Petőfi Sándor üzenete

2017 március 15 4:00 du.23 hozzászólás

Petrovics Sándorral álmodtam az éjjel, bár nem vagyok benne biztos, hogy álom volt-e, rémálom, vagy valóság.

Rám nézett vékony szomorú arccal, és azt mondta:

Piatrik Judit, mondd meg nekem, mi történik itt mostanában? Hol van az az ország, az a magyarság és az az emberiség, akikért mi éveken át készen álltunk harcolni és a végén meghaltunk értük?

Mire volt jó a mi március tizenötödikénk?

Minden évben visszafordul az idő kereke? Ezen a napon valaki feláll a Nemzeti Múzeum lépcsőjére és elszavalja a Talpra magyart, amit én a nyomda előtt tettem meg? Aztán lejátsszák a nap eseményeit, még esernyőt is nyitnak, ha nem esik, akkor is. Színpadi dráma lett a mi szent ügyünkből?!

Annyi év után és annyi ismétlés után még mindig nem értettétek meg azt, amit megírtam? Azt hiszitek, hogy voltunk mi, felkeltünk, harcoltunk, elbuktunk és vége?

Mennyi idő kell ahhoz, hány szavalat és ünnepség, hogy végre valaki felkiáltson: De hiszen ők meghaltak, számüzetésbe kerültek és munkájukat SENKI nem fejezte be!

169 év után itt vagytok és nincs egy új Petőfi Sándorotok, aki felrázná a nemzetet és irányt adna, hogy az összegyűlt dühöt és haragot azokra szórjátok, akik még 2017-ben is megakadályozzák március 15-e beteljesülését!

Díszmagyarba öltöztök és kokárdát viseltek, ezen az egy napon! Azt hiszitek, hogy mi mentében vonultunk az utcákra és harcoltunk a csatákban?!

A kokárdához még méltóak nem vagytok, azt azért viseltük, hogy a küzdelemben összekössön minket. Ti nem csatáztok, nem harcoltok a ti igazatokért, s nem fejezitek be a miénket sem. A mi kokárdánkat akkor tűzzétek ki, ha képesek vagytok összefogni és egy hangon kiáltani: Elég volt! A nép nem tűr tovább! S találjatok ki egy békés kokárdát is, amikor már biztos, hogy minden ember teljes jogaival élhet, szabadon és biztonságban. Amikor kimondhatja és leírhatja a saját igazságát mindenki.

De figyelmeztesd őket, hogy óvatosan bánjanak a pennával, tisztelettel és becsülettel fogják azt és formálják a betűket, mert a leírt szó nagyobbat üt, mint az ököl és hosszabb ideig fáj!

De ne fütyüljetek, amikor a nagyságosok beszélnek, mert az csak erőt ad nekik! Ne káromoljatok, mert azzal a saját erőtöket fecsérlitek el! Fogjatok össze és végre teljesítsétek be a mi március tizenötödikénk álmait!

Lesz még 170. évforduló is. Aztán még jöhet másfél év harc és hadakozás. De végre egyszer elérhetitek azt, ami nekünk nem sikerült. Csak készüljetek fel rá és végre álljatok talpra!

S vegyétek komolyan a szavaimat, s ha kell akkor mostmár verseken kívül mondom el nektek: inkább farkasok legyetek éhesen, de szabadon, mint kutyák, nyalni “boldogan Kegyelmes lábait!”

“Magyar vagyok. S arcom szégyenben ég, szégyenlenem kell, hogy magyar vagyok!
Ti dicső apák, ti bajnok oroszlánok, Ha ti a halálból most feltámadnátok, és látnátok satnya maradéktokat!

De ti gyáva s önző szívek vagytok, tettre gyávák és önzők áldozatra!
S ha férfi vagy, légy férfi, s ne hitvány gyönge báb!
Vagy nem tanultad meg, oh világ, gyűlölni méltóképpen a királyt?

Talpra magyar, hí a haza!
Nem érünk rá várakozni, szaporán, ma jókor van, holnap késő lesz talán.
Jogot a népnek, az emberiség nagy szent nevében, adjatok jogot!
Habár fölül a gálya, s alúl a víznek árja, azért a víz az úr!

…Még várok holnapig, Ha holnap sem lesz világítélet, Beások a föld közepéig, lőport viszek le és a világot a levegőbe röpítem… hahaha!”

***

Egy válogatás Petőfi Sándor verseiből, illetve egy történelmi-irodalmi összeállítás az Ottawai Magyar Rádió március 19-én este 7 órakor fogja műsorra tűzni. OttawaiMagyarRadio.ca honlapon lesz elérhető.

Petényi Judit

***

A szerző az Ottawai Magyar Rádió felelős szerkesztője

Petényi Judit, az Ottawai Magyar Rádió szerkesztője.

Petényi Judit, az Ottawai Magyar Rádió szerkesztője.

