllel szebben lógott volna ki a nyelve.Nézd meg szálasi,baky és endre lászló akasztását.Sokkal szebbek voltak,mint élve.

  • Orsós Elemér

    Don Ovuz
    2017 február 1
    10:53 de.
    A „jobb megbékélés” fejében mikor akartok abba belegyugodni hogy, az 1945 után születettek -bőven a valódi bűnösök jogos megbüntetése vagy kihalása után- érintettség híján egyáltalán nem kárhoztathatók a kollektív meghunyászkodtatásra?

  • Orsós Elemér,
    sem meghunyászkodást,sem erkölcsi tisztaságot a te népedtől nem vár senki.Mi,akik már elődeiteket is megszenvedtük,még azt se várjuk el,hogy ne szidolozzátok szégyenteljes történelmeteket.Tisztában vagyunk „emberi” képességeitekkel.

  • Don Ovuz
    2017 február 1
    10:53 de.

    „főbűnös lóg, és talán jobban szembe mert volna nézni az ország is a múlttal, az elkövetett bűnökkel.”

    Horthy, mint főbűnös, ezt hol olvastad, a teafűben? Azzal, hogy a kommunisták kinevezték Horthyt bűnbaknak, lehetetlenné tették az országnak a szembenézést. A magyarok ezáltal kivetítették a bűnt Horthyra, hogy az miért nem állította le a deportálásokat? Így nem kellett senkinek szembenéznie azzal, hogy ő mit tett volna hasonló helyzetben.

    Nem kell nekem elhinned, de ha csak a sz.rkeverés volt a célod, akkor én kérek elnézést. Egyébként Ungváry is hasonlót ír, ti. a kommunisták felmentették a népet azáltal, hogy mindent az úri osztályra kentek.

  • Don Ovuz
    2017 február 1
    10:49 de.

    „Szerinted a 437 000 elgázosított, és a Don-kanyarba küldött “ágyútöltelékek” nem érnek meg egy madzagot?”

    József Attila sorai jutnak eszembe az erkölcs csőszökről:
    Miért legyek tisztességes, kiterítenek úgyis,
    Mért ne legyek tisztességes, kiterítenek úgyis!

    Ha a vidéki zsidókat nem deportáltatja, akkor zsidóbérenc, ha a pestieket megmenti, akkor meg politikai nyerészkedő.

    Nem szívesen közlöm veled, de voltak itt olyan náci szimpatizánsok, akiknek nem voltak ilyen aggályaik, mert hittek a zsidó világ összeesküvésben, azt jónapot. Az anyagilag érdekeltekről nem is beszélve.
    Ezt sokkal nehezebb feldolgozni, mint hogy a vén tata nem kezdte szervezni az ellenállást. Az igazi kérdés, hogy hányan álltak volna Horthy mellé fegyveresen, hogy megvédjék a zsidókat?

    A Don-kanyarba azért mentek a csapatok, mert a hadsereg tisztikara „égett a vágytól hogy harcoljon”, és mert a széljobb a teljes revíziót erőltette. Ha Horthy háborús uszító és felelőtlen politikus lett volna, megmondanám, de nem volt az. Gömbös Gyula sokkal radikálisabb volt, és németbarát, háborúpárti.

  • hazai lámpa
    2017 február 1
    6:44 du.
    A döntéshozók felelőssége.
    Már sokféleképpen próbáltad levakarni róla a piszkot, de a népirtásban való részvétel felelőssége alól nincs felmentés. A személyeskedés irányába történő orientációd sem változtatja meg a történelmet, maximum téged minősít.

  • Orsós Elemér
    2017 február 1
    2:48 du.
    A ’45 után születettek bűntudatának abban kellene megnyilvánulnia, hogy kigyomlálja a rasszizmust. Nem meghunyászkodás, nem alázat, felelősségérzet az iránt, hogy soha többet hasonló.

  • Érdemes meggondolni a (Jahve által parancsba adott) bosszú lihegést.
    Ha mi komolyan vennénk, akkor ki kellene minden zsidót irtanunk a Kánaánitákon elkövetett népirtás miatt.
    Judeokrisztiánokként kötelességünk lenne (isteni parancsra) megtennünk.
    És nem kell ennyire visszamennünk a múltba.
    Megnézhetjük a nagy gyarmatosítási hullámban részt vettek vallási összetételét is.
    Az pedig egyértelmű, h a világháborúkban való részvételünk és az ezek utáni büntetések (arányosítottan) köszönő viszonyban sincsenek egymással.
    Annyi, h hamisítottak hozzá valamiket, h jobban indokolható legyen.

  • Tüske Zsófia

    hazai lámpa: vitéz nagybányai Horthy Miklós m. kir. kormányzó nevezte ki a Gömbös, Darányi, Imrédy, Teleki, Bárdossy és Kállay kormányokat, aláírta az általuk hozott törvényeket, ezért nem menthető fel a történelmi felelősség alól. Nem kell a szerecsenmosdatás.

  • Tüske Zsófia

    Orsós Elemér: kollektív meghunyászkodás természetesen nem várható, de a hibás és bűnös politika következményeit nem elkenni kell, hanem a megfelelő tanulságot levonni és a jelenben azokat nem szabad elkövetni.

  • Don Ovuz
    2017 február 1
    11:28 du.

    „A döntéshozók felelőssége.”
    Döntsd már el, hogy akkor most mit is akarsz? A döntéshozók felelősségét elismertetni vagy a magyarok szembenézését? Mert a kettő nagyon nem ugyanaz.

    Horthynak szerintem abban van felelőssége, hogy antiszemita volt, és tekintélyuralmi rendszert épített ki. Az úri középosztály a társadalmi problémákat azzal próbálta hárítani, hogy a szocdemek és a liberális értelmiségek követeléseiből zsidókérdést csinált, ti. azért követelőznek, mert zsidók.

    „Már sokféleképpen próbáltad levakarni róla a piszkot, de a népirtásban való részvétel felelőssége alól nincs felmentés.”
    A mocskot megpróbálom leszedni azokról, akikre igaztalanul rákenik. Én ilyen vagyok, utálom a boszorkányüldözést és a szellemi lincselést, nem tehetek róla. A népirtásnak Horthy nem volt kezdeményezője, és igyekezett ettől távolmaradni. Részlegesen tett ellene.
    Voltak viszont olyan magyar politikusok, akik a németek részére történő deportálásban látták az egyetlen, végső megoldást.

    „A személyeskedés irányába történő orientációd sem változtatja meg a történelmet, maximum téged minősít.”
    Ebben a témában nem vagy képes értelmes párbeszédre, csak hajtogatod a Horthy-mantrát, mint egy szdsz-es.

  • Tüske Zsófia
    2017 február 2
    5:33 de.

    „vitéz nagybányai Horthy Miklós m. kir. kormányzó nevezte ki a Gömbös, Darányi, Imrédy, Teleki, Bárdossy és Kállay kormányokat, aláírta az általuk hozott törvényeket, ezért nem menthető fel a történelmi felelősség alól. Nem kell a szerecsenmosdatás.”

    Ezekből Darányit és Imrédyt menesztette, pont a szélsőségesség miatt. Gömbössel is ez volt a szándéka, de az addigra meghalt. Bárdossy és Kállay nem voltak széljobbosok. Teleki antiszemita volt, de emellett háborúellenes, és a békés revízió híve.

    Tudom, könnyű lenne azt mondani, hogy mindenért a mocskos keresztény-nemzeti kurzus a felelős ebben az országban, de nincs így. Ha a dupla nulla polgári radikálisok vagy szocdemek vannak uralmon, azok vajon hogyan álltak volna ellen a németbarát szélsőjobbnak?
    Németországban ki a nagyobb bűnös? A vén, szenilis Hindenburg, aki kinevezte Hitlert kancellárnak, vagy a liberálisok, akik elűzték a császárt?

  • Tüske Zsófia,
    világosan és értelmesen írsz.Az egyetlen probléma,hogy nem veszed figyelembe,kiknek is koptatod a klaviatúrát.”Disznók közé szórsz gyöngyöt.”

  • hazai lámpa
    2017 február 2
    8:01 de.
    Mit ad Isten, P.P. párti vagyok, az meg jobboldal.
    Partido Popular. De ez mindegy.
    A magyar történelemben ez folyamat volt, amiben mindenkinek megvan a maga szerepe.
    Tüske Zsófia szépen leírta a lényeget, minek ugyanazt más szavakkal leírni. Tudtommal Gömbös építette ki a Németekkel a kapcsolatokat, amit Horthy folytatott.
    Darányit valóban a nyilasokhoz fűződő kapcsolata miatt mondatta le, de mint tudjuk, már a kezdetek kezdetén riválisa volt Szálasi. Imrédyt zsidó őse miatt mondatta le.

  • Az antiszemitizmus egy IDEOLÓGIA és nagyon hamis ideológia.
    Ezt már korábban is megírtam.
    A semita Sém vérvonali leszármazottja.
    Az Askenázik nem Sém leszármazottai.
    Az arabok (zömmel Muszlimok) igen.
    Az pedig történelmi tény, h Horthy hagyta a zsidóságot szabadon érvényesülni a gazdaság minden területén.

  • Orsós Elemér

    gyuri10
    2017 február 1
    5:19 du.
    Hát amondó vagyok ne kezjünk el megint befejezhetetlen vitát arról hogy, kinek szégyenteljesebb a történelme, mert a Tietek sem tündérmesékbe illő, másrészről mi nem védjük megkérdőjelezhetetlen dogmákkal és hihetetlen, misztikus isteni igazolásokkal a küldetésünket, ezért már eleve nem fair a fajelméleten alapuló rivalizálásotok.

  • Nagy(alá)gyula,
    hány kilós pontyot fogtál ki az északi jeges tengerből?
    Az unokámnak már van papucsa.Jó lesz neked sapkának?
    Más…a villamoson egy pasi kérdi,uram,legyen szíves megmondani hány óra van.A válasz:Szerda. Áááá,azt hittem az első kocsi bakján ülünk. Háááát…ilyenek a te szövegeid.

  • Orsós Elemér

    Don Ovuz
    2017 február 1
    11:31 du.
    A rasszizmus nem velünk és általában bármely más néppel kezdődött akikkel érintkezésbe kerültetek, hanem már akkor, amikor minden gojt alsóbbrendű baromnak minősítettétek, ami azért jópár ezer évvel ezelőttre datálható!

  • Orsós Elemér

    Tüske Zsófia
    2017 február 2
    5:35 de.
    Ne röhögtess, az elmúlt 72 évünk nem erről szólt? De, csak mi nem jutottunk el a németek kutyába ereszkedéséig, ez a probléma?

  • Don Ovuz
    2017 február 2
    1:00 du.

    „Tüske Zsófia szépen leírta a lényeget, minek ugyanazt más szavakkal leírni. Tudtommal Gömbös építette ki a Németekkel a kapcsolatokat, amit Horthy folytatott.”

    Az agytröszt Bethlen István volt, és még néhány arisztokrata és zsidó nagytőkés volt ebben a körben, pl. Chorin Ferenc. Azért esett Gömbösre a választásuk, mert az 1929-es gazdasági világválság miatt romokban volt az ország gazdasága.
    1935-ben ugyanez a kör dönt a menesztéséről, a fasizálódásból nem kérnek.
    DE a magyarok közül sokat megragadott Gömbös politikája, a kormánypárton belül lettek hívei a felső középosztályból, a tisztikarban a híveit nevezte ki, és a választásokon is jól szerepelt országosan a pártja (NEP).
    Kormányképes polgári baloldal Magyarországon ebben az időben nincs, a szocdemek és Kisgazdák vereséget szenvednek a választásokon. Ez csak részben magyarázható a választási visszaélésekkel.

    Nem azért, mert hülyék és gonoszak az emberek. Az ok a magyar társadalom szerkezetében keresendő, ti. a társadalmi és politikai polgárosodás csekély mértéke, a gyökerei nyilván a dualizmusig nyúlnak vissza. A parasztságnak, (keresztény) értelmiségnek, hivatalnokoknak és még a munkások egy részének is megfelelt volna az erős kormány, amelyik kézben tartja a gazdaságot, és visszaszorítja a nagytőkét.

    Imrédy esetében az csak egy trükk volt, hogy van zsidó őse, az igazi ok nem ez volt.
    A németekkel elsősorban gazdasági kapcsolat épült ki, de ezt fél Európa művelte, pl. svédek.

  • Orsós Elemér
    2017 február 2
    5:51 du.
    A rasszizmus ott kezdődött, amikor az egyik ősember fejbe csapta a másikat, mivel más törzshöz tartozott. A kérdés, hogy muszáj ezen a szinten megrekedni?

  • hazai lámpa
    2017 február 2
    6:21 du.
    Most amikor nem dogmatikusan hajtogatod Horthy ártatlanságát, több ponton tudunk egyetérteni. Közelítünk ahhoz az állásponthoz, hogy ez egy folyamat része. Ebben van gazdasági, társadalmi, politikai érdekeltségi ok, és nagy szerepe van még a német propaganda gépezetnek is, amivel sok embert megfogott.
    Bár ezek a dolgok átmentek Horthy asztalán, vagyis az alap kérdésben azt hiszem soha nem jutunk konszenzusra, mivel meg lettek volna az eszközei arra, hogy ne torkolljanak a dolgok népirtásba.

  • hazai lámpa
    2017 február 2
    6:21 du.
    Még egy zárómondat, mielőtt leveszem a jelölés a cikkről.
    Alapállás az, hogy Horthy rasszista, vagyis az eszközöktől és lehetőségeitől függetlenül nem is volt szándékában megelőzni, vagy leállítani a dolgokat. Az, hogy nemzetközi nyomásra leállította a deportálások utolsó fázisát, nem menti fel az előzmények alól. Ennek egy oka volt: Szalonképesen tartani a kormányát a háború utánra. Akkor már nyilvánvaló volt az is, hogy a németek elveszítik a háborút.

  • gyuri10

    2017 február 2
    5:33 du.

    De, legalább az impérium újabban kimarad – vagy csak ritkul!

  • A judaizmus (ami zsidóvá tesz) egy IDEOLÓGIA.
    A rasszizmus biológiai meghatározás.
    Horthynak a zsidósághoz való hozzáállását az mutatja egyértelműen, amit béke időben, nagy szabadságfokkal tett.
    A két világháború közötti időszakban hatalmas volt a zsidóság térnyerése. A gazdaság minden ágazatában. Ebbe beleértve a média (film, zsurnalisztika, szórakoztató ipar) területét is. Ebben nem kis szerepe volt a szintén jól dokumentált állami megrendeléseknek is.
    Aztán az egyre erősödő nemzetközi szintű háborús szorításban ellenállt amiben és ameddig csak tudott.

  • Don Ovuz
    2017 február 3
    12:37 de.

    Ez valami fenyegetés, hogy leveszed a jelölést? Vagy csak kifogytál az érvekből?

