HungarianLateNight a Zeneakadémián (I. rész)

2017 március 2 12:06 de. HungarianLateNight a Zeneakadémián (I. rész) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Lendvay Kamilló: A tisztességtudó utcalány

Lizzie MacKay a nyugodtabb élet reményében egy kisvárosba költözik az amerikai Délen. Azonban már odafelé tartva véletlenül egy szörnyű, tragédiába torkolló összetűzés részesévé, koronatanújává válik: fehér és fekete férfiak vitatkoznak össze a vonaton, melynek következtében egy fehér lelő egy fekete férfit, akinek társa elmenekül. A gyilkosságot Thomas, a szenátor egyik fia követi el. Lizzie élete ettől kezdve pokollá válik.

A vonatról elmenekülő fekete férfi kétségbeesetten keresi fel a lányt másnap reggel a lakásán, aki dühösen próbálja őt elküldeni. Az ártatlan férfi azonban senki másra nem számíthat Lizzie-n kívül, ő az egyetlen, aki mellé állhat. Azt kéri, Lizzie menjen el a bíróhoz, és mondja el neki az igazat. A lánynak azonban korábban már meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással, ezért hallani sem akar erről: egy utcalány nem lehet az igazság bajnoka. De azt megígéri, ha tanúnak idézik, az igazságot fogja vallani, miszerint a Néger ártatlan.

Lizzie fürdőszobájából Fred lép ki: az együtt töltött éjszaka után a lánynak még a nevét sem akarja elárulni, és álszent módon hallani sem akar arról, hogy mi történt köztük az éjszaka. Bár Lizzie érzelmesen és nagylelkűen felajánlja, hogy eltekint a fizetéstől, mert Fred volt az első vendége, a férfi egy tízdollárost tesz az asztalra. A lány találgatni kezdi, vajon mennyit ér a vele töltött éjszaka, majd miután szembesül vele, felháborodottan utasítja vissza a megalázóan csekély összeget. Sértettségében visszavág: nagy szajha az a nő, aki nem tanítja meg a fiát a nők megbecsülésére. Ekkor a férfi elárulja, hogy ő a szenátor fia, és csakis azért töltötte itt az éjszakát, mert a tegnapi vonatúton a gyilkossággal vádolt fehér férfi a testvére. A lányt arra akarja rávenni, menjen el a bíróhoz, és vallja azt, hogy a vonaton a feketék meg akarták erőszakolni, ekkor segítségért kiáltott, a négy fehér utas pedig a segítségére sietett. Az egyik fekete kést rántott, vagyis Thomas önvédelemből lőtt.
Lizzie tiltakozik: ezt a szívességet nem fogja megtenni, csakis az igazat hajlandó elmondani. Fred gúnyosan vág vissza: egy tízdolláros utcalánynak senki nem hiszi el az igazat. Amikor megérkezik a rendőrség, Fred zsarolni kezdi Lizzie-t, miszerint a prostitúciót itt is büntetik. Ötszáz dollárt ígér a lánynak Thomas megmentéséért.

A rendőrök Clark szenátor villájába viszik a lányt, ahol eredménytelenül próbálják jobb belátásra bírni. Lizzie konokul hallgat, és minden fenyegetés ellenére sem hajlandó aláírni a hamis tanúvallomást. Fred Thomas fényképét mutatja neki: egy ilyen csodálatos, értékes fehér férfit áldozna fel egy hitvány négerért. Arra kényszeríti a lányt, hogy letérdeljen a férfi fényképe előtt. A belépő Clark szenátor azonnal felismeri a helyzetet, és felsegíti a földről a lányt, majd kiküldi a két rendőrt a szobából. Más eszközöket vet be. Elmondja, hogy ő hisz a lány vallomásának, miszerint a Néger nem vétett ellene, ám az egész nemzetet idézi elé: ha a polgárok előtt kell választania a mihaszna, hálátlan néger és a gyilkos Thomas feláldozása között, akkor mégis ez utóbbi mellé kell állnia, hiszen ő nemcsak különb, de óriási hasznot is hajt a társadalomnak. Ékesszólása hat a lányra, aki szinte megdelejezve aláírja a vallomást. Amint Clark és Fred kilép a szobából, Lizzie magához tér, de már hiába kiáltja, hogy tépjék szét a papírt.
Aznap este üldözői elől újra Lizzie-hez menekül a Néger. A lány megtörten vallja meg, hogy túl későn jött rá: manipulálták. Azt vallotta, hogy bántalmazta a Néger, ezért keresi most az egész város. Lizzie azt várja, a Néger rátámad, ehelyett azonban különös részvét alakul ki köztük. Lizzie a fürdőszobájába bújtatja a férfit a rendőrök elől, majd elővesz egy pisztolyt a táskájából és a bejáratra szegezi. Fred tántorog be az ajtón. Ruhája szakadt és véres. Egy feketét lincseltek meg éppen. A férfi gyengévé és kiszolgáltatottá vált a lánnyal szemben, mert az megbabonázta, és folyton csak ő jár az eszében. Hirtelen észreveszi, hogy valaki van a lakásban. Kirángatja a fürdőszobából a feketét, akinek sikerül kirohannia a lakásból. Fred üldözőbe veszi. Lizzie az asztalra dobja a pisztolyt, még ezt sem tudta használni. Fred hamarosan visszatér. Megbűvölten mondja a lánynak: egy kertes házba viszi őt, ahol ő lesz az úrnő, s a férfi minden éjjel felkeresi majd.

(forrás: színház)

Opera egy felvonásban, magyar nyelven, magyar felirattal

Először az Opera műsorán

Évad szereposztás

Karmester — Vajda Gergely

Lizzie — Keszei Bori

Fred — Balczó Péter

Néger — Cser Krisztián

Clark szenátor — Káldi Kiss András

Első rendőr — Csiki Gábor

Második rendőr — Bakó Antal

Alkotók

Zeneszerző — Lendvay Kamilló

Jean-Paul Sartre azonos című drámája nyomán a szövegkönyvet írta — Lendvay Kamilló

Rendező — Székely Kriszta

Díszlettervező — Pallós Nelli

Jelmeztervező — Pattantyus Dóra

Koreográfus — Sebestyén Csaba

Dramaturg — Keszthelyi Kinga

 Bemutató :2017. március 3.

Fotók: Gergely Bea

 122

151

163

177

202

226

241

 

 

 

Comments are closed