Igazolhatatlan gondolatok (4): Választási harc

2017 február 26 7:20 de.24 hozzászólás

Korán kezdődött a választási harc. No, nem ellenzék és kormánypártok közt, hiszen az a harc már eldőlt. Van buzizás, hazaárulózás, gyurcsányahibásozás, mészárosozás és oligarhásozás. a gecizés lecsengőben, a rasszista felhangokkal terhelt cigányozás, migránsozás épp szelídül. Tombol, az „elit”, mi azonban fotelunkba dőlhetünk, lábunk az asztalon, ölünkben klaviatúra, és írhatunk jót, rosszat nem árt, nem használ, a regnáló hatalom győz, az utókor pedig garantáltan rajtunk röhög. BALEKOK (hadd ne mondjam: birkák), simán vette őket palira a politikai, gazdasági „elit”, és nevetnek: – Ha-ha szegény öregek. – Vagy sírnak. Mi hagyjuk rájuk, és nehéz örökség az övék.

Tehát a kenyér java a regnáló hatalomé, ellenzéke szánalmasan osztozkodik a morzsán, ami nekünk marad, a hatalomból (a hatalom ellenőrzésének lehetőségéből) az a semmi. Alkotmányunk nincs, törvény előtti egyenlőség helyett kiteljesedik az egyenlőtlenség törvénye, a korábban megosztott hatalmi ágakat a hatalom kisajátította, a parasztot megfosztották földjétől, a munkavállalót szakszervezetétől, a fogyasztóvédelem a szolgáltatót védi, az oktatás, az egészségügy romokban, az általános iskolákba a 6-14 éves gyerekek „megfékezésére” rendőröket telepítettek.

A rendszerváltás diadalt ül a demokrácia felett.

Screenshot 2017-02-26 at 7.17.50 AM

Mi pedig választani fogunk.

A regnáló hatalom erősödik, érdemük szerint sorvadnak az ellenzéki pártok, és jönnek az újak, a reményt sugallók, akiknek hívó szavára mobil telefonjainkat fáklyaként magasba emeljük, az iskolaigazgatók, akik tüntetésére száz kilométereket utazunk, és a noolimpiások, aztán majd a kamupártok szép számmal. Jönnek és mennek, mint elődeik; az alagút tetejéről kötélen ereszkedők, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél hozzánk szólók, a Műegyetem rakparton gojostollat (Igen, „j”!) osztogatók, mondván nincs más dolgunk, mint jó helyre tenni az X-t. Gojostollat osztogattak, miközben sok tízezren kiabáltuk, hogy Összefogást! Összefogást!

Demokráciát akartunk, hatalmat a hatalmasok felett, és gojostollat kaptunk. Tegyük jó helyre az X-t! Szép fiúk(!) az ész megáll.

„Ki a fasz az a” (D.T. EP képviselő) Rezső?

Populizmus ellenes hangulatban tart konferenciát egy párt a populizmusról, amiről eszembe jut: „Ki a fasz az a” Rezső? Szakirányú végzettsége villanyszerelő, társadalmi státusza túlkoros villanyszerelő, „emberi erőforrásként”, egy rabszolgapiacon kilóra adható el disznótápnak. „Ki a fasz az a” Rezső? Zakkant Jónásként világmegváltó gondolatokat jegyző próféta, vagy egyszerűen seggfej. Seggfej vagy zakkant próféta. Nem hízelgő alternatívák.

Vajon van-e esély, hogy egy túlkoros villanyszerelőt elkerüljenek a közhelyek, az okoskodás, a mindentudás képzete, vagy a kishitűség. Vajon meddig tart ki vele magabiztosságának legnagyobb támasza a nem-tudás tudása! Vajon megúszhatja-e a kevélység kacagtató bűnét.

Erre gondolok, miközben borúsan nézek a gödörbe, – mert még mindig van lejjebb – és elemezni próbálom a társadalom működése szempontjából lényeges dolgokat. Az erkölcsöt, a tőkét, az államot, az alkotmányt, a közfeladatokat, az egyént és kisebb nagyobb szervezeteit, a közvéleményt, az elitizmust és a populizmust, az elit felelősségét, az egyén, az átlagember intellektuális kiszolgáltatottságát az elitnek, meg az „elitnek” és a közvéleménynek.

Én a panel-proli, tisztességes elit nélkül még arra is gondolok, hogy nem kellene ezt ennyire komolyan venni, hogy le kellene menni kutyába. Igen! Kétfarkú kutyába. Mert, ami ma van az abszurd, és ha a valóság abszurd, akkor egyetlen esély az abszurditás: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

Szukits Rezső

24 hozzászólás

  • Hát ez nagyon! És gratulálok!

