Eddig soha nem látott hatalmat kaphatnak amerikai határőrök kanadai repülőtereken

2017 február 12 11:29 de.22 hozzászólás

Ha a kanadai Alsóház elfogadja a C-23 számú törvénytervezetet — amelyet a Ralph Goodale, a liberális kormány közbiztonsági minisztere mutatott be — eddig soha nem látott hatalmat kaphatnak nyolc kanadai repülőteren működő amerikai határőrök. A kritikusok szerint a törvénytervezet — amelyről még az előző Barack Obama adminisztrációval tárgyalt Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kormánya — különösen veszélyes a Donald Trump nevével fémjelzett és a határátlépést, illetve vízum igyénylést érintő elnöki rendeletek korszakában. Mint ahogy ismert, Donald Trump hét ország állampolgárainak tiltotta meg az Egyesült Államokba való beutazást kilencven napra. Vitatott rendeletét azonban a bíróságok rendre elkaszálták.

A C-23-as kanadai törvénytervezet lehetővé tenné, hogy kanadai repülőtereken működő amerikai határőrök határozatlan időre feltartóztassanak kanadai állampolgárokat, vagy letelepedett személyeket még akkor is ha az érintett állampolgár a faggatás vagy egyéb eljárás alatt úgy dönt, hogy mégsem kíván felszállni a gépre és nem utazik az Egyesült Államokba. Eddig bárki úgy dönthetett, hogy nem kooperál az amerikai határőkkel a kanadai repülőtereken, amennyiben elfogadta azt, hogy így nem utazhat. Ez az opció azonban elszállhat a C-23 törvénytervezettel.

De még ennél is aggályosabb, hogy a törvénytervezet lehetővé teszi az amerikai határőrök számára, hogy átkutassák a kanadai utazó ruháját — illetve arra kötelezzék, hogy vetkőzzön le. Eddig ilyen felhatalmazásuk nem volt az amerikai hatőröknek, kizárólag kanadai határvédelmi személyek – a Canadian Border Services Agency (CBSA) emberei – folyamodhattak ehhez. De a törvénytervezet szerint az amerikai határők még akkor is átvizsgálhatják a kanadai utas ruházatát, ha a CBSA ebbe nem egyezik bele.

Sokak szerint Kanada szuverenitása csorbulhat és bár úgy tűnik, hogy ezt az eljárást a kanadai liberális kormány hajlandó volt elfogadni amíg Barack Obama volt az Egyesült Államok elnöke, a káosz, amelyet Trump okozott a repülőtereken elnöki rendeletével, illetve a további intézkedések bizonytalansága fényében ajánlatos lehet az óvatosság akörül, hogy milyen hatáskörökkel ruházzuk fel a Kanadában működő amerikai határőröket.

Michael Greene, egy bevándorlási kérdésekkel foglalkozó ügyvéd Calgary városában elmondta a CBC közszolgálati televízió riporterének: „Értjük, hogy az amerikaiak még külföldön szeretnék megakadályozni, hogy egyesek az USA-ba utazhassanak, hiszen ez könnyebb, mint ha csak akkor teszik ezt, amikor már beléptek az országba. Ugyanakkor ők a mi hazánkban működnek és tisztelniük kell a mi jogainkat.”

Montreal-repuloter

 (Fotó: Montreal Pierre Elliott Trudeau repülőtér)

Greene súlyosan aggályosan tartja azt, hogy ha egy kanadai utasnak nem tetszik az amerikai határők által folytatott vallatás és faggatás, az új törvény szerint többé nem fordulhat vissza, kénytelen lehet a továbbiakban is együttműködni, másképpen akár le is tartóztathatják.

A törvénytervezet szintén lehetővé teszi a fegyverviselést amerikai határőrök számára, amennyiben a repülőtéren a CBSA is fegyvert visel. Jelenleg azonban a CBSA őrei általában nincsenek felfegyvervezve, ezért most ez inkább egy elméleti lehetőség.

Az amerikai határellenőrzés és vám viszgálat nyolc kanadai repülőtéren történik, többek között Calgaryban, Montreálban, Ottawában, a Toronto-Pearson repülőtéren és Vancouverben is. Hónapokon belül Toronto regionális repülőterén – a Billy Bishop szigeti reptéren – szintén bevezetik az amerikai határellenőrzést.

Számíthatunk rá, hogy a jelenlegi nemzetközi környezet miatt komoly viták alakulnak ki a parlamentben a törvénytervezet körül.

22 hozzászólás

  • Ha a C-23 törvénytervezet nem felel meg a Canadai kormánynak, ne fogadja el azt, szavazzanak ellene.
    Ugyanakkor érdemes lenne, hogy a képviselők foglalkozzanak a határok minél hatékonyabb védelmével is és a befogadott immigránsok szigorúbb kivizsgálása is hasznos lehet.
    Meg kellene vitatni, hogy a vallásszabadság révén, meg lehet-e azt engedni, hogy az egyén, közösség vallása felülírja az ország törvényeit és ebből milyen következmények lehetnek azok számára, akik az ország törvényeit betartják, még vallási hitük ellenére is.
    Vannak társadalmi problémák, minkét országban, (USA, Canada) amiket ugyancsak fontos lenne megoldani és ezek túl mennek nyolc amerikai határőr képességein.

