Magyarország egy emberként kiállt a CEU mellett

2017 március 29 2:44 du.59 hozzászólás

Alighogy kiderült, hogy milyen aljas és nemtelen támadásra készül a magyar kormány a Közép-európai Egyetem (CEU) ellen, a magyar oktatási ágazat egy emberként a megtámadott intézmény mellé állt. Az összes magyarországi egyetem rektora aláírta azt a közös közleményt, amelyben követelik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azonnal vonassa vissza a CEU ellehetetlenítését célzó törvényjavaslatot, büntesse meg a felelősöket, és haladéktalanul kérjen bocsánatot Soros Györgytől, valamint a hazai oktatási ágazatban résztvevő tanároktól, diákoktól, és az összes egyetem valamennyi dolgozójától.

Az összes pedagógus szakszervezet közös fellépéssel sztrájkot hirdetett, s kijelentették, hogy addig egyetlen magyar egyetemen sem lesz tanítás, ameddig a kormány nem vonja vissza ezt a primitív, bunkó javaslatot. A Tanítanék mozgalom is feléledt tetszhalott állapotából, s bejelentették, hogy mostantól minden tanár és diák csíkos ingben jelenik meg az iskolákban.

Kovács Zoltán kormányszóvivő, aki egykor maga is a CEU-n szerzett diplomát, sírva állt ki a sajtó munkatársai elé, s közölte: nagyon megviselte ez az ügy, nem hitte volna, hogy Orbán Viktor utasítására ilyen alávaló és gyomorforgató módon meghurcolják azt az egyetemet, ahol egykoron ő maga is a rengeteg tudást szívott magába. Olyan tudást kapott a CEU-n, amelyet utóbb visszaadott a magyar embereknek, nemzetének, hazájának. Kijelentette, hogy azonnali hatállyal lemond a kormányszóvivői pozíciójáról, mert bár neki, amint azt sokan tudják, igen vastag bőr van a képén, ezt az alávalóságot már ő sem tudja tovább képviselni.

Közben az egyetemeken a diákság is mozgolódni kezdett, az összes magyarországi felsőoktatási intézmény valamennyi tanulója az utcára vonult. A tanárokkal, és az egyetemen dolgozókkal együtt elfoglalták a Kossuth teret és közölték, hogy addig maradnak, ameddig Orbán Viktor vissza nem vonja a törvényjavaslatot, és nem kér bocsánatot egykori jótevőjétől, Soros Györgytől, amiért ilyen sunyi módon megtámadta őt és az általa alapított, Közép-Európai egyetemet.

Utóhang: Be kell vallanunk, hogy a fentieket jobb híján csak kitaláltuk, mert cikkünk megírásáig egyetlen egyetem, szakszervezet, vagy diákszervezet sem tiltakozott. Ez a hely ugyanis, ahol élünk, Magyarország. Itt ismeretlen dolog a szolidaritás. Ebben az országban bele lehet rúgni bárkibe, nem áll ki mellette senki, mert mindenki abban reménykedik, hogy a hatalom csak a másikat döngöli a földbe, aki lapul, behúzza fülét-farkát, megúszhatja. Innen üzenjük mindenkinek, aki ma még hallgat és arra vár, hogy más cselekedjen helyette, hogy senki sem ússza meg. Mindenki sorra kerül, értelmetlen arra várni, hogy majd mások megteszik azt, amit nekünk kellene megtennünk.

Föld S. Péter

Pen Solidarity Fist

59 hozzászólás

 • Na jó, neked könnyű, nem vagy jól fizetett állami állásban, nem kockáztatsz kirúgatásoddal havi 450 ezer nettót. Nyugdíjast már nem lehet kirúgni a nyugdíjas állásából!

 • Christopher Adam

  Drizari,

  Ebben van igazság, csakhogy a változás mindig rizikóval és áldozattal jár. Van amikor a méreg, a közfelháborodás és az adrenalin elborít mindent és akkor már nem számít annyira – legalábbis egy rövid időre – az egzisztencia.