    Tudtommal sehol nem írtam, hogy Horthy ártatlan lenne. Azért írok, mert a magyar iskolákban még a ballib kormányok alatt se tanították, hogy „náci tömeggyilkos” lenne, ami itt sokszor megjelent egy időben. Antiszemita és tekintélyelvű politikája a Szent István-i állameszme címen szerepel a történelem leckékben. (fideszes törikönyvben is hasonló)

    A felelőssége szerintem abban van a népirtás vonatkozásában, hogy ami számára egy sima keresztény-nemzeti politizálásnak tűnt, az vajon hogyan készítette elő a náci kollaborációt? Kollegája és tisztelője, Kozma Miklós kiábrándult (Ormos Mária), és „1941 őszén képes volt elismerni: a borzalom, ami történt és történik, „a mi bűnünk”. Horthy (és Bethlen, Teleki) tagadta, hogy az „úri” antiszemitizmus, a német érdekek gazdasági kiszolgálása a nácizmus, fasizmus előszobája lenne.

    Szóval, ha valaki a magyarok szembenézését firtatja, legalább három szintet kell megkülönböztetnie: a széljobbot, az úri középosztályt, és a népet, amelyik a propagandából szerezte az információit.
    Nem tudom, hogy a Gömbösre szavazó Pista bácsinak Alsóbögyörösről mennyi tudomása volt Hitler hülyeségeiről? Vagy Matolcsy Mátyásnál nem lehet-e figyelembe venni azt is, hogy a szegények közt akarta szétosztani a zsidóvagyont, nem magának? Hogyan viszonyuljunk ahhoz, hogy Horthy szerint Chorin Ferenc „ugyanolyan jó magyar”, mint ő vagy Baky? stb.

    De újra mondom, ha valakinek csak a fröcsögés a célja, akkor én kérek elnézést a kérdéseimért.

  • Don Ovuz 12:02, „A rasszizmus ott kezdődött, amikor az egyik ősember fejbe csapta a másikat, mivel más törzshöz tartozott. A kérdés, hogy muszáj ezen a szinten megrekedni?”
    ……
    Az egyik ősember azért csapta fejbe a másikat, mert az átpofátlankodott a vadászterületére. A mai napig ez a problémák gyökere. Tiszteletben kell tartani a mások tulajdonát – legyen szó anyagi, társadalmi vagy kulturális tulajdonról – és nem lesz semmi probléma.

  • Don Ovuz
    2017 február 3
    12:37 de.

    Ha nem is olvasod, de azért megkérdezem, mire alapozod sommás állításaidat, ami nemegyszer tárgyi tévedéseket is tartalmaz? Mire alapozod, hogy Horthy

    1. „meg lettek volna az eszközei arra, hogy ne torkolljanak a dolgok népirtásba”?
    2. „nem is volt szándékában megelőzni, vagy leállítani a dolgokat.”?

    A német megszállásig Horthy megelőzte, megakadályozta a deportálást. A Margarete-hadműveletet (1944. márc.) a magyar különbéke tapogatózások (1943!) miatt vetette be Hitler. Ezek szerint már 1943-ban látta a kormány, hogy a németek nem nyerik meg a háborút?.

    „Szalonképesen tartani a kormányát a háború utánra.”

    A szövetségesek 1944 tavaszán figyelmeztetik Horthyt a zsidók üldözése miatt (ekkor még nem a zsidók kiirtása miatt).
    A Frantic Joe (1944. jún. eleje) hadműveletben Miskolcot, Szegedet, Kolozsvárt és más magyar városokat bombáznak az angol-amerikai repülők, megbénítva 3 napra a vasúti forgalmat.
    Ugyanezen napokban az Auschwitz jegyzőkönyv kikerül Svájcba, és onnan a nemzetközi sajtóba.
    Június 25-től sorra futnak be Horthyhoz a tiltakozások Roosevelt-től, a pápától, a svéd királytól.

    A június 26-ai koronatanácson Baky és Endre a kormányzó arcába nevetnek szinte, és tervezik a budapesti zsidók deportálását. Ezután történik a csendőrpuccs, és Horthy július 6-án leállítja a deportálásokat.

    Summa summarum: Horthy nem nyilatkozhatott büntetlenül kormányának tagjai előtt (Ormos). És ezzel nem akarom Endrét és Bakyt a farkasoknak odadobni, de sajnos az övék az ősbűn, amivel szembe kell nézni a magyaroknak, nem a vénemberé.

  • hazai lámpa
    2017 február 3
    4:24 du.

    Ezt a részt szeretném külön is beadni, mert ez a lényeg kiemelve:

    már 1943-ban látta a kormány, hogy a németek nem nyerik meg a háborút?.

    “Szalonképesen tartani a kormányát a háború utánra.”

    A szövetségesek 1944 tavaszán figyelmeztetik Horthyt a zsidók üldözése miatt (ekkor még nem a zsidók kiirtása miatt).
    A Frantic Joe (1944. jún. eleje) hadműveletben Miskolcot, Szegedet, Kolozsvárt és más magyar városokat bombáznak az angol-amerikai repülők, megbénítva 3 napra a vasúti forgalmat.
    Ugyanezen napokban az Auschwitz jegyzőkönyv kikerül Svájcba, és onnan a nemzetközi sajtóba.
    Június 25-től sorra futnak be Horthyhoz a tiltakozások Roosevelt-től, a pápától, a svéd királytól.

    A június 26-ai koronatanácson Baky és Endre a kormányzó arcába nevetnek szinte, és tervezik a budapesti zsidók deportálását. Ezután történik a csendőrpuccs, és Horthy július 6-án leállítja a deportálásokat.

    Summa summarum: Horthy nem nyilatkozhatott büntetlenül kormányának tagjai előtt (Ormos). És ezzel nem akarom Endrét és Bakyt a farkasoknak odadobni, de sajnos az övék az ősbűn, amivel szembe kell nézni a magyaroknak, nem a vénemberé.

    És ezzel nem Horthyt védem, gyengébbek kedvéért.

  • Don Ovuz
    2017 február 3
    12:37 de.

    Én nem minősítem a nemzetközi nyomást, amitől te annyira el vagy ájulva, de aki tudja, mennyi kétszer kettő, az rakja össze az események naptárából …

    Az erdélyi zsidókat 1944. június 7-éig bezárólag deportálták.

    A Frantic Joe jún. 2-án kezdődött, olyan nagyvárosok bombázásával, mint Miskolc, Szeged, Debrecen, Szolnok, Kolozsvár, Nagyvárad.

    Wikipédia
    „1944. június 2-án érte Miskolcot a legsúlyosabb bombatámadás, mely a „Frantic Joe” hadművelet keretében Magyarország egyik legfontosabb vasúti csomópontjai ellen irányult. Délelőtt 10 órakor 100 B–17 Flying Fortress és B–24 Liberator amerikai nehézbombázó támadt a városra. A szövetséges nagyhatalmak gépeit olasz támaszpontokról, Foggia környéki repülőterekről indították. Három hullámban, körülbelül 200 tonna robbanóanyagot (romboló-, illetve gyújtóbombát) dobtak le a Tiszai pályaudvartól a piactérig érő sávban. Az amerikai légierő gépei több hullámban bombázták a gyalogsági, a tüzérségi, a lovassági laktanyát, a Tiszai pályaudvart, a helyőrségi kórházat, a Búza téri vásárcsarnokot, a Szilágyi Diskant gépgyárat,[1] és a Madarász Viktor utca lakóházait. A támadók jelentései szerint sem légvédelmi tűzzel, sem ellenséges vadászgépekkel nem találkoztak.

    A bombázás következtében 420 ember megsebesült, 206-an meghaltak.[2] Az áldozatok között sok volt a 14 éven aluli gyermek.[3] A városban 160 lakóház omlott össze, 600 megrongálódott. Elpusztult a járványkórház és vásárcsarnok közel kétharmada, súlyos sérüléseket szenvedett az Erzsébet kórház. A Tiszai pályaudvar 20%-a sérült meg, a rendező pályaudvar épületei elpusztultak.”

  • 1942 vége, 1943 eleje: Sztálingrád, Don-kanyar. Tudhatta, aki nem volt hülye, hogy vége…

  • hazai lámpa,
    először is nem Amerika és a szövetségesek üzentek hadat M.o.-nak. Borzalmas bűn,hogy az ellenséget merték bombázni.A magyar hadsereg tisztességes,humánus viselkedésére Ukrajnában és mindenhol ahova bezúgott a fergeteg,a szittya rohanó sereg örülni kell,hogy csak bombáztak néhány várost és meghalt 206 ember.1945 után,pedig csak 44 évig tartották megszállva.Bizony nagyon is emberséges körülmények között és nem csináltak egy magyar-rezervátumot valahol az Ural hegység környékén.Emlékeztess rá,hogy a 600.000 magyar zsidó mikor üzent hadat,amiért gettóba kellett zárni,a MÁV-val elszállítatni megsemmisítő lágerekbe és akik még megmaradtak abból 5000-et a Dunába lőve kellett kiirtani.Végtelenül sajnálok minden sebesültet,minden halálos áldozatot.Különösen a 14 éven aluli gyerekeket.Te is sajnálod a százötven ezer magyar állampolgárságú zsidó gyereket vagy a hat millióból a másfél millió gyereket? Avagy te is szelektálsz a rámpán?

  • hazai lámpa,
    te egy igazmondó gép vagy.horthy csak félt a csendőr puccstól!Ami ellen felhozatta Koszorúst és esztergomi páncélosait a csendőrök kiparancsolására Budapest területéről.Csendőr puccs csak a te rémálmaid szüleménye.

  • charlie,
    ehhez az iránymutató mondásodhoz gratulálok.Kár,hogy az anyagi, társadalmi és kulturális tulajdonokhoz nem írtad hozzá az emberi méltóságot és az emberi életet.Lehet,hogy nem véletlenül hagytad ki?

  • JichakPerlmutter

    Gyuri 10! 2:55-3:42

    G R A T U L A ! ! !

    .

  • JichakPerlmutter

    ˙

    Almási Alma ! 3.40 🙂

  • Almási Alma
    2017 február 4
    3:40 de.

    „1942 vége, 1943 eleje: Sztálingrád, Don-kanyar. Tudhatta, aki nem volt hülye, hogy vége…”

    Te olyan okos vagy, hogy nem is tudom, miért nem kaptál még Nobel-díjat?

    Magyarország 1941 júniusában lépett be a háborúba, akkor még semmit nem lehetett tudni, nemcsak az eredményről, de a végső megoldásról sem.

    1941 júniusában Werth Henrik vezérkari főnök meg volt győződve a németek győzelméről, őt augusztusban lemondatták, mert még több katonát akart a frontra küldeni. A német sereg 1941. decemberben Moszkva alatt elakadt.
    Utódja, Szombathelyi Ferenc ugyanekkor nem hitt a németek győzelmében, és 1942-ben „egy petákot se fogadott volna le rá”. 1942 áprilisban kiküldték a 2. hadsereget az orosz frontra.

    Te biztos olyan okos vagy, hogy egymagad keresztbe feküdnél az úton a Betyárseregnek, és akkor azok megállnak. Egyrészt Kelet-Európában nem volt akkor olyan helyzet, hogy nagyon ellene lehetett volna mondani a németeknek. Másrészt próbáld meg megértetni háborús fanatikusokkal, hogy nem igaz az, amit a szemükkel látnak.

  • gyuri10
    2017 február 4
    2:55 du.

    Neked biztos fáj az igazság, de rákényszerítesz: mi volt a célja a szövetségeseknek?

    A zsidók kiszállítását akarták megakadályozni, vagy ipari létesítményeket bombáztak inkább?

  • hazai lámpa,
    elvárnám tőled,hogy több mint 70 év távlatából észre vedd,hogy a háborúkban az ipari,gazdasági és katonai célpontokat szokták megsemmisíteni.Csak a nácikról tudok ,akik kiprovokáló bombázást hajtottak végre Kassán.A szövetségesek pedig teljes erővel a náci fenevadat verték szét.Köztük a magyar királyi szittya fergeteget is. A háború célja nem a zsidó mentés volt.A világ akkori szennyének szétverésével megmentették a zsidó nép nagy részét,akkor is ha nem ez volt a közvetlen cél. Capisce?

  • Hazai lámpa Don Ovuznak:

    „Ha nem is olvasod, de azért megkérdezem… Mire alapozod, hogy Horthy

    1. “meg lettek volna az eszközei arra, hogy ne torkolljanak a dolgok népirtásba”?
    2. “nem is volt szándékában megelőzni, vagy leállítani a dolgokat.”?

    A német megszállásig Horthy megelőzte, megakadályozta a deportálást. A Margarete-hadműveletet (1944. márc.) a magyar különbéke tapogatózások (1943!) miatt vetette be Hitler. Ezek szerint már

    1943-ban (!!!!!!)

    látta a kormány, hogy a németek nem nyerik meg a háborút?.”

    Majd ismét hazai lámpa írta:

    „Ezt a részt szeretném külön is beadni, mert ez a lényeg kiemelve:

    már 1943-ban látta a kormány, hogy a németek nem nyerik meg a háborút?.”

    Mire én (Almási Alma) válaszoltam:

    „1942 vége, 1943 eleje: Sztálingrád, Don-kanyar. Tudhatta, aki nem volt hülye, hogy vége…”

    Mire hazai lámpa jól ledorongolt:

    „Te olyan okos vagy, hogy nem is tudom, miért nem kaptál még Nobel-díjat?
    Magyarország 1941 júniusában lépett be a háborúba, akkor még semmit nem lehetett tudni, nemcsak az eredményről, de a végső megoldásról sem. ”

    Lámpa! Te magadat sem olvasod? 😀 😀

  • hazai lámpa, szerintem, megtanulta az akkori eseményket, azaz jól informált történelmi eseményekről.

    Szerintem, Horthy NEM volt náci . Én viszont akkoriban javában éltem és emlékszem a történtekre.
    Nagy Gyulának is, jók a beírásai errről a témáról. Én nem nyilatkozom, mert Gyuri mindjárt rám rohan.

  • Kedves Figyelő!
    Megértem, h Benned is működik a TABU FÉLELEM.
    A félelmeid oszlatása érdekében is érdemes megnézned, h a legfelső szintről vezérelten korszakváltó átalakítást végeznek. Ehhez nemzetközi szinten TÖRTÉNELMI MESÉK átírást is csinálnak.
    Az álellenzéki (konteo) területről indított átírás már egy ideje megjelent a központi (hivatalos) média felületeken is.
    Pár hete egy MTA címkézettségű propaganda munkást hallgattam. A produkciójában az szerepelt, h az osztrákok már azt mondják, az anslussz valójában (az akaratukkal ellenkező) megszállás volt. A mi nagyon negatív képünket pedig Moszkva nyomására kellett létrehoznunk.
    Rabbik nyilatkoznak, h a holokauszt szégyenteljes üzletággá vált és ehhez …. .

  • Kedves Klárika,
    soha nem rohanok se rád se hozzád.Miattam azt írsz amit akarsz.Az, hogy néha beszólok az írásaidra ne úgy vedd,hogy moderálás.Mindössze modortalanságnak számítsad amit én művelek ezen az oldalon.Az már maga a szemtelenség,hogy népemhez hű vagyok és csak akkor kapom fel a vizet,ha valaki(pl.hazai lámpa vagy az emeritus)hazugságokat ír vagy azt az államot támadja amelyben a magyarok humánumából kifolyólag én és még néhány ezer túlélő élünk.

