Christopher Adam cikke az Élet és Irodalomban: A rossz emlékű 1976-os montreáli olimpia intőjel Budapest számára

2017 január 27 11:38 de.33 hozzászólás

Az Élet és Irodalom szabadpolcán található a lap mai számából Christopher Adam cikke az 1976-os montreali olimpiáról, Montreáli kaland, 1976 címen. A cikket jelenleg az ÉS honlapján olvashatják – előfizetés nélkül is -, valamint a hetilap ma megjelent nyomtatott számában.

„A rossz emlékű olimpia és a stadion Montreal egyik szimbólumává vált. A modern organikus építészeti stílust képviselő stadion távolról látható, ma a montreali láthatár meghatározó eleme. A montreali olimpia pedig intő jel mindazon városok számára, amelyek lelkes pályázatokkal állnak elő. Van, amikor a nemzetépítés és a patriotizmus abban mérhető, mennyire határozottan tudunk nemet mondani az ilyen kalandokra.”

A teljes cikk olvasásához, kattintson ide.

*

Nem könnyű feladat manapság egy nyomtatott lapot életben tartani. Ezért ajánljuk, hogy aki megteheti, támogassa azzal is az irodalmi és politikai hetilapotot, hogy megvásárolja annak nyomtatott számát a magyarországi újságárusoktól.

es

33 hozzászólás

  • Chris, elolvastam. Nekem annyi jött le az egészből, hogy egy nemzeti összetartozást átélni nem tudó népesség nehezen húz egy irányba. Szerencsére ez a gond Magyarországot nem fenyegeti, ellenlábasaink tevékenysége jelenleg marginális, 2024-re meg már el is felejtjük, hogy léteztek.

  • Vannak ellenkező példák is, tucatjával ! i.e. 688-ban pl. kimondottan nyereségesek voltak a játékok Olümpiában az ökölvivás bevezetése következtében.
    Chris 1976-ban még meg sem született, közvetett élménye nincs is… Ha élt volna, akkor biztosan dolgozott volna érte, akár fizikai munkával is , mint jó pár évvel később 56-os egykori egyetemi évfolyamtársaim a Calgary-i téli Olimpia kapcsán !!!

  • Ötvenhatos
    2017 január 27
    12:52 du.
    Elfelejtetted hozzátenni, hogy ami szintén veszteséges volt.
    Az épületek kihasználtsága tíz százalékos, felújitásra, modernizálásra nincs pénz, sok épületet, sípályát lezártak, mert életveszélyes.
    Calgary-és Alberta- azóta is nyögi.
    Az egyetlen eleddig hasznos és nyereséges opimpiája kanadának a 2O1O-es volt Whistlerben. (BC) A költsége hétmilliárd (!!!) dollár volt, viszont az épültek, a létesítmények azóta is funkcionálnak, száz százalékosan kihasználtak. Az okokat ott kell keresni, hogy a világ valamennyi magára adó „téli embere” számára Whistler az egyik legnagyobb kihívás. Az olimpia előtt zsúfoltság, szervezetlnség, kevés szálloda, kevés étterem, rossz közlekedés, parkírozók hiánya jellemezte a helyet. Ha valaki nem foglalt szállást magának hetekkel előtte, éjsakázhatott az autójában, és álhatott két órát sorban a felvonóknál.
    A tulajdonosok- japán, kínai, német és holland befektetők-a hétmilliárdon kívül szintén beleöltek vagy ötmilliárdot a költségekbe. Megtérülni csak hosszú távon fog, de biztos a mgtérülés. Ugyanezt nem mondhatod el egy magyarországon megrendezett olimpiáról. Felejtsük el egy percre, hogy egy sima reggeli, vagy délutáni russ hour komoly kihívás a városnak, lásd még busz, troli, villamos és metro problémák.
    Rióban hozzávetőlegesen hetvenezerre tehető a biztonságiak száma. Rendőrség, katonaság, egyéb security. Whistleren ez kilencezer főből állt,-plusz a készenléti katonaság, meg a terrorelhárítók.
    Van odahaza erre megfelelően kiképzett, veszélyhelyzetben pillanatok alatt lépni tudó, megoldásra képes alakulat?
    Képes Budapest és környéke biztosítani a kénylmet, nyugalmat, mintgy harminczer sportolónak, meg a látogatóknak, sportbarátoknak, érdeklődőknek? Amikor egy Újpest-Fradi komoly kihívás a rendőreinknek?
    Amikor rohad az egészségügy, padlón az oktatás, négymillió állampolgár él a szegénységi küszöb alatt, akkor az olimpia a legfontoabb?
    Szivesen ottlennék a budapesti olimpián, ha tudnám, hogy gyerekek nem fagynak meg az otthonukban, mert nem kerül fűtésre, ha az iskolákban nem korgógyomrú gyerekek beesett szeme követné ijedten a tanár mozgását, ha a nyugdíjas nem tíz szem szőlőt, vagy háromszem epret próbálna venni a piacon, ha az állam nem köpné szemen a polgárait, ha nem előkelő helyet foglalnánk el az európai országok korrupciós listáján, ha… Órákig lehetne.
    Nkünk tényleg ” MOhács” kell?