 • Kerekes Sandor

  Bravó!

 • Jól megtanítottak bennünket arra, h a hatalommal való nyílt ujjat húzásért nagy árat kell fizetnünk.
  A mi erősségünk a túlélésért a csendesen másképp, jobban csinálás.
  Nagyon úgy tűnik, az utolsó valamekkora sikert eredményező uszításunk a 2006-os rendezvény volt.
  Azt nem tartom kizártnak, h feléled pár betyár (becsület lovag) és gerilla harcba kezd.
  Voltak időszakok a történelmünkben amikor sok bérlator (vámszedő) végezte betört fejjel bokrok alatt.

 • Chris,

  pedig amit hiányol Föld S. Péter, az az elbocsájtástól való félelem.
  De nem hiszem, hogy sokat tévednék, meg a kormánnyal szembeni lojalitás a hallgatás oka. Mára a közszférában ellenőrzötten csak lojálisak dolgoznak.

 • Barmi szabad tarsadalomban az egyenek temeszetes es torvenyes joga, ellenkezni, sot tuntetni is barmi torvenyjavaslat ellen. De amikor egy on-erdeku, s az allam, ill. adofizetok penzebol hatartalan koveteelst, inkabb ultimatumot nyujt a kpormanynak, hat az nem tunik mint egy dictarurat ohajto tett ?
  A normalis modszer barmi demoktaricus korulmenyek kozott, hogy azok “lobbuist=jei fordulnak a kepvislokhoz a valsztoik neveben es megbizasaval. A “kepviselok” akik a torvenyes kepviseloi a lakossagnak. Nem a toobszazezer dollart szedok az llam kasszajabol.
  Az on-edeknek is van torvenyes modja mukodni. Ez egyaltaln nem az.

 • Helyesbites. A Soros egeytem (CEU) magan intezmeny, azaz magan tulajdon is. Nem az adofizetok penzebol alapitva sem fentartasa fizetve. Az egy nagy kulombseg.Elobbi kijelentesem felreertheto talan.
  De az erdekek azok egyeniek mindenki reszere barki is kapcsolatban leve a CEU-val.

 • Elég sz.r egyetem lehet, ha senki nem áll ki érte a volt tanítványok közül.

  Mikor egy vidéki gimnáziumnak akarták megváltoztatni a nevét, országos botrány lett belőle. Szinte egy egész iskola fáklyás tüntetést rendezett.

 • Cécó amiatt van ami miatt cécót szerveznek.
  Egyre inkább már amiatt sem.
  Soros neve egyre rosszabbul cseng a köztudatban

 • Nagy Gyula, utolsó mondata, nekem is így tűnik.
  Van rá ok talán, mert Soros irányzat ma már, nem a mai magyar kormány MELLETT áll ki.
  Azt mindenki tudja, hogy Orbán fiatal korában egy (1) évet töltött kint Angliában, a Soros alapítvány pénzén.
  Akkor még senki sem volt, csak egy okos diák.

 • hazai lámpa
  ha jól tudom, csak Lovász László – MTA – vette a fáradtságot, hogy szóra érdemesítse a CEU-t és felajánlja a közvetítést egy megbeszélésen. Ennyi a reakció a jobboldali, tudományos elittől.
  Szervusztok, jó reggelt !

 • “Azt mindenki tudja, hogy Orbán fiatal korában egy (1) évet töltött kint Angliában, a Soros alapítvány pénzén.
  Akkor még senki sem volt, csak egy okos diák.”