***

Teljesüljön végre a márciusi ifjak programja! Egy videó üzenet Ottawából…

23 hozzászólás

  • Hát, Petőfi nyugodhat poraiban. A mai magyarok többsége szabadnak érzik magukat.
    A probléma is az, mint évtizedek óta, hogy ketté vált a magyarság
    Én egészen más Petőfi verseket választanék erre az évfordulóra!

  • Az egyszerű igazság az, h mindig az győz aki túlél.
    A népünk pedig mindig felemelte a fejét amikor akár csak hitetett hit csalfa fényében reményt látott a rabigából való kiszabadulásra. Más népek szabadságáért, ezzel életlehetőségéért is bőségesen ontottuk a vérünket.
    Népjellemzőnk a tanulékonyság is.
    A vezérkarunk pedig jó tanárok.
    Már akkor sem hiszünk amikor nyílik a valós lehetőség.
    És most nyílik. De ehhez újra kell teremtenünk az invesztitúra lehetőségünket.

  • Kedves Figyelő, legalább maga ne higgye el ezt a baloldali hazugságot: „ketté vált a magyarság”. Rég nem volt ilyen egység az országban, a hangos morzsalékpártok akciói tömegtámogatás nélküliek. Jelenleg Orbán kétharmaddal nyerne, a szintén jobboldali Jobbik pedig a második legnagyobb párt. Aztán jön a maradék, akik egymást ütik a maradék parlamenti helyekért. Mondjon még egy országot, ahol ilyen elsöprő az emberek véleménye egy irányba.

  • Hálistennek, egyre többen jutnak el odáig, h EGYIKET SEM.
    Az nagyon valószínű, h az Orbán kabinet lesz az uccsó az álplurál pártokrácia konstrukcióban.

  • Hollósy Gerti

    charlie, ne mutasd már magad ennyire naivnak, hol látod az egységet, hát itt a hozzászólásokban is nem kettő, többféle vélemény és irányultség van…

    ugyanaz van az országban…

  • charlie
    2017 március 15
    5:58 du.

    Csárli én mondok magának országokat. Az emberek elsöprő egyirányú véleménye akkor jelenik meg, ha egy ország polgárai diktatúrában, önkényuralmi rendszerekben élnek, hiszen kevésbé mernek nemet, illetve más véleményt mondani a hatalomnak. Lásd Fehéroroszország, Észak-Korea és így tovább.. Minél demokratikusabb egy állam, annál inkább felszínen van a sokrétű vélemény, hiszen az emberek mindenütt a legszélesebb körben különböző gondolkodásúak. Az ön által megfogalmazott elsöprő egyirányú vélemény mesterségesen előállított, mégpedig hatalomtechnikai módszerekkel (A befolyással bíró média uralása a közszolgálati médiával egyetemben, a rendvédelmi és államhatalmi, valamint a népképviseleti szervek függése a kormányzattól, és idesorolható még az oligarchia kiépítése, hűbéresség stb. hosszú a sor)
    Tehát igen, jól látja Charlie, elsöprő az emberek egyirányú véleménye – Papíron. A valóságban, otthon a falak között soha nem az!

  • Elég pár alapvető (emberiességi) kérdést közel egyformán látnunk a békés egymás mellett éléshez.
    Az együttműködésekhez kell tudnunk megegyezésre jutni a mit és hogyanban.
    A hagyományainkban olyan konstrukciót hordozunk amellyel élőhelyek alapú, sokszínű szokásrendekkel legalább Eurázsia méretben évezredekig jól megvoltunk.
    Ennek jogrendszeresített verziója a TERMÉSZET JOG.
    Mondják még szárazföldi jognak is, a tengeri jogtól való megkülönböztetésül.
    Az impériumi jog a tengeri jognak a szárazföldre való kiterjesztéseként is értelmezhető.

  • A népünk pedig mindig felemelte a fejét, óóó mily magasztos gondolat. Kac-kac 😀

    Igen, elég neki egy kis munkahely, ahol napközben meghúzhatja magát, ne legyen túl nagy a felelőssége, az se baj, ha kevéske az a fizetés, de lehessen lopni ezt-azt, hol szerszámot, vagy csavarokat, de jöhet gémkapocs ugyanúgy, mint kockás füzet, vagy Parker golyóstoll, lényeg, hogy ingyen legyen, s lehessen a hétvégeken kirándulni, vagy a kis telken szombat-vasárnaponként kapirgálni és büszkélkedni a saját termesztésű petrezselyemmel a panelszomszédnak, mindez már boldoggá teszi.

    A másik meg nemsokára szeretné lecserélni vállalkozásában a személyi használatú személygépkocsiját, cége nevére kér áfás számlát, amikor bevásárol a Tescoban, minimálbére után fizeti az egészségügyi hozzájárulását és a nyugdíjjárulékát, kiszámláz olyan munkákat is, amiket nem végzett el, halogatja kifizetni alvállalkozói munkáit, titkos füzetecskét vezet a vásárolt Áfa-visszaigénylő kamu számlákról, és vissza nem térítendő uniós támogatásokért pályázik.

