Kanada korábbi konzervatív kormányfője: Trump nemzetközi bizonytalanságot fog okozni

2017 január 20 2:09 du.19 hozzászólás

Stephen Harper, Kanada konzervatív miniszterelnöke 2006 és 2015 között a héten elmondta: a ma beiktatott Donald Trump fő jellemzője, hogy komoly bizonytalanságot fog okozni a nemzetközi porondon, különösen geopolitikai kérdésekben. „A globális bizonytalanság jelentős forrása a Trump-elnökség lesz. Egyszerűen nem tudjuk, hogy pontosan milyen irányt vesz az új amerikai elnök. Eddig csak vázlatosan ismerjük terveit. Trump vissza fogja fordítani az amerikai külpolitika hét évtizeden keresztül álló sarokkövét”–mondta Harper Indiában egy nemzetközi fórumon tartott beszédben.

Stephen Harper

Stephen Harper

Harper szerint Trump leszűkíti az amerikai szerepvállalást számos nemzetközi kérdésben, mivel az egész világot egy nagyon szűk látásmódon keresztül szemléli. És ez a látásmód szinte teljesen a nyers gazdasági kérdésekre összpontosul. Ezen kívül Harper kiemelte: Trump egyre inkább gazdasági ellenségként tekint majd Kínára.

A korábbi konzervatív kanadai miniszterelnök szerint precedens nélküli Donald Trump az Egyesült Államok történelmében. Szerinte az amerikai globális visszavonulás lesz a Trump elnökség egyik első, igazán érzékelhető forradalmi lépése.

„A Trump elnökség együtt fog dolgozni a barátokkal és a szövetségesekkel a közös érdeket képviselő ügyekben, de kizárólag azokkal a szövetségesekkel akik valódi értékekkel és vagyonnal érkeznek a tárgyalóasztalhoz”–mondta Harper.

Ugyanakkor Harper szerint Trump álláspontja számos kérdésben közelebb áll az amerikai közvélemény jelenlegi állásához. Miközben az amerikai politikai és üzleti érdekek alapvetően jóindulatúnak tekintették Kínát, az amerikai közvélemény már egy ideje nem osztja ezt az álláspontot és inkább fenyegető szituációt látnak a kínaiakban.

Justin Trudeau miniszterelnök liberális kormánya eddig annyit mondott, hogy igyekezni fognak közös alapokat találni az új amerikai adminisztrációval. A Trudeau kormány szerint a kanadai kabinet és az amerikai adminisztráció is egyetért abban, hogy a középosztály fejlődését és annak érdekeit kell jobban támogatni és helyzetbe hozni.

19 hozzászólás

  • Hollósy Gerti

    “A globális bizonytalanság jelentős forrása a Trump-elnökség lesz. Egyszerűen nem tudjuk, hogy pontosan milyen irányt vesz az új amerikai elnök. Eddig csak vázlatosan ismerjük terveit. Trump vissza fogja fordítani az amerikai külpolitika hét évtizeden keresztül álló sarokkövét”–mondta Harper

    Erről többet nem is lehet mondani és hozzáértő mondta.(na, perszre lehet…)

    Nem irigylem a nagyon szimpatikus Justin Trudeau, kanadai miniszterelnököt és liberális kormányát.

  • „A Trudeau kormány szerint a kanadai kabinet és az amerikai adminisztráció is egyetért abban, hogy a középosztály fejlődését és annak érdekeit kell jobban támogatni és helyzetbe hozni.”

    Na ja; a Trampli-kormány elvégre csupa kemény munkával egzisztenciát teremtett középosztálybeliekkel van tele, a Wall Street és általában véve „corporate America” elitellenes jómadaraival, akik mind a középosztály és általában a dolgozók „helyzetbehozásának” és a társadalmi mobilitásnak ( pláne ha nem árja-lilomfehérbőrűekről van szó ) nagy hívei… A legalitást és legitimitást erősítő putyini kapcsolatokra ki sem térve… G-d save America…

  • A cikkhez:
    Nagyon hiányzik Harper esze a kanadai politikában .