  Na látod, kedves Figyelő, EZÉRT én is dühös vagyok Sorosra, hogy egy ilyen lelkiismeretlen fickót szabadított ránk… 😀

 • A CEU valóban sz.r egyetem, hiszen a Time Higher Educations szerint a világ egyetemi rangsorában csak a legjobb 16-ik helyet foglalja el, míg ugyanezen az rangsorban pl. az ELTE-nek – – még Bujumburi híres egyetemét is megelőzve – sikerült az előkelő 123-ik helyezést elérnie.
  Szerintem a Vezér és elvezérei – mint mindig – a CEU-val kapcsolatban is kizárólag a Nemzet és a Haza érdekeinek megfelelően járnak el. Hiszen ha sikerülne elérniük a CEU teljes megszntetését (sajnos, ez aligha sikerül majd, hiszen pl. Litvánia máris jelentkezett a CEU odaköltözéséért) a magyar egyetemek mindegyike egy helyet ugrana előre az említett világranglistán, pl. az ELTE a 123-ik helyről rögtön a 122-ik helyre kerülne, ezzel Magyarország az egyetemek világrangsorában is jobban teljesítene.

 • FSP ezúttal nem nevettet, lehúzza rólunk a leplet, pőreségünkben mutat be minket magunknak, s amit látunk, arra nem lehet hangunk, pedig fejünket verve a falba legalább sikolthatnánk egy nagyon-nagyot!

 • Tipikus . m a g y a r . m e n t a l i t á s, hogy akinek tartozik, arra először ferdén tekint, majd önszuggesszió erejével beszéli be magának, hogy mennyire utálja, aztán másokat is bevon, gyűlöletre uszít ellene s végül erőszakra vedemdik ellene, sőt ha teheti még földbe is tapossa.

  Ahogy Nagy Gyula is írja. Soros neve egyre rosszabbul cseng a köztudatban. Hát persze, vele ugyanazt művelik, mint Gyurcsánnyal tették és teszik ma is…

 • Figyelő!

  “Nagy Gyula, utolsó mondata, nekem is így tűnik…”

  Kedves Figyelő, az Ön “köztudatában” mitől is cseng egyre rosszabbul Soros neve? Mitől csengett jól – már ha – és mitől rosszabbul?

  “..mert Soros irányzat ma már, nem a mai magyar kormány MELLETT áll ki…”

  Mi az, hogy Soros irányzat, és mióta szokott kiállni egy irányzat egy kormány mellett? És miért is kellene Sorosnak a mai magyar kormány mellett kiállni – vagy bármelyik másik kormány mellett? Soros célok mellett áll ki és célok elérését támogatja,többek között oly módon, hogy az azzal foglakozó civil szervezeteket támogatja, és nem kormányok szekerét tolja – a világ pedig tele van ugyanolyan “okos diákokkal” mint Orbán V. volt egykor, és akik mind tanulni szeretnének, lehetőségeket keresnek céljaik elérése végett.
  Ennek egyik eszköze a szóban forgó egyetem, mely egészen addig nem csípte a kormány, azon belül Orbán szemét, míg nekik szükségük volt rájuk: most más helyzet!
  A szabadelvű, széles látókörű Soros és az önmaga hatalmába, kivagyiságába beleszédült egykori okos diák – mára sötét lelkű despota – elképzelései a demokráciáról még véletlenül sem egyeztethetők össze, hát innen az épp aktuális “kisöprési” szándék!

 • Kérdés, milyen célok mentén megy Soros.
  Érdekes a lista, h úgy szép sorban (az időbeliség is fontos) mi minden finanszírozása köthető a nevéhez.
  Érdekes ugyanennek a másik oldala is. Az, h mimindennek ártott.

 • Nem tudom, engem úgy tanítottak, hogy a cselekedetek mondják meg mit ér az ember.
  Ha hirtelen az ember cselekedetei változnak, akkor merül fel a kérdés, miért?

 • Minden mögött szellemiségek vannak.
  Szellemiséget öltenek formát és mozgatnak.

 • Figyelő!

  a témához nem igazán kívánok hozzászólni,Orbánt se védeni(nem rokonom…)de ugye csak egy évet volt kint Soros pénzén,( mások sokkal többet!)a diplomáját,tudását meg amit elért nem neki köszönheti.
  Amúgy Sorost nem kell sajnálni,”bőven” megtérül neki ha adakozik,pláne mostanában a “migráns ügyben” kifejtett aljas tevékenysége,hazaárulása hoz neki a konyhára…….

