Válaszút előtt a jobboldal

2017 március 26 10:08 de.16 hozzászólás

Donald Trump-féle demagógia, korlátlan libertarianizmus, vagy a kanadai és brit Tory hagyományokra épülő mérsékelt, fiskális konzervativizmus? Ezek a fő irányok, amelyek közül új vezetőt és miniszterelnök-jelöltet fog választani a Konzervatív Párt több mint százezer párttagja. Ez a szám azonban megközelítheti a 150 ezret, amiután a párt a jövő héten véglegesíti a pártelnök választáson választójoggal rendelkezők pontos névsorát, hiszen egyre több nem konzervatív kanadai váltott ki párttagásot a legnagyobb ellenzéki pártban pusztán azért, hogy megakadályozzon egy „trumpista” fordulatot Kanadában. Ugyanis a május 27-én esedékes pártelnöki választáson induló 14 jelölt közül ketten képviselnek olyan politikai elemeket, amelyek több szempontból az amerikai elnök politikájára építenek, illetve azt próbálják lemásolni. És mindkét jelölt az esélyesek közé sorolható.

Don't Lose Your Soul at the Crossroads / Otis L Stanley

Don’t Lose Your Soul at the Crossroads / Otis L Stanley

Inspiráció Donald Trumptól…

Kellie Leitch egy 46 éves gyermekorvos, illetve a Torontói Egyetem professzora–első látásra pont a trumpista politika szögesellentétének tűnhet. De mint ahogy kiderült, a konzervatív parlamenti képviselő eléggé gátlástalanul és nem túl hitelesen betanulta a trumpista retorikát és egy bevándorló-, illetve menekültellenes platformmal indult el a pártelnöki választáson. Azt ígérte, hogy ha kormányra kerülne, minden bevándorló a „kanadai értékeket” vizsgáló teszten, illetve szűrővizsgálaton esne át és csak így telepedhetne le Kanadában. A vizsga lényegében egy interjú és a bevándorlási biztos arról érdeklődne, hogy mit gondol az érkező olyan témákról, mint például a nemek közti egyenlőségről, a melegek jogairól és a gyűlöletbeszédről. Felmerül a kérdés, hogy ilyen kritérium mellett, vajon hány magyar állampolgár emigrálhatna Kanadába?

Leitch szerint Donald Trump győzelme „egy izgalmas üzenet Kanada számára, amelyet hazánkkal is meg kell ismertetni.” A jelölt továbbá elvonná a CBC közszolgálati rádió és televízió csaknem összes állami támogatását. Felszólalásaiban a „hazug” média és az elitek ellen lázítja híveit. Külpolitikája pedig erőteljesen Izrael-párti. Egyik első lépése miniszterelnökként az lenne, hogy Jeruzsálembe költöztetné Kanadan nagykövetségét. Ez is Trump forgatókönyvéből lett lemásolva.

Van még egy másik jelölt, akit szintén Trumphoz kötnek, bár inkább csak stílusa miatt. Kevin O’Leary egy öntelt, nagyot mondó televíziós sztár, aki évek óta az Egyesült Államokban él és az elmúlt 12 év alatt számos valóság showban szerepelt. O’Leary nem tartja taszítónak azt, hogy úgy akar Kanada miniszterelnöke lenni, hogy közben életvitelszerűen külföldön él és szerinte az sem gond, hogy alig beszél franciául. „Én az üzleti világ nyelvét beszélem”–mondta a Montreálban nevelkedett O’Leary, amikor arról kérdezték, hogyan lehetne Kanada kormányfője, ha nem beszéli az ország egyik hivatalos nyelvét, illetve a lakosság 21 százalékának anyanyelvét.

O’Leary bombasztikus stílusa erősen hasonlít Trump karakteréhez. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy O’Leary politikája egyáltalán nem épül az idegenellenességre. Sőt, O’Leary rendszeresen hangsúlyozza, hogy édesanyja libanoni származású, édesapja pedig ír. Tehát ő is bevándorlók gyermeke. Az üzletember szinte egyetlen politikai üzenete a gazdaság fellendítésésre, illetve fiskális kérdésekre épül. Szerinte tarthatatlan, hogy Justin Trudeau liberális kormánya jelentős hiányokat termel és elmondása szerint a deficites költségvetések árát 38 évig fogják megfizetni a fiatal kanadaiak. Továbbá O’Leary szerint elmúlt a karrierpolitikusok korszaka, most egy új és szókimondó ember kell az ország élére, akinek egyetlen fókusza a gazdaság lesz.

A legfrissebb Mainstreat Research felmérés szerint O’Leary áll első helyen, a párttagok 22 százaléka támogatja őt. Leitch pedig második helyen áll, 17 százalékos támogatottsággal.

Korlátlan Libertarianizmus — Privatizáljunk mindent!

A harmadik legnépszerűbb jelölt Maxime Bernier, aki jelenleg 15 százalékos támogatottságot élvez és akinek politikája egy fajta korlátlan libertarianizmusra épül, ami eléggé idegen a progresszív-konzervatív kanadai hagyományokban. Az 54 éves konzervatív parlamenti képviselő korábban külügyminiszterként, iparügyi miniszterként, illetve a turizmusért felelős miniszterként is szolgált az előző Stephen Harper kormány idején. Bernier egy, a jelenleginél sokkal decentralizáltabb országot képzel el Kanadában, egy kisebb szövetségi állami struktúrával, továbbá megszüntetné a nagyvállalkozások állami támogatását. Szerinte „szép dolog”, hogy a liberális kormány segíteni akarja a szíriai menekülteket, ugyanakkor nem szeretné ezt adófizetői pénzből finanszírozni, hanem sokkal inkább privátilag (tehát civilek és egyházak által) szponzorált menekülteket látna szívesen Kanadában, ahol közösségi szervezetek és vallási csoportok vállalják át a befogdás és a beilleszkedés teljes költségét.

