Gyurcsány évet, a Fidesz Gyurcsányt értékelt

2017 február 5 9:50 de.30 hozzászólás

A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc megtartotta a maga évértékelőjét. Az elemzések majd ugyanúgy elmolyolnak vele, mint kormányfő hasonló célú beszédén. Az elmondottakkal nyilvánvalóan lehet vitázni. Ahogy azon is, hogy az első, leginkább kormánypárti reakciók tulajdonképpen miről, és kinek szólnak. Mert látszólag akár fel is értékelhetik azt, ami a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai előtt elhangzott.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Nem azt, hogy a demokratikus pártoknak össze kellene fogni egy kormányváltáshoz. Mert ezt nem lehetne eléggé hangsúlyozni. Bár ennek zálogát valahogy nem igazán lehet látni az olyan szereplőkben, mint az a Juhász Péter, aki az előző választások előtt is sikerrel blokkolta hosszú ideig az ebbe az irányba mutató tendenciákat. Alkalmasint az említett urat megválasztották az Együtt elnökének. Így innentől ez ugyanolyan politikai adottságként kezelhető, ahogy az, hogy Gyurcsány Ferenc a DK elnöke. Következésként: lehet elutasítani egy párt elnökét, de ezzel a párttal való együttműködést gátolják. Márpedig jelenleg nincs olyan párt a középjobbtól a liberálisokon át a baloldalig bezárólag, amelyik megengedhetné magának az arcoskodást, és az együttműködés zsigeri elutasítását. Akkor, az elutasítás nem a párt programjának, hanem a párt vezetőjének, illetve egy-egy tagjának, személyesen szól. Egy pillanatig sem vitatva el senki jogát a személyes vélemény kialakításához. Ahogy a választók, urnánál megnyilvánuló, személyes véleményével is szembesülnek majd a politika szereplői. A választáskor.

A fentiek alapján talán kár, hogy Gyurcsány szükségét érezte a bizalmatlanság élezését Botkával szemben. Azt a kommunikációs csapdát mélyítve, amelyet Orbán akkor is felállított a szegedi polgármesternek, ha esetleg nem túl sok valós alapja van. De talán Orbán kapcsán a gonosz birodalmát emlegetni sem szerencsés. Nem azért, mert kormányfő tetteivel egyet kellene értenie bárkinek. Azonban egy ilyen kiszólás inkább az összezárást erősítheti a „túloldalon”. Miközben valószínűleg nem volna hátrány, a kormányváltás megcélzásakor, ha az Orbánban csalódott, a személyi kultuszt, és a korruptokleptokráciát különben elutasító jobboldaliakat is sikerülne megszólítani. Nem feledve persze, hogy Orbán és kommunikációs gépezetének magas labdát dobhat fel az, ha egy ilyen összezárásra lehet építeni a stabil választok urnához rángatását. Mert miközben az ellenzéknek elég gondot okozhat a passzívak rábeszélése a szavazásra, a Fidesznek elegendő lehet rászabni a választási törvényeket azokra, akik stabilan hajlandók a jelenlegi hatalmi egyesületre szavazni. Hitből, félelemből, megvezetettségből, vagy akár csak a győzteshez zárás okán.

Az említett szűk, de talán elégséges kör megszólításának igénye elég gyorsan leleplezhető a Gyurcsány-beszédre adott első reakciók alapján. Amelyben például előfordul a DK elnöke által felvett, és a jelek szerint bevallott osztalékjövedelem. Elegánsan elfeledkezve arról, hogy Gyurcsány miniszterelnökként sem vette fel a fizetését, miközben Orbán a felvett fizetését sem képes beosztani. Mert mi mással lehetne a vagyonbevallásában szereplő vagyonvesztést magyarázni. Mármint jogszerű körülmények között. Nem feltételezve sem azt, hogy a vagyon bőröndökben hagyta el az országot, vagy strómanok számláján vár a szűkösebb napokra. Ha tehát mindkét félnél a jogszerű viselkedést tételezzük fel, akkor az egyik oldalon van egy sikeres vállalkozó, aki miniszterelnök is volt. A másik oldalon van egy miniszterelnök, aki egy kétbalkezes pancser. Mondom: jogszerű körülmények között.