  • Most olvastam Bartus cikkét erről a témáról. Bennem ezek a vélemények azt a gondolatot ébresztették, hogy erős veszélye van sok helyen a polgárháborúnak. Az USA-ban, Angliában… olyan országokban, ahol a liberális demokrácia már elég régen és elég erősen jelen volt, bizonyára sokan ellenállnak majd a Trump-trendnek. De még nálunk sem elhanyagolható ez a népesség…

    Ha pedig ebbe a muszlim világ, és Kína is bekavar, hát…

  • Avi Ben Giora

    Ugyan miért lesz bizonytalanság? Kicsit átfogja alakítani az eddigi amerikai politikát. Nem lesz többet sem a világ rendőre sem a fejős tehene. Csak olyanokkal fog tárgyalni valóban akik valamit odavisznek majd a tárgyalóasztalokhoz és nem csak kapni szeretnének. Nehéz dió lesz ez Európa számára, mivel a jelenlegi Európa egy nagy káosz amelynek irányítását olyanok intézik mint Merkel Junker and co. Márpedig az egyoldalú német irányítást nagyon sokan unják már. Nemhiába lépett ki (pontosabban ki fog lépni) Anglia az EU-ból.

  • Avi Ben Giora
    2017 január 21
    5:59 de.

    Magyarország ebből a káoszos német uralom alatti Európai Unióból profitál, ahonnan csak kapni tud, de beadni semmit nem bír, ami értéket képviselne Európának.
    Ne akard kavarni a szart az EU ellen, erre éppen elég nekünk Orbán Viktor. A buta angol szavazók nagyon megszívják majd a döntésüket, ha valóban kívül lesznek az EU-n.

  • Drizari Idáig hetente jött állásajánlat Angliából. Mióta lóg a levegőben a brexit, azóta már szinte naponta jönnek az ajánlatok. Az „agyasak” ha tudnak lelépnek időben, hatalmas űrt hagyva maguk után.

  • Ki akarja kavarni? Én biztosan nem, egy senki vagyok ahhoz hogy hullámokat kavarjak. Az EU ellen sokan akadékoskodnak és biztosra veszem nélkülem is szét fog esni. Idő kérdése mikor és hogy. Ha nem esik szét akkor meg alapjaiban fogják átalakítani és visszaszorítani a német hegemóniát. Ehhez nekem semmi közöm sincsen. Hogy esetleg néhány módosabb hitsorsosom (gondolok itt Sorosra aki mindig téma ugye)miket kavar össze arról szintén nincsen információm

  • Avi Ben Giora,

    ugye tucc arról, hogy már a 18. század közepén fölmerült a gondolat egy közös európai törvényszék fölállításáról? Azt is tudod ugye, hogy Kant már akkor kifejtette gondolatait egy közös Európáról, ahol Európát a népeiknek kellene képviselni és tagjainak egységes társadalmi-politikai rendszerrel kellene rendelkezniük?

    De az európai országok inkább gondolkodtak háborúkban rendezni egymással a gazdasági-pénzügyi problémáikat. Most amikor végre létrejött ez a közösség, akkor néhány hülye politikus populista dumáját benyalva az angolok máris kiugranak.

    De marha érdekes, úgy akarnának kilépni, hogy a közösbe nem fizetnének be semmit, viszont nem szeretnének kilépni a vámegyezségből, és szeretnének továbbra is vízum nélkül bejárni Európa országait.
    Ilyen esetre kérdezi az egyszeri paraszt: hát a f.szom nem kéne?

  • Elftheria!

    Trump középszerű mentalitásával gondolkodásmódjával elhiszi azt, hogy egy ország gazdasági tervei, csupán szubjektív óhajok és egy nagy elhatározás kérdése.