 • Besancon!

  Nos a lényeget itt többen képtelenek felfogni…..
  Senki nem várja el a ballibsi,meg egyéb…Sorostól,hogy a jelenlegi jobboldali kormány mellett álljon ki…..de azt igen,hogy a volt hazájának,meg Európa országainak ne ártson volt magyarként,főleg ha van benne némi tisztesség!(Hát nincs!)
  Ezen nincs mit ragozni!!!

 • Besancon Látod, ha türelmesen megvárod a hirdetést, akkor mindenki Marcsija megmondja Neked a tutit. Most már tudod mit gondolj! 🙂

 • Az ördögi trükk abban áll, h a rövidtávú előnyök felnagyításával eltakarja a hosszabb távon jelentkező árat (következményeket).
  A most leköszönőfélben levő világműködtetési mód ezen alapul.

 • Llanfaír!

  Nem vagy szellemes,csak szánalmas több okból…(pláne,hogy Te is
  ebből az országból származol….)
  Mint írtam nem a cikk tárgyához,hanem egyes kommentekhez szóltam hozzá!!!!Egyébként jellemző,hogy ebben a témában ismét 3 cikk jelent meg…..Nincs miről írni?szégyen!
  Biztosan érted a lényeget, ami még jobban rontja a rólad kialakult, amúgy sem kedvező képet!Vigasztaljon,hogy nem vagy egyedül….(a megítélésben!)

 • Besancon
  2017 március 30
  5:35 de.
  Bocsi,de ne keverje a dolgokat. AZ oxfordi egyetem, soha nem az amiről itt szó van.Az egy több évszázados intézmény.

 • Kedves Marcsi, én nem védem Orbánt, nem is ismerem.
  De, szeretek a tényekhez ragaszkodni.

 • Amúgy lehet,hogy most Orbán helytelenül döntött,sokan nem értenek vele egyet és Kovács Zoltán szóvivő is le akar mondani,meg többen
  tüntetnek…(a tanítanék mozgalom már leszerepelt régebben..) ez majd kiderül(?)de ami Sorost és az itt több hozzászólót illeti,hát nem változott a véleményem!
  Igyekszem több forrásból informálódni,és remélhetőleg kiderül a
  teljes igazság,mert ugye ez a fórum nem a hitelességéről híres!

 • Na eddig annyit sikerült kideríteni,hogy a”volt” magyar és jelenleg több országban nem kívánatos személy:Soros György alapította a CEU-t…..ennyi elég is lenne a vélemény nyilvánításhoz….de még ha lesz időm több forrásban utána nézek,most jó film van…!!!

 • Christopher Adam

  Boda Marcsi,

  Majd amikor megint reklám van, szerintem nézze meg, hogy mi a valóságtartalma annak, hogy a CEU nincsen rendesen akkreditálva, illetve hogy törvénytelenül működik. Az Európai Unióban és minden normális országban konkrét bizonyíték kell. Nem elég azt mondani, hogy valaki nem szimpatikus, meg nem kívánatos, miközben nem adunk konkrétumot az állítólagas törvénytelenségekről…

 • Tüske Zsófia

  Chris, Bodát a legritkább esetben érdeklik a tények. Pláne, ha olyan szavak vannak benne, hogy akkreditáció.
  Vezér mondta, Sorosos, akkor nemkívánatos. Különben is, minek az egyetem? Ő nem járt, nem is fog, felesleges.

 • Boda Marcsi, teljesen mindegy hogy kivánatos vagy nem kivánatos személy Soros. A CEU megszüntetése nem vele tol ki, hanem azzal a sok nemzetközi diákkal és egyetemi tanárral, nem beszélve arról a sok bevételröl ezek a nemzetközi diákok meg tanárok költenek el az országba. Senkinek sem kötelezö a CEU-ra járni vagy tanitani, és böven akad más egyetem Magyarországon, söt, más E.U. országban is.