    (olvasás közben megjelent előttem Stefka István belügyi tudósító és Bencsik András, a Népszabadság pártpolitikai rovata publicistájának ifjonti és mai képe)

    Jobb szélen az ifjonti Stefka magas-rangú belügyi vezetők karéjában:

    https://d2gvief1bcth7.cloudfront.net/wp-content/uploads/sites/3/2016/08/stefka4.jpg

    (a fotón többek között látható Horváth István belügyminiszter és Szabó László „Kékfényes”)

  • Ez egy míves, mély korrajz. Sehol nem fedezem fel az írástudatlanság jeleit, harmadik elolvasásra vajon sikerülni fog? Gratulálok Rezső!

  • Ha harc, hát legyen harc!

    Harcoljanak a választóik kegyeiért a politikusok! Vívja meg harcát a hatalom és az ellenzék!
    Egyet tehetünk a saját egyszerű eszközeinnekkel, ki ahogy tudja, támogatja az elképzeléseinek és elvárásainak megfelelő harcbaszállót.

    Egyetlen nagyon fontos dolgunk lesz a végén, szavazni, a megfelelő helyre tenni azt az X-et, amit van idő addig meggondolni. Nincs korán, egyáltalán nincs korán, a jó döntéshez idő kell. Még sok minden változhat.

    „Tehát a kenyér java a regnáló hatalomé, ellenzéke szánalmasan osztozkodik a morzsán, ami nekünk marad, a hatalomból (a hatalom ellenőrzésének lehetőségéből) az a semmi.” – erre kell emlékezni a zsavazófülkében, erre a nagy SEMMIRE, akarunk-e ezen valamit változtatni. Nem kell semmilyen taktika, el kell menni és behúzni az X-et, a jót.

  • Orsós Elemér

    Ez szép volt, én is legalább háromszor elolvastam, pedig most elsőre megértettem! 🙂

  • Én azt mondom, hogy szerintem már végre DOLGOZNI kéne! Sok a szöveg, kevés a munka, főleg a ballib oldalon.

    A Jókai-topikban írt gondolatomat megismételve: ma már tudjuk, hogy olyan mély nyomokat hagyott a marxista, és előtte a tekintélyelvű propaganda a magyar emberek tudatában, amit a demokráciában felvilágosítással kellett (volna) átírni. De nem köpködéssel, nácizással, komcsizással, ahogy a mostani „elit” teszi.

    Illetve soha többé nem szabadna megengedni, hogy egy szdsz-szerű párt önkényesen a vadkapitalizmust rákényszerítse az országra!

  • Kalocsai Miklós

    „… az elit felelősségét, az egyén, az átlagember intellektuális kiszolgáltatottságát az elitnek, meg az „elitnek” és a közvéleménynek.”
    Nos kérem! ha megakarjuk érteni Magyarország mai helyzetét, akkor szerző megmutatta a kályhát, ahonnan el kellene indulni. Nem kívánom boncolni az elmúlt 27 évet csak 2006-ig megyek vissza. Az őszi puccs kisérlet után folytatódik Gyurcsány és az MSZP lejáratására indított kampány, amelyből a balliberálisnak hazudott média és vélemény vezérek a Fideszt is meghazudtoló vehemenciával vették ki részüket. Orbán számos beszédében nyilván valóvá tette szándékát a választási győzelem után, de a fent említettek továbbra is Gyurcsányt tartották a fő ellenségnek, ezzel visszahúzódásra kényszerítették a korábbi baloldali szavazókat, Így lett kétharmada a Fidesznek, kevesebb szavazattal, mint amit 2006-ban kapott. 2010 után Orbán beváltotta ígéretét, elkezdte lebontani a demokráciát, a vélemény vezérek komoly bírálattal illették, de nem mulasztották el, hogy hozzá tegyék, Gyurcsány az aztán a patás ördög. Gyurcsányék 2012-14 között tizenhárom saját szervezésű akciót (tüntetések, éhség sztrájk, virrasztás, élőlánc, stb) rendeztek, melyet a vélemény vezérek előtte és utána nem győztek ócsárolni, ezzel negligálva a jelentőségét. A ’14-es választások előtt a jobb pozicióért vitatkozó pártokat, nem a megegyezés irányába tolták, hanem szították közöttük az ellentétet. Meg is lett az eredménye. Ilyen elittől tanul a nép demokráciát, akik szdják a pártokat, nem téve különbséget közöttük, akik elidegenítik a potenciális szavazókat, akiknek Gyurcsány fóbiája erősebb, mint a haza iránt érzett felelőségük Az általános szabály itt is érvényes: tisztelet a kivételnek.

