Mit tegyen egy konzervatív, ha nem fideszes?

2017 március 20 4:49 du.93 hozzászólás

A Fidesz immár két évtizede uralja a magyar jobboldalt, mégsem nyújt politikai otthont azon magyar konzervatívok számára akiket nem lehet lázba hozni sorosozással, nyugatellenességgel, Putyin-pártisággal, migránsozással és korlátlan demagógiával. A Szegedi Kattintós című blog szerzőjének reflexióját osztjuk meg a KMH olvasóival, aki szerint a Magyar Demokrata Fórum kimúlása (kicsinálása) a magyar konzervatívok tragédiája. Szerintük a Fidesz valószínű az Új Kezdet nevű új konzervatív pártkezdeményezést is eltapossa.

685_719

A torz magyar politikai struktúra miatt érezzük úgy, hogy skatulyába vannak zárva azok a honfitársaink, akik jobboldali alternatívát keresnek maguknak. Vannak ugyanis olyan Fideszre szavazók, akik nem szeretik a diktatórikus kormányzást, nem szimpatizálnak sem az oroszokkal, sem az azeriekkel, de még a kazahokkal sem, jó dolognak tartják, hogy az Európai Unió tagjai vagyunk, hisznek a szolidaritásban, a liberális demokráciában, aggódnak emberi jogokért, és elítélik, ha egy állam kisebbségek ellen hergeli a polgárait. Olyan konzervatívok, akik soha nem szavaznának baloldali pártra, nem liberálisok, a szélsőjobbot pedig nem tartják alternatívának, ezért orrukat befogva eddig mindig a Fideszre szavaztak.

Mit tehet egy euro-atlanti orientáltságú magyar választópolgár, ha nem tudja már tolerálni a hivatalosan nemzeti konzervatívnak, vagy olykor polgárinak nevezett magyar kormánypárt politikáját? A sorosozásban, multizásban, migránsozásban és brüsszelezésben tapicskoló Fidesz ma már nehezen nevezhető európai értelemben vett kereszténydemokrata pártnak, hiszen kifejezetten szélsőséges retorikai elemek felhasználásával gyűjti maga köré azokat a populizmusra hajló szavazókat, akik értékrendje sem igazán sorolható a klasszikus keresztény konzervatív narratívába. Mondjuk ki nyíltan: a Fidesz ma már csak érdekből tagja annak a pártcsaládnak, mely a legnagyobb frakciót tudhatja a magáénak az Európai Parlamentben, ugyanakkor továbbra is abból él, hogy ez a többség (sokszor szintén érdekből) szemet huny viselt dolgai felett.

Ez persze legyen a magyar kormánypárt és az európai kereszténydemokraták problémája, ám mit tegyen egy olyan hazai nemzeti konzervatív szavazó, akinek Orbán idegenellenessége, pávatánca, folyamatos harca az EU-val már megülte a gyomrát, és szeretne olyan politikai erőre szavazni, amelynek ideológiájával részben vagy egészben azonosulni tud. Kétségtelen, március 15-én zászlót bontott a volt MDF-es, jelenlegi gödöllői polgármester, Gémesi György Új Kezdet nevű jobbközép pártja, amely tervei szerint össznemzeti mozgalommá válik majd. Rendkívül tiszteletre méltó Gémesi szándéka, ám tudván azt, hogy a Fidesz minden politikai kezdeményezést porrá rombol, mely fenyegeti egyeduralmát a jobboldalon, az Új Kezdet nem számíthat semmi jóra a közeljövőben.

Ott van ugyanakkor Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter Modern Magyarország Mozgalma, amely deklaráltan jobboldali irányultságú, és kétségkívül magán hordozza alapítója profi gazdasági szemléletét, ám áttörésre itt sem nagyon számíthatunk egyelőre. Bokrosról ugyanis a mai napig is legtöbb szavazónak a róla elnevezett megszorító csomag jut eszébe, ráadásul Horn Gyula szocialista kormányában ténykedett, ami elég komoly hendikep egy olyan párt esetében, amely jobboldali szavazókat akar megnyerni magának.

Aztán sorolhatnánk a pártokkal nem rendelkező, ám Antall József egykori miniszterelnök euro-atlanti értékrendjét továbbvivő politikusok és értelmiségiek egész sorát. Ide tartozik például a kormány által titkos konzervatív körnek titulált Eötvös József Csoport, mely olyan Fideszt is megjárt konzervatív nagyágyúkat tudhat köreiben, mint például Mellár Tamás, Csaba László, Chikán Attila, Urbán László, de ide tartozik Sólyom László, Kádár Béla vagy Bod Péter Ákos is. Ők egy tálca pogácsa mellett nyíltan beszélhetnek az Orbán-rezsim populizmusáról, odapörkölhetnek Matolcsy György jegybankelnök unortodox gazdaságpolitikájának, de kárhoztathatják a kormányt az elharapózó korrupció miatt is. Ettől még nem fog megváltozni semmi, maximum azok érezhetik egy kicsit jobban magukat, akik egyetértenek a kritikával, mégis jobboldalikként csak két választásuk marad 2018-ban: vagy otthon maradnak, vagy az orrukat befogva a Fideszt támogatják a voksoláson.

Van tehát egy hatalmas űr a magyar politikai palettán, amelyet egyrészt nem enged betölteni a Fidesz, másrészt nincs is elegendő pénz és szervezeti háttér ahhoz, hogy egy valódi alternatíva kinője magát a jobboldalon. A kifejezetten európai és keresztény értékeket valló politikai szerveződések ellen a háttérben és a nyilvánosság előtt is minden eszközt bevet a kormány, mert lényegében ugyanazon a körülbelül 3 millió aktív szavazón osztozik már jelenleg is a Jobbikkal, amely bázis alapfeltétele a Fideszi hatalmon maradásához. Ha ez a tábor tovább osztódik, és egy mérsékelt, centrista erő akár csak 5-6 százalékot elcsakliz a kormánypárttól, akkor a kétharmad szinte lehetetlen küldetés lesz számára, de az egyszerű többség is igencsak kétségessé válik.

Ma tehát – igazi mindenevő néppárt módjára – a jobboldalon mindenkit fideszessé vagy jobbikossá tesz a jelenlegi politikai struktúra, akár akarja, akár nem. Nehéz megjósolni, hogy mekkora az a tábor, amely elkötelezett jobboldali szavazó, ám nem igazán szimpatizál a kormány politikájával, a Jobbikot pedig nem tartja megfelelő alternatívának. Valószínűleg az egykori MDF-es szavazóbázis egy része visszatérne egy olyan zászló alá, amely irányt mutatna számukra Európába, tisztább közéletet ígérne, ugyanakkor szociálisan is érzékenyebb lenne, mint a jelenlegi kormánypárt. Orbán populizmussal kevert pragmatizmusa ugyan hatékonyan tartja egyben azt a 2-2,5 milliónyi jobboldali szavazót, akik szükségesek egy újabb parlamenti ciklus megnyeréséhez, ám a Fidesznek nevezett politikai konglomerátum már régóta nem képviseli azokat az értékeket, melyek a polgári Magyarország felépítéséhez szükségesek lennének.

Félve, de lassan egyre többen mondják ki, hogy a mai politikai viszonyok közt egyre nyilvánvalóbb, hogy a két nagy rendszerváltó párt eltűnésével azok az eszmények is a semmibe vesztek, melyekkel azonosulni tudtak a magyar polgárok a 90-es években. Nem a politikai marketing szabta meg egy kormány mozgásterét, hanem egy eszmeiség által alátámasztott kormányprogram, nem nemzeti konzultációnak nevezett agymosással próbálták el elérni a választókat, hanem valódi kérdésekkel, melyekről vitáztak a politikusok a parlamentben és a lakossági fórumokon. A politikai korrektség mentén feszült egymásnak a liberális SZDSZ és a nemzeti konzervatív MDF, és noha voltak acsarkodások, a két fél őszintén felvállalta azokat a nézeteket is, melyek nem feltétlenül találkoztak a választók többségének akaratával.

Egyszóval, most érezzük igazán, hogy komoly veszteség a liberális választók és konzervatív polgárok számára egyaránt, hogy sem a Szabad Demokraták Szövetsége, sem a Magyar Demokrata Fórum nem élte túl az MSZP és a Fidesz megerősödését, így olyan politikai árvákat hagytak maguk után, akik most mindkét oldalon keresik a saját identitásuknak megfelelő pártot. A liberális szavazók persze több kis párt közül is választhatnak (Együtt, Liberális Párt, Párbeszéd, Momentum Mozgalom, LMP, stb), ám a másik oldalon csak hajtások vannak a szárba szökkenés komoly reménye nélkül. Sokan vélik úgy, hogy ahol igény jelentkezik, ott rövidesen megjelenik a kínálat is, ám a Fidesz éberen figyeli a fejleményeket, és azonnal lángszóróval támad, ha komoly konkurens pártot vél valahol felfedezni. Ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ha gulyáslevest főzöl egy inkvizítorból, mindig légy éber, mert sokszor feljön a feje a kondér tetejére, és képes leenni a galuskát.”

Szegedi Kattintós

93 hozzászólás

  • Nem nem, a „nagyi is így csinálta” gulyáslevesbe nem inkvizítor kell (azt egy lámpavasra föl kell húzni), hanem marhalábszár, vagy comb.

    Teljesen nyilvánvaló, és minden normálisan gondolkodó előtt világos, hogy „a Fidesznek nevezett politikai konglomerátum már régóta nem képviseli azokat az értékeket, melyek a polgári Magyarország felépítéséhez szükségesek lennének.”

    Gémesi megmozdítaná azt a sose szavazó kábé 2 milliót? Erre most gondoltam, és nem hinném. A Fideszre undorral szavazó viszont nem lehet több (szerintem) 200-500 ezer kényszerszavazónál, ezzel sokra nem viheti az Új Kezdet. De állítólag a remény hal meg utoljára. Egyesek szokták hozzátoldani, meg a kardhal.

  • Sok MDF-es barátom volt. De kevés volt köztük az olyan, aki valóban konzervatív volt. Legtöbben pontosan a fidesz mai retorikájára vágytak, „liberálbolsizást”, „szadeszezést”, ilyesmit. Nem olyan nagyon kell nekik befogni az orrukat, hogy a fideszre szavazzanak.