Bernier privatizálná a Kanadai Postát, privatizálná Kanada repülőtereit, részlegesen privatizálná az állami egészségügyi szolgáltatésokat, illetve ezt lehetővé tenni a tartományok számára, valamint 15 százalékos személyi jövedelem adót vezetne be mindazok számára akik évente kevesebb mint százezer dollárt keresnek. Ezen felül pedig megszüntetné a közszolgálati rádió és televízió állami szubvencióit. A bevándorlás területén pedig 250 ezerre csökkentené az évente befogadott bevándorlók számát, a jelenlegi háromszázezres szintről.

A mérsékeltek, a progresszív-konzervatívok…

Miközben O’Leary, Bernier és Leitch a három legnépszerűbb jelölt, mögöttük akad még három mérsékeltebb politikus, akik jelenlegi alacsony támogatottságuk ellenére sem esélytelenek. A Mainstreet Research felmérés szerint Andrew Scheer, a 37 éves korábbi Házelnök 9 százalékon áll, Lisa Raitt korábbi munkaügyi és közlekedési miniszter 8 százalékon, Michael Chong konzervatív politikus pedig 5 százalékon. Abban hasonlítanak egymásra, hogy egyik sem lenne forradalmi vezér, hanem a meglévő konzervatív hagyományok és keretek között készülne fel a 2019-es szövetségi választásokra egy érzékelhetően középpárti platformmal. Köztük a félig kínai származású Chong a leginkább középpárti politikus. Erőteljesen felszólalt az erősődő idegenellenesség, illetve a menekültellenesség ellen. De Lisa Raitt is felszólalt a megosztó, rasszista trumpista politika ellen–ezt elsősorban úgy tette, hogy a kanadai muszlim közösségekkel is találkozott. Raitt platformja három hívószóra épül: „felelősségtudat, együttérzés, figyelmesség.”

Győzelmi esélyek

Az, aki per pillanat első helyen áll a felmérésekben korántsem biztos győztes májusban, hiszen a szavazók rangsorolják majd a jelölteket a választócédulán. Ez annyit jelent, hogy az első helyen lévő jelölt lehet, hogy megtudja szólítani a tagok egyötödét, de ha a tágabb tagságban magas az elutasítottsága, akkor egy kevésbé népszerű, ugyanakkor kevésbé megosztó jelölt lehet végül a győztes. Erre épít Maxime Bernier, de talán meginkább a biztos, mérsékelt konzervatívizmust ígérő „progresszívok” is.

16 hozzászólás

  • „O’Leary nem tartja taszítónak azt, hogy úgy akar Kanada miniszterelnöke lenni, hogy közben életvitelszerűen külföldön él és szerinte az sem gond, hogy alig beszél franciául.”

    Megmondta már a mi Kétfarkú Kutyapártunk is, hogy olyan jelöltet állít, aki megfogadja, hogy egész életét a karib-tengeri szigeteken tölti és egyszer sem fog benézni a kerületéba, így ott semmiféle zavart nem fog okozni…

  • Konzervatívok és a jobboldaliak felkapott ideája a demagógia, esélyes elindulni ebbe az irányba a kanadai konzervatívok is.

  • Kanadában a Jobbikhoz hasonló párt nincs is?

  • A kerdes persze az hogy mi a koz-velemeny ?
    Talan a masik kerdes, az imigraciorol, szukseges Canadanak a megallasnelkulli beozonlok tomegei? Ill. Kell Canadank a sok Muslim kemyerkoptato ?
    Sok politikusok allitjak hogy a Syria, Yemen, Pakistan, stb. stb. el-neptelnitese az egy kivallo humanitarian tett. De elkolcsileg elfogadhato-e az ?
    Nem inkabb a tomeges verontasoknak veget vetni, lehetoseget nyujtani azon otthontalanokka valtaknak hazaterni, eleteiket, otthonaikat, hazajuakt ujja epitenni lenne az egeydulli erkolcsi megoldas ?
    Mit vel Canada lakossaga ?

  • Nyilvan lathato hogy Canadaban sincsen hiany a gyorbeszelo ugyvedekbol ;))

  • @ Charley;
    Persze hogy nincsen, hat hogyan lehetne? De vannak a Trump sikeret kopirozok tomegei.

  • Christopher Adam

    Charlie, a Konzervatív Pártnak van jobb szárnya, meg ott van Ezra Levant kiadó-publicista „radikális” jobboldali birodalma, a Rebel Media. Itt a kemény jobboldal általában a nagyon kis állam, a nagyon alacsony adózás, privatizáció, markáns Izrael-pártiság és Iszlámellenességben merül ki.

  • Hát Chris, akkor arra nehéz lesz bővülnünk. 🙂

  • Tényleg Chris, a tűzvészről nem lesz cikk? Vagy az még mindig tabu?

  • Sajnos, a kanadai konzervatív pártank kilőtték az értelmes és tehetséges vezetőjét, most mindenki vezetőnek inspirál, de egyik sem megfelelő utód.

  • A kanadai nép megválasztotta a liberális pártot, most ezt élvezzük egy darabig. Máris, nagy bajok vannak kilátásban, amit kissé elfed a média.

  • Figyelő,1:19
    Talán aspirál, kedves mindentudó?

  • m.m.
    Semmi vágyam nincs politikával foglalkozni, de ha megengedi, lehet egyéni véleményem a mai kanadai politikáról.

  • Sajnálom, hogy ismét baj van a szövegértésével. Nem politikára utaltam, hanem az ön által használt „inspirál” szóval…

  • Jav.: szóra

  • m.m.- Kötekedünk, kötekedünk? Látom ráér,jó szórakozást!