  • charlie
    2017 január 27
    12:32 d
    Figyelmesebben kellett volna olvasnod.
    A dolog nem a nemzeti összetarozás átéléséről szól, hanem piszkos anyagiakról, nehézségekről, pártérdekekről.
    Nemzeti összetartozás átélése magyarországon?
    Egy pohár vizen is képesek a pártok, az állampolgárok egymás torkának esni.
    Olimpiát? Mennyivel hangzik szebben a Magyar Himnusz Budapesten, mint mondjuk Kuala-Lumpúrban?

  • Érdekes a témához írt beírásom eltűnt.
    Ismétlem , én is helytelenitem az hazai Olimpiát- Kevés a haszon, sok a költség- Valószinű a hotelek, szállók , éttermek örülnének a forgalomnak. Viszont Budapest nem nyer sokat, viszont hatalmas költségekbe kerül.A „világhír” nem minden.

  • falusi Szerinted elolvasta? A cimet talan, es mar irta is a brosura altal eloirtakat. Hiszen a jobboldalrol a szellentes is ibolyaszagu. Nagy szavak, az ellenzek semmibevevese, egy jo adag nacionalizmussal leontve. Ez felulirja a gazdasagot. Mint mindig. Ne feled, nem ő fizeti a csődöt, hanem a fiatalabbak. Miert legyen nekik jobb, mint az oregeknek?

  • Magyarországon legfeljebb kisebb horderejű lokális sztrájk képzelhető el, az is csak egy-két órányi. Elég sokan érdekeltek az olimpia megrendezésében, sokak alatt azok értendők, akik valamiféle kivitelezési munkát nyernek el és tehetnek tetemes pénzt zsebre. A konkrét munkát végzők viszont majd futhatnak a pénzük után. Baj lesz a munkák minőségével is, de ki bánja, az építmények egy része úgyis ideiglenes lesz, olimpia után lebontásra kerülnek.

    És mi történik veszteségesség esetén? Majd megnyirbálják a szociális kiadásokat és a közegészségügyre fordított összegeket. Vigyázzon mindenki az egészségére, ha meg az Úr úgy akarja, majd magához szólítja a beteget.

  • Falusi, a legnagyobb sportélményem sydney-i olimpia és a közös koreai-japán labdarúgó vébé volt. Olyan élményt és tartást adott ezeknek a nemzeteknek a rendezés, olyan eufóriát okoztak a győzelmek, amelyek nemzedékeket tesznek büszkévé, nagyapák mesélnek róla az unokáknak.
    ….
    Van igazsága annak, ha valaki a kudarc lehetőségét felveti, de így a Holdra szállást, vagy a francia fúziós reaktort is korrupt emberek agyszüleményének vehetnénk. De köszönjük az őszinte aggódást és a sok jó, önzetlen tanácsot, valahogy majd csak megoldjuk.

  • charlie, aszondod, mi csak adjuk a pénzt, a többit ti „megoldjátok”? Hát, ha csak úgy nem…

  • charlie
    2017 január 27
    5:00 du.
    Lucifer szemlét tart a pokolban. Az első üstnél van egy tábla, kimászni tilos. A segéd készségesen magyaráz. Tudod Lucifer, ezek itt Németek, szófogadóak, elég ez a tábla is.
    Második üstnél egy géppisztolyos őr van. Tudod Lucifer, ezek itt Oroszok. Ha egy kimászik, visszalőjük.
    A harmadik üstnél nincs semmi.
    Tudod főnök, ezek itt Magyarok, ide nem kell semmi, mert ha egy ki akarna mászni, a többi úgyis visszarángatja.