    Ez persze hihetetlennek tűnik, azonban a hajdani MDF-es választópolgár nem annyira konzervatív volt, mint inkább „ELLENES”… Tudniillik komcsi és liberálisellenes, pontosabban MSZP és SZDSZ ellenes. Az a néhány, aki nem ilyen volt, hanem valamilyen ideológiai elképzelése is volt a dolgokról, néha egy-egy törpepártban jelent meg, mint az MDNP vagy a CENTRUMPÁRT… Gémesy sem számíthat több szavazóra. Ez egy döglött hal, sajnos…

  • Konzervatív, aki nem Fideszes? Nos a dolog úgy áll, hogy aki konzervatív az ab ovo nem lehet Fideszes. Orbánék nem csak, hogy nem konzervatívok, de többek között azt sem tudják, hogy mi fán terem! =))

  • Fenti állításomhoz még: Bárki akár ezen a fórumon is észreveheti, hogy még a leginkább mérsékelt konzervatívnak tekinthető fórumtársak is elsősorban komcsiellenesek és libsiellenesek, semmint hogy bármilyen egyéb konzervatív eszmét képviselnének (hogy keresztényt, azt már meg sem említem).

    A rendszerváltás óta amikor az „igazi konzervatívok” eltávolodtak a fidesztől, akkor legfeljebb 300ezres szavazótábort tudtak felmutatni.

  • Kalocsai Miklós

    2010 után Gyurcsány felismerte, hogy Orbán diktatórikus rendszere csak akkor váltható le, ha a külünböző világnézetű demokratikus erők összefognak és eggyütes erővel lépnek fel. Ennek érdekében, ezt demonstrálva néhány konzervatív, néhány liberális elkötelezettségű politikussal létre hozták a Demokratikus Koalíció nevű pártot, mely nevével is jelezte megalapítóik szándékát. Jellemző a magyar politika iránt érdeklődést mutató elitre, ahogy erre reagáltak. Baloldalon a sértődöttség, liberális oldalon a „Nehogy már Gyurcsány” attitüd erősebb volt és erősebb ma is, mint a hazájuk sorsa iránti elkötelezettségük. A jobboldalon nem mernek kibújni Orbán mögül, végre találtak egy igazi VEZÉRT. A demokratikus elkötelezettségű konzervatívoknak sincs más választásuk, mint szorgalmazni, és részt venni egy antiorbánista szövetségben. Ennek a mozgalomnak minden ellenkező híreszteléssel szemben, Gyurcsány Ferenc nem akar a vezéralakja lenni, de pártjával, és támogatóival részt kíván venni benne.

  • Nekem megvannak a pártokra vonatkozó listás választási eredmények 1990-től. Ezen jól látszik, hogy az MSZP-s szavazók egy elég nagy része 1990-ben az MDF-re szavazott. Onnan kezdve viszont – ha baloldalnak a komcsi-libsi gondolkodású (kádárhívő) vonalat tekintjük, körülbelül másfél millió rendíthetetlen szavazótáboruk van. A komcsilibsi oldallal ellentétes jobboldalnak pedig hasonló mennyiség. A többieknek általában az a véleményük, hogy nekik több járna segélyből, támogatásból, ilyesmiből, és aszerint szavaznak, hogy kitől hiszik el jobban az ilyesfajta ígéreteket. Ebből az utóbbi masszából emelkedett ki a szélsőjobb, az 1990-ben legfeljebb tízezernek tekinthető választóból 2014-re egymillióvá. És azóta csak sejthetjük, hogy ez a szám hogyan alakult. Ők úgy gondolják, hogy minden bajunkat a zsidók (globális tőke formájában), a cigányok (bűnözés és élősködés által) és a különféle MÁSOK (a faj rongálása, és nemszaporodás által) okozzák. Ehhez jönnek még az idegen bevándolrók, akik mindenre képesek…

    ELVEKRŐL általában nincs szó, legfeljebb néhány százezer olyan választó van, aki valamilyen elvekhez tartja magát.

  • Horváth György

    Mit tegyen?
    Olvassa el ezt a cikket és vonja le a következtetést!
    http://index.hu/belfold/2017/03/21/titkosszolga_orosz_fenyegetes_romagyilkossag_interju/

  • A JOBBOLDAL ÉS A KONZERVETÍVIZMUS,NEM AZONOS A FIDESSZEL!
    A Fidesz és vezetője elvtelen,korrupt,populista kreációk,amelyek a jelenlegi világpolitika ELRETTENTŐ PÉLDÁI!

  • Kedves Alma,
    szeretném,ha pontosítanád mit jelent az a szó,hogy komcsilibsi.
    A libsi úgy gondolom a liberális biboldóból(bibsi) származik. Én mindig is zsidónak tartottam és vallottam magam.1943-tól kezdtek csak biboldónak nevezni.Légyszíves magyarázd meg,hogy ez egy enyhítése a zsidózásnak vagy egy vélt még megalázni próbálóbb kifejezés.7 éves koromban első osztályban ültettek az utolsó azaz szamárpadba.Akkor a váci úti elemi iskolában,mivel egyetlen zsidó gyerek voltam,Magdoldy tanítónéni zavart hátra a „bibsi padba”.Magyarázatot csak azért kérek,mert azóta megtanultam,hogy turuliában az számít antiszemitának aki kelleténél jobban gyűlöli a zsidókat és ezért hangoztatja beteges megnyilvánulásait is.

  • Kedves gyuri10, igen.
    1990 elején az állatkert falára valakik kiírták: SZDSZ=zsidók. (Ez volt az első nyilvános antiszemita megnyilvánulás, amit életemben láttam, már majdnem 50 évesen…)
    Először a szitokszó a 90-es évek elején a „liberálbolsi” volt, amelyben a liberál is, meg a bolsi is valami zsidóféle embert jelentett, célozva arra, hogy a magyar kommunisták között sok zsidó volt, a zsidókról meg már Goebbels is azt állította, hogy az a baj velük, hogy liberálisok.. De ezt még egy darabig nem mondták ki nyíltan. Voltaképpen Csurka kezdte a nyilt zsidózást, amelyről az MDF (amelynek a tagja volt) még akkor azt mondta, hogy „írói munkásságának a része”…

    Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a libsi, a bibsi, a bolsi, a komcsi nagyjából mind zsidót (is) jelent a közbeszédben, sőt az idegenszívű is. Természetesen a sorosozás is zsidózás, meg a „nagyorrú”, a „lúdtalpas”, és az összes kombináció, így a komcsilibsi is…

    Magyar nyelvünk ezen a területen is gazdagon fejezi ki magát. Nem erősebbek ezek a kifejezések, hanem a szegény magyarember azt hiszi, hogy így nem lóg ki a lóláb. Merthogy a háború utáni 50 évben nem illett zsidózni, és sokan még mindig nem tudják levetkőzni a szemérmességüket… Bár ahogy Miviktorunk beszédeit hallgatom, ez a szemérmesség hivatalosan is múlóban van…

  • Kedves Alma,
    kenyerem javát már én is megettem.A múlt-jelen-jövő ismeretében tisztában vagyok vele,hogy az antiszemitizmus és a tüdőbaj genetikus hungarikum.Ez az egyetlen amiben teljes koncenzus van a jobb és baloldal között.A különbség csak annyi,hogy a tüdőbaj ma már gyógyítható.Egyébként a hülye zsidóqrvának a nagy mondását kifelejtetted.Magunkfajta-magukfajta.Persze gondolhatod,hogy mindezek a világrengető mondások arra késztettek,hogy gyorsabban voltam kénytelen renoválni a krenkszobámat.Zsidóéknál erre azt mondjuk,hogy”frakk of sabesz”.Lefordítva annyi mint,hogy annyira érdekel,mint a szombati frakkom.

  • Kedves Alma,
    én már a forradalom alatt is láttam kiírva az Andrássy úton,hogy Icig nem viszünk Auschwitzig.

  • Kedves gyuri10, szerintem tévedsz. Az antiszemitizmus nem genetikus hungarikum. Legalább is én életem első 50 évében csak alig találkoztam vele a magánéletben – talán a magyarok 2-3%-ánál. Csak persze a politika ki tudja domborítani ezt a tulajdonságot, és ez ma már sikk.

    Én magam személy szerint ükszülőimig bezárólag igazolhatóan nem vagyok zsidó – ezt már írtam – úgyhogy semmi akadálya sem lett volna, hogy nem zsidó ismerőseim és barátaim antiszemitizmusa bizalmasan megnyilatkozzon, de ez csak nagyon ritkán fordult elő. Igaz, én született pesti vagyok, és ez egy kivételes város ebből a szempontból.

  • gyuri10
    2017 március 21
    12:47 du.

    Na ja! 56 is megérne egy kis őszinte elemzést. De ennek most nincs itt az ideje…

  • Almási Alma
    2017 március 20
    6:24 du.

    „Természetesen” a liberálisok úgy születtek, hogy előre bemutatkoztak a szülésznőnek, és elnézést kértek anyukájuktól az okozott kellemetlenségért …

    Egy szdsz-es soha nem mondta a nemzetire, hogy náci, a katolikusra se, hogy maradi. Csakis fennkölt elvek, az ország érdeke irányította őket, soha nem a piszkos anyagi, privát érdek. Soha nem voltak komcsiELLENESEK, az mszmp utódpártját csakis a demokratikus hevületből szidták, (az kizárható, hogy a személyes érintettség miatt). Az szdsz mellett úgy kitartottak a szavazók, olyan hitelesek voltak, hogy a párt ma is él (csak viccelek).
    A szavazók jobb híján az LMP-re szavaznak, de hát az döglött ló …

  • Almási Alma
    2017 március 21
    11:17 de.

    Mennyivel könnyebb a zsidóknak! A magyarozást bezzeg sosem kellett titkolni. És még csodálkoztok, hogy sok az irigy.

  • Almási Alma
    2017 március 21
    12:52 de.

    Figyelő szokott írni az életfilozófiájáról, pl. gyereknevelés, életmód, vallásosság. Nem siránkozik annyit, mint a balosok.

  • gyuri10
    2017 március 21
    12:43 du.

    A tüdőbaj sem hungarikum. Az Osztrák-Magyar Monarchiában mindenhol voltak tüdőbajosak, pl. Galíciában vagy Boszniában is.

  • hazai lámpa,
    mégis mit jelent az,hogy „morbus hugarikus”?Vagy azt akarod mondani,hogy mindenhol éltek magyarok?

  • Almási Alma,
    56 közvetlen közeléröl többet tudnék írni személyes élményt,mint amennyiről itt bárki ismerhet.