  • Nem semmi! Ilyenről most hallok először, hogy egy szuverén ország területén belül amerikai „katonaságot” (nem tudom milyen a besorolásuk az amerikai határrendészeti szerveknek)a saját törvényei alapján tevékenykedjen és még a canadai állampolgárt is abajgassa. Ez ne demokratiku és valahol ütközik a nemzetközi joggal. Noha az Egyesült Királyság még az EU tagja és EU tagországból utazóknak nem kell visumért folyamodni, ha valaki például átszálással utazik Angliába akkor mielőtt felszálna a gépre az illető ország határrendészeti szervei ellenörzik az útlevelét. Akinél valamit nem találnak rendben azt nem engedik a gathez és nem szálhat fel a gépre. De nem angol határrendészeti szervek tartják az ellenörzést hanem az illető ország szervei. Mivel abba a városba ahol a lányom él Amszterdamból van egyenes járat oda Amszterdamon keresztül repülünk. Ám mielőtt a gathez mennénk van egy útlevélellenörzés. De hangsúlyoznom kell holland és nem angol személyzettel. Csak csodálkozni tudok ezen, hogy canada belemegy egy ilyenbe. Ennyire nem lehetnek az USA törvénytelen törvényeinek a kiszolgálói.

  • Gyula Bognar
    2017 február 12
    1:18 du.

    Milyen jó, hogy még nem írják felül a trumpisták szemétségei Kanada szuverenitását. De ha szerencsénk még az USA Alkotmányát ( hatalmi ágak szétvlasztása stb. ) sem fogják, szövetségi bírák hatáskörébe avatkozással és hasonlókkal…

  • Amúgy halál a fasizmusra, szabadságot a népnek!

  • Nem tudom Avi járt-e már Izraelben ? Próbáljon ki egy Budapestről induló járatot. Amilyen torturát el kell viselni az izraeli elhárítás részéről a jámbor utasnak (papnak, apácának…), az nem mindennapi !!! Még a „becsekkolás” előtt… (Nem egészen értem, hogy mi az a többször leírt „gat” szó)

  • Tényleg amúgy mikor nyitnak Kanadában titkos CIA börtönöket? A terrorizmus-ellenes nemzetközi együttműködés jegyében a Putyin és az Orbán-rezsim ellenzőit is el lehetne ott intézni… ( összenő ami összetartozik, mint ahogy a dakota közmondás tartja… )
    Sieg Heil!

  • Kedves Avi!

    Jobb „vigyázni” a demokratikus jogállami normák melletti kiállással, mert még megkapjuk a „belső ellenség”, „öngyűlölő izraeli”, „jored” stb. bélyegeket, ha nem egyszerre lépve, menetelve éljenezzük a „szép új világ” fasizmusát… Európaiként, fehérektől…

  • Christopher Adam

    Ötvenhatos, ebben van igazság…

    Ime az én történetem az El Al biztonsági embereivel Torontóban pár éve, pedig elsősorban családot mentem látogatni. Szerencsére ezen az egy kellemetlen élményen kívül, minden más rendben volt és egy szép másfél hetet töltöttem ott.

    https://www.tripadvisor.ca/ShowTopic-g155019-i55-k8819058-Strip_search_at_Toronto_s_Pearson_Airport_by_El_Al_security-Toronto_Ontario.html

  • Christopher Adam
    2017 február 12
    4:26 du.

    Az amcsik meg ezeken felül még le is tartóztathatják, illetve akár elhurcolhatják, aki nem tetszik Trumpjuknak – Kanadában/ból? Ez igen! ( Amúgy anno a Bush évek fénykorában, a szír származású kanadai állampolgár Maher Arar DzéjeFFKéjen kezdődött pokoljárása – amit jó, hogy túlélt egyáltalán – sem volt akármi – Báshár Ál Ásszád rezsimje hasznos bérkínvallató is tud lenni nemcsak putyin-keresztatyuskáék, de a jenkik érdekében is – amikor Trump(li) még a láthatáron sem volt… ) Ha szabadjára engedem az ilyesmik által kiváltott érzelmeim, csak annyit tudok mondani, hogy mocskos fasiszta, bűnöző, férgek. Ez egy ilyen fasizálódó világ mostanság ( illetve megint ), ahol már ( sőt főleg ) a szabad szó és gondolat is fenyegetve van.

  • Szerény véleményem szerint, ez a megfigyelés, azóta van itt, mióta Trump elnök törvénybe hozott egy utazási tilalmat. Én egy egyszerű valaki vagyok, de nekem is eszembejutott,hogy sokkal könnyebb azoknak, akik érint ez a tilalom, átjőnni Kanadába és innen menni tovább. Az már a tegnapi hírekben volt, hogy a határoknál sok mindenki előfördult mostanában.