    No ennyit az összetartásról.
    Amúgy csak a vizes VB költségvetését vedd alapul, mire mennyit, avagy mennyivel többet költenek, mint amibe valójában kerülne. Itt hatalmas pénzek lenyúlásáról van szó valójában, noha még akkor sem jött ki pozitívan egy ország sem a rendezésből, akol csak századrészét vehetjük lenyúlásnak.
    Az olimpia ellenzői nem a sport értéket ellenzik, hanem egy amúgy is vegetáló gazdaság átgondolatlan túlterhelését, és az ellenőrizhetetlen pénzmozgásokat. Ez utóbbi amúgy is gyakorlata a regnáló kormánynak, de itt már nem is milliós, hanem milliárdos tételekről beszélünk.

  • Charli!

    Ahányszor a te hozzászólásaidat olvasom, mindig azon gondolkodom, hogy tulajdonképpen miért is kéne leváltaniuk az Orbán kormányt a választóknak?
    Hiszen itt minden rendben, a gazdasági mutatók kiválóak,a hitel minősítésünk úgyszintén, az általános közhangulat soha jobb nem volt, minden megy a maga útján, minden hepi – jó-jó vannak ugyan még problémák az egészségügyben meg az oktatásban -de „rajta vagyunk”! A szegénység végül is csak kitaláció, az emberek elégedettek, boldogok, és úgy általában minden felfelé ívelő tendenciát mutat. Aki másként látja az pusztán a balliberális ármánykodás és hazaárulás eredménye! Mi hát a gond, ami miatt a választónak rá kéne döbbennie, hogy a Jobbik a megoldás, és legott oda X-szel?
    Szoktál te egyeztetni néha a nagyjaitokkal? Vonának mi baja, hogy egy idő óta rendre odapörköl, és mindenfajta hazugsággal, visszaéléssel és „sajátzseb” effekttel vádolja a Fidesz vezért – ő nem tudja amit te tudsz? Vagy te nem tudod amit ők tudnak? El kéne már döntened Charli, mert ez a kettős infó igen csak megtévesztő!

    Tegnap pl a Szilágyi György nevű képviselőtök a sajtótájékoztatóján minden idők legkorruptabb kormányának nevezte az Orbán kormányt – hogy van ez?
    Lehet, hogy te valójában Fideszes vagy, csak még nem tudsz róla?

  • Egyetlen remény: a NOB nem akar ki*aszni a magyar dolgozókkal, és nem szavazza meg Budapestnek az olimpia rendezési jogát.

  • Szerencsére az IHF elutasította a 2021-es és 2023-as női kézilabda-világbajnokság magyar rendezési jogát. Talán értesültek az idei vizes VB rendezésének pénzügyeiről.

  • Hollósy Gerti

    Na itt a pont, Don Ovuz jól megfogalmazta…

    „Az olimpia ellenzői nem a sport értéket ellenzik, hanem egy amúgy is vegetáló gazdaság átgondolatlan túlterhelését, és az ellenőrizhetetlen pénzmozgásokat. Ez utóbbi amúgy is gyakorlata a regnáló kormánynak, de itt már nem is milliós, hanem milliárdos tételekről beszélünk.”

    Hogy mi ebben most nálunk a hazaárulás? Ezt nehéz megérteni, a hazánkat képviselő sportolók érdemeit és a győzelmeiket akkor is tudjuk ünnepelni, ha bárhol máshol van az olympia…

  • Don Ovuz, a minket nem szeretők biztosan elhiszik a vicced „mélyebb” tartalmát, de emiatt ne rendezzünk Olimpiát, ne legyenek a nemzeti összetartozást erősítő céljaink? A lopásban van igazságod, sok szép dolgot erodál.

  • Besancon, az Orbán kormányt azért és akkor kell leváltani, ha tudunk helyette jobbat, az országnak hasznosabbat. Szerintem a Jobbik a magyarság álmaiért többet tenne, de a nemzetközi környezetben biztosan nem kísérné vastaps. Tehát ha az országnak hasznosabbat nézem, akkor egy hatalmon levő Fidesz és egy ötletekkel kormányzást segítő Jobbik a legproduktívabb felállás. A Jobbiknak jelenleg nincs olyan elsöprő támogatottsága, hogy egy nemzetközi, és egy ellenzékbe szoruló fideszes támadást elviseljen és közben még elfogadhatóan kormányozzon is.
    De én bízom, hogy eljön egy „szebb jövő”.