  • Változatlanul örülök a fentiek olvasása után, hogy nem élek otthon!

  • Hollósy Gerti

    Kedves Kalocsai Miklós, „A ’14-es választások előtt a jobb pozicióért vitatkozó pártokat, nem a megegyezés irányába tolták, hanem szították közöttük az ellentétet. Meg is lett az eredménye”

    Hát nem ez történik most is?! Közeledik 2018. Milyen eredményvárható így? Úton útfélen nyomatják a demagógiát, ott lóg a villanyoszlopokon. Vidéken élek. A lakosság már spórolásból is csak kormánytévét néz, MTV1 Dunatévé, és a többi. Nem olvas, nem internetezik. Sötét, mint az éjszaka. (tisztelet a kivételnek) (Itt meg lehet viccelni a boltban azzal a lányokat, hogy „jaj mi lesz, már a sarkon jönnek a migránsok” és elhiszik) Végigcsináltam több szavazást, „Rózsi néni, tudja, csak a Fidesz” – így küldik az alig totyogó öregeket a szavazófülkébe, sokan pedig részegen jönnek. Ebből nem sok jó lesz. A politikusok részéről vannak vidéki előadások, de nem a kisfalvakban. Pedig a falu is szavazóbázis, abból presztizskérdést csinálnak, hogy sokan menjenek el, mert az büszkeség, kvázi „itt fegyelmezettek az emberek” címen.

  • Már régen észrevettem, hogy a magyar sajnos, még nagyon kezdetlegesen érti a demokráciát. A választásoknál is láthtaó,
    hogy a magyar nép SOHA azelőtt nem szavazott a tőrténelem folyamán,. Össze sem lehet hasonlitani az amerikai, angol népekkel ezen a téren.

  • Semmi remeny nincs, hogy 2018-ban maskeppen lesz. A jelenlegi ellenzeki kis es mini partok ismet marakodnak a koncon. Mar elindult es ahogy kozeledik a valasztas gomba modra bujnak majd elo ujabb partocskak, hogy egyre jobban elaprozodjon az ellenszavazat. Az onjelolt leendo kormanyvalto arroganciaja, innen-onnan lopott program elozetese pedig ketsegesse teszi az osszefogast. Kis partocskak onalloan fognak indulni? Kohog a bolha.. Az, az egyseg kellene, de nagyon, akik nepszavazast szerettek volna tartani az olimpiarol – es meg akkor sem biztos, hogy sikerulne..igy – lehetetlen. Sorry, barcsak ne lenne igazam..

  • Hollósy Gerti

    rókafi, tényleg bárcsak ne lenne igazad, de sajnos, amit látunk és tapasztalunk az viszont vésztjósló.

    Talán az még nem baj, hogy sok kis párt alakul, mert előjönnek a fiatalok és friss erők, valahogy azt kéne a végére elérni, hogy össze is fogjanak, a kis pártok, azaz az újak és az ellenzék.

    Ami furcsa és magyar, hogy egy közös cél érdekében nem tud az ellenzék egy miniszterelnök jelöltet állítani, aki összefogna mindent és mögötte állna mindenki. A több jelölt nálam a külön külön hatalomvágyat jelzi, amíg ez van, addig baj van. Amíg a regnáló kormányt leváltani akarók csak a hatalmat szeretnék, nem a szolgálatot, addig nagy a gond.

  • Hollósy Gerti
    2017 február 27
    4:23 de.

    Fenti érveddel csak egyet lehet érteni!
    Szerintem, is, amig az ellenzéknek nincs egy határozott terve a magyarok érdekébe, addig nem tud „labdába rugni!”

  • Még annyit, hogy a rendszerváltozáskor megjelenő rengeteg párt mutatta azt, hogy még mindig nem értik a magyarok a demokratikus választások értelmét és az összetartás nem magyar szokás.
    Soha nem is volt!

  • „az összetartás nem magyar szokás” – él hát a turáni átok! : Legyen sorsuk széthúzás és belviszály, soha, semmibe ne egyezzenek, belső féreg rágja a nemzetet, lassú pusztulás végezzen vele.”

    Persze ehhez képest még mindig létezünk, még ha Pató Pál módján is, a szlovákok és a románok legnagyobb bosszúságára.