  • Még is mit gondolsz kedves Ötvenhatos, ugyan miért van ez a sok tórtúra az ELAL járataival? Lehet találgatni. Úgy egyébként izraeli vagyok, de ez nem mentesít hogy ne vennének engem is górcső alá ha utazom. Régen amikor egy ELAL gép a felszálláshoz készült tiszes távolságból egy harckocsi követte. Erre is ugyan miért van szükség ugye. Az a baj, hogy a dezinformáció és a félretájékoztatás még ma is prímán müködik. Elkellene mondani végre, hogy mink egyáltalán nem szórakozásból védjük a határainkat és nem kevtelésből kültünk éves szinten milliárdokat katonai felszerelésekre.

  • Eleftheria,
    hát…úgy látom,hogy akinek viszket a nyelve szabadon vakargathatja a klaviatúrát itt a KMH-n,ha már a Leháron útilaput kapott.Írd már be szíved leghőbben szeretett dallamát,hogy mi is FASZISTÁK vagyunk. Ezért szeretjük drága,veled egy farszíjat húzó barátaidat és téged.

  • ötvenhatos,
    jellemző rád,hogy még az angol GATE szót sem érted!Ami kaput jelent (bejárat magyarul,nem kaput=kinyírva oroszul).Hogyan várhatnánk el tőled,hogy megértsed Izrael államának biztonsági érdekeit.Magyarországi barátaim(nem zsidók,nem papok és nem apácák) a múlt héten mentek vissza Pestre.Nagyon jól érezték magukat Éiláton,a Holt-tengernél és Jeruzsálemben is. Nagyon fogadkoztak, hogy jövőre újra jönnek.Most voltak itt harmadik alkalommal.Amit te tortúrónak nevezel,mi akik 60 éve izraeli állampolgárok vagyunk ugyan így megéljük.A differencia,hogy mi meg is értjük,amit a rosszindulat vezette akárkik félre magyaráznak.Pedig a „tortúró” hozzátartozik az utasok és az állam biztonságához.Ha nem tetszik ez a csúnya izraeli viselkedés,hát…akkor is kénytelen leszel beletörődni,ha ide akarsz jönni.Nem tudom,hogy a Ferdinánd híd váci úti oldalán még működik-e a sóhivatal.Ott valamikor szívesen meghallgatták az ilyen panaszokat.

  • Van egy show hivatal de az nemzetközi. Úgy hívják Európai közösség. Ott nem igen lehet pnaszkodni. Kivétel persze Izrael elítélése és gyalázása. Élen jár benne Monegri nagyasszony aki minden egyes alkalommal szkciókat és büntetéseket próbál kierőszakolni Izrael ellen. Nem volna jobb ha saját hazájának érdekeit védené? Mert Olaszország is a kataszztrófa szélén áll, hála a sok emigránsnak. Na meg a Monegri nagysághoz hasonló poétikus politikusnak akik koineveztetik nagukat valami zsiros állára és ott nyomják ezerrel a a hülyeségeiket. A nagy baj, hogy ezért több ezret zsebelnek be és mindenütt ezt tűrik. Azt a pénzt amit havonta bekaszálnak sokkal okosabb és jövedelmezőbb dologba lehetne fektetni

  • gyuri10
    2017 február 13
    8:52 de.

    Kedves Gyuri,

    ha nem vetted volna észre, nem számodra címeztem a hozzászólásokat. Ami a fasizmust illeti, ha Te is Báshár-ál-Ásszád ( vagy Ábdel Fettáh-ál-Sszisszi, Racep-Tayyip-Erdougan meg ilyenek ) kínzókamráiba küldenél egy gyanútlan nyaralót ( vagy bárkit ), valamely nyugati állam ( akár Izrael ) nemzetközi repteréről, azt valami olyasminek nevezném. Amúgy mit szólnál ha felfegyverzett amcsi hatóságok a saját szakállukra akarnának izraelieket őrizetbe venni „natbag”-on…?

  • Gyuri,

    amúgy miért is baj a klaviatúra szabadon való vakargatása? Csak nem átveszed a KMH szerkesztését?

  • gyuri10
    2017 február 13
    9:20 de.

    Jé, van még valaki rajtam kívül, aki családi hagyományból tudja, hol volt hajdan a sóhivatal? 😀

  • Orsós Elemér

    Avi Ben Giora
    2017 február 12
    1:26 du.

    A gyarmatokon ez természetes, miért kell ezen megütközni? 🙂

  • Almási Alma,
    egy majdnem családtagom a nagynéném férje ott koptatta a tollát. Persze van máshol is sóhivatal,de azt úgy hívják magyarul,hogy ENSZ.

  • Eleftheria, febr.13 12:13 du
    azért ilyen beírásnál többre tartottalak.

  • gyuri10
    2017 február 15
    6:10 du.

    Csak egy kis szokásos csipkelődés… Baj? Most akkor miért is baj, ha mások is szabadon vakargatják a klaviatúrát…?

    Na jó hetet.

  • Eleftheria,
    neked is שבוע טוב.