Richard Wagner: Siegfried — az Operában

2017 március 19 1:39 du.93 hozzászólás

Richard Wagner

Siegfried

I. felvonás
Mime, a törpe, barlangja mélyén kardot kovácsol nevelt fiának, Siegfriednek. Gyűlöli a fiút, de azt reméli, hogy az a karddal majd megöli a sárkánnyá változott Fafnert, aki a Nibelungok kincsét őrzi: az a terve, hogy így szerzi meg a világ feletti hatalmat biztosító gyűrűt. Siegfried érkezik, és dühösen összetöri az elkészült silány kardot. A fiú az erdő vadjait vizsgálva rájött, hogy a törpe nem lehet az apja, hiszen nincs semmi hasonlatosság köztük, ezért követeli, Mime árulja el, kik a szülei. Siegfried életveszélyes fenyegetésére Mime életében először elmeséli, hogyan talált rá Sieglindére az erdőben, és hogyan halt meg az asszony, miközben életet adott a fiúnak. Amikor megmutatja Siegfriednek apja kardjának, a Nothungnak a darabjait, az ráparancsol Mimére, hogy forrassza össze a darabokat, és távozik.
A törpe magába roskad, mert tudja, képtelen megtenni, amit a fiú kér. Ekkor egy idegen lép be: Wotan, az istenek ura, Vándor képében. Kihívja Mimét egy találóskérdés-versenyre, melyben a vesztes a fejével fizet. A Vándor könnyedén megválaszolja Mime kérdéseit a Nibelungokról, az óriásokról és az istenekről. Mimén a sor. Könnyedén megfelel a Vándor első két kérdésére, de rémülten feladja a küzdelmet, amikor arra kéne válaszolnia, ki fogja újra éppé varázsolni a Nothungot. A Vándor megfeddi Mimét, amiért az messzi dolgok felől érdeklődik, miközben az őt személyesen érintő ügyekről nem tud semmit. Ezután Wotan távozik, a törpe életét nem veszi el: rábízza ezt arra, aki nem ismeri a félelmet és újrakovácsolja majd a varázslatos pengét.
Mikor Siegfried visszatér apja kardját követelve, Mime bevallja, hogy nem tudja megjavítani. Miután hiába próbálja elmagyarázni a fiúnak a félelem fogalmát, azt javasolja, menjenek el Fafner barlangjához, ott majd megtapasztalja a félelmet. Siegfried beleegyezik, majd lelkesen nekilát összeforrasztani a Nothungot. Eközben Mime altatót kotyvaszt, amit Siegfriednek akar adni, miután a fiú megölte a sárkányt. Siegfried megvillantja a kész kardot, majd egy csapással kettészeli vele az üllőt, és elrohan az erdőbe.

II. felvonás
Aznap éjjel. Mime bátyja, Alberich, Fafner barlangjának bejáratánál rejtőzik: mániákusan vissza akarja szerezni a gyűrűt, amit egykor elvettek tőle. Belép a Vándor és figyelmezteti őt Mime terveire, majd felébreszti Fafnert és őt is figyelmezteti, hogy egy fiatal hős közeleg, hogy megölje őt. A sárkányt nem rázza meg a hír, visszafekszik aludni.
Hajnalodik, amikor Mime és Siegfried a barlanghoz ér. Siegfriedet elvarázsolja az erdő békés szépsége, és szüleire gondol. Nádsípon próbálja utánozni a madarak dalát, de nem jár sikerrel, inkább kürtjét fújja meg, ami felébreszti Fafnert, és az ezt követő harcban Siegfried megöli a sárkányt. Fafner utolsó szavaival figyelmezteti az ifjút a kincs romboló erejére. Miután Siegfried ajkához véletlenül hozzáér egy csepp Fafner véréből, hirtelen érteni kezdi az Erdei madár dalát, aki tanácsot ad neki a kinccsel kapcsolatban.
Alberich és Mime veszekedését Siegfried visszatérte zavarja meg, aki magával hozza a barlangból a gyűrűt és a ködsüveget. A madár figyelmezteti őt, hogy ne bízzon Mimében, így amikor a törpe megkínálja Siegfriedet az álomfőzettel, az ifjú megöli őt. A madár ezután mesél neki egy gyönyörű nőről, Brünnhildéről, aki egy tűzfallal körbekerített sziklaszirten szunnyad. Siegfried elindul, hogy megkeresse őt.

III. felvonás
Egy sziklás hegy lábánál Wotan magához hívja a mélyből Erdát, a Föld istennőjét, hogy az istenek sorsáról érdeklődjön nála. Erda kitér a válasz elől és visszatér örök álmához, Wotan pedig beletörődik az istenek elkerülhetetlen végzetébe. Nem marad más reménye, csak Brünnhilde és Siegfried. Amikor Siegfried útja közben összetalálkozik vele, kigúnyolja a főistent, akit egyszerű öregembernek néz. A Vándor megpróbálja útját állni, de Siegfried egy kardcsapással darabokra töri az öreg lándzsáját: ugyanazt a lándzsát, amely évekkel korábban a Nothungot törte darabokra. A Vándor/Wotan csatát vesztve visszavonul.
Siegfried eléri a sziklaszirtet, ahol Brünnhilde alszik. Mivel még sosem látott nőt életében, először azt hiszi, hogy férfira talált. Amikor leemeli Brünnhilde páncélját, szépsége teljesen elragadja, és végre megérti, mi az a félelem. Érzelmeit legyőzve csókkal ébreszti Brünnhildét. Az egykori walkür üdvözli a napfényt, és végtelen örömmel fogadja, hogy Siegfried szabadította meg. Megpróbál ellenállni a férfi szenvedélyes vallomásának, hiszen tudja, hogy a földi szerelem véget vet halhatatlanként élt eddigi életének, de végül átadja magát az érzésnek és Siegfrieddel együtt a szerelem dicséretébe fog.


(forrás:színház)

Karmester — Halász Péter

Siegfried — Kovácsházi István

Mime — Jürgen Sacher

Vándor — Egils Silins

Alberich — Marcus Jupither

Fafner — Rácz István

Erda — Gál Erika

Brünnhilde — Sümegi Eszter

Erdei madár — Szemere Zita

Alkotók

Szövegíró — Richard Wagner

Rendező, vizuális koncepció — M. Tóth Géza

Díszlettervező — Zöldy Z Gergely

Jelmeztervező — Bárdosi Ibolya

Vetített látvány — KEDD Kreatív Műhely

Koreográfus — Venekei Marianna

Dramaturg — Orbán Eszter

Magyar nyelvű feliratok — Nádori Lídia

Angol nyelvű feliratok — Arthur Roger Crane

Bemutató: 2017. március 19.

 Fotók: Gergely Bea

Siegfried az Operában 043

Siegfried az Operában 054

Siegfried az Operában 090

Siegfried az Operában 121

Siegfried az Operában 191

Siegfried az Operában 208

Siegfried az Operában 282

Siegfried az Operában 330

 

 

93 hozzászólás

  • Az a baj, hogy az ilyet csak hallgatni érdemes. Tizenéves koromban a barátaimmal olcsó operajeggyel (4 Ft) jártunk a III. emeleti zsőllyébe, oldalt, ahonnan nem lehetett látni a színpadot…

  • A classikus zene, opera bolonja vagyok, de Wagner tul-nehez nekem. Reingold elegendo volt. Csak a „fulbejaro”-kat elvezem.
    Minden esetre koszonjuk Bea munkait.

  • Kedves Beatrix,
    nem véletlen,hogy mifelénk wágnert még soha nem adtak elő és soha nem is fognak előadni.Ha ki tudnád találni miért és le is mernéd itt írni,nagyon leköteleznél.

  • kedves gyuri10!
    Nem titok, hogy Wagner a német nagyság, a német múlt, a német hagyományok őrzője és újrateremtője. Olykor meglehetősen erőltetetten (hogy ne mondjam, hamisan). De ez nem vonatkozik a zenére, mert az „zenetechnikailag” is újat hozott a világ zenekultúrájában, és nincs köze sem nemzethez, sem politikához. Még akkor sem, ha Hitler is imádta ezt a zenét. Hitler a kutyákat is szerette, de ettől még mi is szerethetjük a kutyákat, legalább is remélem…

  • gyuri10
    2017 március 19
    5:03 du.
    Tudatlanka, elárulom neked, az az oka hogy, Wagner tapasztalati úton szerzett antiszemétizmusban szenvedett, pedig akkor még ez az utólag legyártott fogalom nem is létezett!

  • Orsós Elemér

    gyuri10
    2017 március 19
    „5:03 du.nem véletlen,hogy mifelénk wágnert még soha nem adtak elő és soha nem is fognak előadni.”

    Pedig neki is sokat köszönhettek egy ma már sűrűn használt műszó kitalálásának elősegítéséért! 🙂

  • Tudom,hogy nem kedvelik egyesek Wagnert. Egy időben nem is adták az operáit Magyarországon.
    Én szeretem, minden politika nélkül ,a zene nem politizál.