Amely jogok megsértését nyilvánvalóan csak antidemokratikus, koncepciós ügyeket kreáló diktatúrák esetében szokta a hatalmi elit megállapítani a bíróságok helyett. Miután a nyomozó hatóság megtette a magáét a tények feltárása kapcsán. Így a 4-es metró dossziéját is először a nyomozó hatóságnak, majd a bíróságoknak kellene feldolgozni azt megelőzően, hogy kormánypárti politikusok vagdalkoznak a benne foglalt, de nem bárki által olvasható adatok alapján. Az, hogy az OLAF-jelentést a Gyurcsány-beszéd nyomán, de általában is, úgy próbálja meg a Fidesz kijátszani, mint Antall József a III/III-as borítékokat, az elég árulkodó. Bár, Tarlós megígérte a jelentés közzétételét. Mely közzététel minél tovább késik, annál több kérdőjelet vethet fel a késedelem. Még hitelességi kérdéseket is esetleg. De nem is ezen a téren árulkodó az OLAF-jelentés előrángatása. Sokkal inkább abban, hogy közvetve elismeri: a nyomozást irányítók felé létezik politikai elvárás. De abban is, hogy a napi ügyek, a nevetséges vagyonbevallások, a korrupciógyanús hírek, a lábukkal szavazva kivándorló százezrek, és megannyi hasonló, a hatalmat égető információ közepette nincsenek csak lózungok a tarsolyban. Valószínűleg megalapozottan bízva abban, hogy egy, a Fideszre szavazást hitkérdésként kezelő nemzeti demokratának ez is elég a boldogsághoz. No meg a szavazáshoz.

Puszta kíméletből. Mert még belefáradna a mérlegelésbe. Úgyhogy a Fidesz tulajdonképpen a saját szavazóit is hülye birkaként kezeli.

30 hozzászólás

  • Nem kellene erőltetni, Gyurcsány már kifutotta magát. Sok értelme nincs a személyeskedő és szidalmazó beszédnek, olyanoknak mint : „Viktor, te vagy a felelős elenyészett életekért, reménytelenségért! Nem tisztelünk, hanem megvetünk, Viktor! Nem miniszterelnök vagy, hanem beteg ember! El kell őket távolítani, nem nyugszom, a DK nem nyugszik, amíg ezt nem érjük el. Addig nem nyugszunk, amíg ezek börtönbe nem kerülnek, a pénz pedig nem lesz azoké, akiket illet. Készen állunk rá, hogy legyőzzük a gonoszt, visszavesszük az országot a Fidesz hatalmától.” – hangoztatta évértékelőjében Gyurcsány Ferenc.

    Ez kevés pártprogramnak.

  • Hát a „nagyok”…évet értékeltek,izélgették egymást szokás szerint,
    „gyúrnak”az összefogásra….ha így haladnak csatorna lakókká,föld alatti mozgalommá válnak…!
    Se ész se erő,csak hatalomvágy!nekik nem csak a jelenlegi jobboldali kormánnyal van bajuk,hanem egymással is,csak így tovább,Gyurcsány így „dübörög”a 2018-as győzelem(?)felé!

  • Amúgy Gyurcsány kemény munkával idén 1 milliárdot kaszált(tény),míg Orbánt leszúrják,hogy kevés a megtakarítása…..vajon miért?
    Ezen lovagolni,élcelődni …hát pofa kell hozzá!

  • Amúgy nem a Fidesz szavazói a hülyék(többségük iskolázott értelmiségi!)hanem a megmaradt baloldaliak….akik meghatódnak attól,hogy Gyurcsány anno nem vette fel a fizetését…..(vett el ő többet is csak nem legálisan és nem csak a 4.M kapcsán)…csőd közelébe juttatta az országot a nagy kölcsön felvétele előtt is…+ a hitel,amit a mostani kormánynak kellett nyögni…
    nem véletlenül győz a jobboldal ennyi cikluson keresztül,és a 2018 is borítékolható…!