  • Almási Alma,
    én azt tudom igazolni,hogy ük szüleimig visszamenőleg a széles rokonságomban egyetlen nem zsidó sem volt.Ennek ellenére a kinézésem,pesti születésem és hunyadi téri strici iskolai nevelkedésem miatt előttem bizony sokszor megnyilatkoztak Olaszországi menekült társaim is.Na gyere,most ne vitatkozzunk azon,hogy ki a pestibb.Lehet,hogy még most is,de 3,4 évvel ezelőtt még,ha mondtál egy utcanevet, pontosan el tudtam magyarázni,hogy hányadik kerületben van és hogyan érsz oda.Anyámtól örökölt lakásomat két évvel ezelőtt adtam el bagóért mert végre el akartam szakítani a köldök zsinóromat. Sikerült helyileg.A magyar nyelvről azonban nem mondok le,mert beleszülettem és szeretem.

  • Almási Alma (Gyuri10-nek)
    „Na ja! 56 is megérne egy kis őszinte elemzést. De ennek most nincs itt az ideje”

    Talán nem teljesen érdektelen ez a kis résztanulmány:
    http://www.rev.hu/rev2/images/content/tanulmanyok/1956/2004_standeisky.pdf

  • Kedves gyuri10!

    Ami a származásom igazolását illeti, Horthy apánknak köszönhetem, mivel a papám és mindkét nagypapám azokban az időkben iparosember volt, az iparengedélyhez ki kellett kérniük a születési anyakönyvi kivonatokat (keresztleveleket) a nagyszüleikig bezárólag. Voltaképpen innen tudom, hogy ki is vagyok valójában származásilag…

    Ami 56-ot illeti, én még csak 13 éves voltam, utcán csatangolni nem engedtek a szüleim. Tagadhatatlan, hogy volt néhány felirat, de nem túl sok, és egyéb atrocitásról nem tudok, pedig igen sok zsidó ismerősünk, barátunk volt akkoriban. Viszont az tény, hogy a zsidók megijedtek – ami nem csoda, hiszen épp csak egy évtized telt el a háború óta – és ha utána gondolok, gyakorlatiag javarészt a zsidó ismerőseim, barátaim és osztálytársaim menekültek ki az országból 56-57-ben.

    Annyi bizonyos, hogy az 1990-es történéseket figyelembe véve 56 jóhírének az a szerencséje, hogy túl rövid ideig tartott, így sem a nácizmus, sem az antiszemitizmus, sem a marakodás a forradalmárok között még nem kerülhetett felszínre…

  • 1. Évek óta mondogatom, hogy a Párt (a néhai fiatal demokraták szövetsége) nem a magyarországi baloldalnak, hanem a magyar konzervatív eszmeiség kibontakozásának ártott a legtöbbet az „egy a tábor, egy a zászló” elvének kőkemény, könyörtelen megvalósításával.
    Mellesleg: nemcsak Bokros Lajos, hanem a liberális konzervatívként ismert Csaba László is pénzügyminiszter volt Medgyesi MSZP-SZDSZ kormányában.
    Kedves Gyuri10! Almához hasonlóan én sem szembesültem 1990 előtt antiszemitizmussal Magyarországon. (56-ban gyerek voltam, dekkoltam a pincében.) Zsidó viccek persze voltak, de Khon és Grün nem öltött konkrét alakot, ugyanúgy, ahogy a székelyviccek góbéja sem. Bár az én családom is ükszülőkig igazoltan keresztény – ráadásul rómkat -, nálunk sose volt cigányozás, zsidózás. Nem is tudtam megkülönböztetni külső jegyek alapján senkit. Nem is tartottam fontosnak. Sőt, furcsálltam, hogy mi a fenének kellett bonyolult igazolásokat beszerezniük a szüleimnek a házasságkötésükhöz 1941-ben (amik alapján egyáltalán tudom, hogy a család katolikus volt).
    Igazad van abban Gyuri 10, hogy a magyar társadalom nem nézett szembe a XX.században viselt dolgaival. Gyerekkoromban tanultunk a holokausztról: de Anna Frank naplóját ismertük, akit a németek hurcoltak el. Azt tudtuk, hogy a(nekem)legszebb hazafias vers költője, Radnóti Miklós zsidósága miatt került a bori táborba, és pusztíttatott el. Látod, milyen kifejező ez a magyar nyelv? Nem elpusztították, hanem „pusztíttatott” vagyis nincs tettes, csak úgy megtörtént. Általam ismert magyarok ezrei nem antiszemiták, elítélnek mindenfajta rasszizmust. Velem együtt rémülten tapasztalták az ocsmányság felszínre törését pl. 2006-ban, amikor a „hazzaffyak” általuk zsidónak vélt ismert emberek lakcímét, telefonszámát tűzték a Kossuth téri kerítésre, mintegy céltáblául kínálva a csőcseléknek.
    DE. Amikor a Téged és a családodat ért aljas indokból elkövetett mérhetetlen szenvedés miatt minden egyes magyart elítélsz, pont ugyanannak a logikának esel áldozatul, mint az itt is magyarkodók. Sőt, akár akaratod ellenére is megakadályozod, hogy a magyar társadalom végre tényleg szembenézzen történelme e szégyenteljes fejezetével. Természetesen jogod van a véleményedhez – csak azt jelezném:biztos, hogy célravezető a gyűlölettel gyűlöletet szembeállítani?

  • talalom,
    szép,intelligens,okos és emberi hangvételed jól esik.Sajnos ezzel még nem igen találkoztam.Ha képes vagy rá,hogy végig olvasd a Belzebub által március 21 7:00 du-kor betett linkjét (én a felénél abbahagytam,mert felfordult a gyomrom) ráébredhetsz,hogy ha ezt a forradalom alatt mondtad volna előbb lincseltek volna meg”rohadt kommunista zsidóként vagy zsidó bérencként”mint amilyen gyorsan tudtad volna(nadrág letolással) igazolni,hogy nem vagy zsidó.Az olyan mentalitású magyar,mint Te vagy,nagyon kevés élhette túl az 56-os pogromokat.Hacsak nem fogta be a száját.44-ben engem is az mentett meg,hogy gyerek voltam.Nem mintha a zsidóknak a gyerekkor bármiféle menlevelet adott volna,mert azért a meggyilkolt 600.000-ből 150.000 gyerek volt.De azért az biztos,hogy engem nem vihettek volna a vágóhídra, mint Apámat és a családom nagy részét.Igaz,nem éltem volna túl,de néhány csatornapatkányt magammal vittem volna. Tudod ezt nem lehet az iskolában tanulni.Én is ártatlan gyereknek születtem,de a zsidó sors más tanulságokat adott.A gyűlölettel kapcsolatos kérdésed nagyon is helyén való,de nekem nem mond semmit,mert akik nagy szeretettel a magyarságuk bizonygatására féltéglával verik a mellüket legfeljebb fehér karszalagot kapnak,mint Radnóti is.A hazához hű mindig lojális zsidókra soha nem vonatkozott a keresztényi szeretet,viszont a megbocsátást,valami furcsa oknál fogva nekünk prédikálják.A vérbaj,tüdőbaj és az antiszemitizmus genetikusan öröklődnek. Aki nem örökölte nem biztos,hogy sikerül megfertőzni.

  • Kedves találom, a fenti szöveggel csak egyet lehet érteni!

  • talalom,
    volt egy Szenes Anikó(Hanna Szenes)is akit a Margit kőrúti fegyházban végeztek ki a nyilas brigantik.Anna Franckról könnyebb beszélni,mert az a nácik által megszállt Hollandiában történt. Nem nyomja a magyar történelmet.

  • Jaj,Gyuri 10! Miközben köszönöm elismerésedet, nem veszed észre, hogy a „vérbaj,tüdőbaj és az antiszemitizmus genetikusan öröklődnek” című megjegyzésed azonos tőről fakad, mint a hungaristák „a baloldal genetikusan ráront nemzetére” című hablatya? A vérbaj és a tüdőbaj sem öröklődik genetikusan, legfeljebb az arra való hajlam, érzékenység. De az is megtörténhet, hogy az ilyen kórokozókkal fertőzött szülő már a méhen belül fejlődő magzatot is megfertőzi, tehát a kisded vérbajosan, tüdőbajosan születik. De antiszemitának semmiképp.
    Ahhoz Ti is kelletek, a Ti kérlelhetetlen „genetikázásotok”. Nem, nem kérem, hogy megbocsássatok az ellenetek elkövetettekért. Nemcsak azért, mert sem én, sem a családom nem vett részt az embertelenség tobzódásában. Hanem azért sem, mert a gyalázat nemcsak a zsidóság ellen való volt, hanem az emberség ellen.
    És bizony, hibásak vagytok Ti is. Miért 53 év elteltével kellett megtudnom, hogy a legjobb, gyermekkori barátnőm édesanyja zsidó volt? Amikor rákérdeztem, hogy dehát Anyukád az Újköztemetőben nyugszik, nem a Kozma utcában? A válasz ez volt: Persze, mert kikeresztelkedett, még a harmincas években, és élete végéig titkolta. Megkönnyítette a titkolózást, hogy a férje viszont református keresztény volt, így a gyermekei is erre a hitre lettek keresztelve. Miért nem tudhattam, már gyerekkoromban, hogy a barátnőm apukája a vidéki zsidóság kitelepítésekor menekítette a családját a viszonylagos biztonságot nyújtó Pestre? Az állítólagos zsidó-komcsik uralkodása, a hatvanas évek idején?
    De van más is. Az egyik sógorom zsidó volt. Mivel a szüleim sem voltak nagy templomjárók, nem tűnt föl, hogy nincs templomi esküvő, csak polgári házasságkötés. Csak az lett egy idő múlva érthetetlen, hogy az abban a korban szigorúan három évente járó „nyugati” útlevelet Sanyi minden évben megkapta: legalábbis az évi, Bécsben tartott egykori buchenwaldi táborlakók találkozására. Sanyi velünk ülte a karácsonyi, meg húsvéti ünnepeket, szorgosan járt rokonokat locsolni: de soha nem beszélt arról, hogy nagyváradi zsidó létére hogyan került a fővárosba, miután édesapját nyom nélkül elemésztette az akkori hatalom. Sőt, amikor – már 1989 után – egyszer rákérdeztem, hogyan is volt Nagyváradon, meg Buchenwaldban, nekem ugrott: Mindenről ti, piszkos kommunisták tehettek! Ami legalábbis érdekes érv, annak ismeretében, hogy akkoriban is éppen a zsidókomcsik, vagyis a libsibolsik voltak minden baj okozói.
    Tényleg, kedves Gyuri 10! Hogy is van ez?