  • A hazai lámpa által ide citált szerzőkhöz:

    Csak Ormos Máriához tudok hozzászólni, mert az ő munkásságából ismerek valami keveset. Ahogyan lámpa itt használja az ő eredményeit, az szégyenteljes. Ormos Mária történész, az eseményeket taglalja, de nem feladata – nem is teszi meg – az erkölcsi ítélkezés, se pro, se kontra. A tudomány már csak ilyen. (a többi „bizonyítékot” nem tudom megítélni, de gyanítom, a helyzet hasonló.)

    Az erkölcsi ítélkezés az egyházak dolga lenne, de tudjuk, az egyházak elfogultak (félreértés ne essék, a zsidók is).

    Másrészt az erkölcsi ítélkezés mindenkinek saját feladata is, amely szükséges a későbbi viselkedés, és a tanulságok levonása érdekében. Nem „kollektíve” kell szembenézni a múlttal, hanem egyénenként, MINDENKINEK. Úgy látom, ebben némelyek elég rosszul állnak, sajnos, és ez rossz jövőt jósol nekünk, magyaroknak…

  • Kedves Figyelő, tőled nem is vár senki mást (szerintem gyuri10 sem). Kamaszéveidet Horthy és Mindszenty imádatában élted le, működésüket szerencsésen megúsztad, szemben a kommunisták működésével. Jóidején megléptél innen, és nem volt (és ma sincs) módodban a valóságos hétköznapi magyar életben megítélni a XX. századi történelem hatásait a mai és tegnapi életünkre, így reális ítéletet sem tudsz mondani.
    De minek is?

  • gyuri10
    2017 február 5
    4:56 du.

    „az ipari,gazdasági és katonai célpontokat szokták megsemmisíteni”

    Auschwitztól pár kilométerre is bombáztak valami gyárat.

  • Almási Alma
    2017 február 6
    4:14 de.

    Szerintem akkora katyvasz van a fejedben, mint egy szottyos alma belsejében. Egyik szavad vered a másikkal. Most akkor döntsd már el, hogy a magyarok egyénileg bűnbánjanak vagy kollektíven? Plusz még azt is odaírod, hogy az „egyházak” ítélkezzenek.

    Én már fél éve leírtam, hogy engem mi vezérel. Az evangélium igéi: Ahol Jézus a fügefa kivágásáról beszél, és azoknak szól, akik hírül viszik neki, hogy Pilátus az áldozati állatok vérével elegyítette zsidók vérét. Valamint az a rész, ahol a farizeusok arról szavalnak, hogy ők atyáik idejében nem ölték volna meg a prófétákat.

    Ezek az igék arról szólnak dióhéjban: hogy ne mutogassunk ujjal a bűnösökre, próbáljuk levonni a tanulságot az akkori eseményekből, a megholt áldozatoknak már nem segít, ha díszes emlékműveket állítunk, és szavalunk róluk.

    Ormos Máriáról (és Ungváry Krisztiánról) annyit, hogy szerintem korrekten idézem az állításait, de természetes, hogy különböző következtetést le lehet belőle vonni. Semmi bajom, ha valaki mást olvas ki belőle. De te nem ezt csinálod, csak gyanúsítgatsz, nulla bizonyíték nélkül.

  • Almási Alma
    2017 február 5
    5:07 du.

    Mi a kérdés konkrétan? Mert ebből csak az derül ki, hogy valamit nagyon le akarsz leplezni, de nagyon nem találsz ellenem semmit.

    A tények: Magyarországon a harmincas években a politikai felállás a következőképpen alakult:
    1. Bethlen és a zsidó gyárosok alkották a konzervatív-liberális csoportot, ők az 1920-as állapotok fenntartását akarták.
    2. Gömbös és az úri középosztály egy része szélsőjobb lett, és a fasizmus volt a politikai ideálja.
    3. A hadsereg és a közigazgatás önálló hatalmi ággá vált, és szintén széljobbra tolódott. Ennek oka volt az is, hogy túl sok volt az értelmiségi, ezért az egyetemisták körében hódítottak a széljobbos csoportok.

    Ilyen körülmények között Bethlenék 1941-ig kimaradtak a háborúból, miközben a széljobb szorította őket. 1941 júniusában még nem lett volna muszáj belépniük.
    De a kisantant országok szaladtak önként és szinte dalolva a németek oldalán az oroszok ellen. A hadsereg harci lázban égett, és Werth Henrik vezérkari főnök meg volt győződve a németek győzelméről.
    Ha te olyan okos vagy, akkor mondd már meg, hogy szerinted mit kellett volna csinálnia Horthynak?

    1941. decemberben a Wehrmacht Moszkva alatt elakadt. 1942-ben az új vezérkari főnök, Szombathelyi már egy petákot se fogadott volna le rá, hogy a németek győznek, mégis kiküldték a frontra a 2. hadsereget 1942 áprilisban. Ennek az az oka, hogy 1. a németekkel kötött régebbi szerződést teljesíteni akarták 2. a dolgok némileg önjáróvá alakultak, és a hadsereg és a közigazgatás nagy része végig németpárti maradt.

    Ha ezt a mai korra lefordítod, akkor nem hasonló kérdések állnak előtted?
    A valóság se sokkal szebb, de legalább azért ítéljük el Horthyt és Bethlent, amiben valóban hibáztak: nem hitték, 1. hogy a németekkel való szövetség elősegíti a belső fasizálódást
    2. hogy bizonyos engedmények a hazai széljobbnak, nem kifogják a hazai zsidóüldözők vitorlájából a szelet, hanem inkább dagasztják.

    És végig a korszakban ott lebegtek a fejek fölött ugyanazok a szociális kérdések, amiket a ballib értelmiség a rendszerváltás után szintén nem tudott megoldani. Csak ugye ha az szdsz hirdeti a nagybirtokot meg hogy a külföldi tőkéseknek adjunk el mindent, mert azok adják a munkát, akkor az szép és előremutató dolog szerinted. Ha Horthy tesz hasonlót, akkor neki vágjuk el a nyakát.

  • Almási Alma
    2017 február 6
    4:20 de.

    „Kamaszéveidet Horthy és Mindszenty imádatában élted le,”
    Egy kezemen nem tudom megszámolni, hogy Figyelő hányszor írta le, hogy őt taszította a Horthy család körüli felhajtás, amiknek az volt a célja, hogy a kormányzót és az államot tiszteljék az emberek. Pl. festmények, rádióbeszédek, jótékonysági akciók, Miklós nevenapja stb.
    Mindszenty a világháború előtt még nem volt híresség, ha jól tudom.

    „és ma sincs) módodban a valóságos hétköznapi magyar életben megítélni a XX. századi történelem hatásait a mai és tegnapi életünkre, így reális ítéletet sem tudsz mondani.”
    Te talán nem kivételezett helyzetben éltél idehaza? Pesti vezető értelmiségiek és politikusok ismeretségével bírsz, ami szép dolog. De a magyar valóságról vajon mennyit tudsz? És jogod van-e a saját kis szűk körödből kikiabálni, hogy mindenki fogadja el szentségnek, amit te Horthyról vagy a jobboldalról, vagy bármi neked nem tetsző dologról sommásan megfogalmazol?

    Egyébként érdekesek lennének a kommnentjeid, ha nem hirdetnéd folyton, hogy a zsebedben hordod a bölcsek almáját.

  • Figyelő
    2017 február 5
    10:46 du.

    Tegnap a hírtv-n elkaptam a Sznobjektív műsor végét. Ezt egy fiatal kritikus, Puzsér csinálja, és nagyon őszinte, főleg amióta Simicska haragban van Orbánnal. Mindig 10 pontot fogalmaznak meg egy témáról, pl. 10 leghíresebb magyar, 10 ok, miért nem bukik meg Orbán Viktor? Stb.

    A rendszerváltás 10 legfőbb bűne közül az első helyre tették tegnap: elmaradt a szembenézés a kommunista bűnökkel. A műsorvezetők szerint a ballib kormányok egy centit nem tártak föl a kommunisták visszaéléseiből, de a jobbos kormányok se tették oda magukat nagyon.

    Csak azt akarom ezzel mondani, hogy a 168 óra meg más ballib orgánumok sose írtak ilyen feltáró történelmi cikkeket, amiben ne a magyarok bűneit szajkóznák.
    A történészek, az index meg történelmi blogok foglalkoznak azzal, hogy a kommunista történetírás hazugságait kivakarják a magyar köztudatból, és igazabbra cseréljék. A ballibek csak öntik az olajat a tűzre, mikor már amúgyis ég a ház.
    Azt el kell ismerni, hogy Orbán érdeme, hogy ezek a témák bekerültek a köztudatba. Kár, hogy csak az árokásásra használja az igazságot, nem erkölcsi javulásra. Pl. Horthy népszerű államfő volt az egyszerű emberek között, mert vidéki földbirtokos módjára élt a Várban. Nem osztott ki a „saját lábukon álló” gyerekeinek fél megyéket, vagy nem Horthy István villanyozta föl a cégével a magyar városok felét.

  • Almási Alma
    2017 február 5
    5:07 du.

    Egyébként 1943 úgy jön ide, hogy az a sorsfordító év, amikor a kormányzó és köre a hintapolitika mellett kötelezi el magát. Ahogy te is említetted, a voronyezsi katasztrófa után a német vereség biztossá vált. De azt nem tudták az akkoriak, hogy a Vörös hadsereg meddig jut el, mi lesz a háború után?

    Kállay miniszterelnök az angolokkal „titkos” tárgyalásokat folytat, amiről „persze” a németek mindent tudnak. Ormos Mária egy helyen megemlíti, hogy katonai okokból nem hozza Churchill a magyarok tudomására, hogy a balkáni partraszállás elmarad.

    A kormány közben a németekkel nem szakít látványosan, ezért hintapolitika.

    Ha ezt a saját korra lefordítod, akkor látható, hogy ha beleugratnak a nagy demokraták valami nagy forradalomba, akkor lehet, hogy hősként halsz meg, de ettől még az országodat rommá teheted.

  • Akkor rendén…

    „Almási Alma
    2017 február 5
    5:07 du.
    Mi a kérdés konkrétan?”

    Bocsánat, valóban kicsit túlbonyolítottam a mondandómat. Tehát leegyszerűsítve: Miután számonkérted rajtunk, hogy

    1943-ban

    Horthy honnét tudhatta, hogy a németek kikapnak majd, én a Don-kanyarral és Sztálingráddal válaszoltam, amire te ledorongoltál, hogy Horthy

    1941-ben

    lépett be.

    Ezért kérdeztem, hogy sajátmagadat szoktad-e olvasni?
    ______________________

    „Almási Alma
    2017 február 6
    4:14 de.

    Szerintem akkora katyvasz van a fejedben, mint egy szottyos alma belsejében. Egyik szavad vered a másikkal. Most akkor döntsd már el, hogy a magyarok egyénileg bűnbánjanak vagy kollektíven? Plusz még azt is odaírod, hogy az “egyházak” ítélkezzenek. ”

    Jó, engem nem olvasol, az világos. Csak „átfutsz” rajtam, és már ugrasz is. Természetesen az én véleményem az, hogy mindenki saját maga ítélje meg az elkövetett bűnöket,és saját maga vonja le a konzekvenciákat. Az egyházaknak pedig nem ítélkezniük kell, hanem erkölcsi útmutatást kell adniuk, mert ezért vannak.

    ____________________________

    Figyelő meg én régi jó ismerősök vagyunk. Beszélgetésünk a mi dolgunk, nem muszáj minden lében kanálnak lenned… 😀
    Igen, a te fogalmaid szerint én kivételezett helyzetben éltem itthon. Ezt a túlságosan is sokoldalú családom és a türelmes, gondolkodó odafigyelésem jelentette. Neked sem ártana legalább az utóbbi.

  • A kommunista bűnök és Horthy bűnei nem egy mérleg két serpenyője. Hanem egymástól független dolgok. Egyiket ne mosdassuk a másikkal, és viszont…

  • Mellesleg, éppen meg akartam emliteni Sztálingrádot és a Don kanyart! Horthynak akkor fel kellett volna ébrednie!
    Sajnos, addigra, nyakig benne volt az egész sötét világban és nem volt módja rá.

  • Valóban a Mindszenty per, jóval a háború után volt, Rákosiék idéjében.1948-ban de azért még igen fiatal voltm,16 éves.
    Mivel engem Mindszenty bérmált a budai Szt. Margit gimnáziumban, tisztelője voltam. Beszédeit, a rédióban meghallgattam. Az igaz, hogy akkor már, beszédeiben elég kommunista ellens volt, azaz harcolt a katolikus iskolák vallásoktatatásáért, amit meg akartak 1948-ban szüntetni. Neki, ez volt a nagy „bűne” az akkori rezsimben, ezért űldözték és letartoztatták, megverték mesztelenül, és börötönbe vitték, vidékre, hogy a magyar lakosság ne tudja hol él.
    (Voltam azon a helyen) Halálos itéletét megváltoztatták külföldi nyomásra, így hosszú évekre szólt a börtön bűntetése. Mégis tovább folyt mellette a kólföldi egyházak, pápa stb. harca kiszabaditásáért, ami 56-ban az is sikerült.
    Aztán világkörüli útra ment, még Montrealban is járt. A fogadására én is elmentem, s mikor egyenként személyes találkozást is megkaptam, a pici, alacsony ember szemébe néztem egy szót sem tudtam mondani! Hihetetlen ereje volt a szemének!

  • Almási Alma
    2017 február 6
    10:17 de.

    Költői kérdés, mond neked valamit ez a kifejezés? Föltettem ezt a költői kérdést, hogy „Ezek szerint már 1943-ban látta a kormány, hogy a németek nem nyerik meg a háborút?.”

    A válasz értelemszerűen igen, legalábbis Horthynál. Vagyis nem 1944 május után jött rá Horthy, hogy valamit csinálni kéne.
    A többit azért írtam hozzá, hogy lássuk, volt vezérkari tiszt, aki már 1942-ben is így gondolta (!!), de ez a hadsereg nagy részének nem így jött át, vagyis végig németbarátok maradtak.
    Hozzáteszem, a Vörös hadseregtől való félelem és a svábságuk részben megmagyarázza ezt, de nem mindent.
    Vagyis a te szavaddal élve, voltak olyan „hülyék”, akik 1943 után sem jöttek rá.
    De voltak olyanok is, akik nem hittek benne 1941 december után sem, de megpróbálták az eseményeket más irányba terelgetni. Voltak, akik menet közben gondolták meg magukat.

    Az úri középosztály nagy része magyar volt, és a hadsereghez hasonlóan elindultak széljobb irányban (nem mindenki). A közigazgatásban, a közhivatalokban erősen jelen voltak, és ugye ez az apparátus vezényelte le a zsidók összeírását. Hozzájönnek a munkanélküli egyetemisták, akik körében tarolt a széljobb (majdnem azt mondtam, hogy a Jobbik).