    A . l e g m e g l e p ő b b . í g é r e t e, miszerint vége az olcsó, $-centes külföldi munkaerőre épülő munkahelyek exportjának. Ennek megvalósulása a világ „legkorszerűbb” tőke, ill.áru export-import gigantikus méretű konstrukcióját vágná keresztbe, amerikai vállalatok ezreit kényszerítve a sokszorosan(!) drágább „hazai” munkaerőáru alkalmazására.
    Akarná ezt bármelyik cég, vagy azok az egyszerű emberek, akik áttételesen bár, de mégis részesülnek az ázsiai munkás tömegek kizsákmányolásából származó haszon egy részéből???
    Azt hiszem ennek megvalósulása az USA szempontjából sokkal negatívabb külpolitikai hullámokat is csapna, mint amennyi jótékony hatást gyakorolna az így „munkához juttatott” – ha erre a munkáltatók egfyáltalán hajléandők lennének – a belföldi munkavállalók hangulatára.
    De, mit szólna ehhez pl. Kína, vagy India ahol egyik percről a másikra tíz és tíz milliók munkahelyei kerülnének veszélybe, iletve felszámolásra? Mit szólna ehhez az ottani >munkásosztály< ?
    Nem felejthető, a 2008-as gazdasági világválság hatása az ilyen filléres munkára épülő kínai leányvállatotok sokaságára, amikor egyik napról a másikra milliókat kellett utcára bocsájtani… Ezt a feszültséget Kína még egyszer nem engedhetné meg magának és előbb a kezében lévő gazdasági eszközök, az ezer-milliárdos Dollár tartalékai, valamint az USA-nak Kína felé fennálló egyedülállóan magas adósságai segítségével vágna vissza Amerikának. Aztán, ha mindez nem menne, tehát ha "szépszóval" nem menne e cégek gyárak üzemek ott tartása, még a katonai lépésektől sem riadna vissza, az bioztos… Előbb, vagy utóbb, de világháborús veszélyt generálna… Hacsak Trump logikája nem éppen erre akar kilukadni ?
    Ezen még az sem változtatna, hogy a magát kommunistának valló Kína elvileg elítéli a kizsákmányolásnak ezt a speciális, határokon, kontinenseken átnyúló formáját. Pragmatikus megközelítésben mégis érdekelt ennek az állapotnak a fenntartásában. Érdekelt részben a munkás tömegek relatív szociális biztonsága, hogy legalább legyen miből enni adni, de a békés egymás mellett élés biztosította gazdasági fejlődése okán is…

    Többek közt erre a trumpi megnyilvánulásra mondja az ősi pesti szólás, hogy "…meg ahogy azt Móricka elképzeli".

    .

  • "tieztelthölgyeimésuraim"

    Egy ősi Pesti szólásmondás szerint,
    „Meg ahogy azt Móricka elképzeli”

    Trump elképzelése arról, hogy majd az exportált, $-centes munkahelyeket megszünteti, ill. hazahozza, szintén egy bizonytalanságot keltő terv. Nem megvalósítható, hisz az éppen a tőke természetével lenne ellentétes.
    Indiában és Kínában tíz és tíz-milliók létbiztonsága kerülhet veszélybe, és keltene kiszámíthatatlan nemzetközi feszültséget, amennyiben ezt a buta tervet csupán csak elkezdené végrehajtatni. Gondoljunk a 2008-as világválságra, amikor Kínában munkahelyek milliói zártak be egyik percről a másikra, és emlékezzünk az akkor generálódott szörnyű feszültségekre.
    A munka, munkahely export a tőke szabad áramlásának egy speciális, de mondhtjuk a legkorszerűbb formája. Kína, amely magát kommunista rendszernek vallaja, mégis a legnagyobb mértékben érdekelt a kizsákmányolás e formájának a fenntartásában, hisz’ a mukástömegeinek az ellátását ma még nem képes e külfgöldi édekeltségek nélkül fenntartani.
    Nehéz elképzelni azt a tőkés céget is, maely eddig fillérekért foglalkoztatott ázsiai, vagy mexikói munkásokat, most majd otthon ugyanazt a munkát, parancsra a drága amerikai munkaerővel fogja elvégeztetni. És az is kétséges, hogy az amerikai munkás, aki eddig ha áttételesen is, de valahol mégiscsak részesült a külföldi munkás kizsákmányolásának a extrahasznából, most majd rohan az így hazajött, állítólag onnatól magasan megfizetett munkát keresni, mert maga a tőkés lesz az, aki ezt a kavarást nem fogja elnöki parancsra sem végrehajtani…
    Ha Trump ezt mégis megcsinálná, hát azt se Kína, sem pedig India nem hagyná szó nélkül. Ha ezt megtenné, az ezekben a térségekben feltétlenül háborút gerjesztő folyamat kezdetét jelentené. Kérdés, hogy Trump a gazdasági, katonai komplexumot beszámítva, nem éppen erre a végkövetkeztetésre és „eredményre” akar e kilyukadni… Mert ebben az estben sajnos jó úton jár. 🙁
    Még annyit, hogy Kína ma már képes gazdasági síkon is szembeszállni az ilyesfajta ultimátumokkal. Erre szolgál számára hatalmas dollártartaléka, valamint az Egyesült Államok óriási adósságállománya is…

    .