  • Drizari
    2017 január 28
    10:01 de.
    A kézilabda más sportág.
    Pontosabban pontosabban a vizes VB és az olimpiával szemben egyetlen sportág, ami infrastruktúrában és szervezésben is lényegesen kisebb tétel. Már kétszer rendeztünk, így elsősorban nem az általad említett ok van a háttérben, hanem a sportág népszerűsítésének lehetősége, mivel minimális veszteséggel más is rendezheti.
    Hozzáteszem, a sportág annyira népszerű az országban, hogy egyedüliként még csak Magyarország tudta pozitívan kihozni a rendezvényt, mivel a nem magyar érdekeltségű meccsekre is megtöltötték az emberek a stadiont. Viszont ha látod a férfi világbajnokságot, annyira fejlődik a sportág, hogy a feljövő csapatokkal szemben sem mehet biztosra senki. Ugyanezt szeretnék elérni női vonalon is, ezért terítik most jobban.

  • BLÖFFÖGŐK

    A bölcs műszaki, Tarlós István asszongya, hogy aki aláírja a NOLIMPIA MOZGALOM tiltakozó gyűjtőívét az a saját hazája, ill. Budapest ellensége. Az meg se fordul a fejében, hogy az aláíró inkább felelős barátja a szűkebb pátriájának mint ő, mert az, hogy mi lesz 24-ben, meg hogy addig mi minden cunamiszerű szánthat végig ezen az országon, mit ne mondjak, a fővároson azt senki sem tudhatja előre, különösen a másik blöffművészünk kijelentésének a tükrében, ahol újévi jókívánságai között azt vágta ki a kisnövésű törpezseni, Cipolla mester, hogy ez az év biza tisztőtt-hőggyejim-és-uraaajim „a lázadások éve lesz”… 🙁

    Aztán meg, fő Tarló nagy hazagógiával – ez az álhazafi pátosz a fid SS-ben már kötelező hangnem – jelenti ki, hogy „…pedig a magyar sportolók annyira megérdemlik, hogy az olimpián szerepeljenek…” Már csak az a kérdés, hogy ugyan mely magyar sportolók, a maiak, avagy a nyolc évvel későbbiek ? Honnan a francból tudja ő, hogy azok ezt majd ki fogják még érdemelni ’24-ben is ? 😀

    .

  • Tüske Zsófia

    Milyen érdekes, hogy a nemzeti összetartozás szóba sem kerül akkor, ha az elfekvőben a rákbetegekre, az otthon egyedül tengődő, fűteni nem tudó nincstelen öregekre rálőcsölik a minimális szociális ellátásuk költségeit. Ha a rőzsegyűjtőt bűnözőként kezelik és lesittelik. Ha a parlamentben leszavazzák a szegény gyerekek szünidei étkezését, és a néhány éve az Eu-tól a gyerekek ingyenes étkezésére átutalt pénzt mind a mai napig nem juttatták el az iskolákhoz. Ebben az országban az, aki nincs a fidesszel, az nincs is. Az orbáni és jobbik-szőtte magyarság-álmok legfeljebb a Mészáros Lőrinc- és az Andy Vajna-félék számára jelent valóságot, ameddig-addig. Hogy mi lesz a nincs-magyarok számára? Lassú kihűlést, kellemes éhenhalást.

  • charlie
    2017 január 27
    12:32 du.

    Nem olvastam a cikket, a kommentedre reagálnék.

    Nekem a mostani olimpia mizériáról az jut eszembe, hogy a római császárok is „kenyeret és cirkuszt” adtak a népnek! Nép alatt itt a városi plebs értendő, hogy ne zavarogjanak.

    A vidéki rabszolgának, kisparasztnak tök mindegy volt, hogy mi zajlik a fővárosban. Egyébként az igaz, hogy azok a városok, ahol valaha újkori olimpia volt, mind híresek lettek. A rendszerváltás óta sokan próbálták az olimpiát Pestre hozni, ballibek is.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Osztán tessék mán nékem elárulni:

    Néhány éve Dr Török Ferenc többszörös öttusázó olimpikonunk, civilben ügyvéd, nemcsak be de fel is jelentette a Schmitt-féle M O B-ot tételesen felsorolt s z a b á l y t a l a n . m ű k ö d é s . miatt. Azóta sem hallunk e nemzeti büszkeségünk ilyesféle, fals működéséről. Lehet,hogy ma is megszegik a szabályokat, de még a saját belső szabályzatukat is, vagy csak az számít, hogy a VADA-nál negatív legyen a vizelet eredménye, vagy továbbra is, még az sem, vagy tán a betyárbecsület a pótfütyi, stb. az igazi magyar virtus ?

    Azóta is, semmi újabb hír…

    Mi a helyzet ezzel a sóhivatallal ?????????? a MOB-bal ? Ki tudja ?