    Ez a mai korban úgy jön át, hogy az Unió helyett, van aki keletről várja a munkahely teremtő beruházásokat, a kereskedelmi kapcsolatok javulását stb. Ami ugyanaz: a dupla nulla liberális és szocdem ellenzék, amit akkor is vélhetően az unatkozó pesti értelmiségiek vezettek, akiknek kábé gőze sincs a magyar valóságról.

    Még a jobboldali konzervatívok tudtak valami eredményt fölmutatni, a Kisgazdák. Ma is bennük lehetne bízni, kár hogy Orbán leszalámizta őket a ballib oldal tapsikolása közepette.

  • Almási Alma
    2017 február 6
    10:17 de.

    Persze, mindenki gondolkozzon, de talán jobb, ha nem hazug komcsi legendákból próbálunk következtetéseket levonni.

    A te dolgod a te dolgod, de nyilvánvaló tévedésekre én is rámutathatok, nem? Az meg, hogy a te családod sokoldalú, nem nagyon jön át a kommentjeidből. Kizárólag egy irányt szoktál dicsőíteni.

    Minden lében kanálságban erős versenyben vagyok veled, meg itt néhány mindentudóval, de én legalább nem komcsi mítoszokat terjesztek, hanem a történettudomány mai állását.

    Pl. érdekeses tények a Horthy-korról. Az átlagéletkor emelkedett
    férfiaknál: 1910-es években 35,5 év/ 1941-ben 54,9 év.
    nőknél: 38,1 év/ 58,2 év.

    Több fertőző betegség ellen bevezették a kötelező védőoltásokat, Stefánia Szövetség látta el a csecsemővédelmet, falun volt a Zöldkeresztes Szolgálat.
    100 ezer lakosra 532 kórházi ágy jutott, ezzel Magyarország az európai középmezőnyben foglalt helyet.

    Nem fényezem a Horthy-kort, csak nem igaz, hogy itt mindent a kommunisták kezdtek a nulláról. A kommunisták abban elsők, hogy a munkás és paraszt származásúak előtt megnyitották a gimnáziumot és az egyetemeket, bár ez nem jelenti automatikusan hogy később ezek a fiatalok irányították országot.

  • Almásy Alma, azt kihagytam, hogy nem imádtam Horthyt, mert ez a beírásomból nyilvánvaló.
    Mindsznthyt sem imádtam, 12 év mulva, mert embereket nem imádok. A fentiekben leírtam emlékeimet róla.
    Gondolj, írj amt akarsz, a tényeken nem változtat!

  • hazai lámpa
    2017 február 6
    12:11 du.
    Egyik megjegyzésedhez, hogy a kommunizmus alatt kerültek a munkás és paraszt gyerkek iskolába CSAK! Nem igy tudom. Volt egyy távoli rokonom, aki szinten egyszerü vidéki családból származott, és orvos lett, majd százados is.
    Ezt az embert a papok tanitatták, mikor kiderült, hogy jó esze van.

  • Figyelő
    2017 február 6
    1:06 du.

    Az egyházaknak voltak ösztöndíjai a Horthy-korban, ez igaz. a hadseregben és a papságban nem volt akadály az „alacsony” származás. Szóval, a kitűnő tehetségeket keresték és kiemelték.

    A többi parasztfiatalnak viszont nem nagyon volt továbblépés a hat eleminél, munkásfiataloknak a négy polgárinál. Persze, állást úgyse találtak volna maguknak, mert akkor is nagy volt a diplomás munkanélküliség. De az tény, hogy sok kulturális akció indult a 20-as évektől, a gazdakörök, tanfolyamok a vidéki lakosság kulturálódását és tanulását szolgálták.

    Inkább az a hátránya az akkori kornak, hogy a dzsentri fiatalt még akkor is benyomta a jogi karra a család, ha tökbuta volt. Aztán ezek a munkanélküli fiatalok akcióztak a nyilasoknál. Klebelsberg Kunó a természettudományi pályát hiába ajánlotta az úri középosztály fiataljainak. Mehettek volna vidékre is szociográfiát készíteni, mint a falukutatók.

    Ez megy ma is, a sok ballib fiatal akciózik ezeknél az NGO alapítványoknál, ahelyett, hogy kimenne az emberek közé, és a magyar valóságot megismerné.

  • Lámpa!

    Írod:
    „Persze, mindenki gondolkozzon, de talán jobb, ha nem hazug komcsi legendákból próbálunk következtetéseket levonni.”

    Költői kérdés: Mik azok a hazug komcsi legendák? Végigolvastam a Hollósy Gertivel való vergődésedet a „komcsi úttörőmozgalom” témakörben… Ha már a saját nyolcvanas évekbeli csacska úttörőélményeidnek is ekkora óriási politikai jelentőséget tulajdonítasz, akkor valami benned nincs még leülepedve. Valami ellentmondást, valami érzelmi zavart még nem rendeztél le magadban. Nem tudom, mi az, de az egész vitastílusodra ez a jellemző,ez a zavartság.
    A dolgok, az események, az emberek nem feketék vagy fehérek. Horthynak is nyilván voltak jótulajdonságai (ha más nem is, de legalább jó étvágya lehetett – ahogy a vicc mondja 😀 ) Most itt a zsidók kiirtásáról esett szó, és ebben nincs pardon.

    Én még persze más rosszat is el tudnék róla mondani. De ha igyekeznék, találnék jót is – csak nem igyekszem. Például az egyik nagyapám – mivel két anyám volt, ezért három nagyapával is rendelkezem 😀 – szóval az egyik nagyapám a kenderesi Horthy kastély építésének fő kőművesmestere volt, és elég sok történet van erről a családban. Jó is, meg rossz is. Egyik nagynéném például 90 éves kora ellenére maga is elment az újratemetésre, annyira tisztelte Horthyt.

    Csak ennek semmi köze ahhoz, hogy az ő regnálása alatt, az ő engedélyével és közreműködéséval vittek többszázezer MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRT (zsidót) a halálba.

  • Almási Alma
    2017 február 6
    2:32 du.

    Mit értünk zavartság alatt? Az igaz, hogy csalódott vagyok, hiszen nem tartozom a rendszerváltás nyertesei közé. Ez azt jelenti Magyaro.-n, hogy a következő 100 évben a lúzerok közé tartozol a gyerekeiddel együtt.

    Az én úttörőélményem mitől csacskább, mint azé, aki a 60-as évekbeli babaruhavarrást ma is álmai netovábbjának érzi, és ez alapján ítéli meg az úttörőt? Miért vergődés az, ha a mai fiataloknak nem azt a sorsot kívánom, hogy politikai pártok csicskának használják őket, és ezért a felvilágosításra szánok a szabadidőmből?

    Egyelőre a sértő jelzőkön kívül nem tudtál megcáfolni SZAKMAI érvekkel, hogy mitől lett volna jó a komcsi ifjúsági mozgalom vagy a történetírás.
    Egy sztorit még nem írtam le az úttörőtopikhoz, itt pótolom. A férjem a farsangi kalózjelmezt úgy oldotta meg, hogy a nyakkendőből csinált szemtakaró kendőt. Az osztályfőnök letolta érte, hogy „az az egyenruha része, nem illik ilyet csinálni”. Nemhogy megdicsérte volna a kreativitást, ahogy a cserkészeknél. Neked ez csacskaság, én azt mondom, hogy ilyen gyerekkori élményekből alakul ki az értékrendünk. A szocializmusban felnövő gyereknemzedék irányítja ma az országot, Orbán és Gyurcsány, na úgy is nézünk ki …

    Horthynál én soha nem tagadtam, hogy a regnálása alatt történt a zsidók átadása a náciknak Magyarországon. De ha nem érdemel külön elbírálást a náci kollaboráns, és a keresztény-nemzeti, aki elítéli a népirtást, akkor mi értelme van a demokráciának? Akkor ne legyen különbség Rákosi és Kádár között se!? Akkor mi kifogásod van a NER ellen, amelyik 1944-től keltezi a szuverenitás elvesztését? Sőt, miért ne menjünk vissza 1526-ig, mert azóta mi magyarok itt semmiben nem döntöttünk, csak a külső körülmények!?

    Ezekre a fontos kérdésekre egy szó választ nem tudsz adni, de azért te szeretnéd megmondani a tutit a magyar politikáról?

  • Lámpa!

    1._Nem alkalmaztam sértő jelzőket, nem szokásom. Se rád, se másra.
    2._Minden olyan kérdésre választ tudok adni magamnak, ami engem érdekel.
    3._ Semmiféle tutit nem akarok megmondani, különösen történelemben és politikában nem – összetévesztesz magaddal… 😀
    4._A demokrata az valami egészen más állat, mint a keresztény nemzeti…

    Egyéb kérdés, sóhaj, panasz?

  • Almási Alma
    2017 február 6
    3:52 du.

    „4._A demokrata az valami egészen más állat, mint a keresztény nemzeti…”

    Ha ez igaz lenne, akkor miért van demokraták között ugyanannyi sz.r ember van, mint emezeknél? A demokrata abban különbözik, hogy nem hisz a tekintélyelvűségben, hanem az emberek egyéniségére alapozza a társadalmi együttélést. Egyébként úgy értettem fentebb, hogy mi értelme demokráciában élni, ha komcsi erkölcsi mércével kell mérni a jobbosokat, és fordítva?

    Jellemző, hogy te a saját kis világodból ki nem dugnád a fejedet, és a SAJÁT kérdéseidre adsz választ, a mások véleményét le se sz.rod.:) Na, ilyen a magyar „demokratikus” ellenzéki oldal is, azért tart itt az ország. Nem csoda, hogy ismersz sok bukott ballib megmondóembert, és itt fényezed őket.

    Ja, nem akarod megmondani a tutit, és nem sértegetsz. Ehhez képest csak az utolsó kommentedben: „csacskaság, vergődés, zavartság”. „Horthy esetében … nincs pardon.”

    Ki a f..m kérte, már bocsánat, hogy te Horthyt mentsd föl vagy bocsáss meg neki? Pont az volna a lényege az értelmes vitának, beszélgetésnek, hogy leírod róla az ismereteidet, jót is, rosszat is.
    Ha hazugságot írsz, azt meg majd megcáfolják az olvasók, pl. nem működött közre Horthy, hisz éppen azon megy a vita a történészek között, hogy miért zárkózott be a Várba? Nem adta a nevét semmihez, de nem is akadályozta meg a vidéki zsidók deportálását.

  • Jaj, Lámpa!

    Felteszed a kérdést, honnan veszem, hogy „A demokrata az valami egészen más állat, mint a keresztény nemzeti…”

    Aztán mindjárt meg is válaszolod:
    „A demokrata abban különbözik, hogy nem hisz a tekintélyelvűségben, hanem az emberek egyéniségére alapozza a társadalmi együttélést.”

    Pontosan! A keresztény alapvetően tekintélyelvű, hiszen Istent, Krisztust, papot, Bibliát feltétel nélkül tisztelniük kell. A „nemzeti”-vel hasonló a helyzet, de neki a királyt, a miniszterelnököt és a nemzet más vezetőit kell feltétel nélkül tisztelnie, utasításaikat, érveiket elfogadni vakon. EZÉRT NEM IS LEHETNEK DEMOKRATÁK.

    Ezt pedig TE írtad épp most – miután engem lehurrogsz amiatt, hogy ezt mertem írni…

    Lehet, hogy én a saját kérdéseimre adok választ, de te meg a saját kijelentéseidet cáfolod ezerrel, miközben mindenkit lehurrogsz… 😀

    (Nem direkt, hanem azért, mert észre sem veszed a saját kijelentéseid logikáját.)

  • Lámpa!
    Horthy a te kedves csemegéd – mint minden szemellenzős komcsiellenesnek. Ezt a továbbiakban meghagyom neked, mosdasd, fürdesd, törölgesd, szidolozd kedvedre.

    Térjünk át a komcsikra, ha már burkoltan ezzel vádolsz (hogy tudniillik mindent az ő szemszögükből nézek – bár azt nem értem, hogy felejthetted ki a libsiket? 😀 )

  • Szóval volt egy komcsi korszak Magyarországon, amely durván négy részre bontható politikailag. Amelyeket nagyon nem illendő összekeverni, ahogy a mostani újkőkori primitív komcsigyűlölők teszik.

    _Rákosi, 56, Kádár a negyvenes-ötvenes években. Kegyetlen (és zavaros célú, ösztönös) diktatúra. Az ideológia keményvonalas.

    _Hatvanas évek, kiút és perspektíva keresés, a diktatúra picit enyhül, mert világosan látszik, hogy egyébként megfojtaná az országot. (Ezt bizony Kádár ismerte fel!) Ekkoriban az ideológia már nem kötelező, hétköznapi ember el is felejtheti. Gazdasági korrupcióról szó sem lehet, de ideológiai alapon van protekcionizmus.

    Idáig megvan?

  • _Hetvenes évek. Ekkor bizony egyfajta hanyatlás van, mert nem sikerül jó megoldást találni a szovjetproblémára, a gazdaság bajaira, noha a mezőgazdaság a háztáji engedélyezésével már virágzik, tehát látszólag sokkal jobban élünk). A mezőgazdaságban már megjelenik a korrupció, méghozzá fél-legális alapon (a háztájiba a közösből lopják ki sokszor a javakat). Az ideológia másodvirágzása kezdődik, amennyiben amúgy teljesen ostoba emberek kezdik durván szajkózni az „elveket”, mivel mindenféle karrierhez szükségesnek tűnik. (Nem szükséges, de a buta ember ezt nem látja.)

    _Nyolcvanas évek. Megtaláljuk a megoldást az iparban is: GMK. Ezzel hihetetlen mértékben elszabadul a korrupció az iparban is, és mindenütt. Rejtett vagyonok gyűlnek, az egyébként végre tehetséges és nem botcsinálta vezetők nem egy vállalatot felvirágoztatnak. Gulyáskommunizmus. Az ideológia teljesen le van szarva, a párttitkárokkal együtt. Néhány prmitív ember helyileg még próbál ilyesmikkel előbbre jutni, de kiröhögik. Egyetlen ideológiai követelmény, hogy az oroszokat nem szabad nyilvánosan szidni – mellesleg nem is igen szolgálnak már rá, hol vannak a szép diktatórikus idők, az oroszok kvázi éheznek…

    Na most akkor melyik kor komcsija böki a csőrödet? Én mindegyiket végigéltem, vannak emlékeim a jellegzetes figurákról – ismertem néhányat innen is, onnan is, és a nagypofájú, de amúgy teljesen ártalmatlan és eredménytelen komcsiellenesekből is.

    Szóval? Melyik fajtáról kívánsz velem elmélkedni?

  • Ja, és ki ne felejtsem, a történelem és az irodalom megítélése is korszakfüggő. Vagyis szó sincs egységes komcsi ideológiáról. A nyolcvanas évek szamizdat korszakában egészen meghökkentő irományok is terjednek a hatalom jóindulatú szemhunyorítása mellett. (Nyíltan nem lehet melléállni, mert az oroszok – különösen a történelmi megítélést – még mindig nagyon a szívükre vennék.)