  • Gergely Beatrix

    Köszönöm szépen, megelőztél!
    Én is ezt szerettem volna írni, csak pár szóval. Igen, Hitler rajongott Wagnerért. Gondolom ez lehet az oka, hogy nem játsszák.
    Az is igaz nagyon nehéz megérteni Wagnert, nem olyan dallamos, mint mondjuk Puccini. Nem fütyülik az utcán az emberek…

  • Gyuri10
    „nem véletlen,hogy mifelénk wágnert még soha nem adtak elő”

    Ki nem állom általában az operát, és nem szeretem Wagner zenéjét sem. (Nem csak az operáit, a többit sem. És ez független a megveszekedett antiszemitizmusától. A zenéjéről beszélek.)
    Ám tévedsz, előadták Izraelben.

    http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/eklat-jubel-und-buhrufe-fuer-wagner-auffuehrung-in-israel-130789.html

    https://en.wikipedia.org/wiki/Wagner_controversies

  • Nos Gyuri rádcáfolok.Wagnert játszották Tel Avivban az Auditóriumban. Zubin Mehta vezényelte. Oltári botrány volt belőle, de átvitte. Utána még ha nem tévedek Berenbaum is müsorra tűzte de hogy bemutatták e újra azt nem tudom. Mehta úgyhiszem akkor kérte ki magának azt, hogy megszabják neki mit mutathat be és mit nem. Pontosan azt ,mondta amit itt is sokan leírtak. Hitler hiába csinált belőle egy kultuszt és ő szervezte meg a baireuthi ünnepo játékpkat is ettől még a zene az zene marad, és nem a zene csinálja a politikát és fordítva is csak részben igaz. Belehet tíltani valamit, meg lehet akadályozni egy bemutatót, de megszabni az embereknek hogy mit hallgassanak kedveljenek azt nem. Magam részérőlmaradok Verdinél és Puccininál a két legnagyobbnál. Azt valóban lehet fütyülni a tus alatt álva vagy éppen az utcán, ahogy azt a vájtfülű olaszok tették.
    Még eggy apróság magyar vonatkozásban. Wagner és Liszt rokoni kapcsolatba is kerültek. Wagnernek apósa volt Liszt akárcsak Bülöwnak. Cosima Liszt természetes lánya volt. Először Bülownak volt a felesége aztán Wagnernek. Ám a négyes együtt maradt. Késöbb ez adott ötletet Offenbachnak egyik vígoperájának librettójához.

  • gyuri10 Kedves Gyuri. Tudom miért nem játszanak Wagnert, mégsem értek veletek egyet.
    Több okból. Először is nem hiszem, hogy Hitler rajongott Wagnerért. Egy olyan állatnak, aki kiírtja a fél világot, köze sincs a művészethez. Állítólag Beethovent is szerette, a világ egyik legnagyobb emberszeretőjét (Örömóda). Ne mondja senki, hogy aki érti az Örömódát képes gyilkolni. Wagnert propaganda célokra használták, mint általában minden művészetet. Az állami vezetők szeretnek tündökölni koncerteken, de a többségnek csak nyűg. De ez most lényegtelen.
    Wagner antiszemitizmusáról sokat lehet olvasni, de azt már ritkábban, hogy abban a korban miért voltak a zsidók olyanok, amilyenek, és hogy azok utálták Őket, akik lehetetlenné tették az életüket. Azt a pletykát nem is említeném, hogy a kis Richárd apukája állítólag egy zsidó házibarát volt. Ha megvizsgáljuk a Ringet, csupa hazug, esküszegő, tolvaj senkiházi.
    Azonkívül emberileg Wagnert sem lehet sokra tartani, egy egyszerű élősködő, akinek nem volt joga ítélkezni senki fölött. DE! A zenéje csodálatos, ha a librettói elég középszerűek is. Ha Ti nem játsszátok Wagnert olyanért, ami akkor történt amikor nem is élt, akkor olyanok vagytok, mint a nácik, akik azért nem játszottak Mendelsshont, mert zsidó volt. De a többi találmányát, a zenekar ültetési rendjét és az opera süllyesztett zenekarát Ti is használjátok. Úgy gondolom, nincs jogotok megfosztani a fiatalokat Wagner zenéjétől, akinek fáj és rossz emlékei vannak, ne menjenek el rá. A fiatalok pedig döntsék el, tetszik-e nekik. Még azt is hozzátenném, hogy a Wagner rajongók 80%-a nem rajong Wagnerért, csak tetszik neki néhány sláger, mint a Walkürök lovaglása, de olyan menő Wagnert szeretni. Az emberek zöme a zene egy árva alkotó elemét szereti, a dallamot. Ha nincs dallam, nem kell a zene sem, ha van dallam, akkor a legnagyobb szemetet is zenének látja. Kevesen hallgatják meg otthon Trisztán és Izolda szerelmi kettősét, vagy Az Istenek alkonya zárójelenetét, hidd el. Gyermekkoromban mindig félházzal ment az operában, és még hét éve is lezárták a harmadik emeletet, olyan kevesen voltak a Nürnbergi mesterdalnokokon. Még megjegyezném, hogy a legnagyobb Wagner élményem a Lohengrin (kétszer sikerült Polgár halála előtt), Polgár Lászlóval, és a Ring Fischer Ádámmal. Egyikük sem tagadja (tagadta) zsidóságát. Ezért (is) gondolom, hogy nem jó tiltani Wagnert. Nem miatta volt a világégés. Ne haragudj.

  • a művészeket nem a szép jellemükért szeretjük, hanem a műveikért…

  • Llanfair
    2017 március 20
    9:44 de.
    Tökéletesen egyetértek a fentiekkel.

  • gyuri10. A Lohengrint javítanám Parsifalra. Rohamosan hülyülök.:(

  • Llanfair Köszönöm szépen.

  • Figyelő Természetesen neked köszönöm, nem magamnak. Nem megy ez ma nekem. 🙂

  • Llanfair,
    mint Avi is írta nálunk elég nagy botrányt okozott,hogy a Zubin Metha kajakra beerőszakolta egy alkalommal wágnert. Neked ez a véleményed,nekünk más.Az,hogy Figyelő”tökéletesen egyetért”azért van,mert Ő már olyan idős,hogy wágnerrel és wass alberttel is hapsik voltak.Ha bármilyen náci vagy náci szimpatizáns műsor Neki idegen lesz a jövőben,akkor elindulok a római pápaválasztáson. Egyébként a nevezett karmestert minden szakmai zsenialitása ellenére szép lassan leépítették ezek a zenéhez nem értő unintelligens proli zsidók,akikhez én is tartozok.Annyi csodálatos,zseniális zeneszerzöi művet,operát ismerünk mi bunkó zsidók,hogy egy minden zsidó kortársát tönkretevő zseniről fájó szívvel,de képesek vagyunk lemondani. Wágnerrel nem az egyetlen baj,hogy antiszemita volt,mert ő is korának gyermeke.Ő mindenkinek még Verdinek is megkeserítette az életét,aki csak konkurenciának számított.Nem zsidónak.Abban a korban és manapság is csak az számít antiszemitának,aki kelleténél jobban gyűlöli a zsidókat.Mi pedig,mint Avi is írja: maradunk,Verdivel,Puccsinivel,Mascagnival,Bizettel,Motzarttal, Medelsonnal,Meierbeerrel,Donizettivel és még sorolhatnám,de nem teszem,mert attól tartok,hogy ezekkel Figyelő nem volt puszi pajtási viszonyban.

  • gyuri, néha örülnék, ha elfelejtenéd, hogy létezem.

    Mellesleg, amit nem tudsz biztosan, arról jobb ha nem írsz. Fogalmad sem lehet, hogy én a felsorolt zeneszerzők közül kit szeretek, vagy kit nem! Most is tévedtél.

  • Mellesleg, igaz az a fenti állítás, hogy a zenészt, nem a természete miatt szereti, mert nem őt kedveli, hanem a zenéjét.
    Nagyanyám jutott eszembe, mikor egyszer hazamentem és lelkesen meséltem Liszt koncertről neki.
    Akkor ő, előadást tartott nekem, hogy milyen kétes szerelmi ügyei voltak Lisztnek és micsoda gyenge karakter volt.

  • gyuri10 Kedves Gyuri Sosem írtam a zsidókról ilyen jelzőket, sőt! Nem értem, miért írod ezeket Nekem, így ezeket kikérem magamnak és visszautasítom.
    A felsorolt zeneszerzők teljesen más stílust képviselnek, mint Wagner, nem helyettesítik. Természetesen azt csinál Izrael amit akar, de egy demokratikus országtól akkor is meglepő egy ilyen tiltás.
    Beszéltem Izraelben élő zsidóval, aki benne volt a korban, mégis Wagnert hallgatott Budapesten (mellettem ült, beszélgettünk). Pedig nagyon szerette Izraelt.
    De bizony tudomásom szerint sem Mozart, sem Verdi sem Hubay nem volt emberileg kimagasló, ha így néznénk, Őket sem hallgathatnánk. Egyébként Barenboim is játszott Wagnert Izraelben, de írtad, Őt sem szereted.
    Wass Albertet nem keverném ide, mert ő nem csak náci volt, de közepes tehetségű is, Wagner viszont nem volt náci, hiszen akkor ez még nem is létezett, de zseniális zeneszerző volt. Tudom, Téged érzékenyen érint az, ha valaki nem szereti a zsidókat, de minden nemzet utál valakit, e nélkül nem tud létezni az emberiség. Sajnos.
    Wagnernek akkoriban nagyon sok ellensége volt, például Brahms, egyik nagy kedvencem. Akkor aki szereti Wagnert, ne hallgasson Brahmsot?
    De tovább megyek, akkor a bécsieket és a berlinieket sem szabad hallgatni, mert náluk mocskosabb náci zenekarok nem voltak. Tudomásom szerint a bécsiek voltak a legaljasabbak, ma is őrzik hitler kitüntetését. A berliniek mégis koncertezhetnek Izraelben, igaz, csak Karajan nélkül, a bécsiek pedig sok cigány zenészt alkalmaznak, még szólamvezetőként is.
    Például Maisky játszik mindkettővel és az izraeliekkel is, mint izraeli állampolgár.
    Azóta Bécs díszsírhelyet adott Ligetinek Györgynek (aki munkaszolgálatos volt, és egyedül édesanyja élte túl a koncentrációs tábort), Berlin szégyenli a múltját, Ti pedig nem akartok közeledni. Én csak ezt nem tartom jónak. De persze, ez csak az én saját véleményem.