  • Christopher Adam

    Drizari, ez valóban kevés. Ráadásul erôsen kétlem, hogy Gyurcsány lesz az aki valaha leváltja Orbán. Hiszen ahhoz új szavazókat kell mozgósítani, nem pedig a meglévõ és zsugorodó kórusnak prédikálni. Gyurcsány az utóbbiban jó.

  • Gyurcsány nem tud napirendre térni a hajdani erőszakos és hazug lejáratásán. Ez ugyan érthető, de valóban alkalmatlanná teszi egy összefogás vezetésére, holott egyébként megfelelő lett volna idővel, ha könnyedén veszi azt, ami vele történt.
    De amúgy is kérdés, hogy lesz-e összefogás. Nem tartom valószínűnek.

  • Christopher Adam,

    a baj az, hogy mást sem látni, egy olyan pártot a vezetőjével, amelyik a polgári demokráciát favorizálná. Állítólag az alkotmány és az alkotmányosság szorosan kötődik a polgári fejlődéshez. Ez hozná el a hatalommegosztás elvének érvényesülését, a népszuverenitás elvét, a jogbiztonság elvét, az emberi jogokat, a törvény előtti egyenlőség elvét.
    Sok művelt és gondolkodó főre volna szükség, nem olyanra, aki egy szatirikus írás helyreigazítását kéri ügyvédi irodán keresztül, aki szerkesztőségeket, újságírókat tilt ki az országházból. De ez csak egy példa a sok rossz közül.

  • Drizari
    2017 február 5
    2:16 du.
    Jól van mindez leírva.
    De nem szabad elfelejteni, hogy egyik párt vezetője sem élt abban a korban, ahol ezt megtanulja.
    A demokrácia, egy teljesn új rendszer a magyaroknak a mai napokban, és a mai politikusok, még az „elvtárs” világban” születtek, sőt abban nevelkedtek.

  • Drizari
    2017 február 5
    2:16 du.

    Mivel itt kisebb a polgári fejlődés, mint Nyugaton, ezért talán nem kéne a nyugati módszereket itt erőltetni.

    Gondolok itt arra, hogy az NGO-k hány magyart neveltek rá a demokratikus gondolkozásra? Nullát, plusz lejáratták a demokráciát az állandó bajkeveréssel.

    Viszont a megreformált iskolák, a felvilágosítás nagyon sok emberhez eljutott, tehát az oktatásba megérte (volna) befektetni. Soros úrnak nemcsak az angoltanárok képzését kellett volna támogatni, hanem mindenféle tantárgy újszerű oktatását, plusz a felnőttképzést.

    A suliban anno megrendeltem több osztálytársamhoz hasonlóan a Soros alapítvány támogatta olcsó diákkönyvtár sorozatot. Hát, a komcsi világ irodalomtörténete köszön vissza benne egy az egyben, tiszta pénzkidobás volt.

  • hazai lámpa
    2017 február 6
    2:08 du.

    Oktatásról jut eszembe, hogy a hazai történettudomány inkább jobbos, az irodalom inkább balos.

    Ez összefüggésben lehet azzal, hogy a magyar dzsentri mindig is latinos műveltségű volt, és jogot tanult, tehát ők adták az arculatát ezen szakoknak. Meg lehet nézni hány fideszes jött a jogi karról, történelemről. Sőt a széljobb is, mert a Jobbik az ELTE töri szakos hallgatóiból alakult.

    Az irodalmárok inkább balosok, azért nincs konszenzus Wass Albertről. Ahol mondjuk Ungvári Tamás mondja a tutit, ott más nem jut szóhoz. A színészek egy külön kaszt, egyelőre a ballibek nyomják a kánont. A Heti hetes két csillagát Gálvölgyit és Kernt tömény gyűlölet övezi jobboldalon, viszont a jobbos színház igazgatókat karaktergyilkolják Pesten, ahol érik, pl. Vidnyánszkyt, Balázs Pétert. Hiányzik a pesti liberális értelmiségnek Alföldi Avantgárd Jobika meg az Eszenyi Nyafka Enci.