  • Figyelő, szerintem a sok párt létezésével nincs gond, az a demokrácia fontos része…

    a gond az, hogy a kellő pillanatban és a megfelelő cél érdekében nem tudnak összefogni…
    talán még reménykedhetünk…
    Én úgy gondolom, hogy kell a múlt hibáiból tanulni, de van az a pont, amikor eljön az az idő, hogy most épp a jövőre kell koncentrálni és akkor össze kell fogni.

    (Természetesen vannak a múltnak olyan történései, amiket soha nem szabad elfelejteni és vigyázni kell, hogy újra meg ne történhessen, ezért nagyon veszélyesek Európaszerte a szélsőjobb előretörése és a terrorizmus térhódításai, de ezeken urrá kell lenni)

  • ” Ez a harc lesz a végső,csak összefogni hát…..”
    Ehelyett szánalmas,trágár „só”….(egymás szemébe)műsor…!
    Az ellenzék egymással sem jön ki(már sikerült felaprózni magát..)
    nem csak a jelenlegi kormánnyal…..
    Hát nem semmi…!

  • Kedves Gerti, én öreg vagyok, sok magyar kort megéltem.
    Változatlan a véleményem a tapasztalataim alapján, talán mióta a politika olyam modern lett ez a széthúzás jobban látható.
    Az igaz, hogy a 40 es években is voltak különböző irányzatok, de szerintem, a szovjet uralom óta teljesen kettévált a magyar érzelem.
    Addig nem voltak, jobbosok, vagy balosok.Voltak kormány pártik és volt ugyan ellenzék, de igen kevés.
    A jobb és baloldalt a kommunizmus uralma hozta igazából felszínre a kettévállást.
    T.i. a kommunizmus alatt sok család volt kitelepitva, bebörtönzözve a családtag stb. Ezeknek a gyermekei, unokái nem lesznek balosok, az biztos.
    Viszont változtlanul van egy másik réteg aki elveti a jobboldalt és ellenkező irányba halad.
    Nem tudom, mikor lesz a magyar egy akarattal és egy eszmével rendelkező-Valószinű, ezt már nem érem meg. Így sajnos, nem megyek többet haza, mert a kölcsönös ellenesség és gyűlölködés elszomorit, amit idekint nem éreztem soha.

  • Hollósy Gerti

    Figyelő, mivel sok mindent átéltél már, a magad szempontjából igazad van, azt megértem, hogy nem kívánsz hazajönni.

    Az hogy jobb és bal, túlságosan leegyszerűsített nézőpont, az egész ennél sokkal sokrétűbb, sőt pusztán így, hogy jobb és bal szerintem félrevezető, mert az egész sokkal összetettebb.

    A világháborúk, mindkettő ugye a hatalom újra felosztásáról szóltak. A győzelem után ugye kialakult a két tábor, mert a győztesek és a vesztesek mellett is maradtak csatlakozó államok.
    Az egyes országok politikai palettáján kialakultak szintén az ideológiai elválások, a konzervatív értékitélet lett a jobb és a haladóbb, a modernebb a bal, persze ez is túl egyszerű így, a többi már pusztán csak politika, a politika árnyalása.

    Én azt látom és tartom nagyon szomorúnak, hogy az emberek egymás között is kiosztják ezt a jobb és bal szerepet, még ismeretlenül is, pedig ez csak szimpátia, irányultság, gondolkodás kérdése. Azzal,hogy pl. itt egy fórumon az emberek eszik egymást ezért, az semmit nem változtat a lényeges, valós dolgokon.

    Azért mert egy baloldali politikus meggazdagodott és korrupcióban vett részt, a másik oldalon, azaz a jobb oldalon álló embernek erre a személyre kellene haragudnia, a bűnt ő követte el, nem egy ismeretlem baloldali érzelmű embert, egy pontosan ugyanolyan kis pontot, amilyen ő maga kéne utálni és elmondani mindennek, ráfogni bármit, minden szavába belekötni, kioktatni.

    Te ott kint jól el vagy, de most itt, itthon szerintem azt lassan mindenki érzi bal oldali és jobb oldali is, hogy valami nem jó. Mindegy, hogy kinek miért, de nem jó. Ezen kell változtatni ez egy bármilyen hülyén hangzik is, közös érdek. Ezért kár egymást utálni.

    Én ezt gondolom. Kár acsarkodni, bosszankodni, a hibát keresni a másikban, a hiba alapvetően nem bennünk van, hanem a nagypolitikában. Valahová kerültünk, ahová sikerült. Én például biztos magamtól soha nem érdeklődtem volna a politika iránt, ha nem lenne történész – politológus végzettségű férjem. Ő nem tud nem politizálni.