  • Kedves Llanfair,
    eszembe se jutott volna Téged vagy bárkit bármiről meggyőzni. Tiszteletben tartom Számodra a Te véleményedet.Te pedig nem kell,hogy az én véleményemet,mely az izraeli klasszikus zene kedvelőinek 80%-ával azonos tiszteletben tartsad.Birenboim és a Zubbi(arabul faszt jelent)kénytelenek betartani a műsorprogram követelményeit,mert ez nem kormánykövetelés,hanem az állami koncertterem nem szeretné,hogy a közönség hiánya miatt óriási anyagi veszteségei legyenek.Tudod itt is mindenki a piacról él. Szerintem aki wágnert vagy lisztet akar hallgatni Európa bármely országában az összes lemezeiket megveheti.Ma már az internet világában meg is rendelheti,mert itt diszketten sem kapós árú.A kutya sem vásárolná,ha kapható lenne sem.Otthon a kényelmes fotelban elterülve hallgathat mindenki,amit akar.Egy biztos:Sem a házmester sem a szomszédok nem fogják feljelenteni

  • Kedves Klárika,
    olyasmit ajánlasz,amit nem lenne nehéz elfogadni.Vedd észre,hogy nem miattad írok Neked,hanem a beírásaid és a mondhatni kissé furcsa mentalitásod miatt.Amikor sokkal fiatalabb voltam mint ma akkor sem ismertelek személyesen.Ma már annyira idős vagyok,hogy nem Te vagy beírásaim alapja.

  • Kedves gyuri10!
    Bizonyára már elfelejtetted, de amikor először itt kommenteltem, eléggé félreértettél, amikor Izrael politikájával és a cionizmussal kapcsolatban ellenvéleményemet fejtettem ki. Most megismétlem ezt az állításomat, de remélem, már kiismertél annyira, hogy nem fogod fel sértésnek a részemről.

    Arra célzok, hogy elég nagy baj, hogy Izrael „nemzeti” politikát folytat. Ugyanolyan nagy baj, mint ha Miviktorunk, vagy a németek, vagy bárki más teszi ugyanezt. Ellenségeskedést szít és igazságtalan.

    Természetesen meg lehet érteni a zsidóság lelkiállapotát azok után, amit a történelem rájuk mért, de azon az alapon, hogy egy valaha élt művészember „antiszemita” volt – ami nagyon mást jelentett 1930 előtt, mint utána – központilag, politikai okokból elutasítani a NEM POLITIKAI művészetét enyhén szólva is butaság, de én inkább károsnak nevezném. Az ilyesmi csak konzerválja az ellentéteket, és ez semelyik nép számára nem jó, csakis a politikusoknak, akik minden ellenségeskedésből hasznot tudnak kovácsolni maguknak, és éppen ezért élesztgetik újra meg újra a megnyugvó kedélyeket. Wagner 1883-ban halt meg, lassan másfél száz évvel ezelőtt. A művészete, amennyire én ismerem, nem fogalmaz meg semmiféle kirekesztést. Lehet nem szeretni, mert tényleg nagyon más, mint a korábbi zenei művek, de ezt egyénileg és SZABADON kell eldönteni mindenkinek, nem politikai okokból.

  • Kedves Alma,
    Neked is csak azt tudom válaszolni,amit Llanfairnak írtam.Amit a cionizmusról gondolsz vagy írsz az kizárólag az anyagismeret teljes hiányából fakad.Természetes,hogy még egy jóindulatú embertől sem várhatom el,hogy ismerje a muzulmán országok és a zsidó állam közti felmérhetetlen különbséget.Kevésnek érzem magam ahhoz,hogy itt a KMH oldalain bármilyen felvilágosítással szolgáljak.Chrisnek engedélyezem,hogy Neked megadja az E-mail címemet és magánúton szívesen felvilágosítlak az általad és sokan mások által sem ismert témáról.Ha nem igényled,az sem katasztrófa.Maradsz a saját véleményeddel.Magam részéről sajnálnám, mert többre tartalak annál,hogy félrevezetett tudásodat használd fel alaptudásként.

  • Kedves gyuri10!

    Minthogy sok zsidó barátom és szegről végről való rokonom is van, és sokan Izraelben élnek, valamit azért tudok erről a kérdésről. Annál is inkább, mert éppen Nasszer idejében több hónapig éltem Egyiptomban, és ezért a közelkeleti kérdések azóta is mindig nagyon érdekeltek (szemben például Amerikával vagy Kanadával, amelyek eléggé kívül esnek az érdeklődési körömön). Elég sokat olvastam a muszlim kultúráról, és a terület politikai viszonyairól, nem is annyira a mai, mint inkább az utolsó néhány száz évről. Úgy tudom, mindaddig, amíg azt a területet az Oszmán birodalom uralta (és még később is, amikor az angolok), az arab-zsidó kapcsolatok elfogadhatók voltak, mindenesetre a zsidók számára sokkal jobbak, mint az európai keresztény-zsidó együttélés. Én úgy tudom, ezt a viszonylagos harmóniát a cionista gondolat és Izrael újra megalapítása borította fel.

    De lehet, hogy nem jól tudom.

  • gyuri10
    2017 március 20
    5:42 du.

    Ráadásul Hitlernek nem is Wagner volt a kedvence, hanem Lehár. Bécsi operettet hallgatott állandóan, ami olyan a zsidóknak, mint a cigányoknak a magyar nóta. Mondjuk angol tudósok még nem mutatták ki, hogy a Csárdáskirálynő sikítozása nem károsítja az agyat …

  • Kedves Alma,
    az utolsó mondatodért felmentést kaphatsz. Évekkel ezelőtt láttam az egri várban a muzulmánok rohamáról az egri vár ellen egy vetítést.Ugyan azzal a harci kiáltással rohamoztak,”allah hu akbar”.Ha nem lett volna Dobó István,Szondi György vagy előtte Zrinyi Miklós,Kinizsi Pál,Hunyadi János és a Nádorfejérvári hősök,akik emlékére minden nap déli 12-kor megszólalnak a harangok most Te is csadrában támadhatnád a cionistákat az UNO nevű sóhivatalban.Amiről Neked van disszertációs tudásod pl.az ottomán és angol mandátumi idők idillikus együttéléséről,ahhoz hozzátartozik 1929-ben a pogrom Chevronban,Jaffán,Jeruzsálemben és a további évek pogromjai is, alig pár ezer zsidó lemészárlásával,mert akkor még nem létezett sem cionizmus sem Izrael állama.600.000 zsidó sem élt itt,sőt még a nácizmus és a hitleráj sem volt.Erre az”enyhítő”körülmény hogy 1942 ben a wansseei konferencián,ahol a „végső megoldást” tárgyalták meg,hitler jobbján az SS ezredes Jeruzsálemi Főmufti hadzs amin el husszeini űlt.Nem kis befolyást gyakorolva az európai és mindenhol másutt is élő zsidók elleni végső megoldás előkészítésére és végrehajtására.Mindez kevesebb mint 10% az arabok igazáról.

  • Kedves Almási Alma,
    egy mondatot nem fejeztem be.Az „allah hu akbart”üvöltik a terroristák Izraelben,Francia országban,Hollandiában és mindenhol a világon mielőtt valakit hátba szúrnak vagy elgázolnak.Tisztában vagy vele,hogy kiket támadsz és kiket védsz?

  • Még azt azért megkérdezném,hogy a szíriai több mint félmillió halottért is a cionisták a hibásak?Mert hogy a síiták és a szunniták és a sok többi sem szeretik egymást.De úgy veszem észre,hogy a Vatikán sem szereti a keresztényeket,mert pl. Homsz (Aleppo)városában az utolsó szálig lemészárolták őket és a szentszék,de a világ keresztényei szem-forgatva észre sem veszik. A szíriai sebesültek közül akik elérik az izraeli határt,nálunk gyógyítják.Kórházainkban a mi orvosaink a mi orvostudományunk vívmányaival,hovatartozási differenciák nélkül.Ez is a cionizmus bűne?Ugye,hogy nem kellett volna Izrael államának létre jönni?