    Nekem egyik se hiányzik, a Székely himnuszos gyűlölködő magyarhang meg a kárpátaljai bokszoló se. Ezeket az ingyenélő színészeket mind kapitalizálnám, éljenek meg a bevételekből! Nemzeti Színházat kivéve.

  • hazai lámpa,
    ahogy olvasgatlak innen kintről, Téged és mások véleményét otthoni helyzetről, bzony nagyon elszomorodom!
    Ennyi év utén sem képesek a magyarok a megfelelő vonalat megtalálni, a mai korban, ami közös érdekeket és ami közös , azaz mindenkinek megfelel.
    Változatlanul az a véleményem, hogy a politikai „felállás” nem változott!
    Ma is éppen olyanok a balosok és a komcsi örökösök, mint 60 éve voltak! A másik rétege a társadalomnak meg nem fogadja el és probál belőle kimenni.

  • Figyelő
    2017 február 7
    3:12 du.

    Amúgy Balázs Pétert nagyon kedvelem, mint színészt. A bajom vele, hogy ő a szocializmusban egy sztár kabarészereplő volt, és ezután elég hiteltelen, ahogy a Székely Himnuszt énekli színház igazgatóként.

    A Nemzetiben még nem voltam, de ez a Vidnyánszky egy nagyon elvont művészléleknek látszik, és nem azért mert külhoni. Szerintem nem való a Nemzeti igazgatójának ilyen ismeretlen figura, Orbán kedvence.

    Alföldi és Eszenyi nyafka hangjától ki tudok ugrani az ablakon, de ettől még tőlem színészkedhetnek, ha akarnak. Csakhogy ez a két figura színházi zseninek volt Pesten kikiáltva még pár éve, de szerintem csak politikai okból.

    Ne keseredj el, mert a kisemberek életét ennyire nem szövi át a politika, mint a közéletet. Sokkal rosszabb volt a helyzet 2010 táján, mert akkor még senki nem látta át, hogy mi lesz. A ballib oldal riogatta a népet a nácizmussal, ezek a hangok azóta teljesen elhaltak.
    Az Orbán-hívek is csöndesebbek, mert arra senki nem számított, hogy Orbán egy fokkal nem lesz különb az mszp-seknél, ami a pénzügyeket illeti. Egy tapasztalattal több, egy illúzióval kevesebb a jobbosoknak.

  • Nem csodálkozom, hogy Orbán sem sokkal különb a többinél.
    Először is ugyan abban a korban nőtt fel, és nem látott sok jó példát a politikai világban. De legalább magyar érzelmű!
    A személyes kultusz, minden populár politikust elér sajnos.
    Még nagyon jól emlékszem idekint, milyen nagy Kenedy kultusz volt !

  • hazai lámpa Hát ha neked nem tetszik a hangjuk, akkor tényleg rossz művészek. Lehengereltél. Töröcsik Mari is rossz volt, mert nekem az Ő hangja szörnyű?
    Eszenyi elég sokat letett az asztalra külföldön is, de gondolom komcsi múltja miatt volt lehetséges. Ez főleg a washingtoni felkérésnél játszhatott komoly szerepet. Lehet, hogy egy művész értékét nem a hangja teszi, ha nem énekes? Oszternek csodás orgánuma van, mégis, mennyit ér? Első nagy sikerét az Antal kormány alatt aratta, és azóta töretlen a karrierje. De nincs mit tenni, szerinted nem művész. Remélem ettől nem esik depresszióba, hiszen megengedted neki, hogy színészkedjen. Remélem rendezhet is tovább, és igazgathat is. Bízhat a jóindulatodban?
    Alföldiről nem írnék, egyértelmű mi a baj vele. Nem mennék bele. Egyre komolytalanabb vagy.

  • Figyelő
    2017 február 7
    3:12 du.