  • talalom 7:38, egy-két gondolatot hozzátennék a problémához.
    A Kádár rendszerben a rasszizmus fogalma fel sem tudott merülni, hisz akkoriban a magyarságot nem mérgezhették meg a liberálisok a pozitív diszkrimináció nevű „taposóaknáival”.
    Mindenki egyformán dolgozott, küzdött, nyaralt vagy tanult származásától függetlenül. A piacgazdaságot nagy hirtelen ránk zúdítók megszabadították a magyarok társadalmát a vagyonától és még közölték is vele: mivel a cigányság a legnagyobb vesztese a történteknek, ezért nem a nyerteseknek, hanem a még éhbérért is három műszakban robotolóknak kell őket eltartani. És ha a cigánycsalád egy hét alatt elverte a segélyt, akkor a liberális média napi szinten keltette a lelkiismeret furdalást a dolgozókban, hogy szegények éheznek, meg a megélhetés miatt bűnöznek.
    ……
    Ez a hergelő liberális média – élükön érinthetetlenségükkel visszaélő zsidó véleményvezérekkel – odáig aljasult, hogy 2006-ban vette magának a bátorságot a Magyar Nemzeti Televízióban, hogy a több-tízezres tömeg pár pontos megoldási javaslatait nem volt hajlandó közölni a magyargyűlölő Kert Attila hírigazgató. Erre volt válasz – a liberális médiát kézben tartók álarcát lerántva – a nevek és címek közzététele.
    ……..
    „…hogy a magyar társadalom nem nézett szembe a XX.században viselt dolgaival” mantra rendkívül unalmas. Az én korosztályom, a gyermekeim korosztálya és a már iskolába járó unokáim se fognak ezredszerre sem bocsánatot kérni olyanért, amit el sem követhettek. A magyar kormányok megtették ezt már számtalanszor.
    És láthatjuk – számomra teljesen érthetően – Gyuri bácsit ez úgysem hatja meg, világlátása rólunk már kialakult. Lehet itt gyakoribb holokauszt-év, még több holokauszt-nap, temető vagy zsinagóga felújítás, Élet menete, meg össznemzeti hanuka-nap, ezek nem segítenek.
    …….
    Egyedül az egymást kölcsönösen elismerő és tiszteletben tartó, a közös gondjainkat tabuk nélkül kibeszélő társadalmi diskurzus segíthet.
    Gyuri bácsi pedig maradjon csak olyan, amilyennek megismertük, engem az őszinteségével mindig megtisztelt és remélem kiérdemlem ezt a továbbiakban is.

  • És még álszent is vagy…

  • Tudod, Charlie akár mosolyogni való is lehetne, ahogy kevered a fogalmakat csakhogy valamiképpen a szabadelvűekre húzhasd a vizeslepedőt. Csakhogy túl sokan szenvedtek fogalomzavarban, és ez már nem vicces. Sajnos a mai Magyarországon reális veszély, hogy bármikor inzultálhatnak az utcán, mint zsidót, és én még a gatyám(bugyim) letolásával sem bizonyíthatnék semmit, tekintve, hogy nőnek születtem.
    Kevered pl. a „szembenézés” meg a „bocsánatkérés” fogalmát. A megbocsátás azt jelenti: ok, felejtsük el, nem történt semmi. A szembenézés viszont azt: hogyan történhetett mindez meg úgy, hogy szinte észre sem vettem? Mit kellett volna/kellene másként tennem, hogy ez még egyszer ne következhessen be? Erre még a négyosztályos takarítónő édesanyám tanított, amikor valami gyerekcsíny miatt bocsánatát kértem: Édes lányom (csak feddő célzattal voltunk „édeslányom”, egyébként kislányomnak szólított), előbb kellett volna gondolkodnod, hogy mi lehet a következmény.
    Ami meg a 2006-os eseményeket illeti: semmiféle petícióra nem emlékszem, pedig a Hír tévé szinte folyamatos helyszíni közvetítését néztem. Az meg akkoriban nem éppen kormánybarátságáról volt híres. Ha lett volna petíció, nyilván teret adtak volna annak. De nem volt, csak artikulálatlan üvöltözés, gyújtogatás, rombolás. Ha birtokában vagy ennek a „petíciónak”, hálás lennék, ha megismertetnél a tartalmával. Hacsak nem kevered ezt is az 50 évvel korábbi eseményekkel, amikor egy valós, létező, sokak által támogatott követeléslistát nem hozott nyilvánosságra az akkori hatalom. Igaz, nem Kert Attilának hívták, és nem is a tévé volt(még nem létezett Magyarországon akkor),hanem a rádió. Tudom, sokan szeretnétek a 2006-os eseményeket az 1956 októberében történtekkel párba állítani, csakhogy ó fájdalom, még sokan élünk szemtanúk. És ha már a kerítésre akasztott listák. Ugyan mondd már meg a tévében sose dolgozott – általam egyébként kevéssé kedvelt, bár más okból – Bolgár Györgynek mi a bánatos franc bűne volt az állítólagos petíció felolvasásának megakadályozásában? Hogy a többi, zömmel művész, újságíró kiakasztását ne is említsem.

  • gyuri10
    2017 március 21
    6:04 du.

    Spanyolnáthában meg csak a spanyolok haltak meg, ugye … ?

  • talalom
    2017 március 22
    1:07 du.

    Másutt leírtam, Sztálin haláláig tabutéma volt a vészkorszak a szocialista táborban, de utána sem volt ennyire központi téma, mint manapság. A Párt irányelve az volt, hogy a horthysták követték el, nem Mari néni meg Józsi bácsi. Ami tulképp. igaz, csak épp az őszinte szembenézés maradt ki ebből a megközelítésből. Ez egy diktatúrában kicsit nehezen is ment volna.

    A kommunista zsidók nem gondolták fontosnak a vallást, pl. Aczél György. De a lánya szerint ebben félelem is volt, nehogy újra megtörténjen az elhurcolás (Aczél történetek).

    Szerintem nagyon rossz megközelítés az is, amit a rendszerváltó liberálisok képviselnek. Eltartott kisujjal jajgatni, hogy hát istenem, ebben a demokráciában hogy történhet ilyen, juj, hogy zsidóznak? Mondanám az ilyen doktriner szdsz-esnek, hogy b+ akkor kellett volna jajgatnod, mikor a demokráciát követelted, mert elvileg tudnod kellett volna, hogy a szólásszabadság ezzel (is) jár!
    Ráadásul jajgatni könnyebb, mint tenni valamit ellene. A fidesz többet tett ezügyben, mint bármelyik más Kerekasztalos párt, pl. az egyébként kérdéses emlékművekkel társadalmi vitát indítottak el (párbeszédnek nem mondanám).

  • talalom
    2017 március 22
    5:46 du.

    Én régebben megkérdeztem Gézát, mikor éppen ellenem habzott, hogy te mit tettél a nem zsidó fiatalság felvilágosítása érdekében? Eljársz általános iskolákba meghívásra, hogy mesélj a szüleidről? Van emlékhely, ahova meghívod a középiskolás csoportokat stb.? Németországban létező oktatási módszerekről beszélek! (Zárójelben: múltkor a Fák jú, tanárúr! c. filmben megkérdezi a német diák a tanulmányi kiránduláson: Jaj, ugye nem lágerbe megyünk? …)

    Géza a kérdést se nagyon értette, ugye kádár kori beidegződések …

  • Kedves talalom,
    megvallom,hogy egyáltalán nem lepődtem meg azon amit a kikeresztelkedett és egyéb zsidókról írsz.Miránk zsidókra is vonatkozik Heltai Jenő örökbecsű mondása,hogy:”kis nép vagyunk egy csőcselékünk van”.Az én Apám ha 1944-ben,a munkaszolgálatban kitért volna,a lehetősége megvolt rá,nem került volna bele az eichmann féle halál marsba mautchausen felé és út közben egy trieben nevű kisváros országútján a gyalogmenetben és az éhezéstől nem halt volna bele a végkimerülésbe és biztonság kedvéért még az SS is fejbe lőtte.Azt mondta halála előtt az öccsének,akivel együtt menetelt,hogy ha a zsidók Istene nem ment meg a keresztények Istene még a fehér karszalagosokat sem tudja megmenteni. Kedves talalom,
    akkor most úgy gondolod,hogy Apám okozta a saját halálát? Más…Azért írtam Neked a vérbajos és tüdőbajos példát,mert az antiszemitizmus ezekhez hasonló fertőző betegség.Az utóbbi a mai tudomány világa ellenére is gyógyíthatatlan és fertőző.Csak azért nem írtam,hogy hungarikum,mert vannak nagyszerű Magyar EMBEREK, akiket tisztelek és csak szeretettel tudok rájuk gondolni.Ha Ők nem mentettek volna meg,most én sem levelezhetnék Veled.Soha nem szeretném őket még árnyalt bántásban sem részesíteni.Itt és most arra kérlek engedd meg,hogy ne fejtsem ki részletesen a véleményemet mindenről és mindenkikről,akkor sem ha kis népemhez tartoznak.

  • hazai lámpa,
    a tripperbe pedig csak a franciák. Sajnos a bitófán nem csak szálasiék. Az egyetlen vigaszom,hogy a 7.62 és a 9 mm már nem kizárólagos tulajdonotok.

  • Tüske Zsófia

    ” Egy szdsz-es soha nem mondta a nemzetire, hogy náci, a katolikusra se, hogy maradi. Csakis fennkölt elvek, az ország érdeke irányította őket, soha nem a piszkos anyagi, privát érdek. Soha nem voltak komcsiELLENESEK, az mszmp utódpártját csakis a demokratikus hevületből szidták, (az kizárható, hogy a személyes érintettség miatt). ”
    lámpa, megfeledkezni látszol arról a köztudott tényről, hogy a Kádár-rendszerben az ellenállás szinte kizárólag a későbbi szdsz tagjaihoz köthető, kezdve a Charta 77 1979-es magyar aláíróin (bár itt akad egy-két olyan is, aki később az mdf-hez csatlakozott) folytatva az 1979-ben alakult SZETÁ-n, majd a nyolcvanas években a nemzeti ünnepeken a kádári hatalom ellen aktívan fellépő, szamizdatot nyomtató, a lengyel Szolidaritással együttműködő szabad kezdeményezéseken. Nyilván kifejezetten anyagi érdekből tették azt, amit, veszítették el az állásaikat, és tették ki magukat a civilruhás nyomozók vegzatúrájának.Ebben az időben a ma magukat jobboldalinak vallók vagy az állampártban csücsültek és üldözték az előbbieket, vagy szépen meglapulva kivárták a veszélytelenebb időket, mint az Aczél-kedvenc Csurka. A charlie-féle jobbikosok meg lapultak és kussoltak, mint ama emésztési végtermék a fűben és csak később faragtak maguknak köztörvényes elítélés miatt politikai érdemeket, mint Lovas István. Gondolom, te ezekben az időkben boldogan koptattad az iskolapadot és csak anyukád elbeszéléséből tudtad, hogy a diktatúrában még annak sem muszáj ellenállni, hogy a komcsik névadóünnepeken elvárják a részvételt.
    És ez részemről a jóindulatú feltételezés, ahelyett, hogy azt mondanám, pofátlanul hazudsz, hogy kisajátíthasd a nyolcvanas évek ellenállóinak az érdemeit (természetesen Horthy és rendszerének hófehérré sikálásával egyetemben) Igazán ettől fordul fel az ember gyomra – ahogy attól, amit a buzgó MSZMP-tag Kónya Imre mondott: egyszer köpönyeget fordítani lehet. Azon meg már csodálkozni sem lehet, hogy nemcsak az szdsz tagok tettei felett hunysz szemet rendkívül nagyvonalúan, hanem arról is, hogy a ma a Horthy korszakot buzgón restauráló fidesz hogyan fordított hátat saját liberális múltjának és nyomult be az antalli politika bukása után az mdf megüresedett térfelére.