    Aztán mindketten szépruhába öltöznek március 15-én, mellükre tűzik a kokárdájukat, és elmennek meghallgatni Orbán Viktor ünnepi beszédét minden évben, már hét éve. Hogy mások is lássák, ott voltak.

  • Nem mentében (zsinóros dolmány) mentek a márciusi ifjak az utcára!? Hanem frakkban, lovaglóruha-szerű kabátban, vagyis polgári öltözetben? Megint egy illúzióval kevesebb …

    Szerintem a politikai elit csinál pártpolitikát ezen a napon, az embereket ez kevéssé érdekli. Amúgy a tavaly októberi 56-os állami megemlékezésnek nagy sikere volt szerte az országban, bár több helyen is elhelyezhették volna a plakátokat. Mégis a bukott ballib oldal lehúzta a sárba az ügyet, és csak a hibákat kereste.

  • Figyelő!

    nem vált ketté az ország,van egy normális, tisztességes többség
    a különböző párt szimpatizánsúaktól függetlenül,és van egy törpepártokra szakadt,de összességében jóval kisebb,idétlen,hiteltelen,hazug,hatalomvágyó réteg,akik szerencsére esélytelenek!!!!
    Ilyen egyszerű,de egyben undorító is a dolog(az utóbbiakat nézve..!!)

  • Az meg különösen „értékelendő”…hogy nem csak itthon,de kint is
    vannak „anti magyarok”akik további szégyenei az országunknak,had
    erőlködjenek „dicsőségükre”…!!!!

  • Egyébként lehet,hogy szegény Petőfi forog a sírjában,az itteni sok mocsoktól,de a még élő és kevésbé híres,de becsületes magyaroknak erős hányíngere van sok itteni „ész”…okfejtéstől!
    Dedalon vagy egy fél konyak? az orvosság,meg ugye az idő,ami
    sok dolgot megold!

  • charlie!

    A „morzsalék párt” kifejezés nagyon találó,én többnyire csak törpéket írtam,de azóta tényleg sikerült összemenniük,lassan elporladnak….

  • 0osAc9wRM-LKk86nT66rrbFtt54=w1882-h1188-l75-ft

  • Bocsánat,most látom sajnos nem jön ki a szöveg!

  • Drizari 4:41 !

    ))))))))))) 😀 ((((((((((((((

    .

  • Nagyon igaz a vers!
    De mikor is élt Petőfi?
    Ő nem élte meg amit az utókor megélt.
    Jobb is.
    Pl. A ketté szakadt hazáról nem tudhat. Mert, a balos és jobbos Magyarország már nem az amiről ő szavalt.

  • A nagy gondosan kialakított pluralitás felszín alatt szépen erősödik az ÉLNI AKARÓ Magyarország.
    Azt is egyre többen látják, h ez csak EMBERSÉGESSÉGGEL lehetséges.

  • Figyelő
    2017 március 27
    11:28 du.

    Szerintem ezt rosszul tudod.

    Petőfi inkább balos volt 1848 márciusban, mivel köztársaságpárti volt és radikális forradalmár.

    Az utópista szocialistákat ismerte, ezt bizonyítja írása is az Úti levelekben.

    „Ma lenn voltam többed magammal a bányában. Irtóztató mélység! Mi mintegy ezer ölnyire voltunk benn, s hol lehet még onnan a belső vége? Mentünk, mentünk a hosszu, szűk folyosón befelé, mint a töltés a kolbászba, egy darabig egyenesen, aztán föl és alá, végre távolról halk kalapácsolásokat hallottunk, s föl-föl kezdtek tünedezni a bányászok lámpái, meg eltűntek, amint tovább haladtunk, mint a csillagok a fekete felhő között. Talán nincs nyomorúbb élet, mint a bányászok élete. Túrnak, túrnak ezek a sápadt vakondokok távol a napvilágtól, távol a zöld természettől, mind halálig; és miért? hogy legyen gyermekeiknek és feleségeiknek min tengődniök s legyen mit eltékozolni azoknak, akik nem gyermekeik és nem feleségeik. Mért nem támad olyan földindulás, mely a világ minden bányáját összerázná és a föld legközepéig sülyesztené?… nem lenne pénz, és lenne boldogság.”

  • Figyelő
    2017 március 27
    11:28 du.

    Jókai Mór visszaemlékezett arra, hogy milyen képek lógtak Petőfi szobájában: az 1789-es Nagy francia forradalom jakobinusai, akiknek Párizsból hozatta meg az arcképét, Danton, Robespierre, Saint-Just, Marat. A jakobinusok a francia parlament balszárnyát alkották, szó szerint és átvitt értelemben is.

    A radikális márciusi ifjak ismerték és kedvelték Shelleyt, Heinét, Lamartine-t, Byront, Victor Hugo-t, vagyis romantikus költőket, valamint Louis Blanc-ot, aki ismert utópista szocialista volt.

  • Erről jut eszembe, ha hiszed, ha nem, jártam abban a házban, sőt a nászágyról is csináltam fényképet, ahol feleségével megháltak.

  • Ja és egész más volt Petőfi „baloldalisága”, mint a huszadik századé.