    Az Apró-klán tényleg elmehetne végre a hatalom közeléből, de a demokratikus balosokkal, szocdemekkel mi a baj? (Ilyen párt Magyarországon gyakorlatilag nincs). Szerintem a dolgozókat képviselik, mégha kormányon nem is tudom őket elképzelni.

    TGM kár, hogy nem ír ide, sokkal jobb lenne, mint a bukott Szigetvári. Ma egy mno interjúban TGM nagyon jól megmondta, mi a baj ezzel a rendszerrel: nem becsüli meg Orbánt a magyar emberek többsége. Ugyanis olyan rendszert teremtett, amiben jelenleg nem példakép a kreativitás, a becsületes, szorgalmas munka, amivel az ember évtizedek alatt lassan, de biztosan gyarapodik. A jelszavak nem sokat változtak, de 2002-ben még inkább polgári volt a fidesz jellege, 2014 óta nagymenő vállalkozók pártja. Nem a lopás zavaró, mert sajnos nekünk mindegy, ki lopkodja a népet. De olyan szintű kognitív disszonancia van ma Magyarországon a kormány jelszavai és az emberek hétköznapi tapasztalatai között, ami szinte pattanásig feszíti az idegeket!! Ebből az lesz, hogy lesz egy vékony magyar réteg, aki jól él a mezőgazdaságból, iparból és lesz egy felduzzasztott cigány réteg, aki közmunkán kívül semmihez nem ért. A többi magyar fiatal éhbérért dolgozik, csökken a gyerekszülés, fogy a magyar.

    A másik, hogy kik azok, akik az újságok társasági rovatában szerepelnek?

    Vajna Tímea. Úgy én is tudnék szuper üzletasszony lenni, hogy a fenekem alá tolnak egy gyémántboltot. Ráchel, Tiborcz, Rogán Cecília: semmi megbecsültségük, tapasztalatuk a nemzetközi üzleti világban, de jól menő szupergazdag vállalkozók. Állítólag az Anikó asszony aranykalászos gazda, akkor ezért tart ott a magyar zöldség és gyümölcstermesztés, ahol tart (a béka segge alatt), míg a bortermelés virágzik? A Lázár testvérek penészes narancsot árulnak, de a lósport virágzik ma Magyarországon.

    Vagy itt van Kishantos. Ugye a támogatást meg kellett tőlük vonni, mert az LMP-vel jóban voltak. Na de úgy eltaposni őket, hogy most nincs is ilyen minta biotelep az országban, annak mi értelme? Mészáros Lőrinc a disznótelepével a hideg lába nyomában nincs szakmailag Ácsnénak meg az azóta infarktusban elhunyt Bolye Ferencnek. Ez örökre rajtaszárad Orbánon, és becsületes emberek már nem hisznek neki, akiknek közük van a mezőgazdálkodáshoz. „Még Rákosi se csinált ilyet” mondta egy idős gazda Ácsnénak. Horthy idejében jobb volt a parasztoknak, mint Orbán alatt! A vidéken, aki még hisz a politikában, a nagy többség Jobbikos.
    És ha nincs az internet, akkor még erről se lehetne beszélni, de sajnos a netet is sokszor manipulálják, kiírják bizonyos oldalaknál, hogy ne kattints rá, mert vírusfertőzött!

    És még örülni kell, hogy a KGB cár országában még szarabb az élet, de lassan már azokat is utolérjük …

  • Llanfair
    2017 február 8
    4:49 de.

    Én legalább a saját véleményemet szajkózom, de te mindenkit megvédesz, akire a ballib pesti értelmiség rámutat, hogy azokat kell szeretni!

  • Figyelő
    2017 február 7
    8:52 du.

    „De legalább magyar érzelmű!”

    Az. De ha továbbra is így lenézi a kisembert, akkor nem számít, hogy hány propaganda képet csináltat magáról, ahol hurkát eszik kigombolt nyakú ingben. A magyar hagyományokhoz nem csak a földesúri kényelmes élet tartozik hozzá, hanem az is, hogy a magyar népet szolgálja a vezető! Azokat a dolgozó embereket, akik neki lehetővé teszik a főúri életmódot.