  • talalom 5:46, „… hogyan történhetett mindez meg úgy, hogy szinte észre sem vettem?”
    – Nem éltem akkor sem én, sem a gyerekeim, se az unokáim, nincs mit észrevennünk.
    ……
    „Mit kellett volna/kellene másként tennem, hogy ez még egyszer ne következhessen be?” Ezen dolgozunk gőzerővel, az eredmények nagyszerűek, az általad vizionált „zsidóinzultálás” csak a fejedben létezik. A valóság az, hogy sehol a világon ilyen békében nem élhetnek a zsidók, mint minálunk. Rájöttek, hogy ha harmóniában élnek a magyarsággal, az mindkét félnek kifizetődő, egymás szurkálása pedig csak a „késárusok” örömét okozza.
    …….
    Hogy 2006-ról szelektív a memóriád, azt nem csodálom, de hogy annyi merészség sincs benned, hogy utána nézz, ha már tájékozatlan vagy, azt sajnálom. Hogy akarsz akkor így bármit vitatni?
    Az izraeli IN-KAL Security magáncég által védett, Kert Attila által „hírfomált” „Magyar” Televízió megtagadta a magyar tüntetők által megfogalmazott petíció ismertetését az ország népével- lásd Wikipédia.
    ………..
    A petíció pontos szövege:
    Mi Kossuth téri tüntetők, mint a Magyar Köztársaság polgárai saját akaratunkból vagyunk itt, semmilyen párt, vagy szervezet nem kért erre minket. Ittlétünknek egyetlen oka van, hogy az ország-világ előtt bebizonyosodott, a legutóbbi országgyűlési választások győztes pártjai és annak miniszterelnökjelöltje tudatosan, előre megfontolt szándékkal, aljas hatalmi érdekből eltitkolt közérdekű adatokat, ezzel megtévesztette a választó polgárokat. Egyszóval, csalással került hatalomra. Egy magára adó, a demokrácia értékeit féltő és védő állampolgárnak kötelessége fellépni a csalás formájában megvalósított politikai erőszak ellen, amire Alaptörvényünk második paragrafusa, harmadik bekezdése fel is jogosít minket, amely kimondja: „A társadalom egyetlen szervezetének, egyetlen állami szervnek, vagy állampolgárának a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére, vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult, és egyben köteles fellépni”. A petíció így folytatódik: „Mi csak ezen jogainkat gyakoroljuk! Ezért felszólítjuk Gyurcsány Ferencet, hogy mondjon le miniszterelnöki tisztségéről! Felháborítónak tartjuk, azt a politikai sandaságot részéről, amellyel megpróbálja útszéli stílusban előadott „beismerő vallomását” pozitív tettként beállítani, és a közös felelősség mögé bújva elbagatelizálni előző és mostani kormánya felelősségét. Elfogadhatatlan számunkra, hogy látszat személycserével – a konstruktív bizalmatlansági intézmény eszközével – hatalmon maradjanak azok a pártok és képviselői, akik személyes haszonszerzés, vagy nemtörődömség okán részesei és haszonélvező annak a csaláspolitikának, amely révén hatalomra kerültek. A petíció aláírói felkérik a köztársasági elnököt, amennyiben Gyurcsány Ferenc mégsem mondana le, úgy éljen jogkörével, oszlassa fel a Parlamentet, és írjon ki új választásokat. Továbbá felkérik a nemzeti, keresztény politikai erőket, különösen a parlamenti képviselettel rendelkező pártokat, hogy minden törvényes parlamentáris és politikai eszközt vegyenek igénybe a csalással hatalomra került kormány megbuktatására. Közfelkiáltással elfogadva, Budapest, Kossuth tér, 2006. szeptember 18.

  • gyuri10
    2017 március 22
    6:54 du.

    A Horthy-korban politikai antiszemitizmus volt, ami a zsidók gazdasági helyzetére vezethető vissza, de éltek még régi vallási előítéletek is.

    Az áttérés akkor volt menekülés, ha bizonyos időpont előtt történt, ezt a zsidótörvények jelölték meg. Aki a zsidótörvények hatálya alatt esett, az utána hiába tért meg, lsd. Radnóti.

  • gyuri10
    2017 március 22
    7:02 du.

    A franc, vagyis francia betegség a szifilisz volt. Azért kapta ezt a nevet, mert elsőként francia katonákon figyelték meg orvosilag.

    A többit szerencsére nem értem, mert nem ismerős a régi pesti szleng, de biztos valami sértőt mondtál …

  • hazai lámpa,
    szálasiék bitófa betegségét kifelejtetted megválaszolni.A többinek pedig nincs köze sem a régi sem a mai pesti szlenghez. A 7.62-es a puska golyó,a 9 mm-es a pisztoly golyó átmérője.Nem kifejezetten rád írtam sértőnek,mert bizonyítékod,hogy nem tartoztál a használók közé,hogy meg sem értetted.Ha az általánosításomat sértőnek találod Magadra az kizárólag a véletlen műve.Előlegezve is elnézést kérek.

  • gyuri10
    2017 március 23
    8:58 de.

    Mi az a bitófa betegség?

  • charlie,
    az őszinteségünkkel sem a te részedről sem az enyémről soha nem volt gond.Tudjuk egymásról,hogy hova tartozunk és igyekszünk, nem arrogánsan belegázolni egymásba.Annál is inkább,mert értelme sem lenne.Ma már,hála a Teremtőnek nem vagyok része a te világodnak, te pedig maximum megértheted az enyémet.A 3000 km távolság nem kell,hogy egymás lelegyintését(csak személy szerint értendő) generálja.Úgy gondolom,hogy ebben teljes kettőnk között az egyetértés.

  • Tüske Zsófia
    2017 március 23
    4:39 de.

    „az ellenállás szinte kizárólag a későbbi szdsz tagjaihoz köthető,”
    És akkor hova sz.rjak, már bocsánat? Mennyiben ad ez felmentést az elcseszett rendszerváltásra, hogy Demszky a kis nyomdagéppel szaladgált, mint a mérgezett egér? Most már örök életre nem lehet őket kritizálni, mert hozzájárultak a kommunizmus bukásához? Ők az új szent tehén?
    Aki tisztességes ember volt ezek közül, az a demokráciában is szegény maradt, mert nem azért váltott rendszert, hogy dagadtra lopja magát! A többi meg építette a 4-es metrót …

    „Ebben az időben a ma magukat jobboldalinak vallók vagy az állampártban csücsültek és üldözték az előbbieket,”
    Esetleg kis falvakban szervezték a népfőiskolát, mint Lezsák. Vagy könyvtárban porosodtak, mint Antall.

    „anyukád elbeszéléséből tudtad, hogy a diktatúrában még annak sem muszáj ellenállni, hogy a komcsik névadóünnepeken elvárják a részvételt.”
    A családomról meg lepattanhatsz, mert ezzel csak magadat járatod le! Ez a legbutább relativizálás, amit leírsz. B+ ennyi erővel mondhatnád, hogy minek mentek az emberek a Gulagra, mért nem álltak ellen, ilyen hülyék megérdemlik?

    „kisajátíthasd a nyolcvanas évek ellenállóinak az érdemeit”
    Nem ittam meg a kakaót az oviban, mert „ezektől” még a tejet se fogadom el? Direkt nem ültem a hintába a „büdös komcsik” játszóterén? Leköptem a kék nyakkendőt, mikor senki se látta?

    Jóasszony, én arról szoktam írni, hogy milyen sérelmek érték a gyerekéletemet, amik a szocialista rendszerből fakadtak, pl. embertelen kórházi szabályok, gyerekellenes pedagógia. Ezt nem te fogod eldönteni, hogy jogos-e másnak a sérelme, mert te úgyis csak elbagatellizálod, mindenre ráfogod, hogy az nem is komoly, ami a szocializmusban történt! Bezzeg ha a Horthy-korban valakinek letört a körme, akkor már mindenki büdös náci, aki abban a korban nem volt minimum illegális kommunista vagy üldözött zsidó.

  • talalom
    2017 március 22
    5:46 du.

    „A szembenézés viszont azt: hogyan történhetett mindez meg úgy, hogy szinte észre sem vettem? Mit kellett volna/kellene másként tennem, hogy ez még egyszer ne következhessen be?”

    Mondjuk ebben igaza van csárlinak, hogy aki nem is élt abban a korban, annak semmi ráhatása nincs ARRA az eseményre, ami már megtörtént. A másik eset lehetséges, amit te is írsz, hogy arra van eszköze a későbbi generációnak, hogy még egyszer ne következzen be.
    Ezügyben szerintem a ballib kormányok semmit nem tettek, feltételezem nem direkt, hanem hozzánemértésből. A konzervatívok közül az MDF kormány szintén béna kacsa volt, de az első fidesz kormány már megalapította a Terror házát, ha jól emlékszem.

    Arról én nem tudok, hogy idehaza veszélyben lehetnek a zsidók az utcán, de ettől még hallhattál ilyet. Az Orbán-rendszert sokan utálják közülük, ez tény. De az is tény, hogy Heisler András nyílt levélben tiltakozott, mikor Ronald Lauder olyan negatívan nyilatkozott a magyar kormányról.

  • hazai lámpa,
    két mondatban két hibát követtél el.Az egyik az,hogy a zsidóság nem feltétlen pogányságot vagy bűnözést jelent,tehát megtérni nincs miből és nincs honnan.A másik és sokkal nagyobb hiba tudatlanságból fakad,tehát megbocsájtható.A zsidó nem vallás, hanem nép,amibe ha beleszülettél el lehet hagyni,menekülni lehet belőle,elárulni,letagadni is lehet(lásd: morvai hisztina és többen mások). Áttérés muzulmán,katolikus,buddhista vagy bármely más formátumra nem lehet,mert egy népet elhagyni nem lehet és ha úgy is gondolja bárki,hogy megteheti a mi törvényeink szerint ÉRVÉNYTELEN.Ugyan ez vonatkozik a magyarságra is,mert magyarnak lenni nem egy vallást jelent csak nálunk szigorúbban veszik ezt a törvényt.