 • Christopher Adam

  Zsófia,

  A remény hal meg utoljára…hamarosan küldöm a gyászjelentést. 🙂

 • Tüske Zsófia

  ezért a példátlan türelemért és optimizmusért szeretek idejárni
  🙂
  egyébként pedig engem felháborít az a példátlan prosztinger viselkedés, amivel Soroshoz viszonyulnak a fideszben.
  Én a nyolcvanas évek végén egy kutatóintézet könyvtárában dolgoztam, ahol elég komoly igény volt nyugati szakirodalomra, de ennek csak töredékét voltunk képesek megvenni. Ezen segített a Soros-féle támogatás, ami úgy hároméves külföldi könyvbeszerzési keretünket adta szakkönyvbeszerzésre, amit többi tudományos könyvtár is megkapott.
  A dekorosunk egy grafikus művész volt, aki kétéves ösztöndíjat kapott, és boldog örömmel hagyott fel a megélhetési- és kötelező munkavállalási céllal kényszerből gyakorolt állásával.
  Azt kell mondjam, hogy az orbán-kormány óta még hazai szakirodalmat se nagyon tudtuk beszerezni az egyre szűkülő keretből.

 • Érdekekes… Putyin elvtárséknál épp pár napja tették, szüntették meg a CEU-hoz hasonló szentpétervári Európai Egyetemet. Vajh most ki legjobb magyarországi Putyin-tanítvány, ki utánozza? Ja, és bodamarcsi, figyelő, charlie, nagygyula, és a többi hasonló figura, akkor most ki is itt a “hazaáruló”?

 • Kedves Belzebub!

  Én az EGY nagy irányítási piramis létezését, működését látom igaznak.
  És azt, h ezzel a piramissal a felső csúcsában tevékenykedők egy jópár évezredre előre megírt programot hajtanak végre.
  Azokon a helyeken ahol a köztudat része az EON-ok, úgy tudják, most kezdünk el emelkedni egy ritkán létrejövő nagyon rossz időszakból.
  Ugyanez a judeokrisztián területen egy nehezen hihető prófécia.

 • “…Soros György alapította a CEU-t…..ennyi elég is lenne a vélemény nyilvánításhoz….de még ha lesz időm több forrásban utána nézek,most jó film van…!!!”

  Egyet se féljen a világ, Boda már rajta van az ügyön, dolgozik, kutat – hát egykettőre kideríti hol is van a dolgok rákfenéje, csak győzzük kivárni!
  Lesz itt rend a teringettét, nem fogják itt csak úgy önteni a pénzt a Soros féle figurák sem a magyar hazába, sem Európa más elfajzott, és azt szívesen fogadó országaiba!
  Végtére is, felesleges dolog az az egyetem, és más úri huncutságok – a vezérnek már kifizették az adófizetők a tanulmányait, a bandáját is megfinanszírozta ez a minden hájjal megkent kurafi, a többi földi halandónak meg csak megrontaná az agyát a felesleges ismeretszerzés!
  (csak egy példa: Kovács Zoltán kormányszóvivőnek aki szintén a szóban forgó intézményben végzett, 4.5 millióba kerültek a tanulmányai- vajon kitalálja e Boda, hogy ezt ki fizette? De sorolhatnám bármelyik díszpintyet, akit mind Soros és az alapítványa “tett tönkre” az erőszakos tukmálásával!)

  Egyébként meg nem hiszem el, hogy ennyire ostoba emberek léteznek – ez valami rossz vicc csupán!

 • Figyelő!
  márc. 30 4:21

  Kedves Figyelő, majd nézzen utána kivel kever – én ugyanis egy szót sem írtam az oxfordi egyetemről. De köszi, hogy mindjárt tudatta velem hány éves is a nevezett intézmény!-:)))

 • Tüske Zsófia

  https://444.hu/2017/03/31/orban-viktor-szerint-azert-kell-a-ceu-elleni-fellepes-mert-magyarorszag-nem-turi-el-a-csalast

  “Arra a kérdésre, hogy szerinte fél-egy év múlva is lesz-e Közép-európai Egyetem (CEU) Magyarországon, Orbán Viktor azt válaszolta: ez az amerikai és magyar kormány közötti tárgyaláson és megállapodáson múlik. Megjegyezte, előzetesen nem keresték meg az amerikai kormányt az ügyben.”

  fizess védelmi pénzt, Amerika

 • Nézzen utána, én erre a beírására válaszoltam:

  Besancon
  2017 március 30
  5:35 de.