  • LIanfair!
    febr.08.4:49

    Érdekes a megállapításod Törőcsik hangjáról.Én általában csendben voltam, ahányszor T.került szóba, mert nem
    igen tudtam mit kezdeni vele! Az egyértelmű, hogy korának egyik legnagyobb színésze (sokak szerint a legnagyobb -szerintem nem) mégis idegenkedtem tőle a modorossága miatt, aztán rájöttem,hogy jórészt a hangja teszi! A fiatalkori szerepeiben kedveltem, ott még hozta a saját, vidéki kislány hangját, olyan elesett és szánni való volt (pl Körhinta, Vasvirág)de néha ki ki tört belőle a Pestre származott kis „jampec” (Kölyök,Két emelet boldogság stb)
    Aztán jött a „Maár Gyulás” korszaka és onnantól vette fel azt a jellegzetes modorosságot a hangjában, sőt az arcjátékában is, ami engem legalábbis zavart! Mire lassan lekopott volna róla addigra rendesen megöregedett – sajnos sokat betegeskedett is, és ez egész idősebb kori énjére rányomja bélyegét. Ettől függetlenül tényleg egy nagy színésznő, „korának meghatározó egyénisége” ahogy mondják róla a színikritikusok, de én tudnék még néhány hozzáhasonló nagy egyéniséget a vászonról is a színpadról is,legfeljebb nem futottak be ekkora karriert és kevésbé voltak ismertek,ami elsősorban „szerencse dolga” is – és csak másodsorban a tehetségé! Neki mind a kettő összejött.
    Osztert illetően totál egyetértek, nagyon egyéni és megnyerő hangja van – még egy gyenge figurának is súlyt adott az ő szinkronja – fiatalon óriási ígéret volt, mert valami abszolút új jött vele a filmre, színpadra és tényleg nagyon kár érte hogy „leszerepelt”.
    Eszenyi egy nagyon érzékeny és egyedi jelenség, rendezését még nem láttam, de mint színésznőt nagyon kedvelem, és a hangjában érezhető jellegzetes nyújtást és nyitott magánhangzókat én egyértelműen a csak rá jellemző tájszólásának tudom be – tény, hogy van egyfajta „affekta” jellege, viszont neki jól áll, én pl így ezzel együtt ismertem meg, nem is tudnám másként elképzelni! Ő ezzel együtt az Eszenyi!
    Alföldivel nem tudom mi a gond – helyesebben tudom – de ez szerintem nem gond, ő nekem elsősorban egy úriember, és minden más – színész, rendező, festőművész, közéleti szerepvállaló stb csak az után jön !

  • Gyurcsánynak inkább azon kellene „elmélkednie”,hogy a baloldali
    pártokkal,hogyan tud normális kapcsolatot,netán összefogást kezdeményezni,mert jelenleg senkivel sem képes közös nevezőre jutni(egyedül meg ugye egy nagy „0”,esélye egy szál se…!)
    Ő nemcsak a jobboldallal,a mai kormánnyal próbál harcolni/reménytelen ügy/de a baloldallal sem találja meg a hangot, nevetséges és hatalomvágyó…. uralkodási mániája,miatt!
    Esélytelen szegény..,valaki szóljon már neki!

  • hazai lámpa Sajnálom, hogy nem vagy megelégedve velem. De azért, hogy megelégedjél velem, nem fogok mást írni mint amit gondolok.
    Eszenyi nekem nagyon jó és dekoratív színésznő volt, de már régen láttam bizonyos okok miatt. Alföldi pedig csak az irányultsága miatt nem művész szerintetek. Miután a véleményem erről a két emberről megegyezik a „libsikkel”, ezért nem mondhatok mást. Ciki mi?
    De mint írtam, Eszenyi az Antal kormány alatt is futott, tehát Antal is liberális komcsi volt? Pályafutása 81-ben kezdődött, mikor is a figyelmem ráterelődött egy momentum miatt. Azóta figyelemmel kísérem pályafutását. Az jó dolog, hogy a saját véleményedet írod, de jó lenne ha lenne annak a véleménynek alapja.
    Ha már a liberálisok szidása életed célja, szid a Verebes Istvánt, abban egyetértünk. De mondok neked egy nagy nevet, nagyon nem voltam megelégedve Kocsis Zoltán viselkedésével. Ha Őt szidod, megvédem, pedig a kormány kedvence volt (Tudnám miért egy zeneértő sincs köztük). Azután van egy nagy előnyöm veled szemben, én Pesten benne voltam a színházéletben (is), a színházakat én nem csak kívülről láttam, nem egy vidéki fotelből mondom a tutit.