    .

  • „Tisztelthölgyeimésuraim”!

    A kínai elnök a Davosi Gazdasági Világtalálkozón a trumpi fenyegetések ellenére, békésen megközelítve e kényes kérdést, „az összefogásban rejlő lehetőségre” hívta fel a figyelmet…

    .

  • Almási:

    Igen: ez a megoldás mindenre , ami nem baloldali megoldás,gondolkodás : polgárháborút csinálni! Ez egy kicsit eszement dolog!
    üdvözlettel.

  • Orsós Elemér

    tóth péter
    2017 január 22
    1:56 du.
    Valójában „spontán” polgárháborúkat csinálni a legolcsóbb rendszer, hatalom és gazdaság váltás, külső fegyveres rásegítés nélkül, az majd csak akkor következik, ha a „tavaszok” eldurvítása sikerrel járt. A „tavaszok”sikeres, idegen hadseregekkel való leverése után természetesen a „rendfenntartó üdvhadseregek” még évtizedekig -vagy örökre- vállalják a humanitárius gyámkodást.

  • Harper: „Tump egyre inkább ellenségként tekint majd Kínára.”

    Sajnos, amennyiben az történne, ahogy azt itt fentebb „tisztelhölgyeimésuraim” is ecseteli, vagyis hogy Kínától, stb. elveszi milliós tömegek munkalehetőségét, akkor az a nagyhatalom kénytelen lesz a saját lábán folytatni, azaz a munkahely import termelési tapasztalatait felhasználva a maga módján felhasználni azt az infrastruktúrát. Nem tudom, de sejtem, hogy ebben az estben államosítással, óriási károkat okozva nem kevés amerikai tulajdonosnak. Mert ez a rendszer immár gigantikus tengeri selyemút formájában működik, akár egy globális tengeráramlat, amely óriási konténerhajó flottájával immár sohasem állhat meg. Mint egy nagy kohó, amely üzemszerüen éjjel nappal termel ezért sosem hagyhatják kihülni… Ha mégis, abból katasztrofális bajok származnak és annak okozója súlyos – Kínában életveszélyes – felelősséggel tartozik a kár okozásáért…
    „Tiszteltnek” igaza van, amikor föltételezi, hogy ez akár egy világraszólóan súlyos pénzügy-gazdasági, de háborús konfliktus szülője is lehet, amely törvényszerűen a híres* katonai-gazdasági komplexum mozgásbalendültével néhány év alatt képes volna az USA-t kimozdítani, már a SzU, mint az elsőszámú főellenség „kiesése” óta tapasztalható viszonylagos pangás állapotából.
    Mindennek, az egyre erősödő Kínával, Indiával, vagy az iszlám világgal szemben irtó drága ára lenne úgy anyagi javakban (amelyeket persze éppen erre „pusztító fogyasztásra” szánnának), de emberi veszteségekben is…
    Most már csak Trumpon múlik, képes e mindezt végiggondolni.
    Bízzunk benne, hogy ő nem jut abba az állapotba amibe a jóöreg Ferencz Jóska jutott 1914-ben, hogyaszongya: „Mindent meggondoltam, mindent megfontoltam”. – Amikor semmit sem gondolt át…

    * Híres: csak azért nem használom a hírhedt jelzőt, mert ez működött már részben a New Edge, de a II.Világháború idején is, alaptermészetével szogálva a szövetségesi összefogás és a béke ügyét is, a nácizmus legyőzését, nemcsak az extraprofitot…

  • SchumackerLady

    tisztelhölgyeimés…Cukihara !

    Titeket igazol, hogy a történelemben is egyedülálló az a gyakorlat, hogy a Davosban a kínai elnök:
    a globális világgazdaság folytatására szólította fel az USA-t.

  • Világsikert ért el Trump az illegális rendeleteivel. Te is írathatsz vele ilyen rendeletet, maximum 10 karakterből álló szóval. Én a következőt választottam:

    http://share.isnowillegal.com/PUHAKUKI.gif

    Ezen az oldalon te is kipróbálhatod:

    isnowillegal.com

  • Ezzel is egyetértek, amit Harpwer állitólag mondott. Én is félek egy háborútól.

  • Ezzel is egyetértek, amit Harper állitólag mondott. Én is félek egy háborútól.