  • Horthy kemény fasiszta diktatúrával indított a maga különítményeseivel, majd valamennyi enyhülés után a rendszer újra hihetetlen mértékben bekeményített. Kádár is keményen indított,viszont fokozatosan enyhített a szorításon, amely végül el is enyészett.

    Mielőtt pedig vérző szívek panaszait kellene helyretennem, remélem mindenki elismeri, hogy a 80-as évek ellenzékének (Demszky, Haraszti, stb…) üldöztetése valóságos móka, kacagás volt ahhoz képest,ami például Bajcsy Zsilinszky Endrével történt. A holokausztot most nem is említeném…

  • Almási Alma,
    logikus és főként valósághoz hű leírásaidra nem hiszem,hogy egyenlőre választ kaphatsz.Legalább is nem a horthy fényezőktől. Minden sorodból a tudás és a tisztesség látható. Cáfolni semmit nem lehet,viszont még mindig elmehetnek akármelyik háztartási-boltban, esetleg a kínai bazár-üzletekben korlátozott mennyiségben,de lehet szidolt kapni.Hazai(lámpa)használatra különösen ajánlva.Köszönöm.

  • Hollósy Gerti

    Alma, hatalmas tiztelet és gratuláció!

  • Hollósy Gerti

    Bocsánat, TISZTELET, nehogy valaki azt gondolja, nem tudom, hogy kell jól leírni…

  • Almási Alma
    2017 február 7
    3:57 de.

    „Horthy a te kedves csemegéd – mint minden szemellenzős komcsiellenesnek.”
    A zsidók miért foglalkoznak annyit a náci megszállás emlékművével (Szabadság tér)? Mert szimbolikus ügy. A magyaroknak ugyanilyen szimbolikus ügy Horthy megítélése.

    „Horthy kemény fasiszta diktatúrával indított a maga különítményeseivel,”
    Csak négy olyan állítás van a mondatodban, amit szerintem rosszul tudsz.
    Hol volt még fasizmus 1920-ban?
    Diktatúrával indít, mikor 1920-ban országgyűlési választásokat tartanak általános szavazójoggal, titkos szavazással?
    A különítményeseknek nem ő parancsolt, nem is értett a szárazföldi hadsereg ügyeihez.
    A Tanácsköztársaságot a románok verték le augusztusban Pesten.

    Annyi megáll, hogy a fehérterrort nem ítéli el. A későbbiekben szűkítenek a választójogon, és szűk marokkal mérik a vélemény nyilvánítási jogokat. De: nem vezetnek be diktatúrát, egypártrendszert, nem tiltják be az ellenzéket, a kormányt is lehet bírálni az újságokban egészen a német megszállásig (1944). Miközben a szomszédos országokban mindenhol kiépül a bolsevik, vagy katonai, királyi diktatúra, fasizmus vagy német bábállam.

    Nem mindegy, hogy Horthy rendszere egy világháború idején, Kádáré meg az európai béke idején szűnt meg.
    Gyengébbek kedvéért: nem kell Horthynak szobrot állítani, nem kell hősként tisztelni. Sajnos, a rendszere arra is példa, hogy a széljobbnak/balnak tett engedményekkel nem szerelhetők le a szélsőségek, mert csak vérszemet kapnak. A feltétlen államtisztelet abban a korban nem volt rossz ötlet, csak sajnos tragédiába torkollhat, ha a bábkormányt valami pszichopata erő tolja föl a magas polcra (Sztójay-kormány). Vétkesek közt cinkos, aki néma, és ezalatt nem azt értem, hogy a passzivitást választotta a vidéki zsidók deportálásakor, amit olyan előszeretettel citálnak itt a nagy bátrak (ti mit csináltatok volna a helyében?). A szembenézésre gondolok, hogy végiggondolni, hogy a kormányzói viszonylag mérsékelt politika mennyiben járulhatott hozzá a közvélemény jobbratolódásához?

    Csak tegyük hozzá, hogy ha hófehér demokrata vagy, akkor még súlyosabban lerohanhat egy agresszív nagyhatalom vagy belső puccs, az eredmény ismert pl. Csehország vagy a náci puccs.

  • Almási Alma
    2017 február 7
    3:25 de.

    Ha nem értesz valamit, nyugodtan kérdezz a sértegetés helyett!

    A demokrácia az első világháború utáni kelet-európai országokban legtöbb helyen náci, fasiszta puccshoz vezetett. Arra éretlen társadalmakban nem érdemes bevezetni. Sokkal jobb valami tekintélyelvű rendszer, pl. alkotmányos monarchia, pl. az olasz király vagy a román a helyén maradt, de említhetném akár a Magyar Királyságot is (király nélkül).

    Más példa. Három éves kisgyereket nem szavaztatok meg arról, hogy ki lehet-e menni mínusz 10 fokban az udvarra? Mert nem lehet. De ha a húszéves fölött bábáskodsz, akkor eltaszít vagy lelkileg elsatnyul. Szóval ezt nem lehet ilyen egyszerűen kijelenteni, hogy az egyik gondolkodás szarabb, mint a másik.

    Egy tekintélyelvű is lehet talpig becsületes, a demokrata meg mindenkit kigúnyoló, piszkoló. Politikai rendszerben is van példa mindenfélére, és ott se lehet átugrani a fejlődésben lépcsőfokokat.
    A Horthy-rendszerben el voltak választva a hatalmi ágak, mint a polgári államokban. Vegyes politikai rendszer volt, mert nem volt váltópártja a kormánypártnak, de volt parlament és önkormányzatiság. Az ellenzék, a közvélemény megbuktathatott kormánypárti politikusokat, a korrupció nem volt elfogadott a Rokonok világában sem.
    A hatalmat három társadalmi csoport gyakorolta: arisztokrácia, zsidó nagytőkések és az úri középosztály, és egyik se tudta elnyomni a másikat (a német megszállásig). A munkások és parasztok egy része szavazhatott, és kiharcolhattak maguknak engedményeket, de nem volt ráhatásuk a nagypolitikára.

    Erre írja a vastagbőrű fideszes törikönyv, hogy látszatdemokrácia volt ….

  • Almási Alma
    2017 február 7
    4:03 de.

    Köszönöm, bár nem kértem a véleményed a kommunizmusról, mert még csak kilencszer olvastam.

    Én ezt leírtam Gerti topikjában. A kommunizmus sok embert megfogott a szép szavakkal, főleg a kevésbé fejlett társadalmakban. Szimpatikus eszme a dolgozók egyenjogúsítása, az életszínvonal emelés. Főleg a szegényeket fogta meg Magyarországon is a propaganda, és azokat a fiatalokat, akik 1945 után születtek, és nem volt összehasonlítás alapjuk. Engem is biztos megfogott volna, ha akkor válok felnőtté.

    Sajnos, a rendszerváltás óta tudjuk, hogy a színfalak mögött más világ volt, a rendszer hazugságon és tévedéseken alapult. Minél feljebb megyünk az állampárt hierarchiájában, annál kevesebb a tévedés, és több a szándékos megtévesztés a hatalom megtartása érdekében. Kiderül, hogy a hatalom csúcsán jólétben, sőt luxusban éltek egyesek, míg akár tömegek nyomorogtak.

    Évek múlva tudatosul, hogy mennyi mindent vesztett az ember, és ez nagy csalódás. Családokat szakított szét a rendszer, üldözte, hanyagolta a vallást és más eszméket. Sokan kiábrándultak, a piszkos anyagiakban kerestek vigasztalást (autó, színes TV, nyaralás stb), neadjisten alkoholban.
    Az egyetlen jó dolog, hogy voltak mártírok, akik emberek maradtak az embertelenségben, és hogy sokan dolgoztak az országért, a családjukért a szűk lehetőségek között is. Ők akár példaképek lehetnek a mai ember számára is.

    A Kádár-korról annyit, hogy az puha diktatúra volt, de nem azért ment tönkre szerintem, mert a „gmk-sok szétlopták”. Kádár jó politikus volt, mert a sztálinistákkal szemben akkor is megőrizte a hatalmát, miután Hruscsov megbukott.

  • hazai lámpa
    2017 február 7
    2:31 du.

    „Vétkesek közt cinkos, aki néma, és ezalatt nem azt értem, hogy a passzivitást választotta a vidéki zsidók deportálásakor, amit olyan előszeretettel citálnak itt a nagy bátrak (ti mit csináltatok volna a helyében?).”

    Ezt a részt pontosítanám, félreértések elkerülése végett. Nem úgy értem, hogy ne lenne baj, hogy passzivitásba vonult. De amíg nem mond valaki valami ötletet, hogy mit kellett volna csinálnia, addig minek ezért rádobálni a köveket?

    Nyilvánvaló, hogy a lemondás nem lett volna jó megoldás, mert akkor ki állítja le a budapesti deportálásokat?

  • „Hol volt még fasizmus 1920-ban?”
    Legalább szegény Horthy saját büszke mondását ne tagadjuk meg: „előbb voltam fasiszta, mint Mussolini!”

  • hazai lámpa,
    lehet,hoy az idő rövidsége miatt,de még az örmény nemzetvezető sem gyilkolt meg annyi zsidót és magyart,mint a kenderesen elkapart hulladék,lovas tengerész,tizedelő ladik parancsnok.

  • Almási Alma
    2017 február 7
    5:37 du.

    Az igaz, hogy abban az időben tele volt Európa radikális jobbosokkal, de hol volt még akkor Mussolini (1. vh. vége)?

    Az is igaz, hogy a radikális jobboldal Horthy mellett kampányolt a kormányzóvá választáskor, és jóba volt Gömbössel meg az egyetemistákkal, akik a királyt visszaverték a vasútállomáson. De később Horthy szakított ezzel az irányzattal, és a Bethlen-féle konzervatív-liberális vonalat támogatta.

    Nekem ugyan nem kéne egyik sem, mert nekem személy szerint a Független Kisgazdák szimpatikusak abból a korból.

  • hazai lámpa
    2017 február 7
    2:53 du.

    Bocs, javítok:

    Három éves kisgyereket nem szavaztatok meg arról, hogy ki lehet-e menni mínusz 10 fokban az udvarra SAPKA, SÁL NÉLKÜL? Mert nem lehet.

  • hazai lámpa
    2017 február 7
    2:53 du.

    „Erre írja a vastagbőrű fideszes törikönyv, hogy látszatdemokrácia volt ….”

    Természetesen nem demokrácia volt a Horthy-korban, de hogy ma mi van, azt már csak a Jóisten tudja (meg Orbán Viktor).

  • Sok propaganda szöveg köszönt vissza az elmúlt néhány beírásból is.
    Horthyt megelőzte a vörös terror és a Trianoni diktátum ami nagyon gyalázatos volt és nagyon fájdalmas is.
    Ezek keményen determináltak sokmindent.
    A fasiszmus az eredeti értelmében a világháborús veteránok önsegítő szövetsége. Egy nagyon pozitív, senki ellen nem irányuló, építő szövetség.
    Horthyék egy romhalmazból indítottak. Az elcsatolások miatt nem volt összefüggő sem a közúti, sem a vasút hálózat.
    A vörös terror után a közigazgatási rendszer is romokban volt.
    Hazánk élhetővé tétele érdekében gyorsan erős közigazgatásra volt szükség. Ennek létrehozásához durva tisztogatást kellett végrehajtania úgy, h megelőzze a szabotálásokat. Ezt lehet terrornak is nevezni.
    Ez volt a szükséges alapja annak amit az ellenségeink is gazdasági csodának mondanak.
    Horthy mondta, h nem szereti a zsidókat, de hozzátette, h az országnak szüksége van rájuk.
    A Horthy kabinet erősen támaszkodott rájuk és komoly állami segítséget is kaptak. Nem csupán állami megrendelések formájában.
    Ezt a jól dokumentált TÉNYT a köpködők következetesen kihagyják a számításból.
    A háború után bennünket tagoztak be egyedül háborús bűnös, ellenséges, hatonailag megszállt státussal a bolsevik birodalomba.
    Ehhez gyártottak indokló, legalizáló történelmi mesét.
    Inkoherenst, mert ezzel párhuzamosan nyomatták a felszabadítóink mesét is.
    A szép gulyáskommunizmus (boldog békeidők) csak addig szép ameddig nem nézünk be a díszletek mögé.
    A vezérkarunk az új gazdasági mechanizmussal a nyugati birodalomhoz való átcsatolásunkat indította el úgy, h az állami szférát sarcolva, később direkt lerohasztva kiépítették a magángazdasági birodalmukat.
    Máig élő urban legend az is, h gazdaságilag bajban volt az ország. Ezt egyértelműen cáfolja a hatalmas export aktívumunk (akinek export aktívuma van, annak minden importját fedezi az exportja). Mindezt úgy produkáltuk, h közben már nyugat felől is ránk volt kötve a szivattyú. A hivatalos módszerváltásig a felvett nyugati hiteleink több, mint ízszeresét fizettük ki export ellentételezésként szerzett pénzből.
    Erről is ok igazság van meg a háború a nemzet ellen és a privatizáció című propaganda filmekben.

  • hazai lámpa,
    kissé nevetséges,hogy azt mondod:hol volt még 1920-ban Mussolini, másrészt ezzel akarod bizonygatni,hogy horthy csak Mussolini után lett fasiszta.A sok-sok szövegeddel,pedig azt próbálod benyomni,hogy egyáltalán nem is volt fasiszta.Van egy másik verzió is:”Lókórházi kedves nővér” volt a drága.Onnan vette a meggyógyult fehér lovat a segge alá két tizedelés között.Ezt még Pósa bácsi sem írhatta volna meg szebben.

  • Nagy Gyula,
    ami téged és úgy általában titeket”determinált”,az nem Trianon. Ami a ti tragédiátokat okozta az 1945-ben történt és úgy hívták, hogy Szovjet Hadsereg.46-tól pedig már nem lehetett zsidó vagyont sem fosztogatni,bár még Miskolcon,a pesti VIII. kerületben és még itt-ott csináltatok kisebb nagyobb pogromokat,amiről a Rákosi érában nagy bölcsen hallgatni kellett.Ami pedig végleg,remélem,hogy végleg betette a kaput,hogy az 1956-os revánsra is keményen ráfáztatok. Persze ennek is vannak különböző okai.Egyike ezeknek az első és legfontosabb ténykedés a kirakat fosztogatáson kívül a könyvégetés. Na de minek soroljam a lelki nagyságaitokat.Nem vagy te teljesen hülye gyerek.Egyedül,az én segítségem nélkül is ismered magatokat.Ja,hogy nem akarsz”önkritikát gyakorolni”?Ezt megértem és akceptálom is.

  • Nagy Gyula
    2017 február 7
    8:20 du.

    Kedves Gyula!
    Kérdésem van hozzád, mint az IGAZI HATALMAK jólismerőjéhez.

    Károlyi nem volt hajlandó aláírni a trianoni határozatot, ezért átadta a hatalmat a kommunistáknak. Akik szintén nem írták alá, viszont katonailag is ellenálltak a trianoni határozatot végrehajtani akaró román és csehszlovák hadseregeknek.