  • kedves gyuri10, kemény dolgokról írsz. Mindez azonban az én véleményem szerint csupán politika, és nem az arab vagy a muszlim emberek tulajdonsága. És én voltaképpen nem Izrael ország létezése ellen szólok, hanem az ellen az euroatlanti politika ellen, amely a XX. században felismerte, hogy egy nacionlista Izraelből mennyi hasznunk származik.

    Például hogy „önként és dalolva” hagyják el szülőhazájukat a zsidók, boldogan „megtisztítják” Európát sajátmaguktól, ahogyan Hitler is akarta… Vagy például, hogy magukra vonják a közelkeleti feszültségeket, a zsidók harcolnak, miközben Amerika szabadon manipulálhat arrafelé. Mocskos politika, de mindenesetre NEKÜNK nagy segítség. Hát erről beszélek.

    Az arab emberről meg annyit: sokat olvastam Germanus Gyula emberközeli könyveit a muszlim világról. Igaz, nem mai élményekről szól, hanem a XX. század elejéről. És én nagyon sajnálom, hogy nem maradt úgy, illetve nem az az irány fejlődött tovább. Hogy az iszlám „polgárosult” volna, mint Kemál idejében Törökország – 10 éve még női miniszterelnöke volt, de nézd meg, most mi van? – vagy akár az 56 utáni európaias Egyiptom, amelybe a szovjet-amerikai ellentét beleuszította Nasszert, és nézd meg, mi lett belőlük azóta… Az európaiasodó perzsa sah esetéről Khomeinivel már nem is beszélve. Te nem látod, hogy mindazok a javuló folyamatok a muszlim világban, ami a XX. század elején elindultak, hová vezettek a hibás (nemzeti) politika következtében? Amelyet nem kis részben az euroatlanti övezet „érdekében” szítottak, ami azonban mára eléggé csúf, rohadt gyümölcsöt hozott a tömeges migrációval…

    Lehet, hogy én rosszul látom, meg nem is vagyok politikai elemző. De vajon meg tudsz-e cáfolni?

  • Még valamit meg akartam neked írni Wagnerhez kapcsolódva.
    Wernher von Braun, a hitleri Németország hirhedett V-2 rakétáinak az „atyja”. Valami sóbányában működött, munkaszolgálatosokkal, úgy tudom – de erről mélyen hallgat a Wiki – mivel az amerikaiak nemhogy bíróság elé nem állították, hanem sürgősen Amerikába vitték, ahol az amerikai rakétatechnika atyja lett. Hozzá fűződik az űrrakéták, interkontinentális rakéták kifejlesztése.

    Emlékszel még az öbölháború idején azokra a látványos filmekre, amelyben izraeli rakéták röptiben semmisítették meg a támadó rakétákat? Nos, ezek az elhárító rakéták is Braun munkásságának a gyümölcsei. És a történelem úgy hozta, hogy akkor a zsidókat védelmezték.

    Mert nem Braunra, mint emberre, hanem Braunra, mint alkotóra kell tekinteni. És az nem biztos, hogy ugyanaz az erkölcsi mérce.

  • Kedves Alma!
    Bar tudom,hogy Gyuri remekul megfelel
    magaert,megsem tudtam megallni,hogy ne
    valaszoljak en is-fejtegetes helyett-
    a kozel-keleti szomszedok „sajat szajaval”.
    Pl. Kik is azok a „palesztinok”?

    https://www.youtube.com/watch?v=Oo4yiUHs1HE

    Mi a velemenye a jeruzsalemi El-Aqsa mecset
    imamjanak- Europa jovojerol?

  • Minden népcsoportban vannak fanatikusok. Nálunk Európában is tele vagyunk ilyen harcias européer kereszténnyel. Aztán majd a muszlim fanatikusok összetalálkoznak a német fanatikusokkal, és csodálkozhatnak a gázkamrákban… 🙁

  • Kedves Almási Alma,
    nem tudlak és nem is akarlak megcáfolni.szálasi sem és hitler sem akarták megölni a zsidókat állítólag.Magyarországot és Európát akarták ZSIDÓTLANÍTANI. Te is ennek a folyamatnak tapsolsz.A zsidók nem Amerikáért harcolnak,hanem azért,hogy turuliában és egyéb szennytelepeken sem lehessen újabb pogromokat produkálni.Az arab tavasz generálta,Európát megszálló muzulmánokhoz pedig jó szórakozást kívánok.A 600.000 helyet már Magyarország megcsinálta az Európának kijáró 6.000.000-ból. Az én véleményem erről a témáról teljesen nélkülözhető,mert csak azt kapjátok,amit megérdemeltek.Akkor is ha én ezt,azt vagy amazt gondolom.

  • Kedves Alma,
    látom kedvedre való lenne újra gázkamrásdit játszani.Húzd ki a kezedet a biliből.Másfél milliárd embert még ti sem tudnátok elgázosítani,még akkor sem ha van honnan tudást merítenetek és akkor sem ha nem tartoznak a felsőbbrendű fajhoz.

  • Kedves gyuri10!

    Sajnálom, de nekem aztán ehhez az egész kurva mai világhoz semmi kedvem. És ha éppenséggel figyeltél volna, tudnád, hogy éppen fordítva van, én azt tartottam volna jónak, ha a zsidók örömmel maradnak itt, az európai hazájukban, ahová születtek. Mert én nem teszek különbséget magyar anyanyelvű, ideszületett zsidó, keresztény, cigány, vagy bármelyik másik „nemzetiség” között, szerintem ők mindnyájan itt kellene, hogy itthon legyenek.. Csak ezért sokkal többet kellett volna tennünk.

    De kétségtelen az is, hogy nincs érzékem hozzá (vagy mondjuk nem érem fel ésszel), hogy miért jobb, ha errefelé csak keresztények laknak?

    Az első évezredbeli népvándorlásoknak (hun, magyar, kazár, gót, vandál, tatár, kun, török, stb…) is meg volt az oka, és Európa legtöbbjüket fel tudta szívni, és a maga képére tudta formálni. Ki vagyok én, hogy kijelentsem, többé ilyen ne legyen? Ki vagyok én, hogy kijelentsem, melyik emberanyag jobb a másiknál?

    A zsidó, a keresztény, a muszlim isten ugyanaz. Aki hisz benne, milyen alapon válogat? Aki meg a társadalmi evoluciót látja meg a népmozgásokban (mint én), az pedig miért nem próbál alkalmazkodni, összeférni, együttélni, VISELKEDNI?

    A „gázkamra” sokkal súlyosabb jelkép, minthogy csak a zsidókra vonatkozna. Mindenkire vonatkozik, akiket származásuk vagy vallásuk miatt ki akarnak irtani a föld színéről. Az én humanizmusom nem tesz különbséget, egyaránt elítélem.

    Sajnos úgy látom, megint egy ilyen kor fog következni, ebben mesterkednek az emberek mindenütt a világon. De ha szerencsém lesz, már nem érem meg…

    Erre vonatkozott az a hozzászólásom, amit nehezményeztél.

  • Kedves Izraeli!
    Remek videó! Csakhogy az utolsó néhány évben a neten számtalan hasonló videót láttam, amelyen más vallású prédikátorok szónokoltak hasonló hévvel és hasonló agresszív mondanivalóval. De nem gyűjtöm az ilyen típusú linkeket…

  • Gyönyörűen eljutottatok a zenétől a gázkamráig. Ez nem semmi.
    Mikor Wagnert hallgatok, sosem jut eszembe a cionizmus, a palesztinok a migránsok és a gázkamra. Egy „meseoperát” hallgatok, amelynek csodálatos zenéje van, körülbelül annyi valóság tartalommal, mint a Jancsi és Juliskának.
    Az operát 1876-ban mutatták be, mit tehet az ötven év múlva történtekről?
    Nagyon szomorú ez.

  • Llanfair,
    javasolnám,hogy nézzél,hallgassál mindig wágnert,mert az csak egy mese.Lehet,hogy valódibb,mint a nem létező palesztínokról költött mese.Van olyan,hogy egyiptomi,jordániai,saud arábiai, szíriai,iráni és egyéb népek.Ha utána nézel megtudhatod,hogy a palesztin nép fikcióját egy Kairói születésű konyharuhás, homoszexuális tömeggyilkos találta ki az 1980-as évek elején aki a HIV betegségben rohadt el a végén.Háborúba sodorta Libanonban,menekült táborokban senyvedő arabjait a zsákmány reményével kecsegtetve a szerencsétleneket.A háborúja csúfos veszteségének eredményeként hajószállítmányként fogadta be őt Tunisz és megmenekült vérgőzös agyú hordáját.Az izraeli haderő előtti fegyverletétel után engedélyeztük a behajózásukat.Ez volt 1982 októberében.Ezek után Tuniszi napjaiban találta ki,hogy ők palesztínok.Palesztin nép létezett! Sok száz évvel ezelőtt az arab békeharcosok irtották ki őket az utolsó szálig.A minket amúgy sem imádó európaiak pedig jól beszopták a későbbi béke nóbel-díjas mesevilágát.Az a mesevilág mára csak terroristákat tud kitermelni.Zene nélkül!A menekültsegélyek ellopásából nagy vagyon gyűlt össze.A pokolba vonult konyharuhás tömeggyilkos özvegye ma Párizsban él sokszoros milliomosként, amit nyilván zsíros kenyéren spórolt össze. Egyébként azt hiszem van sok más is ami a cionisták és a palesztinok helyett eszedbe juthatna.Például:az Európát megszálló ma már közel két millió muzulmán harcos,a Szíriában kiirtott keresztények és a szíriai polgárháború több mint félmillió halottja.Esetleg Európa és a világ jövője az iráni atomterv árnyékában.További kellemes wágner estet kívánok:Gyuri .