    Akik valahol párttagok, vezetők, a parlamentben vannak, nyilvánosan felvállalták a nézeteiket és küzdenek valamiért, valami konkrét dologért, eszméért, hát nekik már van tét. Aztán ők majd valamit kiharcolnak, eldől majd, hogy kié lesz a hatalom, de nekünk a hétköznapjainkat ugyanúgy kell élni tovább, igaz nem mindegy hogyan, ezért aztán mindenki a saját elképzeléseiért kicsit szintén harcol, pl. itt, de ezt tisztességesebben is lehetne.

  • Hollósy Gerti

    kihagytam a végén, hogy aztán szépen elmegyünk szavazni és annyival segítünk a politikusoknak, hogy képviseljük magunkat, azaz a népet, a lakosságot és odatesszük az X-et, ahová a legjobb meggyőződésünk szerint gondoljuk. Ennyit tehetünk, de ezt megtehetjük gyűlölködés nélkül is.

    Irigylésre méltó, hogy ezt Te Kanadában nem érzed. Többet én biztos nem vitatkozom.

  • Kedves Gerti, tudod a sok politika ártalmas. Mind egészségileg, mind emeberi kapcsolatban. Nem éltem angol, francia , német közösségekben, hanem csak kanadaiban. Ahogy emlitettem, itt is van négy évente választás, hol a liberálisok győznek, hol a konzervatívok. Természetes, hogy nem szeretik egymást, de az az emberi gyűlölködés ami a magyaoknál évtízedek óta megy, ilyen soha nem volt itt. Ha valaki vesztett a választáson, az szépen csendeb marad és megvárja a 4 évet, hogyy esetleg akkor több esélye lesz a győzelemre.

  • Hollósy Gerti

    Figyelő, értem…talán sokkal jobb…

    szólni lehet, de gyűlölni felesleges…

  • Kedves Gerti, nem fog neked tetszeni amit most írok.
    De meggyőződésem,hogy úgy az egy éves nácizmus és utána 40 éves kommunizmus nagyon mély rontást okozott a magyarok karakterében.
    Az emberek nem biznak a másikban, mindenkitől tartanak és gyanakodnak. Ahogy már írtam, a kölcsönös gyűlölködés egy nemzetnek sem tesz jót. Nincs semmiben egyetértés, állandó gyanakvás van az uralkodó kormány felé, bizalom hiánya és kritika! Mindig kritika, mindenről, így nem lehet nemzetet előbbre vinni, és sikeresen vezetni.

  • Hollósy Gerti

    Figyelő, nincs ezzel semmi gond, értelek és ami a gyűlölködést illeti, minden szavad megállja a helyét csak az az egy dolog nem, hogy mindent a kommunizmusnak próbálsz tulajdonítani (a nácizmus, főleg maga az eszme sem csak egy év volt)

    szerintem ez főleg emberi természet kérdése és a mindenkori politikai demagógia ezt jól meglovagolja…

    a puszta kritika még nem gond, csak a személyeskedésekkel megtűzdelt kritika kezd olykor bántó lenni…

    itthon Magyarországon azért erősödött meg ennyire a gyűlöletm mert az emberek lelke a sok nehézséggel, nyomorral, szegénységgel már annyira ki van zsigerelve, annyira elégedetlenek a sorsukkal és jogosan, hogy fogékonyakká váltak a gyűlölködésre, amit a kormány tudatosa szít és táplál a sorozatos, jól megtervezett gyűlöletkampányokkal, ott vannak pl. az óriásplakátok, több témaverzió volt már, lépten nyomon a képébe dörgölik annak is, aki nem kíváncs rá, ilyen azért korábban nem volt, legfeljebb a választási kampányok, de azok sem ilyen stílusban…a gyűlölet olyan alattomosan tud beépülni a tudatba, hogy az emberek észre sem veszik…csak sulykolni kell…ez egy kommunikációs stratégia…

  • Kedves Gerti, nincs kedvem erről hosszan vitázni, és nem vonz már sajnos a magyar”haza” sem, a kölcsönös gyűlölködés miatt.
    Egyáltalűn nem csodálkozom, hogy a mai fiatal elhaggya az országot.
    Változatlanul, a jobb és baloldal közötti állandó vita, és rosszindulat, feltétlenül ellenszenves egy kűlföldinek, aki már kint él hosszú ideje.
    Ti. ahol él ilyen nincs soha. Fent emlitettem, hogy a kűlönböző pártok viszálykodása ellenére, nem gyűlölködnek folyton.