    A VALAKIKNEK ez nem tetszett? Ők választották Horthyt maguknak? Mindenesetre a román hadsereg után sikerült az országba jönnie, a kommünt levernie, Trianont aláírnia, a királyt távoltartania, a kommünt vérengzésekkel megbosszulnia, az addigra már asszimilálódott zsidóságot újra elkülönítenie, majd később felszámolnia, a magyarságot részben kiirtania és főleg rossz hírbe kevernie. Ez volt a VALAKIK szándéka vele, ezért is úszta meg a háborús bűnösök sorsát?

  • Hazai Lámpa II.6./6,24

    Aszongya, hogy Horthy bezárkózott ám nem adta a nevét semmihez, (legföljebb, hát ‘stenem) „nem akadályozta meg” a vidéki zsidóság deportálását, mely megállapításhoz csak annyit fűznék hozzá, hogy a deportálásukat és vagyonuktól való megfosztásukat stb(!) a „parlament” által meghozott és a kormányzó által . s z i g n á l t . törvények [+ vhr-ek] szabályozták. Ez tehát jóval több annál, mintsem, hogy nem akadályozta meg. Ez kérem, aktív közreműködést jelent. Namost, a maga megfogalmazásába becsempészett „vidéki” jelző, tudatosan azt sejteti, hogy viszont a budapesti zsidóságot megmentette, ahol egyébként az áldozatok és megmaradtak aránya, úgy 450’000:10’000 [2 %], ami csupán egy kedvelt jobboldali védekezési technika, a szerecsenmosdatás egyik jól bevált trükkje.
    Ugyanis őfőméltósága mire idáig eljutott, addigra már meg kellett fontolnia nemcsak ezt, hanem a háborúból való kiugrás lehetőségét is, mégpedig a háború utáni időkre is gondolva, pl. Nürnbergre… Erről szól e megtért bűnös Sztálin generalisszimusznak címzett rendkívül jóindulatú és hangvételű diplomáciai úton eljuttatott esdeklő levele is, amely hogy ma már köztudott, a címzettnél meg is tette a maga nem várt hatását, kimentvén őt a Háborús Bűnösök Bírósága karjaiból…

    Márpedig a hős a lovastengerész, alighogy elfoglalta a számára idegen hatalmak által szabaddá tett trónust, személyesen is kiadott, konkrétan a zsidókra vonatkozó parancsokat, például a >zsidók megbízhatatlanságának< a dogmáját 1920-ban, mely írásban is kiadott fővezéri parancsok nemcsak, hogy tovább élte, de még funkcionáltak, hatottak is egészen 1945. áprilisáig, azaz 25 évig(!). Nem úgy, mint az a rengeteg szerecsétlen ember [gyerek, felnőtt, idős, kisbaba] akinek ezek a dogmák jogszabályokon keresztül közvetlenül "a bőrét" érintették… 🙁

    .

  • Módosítás:

    …addigra már . a . s a j á t . é r d e k é b e n . kellett megfontolnia…

    .

  • Nagy Gyula!

    Amikor maga a Tanácsköztársaság – ANTANT elleni honvédő háborúban meghozott – kényszerintézkedéseire hivatkozik, mint a Horthy-ellenforradalom (magyar nácizmus) jogos ellenlépéseire, bizony akkor ezzel egyetért Hitler minden lépésével is, melyek során a Führer is gyakran, többek közt a Mein Kampfban is, az 1918-as Bajor Tanácsköztársaságra hivatkozik, mint a nácizmus jogos önvédelmi reflexére… – Ez esetben ön tényszerűen egy nazi…

    .

  • Mivel itt már csak mindenki önmagát ismétli, javaslom, engedjük ezt a cikket – és vele Göllner Andrást – végre elpihenni az archivumban… 😀

  • cukihara
    2017 február 8
    5:37 de.

    Nem zavar, hogy kommunista propagandát nyomatsz már megint?

    Úgy jársz ezzel is majd, mint mikor habzó szájjal fröcsögtél, hogy Sík Sándor és a cserkészet bevezetése a keresztény-nemzetiek aljas cselekedete volt, aztán pont nem.

    Horthy életéről lsd. pl. Turbucz Dávid honlapját.

  • gyuri10
    2017 február 8
    3:52 de.

    „horthy csak Mussolini után lett fasiszta.A sok-sok szövegeddel,pedig azt próbálod benyomni,hogy egyáltalán nem is volt fasiszta.”

    Diszlexiás vagy? Én ezt írtam:
    „a radikális jobboldal Horthy mellett kampányolt a kormányzóvá választáskor, és jóba volt Gömbössel meg az egyetemistákkal, akik a királyt visszaverték a vasútállomáson. De később Horthy szakított ezzel az irányzattal, és a Bethlen-féle konzervatív-liberális vonalat támogatta.”

  • hazai lámpa,
    ha ez így igaz,és ha te mondod biztos,hogy igaz: horthy konzervatív és liberális volt.Gyerekkoromból erre bizonyítékom is van.Mielőtt a csillagos házba,majd a gettóba küldtek minket nyaralni(telelni)a XIII. Frangepán utca 4 -ben laktunk a Warchanek hal KONZERV gyár közelében.Ott láttam először a kenderesi kaparék képét.Akkor még nem tudtam kicsoda,de azóta is ha büdös halszagot érzek ő jut eszembe.

  • hazai lámpa,
    a liberális horthy fasizmusnak egyik jellemzője,hogy a zsidóból ségeccé”avanzsált”szarházi megalakíthatta(?)a keresztény nemzeti cserkész mozgalmat.Szerencse,hogy a három zsidó gyerekből kettő normális maradt.A budapesti főrabbi megmaradt magyarosítás nélkül Schück rabbi néven.A harmadik testvér Sík Endre pedig Magyarország külügyminisztere volt még a Rákosi érában.Erre varrjál nemzeti színű kokárdát.

  • Tüske Zsófia

    hát, lámpa, nekem Horthyról sok jelző eszembejut, de az, hogy liberális lett volna (még konzervativizmussal ellensúlyozva) az nem. ez meg miféle spongya a lovastengerész orcáján?

  • Tüske Zsófia

    [gyuri: szarkazmusból jeles – sokat tanultam – respect!]

    és lehet, hogy csak én vagyok vele így de nekem hiányzik Göllner András. Innen is, de még inkább Magyarországról, bár megértem,hogy nem vágyik ide. Azon fetrengtem a röhögéstől, hogy valamelyik egybites elmehunyt szélsőbalosnak mondta.

  • Tüske Zsófia,
    köszi a visszajelzésedet.Azt hiszem többé-kevésbé egy hajón evezünk
    Eddig majd mindenben egyet értettem Veled.Azt a marhát irigylem aki azt állította a goálnerről,hogy balszélső.Nincs ez se bal se jobb oldalon.Nyilasivadékoknak tényleg Magyarországon több keresni valójuk van mint itt.Az Izrael gyűlölete miatt,ahol én akarnám látni azt nem írom le ide.Nem vagyok alkalmazottja a chevra kaddisának.

  • Tüske Zsófia – Nem vagy egyedül, nekem is nagyon hiányzik Göllner András a maga stílusával,véleményével,cikkeivel!

  • Tüske Zsófia és Besancon,
    Veletek tartok.Nekem is hiányzik a vulgáris,ordenáré,agresszív Izrael ellenesnek álcázott antiszemitizmus.Búcsúznia nem kell a magyar helyesírástól,soha nem volt a birtokosa.Hamut emlékére.Ha lehet minél előbb.Kaddist nem fogok mondani utána.

  • Kedves Alma!
    Mint már korábban is írtam, úgy látom, h sok évezrede tervezetten irányított valóságban élünk. Olyanban amelyet jó pontossággal hosszútávra előre megterveztek.
    Sokszorosan több anyag van közhivatalosan is elérhetően a szemeink előtt, mint amennyi bőségesen elég ennek bizonyításához.
    Már egy ideje jó sémák ismerettel azt nézem, h szoros felső vezérkari együttműködésben hogyan manipulálták össze az eseményeket úgy, h végül a megtervezett (ahhoz elfogadható közelségű) végeredmény jöjjön létre.
    Ehhez a világháborúk is „állatorvosi lovak”. Az első különösen ilyen. Egy fényes katonai győzelemből csak a győztes pozíciót létrehozó vezérkar sorozatban elkövetett (ezzel nagyon átlátszó) „agyament” intézkedéseivel lehetett vesztes végeredményt kihozni.
    A trianoni diktátumban is hemzsegnek a hamisságok ahhoz, h valamennyire indokolni lehessen a nagyon durva megfaragásunkat, seggre ültetésünket.
    Ebben az egyik nagy tétel az, h nem volt hivatalosan elfogadott képviselete Hazánknak.
    A trianoni határozat végrehajtását a népellenállás blokkolta amennyire tudta. Hazai vezérkari utasítások ellenében szerveződött meg a Rongyos Gárda és a többi ellenálló csapat.
    Általánosan alkalmazott séma (sok helyen jól tetten érhető), h a vesztes alájátszik a nyertes győzelmének.
    Hogy ne menjünk messze, ilyen volt a Gyucsány „öszödi beszédes” kormányváltás is.
    Durván izzadtságszagú volt az is ahogy előtte a Fidesz kabinet veszített a második fordulóban.

  • Kedves Nagy Gyula, mi tagadás, nem tudlak követni… Sebaj…

  • Alma,
    bocsájtson meg a világ,de nem értem,hogy miért is kellene követni ezt a mi befogadóképességünket meghaladó felsőbbrendű magyar rázatot

  • Az egész nagyon hasonlít ahhoz ahogy a detektív regényeket és a TV sorozatokat is írják. Csak sokkal nagyobb térben és időben.
    Még az alkalmazott klisék is közel azonosak.
    Ha megtanulod látni mit akar kihozni a szerző (detektív mesénél ki a gyilkos) akkor a nagy valóság show-t is képes vagy jól látni.
    Én úgy látom, a Bibliába is beleírták a nagy forgatókönyvet (nagy vonalakban és részleteket is).
    Mégjobban lehet látni ha megismerjük a többi terület felügyelőségen (hit területeken) levőket.
    Az aranykor-vaskor ciklikusságot tartalmazó területeken megvan, h vész időszakban vagyunk amit túl kell élni. Vaskor, Síva, Séth, Káli uralmának időszaka.
    Az indián közhitben szerepel az is, h ŐRZŐ népek és az ebbéli tisztségükben a feladatuk.
    Mi is az egyik őrző nép vagyunk.
    A feladatunk, h átmentsük a halál zónán (halak korszak) a hagyományainkban őrzött aranykoriakat. A (mostani) korszakváltáskor újra élesszük és ezzel mintaadóvá váljunk.
    Az efölött van, h a felső vezérkar gerjeszti a pusztulást annak érdekében, h ne tudjunk a vaskori rövidlátó felelőtlenségben nagy katasztrófát csinálni.

  • Kedves gyuri10, bevallom, földönjáró fizikus létem ellenére érdekelnek a fantasztikus elképzelések, ha van bennük logika, és valamennyi bizonyíték is fellelhető. Nagy Gyula rendszeresen ellát minket ilyesfajta elméletekkel, amiket azonban én sajnos rendszerint nem látok át. Ezért is kérdeztem rá konkrétan Horthy személyére az ismeretlen felső hatalmak szemszögéből. De most sem értem, sajnos… 🙁
    Hát ez már alighanem így marad. De legyünk őszinték, valamivel mégis csak izgalmasabb, mint Lámpa… 😀

  • Kedves Almási Alma,
    Nem lelkesedek a horror filmekért és történetekért.Szeretek két lábbal a földön járni.Igazad van,hogy a Pilács tényleg egy gyenge muzsika.Kiszámítható irányba halad hátra.A világmegváltó történész „barátunk”akkor lehetne izgalmas számodra,ha nem fizikus,hanem pszichiáter lennél.Akkor is rengeteg türelemre és magas szenvedési ráfra lenne szükséged.

  • Tüske Zsófia

    gyuri, én sosem olvastam Göllnertől Izrael-ellenes kirohanást, igaz csak időszakosan járok erre, amikor az otthon megszokottnál kicsit finomabb stílusra vágyom.

  • Kedves Alma!
    Örömmel hallom, h a földön járó fizikus vagy.
    A valódi tudományos gondolkozásúak, ha találkoznak egy érdekes elmélettel akkor elkezdik tesztelni. Ha többet nem is tesznek, akkor a birtokukban levő adatokat megpróbálják beleértelmezni az elméletbe, mint modell keretrendszerbe.
    Horthy is magas szintű pásztor volt, aki kettős játékot csinált.
    A népünk őrző nép. A nagy vezérkari terv szerint az őrző népeket fenn kell tartani, de úgy, h ne tudjanak az impériumi korszakban úgy a hagyományaik szerint élni, h jóléti mintául tudjanak szolgálni a környezetük számára.
    A világháborúval és Trianonnal biztosították azt, h sok építeni való legyen már csupán a megélhetés biztosításához is.
    A vidék ehhez jól elvolt a Hangya félkonzorciumi konstrukcióban ambícióval dolgozva. Ezzel párhuzamosan ment a nagybirtok rendszer a zsellér (agrár proletár) munkaerővel.
    Közben folyt a városok felduzzasztása és a kapitalizálással az ipari proletárság létrehozása.
    A média iparon keresztül (ebbe beleértve a szórakoztató ipart is) ment a közgondolkozás, közerkölcs züllesztése. Azzal is, h a simlisséget nyerő stratégiaként mutatták (Mint ahogy a Dallas (és egyéb) filmsorozatokkal is csinálták).
    A Horthy kabinet ezekben aktívan közreműködött.
    A háborúval pedig egyértelműen opponált.
    A második világháborúból pedig (miután középen vagyunk) fizikailag is lehetetlen volt kimaradni.
    Trianonnal és a vörös terrorral pedig már beállították, h melyik oldalon legyünk ha már képtelenség kimaradnunk.

  • Tüske Zsófia,
    Magán levelezésben voltam Chrissel.Nem tudom hogyan történhetett, hogy ez a nyilasivadék beleírhatott Chris levelébe.Aljas,papírt nem tűrő szavakkal becsmérelve Engem és Hazámat.A magam részéről,akkor sem küldeném el a levelet,ha tudnám az e-mailedet,mert magánlevelet csak aljas emberek küldenek tovább.Ha jól imádkoztunk akkor végleg elsüllyedt ez az elszabadult hajóágyú,aki rajtam kívül másokat is megsértett alattomos,vulgáris nyelvezetével sok alkalommal.Itt a KMH oldalain és engem magánlevélben is.

  • Végig olvastam ezt az oldalt, igen tanulságos volt!
    Látom, hogy „hazai lámpát” igen érdekli a történelem, és sokat olvas erről!
    Látom, Gyuri azt adja, ami lényege, Alma változatlanul baloldon,
    Nagy Gyula probál logikusan gondolkodni, értékes szövege szerint.
    Csak annak örülök, hogy személyem lekerült a témából .