 • Csak megjegyzem a szerkesztőnek és a többi hozzászólónak:!!!
  Itthon 28 CEU képzés folyik,amelyek többsége nem tartja be az itthoni jogszabályokat,többségében elismerik,tárgyalásokra készek,kivéve Sorost…aki itthon ugye nem dirigálhat bármennyire is szeretne!!!!
  Egyébként az itteni megint hamis rémhírekkel ellentétben,ezt közölte Balogh Zoltán mindenféle sírógörcs nélkül(TV,Újság)
  A magyar egyetemek “szolidarítási” tüntetéséről nem hallottam!
  Na le lehet vonni a konzekvenciát,és nem kellene sokadszorra
  hazugságba keveredni!

 • Besancon!

  Hát nagyon égő…(nem nekem!!!)ha tagadja Soros szerepét a a CEU alapításában,mert
  ugye ez tény(?)azon kívül,hogy több más ország is szerepel a listán,akik “hajlandóak” a tárgyalásra!
  Egyébként többnyire tényleg nem éri meg ezen az oldalon tölteni az időt,ha valóban jó és kikapcsolódást ígérő film van!

 • Ja meg mellesleg Sorost anno…lehet,hogy nemes célok vezérelték,de ugye ez nem sokáig tartott,bőven kaszált ….minden
  “jótékony” tevékenységéből,amire manapság sokan rájöttek!
  Különben itthon sok alapítvány van,de mindegyik a rászorulók érdekében működik és nem érdekből,haszonlesésből,főleg nem politikai előnyökért!!!
  Óriási különbség…..meg nem véletlen,hogy S.Gy több országban nem kívánatos személy….nekünk meg nem dicsőség,hogy magyar volt…!!!

 • Soros IS a pásztorok rendjébe tartozik és teszi amit pásztorként tennie kell.

 • Tüske Zsófia

  Boda, egyszer már eldugulhatnál, legalábbis olyasmiben, amihez lövésed sincs. Itt már senkinek sincs semmilyen illúziója a te szellemi képességeiddel szemben, de még ehhez a megítéléshez képest is tudsz szabadesésben lejjebb jutni.
  Nem kéne tovább rongálnod a magyarok értelmi képességeibe vetett hitet.
  Ha már annyira bögyödben van, az aki bőven kaszál, akkor vedd górcső alá Mészáros Lőrincet, aki már most magáévá tette a fél országot, viszont semmilyen egyetemet nem alapított mások hasznára.

 • Horváth György

  Tucatnyi Nobel-díjas és az amerikai, valamint az európai közgazdász társaságok elnökei írtak közös nyílt levelet Balog Zoltán miniszternek, Palkovics László államtitkárnak, valamint Szemerkényi Réka washingtoni nagykövetnek, melyben a CEU ellehetetlenítését célzó törvényjavaslat ellen foglaltak állást.
  Az aláírók között tényleg a közgazdász társadalom legnagyobb nevei szerepelnek: összes 14 Nobel-díjas és több Clark-érmes professzor, többek között Angus Deaton (Princeton), Bengt Holmström (MIT), Esther Duflo (MIT), George A. Akerlof (Berkeley/Georgetown), Lars Hansen (Chicago), Oliver Hart (Harvard), Peter Diamond (MIT), Philippe Aghion (College de France/LSE), Emmanuel Saez (Berkeley), Robert Solow (MIT), Edward C. Prescott (Arizona State University) vagy Thomas J. Sargent (New York University).
  ===============
  Az MTA bizottságainak szolidaritási nyilatkozata a CEU mellett Ezúton csatlakozunk az MTA elnökének nyilatkozatához, amely leszögezi: „A CEU nagyon jelentős tudományos centrum, nemzetközi oktatási intézmény. Jó, hogy Budapesten működik.”
  Nyomatékosan kijelentjük, hogy a Közép-európai Egyetemen folyó, a tudományterületeinkhez kapcsolódó képzések és kutatások a legmagasabb szakmai színvonalat képviselik, és számos ponton kapcsolódnak a hazai oktatási és kutató intézetekben folyó munkához. A CEU budapesti működése segíti és inspirálja a többi hazai oktató- és kutatóhelyen dolgozó kollégát is. Mindezek alapján azt várjuk, hogy a Közép-európai Egyetem budapesti működését a jogszabályi környezet továbbra is biztosítsa. Kérjük a magyar felsőoktatási és akadémiai kutató intézmények vezetőit, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel védjék hazai intézményeink, köztük a Közép-európai Egyetem létét és autonómiáját. A Közép-európai Egyetemen dolgozó kollégáinkat biztosítjuk szolidaritásunk felől.