  • Orsós Elemér

    Llanfair
    2017 március 23
    4:39 de.
    Tudnod kéne, nem illik dogmákat megkérdőjelezni, sem relativizálni, viszont Jancsi és Juliska, Till Aulenspiegel vidám csínyei vagy Hans Sachs igenis elképzelhetők!

  • Orsós Elemér

    Llanfair
    2017 március 23
    4:39 de.
    Ilyen alapon Richard Strausst is utálnunk kellene? Sajnos ez nekem nem megy!

  • Kedves gyuri10, mi köze Arafatnak Wagner zenéjéhez?

    Feltehetően mindnyájan meghalunk egyszer. Addig a kis időig, amíg ez bekövetkezik, muszáj folyamatosan az emberi gyűlölködésre és elkeseredésre koncentrálnom (akár zsidó vagyok, akár nem)? Nem lehet néha egy izgalmas mesevilágban (amely tudhatóan tényleg mese) elmerülnöm, ahelyett, hogy folyamatosan a politikusok által összevissza hazudozott meséken rágódnék?

  • gyuri10 Kedves Gyuri Ezeken én is tudom. Azt nem tudom, hogy mi köze van ezekhez az akkor már 100 éve halott Wagnernek. Nem hallgatok állandóan Wagnert, rengeteg zeneszerző létezett akit érdemes meghallgatni. És művelődök ezerrel, pedig tudom, hogy egyszer porrá válik minden tudásom. Ilyen közel még nem voltam az enyészethez.
    Az pedig, hogy a világ merre halad, az szörnyű. De azzal nem segítek rajta, ha bezárkózom a szobámba, és depresszióba esem.
    Élvezem addig is az életet amíg lehet, és dacára a terrornak, utazni is utazom tovább. Ha egy elmebeteg halálra gázol, úgy jártam. De leeshetek egy szikla széléről is, mikor szokásom szerint kimerészkedek a szélére, van nálunk elég ilyen hely.
    Azért javítanék, a terroristák nem harcosok, a harcosok nem védtelen embereket gyilkolnak.
    De továbbra sem látom értelmét, életem minden pillanatát megmérgezni azzal, „hogy mi lesz ha”, illetve abbahagyni az életet, mert egyszer úgyis vége lesz, vagy azon keseregni, hogy elvitte a második nagy háború a családom nagy részét. Az első csak a vagyonát vitte el. Elmúlt, nem tudok rajta változtatni. Charlie nemrég örvendezett, milyen csodás volt a nagyszüleivel töltött idő. Tőlem elvették ezt, éppen az Ő általa annyira tisztelt és visszavágyott elődei. Te viszont nem győződ Őt a tiszteletedről biztosítani.
    Te is eszel, és iszol, pedig van ahol éhen és szomjan halnak.
    Ha rajtam múlna, béke lenne. De nem rajtam múlik. Azért ne élvezzem az életet, mert egy terrorista lehet engem gyilkol meg? Számtalan daganat is leselkedik rám, az egyik egyszer elkap. Éppen Tel Aviv városában lakó magyar zsidó mondta nekem, mitől félne, nem lehet állandóan félve élni. Miért én félek Belfastban sétálni? És tényleg nem, hétvégén megint megyek Belfastba. De az, hogy minden pillanatomban „arra” gondoljak, az értelmetlen. Mindennek ellenére, kellemesen töltöm a délelőttömet, igaz, nem Wagner hanem Beethoven társaságában. És teszem amíg lehet.

  • Kedves Llanfaire,
    Az egész témáról nem írtam volna,ha nem említed,hogy wágner zenéjét hallgatod a cionistákkal és a palesztinokkal foglalkozás helyett.Eszembe sem jutott volna vitába szállni Veled.Különösen nem,hogy ugyan azt teszem én is amit Te leírsz.Nincs köztünk vita téma keresésre ok.Viszont az a szó hogy”palesztinok” részemről megmagyarázást generált.

  • Kedves Alma,
    olvasd el Llanfairevel a legutóbbi levélváltásunkat és már egyedül is tudsz választ adni extrém kérdésedre.

  • Kedves gyuri10 (12:44 du.), ez rendben van. De sajnos most beakadt egy másik problémám.

    Igaz, hogy palesztín nemzet eddig nem volt, az ott élő népeket Ibn Khaldun muszlim történettudós (XIV. század) „letelepedett parti népeknek” nevezi, még araboknak sem.

    De vajon mi a helyzet a zsidó „nemzettel”? A közelkeleti zsidóságnak mi közük van genetikailag a kaukázusi kazárokhoz? Pedig a lengyel, ukrán, és magyar zsidók inkább kazár leszármazottak, akik Izraelben mitől őshonosak?

    Csak költői kérdésnek szántam, inkább csak úgy általában a mai „nemzet” fogalom ostobaságának és erőltetettségének a bizonyítására. Én sokkal fontosabbnak (és nem politikai csinálmánynak) az anyanyelvet és a vallást tartom az identitás meghatározójának. De ha ezt elfogadom, akkor Arafat egy arab nyelvű muszlim közösség (nép?) „vezetője” volt, amely történetesen Palesztínában élt.

  • Kedves Alma,
    megint az történik,hogy nem tudásból fakadó véleményeddel a kínai falat akarod átugrani.Az akkori Szentföldről „Hákohenok” lettek kiküldve az akkori nagyméretű Kazár birodalomba. Betérítendő a pogány kazárokat a zsidóságba.Olyannyira sikerrel jártak,hogy ott létrejött egy minden idők legnagyobb zsidó állama. Nagyszerű harcos nép volt,azonban nem tudtak megbirkózni a vikingekkel,menekülésre kényszerültek.Ez + – a magyarok állam alapításakor történt.A magyarok kérésére segédkeztek az állam alapításban is.Nos…lévén,hogy nem vagyok hivatásos történész itt abba hagynám a témát,melyet nélkülem is meg lehet tudni. Annyit teszek csak hozzá,hogy angol orvos kutatók 100%-os biztonsággal kimutatták,hogy a Hakohen nemzetségnek egy biztos meghatározó csipje van a genetikájában.Véletlenségből,elődeim névváltoztatása előtt a családom neve is Hakohen volt.Ha akarod majd folytathatjuk ezt a témát,de most el kell mennem,mert a gyerekeim és unokáim várnak.A születés napomat ünnepeljük most.

  • kedves gyuri10, boldog szülinapot.

    A témát szívesen folytatnám, mert nagyon érdekel. KB. 20 évvel ezelőtt egy nagyon okos székely származású ismert elméleti fizikus (és polihisztor) kollegámmal és barátommal sokat beszélgettünk erről a témáról, és én voltaképpen tőle tudom, amit tudok. (Például a honfoglaló magyarokkal való kapcsolatról is.)

  • A kazárok megtérése nem változtat azon, amit én állítok: a kazárok genetikailag más nép, így csakis mesterségesen lehet őket a „zsidó nemzetbe” besorolni.

    Ha a spanyolok hittérítőket küldenek Zuluföldre, akkor a zuluk esetleg keresztények lesznek, de spanyolok (a nemzet része) nemigen…

  • Alapállításom az, hogy a „nemzet” fogalomnak a törzsi társadalmak elmúltával csakis (hamis) politikai értelme van. A „nemzetállamok” pedig olyan veszélyes marhaságok, amik már sok-sok keserűséget és gyilkolászást okoztak az emberiségnek, előnyt pedig voltaképpen semmit sem látok benne.

  • Kedves Alma,
    köszönöm a jókívánságodat.Jól esett.Viszont ez még nem jogosít fel arra,hogy oda-vissza átugráld a kínai falat.Abban esetleg igazad van,hogy az Európában született zsidók egy része,ma már megszámolhatatlan generációval ezelőtti kazároktól is származnak. Azonban,mint mindig a Jó Isten elküldte az ördögöt,hogy általa terelődjön jó irányba népünk sorsa.Nincs szó bűnbocsánatról vagy háláról a pogrom-vitézek iránt.Ha a különböző európai halálgyáros országok,mint például az Árpád-házi királyok utáni Magyarország is csatlakozva orosz,ukrán, lengyel,angol és természetesen a XX.században német és egyéb akkori barátaikhoz,ezzel menekülésre kényszerítve azokat,akik még a magyar állam megalapításában is részt vettek.Akkor a mai Magyarországot néhány millióval több teljes értékű magyar-ember lakná.Így történt meg,hogy a zsidók zsidók maradtak és országot alapítottak,a magyarok,pedig maradtak a 15 nóbel díjjal amiből kilencet vagy ott maradt vagy”idegenbe szakadt hazánk fiai” kaptak.Akik,ha nem szakadtak volna idegenbe kéményfüstként szálltak volna ki a világból.Esetleg a halak táplálékává váltak volna,mint Richter Gideon,akinek nevével arcátlanul,visszaélve és a szokásos szemforgatással még ma is egész jól prosperál a magyar gyógyszer ipar.Ne haragudj,hogy túl magasra tettem a lécet,de ezt a kínai falat még katapulttal is nehéz lesz átugranod.