    És hová lett a becsületes beszélő ?

    .

  • Nem tudok dönteni az olimpia megrendezésére irányuló pályázatról ezért nem írom alá nolimpia gyűjtő ívét. Vannak pro- és kontra érvek.
    Szerintem fontos lenne a népszavazás, de nem csak Budapesten hanem országosan függetlenül attól, h. klf városok pályáztak idáig.

  • Kis Ferenc!
    jan.29. 10:32

    Ezek az aláírások éppen és pont azért gyűlnek, hogy legyen népszavazás olimpia ügyben – azaz kérdezzék már meg a népet, szeretne- e az elkövetkező többször tíz évre totál eladósodni, mert ha igen, úgy semmi akadálya a „népnemzetiharakirinek” – de ha nem annyira vágyik erre, akkor talán jobb lenne mégis átgondolni, hogy mi mennyi, és nem hübelebalázs módra beleugrani a semmibe!
    Részben igazad van a népszavazás országos kiterjesztésére vonatkozóan,eleinte én sem értettem, hogy miért csak budapesti szavazhat, hiszen a költségvetés felborítása az egész országot érinteni fogja, de tény – Budapest lenne évekre a feje tetejére állítva, mi kerülgetnénk építésük alatt, majd később is a torzóként meredező semmire sem jó építményeket, és végül is napi 18 milliárd adót Bp.fizet a költségvetésbe. Ennek ellenére azt gondolom legalább Bp. vonzáskörzetét az agglomerációs településeket be kellene vonni a szavazásra jogosultak körébe!

  • Tüske Zsófia
    2017 január 29
    5:27 de.
    Teljesen igazad van, azonban a Jobbikot a Fidesszel párhuzamba hozni csak akkor lehet, ha már van összehasonlítási alap, magyarul kormányzati precedensük, amire egyelőre sajnos még 18-ban nincs esély, hacsak a Fidesz valami végzetes hibát el nem követ vagy elenszegülés büntetésére a külső barátok meg nem puccolják.

  • Sajnos a Jobbiknak van néhány olyan politikai eszméje, ami elfogadhatatlan egy normális, empatikus, hazáját és honfitársait tisztelő polgár számára. Ezek után meg miről beszélünk?

  • Kedves Alma, tényeket kérnék szépen.

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2017 február 21
    11:59 de.
    Kedves Alma, sajnos az összes számításba vehető párt ugyanazokkal az elfogadhatatlan politikai eszmékkel és izmusokkal(rasszizmus, antiszemitizmus, homofóbia, vallási türelmetlenség, kisebbségek politikai célból való egymásnak ugrasztása) bőségesen meg van áldva amelyekkel a Jobbikot igyekeznek kizárólagosan privilegizálva vádolni, hiába próbálják szemérmesen a szőnyeg alá söpörni, viszont a politikai erőfölényből profitáló gazdasági bűnözés és hatalommal való visszaélés, a média túlsúllyal való félreinformálás és eredmények nélküli öntömjénezés, az ország gazdaságának és munkaerejének külföldi „befektetők” részére történő, baksisért való átjátszása, 23 millió román munkavállalóval való ijesztegetés, az ország szevenitásának elveszejtése terén hatalmas lemaradásban vannak, ami -reméljük minél hamarabb- a tisztelt válaszók premizálni fognak!

  • Orsós Elemér

    A gépelési és helyesírási hibákért elnézést kérek, de a „vakmerőségemért” nem !

  • @charlie
    Nocsak… Elfelejtetted már?

    Önkéntes erőszakszervezetek létrehozása, támogatása.
    Antiszemitizmus, cigányellenesség, rasszizmus nyílt hirdetése, a másság kirekesztése, gyűlölete (pontosan ezért alkalmazza Miviktorunk Vonával szemben a lebuzizást, és ezért csattant akkorát a Szegedi Csanád zsidó mivolta…).

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2017 február 21
    11:59 de.
    A bejegyzést sajnos javítás közben ügyesen kitöröltem, ezért most pótolom:
    Sajnos az összes kormányzásra számításba vehető pártnak és híveinek pont azok az elfogadhatatlan politikai eszméi, izmusai és bevált szokásai(rasszizmus, antiszemitizmus, homohóbia, kisebbségek politikai célból való egymásnak ugrasztása) amelyekkel a Jobbikot, kizárólagos privilégizálással vádolják, mert nem tudják észrevétlenül a szőnyeg alá söpörni, viszont a politikai előnyökből származó jogtalan gazdasági és hatalmi haszonszerzés, a média túlsúly miatti félretájékoztatás és érdemtelen öntömjénezés, a haveri köröknek, stómanok álcázásával való anyagi és földjavak ügyes megkaparintása, az ország gazdaságának és munkaerejének külföldi multik részére való stratégiai átjátszása, 23 millió román munkavállalóval való megfélemlítés, az ország szuverenitásának elveszejtése terén -hála Istennek- nagyon el van adósodva a Jobbik, amit a Tisztelt Választó előbb-utóbb észrevesz és premizál!