  Budapest, 2017. március 31.

  Az MTA Közgazdaságtudományi Bizottsága
  Nemzetközi és Fejlődéstanulmányi Bizottsága
  Politikatudományi Bizottsága
  Szociológiai Bizottsága

 • Horváth György

  Tájékoztatásul mindazoknak akik védeni próbálják a védhetetlent:
  Számtalan reflexiót, nyilatkozatot olvastunk kormány/Fidesz oldalról arról hogy különféle személyeket és szervezeteket ki támogatott vagy támogat külföldről, ezzel mintegy hiteltelenítve a támogatottakat, mintha ez legalábbis tiltott, hazaáruló dolog lenne. Jó, akkor foglalkozzunk egy kicsit azzal, hogy vajon a Fidesz múltjában milyen ismert és bizonyítható nevek és szervezetek merülnek fel.
  Vegyük például a mostanában ősellenségként feltüntetett USA Külügyminisztériumának fennhatósága alatt működő NDI-t (National Democratic Institute) intézetet. amelynek a rendszerváltás idején közép-és kelet európai programjainak munkatársa egy bizonyos Thomas Melia volt. Igen, ő az akit jóval később Deutsch uniós képviselőnk kiafaszozott – mintha legalábbis nem tudta volna hogy egykor a támogatásokat személy szerint kinek is köszönhették. Milyen támogatások voltak ezek? Elsősorban a demokratikus rendszerek technikáiról szóló képzések itt Budapesten, és az Egyesült Államokban. (Jajjaj! Gyanús!)
  A másik ősellenség Soros György és alapítványa. “„Megdöbbenéssel figyeljük a Soros Alapítványt és Soros György személyét az utóbbi időben ért nemtelen támadásokat. A fiatal nemzedék és a szakkollégiumi mozgalom támogatásával aktívan járult hozzá egy szabadabb és nyitottabb szellemi légkör kialakulásához Magyarországon. Látva a felsőoktatás szorult helyzetét, úgy gondoljuk, hogy az újabb nemzedékeknek is szükségük lesz arra az önzetlen támogatásra, amelyet a Soros Alapítvány remélhetőleg a jövőben is nyújtani fog. Tiltakozunk az Alapítvány politikai csatározásokba történő bevonása ellen.” -írta a Fidesz 1992-ben. Nem csoda, hiszen a párt támogatásán kívül (pl. fénymásolók, ami akkor “kincs” volt, egyéb eszközök) a rendszer-váltáskori ellenzék prominensei is széleskörű támogatásban részesültek, mint. pl. angliai egyetemekre szóló ösztöndíjak, tanulmányi támogatások, egzisztenciális ösztöndíjak. Pl. Schmidt Mária, Németh Zsolt, Kövér László, Szájer József, Deutsch Tamás, Kovács Zoltán is a kedvezményezettek között volt. Orbán Viktor a közismert oxfordi ösztöndíján kívül is rendszeres támogatásban részesült: “”HVG: Miből él? Orbán Viktor: A Soros Alapítványtól havi 10 ezer Forintos ösztöndíjat kapok, ehhez jön még a Századvég Kft-től havonta 5-10 ezer Forint szerkesztői honorárium. ” (HVG, 1989 aug. 26.) Akkor 10 ezer Ft, nem volt kevés. (Jajjaj! Gyanús!)
  Lépjünk, nézzük a párt finanszírozását. A Fidesz közel egy teljes évtizeden át „fejte” a Friedrich Naumann nevét viselő német alapítványt, amely az ottani liberálisok, azaz a Szabad Demokrata Párt (FDP) kezén volt és van. (Jajjaj! Gyanús!) Na ja, ez a Fidesz liberális időszakában volt – no de! Amikor Orbán eldöntötte, hogy a liberálisoktól az álkereszténydemokrata KDNP társaságában átevez a konzervatív jobboldalra (Néppárt), akkor dupla fejés folyt: rányúltak a CDU-s Adenauer alapítvány pénzére is, nem voltak gátlásosak.
  NO SZÓVAL, MIRŐL IS BESZÉLÜNK?
  (Zárójeles megjegyzés: a CEU-n tanul jelenleg is egy helyettes államtitkár közpénzen, a mi adóforintjainkon… 🙂

