Tíz éves az Armel Opera Festival

2017 február 18 7:44 de.0 comments

Az Armel Opera Festival idén ünnepli 10. születésnapját.

A jubileumi évben különleges külföldi (Berlin, Lipcse, New York, Bécs, London) és hazai (Budapest) programokat szervezünk, beleértve az idei fesztivált is, amely 2017. június 28-július 4. között kerül megrendezésre Budapesten és Bécsben.

Nagy izgalommal várjuk legközelebbi eseményünket, Kökény Tamás nagybőgő virtuóz koncertjét, amelyre március 1-én kerül sor New Yorkban, a Carnegie Hallban. Tamás az Armel Opera Festivaltól kapta a koncert lehetőségét a Virtuózok Tehetségkutató Versenyen elért eredményéért.

A 10 éves jubileumi évben az Armel vizuális megjelenése is változik. Az új arculat tervezője Czakó Zsolt grafikusművész.

És készülünk a következő évi fesztiválra is, így közzé tettük a versenyszerepekre szóló felhívást operaénekesek számára.

Havas Ágnes, az Armel Opera Festival igazgatónője a mai sajtótájékoztatón beszélt az Armel 10 évének legemlékezetesebb állomásairól, emlékeiről, a fesztivál egyedi koncepciójáról, a nemzetközi együttműködésekről, és az opera előadások bemutatóin kívüli koncert programokról Európa nagyvárosaiban.

Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar igazgatója beszámolt a berlini és lipcsei koncertsorozatról, amelyre az Armel szervezésében került sor 2017. január 1-7. között.

Bocskor Lóránt, a Virtuózok rendezvényigazgatója az Armel Opera Festival és a Virtuózok együttműködésének jelentőségét méltatta.

Czakó Zsolt grafikusművész látványos prezentációt tartott az új arculat vizuális elemeiről, továbbá beszélt a zene és a látvány egymásra hatásáról, és arról, hogy számára mit jelent az Armel, amelyet 10 éve ismer.

Az alábbiakban olvashatnak a közelgő tervekről részletesebben.

Ámon Betti

***

Fotó: Armel Opera

Fotó: Armel Opera

Az Armel Opera Festival 2008-as indulása óta eddig 45 operát állított színpadra, 15 országban. Az impozáns nemzetközi lista évről évre bővül épp úgy, ahogy a partner operaházak száma is, hiszen eddig huszonhárom művészeti intézménnyel dolgozott együtt az Armel. 2018-ben, öt ország operaházában újabb öt különleges operaelőadás készül majd, amelyek főszerepeire 2017. április 4-ig jelentkezhetnek a magyar és külföldi énekesek.

A XXI. század operajátszása a komplexitásra épül, ezért azon művészek jelentkezésére számítanak, akik nem csak kiváló operaénekesek, hanem a színpadi játékhoz elengedhetetlen színészi képességekkel is rendelkeznek.

Az első forduló két különböző helyszínen, különböző időpontokban lesz. Az első forduló válogatásai Budapesten (2017. április 7. ) és Párizsban (2017. április 10-11.) lesznek. Egy énekes csak egy első fordulós helyszínen indulhat, tehát döntenie kell, hogy Párizsban, vagy Budapesten szeretné megmérettetni magát. Miután mindhárom első forduló lezárult, a zsűri elnöke döntést hoz, és a három különböző helyszínről összesen 30 versenyző jut tovább a verseny második fordulójába. A Budapesten tartandó második fordulón (2017. június 18.) a versenyzőknek már a versenyelőadásokat rendező és dirigáló szakemberek előtt kell szerepelnie. A zsűri elnöke az idén is Vajda Gergely zeneszerző-karmester lesz, aki egyben a Fesztivál művészeti vezetője. Míg Vajda Gergely a verseny első fordulójában a versenyzők hangi kvalitásait vizsgálja, a júniusban zajló második forduló során a tovább jutóknak már a rendezők követelményeinek és színházi szempontrendszerének is meg kell majd felelniük, mivel az operafesztivál különös hangsúlyt fektet a műfaj előadói aspektusára is. A kiválasztottak 2018-ban a bemutatót megelőző próbaidőszakot az adott partnerszínházban/intézményben töltik, itt készülnek fel a nyári, premierekre, amelyeket a 11. Armel Opera Festivalon láthat majd a közönség.

A fesztiválon nemzetközi szakmai zsűri értékeli a produkciókat, és a versenyszereplőket. A legjobb előadást és énekest Best Production és Best Performer díjjal jutalmazzák. Az ARTE Concert csatorna élőben közvetíti a bemutatókat, és közönségszavazás alapján minden évben ARTE különdíjjal ismeri el a legnépszerűbb produkciót.

ARMEL OPERAVERSENY

A kétfordulós Armel Operaverseny az Armel Opera Festival-t megelőző nemzetközi zenei esemény, amely lehetőséget teremt bármely jelentkező operaénekes számára, hogy a szakmai kiválasztást követően az Armel Opera Festival egy produkciójában hangfajának megfelelő főszerepet kapjon. A versenyen nem feltétlenül a legkülönlegesebb hangi adottságokkal rendelkező, legjobb énektudású énekes nyer, hanem az, aki a legmagasabb színvonalon képes ötvözni a műfaj összes szakmai kívánalmát: az operaéneklést, a színpadi mozgást és a színészi alakítást.

Az énekesek komplex előadói teljesítményét az Armel Operaverseny során nemzetközi szaktekintélyekből álló szakmai zsűri ítéli meg.

Az Armel Opera Festival minden évben öt különböző ország operaházával/színházával együttműködésben hoz létre produkciókat, amelyeket minden nyáron az Armel Opera Festival keretében mutat be. Ezekben a produkciókban kapnak szerepet az Armel Operaverseny második fordulójában kiválasztott énekesek. Ezen győztesek a rendező és a karmester vezetésével felkészülnek a szerepekre, amelyben bemutatkoznak az Armel Opera Festival-on, valamint a televízió képernyőjén.

A verseny győztesei idén többek között a következő operaprodukciók szerepeire kapnak majd felkérést:

CHRISTOPH WILLIBALD GLUCK: ORFEO ED EURIDICE (olasz nyelven)
A NORRLANDSOPERAN produkciója (Svédország)
Versenyszerep: AMOR (szoprán szubrett)

GAVIN BRYARS: CALAMITY/BILLY (angol nyelven)
A THÉ TRE DE LA CROIX-ROUSSE produkciója (Franciaország)
Versenyszerep: NARRATOR (szoprán)

W.A. MOZART: A VARÁZSFUVOLA
A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ produkciója (Magyarország)
Versenyszerepek: Tamino (tenor), Sarastro (basszus)

JAMES WOOD: GULLIVER (angol nyelven)
Az INSOMNIO és a Neue Vocalsolisten produkciója (Hollandia)
Versenyszerep: Gulliver (bariton)

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.