Egyre több kanadait fordítanak el az amerikai határnál — Újabb botrányos eset

2017 március 7 9:57 de.15 hozzászólás

Húgom két barátnőjével Montreálból Vermont államba indult a múlt hétvégén egy pár napos wellness kirándulásra. Amikor a nemzetközi határhoz értek Highgate Springs-nél, húgom egyik barátnőjét – a Kanadában született, de indiai származású Manpreet Kooner-t – nem engedték be az Egyesült Államokba, mondván, hogy csak bevándorlói vízummal látogathat az USA-ba. A kijelentés értelmezhetetlen, hiszen a 30 éves Kooner Kanadában született, kanadai állampolgár, akinek szülei még a hatvanas években emigráltak az országba és azóta is Montreálban élnek. Kanadai állampolgárok pedig vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.

A barna bőrszínű Kooner két fehér barátját gond nélkül beengedték volna, Koonernek pedig azt javasolták, hogy menjen Ottawába és az amerikai nagykövetségen érdeklődjön. De még mielőtt elmentek volna, az egyik határőr ezt mondta Koonernek: „Most lehet, hogy úgy érzi magát, mintha meg lett volna Trumpolva…”

Manpreet Kooner

Manpreet Kooner (baloldalon)

Húgom és két barátja beült a kocsiba és Ottawa felé vették az irányt. Amikor hétfő reggel az amerikai követséghez értek, ott azt mondták nekik, hogy forduljanak vissza és érdeklődjenek a vermonti határállomásnál, hogy mi a teendő, mivel ők nem tudnak segíteni. Végül mindhárman Ottawában töltöttek egy éjszakát egy itteni spa szállodában.

Kanadában a közszolgálati CBC és a CTV is felkapta a hírt, hétfő délután pedig már a parlament Alsóházában is foglalkoztak az üggyel. A baloldali Új Demokrata Párt (NDP) a kormányzó liberálisokon kérte számon, hogy miért nézik tehetetlenül, míg az amerikai határőrök egyre többször bánnak ilyen megalázó módon kanadai állampolgárokkal.

„Elvárjuk, hogy valamennyi állampolgárunkkal tisztelettel és igazságosan bánjanak”–válaszolta Ralph Goodale közbiztonsági miniszter.

Anju Dhillon, a Dorval—Lachine—LaSalle választókerület liberális parlamenti képviselője bejelentette, hogy utána néz a legutóbbi esetnek és jogorvoslatot fog keresni Kooner számára.

15 hozzászólás

  • Átestek annak a bizonyos lónak a másik oldalára.Szomorú és megalázó!

  • USA-ban eszkalálódik a Trump téboly. Ennek nem lesz jó vége, ha folytatódik és tovább mélyül.

  • Persze, a határőrők sem zsenik sajnos!

  • Csak egy embert kellett volna megállítani (a hatalomra kerüléstől) – nem ment. Ő most sok milliót fog akadályozni és megalázni szabad mozgásában.
    Vajon meddig még?

  • Figyelő
    2017 március 7
    2:01 du.

    Hát igen, de ennyire birkák saját maguktól sem lehetnek, hogy meglátnak egy sötétebb bőrű, Kanadában született kanadai állampolgárt és nem engedik be az USA-ba, sőt kijelentik, hogy bevándorlói vízum szűkséges számára, majd elküldi Ottawába, ahonnan visszaküldik a határra. Mi vaaaaaaan? Most akkor a bőrszín a probléma a határőröknek, vagy „csak” a felmenők származása? Ha az előbbi, akkor egyszerűen a rasszizmus tör elő az USA irányvonalában (mint tudjuk ez nem is áll messze az igazságtól Donald óta). Ha pedig az utóbbi, akkor gyakorlatilag mindenki aki-, vagy akinek felmenői bevándorlók bajban vannak, ha az USA-ba kívánnak akár csak átkirándulni, hiába született kanadaiként teszik ezt. Így vagy úgy, mind a két lehetőség elképesztő jövőképet vetít előre megannyi emberi megaláztatással, és ez bizony sajnos még csak a kezdete, de ékes példája a Trump-i, hozzá nem értő elnöki ámokfutásnak.

  • Ehhez nincs sok koze Trumpnak.

  • ˙

    „… Pirosló arccal és piros zászlókkal,
    s a zászlókon eme szent jelszóval; Világszabadság…”

    Anno a „republikánus” Reagan azt követelte Gorbacsovtól, hogy úgymond ők elvárják tőlük az „emberek, eszmék és áruk szabad áramlása” elvét és gyakorlatát…

    Na hát íme, nesze neked amerikai szabadság és – Petőfi szóhasználatával – a „respublika” amerikai republikánus gyakorlata…

    .

  • Figyelő,
    ez esetben tökéletesen igazat adok Neked. Trumpnak annyi köze van az egészhez,hogy Ő fogja leállítani az egész mocskos, rasszista fellángolást,amit az Izraelt gyűlölő kajla fülű és az antiszemita másodszor is bukott elnökjelölt hölgy szítanak.Ha őket sikerül a megválasztott Elnöknek rendre utasítani -és sikerülni fog- Amerika újra Amerika lesz.Az ide járó Trump gyűlölők pedig,máris készíthetik a zsebkendőiket,mert 4 év múlva megint nem fog bejönni a mindenre elszánt és mindent a hatalomért feláldozó „demokraták” örjöngése.Amit most művelnek Amerika történelmében példátlan.

  • HunCanada
    2017 március 7
    5:12 du.

    Kanadában a bennszülöttek kivételével mindenki felmenői bevándorlók. (Bár, szigorúan nézve a bennszülöttek is bevándorlók.)

  • Canada es USA van kosos megegyezesuk hogy allampolgaraik azonitasokkal szbadon atlephetik a hataraikat.
    Persze amikor egy mas idegen allampolgar probalja talepni azt a hatart, csupan megfelelo docukomtumokkal lephet at.
    Egy mas allampolgar, aki Canadaban lehet ,tarrtozkodhat, hivatalosan vagy torvenytelenul is, nem lephet at a US teru;letre. Ez ugy megy vilagszerete. Tetszik-e az nektek vagy nem.

  • Jogos óvatosság: szemre nem lehet megállapítani hogy, az illető békés indiai vagy beépült, harcos pakisztáni.

  • Valószínű, hogy a határőr vagy túlbuzgó demokrata, a kijelentés erre vall, ( “Most lehet, hogy úgy érzi magát, mintha meg lett volna Trumpolva…”), vagy csak egyszerűen idióta!

  • Chris, a kanadai utlevélben a születés helye (miért) nem adat ?

  • Mai felvétel Montrealról.