  • Hát igen, Alma baloldali. Ezt már többen írták. Most már csak azt kéne tudnom, pontosan mi is az a „baloldali”, a mai értelmezésben…

  • A mostanra előállt fogalmi mocsárban már semmit és mindent egyszerre jelent.
    Konkrétan (kizárólagossággal) már a parlamenti nagycirkuszban levő ülésrendet sem.

  • Tüske Zsófia
    2017 február 8
    2:00 du.

    A konzervatív-liberális azt vallotta abban a korban, mint előtte száz évig a klasszikus liberalizmus: hisz a parlamentnek felelős kormányzásban, és a szabad sajtóban, amelyik bírálhatja a kormányt. Nem hisz az általános választójogban.

    Ezzel szemben a fasiszta vezér elveti a többpártrendszert és a parlamentet feloszlatja.

  • Nagy Gyula
    2017 február 9
    4:33 du.

    Szerintem Horthy realista politikus volt, ti. tudomásul vette a trianoni döntést és ezt el is tudta fogadtatni a magyar közvéleménnyel, ezért esett rá a választás. Más kérdés, hogy utána igyekezett úgy beállítani, mintha a komcsi forradalom miatt szabták volna ki Trianont, nem a háborús vereség miatt.

    Lehet azzal érvelni, hogy Károlyi meg a Tanközt. nem írta alá Trianont, csak nem tudom érdemes-e? A Friedrich István vezette keresztény-nemzeti kormány se írta alá, és ma már a nevüket is alig ismerik. Nem volt más választás az aláírás helyett, csak az, hogy a románok megszállva tartják Budapestet, és még kevesebb marad az országból.

  • Ha belenézünk a múlt kútjába akkor azt látjuk, h a fasizmus a klasszikus egyesületi formában háborús veteránok szövetségből indult. Ez fejlődött népszövetségi szintre és megtartva az induló nevet, mint néppártot pártosították.
    Ezt formálták aztán tovább azzá amivé.
    Érdemes mégjobban is visszamenni.
    A római államvallási konstrukció elvileg Isten impériumi, az Isten akarata szerinti működésrendet kényszerítő (patriarchális) diktatúra. Egyházi (szellemi vezérkari) fennhatósággal a világi hatalmat gyakorló királyok fölött.
    Az elvi (tömegideológiai) felszín mögött pedig a gyakorlatban azt csinálták amit.
    Aztán a reformáció címszó alatt a FELSZÍNEN államegyházi konstrukciók intézményesítésével szétbontották az addig központi szellemi irányítótestületet.
    Hazánk helyzete érdekes, mert a szentkorona jogi konstrukcióval jelenleg is jogérvényes fennhatósága van az egész bolhacirkusz felett.
    Érdekes és érdemes látni, h mi van a plebsz (nyájak) számára gyártott, színpadi díszletek által határolt valóság mögött.

  • Persze, h reálpolitikus volt.
    Érdemes meghallgatni a beiktatási beszédét. Ebből kiemelten azt, h honnan származtatja a hatalmát.
    Azt mondta, h azért vállalja a kormányzóságot, mert csak neki van akkora elfogadottsága amely az ország irányításához szükséges.
    Az pedig már történelem, h a kabinetje irányítása alatt a romokból gyorsan működőképes rendszert hozott létre.
    Az is tény, h ezt zömmel a vidék durván erős sarcolásából csinálták meg.
    Az kevésbé köztudott, h a népünk közben egy durván nagy jóvátételi címszavú sarcot is kinyögött. Zömmel élelmiszerben.
    Mindezt úgy, h a monarchia tartományi státusában voltunk. Ebből adódóan, nem voltunk a magunk urai. Nem mi léptünk be a háborúba.
    Már pusztán ebből adódóan is a trianoni diktátum eleve jogi nonszensz.

  • nem jelenik meg?

  • Mielőtt tényleg elszunnyadna az oldal, egy tárgyi tévedést muszáj kiigazítani.
    A Horthy rendszerben valóban általános volt a választójog, ám NEM TITKOS! Csak a nagyvárosokban volt urna és szavazólap, a kisebb településeken a pap, a tanító, meg a jegyző előtt írták alá a szavazók az íveket. Márpedig akkoriban a népesség arányaiban sokkal nagyobb része élt faluban, mint manapság.

  • Nagy Gyulának,
    szóló beírásom nem jelenhetett meg!Van rá valamiféle moderálási ok? Remélem nem sértettem meg senkinek az érzékeny lelkét.

  • Ma le lettem trollozva régebbi liberális barátaim által, mert egy migránsokról szóló beszélgetésbe (ahol éppen azt fejtegették, hogy vissza kell őket toloncolni, mivel hiszi a piszi, hogy menekültek, semmi bajuk se lesz otthon, különben sem mi hívtuk ide őket…) a következőt írtam:

    Végül is Auschwitzcal is ugyanez volt a helyzet. Mi kiküldtük a zsidókat, és kész. Aztán, hogy mi lett velük, az már a németek dolga volt…

    Hát, feleim, így állunk Pannóniában…

  • Kedves elvtársak, hová tűnt Göllner elvtárs (a viccben Kiss elvtárs!)? Azóta rendesen ellaposodtatok!

  • hazai lámpa
    2017 február 6
    8:59 de.
    Neked hoztam, mint nagy Horthy védőnek:

  • Mucuska Mici,
    ne nyisd ki a szád az ördögre,mert még megjelenik.Nem kell bagatellizálni élete egyetlen jó cselekedetét,hogy elhajtott a balfenékre.

  • gyuri10

    Már régóta passzív szemlélője voltam, gusztustalan, főleg személyeskedésbe fajuló vitáitoknak ezért, úgy látom egyikőtök szinvonala sem ütötte meg még a fair play alsó küszöbét sem, viszont Göllner önkéntes távozásával képes volt önkritikát gyakorolni.

  • Macuska Mici,
    nem szeretnék belemenni egy göllner pro és kontra történelembe. Ha kedved van hozzá megnézheted a régebbi beírásokban,hogy hol kezdődött és ki kezdte a nem tisztességes szövegeket.Ebben én nem veszek részt.Egyet elárulok Neked 60 évvel ezelőtt kinőttem abból a profilból,amikor nyilasok vagy nyilasivadékok sértegetéseit lenyeltem.Igyekszem mindig még az alapérdemnél is keményebben helyre kólintani azokat akik engem,de még inkább a HAZÁMAT alattomosan,célozgatva sértegetik.Ebbe a kategóriába került ez a goálner nevű egyén is.

  • Macuska Mici,
    tudtommal nem az engem sértegető mondókái miatt vonult el,mert mint írta volt a magyar helyesírástól búcsúzott el,melytől nem kellett különösebben búcsúzkodnia,mert soha nem volt birtokosa,de még szomszédja sem.

  • gyuri10
    2017 február 19
    1:57 du.
    Köszönöm válaszod és a Göllnertől való érzékeny búcsú óta azt érzékelem, mintha Te is lehiggadtál volna. Azért hogy, ne érezzétek magatokat nagyon gyámoltalannak, kaptatok helyette egy Alma nevezetű szupernőt, aki legalább olyan okos, viszont kevésbé tenyérbemászó a stílusa.

  • Találom:
    „A Horthy rendszerben valóban általános volt a választójog, ám NEM TITKOS!”

    Ez attól függ, hogy mit tekintünk „általános”-nak.
    Én – különösen 1926-tól – nem nevezném általánosnak.

    http://tortenelemcikkek.hu/node/165

    A helyhatósági választójogot pedig – már csak a virilizmus miatt – semmilyen vonatkozásban nem nevezném általánosnak.

  • talalom
    2017 február 10
    12:17 du.

    A kommün bukása után a Friedrich-kormány angol nyomásra kiírta a választásokat 1919 novemberben. 1920 januárban Magyarországon volt egy országgyűlési választás általános, titkos, egyenlő, nőkre is kiterjedő választójog alapján. A Kisgazdapárt nyerte meg, és a Bethlen-párttal együtt alapítottak kormányt. Horthyt már ez az új országgyűlés választotta kormányzónak.

    Később a kormány szűkítette a szavazójogot, és a nyílt szavazást is visszaállították sok helyen. 1939-ben újra titkos szavazások voltak, de a széljobb elsöprő győzelmét hozta, a szocdemek és a Kisgazdák veresége mellett. Megjegyzem, halálos áldozatok is voltak a kampány során.

  • Alma, érdekes én megértem Nagy Gyula szövegét és igen élvezem, tanulságos okfejtéseit.

  • Kedves Figyelő, te azért érted meg Nagy Gyula szövegeit, mert magad is hajlamos vagy a miszticizmusra…

  • Figyelő! 8:26 [„Ő megérti” Nagy Gyula szövegét és élvezi.]

    Na igen, a maga értelmi színvonala, olyan mint a fekete lyuk;
    bár sötét, ám mindent magába szív, ugyanakkor magából (normálisan) bármit is kiadni képtelen…

    .

    A galaxisunkban mindössze még egy ilyen létezik… 😀

  • cukihara
    2017 február 20
    7:54 de.
    A fontos az, hogy maga igen okosakat ír!
    Lehet, hogy nem tetszik a véleményem bizonyos dogokról, de olvasott tőlem olyasmit, amivl a másikat durván kritizáltam? Még akkor sem, ha más véleményen voltam vele.
    Más, a tény az, hogy 60 éve idegen környezetben élek, nem magyarban.
    Ha maga, vagy más olyan jól tudna gondolkodni és írni magyarul, mint én. Azt elismerném.

  • Kedves Klárika,
    minden kötekedés nélkül. Cukihara meg tudja védeni saját magát segítségem nélkül is és még Tőled is.A magam részéről 60 éve én is elhagytam horthy és jányi gusztáv szántotta szenthazádat. Ennek ellenére úgy érzem,hogy Te vagy a sorban állók között az utolsó,aki bárkit is javíthat magyar helyesírásból vagy fogalmazásból.Sajnos minden előéleted ellenére az itteni beírások nagy részének felfogása elakad előítéletes nem mindig az EMBERI oldalhoz tartozó gondolatvilágodon.Kérlek,ne sértődj meg.Csupán arra szerettem volna felhívni a figyelmedet,hogy a disztingválás nem egy elítélendő szó.

  • Macuska Mici, febr. 19 1:57
    Gyanúm van rá,hogy Almási Alma nem szuper nőként jár a KMH-ra. Képzeld annyival több esze és tudása van,mint sokaknak,értve alatta az emeritus barátodat is,hogy félő:ti máris gyámoltalanokká váltatok.Az én impulzivitásom pedig nem kell,hogy izgassa a fantáziádat,mert az mindig téma és”partner”függő marad.

  • Figyelő!

    cukihara
    2017 február 20
    7:54 de.

    ” Ha maga, vagy más olyan jól tudna gondolkodni és írni magyarul, mint én. Azt elismerném….”

    Hogy a klasszikusokat idézzem „viccelni tetszel” (mondaná falusi,ha itt lenne!)

  • Besancon
    2017 február 21
    7:11 de.
    Légy egy kicsit élnézőbb, én beszéltem olyan 10 éve Németországba szakadttal, aki a magyar szavakat keresve akcentussal beszélt magyarul!

  • Orsós Elemér,
    akivel német országban beszéltél 10 évi ott élése után,az már magyar országon is csak így tudott magyarul,hogy:”áki nem tucc mátyárul peszíni,ánák nem szápát ite tyere pe”.Az nem szakadt német országba,hanem onnan szakadt ki.Ami nem nagy ügy.Fő,hogy ne legyen zsidó,mert akkor már nem lehet befogadni fajmagyarként.

  • Orsós Elemér

    gyuri10
    2017 február 21
    4:09 du.
    Akivel én peszéltem ász nem Putákesziről, hanem Budapestről származott és még az általad idézett, „népdalt” sem ismerte, amelyet én így ismerek:
    Putakeszin csináltátám ety kocsmá,
    kitüsztem a nemszetiszin kokártá,
    áki nem tuc mátyárt, ánnák nem szápát ide tyere pe!
    Nem haragszol hogy, nem akartam sem zsidózni, sem fajmagyarozni?

  • Orsós Elemér,
    kezdjük a legvégén.Egyáltalán nem haragszom akkor sem,ha lezsidózol.Ameddig M.O.-on éltem nemigen került rá sor.Sportolók között ez nem volt téma.Amióta(60 éve)Izrael polgára vagyok ez természetes hovatartozásomat jelenti.Ezzel megsérteni csak azokat lehet,akik netán-tán”faj magyarok”szeretnének lenni,ami természetesem egy képzeletbeli meghatározás.Azt azonban gúnyolódásnak is lehet venni,mert Mi Ketten,Te meg Én tudjuk jól,hogy ilyen nincs.Hadd ne soroljam fel a lakosság összetételét Az én családomban,még oldalágról sem volt senki aki nem volt zsidó.Nos…én a zsidók országában élek.Te?…

  • Zsidóvá egy fajta ideológia életelvként való használata tesz.
    Az Askenázik a hivatalos állítás szerint Szkíta életfilozófiájúakból (Kabarok) átzsidósítottak.

  • Orsós Elemér

    gyuri10
    2017 február 22
    5:49 de.
    „Nos…én a zsidók országában élek.Te?…”

    Én meg Magyarországon! Értem mire akarsz kilyukadni, de nem szeretnék megint jelzőkkel teleszórt meddő vitát folytatni, azt viszont nem értem, miért akar Gyula minden áron, zsidó szakértőként tetszelegve Téged provokálni.

  • Talán azért, mert tényleg szakértővé képeztem magamat és rá akarom ébreszteni az egyszerű igazságra.
    A zsidó életfilozófiát (ideológiát) a Séth kultusz ideológiájának átalakításával hozták létre.
    Sém Séth szolgálóját jelenti. Etnikaizálásként ebből gyártottak ősapát.

  • Orsós Elemér,
    köszönöm nagyon is helyénvaló kérdésedet.Ez a zsidószagértő lehet hogy megérzi messziről is a zsidó szagot.Ami nagyjából annyit jelent,hogy napi fürdés,tisztálkodás miatt maximumot véve sem vagyunk”Büdös zsidók”.Plusz az,hogy a sör-a bor-a pálinka sem korhassza agyunkat,mint ennek a szagértő úr(ná)nak. Szövegeit,pedig azok értik és csípik,akik vagy nem végezték el a 8 általánost vagy kislétszámúban tündököltették a felsőbbrendű fajhoz tartozásukat mindenféle Nagyalágyultak között.Ne haragudj, hogy Téged terhellek ezzel a süket”vitával”,de botcsinálta, rosszmájú,senkiket átlépem,ha véletlenül beléjük botlok.

  • Orsós Elemér,
    még csak annyit,hogy van egy olyan érzésem,hogy ez a szagértő tulajdonképen maga a Goállner emeritus,csak már önön nevével lejáratta magát.A „stílus és a tudás”árulkodik.

  • Orsós Elemér

    gyuri10
    2017 február 23
    5:59 de.