  • Na igen, kedves gyuri10, kezdetektől ezen vagyok felháborodva. És bár kétségtelen, hogy magyar emberek is tevékenyen részt vettek a zsidó-irtásban, személyes tapasztalatom mégis az, hogy a jelentős magyar többség már akkor is a politikusoktól lett megvezetve, és a „gyűlölete” nem zsigeri. Persze minden népben vannak gazemberek, de általában inkább butaságból és tehetetlenségből hagyták, hogy így legyen. Minden ember genetikájában megvan a félelem, az idegenkedés és az elkülönülés biológiai kényszere az idegenekkel szemben. (A zsidókban is.) A politikusoknak tág terep… Azt hiszem, korrektebb lenne, ha mindenki, aki felismeri ezt az igazságot, minél többet tenne a felvilágosításért. De attól tartok, ez most megint nem időszerű. Mindenesetre én hálás vagyok a sorsnak, hogy az eddigi életemet (az első kettő és az utolsó 10 évet leszámítva) ettől az acsarkodástól mentesen tudtam végigélni.

  • Ja, és hozzáteszem, én veled ellentétben migránskérdésben is a toleranciát hirdetem, ezért aztán kedvenc liberális fórumomról ki is utáltak tavaly. Kiderült, hogy a számukra is közellenség vagyok. Ha néha beszólok mostanában, csapatostul ugranak nekem… 🙁

  • Kedves Alma,
    sajnos vagy talán nem is sajnos,hogy a migráns kérdésnek is csak a humánus oldalát ismered.Időnként,tanulnál belőle,ha odafigyelnél erősebben a migránsok korára,a katona korban levők mennyiségére és a maguk közti”viselkedésükre” is.Figyelemre méltóak az Európa országaiban elkövetett rablógyilkosságok,nők gyerekek és gyerek-lányok megerőszakolása,autós gázolásokkal, késekkel és lőfegyverekkel elkövetett terror akciók elkövetőinek miben illetve kikben-léte.Az eddigi tapasztalatok alapján az szűrődik le a migráns válság kezdete óta,hogy nem minden arab terrorista,de minden terrorista arab.Ezek nem menekültek,nem szegény,szerencsétlen embertársaink.Ez a világhatalomra aspiráló iszlám,megszálló hadseregének előőrse. Okos telefonokkal,hideg és meleg fegyverekkel felszerelve. Ha hiszed-ha nem,mi jobban ismerjük őket.Ti még nebulók vagytok ebben a témában.Én szeretem Magyarországnak a szerethető részét és a még nem is régen ott élő barátaim emlékét.Ennek ellenére mindenféle átkozódást kizárva mondom,hogy inkább nálatok rohasszák a levegőt,de mihozzánk ne törje őket a nyavaja. Erre viszont mi fel is vagyunk alaposan készülve.Akkor is,ha az ENSZ nek nevezett sóhivatalnak és a minket nem túlzottan szerető patkányseregnek ez nem imponál.

  • ja,én ugyan wágnert nem hallgatom és mint láthatod még a nevét sem írtam soha nagybetűvel,de ajánlhatom neked ,hogy akkor is hallgass inkább Lehár,Strausz,Puccini,Csajkovszkij,Verdi,stb zenéket,minthogy az érdekeljen,kik állnak hátsó lábaikra,amikor beírsz valamit.Én sem mindig értek Veled egyet.Na és?Ez már ok lehet bármiféle ignorálásra?

  • Hát már 2002 óta járok fórumokra, (ISTENEM, 15 ÉVE!) úgy hogy nem nagyon izgatom fel magam, még csak nem is haragszom, ha szidnak. Inkább csak szomorú vagyok, hogy egyesekből idővel mit hoz ki a politika.

    Amit a migrációról írsz, csak részben igaz szerintem. A legtöbben éppenséggel azért jönnek Európába, mert elegük van az iszlám világ erőszakaival.

    Épp tegnap olvastam a Facebookon, hogy valami rendőr bíztatására egy golfütőkkel felszerelt becsületes fehér-magyar csapat félholtra vert néhány cigányt (pogrom?). Állítólag felmentette őket ez a mi derék bíróságunk, csak az egyikük kapott valami felfüggesztettet. A rendőrt – gondolom – még vállon is veregették.

    És akkor te jössz azzal, hogy a migránsok…

    Tudod, Karinthy írta egy versben: „inkább egyenek meg a férgek, minthogy a férget megegyem.” Hát én is így vagyok ezzel. Nem lehetséges olyan indok, hogy a humanizmust feladjam.

  • Engem úgy neveltek – talán éppen azért, mert a családom olyan kiterjedt volt – hogy sohase minősítsek egy népcsoportot, hanem mindig csak konkrétan egyes embereket.

    Nincsenek „zsidók”, „cigányok”, akik ilyenek vagy olyanok, hanem egyes emberek vannak különféle tulajdonságokkal. Még akkor sem minősítek, ha egy népcsoportban túlteng valami jó vagy rossz tulajdonság. Mert az egyes emberre, aki előttem áll, lehet, hogy éppen nem igaz.

  • Kedves Alma,
    az iszlámmal kapcsolatosan teljes tudatlanságban szenvedsz.Ha újra elolvasnád az egri csillagokat talán 20%-os tudásra tehetnél szert.A muzulmánokkal kötött különböző megegyezések békeszerződések értékét megismerheted,ha beütöd a Google-ba azt a szót,hogy: Hudajbijja.Ez egy akkori város neve,ahova a mekkaiak kiverték Mohamed csapatait.Ott írt alá velük egy tíz évre szóló békeszerződést.Két évi béke és megerősödés után 24 óra alatt verte meg és gyilkolta le Mekka lakóit és foglalta el a várost. Arról már ne is beszéljünk,hogy hasonló módszerrel mészárolt le egy vele szövetséges teljes zsidó törzset.Te csak maradjál meg humánusnak.Egy a héberből eredő mondást azért megpróbálok Neked viszonylag pontosan lefordítani: „Aki humánus a gonoszokhoz,az gonosz a humánusakhoz”.

  • Orsós Elemér

    gyuri10
    2017 március 25
    12:21 du.
    Teljesen helytálló és velem kisérteiesen hasonló a migránsokról alkotott véleményed, azonban arra ne is gondolj még álmaidban sem hogy, ide tereld őket, napersze nem a mi „ártatlanságunk” okán, hanem az utóbbi időkben itt felgyarapodott Európa legnagyobb zsidó kisebbsége érdekében! És Ti is akármilyen patás ördögnek képzelitek Orbánt, azt azért véssétek az agyatokba, a dupla kerítéssel nem biztos hogy, CSAK minket védelmez, sőt gyanítom, ha nem lenne itt ennyi rokonod már mi is egy Szerbiához hasonló -sáskajárás utáni állapotu- átjáróházra hasonlítanánk!

  • Orsós Elemér

    gyuri10
    2017 március 25
    12:21 du.
    Majd el feledtem, én is köszöntelek születésnapod alkalmából és külön köszönöm hogy, egyre jobban távolodunk a valamikori turulzáptojás szagu aranyhajlandiától meg a hozzá csatolt négy soros versikétől!

  • Almási Alma,
    lehet,hogy a hudajbijja szóra csak angol szöveget kapsz.Ha magyarul írod be a következő szöveget a Google-be megkapod a tökéletes leírást: Brigitte Gabriel:Az iszlám véres történelme.

  • Orsós Elemér,
    gyere hagyjuk a baromkodásokat,ahol oda-vissza cseszegettük egymást.Nálunk én már hivatalos helyen is kijelentettem,hogy Európa egyetlen normális miniszterelnöke Orbán.Akkor még egészen új volt a kerítés és másodikról még szó sem volt.Nos azóta Orbán és szerénységem is pozitív visszajelzéseket kaptunk. A jókívánságaidat köszönöm.Amit az iszlámmal kapcsolatban Almási Almának márc. 25 4:17 du írtam Te is megpróbálhatod.

  • Orsós Elemér

    gyuri10
    2017 március 25
    4:35 du.
    Köszönöm az ajánlást, de mint már azt megtapasztalhattad én -Almási Almávak ellentétben- nem csak Germánusz Gyulától szereztem tudomást az iszlám „áldásos” ténykedéseiről, de azért még az általad javasolt „szakirodalmat” is áttanulmányozom, mert a jó rabbi is holtig tanul. 🙂 ((Orbán egyébként nem a liblingem (nem azért mert, jobbikos vagyok), sok hülyeséget csinál, de szerintem a migráns mizériát -a szűkös lehetőségeinkhez és az EU többségü ellenszélhez képest- jól kezeli.))

  • gyuri10 Kedves Gyuri Még egy kérdésem lenne. Wagner fia egy nem túl jelentős, de nem rossz meseopera szerző.
    Őt játsszák Izraelben, vagy kis jelentősége miatt nem is kerül szóba? Nekem van Tőle három operám, de nem éri el apja zsenijét, ez egyértelmű.