  • hazai lámpa,
    hogy Heisler András hogyan nyilatkozott, azt gondolom teljesen hanyagolható.Hallottunk más renegát zsidókról sőt kápókról is. A kényszer és a félelem(manapság rettegésnek nevezik)nagy úr. Sokszor még árulásba is torkollik.

  • charlie
    2017 március 23
    5:19 de.

    Nem tudom, mit lovagoltok még mindig ezen a petíción? Orbán megmondta, hogy 2006-ban nem is igazán akart nyerni, és igaza is volt, mert pont bekapta volna a gazdasági világválságot.

  • talalom
    2017 március 22
    5:46 du.

    „A megbocsátás azt jelenti: ok, felejtsük el, nem történt semmi.”

    Te most az elkövető (leszármazottja) által megfogalmazott bocsánatkérésről vagy az áldozat (leszármazottja) által kimondott megbocsátásról beszélsz, ha szabad kérdeznem? Mert a kettő nem ugyanaz.

    Hozzátenném, hogy a „bocsánatkérés” ez esetben azt jelenti, hogy 1. elismeri a nem zsidó közösség a bűn tényét, lsd. pl. Willie Brandt vagy a római pápa.
    2. Kifejezi, hogy másképp tett volna, mint apái, aztán ezt vagy elhiszik a zsidók vagy nem (gyuri), de azért ragaszkodnak hozzá valamiféle skizofrén módon!

    A 2. ponttal az a gond, hogy pl. a keresztény vallással ütközik, hiszen az ember csak arra tehet ígéretet, hogy saját maga mit nem követ el. De a józan észnek is ellentmond, valahol Popper Péter írt erről. Ezért lett szinte bohózatba menő az utóbbi évtizedekben a bocsánatkérési mozgalom.

  • gyuri10
    2017 március 23
    9:53 de.

    Sajnos pont ezért nem vették a hatóságok komolyan a megtérést, mert hát az lehet színlelt is elméletileg. Szerencsére nem mindenki gondolkozik olyan fanatikusan, mint te, de hát ez nincs kívülről ráírva a zsidókra, hogy ki szektás, ki normális, pedig ez a vészkorszakban életmentő lett volna.

    Az öngyilkos bálnákat is igyekszik megvédeni az ember. A zsidómentők se nézték, ki a normális, ki az elvakult. A nácikon kívül titeket saját magatoktól kell megvédeni! Na nem az ilyen reménytelen esetekre gondolok, mert te még a Titanicra is visszamásznál, hanem az ártatlanokra!

  • gyuri10
    2017 március 23
    9:53 de.

    Aki betér a zsidóságba, az gyüttment marad örökké?

  • gyuri10
    2017 március 23
    9:53 de.

    Azért az elég érdekes, hogy te akarod megmondani, hogy ki a magyar?

  • hazai lámpa,
    először is,mint már írtam a zsidóság nem a kislétszámú osztályt jelenti,ahova bejelentkeznek vagy kitérnek.Életet nem mentett a kitérteknek, a fehér karszalagos musszosokat még keményebben kínozták és vadászták le a keret-vitézek.Tudták,hogy az a gyenge pont,ahonnan még ellenállástól sem kell tartani.Ha utána tudnál nézni megtudhatnád,hogy csak a sárga karszalagos keménytökűek lettek partizánok és még csak nem is kényszerből.A német országba vezényelt angol-zsidó brigádból,akik bosszúból irtották a nácikat és csicskásaikat nem volt kikeresztelkedett, de áruló sem.
    Azt hogy ki a magyar nem én mondom meg.Azt majd megmondják a kunok,jászok,gepidák,dákok,kabarok,avarok,kelták,kazárok, tatárok, mongolok,szászok,hajdúk,svábok,hunok és még a Jancsi bácsi tudja kik.A zsidó népbe betérők viszont nem hódítási alapon, hanem komoly tanulások és vizsgák alapján nem jöttmentekként lesznek befogadva és nem is lesznek kirekesztve.Ez egyike a leghomogénebb népeknek.A kirekesztő népeknél ezért is vagyunk az egyetlen állandó célpont.
    Fanatikus?Lehet!Majd mondj egy okot miért legyek simogatni való nyuszika,akit majd később akarnak ebédre vagy vacsorára feltálalni.Másik kérdésem:Te milyen lennél miután a családodat és népednek 50%-át kiirtották.Nem várom el a választ,csak ha képes vagy őszintén leírni gondolataidat.Akár pozitív akár negatív érzelmek vezetnek.Azt is írod,hogy minket magunktól kell,hogy megvédjetek.Igen!Ezt a védelmet élveztük az árpádházi királyok kihalása óta részetekről az egész magyar történelem folyamán.Remélem,hogy a továbbiakban megkíméltek minket ettől a védelemtől.Nem lesz szükségünk magyar sützpassra. Még egy reményem,hogy ti is meg tudjátok védeni magatokat az iszlám inváziótól és visszaszerzitek az Andrássy úti balett intézetet és az eddig arab kézre került gyönyörű palotákat is.

  • gyuri10
    2017 március 23
    1:48 du.

    Aki 1938 előtt kitért, azokat nem vitték el, ha jól tudom, főleg ha nem zsidó volt a házastársuk.

    Ha mindenki olyan szigorú lenne, mint ti, akkor ma nem lenne amerikai nép meg kanadai! A magyar is ilyen, hogy sok bevándorló ezt vallotta egy idő után második nemzetiségének vagy az egyetlen identitásának. És a legtöbb más etnikumú nem hódítási szándékkal érkezett ide, hanem népvándorlás vagy bevándorlás során.
    Egyébként a svábok részben megőrizték a különállásukat, ez is oka lehetett a kitelepítésüknek.

    Eléggé megdöbbentő, hogy létezik ilyen gondolkodás, hogy nemzetiséget nem válthat az ember. A nemzetet, nemzetséget úgy kell elképzelni, mint egy nagy családot, ahogy Arany János is leírja a Száll az énekben. Ha sok a testvér, akkor természetes, hogy egy idő után elválnak az útjaik.
    Hozzáteszem, hogy Jézus mindvégig kihangsúlyozta, hogy ő a zsidókhoz jött direkt, de azért szóba állt a távoli rokonokkal is, akiket lenéztek az atyafiak.

    Arról, hogy az etnikai homogenitás jó-e, most nem nyitnék vitát.
    A hitleri népirtásról elmondható, hogy abba a csoportba tartozik, ahol nincs racionális indoka az elkövető népnek, talán ilyen a történelemben nincs is túl sok. Épp ezért nehéz ezt megelőzni.
    De azért az álmoskönyvek szerint nem jelent jót, ha skizofrén a bevándorló, és azt hangoztatja, hogy ő beilleszkedett, miközben nem. Vagy egyes tagjai ezt mondják, mások meg amazt.

  • hazai lámpa
    2017 március 23
    2:41 du.

    Még annyit, hogy én soha nem éltem másutt, és a családomról dédszülőkig visszamenőleg tudom, hogy magyarok. Hogy előtte mi volt, azt nem tudhatom, de három-négy nemzedék a meghatározó az identitás szempontjából, ezt az evangélium is mondja!

    Ezzel nem azt akarom mondani, hogy kötelező az ükunoka gyerekének változtatni, csak azt mondom, hogy ilyen is lehetséges. A történelemben is vannak ilyen ciklusok, évszázadokig semmi, aztán történik egy nagy népmozgás. Pl. éghajlat változás miatt, mint a hunok idejében, vagy társadalmi problémákból, mint az első világháborúban.

  • hazai lámpa,
    magyarnak lenni tudom,hogy mindig büszkeség volt.Azt majd a jövő héten kezdem tanulmányozni,hogy mire.

  • Hazai lámpa:
    „Aki 1938 előtt kitért, azokat nem vitték el, ha jól tudom, főleg ha nem zsidó volt a házastársuk.”

    Az 1919.augusztus 1. előtti megkeresztelkedéseket fogadták el, de volt még néhány megkötés.

    Hazai lámpa:
    „Egyébként a svábok részben megőrizték a különállásukat, ez is oka lehetett a kitelepítésüknek.”

    No meg – egyéb okok mellett – a kirablásuk lehetősége. (Bár a hátrahagyott ingatlanjaik, állataik nagy részét végülis ténylegesen a Bukovínából a Délvidékre telepített, majd onnét elűzött székelyek, és a Csehszlovákiából kiűzött magyarok kapták meg.)

    http://www.rev.hu/hu/node/141

    http://hdke.hu/files/csatolmanyok/05_UngvariKrisztian_Kitelepites.pdf

    Hazai lámpa:
    „A nemzetet, nemzetséget úgy kell elképzelni, mint egy nagy családot”

    Egy frászt. Ostobaság.

    „A hitleri népirtásról elmondható, hogy abba a csoportba tartozik, ahol nincs racionális indoka az elkövető népnek,”

    Bármiről bármi elmondható, legföljebb nem igaz; éppúgy nem igaz, mint a fenti kijelentés.
    Vö. pl.: Götz : „Hitler népállama – rablás, faji háború és nemzeti szocializmus”, iletve Aly téziseinek vitatását
    http://www.forschung-frankfurt.uni-frankfurt.de/36050422/52-55-aly.pdf

    Hazai lámpa:
    „De azért az álmoskönyvek szerint nem jelent jót, ha skizofrén a bevándorló, és azt hangoztatja, hogy ő beilleszkedett, miközben nem. Vagy egyes tagjai ezt mondják, mások meg amazt.”

    Az álmoskönyvek szerint nem jelent jót, ha az ún „befogadó nemzet” túl sok tagja hangoztatja, hogy „aki nem lp egyszerre, nem kap rétest estére.”

  • Orsós Elemér

    gyuri10
    2017 március 23
    1:48 du.
    „Azt hogy ki a magyar nem én mondom meg.Azt majd megmondják a kunok,jászok,gepidák,dákok,kabarok,avarok,kelták,kazárok, tatárok, mongolok,szászok,hajdúk,svábok,hunok és még a Jancsi bácsi tudja kik.A zsidó népbe betérők viszont nem hódítási alapon, hanem komoly tanulások és vizsgák alapján nem jöttmentekként lesznek befogadva és nem is lesznek kirekesztve.Ez egyike a leghomogénebb népeknek.A kirekesztő népeknél ezért is vagyunk az egyetlen állandó célpont.”