  • Tüske Zsófia

    Orsós Elemér te azt mondod, hogy ha már az eddigi „orvosoknak” sikerült halálközeli állapotba hozni ezt gyengélkedő hazánkat, akkor adjunk esélyt egy olyannak, aki még eddig nem kuruzsolta, de tud egy isteni gyógyító módszert, egy újabb érvágást?

  • Kedves Elemér!
    Beszéljünk nyiltan!

    A baloldaliak és a centrumban lévő pártok ügyetlenséggel és korrupcióval vádolhatók ugyan (amit ők meglehetősen fű alatt, szégyenkezve műveltek), de éppen a felsorolt embertelen eszmékkel nem vádolhatók.

    Ezzel szemben!

    Miviktorunk és az ő fidesze manapság már a rasszista eszmére is lecsapott, hogy a derék Jobbikot innen is kiszorítsa, miközben a korrupciót az egekig növelte, sőt, államvallássá tette és büszkélkedik vele. De mi, öregek még emlékszünk, alamikor Miviktorunk ugyanolyan harcos, korrupcióellenes fiatalembernek mutatkozott (sőt, liberálisnak és ateistának is, ha kellett), mint akármelyik mai Jobbikos ifjú titán, amikor azt hitte, az lesz politikailag a menő.

    Így aztán a magamfajta tapasztalt öregasszony már kötve hisz a Jobbikos komáknak is!

  • Orsós Elemér

    Tüske Zsófia
    2017 február 21
    5:43 du.
    Almási Alma
    2017 február 21
    10:56 du.

    Az érvágás már a 80-as évek elején elkezdődött és 2000-ig az elvéreztetés is befejeződött, mára már a kicsontozás is a végét járja, magyarul: a „spontán” privatizáció első szakaszában, ami a „rendszerváltozásig” tartott, az állami vagyon kisebbik része a „tehetséges”, jövőbelátó, szemfüles beavatottak tulajdonába kótyavetyélődött, ami baj, de még nem tragédia, mert az országban maradt, viszont a maradékot az „okos” gazdasági liberalizációnak köszönhetően elérhetővé tették a terjeszkedő globalista befektetők részére is, akik hülyék lettek volna egy kis csurgatott baksis rásegítésével a soha vissza nem térő alkalmat elszalasztani, ez viszont már tragédia! Na, ez eddig csak az állami vagyon magyar és külföldi magán prédává válásának a szemfényvesztő átváltozása volt, ám a leggusztustalanabb gazdasági perverzió azzal tetőződik hogy, amikor már az elprivatizálható javak elfogytak és már csak tőlünk és egymástól tudnak lopkodni, akkor meg a külföldi multik által behozott, külföldi tulajdonu összeszerelő üzemekbe még a magyar bérrabszolgákat is eladják az anyavállalat dolgozóinak harmadnyi béréért, ahelyett hogy, a helyi vállalkozásokat hoznák hasonló előnyök adásával helyzetbe. Nos, Kedveskéim röviden ez vezetett el a mostani agóniáig, amiben minden eddigi kormánynak és ellenzékének megbocsáthatatlan érdemei vannak! Az eddigi kormányok egymást váltva az első ciklusuk tapasztalataból nem tanulva a másodikban is ugyanazokat a megszabott baklövéseket követték el a zsíros falatok megtartása érdekében, a kedves választó meg nagy ívben le van …! Ezek után szerintetek van-e esély hogy, egy harmadik ciklus meghozza a megvilágosodott és ország helyreállító kormányzás szunnyadó tehetségét? Ezt a Magyarország nevű kisérleti nyulat már nem lehet a régi módszerekkel és emberekkel ficánkolásra sarkallni, a Jobbikkal vagy mással, de csak friss és újraélesztő stratégiával lehet lábra kapatni, hogy hogyan fingom nincs, de a 80 éves Józsi bácsi, aki a tanyáján soha nem politizált, biztos tudna hasznos tanácsokat adni.