  • Kedves Llanfaire,
    kérlek ne provokálj,mert bár nagyon sokban egyetértek Veled,én képtelen vagyok leírni azt a családnevet,hogy wágner nagy betűvel.Pedig polgártársaim között is van ilyen név.Ne firtassuk a dolgokat,mert még Karinthyt sem érte utol a fia.Meg aztán nem is érdekel.

  • gyuri10 Kedves gyuri10 Komolyan kérdeztem, de ahogy gondolod, „ugorgyjunk”.

  • Kedves Llanfaire,
    miattam akár guggolhatsz is.Engem ennél a wágnerosdinál sokkal jobban érdekel a termesz hangyák nemi élete a tavasz beálltával.

  • gyuri10 Kedves Gyuri. AZ „ugorgyjunk” a Légy jó mindhalálig című regény szófordulata, mikor is Pósalaky úr nem tartja fontosnak a témát. Semmi köze a tornagyakorlatokhoz. 🙂

  • Kedves Alma, március 25 2:40 du
    legnagyobb sajnálatomra,nem tudom elfogadni teljes mértékben a Te elméletedet.Ha egy közösségben,népben 20% kreol és 80% fekete az egy fekete nép.Ha egy népből 20% barna hajú és 80% szőke az egy szőke nép.Ha egy népből 20% nem vadászott le és nem is lőtt a Dunába ártatlan civileket,gyerekeket rendes normatív ember,a80%.. …Te határozd meg,hogy az a közösség milyen jelzőt érdemel.

  • Kedves gyuri10!
    A magyar népből 95% nem vadászott le senkit, és nem is akart. De nekem az 5% is sok.
    Értem a sérelmeidet, de úgy gondolom, valahol mégis csak a realitásnál kellene maradni.

  • Kedves Alma,
    szerintem a Voronyezsnél,Don kanyarnál,Kamenyec-Podolszkíjnál, Szabadka-Zombor-Újvidékre,Transz szilvániába bevonulók és zsidókat,ukránokat, szerbeket mészárolókhoz még hozzáteszem a kun páter,szálasi, előbbről héjjas iván és még a franc tudja kiknek a turul vitézeit azt hiszem már a 25%-ot is túlhaladja.Itt még meg sem említettem a vidéki zsidóságot vagonokba záró csendőröket és a vidéki és pesti zsidókat kiraboló,Dunába lövő”normatív”csőcseléket.Persze,nem feledkezhetek meg az eichmann féle halál-marsot és a többi,a munkaszolgálatosokat kísérő keretlegényekről sem.A horthy fasizmus 25 évét is hagyjuk ki a matematikai zsonglőr mutatványokból.Kedves Alma, nem hiszem,hogy Veled kellene százalék számítási vitába szállnom.

  • kedves gyuri10!
    Nincsenek statisztikáim – és, ha nem haragszol, nem is keresek – de jobb lenne talán használni a józan eszünket.

    A Don kanyarban mindösszesen talán 100ezren voltak, ebből csak igen kis rész volt „rendfenntartó”, többségükben egyszerű katonák és munkaszolgálatosok, úgy tudom. De legyen ott 5ezer…

    A népesség hány %-a lehetett csendőr szerinted? Mondjuk a férfilakosság 1%-a. Az durván 7-8 ezer…

    Ami pedig a lelkes különítményeket illeti, kis csoportok azok, mint manapság a kopaszok… Csak legfeljebb ezer.

    Adjuk össze, maximum 15ezer fő. Ez egy 15 milliós nemzetnek hányad része? (házi feladat!)

    De, mint mondtam, nekem ez is sok, főleg azért, mert a politika ezt támogatta.

    A lakosság túlnyomó többsége a propaganda által megfélemlített, szólni se merő ember, akit a zsidókkal riogattak – mint manapság a migránsokkal – de még ennek ellenére sem vettek részt aktívan a dolgokban.

    Viszont kétségtelen, hogy az aktívaknak remek sajtójuk volt. Szemben azokkal, akikről szüleimtől, rokonaimtól tudom, hogy itt Pesten bújtattak zsidókat hamis papírokkal.

  • Ja, a mi terézvárosi házunkban 30 lakás volt (kb. 60-80 lakos), és mint minden pesti bérházban, ebből kb. 5-6 lakásban magyar középosztálybeliek, 5-6 lakásban középosztálybeli zsidók, a többiekben (szoba, konyha, közös WC a folyosón) vidékről Pestre került munkásemberek (prolik).

    A mi házunkban konkrétan (szüleimtől tudom) körülbelül 5-6 nem ottlakó zsidót bújtattak a nem zsidó lakosok. És ahogy lehetett, az ottlakókat is segítették – bár úgy tudom, volt, aki a gettóba került. Tudtommal a HÁZMESTER senkit sem jelentett fel, sőt, segített a rejtegetésben…

  • Elfelejtettem írni, hogy a házunkat 44-ben bombatalálat érte, amely három utcai lakást tönkre tett. Ezekbe egyikbe sem jöttek vissza a régi lakók, viszont a többi lakó a korai gyerekkoromban gyakorlatilag ugyanaz volt, mint a háború elején. A hajdani (zsidó) háztulajdonos négyszobás lakását viszont társbérlőkkel töltötte meg a tanács az államosítás után, de az öreg tulajdonos házaspár (Lővinger bácsi és néni) továbbra is ott laktak. És volt még olyan szobakonyhás társbérlet is (kettőre emlékszem), ahol egy kétgyerekes „magyar” család mellé egy házaspárt is beköltöztettek. Hiába, a háború után eléggé nagy volt a lakáshiány.

    Vagyis: úgy tudom, akik 44-ben a gettóba kerültek, azok vissza is jöttek a házba.

  • Kedves Alma,
    nézz utána,hogy 15 vagy nem egészen 8 millió volt-e a lakosság. Az ideiglenesen visszacsatolt területekkel együtt sem volt több 12.000.000 nál.Akik akkor a visszacsatoltak voltak örültek,hogy luk van a fenekükön és nem esnek ki rajta.Itt-ott a zsidó lakásokba betelepítették őket.A vagyont,az apró háztartási tárgyakig a „normatív csőcselék” rabolta szét meg a strómanok. A Te %-számításod azért nem érdekel,mert akiket legyilkolt az az igen”kis %”,mint az én családom egy részét is nem tudta jegyzőkönyvezni,hogy hány százalékhoz tartoztak gyilkosaik.Ha Neked ilyen pontos számadataid vannak,akkor név szerint lettél volna köteles bejelenteni a tömeggyilkos szittyák névsorát.

  • Kedves gyuri10!
    az utóbbi érvelésed valami olyasmi, mint ami miatt fel vagy háborodva. „Minden zsidó élősködik a többi emberen… Na jó, csak 80 százalékuk.”

    Pontosan ugyanezt a gondolkodásmódot képviseled nemcsak a magyarok, hanem a németek, vagy a muszlimok esetében is (tetszés szerint bármilyen náció behelyettesíthető). Megértelek, ha még mindig forr benned a keserűség, bár éppen a te olvasatodban a történeted heppienddel végződött, mert egy nagyszerű, kivételesen igazságos ország polgára lettél, remek életkörülményekkel…

    De én nem értek veled egyet. A világ pontosan az ilyen sematikus gondolkodás miatt olyan szar, mint amilyen…

  • Kedves Alma,
    mi a gettóból nem mehettünk vissza a Frangepán utca 4 III.em i lakásunkba,mert azt a minket sikeresen gettóba költöztető és a családomat,Apámat lemészárló rendszer urai kiutalták egy „bomba károsultnak”.Visszatérve a matematikára:A magyar parlamentben hány % volt azoknak a képviselőknek a száma,akik aláírták a zsidók deportálását a különböző haláltáborokba?Vagy akik tudták és alá is írták a Kamenyec-Podolszkijba szállítást a kivégző helyre(1941)évekkel a német bevonulás előtt a csicskás landba? A nép hány %-a kellett,hogy uralmon tartsa a”demokratikusan” megválasztott fasiszta hordát 25 éven keresztül?

  • Kedves gyuri10!
    A válasz benne van a hozzászólásodban:
    „A nép hány %-a kellett,hogy uralmon tartsa a”demokratikusan” megválasztott fasiszta hordát 25 éven keresztül?”

    Nem volt itt soha demokrácia.

    Mellesleg a „nép” fellázadt 1514-ben. És mi lett belőle? Vérengzés.
    a „nép” fellázadt 1703-ban. És mi lett belőle? Vérengzés.
    a „nép” fellázadt 1848-ban. És mi lett belőle? Vérengzés.
    a nép fellázadt 1918(-19)-ben. És mi lett belőle? Vérengzés.
    a nép fellázadt 1956-ban. És mi lett belőle? Vérengzés.

    Így dresszírozzák a népet… (

  • A kisebb lázadásokat (Thököly, Zrínyi, stb… nem számítottam be…)

  • Almási Alma
    2017 április 1
    5:27 de.

    Nem szívesen beszélek a nem zsidók ellen, de széles körű volt az antiszemitizmus, amit a politika is szított. Ez nem keverendő össze a nácizmussal, és a hungarizmussal sem!