    Sajnos a fennti hivatkozásod egy hatalmas paradoxon, ugyanis fajilag Ti is majdnem olyan heterogének vagytok mint mi, csak vallási kritériumok alapján vagytok zsidók, ami valójában nem faji hanem vallási alapon való kirekesztés, ezért lehet akár egy etiopiai negroid vagy akár egy kínai is zsidó, de kizárólag csak ha zsidó a vallása! Ezért lehet a szigorú államvallási kritérium miatt Izrael heterogén faju népként homogén zsidó állam, de csak vallásilag! Ami meg a kirekesztés illeti, ha csak az alijára koncentrálunk, akkor ne is firtassuk ki a nagyobb kirekesztő!

  • Charlie

    Írod, hogy „nem éltem akkor sem én, sem a gyerekeim” nincs mit számonkérni rajtunk…

    Egyet azért megkérdeznék. Akkor meg miért azonosultok az „akkor élt” nemzettársakkal ??? Miért nem tagadjátok meg azok bűneit ???

    .

  • gyuri10
    2017 március 23
    5:13 du.

    Addig is írhatsz arról, hogy miért büszkeség szlováknak, románnak, szerbnek, lengyelnek lenni? Hadd tanuljunk már mi is valamit!

  • Belzebub
    2017 március 23
    7:28 du.

    Bár annyira érdekel a véleményed, mint a por, amit a cipőmről lerázok, azért az olvasók kedvéért végigmennék a pontjaidon.

    1. Azt hiszed, ha mindent leostobázol és hazugozol, akkor te okosabbnak látszol? Hiába nyomatod nekem itt a linkjeidet, mert én csak a rövid cikkeket szoktam itt elolvasni. Primitív és igénytelen viselkedés, ha a saját szavaiddal nem tudod elmondani a lényeget.

    2. A nemzetek tagjai nem feltétlen vérrokonok, de a családhasonlat mindenképpen megáll!
    Egyébként a nemzetségi társadalom alapsejtje szó szerint a család. A honfoglaló magyaroknál a családfő a legidősebb, még nemzőképes férfi (ezt hogyan ellenőrizték, ne kérdezd). A nagycsaládban együtt él és gazdálkodik két-három nemzedék. Mikor túl sokan vannak „egy kenyérre” (egy vagyonközösségre), akkor „kenyértörésre” kerül a sor (a családfő annyi darabra töri a kenyeret, ahány felé válnak), és kiválnak a kiscsaládok. És újra kezdődik a kör.
    A nemzetségek ilyen nagycsaládokból álltak, amelyek a „falukban” laktak, több nemzetség alkotott egy törzset. Árpád idejében a fejedelem, az urak (törzsfők) és a bők (nemzetségfők) arra törekedtek, hogy a vérségi kötelékek mellett, helyett a területi szervezet is számítson, ami felett ők uralkodnak (és amibe idegenek is beletartozhatnak).
    Nyilvánvaló, hogy nemzetalkotóvá az a nemzetségfő vált, aki a társai, majd a rivális törzsfők fölé tudott kerekedni, ésszel vagy erővel!

    3. Hitler olyan „tényekkel” igazolta a zsidók felforgató természetét, hogy pl. a spanyol inkvizíciót a zsidók csinálták a keresztények ellen. Ha ez szerinted logikus, akkor az a te bajod …

  • cukibaba, csak a saját nevemben tudok válaszolni, aki akkor bűnt követett el, azt büntessék meg, aki kárt szenvedett, azt a bűnösök kárpótolják. Úgy tudom ezen túl vagyunk, a további habverés csak az aktuálpolitika részei, ami engem felháborít.
    Hogy egy verset vagy zeneművet, egy szobrot vagy egy ruhadarabot mindig vizsgálgassak, hogy megfelel-e a mai aktuális korszellemnek, állandó megfelelési kényszerben éljek, ne haragudj, de ez nem fog menni.

  • hazai lámpa,
    a szerbeknél mellé lőttél.A többiek „die selbe dreck”.

  • Orsós Elemér,
    nem szeretnék harang öntéssel foglalkozni,mert halvány lila gőzöm sincs hozzá,hogy mit jelent valójában.Te pedig egyetemi disszertációt írhatsz a zsidóságról,mert úgy értesz hozzá,mint a trójai faló a nyerítéshez.Ezért már emeritusi diplomát is kaphatsz,csak keresd meg melyik egyetemen.A Göllnertől lehet,hogy még egy cvikipuszit is kaphatsz.

  • Orsós Elemér,
    nem tudom te mit gondolsz kirekesztésnek.Azt amikor olyanokat nem enged be egy nép maga közé akik esetleg halálos ellenségei, vagy amikor egy népcsoportot aki állampolgárként egy országban él több száz éve,nem csak kirekesztik,megbélyegzik, megalázzák, kirabolják hanem a végén meggyilkolják több százezer számra. Egyébként,hogy felvilágosítással szolgáljak,az Etiópiában született zsidók ugyan úgy zsidók,mint én,aki fehér vagyok és a sors különös szeszélyéből Magyarországon születtem,nem tudom megmondani hányadik generációként.Még azt is szeretném elárulni titokban és csak neked,hogy Izrael befogadott a volt Szovjet polgárokból EGY MILLIÓ NÉGYSZÁZ EZRET.Ebből + – a 30% NEM ZSIDÓ.Ez szám arányban annyi,mintha Amerika befogadta volna egész Francia országot.Szóval a te indulataid szerint igazad van.Izrael egy kirekesztő ország. Megvetésre, megbélyegzésre, megalázásra méltó. Legnagyobb sajnálatotokra közlöm,hogy a kirablásról és a meggyilkolásról le kell mondanotok örökre. Még annyit hozzáteszek,hogy bármely országban született zsidó az mind a mi népünkhöz tartozik.Francia,angol,német,magyar,román születésű zsidó az mind a sors szeszélye és a különböző 2.000 éves üldöztetés eredménye és következményeként nem született a zsidó nép ŐSHAZÁJÁBAN.

  • charlie
    2017 március 24
    10:15 de.

    Nem ismerem a széljobbos képzőművészetet, de azért furcsa lenne, ha Egy rabbi, két rabbi … bömbölne a magnóból a falusi búcsúban.

    Márai írja valahol, hogy ha egy németnek azt mondják, hogy volt zsidóüldözés, akkor megfordul és otthagy. Az ötvenes-hatvanas években volt ez nyilván, addig ott se volt egy szó se a témáról. A szocialista tömb országaiban felemás volt az emlékezés. A mai magyar generációknak már ez természetes, amit te nem fogsz soha megszokni, hogy folyamatosan egy képzeletbeli holokauszt emlékmű árnyékában kell élnünk.
    És talán jogosan érzik úgy egyesek, hogy olyan, mint a Sztálin emlékmű, agyonnyom és nem kapsz tőle levegőt.
    Pl. a Schindler listáját én a feszült, de kiváló alkotások közé sorolnám. Viszont a Spielberget fikázó Saulosok filmjéből én öt percet bírtam végignézni, annyi elég is volt …

  • Orsós Elemér

    gyuri10
    2017 március 24
    11:50 de.
    Szerintem Te is nagyon jól tudod hogy, Göllner Andrással csak szökő év szökő napján voltunk baráti viszonyban annak ellenére hogy, soha nem tagadtam az Ő velem szembeni hatalmas szellemi fölényét, csak fantasztikusan arrogáns felsőbbrendűségi komplexusa okozott időnként csalánkiütést nekem! A zsidóságról meg főleg nem akarok egyetemi disszertációt írni, ami már csak azért is lehetetlen lenne, mert hozzád hasonlóan nekem sincs egyetemi, még csak egy nyanvadt foxi-maxi főiskolai diplomám sem és Veled ellentétben bennfentes sem vagyok, viszontag van legalább akkora, erősen túlburjánzó nemzeti érzületem, érzékenységem mint Neked, amire pontosan olyan hiú vagyok mint Te! 🙂 (Mellesleg amikor nem nácizol le válasz képen, akkor felettébb élvezem a Veled való vitát, mert sokra tartom választékos, magyaros szófordulatokban gazdag, szépirodalmi szintű humorodat, de ezt most ne vedd nyalizásnak!)

  • Hazai lámpa:
    „Bár annyira érdekel a véleményed, mint a por, amit a cipőmről lerázok, azért az olvasók kedvéért végigmennék a pontjaidon.”

    Én nem írom le, hogy mi a véleményem az Ön hozzászólásairól, azok tartalmáról és stílusáról, mert Chistopher Adam – teljes joggal – azonnal törölné a beírásomat.

    Szerintem Ön az „olvasók kedvéért” ezidőtájt egyetlen helyes dolgot tehetne: ha többé – de legalábbis néhány évig, amig netán megtanul olvasni, s esetleg meg is kedveli az olvasást – egyetlen sort sem írna.

    Persze lehet, hogy Ön – a tudós és precíz hunniai lámpás (mit lámpás? fáklya!, fényszóró!), akinek a szent hazaffyas feladata, hogy tévelygő nemzettársait a helyes Horthy-i-orbáni útra vezérelje – látja, érzékeli jól a kommentelők egy részének érdeklődését. (Pl. lehet, hogy nekik sem számitanak, pl. az 1938 és 1919 közötti kicsiny eltérés.)
    Ez esetben minden jót, további kellemesen üres pletykálkodást kívánok, én magam pedig Önnel kapcsolatban a továbbiakban követem a Mt 7,13-14 írt útmutatást.

  • Orsós Elemér,
    Nálam akkortól számít EMBERNEK bárki,ha számára a náci vagy antiszemita megjelölés sértésnek számít.Köszönöm,hogy Te is ebbe a kategóriába vagy,köszönöm a pozitív értékelésedet.Gy.

  • Gyuri bácsi, olvasom hogy születésnapod van, azt kívánom hogy a jó Istenünk segítsen még sok boldog évet a családod körében leélni.

  • charlie,
    nagyon jól esett.Neked is hasonló jókat kívánok,akár születés napra,akár hétköznapokra.Köszönöm.

  • Gyuri10! 9:37

    Fenomenális és mélységesen humánus állásfoglalás, hogy nálad az számít embernek, aki meg is sértődik ha lenácizzák…

    Ellenpélda Charlie, aki vagy elereszti a füle mellett, mert vagy igaznak tartja az adott, rá vonatkozó jelzőt, vagy görcsösen ragaszkodik és hirdeti a maga, többségében náci nézetét.

    .