  • Besancon Töröcsiknek a fiatalkori filmjeit nagyon szeretem. A Kölyök nekem örökzöld vígjáték. (hazai lámpa meg ne tudja, fúj komcsi vígjáték).
    Lehet ezt a fiatalkori stílust akarta elhagyni, ezért lett modoros? Nem tudom. Láttam Őt Kulcskeresőkben még a régi Nemzetiben, és nagy hatást tett rám. Színész volt.
    Van egy magyar Guy Ritchie lopás, Argo címmel. Abban Oszter elvitte a hátán a filmet. Kár, hogy az alkohol győzött. Valószínűleg nagyobb karriert vágyott magának. Minden nyitva volt előtte, elvette Failoni kis tehetséggel, ám de nagy névvel megáldott lányát, de nem sikerült az igazi áttörés. Én ennek dacára kedvelem, sajnálom, hogy beteg.
    Alföldire nem pazarolnám a szót, homoszexuális, ezért a magyar jobboldalon persona non grata.
    Eszenyit nagyon szeretem, egy jelenség, ami nekem nagyon tetszik. Sajnálom, hogy nem nyertem el ezzel lámpa jóindulatát.

  • Hazai Lámpa:
    „TGM kár, hogy nem ír ide”

    Akad egy-két dolog, amin csodálkozom, de ezen nem. Nem ír ide, és ebben sajnos teljesen igaza van. Egyébként a témában itt a két TGM cikk:
    http://hvg.hu/itthon/20170131_TGM_Aggodalmaink
    http://mno.hu/belfold/tgm-a-jobboldal-felelossegerol-1384886

  • hazai lámpa, 8:10, sok igazat írsz. De! Orbán elsődleges feladata másodszori hatalomba jutásakor – az elsőt gyengesége miatt ő is „elkúrta” – egy tehetős nemzeti középosztály létrehozása. Semmi nem fontosabb ennél. Tökéletes volt az egykulcsos adó bevezetése, az összes állami, és önkormányzati dolgozó, hazai nagyvállalkozó becsatornázása a Fideszbe. Leváltódott a tanács- és tsz-elnökök, spontán-privazitátorok tömege.
    Ha évtizedekre szeretném bebetonozni magam, pont ezt csinálnám én is. Ha lenne Orbánnak egy „öszödi beszéde”, akkor sem fenyegetné bukás a jól kitalált függőségen és hűségen alapuló rendszere miatt. Ha a rendszer stabillá vált, jöhet valamiféle program megvalósítása is. Ez fog jönni 2018-tól. A Jobbiknak ez fáj a legjobban, mert minőségi javulás lesz érezhető a kisembereknél is.

  • Hazai lámpa, még annyit, ha a Jobbik és az LMP mondjuk kitalálná, hogy egy közös és szakértőnek elfogadott miniszterelnök-jelöltet állít – mondjuk Róna Pétert – lenne ribillió, mert a baloldalnak is választania kellene: marad Orbán vagy beálltok szépen mögé. De ez csak egy kósza ötlet részemről.

  • Jesszus! Hogy megöregedett!

  • Ez a cikk ugyan egy kissé illúzió romboló lehet közvetlen az Alma által belinkelt Törőcsik után, de mit tegyünk, ha ez a magyar „rögvalóság” ? De -ha már az értékeléseknél tartunk….

    https://kolozsvaros.com/2017/02/09/kedves-tanyer-segg-es-talpnyalok-mi-ez-a-szanalmas-huzas-mar-megint/

  • charlie
    2017 február 8
    4:00 du.