    Ugyanis az összes társadalmi problémára rá lehetett fogni, hogy a zsidók okozzák. A zsidók a sajátos magyar fejlődés miatt a polgárosulás és kapitalizmus nagy nyertesei voltak. Nagy többségük városban lakott, és az alsó középosztálynál rosszabb helyzetben senki nem élt (munkás és kispolgár), míg a nem zsidóknál pont fordítva.
    Azt már nemigen kötötték a nép orrára, hogy a kapitalizmus hátrányai akkor is megmaradnak, ha kikerül a zsidók kezéből.

  • Almási Alma
    2017 április 1
    12:09 du.

    Ezek közül csak a Dózsa volt parasztfelkelés, ezt leverték.

    Bocskai, Bethlen, Thököly és Rákóczi a Habsburgok ellen folytattak háborút (az erdélyi fejedelmek a Porta engedélyével), amihez csatlakoztak nemesek a Magyar Királyság területéről is, de mind kiegyezéssel végződött a bécsi udvarral, ami a magyar rendek kiváltságos helyzetét biztosította, pl. vallásszabadság.

    1919-ben a szociáldemokraták és a kommunisták közösen megpuccsolták Károlyit, tehát az őszirózsás forradalmat gyorsan leváltották.

    1848 és 1956 ért el sikereket, jobbágyfelszabadítás, kádári konszolidáció.

  • hazai lámpa,
    számomra és családom számára az 56-os revans legnagyobb eredménye,hogy kiszabadultunk árvalányhajia zsidó vér áztatta csicskás telepéről.

  • @lámpa
    Felületes vagy, mint mindig… „utánanézel”, de sajnos a
    lényeg felismerése hiányzik nálad. Ezért olyan zavarosak a hozzászólásaid. (A tárgyi tévedésekről most nem beszélek, az mindenkivel előfordul, veled is, velem is.)
    Ha már annyira érdeklődsz a történelem iránt, ajánlom, hogy a különféle információk felkurkászása után lépj hátra, és madártávlatból tekintsd át az EGÉSZ FOLYAMATOT. Meg fogod látni az információkban a túlzásokat, csúsztatásokat, tévedéseket. A dolgok logikája alapján.
    Őszintén, és szívből ajánlom ezt a módszert, másképp csak csapkodás az igyekezeted…

    Konkrétan: az általad „nemesi”-nek nevezett lázadások mögött is mindig ott van egy jelentős népréteg. Na jó, talán a Zrínyi-Frangepán ügy mögött nem annyira, bár ha nagyon megvakargatjuk… És a tanulságot akkor is levonhatta a nép…

    Mondandóm lényege pedig a sok évszázad során leszűrt tanulság, illetve az ebből következő néplélek mai vonatkozásai voltak.

  • Almási Alma:
    „A Don kanyarban mindösszesen talán 100ezren voltak, ebből csak igen kis rész volt “rendfenntartó”, többségükben egyszerű katonák és munkaszolgálatosok, úgy tudom. De legyen ott 5ezer…”

    Nem célszerú összetéveszteni a Magyar Megszálló Csoport és a doni 2.Magyar Hadsereg tevékenységét.
    Az előbbiek több éven át, kb. félmillió négyzetkilométeres terület megszállását és rendfenntartását látták el, ezen belül partizánvadászatot folytattak. Ungváry Krisztián szerint minden 100 megölt „partizánnál” átlagosan 3 puska volt.
    A 2.Magyar Hadsereg létszáma a frontra történő 1942 április 17 – június 27 között kivonulásnál 207.500 fő volt. 1943. január 12-17 között szovjet támadás következtében összeomlott. Vesztesége egyes adatok szerint 100-120 ezer más adatok szerint „csak” 40-50 ezer fő volt. A sereg maradványait visszahozták Magyarországra, augusztus végén újraszervezték, és a románok ellen vetették be.

    Almási Alma:
    „A népesség hány %-a lehetett csendőr szerinted? Mondjuk a férfilakosság 1%-a. Az durván 7-8 ezer…
    Ami pedig a lelkes különítményeket illeti, kis csoportok azok, mint manapság a kopaszok… Csak legfeljebb ezer.”

    Segítek jó?
    Tehát 1944.április 14-től július 9.-ig a vidéki zsidók gettosításában, majd deportálásában 22.000 csendőr vett részt. Ezen kívül közreműködött kb. 200.000 állami hivatalnok, köztisztviselő, pénzügyi hivatalnok, bába, stb., stb. A zsidóellenes intézkedések 1938.máj.29-től (az első zsidótörvény hatályba lépésétől) 1945 áprilisáig minimum
    egymillió magyar állampolgárnak jelentettek közvetlenül vagy
    közvetetten egzisztenciális és/vagy anyagi hasznot.

    Az 1944.október 21-től november 21-ig Budapestről a Győr-Hegyeshalom, illetve a Niederdonau erődvonal felé gyalog indított halálmenetek őrei, kísérői vegyesen kerültek ki a honvédség és a nyilas karhatalom sorából, egymás közti arányukat és létszámukat nem tudom.

    Almási Alma:
    „Adjuk össze, maximum 15ezer fő.

    Hát ez az összeadás aligha stimmel teljesen.

  • Belzebub, köszönöm az adatokat.
    Mivel háború volt, és a katonák nem választhatták meg, mit csináljanak, én azért őket nem egészen merném antiszemita vagy egyéb fajgyülölő gyilkosoknak nevezni. Mi viszont gyuri10-zel arról beszéltünk, hány százalék zsidó és fajgyűlölő gyilkos volt a magyarok között…

  • Almási Alma
    2017 április 1
    7:05 du.

    Én meg azt látom, hogy te oktalanul támadod azt a magyar nemességet, amelyiknek a leszármazottai már semmilyen szerepet nem játszanak a magyar közéletben. Esetleg magánéletben számon tartják a származásukat, pl. a népszerű színész Reviczky. Ezzel szemben pl. Romániában visszakapták a kastélyaikat, kúriákat a román rendszerváltás után, pl. Kallós Zoltán.

    Olvasd el Rákóczi Breznáni kiáltványát, amiben a Magyar Királyság nemes és nemtelen lakosait fölszólítja a király elleni háborúra, a törvénytelen adók miatt! Rákóczi a táborában tartotta a földesurakat és jobbágyokat egyaránt, pedig ezek egymás ellen is fordulhattak volna.

    És mielőtt nekem esnétek: semmi közöm a nemességhez, egy darab kutyabőr sincs a családom tulajdonában. De azt felháborítónak tartom, hogy még a 21. században is azt a propagandát kell hallgatni állandóan, hogy az országnak csak a magyar nemesek okozták minden baját! Eléggé átlátszó, mikor a vadkapitalisták megjátsszák a nép barátját. A népre hivatkozva rugdossák a rég elmúlt feudalizmust, hogy eladják a saját rendszerüket, és pl. a dolgozókat leszoktassák az ellenállásról. Pl. azért kellett a Horn kormányra szavazni (amelyik leépítette a szakszervezeteket), hogy „vissza ne jöjjenek a horthysta földesurak” stb!
    Aztán Hornék ugyanúgy vízben hagyták a mezőgazdaságot, mint most a fidesz.

  • @lámpa
    Nem tudsz olvasni, csak írni? 😮

  • Különben pedig: anyai nagyapám családjának volt kutyabőre… Persze a földjük már a XIX. században elúszott…
    😀

  • Belzebub
    2017 április 1
    8:04 du.

    Milyen érdekes, mikor a magyarok bűneiről kell írni, akkor jó a KMH? Ha véletlen a magyarok szenvedéseiről van szó, akkor rögtön sz.r a lap, ahova még a szamáridomárok se írnak!

    Tegyük hozzá, hogy ebből a több tízezer emberből nagyon kevés tudta, hogy konkrétan mi a deportálások célja! A vagyonelvétel értelemszerűen nyílt dolog volt, de azt utána a kommunisták is ugyanúgy csinálták, csak ők kiterjesztették az ország más társadalmi csoportjaira is!

  • Almási Alma
    2017 április 3
    5:00 de.

    Te meg nem tudod lecserélni a lejárt lemezt? Ez a „nép barátja vagyok”, mindenről csak a csúnya földesurak tehetnek verzió nem más, csak ócska kivetítése a bűnöknek egy konkrét bűnbakra!
    Nem mondom, hogy a nemesség tökéletes volt. De azzal vádolni őket, hogy csak miattuk nem volt itt demokrácia, ez komcsi szöveg, ahogy Figyelő szokta mondani.

    Ez közép-kelet európai sajátosság, ezt nevezik torlódott társadalomnak. Az általad emlegetett pesti bérházak is ezt fejezik ki! Volt egy jómódú uralkodó osztály, kevés polgárság, és a nagy többség az agráriumból, kevesebben az iparból éltek.
    Ennek az oka, hogy Nyugat-Európában volt a fejlett ipar, Kelet meg inkább nyersanyagszállító, ill. árufelvevő volt.

  • Hazai Lámpa, mostantól „ne írj levelet, ne üzenj nekem”, ahogy a régi (komcsi?) nóta mondja…

    aláírás: a Béke barátja, Bagarja

  • Almási Alma
    2017 április 3
    9:29 de.

    Fáj az igazság?

  • Igazság?
    😀

    Csak nem szeretnélek megsérteni, még megbánnám. Tudod, ez olyan libsikomcsi dolog nálam… 😀