    „Orsós Elemér,
    még csak annyit,hogy van egy olyan érzésem,hogy ez a szagértő tulajdonképen maga a Goállner emeritus”

    Nos, ennek megitélésére nincs elég tehetségem, azonban Geyzánk 100 %-os biztonsággal meg tudná állapítani, ha nem valami exluziv detoxikálóban vagy Bartus Laci Úrnál múlatná drága idejét, amikor pedig ilyen fontos kérdésekben szükség lenne rá! 🙂

  • Hazai Láma !

    A feb 8-i, nekem címzett hsz-edben megvádolsz azzal, hogy úgymond’ az komcsi szöveg, hogy a magyar cserkészet valójában szegregációt gyakorolt, amikor a zsidó gyerekeket külön cserkészcsapatokba osztotta be, pedig ez csupán t é n y kérdés.

    Nyilvánvaló, hogy t é n y leg nem illik egy „nemzetközi” gyermekszövetség természetébe az, hogy vallási, de különösképp „”faji”” alapon különít el egymástól ártatlan gyermek kortársakat… Ez az ideológikus állami bevatkozás t é n y szerűen utal a Numerus Clausus törvény* és a zsidó törvények nemcsak természetére, de már gyakorlatára is, és nem utolsó sorban a később (ti. a már sok gyermek felnőtté válásakor) bekövetkezett események tragikus lefolyására.
    Arról én nem tehetek sőt, sajnálom, hogy nálatok már az is kommunizmus, ha valaki pusztán elítéli gyermekek egymás közti faji megkülönböztetését és militarista, ágyútöltelékké való nevelését…

    ˙

    .
    * Nem is mellesleg, de t é n y az is, hogy a Numerus Clausus előterjesztője éppen az a Teleky Pál gróf, Horthy jó barátja volt, aki az említett Cserkész Szövetség, szintén Horthy által kinevezett[!] országos fővezéreként táplálta az ifjúságba a beteges nacionalizmus és a rasszizmus édes kielégülést nyújtó pillanatnyi mannáit…

    .

  • cukihara
    2017 március 1
    6:29 de.
    Szerintem, fogalma sincs a cserkészetről céljairól, szellemiségéről. Senki sem tudja valóban, hogy fogadtak e be a cserkészek zsidószármazásút?
    Mindenestere a régi magyar cserkészet keresztény alapokon létesült.
    De gondolom,a zsidó hitközségeben sem vettek fel keresztény tagot a gyűlekezetbe!

  • Figyelő!

    Írja, hogy „Minden esetre a régi magyar cserkészet keresztény alapokon létesült.”

    – Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy már a világtalálkozók jamboreek sem [óh, ugye míly szép ősmagyar kifejezés is ez a dzsembori ))) 😀 ((( ] tükrözik ezt az úgymond „keresztény alapon” >létesítettősi magyarnak< és kereszténynek határozza meg, és azt a hülye példát hozza föl a maga zavaros hite védelmére, hogy ugyebár "a hitközségbe sem vettek föl keresztény tagot". Tudja, röhögnék a tisztelt "írónő" fakanál-filozófusi eszmefuttatásán, ha nem tudnám, hogy pont az ilyen és hasonló kvalitású "bölcsek" taszajtottak 600'000 magyart az utolsó rámpákra…

    .

  • előbbi hsz-emnek csak atöredéke jelent meg, ezért Újabb próba:::

    Figyelő!

    Írja, hogy „Minden esetre a régi magyar cserkészet keresztény alapokon létesült.”

    – Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy már a világtalálkozók jamboreek sem [óh, ugye míly szép ősmagyar kifejezés is ez a dzsembori ))) 😀 ((( ] tükrözik ezt az úgymond „keresztény alapon” >létesítettősi magyarnak< és kereszténynek határozza meg, és azt a hülye példát hozza föl a maga zavaros hite védelmére, hogy ugyebár "a hitközségbe sem vettek föl keresztény tagot". Tudja, röhögnék a tisztelt "írónő" fakanál-filozófusi eszmefuttatásán, ha nem tudnám, hogy pont az ilyen és hasonló kvalitású "bölcsek" taszajtottak 600'000 magyart az utolsó rámpákra…

    .

  • A világunk legfelsőbb vezérkara ha néger gyerekek potyognak az égből, akkor is végrehajtja az „apokalipszis lovasai” betelepítést.
    Egyszerűen azért, mert évezredekkel ezelőtt így tervezték el a judeo impériumi konstrukció és az ehhez tartozó közmentalitás megváltoztatását a nagy korszakváltó átalakítás részeként.
    A Muszlimról jól látható, h eleve ehhez konstruálták meg a mitológiai alapjáról indulóan (lásd ehhez a testvérpárt).
    A vezérkar az áttelepítést feszültség eszkaláló félelem és agresszivitás gerjesztő módon végzi.
    A Muszlimokat azzal túráztatják, h ez az a Sátáni világ ahonnan beleroncsoltak a szülőföldjükre. Minket a Muszlimokkal riogatnak úgy h közben megy a szegény szerencsétlen menekültek propaganda is és ez az egésznek a legőszintébb (igazabb) része.
    Az ÁTTELEPÍTETTEK között vannak piti bűnözők és ellenünk fanatizáltak is (az össz mennyiséghez képest csekély számban).
    A legjobb amit ilyen (megszállt és megszállási) helyzetben tenni tudunk, a gerilla hadviselésben való megerősödésünk.
    A központi hadsereg (sorkatonaság) ilyen helyzetben nem sokat ér. Különösen úgy nem, h ennek a vezérkara épp az IMPERÁTORAINK akik maguk intézik a betelepítést.

  • cukihara
    2017 március 3
    5:27 de.
    Butaásagaira nem lenne érdemes válaszolni, de a cserkészetet NEM a magyarok találták ki, hanem egy angol úr, nézzen utána a keresőben.
    És kikérem magamnak, hogy engem is besoroljon a nácikhoz, zsidó űldőzés és gyilkosság vádjával. Látom magán, hogy sajnos az emberi butaságnak nincs határa!

  • Kedves figyelmetlen!

    Sajnos én is azt mondom, hogy a cserkészet nem magyar találmány és különösen nem ŐSI. Bizonyos Bi-Pi volt az alapító, akinek az alapeszméjébe semmikép sem fért bele a magyar Horthy/Teleky vonal…

    Sajnos a fenti, a megjelentnél sokkal hosszab kommentemet az Internet hullámai elnyelték, ahol leírtam részletesen, hogy a magyar cserkészet Horthy, illetve az általa kinevezett Teleky gróf visszaéléseként alakult úgy, ahogy. Jó célokat így fordította alattomos rosszakra, pl. a kedves családja végleges megtévesztésére is… Ezek ugyanúgy éltek vissza ezzel, ahogy későbbi szövetségesük Hitler Adolf is az olimpiai eszme teljes jószándék készletével. Az utolsó cseppig kiaknázták, jelentős részben a tömegek behálózása céljával irredenta, illetve későbbi háborús terveikhez…

    Azok a zsidó szülők pedig, akik például és a Numerus Clausus után még megmaradt némi gazdasági érdeküknél fogva kénytelenek voltak jó arcot vágni az elkülönített (szegregált) zsidó cserkészcsapat ötletéhez, végülis nekik is meg kellett tapasztalniuk, hogy 20-25 év múlva hogyan vagonírozzák be velük együtt az egykor még kiscserkész gyermekeiket is.*

    Csak úgy, ahogy szeretett Édesapját is ugyanazokért a hamis magyar érdekekért elvitték munkaszolgálatra a Don-kanyarba, nem acserkész egyenruhájábn hanem a saját polgári öltözékében, amiért pedig e kedves Figyelő – úgy látszik – még külön hálát is érez e két tömeggyilkos iránt, hogy a Papa azért mégiscsak élve megúszta ezt a halálos ítéletet.
    Lám lám, ezt a hálás lojalitást oltotta még belé, beléjük is a horthysta Cserkész Mozgalom. Hát persze, hisz ez volt céljuk vele.
    .

    .
    * Az egész világon ismert már az a fotó, amely egy, az auschwitzi rámpán a vagonok előtt cserkész egyenruhában(!) várakozó magyar testvérpárt örökít meg… – persze csak képen. 🙁

  • tudniillik
    Teleky a Magyarország főcserkésze rangot kapta meg a „főméltóságú” úrtól.

  • cukihara
    2017 március 4
    10:40 de.
    cukihara, nekem nem kell a maga szövege.
    Ahogy írtam a cserekészet keresztény alapokon nyugodott, már ahol létesült is, Angliában. Ezt vette át Teleky és társai.
    A zsidókról az egész intézményben nem volt szó, a fentiek alapján. Nem egészen értem, a szövegében, hogy a háborus inditékaiknak mi köze volt ehhez? A háborút NEM a magyarok kezdték el és az igaz, hogy német nyomásra a magyarok is beléptek a háborúba, más kelet-európai nemzettel egyűtt, pl. a lengyelek is.A lenggyelek jártak a legrosszabbúl, mert a német hadosztály már korábban megszállta őket és hatalmas pusztitásokat végeztek a hadseregi tisztek és a zsidók körében.
    A cserkész szervezet ebben ártatlan volt végig. Én inkább a leveneték megszervezésáre gondolok vissza, bizony elitélően. T.i. akkoriban, a gimnáziumokban kötelezővé tették, és sok leventét 17 éves korában elvittek harcolni a frontra, egyenruha nélkű a németekl. A szomszédunk egyetlen fia is így esett el valahol Németországban.

  • Mellesleg a cikk témája, Göllner elmenése. Én öszintén, nem sajnálom.
    Éppen mostanában olvastam vissza egy régebbi linket, ahol Göllner javában vitázik, és Moshe is jelen van. Szerintem, Moshét innen kitiltották végleg ezért. Igen sajnálatos!

  • Orsós Elemér

    Figyelő
    2017 március 6
    2:49 du.
    Szerintem nem tíltotta ki senki, önként vonult illegalitásba, ami indokolatlan volt, mert nem Neki kellett volna némaságot fogadnia, hanem a nála sokkal zűrösebb, személyeskedő kirekesztőknek.

  • Orsós Elemér
    2017 március 6
    3:41 du.
    Tudja, idősebb korban az ember érzékeny lesz!
    Gondolom, Moshe is az, bár ő CSAK 50-es éveiben van!

  • Még annyit,
    nekem sokkal „vastagabb a bőr” a képemen. Engem már számtalanul kiutáltak, mégis még itt vagyok.

  • Klárika,
    ne bántsd cukiharát.Egyáltalán nem buta.Arról van szó,hogy távolabb áll Tőled,mint én.

  • Klárika,
    Te őszintén nem sajnálod az emeritus,dékány,előadó vagy miafranc elmenését.Én sem.Csak azon izgulok,hogy a görcs vagy a rosseb vissza ne rángassa.Alpári,vulgáris lénye már fertőzze csak a diákjait.Azért fizetést is kap.Ellent mondani meg úgy sem mernek neki.

  • Figyelő!

    Egy jó, és végre egy igaz megjegyzés magától; hogy

    „magának nagyon vastag bőr van a képén”. )))) 😀 ((((

  • Figyelő! 4:05

    A történet, mint azt itt már százan is elmagyarázták magának, nem a háborúba lépéssel kezdődött, hanem annak a rendszernek, amelyben a cserkészet csak az egyik aktív elemként működött közre, e . r e n d s z e r . létrejöttével és szerves továbbfejlődésével, amit a maga (maguk) bután tisztelt sőt, imádott Horthyja alapított és vitt (majdnem) végig, egészen a háború elvesztéséig…

    Még egy . i l y e n . családot ismertem, ahol a hétéves gyereket az apukája bizony minden hétvégén felvitte a Budai Várba [ahová most parasztfia Orbán készül felköltözni] megnézni a parádézó Horthyt… Ám aztán rövidesen a papát bevitték munkaszolgálatba, s amint így kelet felé zakatolt a század, már itt az elején – Hatvanban a MÁV állomáson – állt egy másik, szintén emberekkel zsúfolt marhavanokból összeállított szerelvény, csak azok a vagonok le voltak plombálva. Az azt őriző csendőrök leálltak a MUSZ-os vonat parancsnokával tárgyalni, hogy az ő deportáltakkal megtöltött szállítmányuk létszáma nem éri el az elvárt mennyiséget… Követelték tehát, hogy adjon át nekik legalább egy vagonnyi zsidót… Így történt aztán, hogy megegyeztek tényleg egy vagonnyi MUSZ-os átminősítésébe fogollyá, és így az utolsó kocsijukat leplombálva rákapcsolták a rövidesen észak felé tovainduló auschwitzi szállítmányra, benne többek közt a Horthyt igencsak tisztelő és nagyra becsülő apával, Weisz úrral, aki eztán már soha többé nem vihette Péterkét föl a Várba az épp ő ellenük szövetkező rendszer élő jelképének Dísszemléjében gyönyörködni…
    Mondom, maga Shakespeare Vilmos sem találhatott volna ennél drámaibb témát… Mindezen az sem változtat pozitívan, hogy a maga apja meg visszajutott a MUSZ-ból…

    .

  • ui.

    …hogy élve jutott vissza…

  • Cukiságaim!
    A vezérkarnak szüksége volt az elpuhuló zsidóság brutalizálására a tovább használhatóságukhoz és IL válogatott legénységgel való feltöltéséhez.
    Mára a történelem bebizonyította, h jól terveztek.
    Úgy volt köze a népünknek ehhez a gazemberséghez is, mint a Kínai favágóknak.

  • cukihara
    2017 március 14
    8:45 de.

    Nem tudom, ki a forrása ennek a történetnek. De nem életszerű, hogy vagonőrző csendőrök odamennek, és egy katonatisztnek elkezdnek dirigálni. A muszosok a hadsereg parancsnoksága alá tartoztak, a csendőrök meg a Belügyhöz. Még a gettóba is kézbesített a Hadügy musz-os behívókat.

    Olyat olvastam, hogy Eichmann parancsára betörtek német és magyar egységek a kistarcsai internálótáborba és a Rabbiképzőbe, miután leálltak a budapesti deportálások (1944. július). Először Horthy Hatvannál leállíttatta a szerelvényt, de másodjára a Zsidó Tanács tagjai nem tudták értesíteni.

  • cukihara
    2017 március 14
    8:45 de.
    Úgy látszik, nem tud olvasni. Már írtam, hogy a cserkészetet Angliában alapították és gyakorlatban minden európai ország átvette ezt az intézményt, mert hasznos volt a fiatalságnak. Ennek alapján alakították majd a komcsik az úttörő intézményt.
    A náciknak semmi köze nem volt hozzá, mert még nem élt náci mikor az már megalakult.

  • Ja, mellesleg minket is felvitt Apám vasárnaponként a várba az őrségváltást megnézni, nem Horthyt. Ha nem tudná, most is van a magyar várban őrségváltás, mikor utoljára otthon voltam láttam. Persze, a régi, sokkal látványosabb volt, mert elég sok testőr volt.
    Még ehhez a korhoz tartozik, egy osztálytársnőmnek az elemiben is testőr volt a papája, aki öngyilkos lett, mikor Horthyt elzavarták.

  • Valóban, a nácik a csendőröket parancsolták ki a zsidók vagonizására. Ők ti. vidéken működtek, nem a rendőrök.