  • Vögelein,
    tisztában vagyok vele,hogy ha alkalom és lehetőség lenne rá charlie barátunk mosolyogva és bocsánatot kérve”Gyuri bácsitól”, túlzott gondolkozás nélkül lőne engem is bele a Dunába.Mivel erre annyi esélye van,mint annak idején az alkimistáknak aranyat csinálni vagy Makónak elfoglalni Jeruzsálemet, gyere ne kekeckedjünk.Van a Duna televíziónak egy filmje.”Csak színház-más semmi”.

  • Engem „fél-zsidóként” „fél-magyarként” mind a fajmagyarok, mind a fajzsidók mindig is kirekesztettek maguk közül. Mindegyik csoport csak a saját emberellenes etnikai, vallási – és osztály! – sovinizmusán keresztül képes csak viszonyulni a másik emberhez. Amúgy Izrael Állam a legalapvetőbb szinten szegregálja a különféle felekezetűeket, nem lévén polgári házasság arrafelé ( több mint százéves lemaradás, a „Nyugathoz” képest amelyhez saját bevallásuk szerint tartoznak ). Nem túlzás Izraelt afféle szoft-apartheid rezsimnek nevezni. A katonaság és a nyers erőszak istenítésével amúgy nem tudom mire föl képzelik magukat erkölcsileg felsőbbrendűbbnek szomszédaiknál ( amely amúgy a fajturulokra szintúgy vonatkozik ). Na fajturul , fajcionista tetvek, legszívesebben élve elásnátok mi?

  • Eleftheria,
    sehova nem tartozókra jellemző aljas,rosszindulatú,tudatlanokat megtévesztő szövegedre csak annyit,hogy ezzel teljes igazolást kaptam a Lehárból kipaszirozásodban való részvételemre.Azt a „fél zsidót” ami állítólag benned van,szégyellem.Persze nem te vagy az első a fél-zsidók közül akik népük árulójává váltak.Az ilyeneknél többre lehet „becsülni”a nyílt ellenségeinket.Náluk tudjuk a pontos diagnózist.A te fajtád csak akkor válik”tetves cionista zsidóvá”,amikor menekülni kell vagy anyagiak miatt érdemes.

  • Gyuri bácsi, mi értelme lenne téged a Dunába lőni? Nem tudok elképzelni ilyen élethelyzetet, se veled se mással kapcsolatban.

  • charlie,
    nincsenek barátok és nincsenek ellenségek.Vannak érdekek. Márpedig azt természetesen elhiszem és nyugtázom is,hogy Neked semmiféle érdeked nincs ami ellenem generálna.Személyesen Ellened nekem sincs,tehát ezerszer különbnek tartalak,mint a zsigerből öngyűlölő”fél-zsidó”Eleftheriát,aki még egy izraeli blogon is Izraelt gyalázta.Igaz…nagyon rövid ideig.

  • gyuri10
    2017 április 1
    10:56 de.
    charlie,
    nincsenek barátok és nincsenek ellenségek.Vannak érdekek. Márpedig azt természetesen elhiszem és nyugtázom is,hogy Neked semmiféle érdeked nincs ami ellenem generálna.Személyesen Ellened nekem sincs,tehát ezerszer különbnek tartalak,mint a zsigerből öngyűlölő”fél-zsidó”Eleftheriát,aki még egy izraeli blogon is Izraelt gyalázta.Igaz…nagyon rövid ideig.

    Itt az igazolása az írásomnak. Jó szórakozást a turul és zsidó náciknak a vallási és etnikai megkülönböztetéshez ( és a mindenkori gyengébbekbe való belerúgáshoz ), úgy fest összenő ami összetartozik. Ja, amúgy Te vagy a Jóisten, tehát majd Száddám Husszeinhez hasonlóan kivágatjátok a nyelvét annak aki olyat mond, ami nektek nem tetszik. Megeheti a franc ezt az egész tetves, reakciós újságot ( a Lehárblog meg egy nárcisztikus kis fingás, nem több ).

  • Amúgy az eredeti kérdésfelvetésre válaszolva, nagyon egyszerű a megoldás. Hunniában baloldal nem lévén a fidesznácizmustól néhány kis nüanszban különböző jobboldali középosztálybeliek kedvükre szórakozhatnak az álellenzéki kis frakciók között a maszoptól a dékán, a pillanatniyakon, elempén és más nevenincs szarokig bezárólag. Akár cionistaként a közös nevezőre találva a hungaristákkal a társadalom kirekesztettjeibe való belerúgásban.

  • gyuri10
    2017 március 23
    1:48 du.

    Csak pár észrevétel:

    – A Kasztner, vagy a zsidó tanácsok, azok kikeresztelkedettek voltak? Az előbb még Te fecsegtél itt arról, hogy csak érdekek vannak…

    – A zsidóság akkor most ki nem rekesztő homogén, azaz egyforma, vagy sokféle, azaz heterogén…?

    – Ami a gyűlölt, rákos daganat arab népet illeti, Izrael Állam egész jól együttműködik a szaúdiakkal és más reakciós szunni rezsimekkel… Azok nyilván nem arabok.

    További kellemes időtöltést!

  • Amúgy szórakoztató egyesek mennyire bírják a szólásszabadságot.

  • gyuri10
    2017 március 23
    1:48 du.

    A partizánok jó része meg baloldali volt, ha nem éppen egyenesen kommunista. Amúgy a kibucnyikok szintúgy…

  • Amúgy nekem általában véve semmi bajom Izraellel ( tehát a cionista gondolattal sem ); ameddig a burzsoá nemzetállam intézménye mint olyan fennáll a ( z egyre inkább romló, hanyatlófélben lévő ) tőkés társadalmi, politikai viszonyok kereteként, addig a zsidóságnak éppúgy joga van saját államhoz mint más népeknek.

    Viszont jó dolog egy kicsit csipkedni a bigottságra, sovinizmusra, anti-demokratikusságra, tekintélyelvűségre hajlamosakat…

  • Na Gyuri bácsi, megkaptuk, a „fajzsidó és a fajmagyar” összefogva kirekeszti szegény skizofrén állapotú, félzsidó, félmagyar Elefthériát. Sosem gondoltam, hogy együtt kell „szégyenkeznünk” nácizmusunkért, de tudjuk be annak, hogy április elseje van.

  • Eleftheria,
    ha „a Lehárblog egy nárcisztikus kis fingás”,akkor már téged is jó hosszan eresztett ki.Verbálisan,de hangtalanul.Úgy látom,nem véletlen,hogy a társadalom kirekesztettjének érzed magad mindkét oldalon.Próbálkozz az iszlámnál bevágódni,amúgy is gyűlöleted a zsidók és a cionisták ellen erre predesztinál.Az a mai világ leg sötétebb kirekesztettjeinek az utolsó menedéke ameddig sahidokká lehetnek.Allah hu achbar.

  • Mostanában egyébként nagy tüntetések vannak Izraelben a közszolgálati rádió-televízió függetlensége elleni kormányzati kezdeményezés miatt… Hiába, illiberális szelek fújnak világszerte…

    Izrael elleni gyalázkodás…

  • Eleftheria,
    a rádió és a televízió nem liberalizmus kérdése.Ami a médiában ma történik 40 évvel ezelőtt lett volna rá igény.Nem fejlődhetett volna ki egy ilyen anticionista mutáció,ahova te is be vagy sorolva.A médiát az állam fizeti,az államot pedig a kormány vezeti.Ha egy qrvát megfizetek,úgy illik,hogy azt vegye a szájára ami az én igényeimnek felel meg.Ha a média bemondana nagy ritkán az ország érdekeit képviselő programokat is és nem az egyetlen állandó buzsi jelszót akarná lenyomni a torkunkon, hogy”רק לא ביבי”, akkor lehetne egy széleskörű nemzeti összefogás ahol az ország ellenségei nem rúghatnának labdába.A jövőkép erre tendál,mert már ilyen is volt,hogy a média nem az ellenség szolgálatában ácsingózott a világ antiszemitáinak és az UNO nevű sóhivatal megelégedését keresve.Ezzel együtt Scharph Móricok mindig voltak és sajnos lesznek is. Manapság „kirekesztetteknek”jelölik magukat.

  • gyuri10
    2017 április 1
    4:45 du.

    Azon kívül hogy nem a beírásaimra reflektálsz, Te gyűlölködsz egész nép és vallási csoportok ellen szinte abban a stílusban ahogyan az a náci időkben volt szokás a zsidóság ellen, ha még nem vetted volna észre. A magam részéről a kirekesztést, intoleranciát, erőszakot gyűlölöm, nem egyes embereket.

  • gyuri10
    2017 április 1
    4:45 du.

    „Próbálkozz az iszlámnál bevágódni,amúgy is gyűlöleted a zsidók és a cionisták ellen erre predesztinál.Az a mai világ leg sötétebb kirekesztettjeinek az utolsó menedéke ameddig sahidokká lehetnek.Allah hu achbar.”

    Amúgy itt szépen megmutatkozik ahogyan a mindenkori jobboldal összetett társadalmi feszültségeket hogyan egyszerűsít le etnikai, vallási ellentétekké. No meg, hogy a szociális problémákra csak az erőszak válaszát ismeri.

  • Gyuri10:

    Amúgy a magam részéről inkább be is fejezem a csipkelődést, ha hiszed ha nem, megértem az érzékenységed, frusztrációd ( minthogy másnak is meglehet a sajátja ), jóllehet szerintem ez nem mindig indokolt formában mutatkozik meg.

  • Gyuri:

    „.Ha egy qrvát megfizetek,úgy illik,hogy azt vegye a szájára ami az én igényeimnek felel meg.”

    A közszolgálati média kapcsán az idézett mondat sok mindent elmond demokráciafelfogásodról, arról nem beszélve hogy kevered a propagandát a zsurnalizmus ( pláne a KÖZszolgálati műfajával ). Arról nem beszélve, hogy az államot pedig MINDEN adófizető fizeti, tehát olyanok is akikkel nézeteltérésed van és ezért akiket anti-cionistáként bélyegzel meg. Ha szájunkra vesszük A. -nak vagy B.-nek a korrupciós ügyeit, hogy saját zsebük tömésére viselnek közhivatalt, az nálad „anti-cionizmus”, errefelé meg az itteniek viselt dolgainak reklamálása meg „anti-magyarizmus”… Most jöhetsz megint az öngyűlölőző, meg iszlámozó szövegeiddel… Brávó…

  • Eleftheria,
    nem jövök sem öngyűlölöző sem iszlámozó szövegeimmel,mert ezek nem az én kitalációim.Ezen túlmenően,semmi ingerem arra,hogy az elvakultaknak túl erősen világítsak,mert az egy esetleges végső és gyógyíthatatlan vaksághoz vezet.Kifejezetten a szövegedre csak annyit,hogy vedd figyelembe:ma már április 3.-a van.