    Annak örülök, hogy ha Orbán külföldre megy, akkor nem eltartott kisujjal issza a kávét, és tudja mire való a halkés. Szóval ha beilleszkedik a nemzetközi elitbe.

    Könnyen lehet, amit mondasz, hogy ha megalapozza a gazdasági hátországot, akkor nem kell félnie, hogy a nemzetközi ballib oldal kigolyózza. És aztán hozzálát, hogy itthon lazábbra engedje a gyeplőt.
    Sajnos ez utóbbira semmi garanciát nem látok. Szerintem meg kellett volna hagyni, pl. a gazdaszervezetek önállóságát, és valami paktumfélében kiegyezni velük. A Horthy-korban pl. nem lehetett a földreformot megvalósítani, de volt a gazdáknak saját pártja, bírálni lehetett a kormányt stb. Ehhez persze az is kellett volna, hogy az Ángyán-félék ne szaladjanak ki a közéletből, ne szigetelődjenek el. Ezért tartom jónak, amit Sallai R. Benedek csinál, ügyesen kihasználja az LMP nyújtotta lehetőségeket a szűk korlátok között.

    Ami az urizálást illeti, az számomra ELFOGADHATATLAN és pont. Nem kell arra biztatni a népet, hogy beleugorjon kockázatos vállalkozásokba, extra hitelekből, mert az ilyenből nagyon kevesen jönnek ki jól. Főleg azoknak jó, akik közel vannak a húsosfazékhoz.
    Sokkal fontosabb egy ilyen félperiféria országban a kreativitás, a kis lépések módszere. Lehetőleg hitel nélkül oldja meg az ember a felmerülő költségeket, pl. úgy, hogy nem vállalja magát túl, nem költ nélkülözhető külsőségekre, nem urizál. A Ráchel meg a Tiborcz módszere egyáltalán nem jó példa, mert tömegek számára nem követhető.

  • charlie
    2017 február 8
    4:22 du.

    A Jobbikkal szakmai kérdésekben egyet lehet érteni, de számomra problémás, hogy nincs köztük annyi dörzsölt ügyvéd meg más szakember, mint az LMP-ben. Vidéken fát vágni Mari néninek fontos dolog, de ezzel nem lehet megverni a jogász fidesz-fiúkat.

    Az a fidesz-mszp karaktergyilkolás, ami megindulna egy job-lmp összefogás esetén, hogy a Jobbik náci párt, és ezért nem szabad vele összefogni, megfontolandó. Egyrészt bárkit ki tud csinálni a két nagy párt, másrészt nincs garancia a haszonra. A Jobbik inkább a fideszhez húz, mint az LMP-hez. A széljobb jobban gyűlöli a liberalizmust, mint a fideszt.

  • Llanfair
    2017 február 8
    1:55 du.

    „- Szóval, ha engem lelőnek, azt maguk úgy nézték volna, mint valami színielőadást?
    – Erre nem felelhetek, mert színielőadást még nem láttam.”

    (Rejtő Jenő: Pokol a hegyek között)

    Alföldit meg Eszenyit televíziós közvetítésben láttam, elég is volt. Az Ember tragédiájában illetve a Nórában. Ahogy egy kritikus írta a Nóra után: Eszenyi a színpadon is önmagát játssza. Oszter kiváló színész, mindent el tud játszani, pl. Argó, Rózsa Sándor, függetlenül attól, hogy micsoda a magánéletben.

    Különben szánalmasak a vádjaid, hogy a vélt jobboldaliságommal magyarázod a véleményem. Ha fideszes lennék, akkor áradoznék Vidnyánszkyról, hogy micsoda híresség, tavaly Szentpéterváron rendezte a Bűn és bűnhődést. Meg hogy Tóth Ilonkáról rendez darabot, ami a kommunista bűnöket leplezi le.