 • A vezetőségünk szokott remek gumicsontokat gyártani és annak érdekében, h sokáig rágódjunk rajta, még szép média játékot is csinál mellé.
  Gyakran úgy, h van hozzájuk többféle, valamilyen szempontok szerint többé kevésbé jól tartható álláspont.
  Ha ilyen, akkor már elég egy kis felső hangolás ahhoz, h a szurkolótáborok sokáig marakodjanak egymással.

 • Magyarország egy emberként kiállt a CEU mellett : Akkor két ember van az országban,én a második—mert én nem álltam ki mellette.
  Nem kiálló üdvözlettel

 • “Tucatnyi Nobel-díjas és az amerikai, valamint az európai közgazdász társaságok elnökei írtak közös nyílt levelet Balog Zoltán miniszternek…

  … összes 14 Nobel-díjas és több Clark-érmes professzor, többek között Angus Deaton (Princeton), Bengt Holmström (MIT), Esther Duflo (MIT), George A. Akerlof (Berkeley/Georgetown), Lars Hansen (Chicago), Oliver Hart (Harvard), Peter Diamond (MIT), Philippe Aghion (College de France/LSE), Emmanuel Saez (Berkeley), Robert Solow (MIT), Edward C. Prescott (Arizona State University) vagy Thomas J. Sargent (New York University).”

  Híres közgazdászok? PIHA!!!!
  Matolcsy a mi fényes csillagunk!!!!

 • tóth péter!

  Egyetértek,ugyanis az a helyzet,hogy a kormány több szabálytalanságot,jogsértést talált az CEU itthoni több(kb.28..)

  egyeteme részéről.)tárgyalást, egyeztetést kínált, amire mindenki hajlandó volt csak a Soros- féle nem,na ezt lovagolta meg,megint csupán uszításként az ellenzék és természetesen ….ez a fórum!
  Tudomásul kellene végre venni,hogy önálló jogállam vagyunk és az itthoni jogszabályok mindenkire vonatkoznak!!!
  Na erről nincs mit tovább vitatkozni!

 • Kedves Marcsi!
  Nem ennyire egyszerű a képlet.
  A kormányzatunk sok rossz szabályt is kényszerít. Ránk is.
  A diploma pedig egy igazolás (jótállási garancia, műbizonylat) arról, h az akinek a nevére kiállították, rendelkezik az igazolt tudással.
  Az iskolák pedig, mint tudat programozó intézmények, direkt politikai eszközök.
  Végül pedig egy idézet egy klasszikustól:
  Piszkos Fred barátsága öl, butít és nyomorba dönt.
  Piszkos Fred tudja ezt és ezt is jól felhasználja a céljai eléréséhez.

 • Ahogy olvasom a CEU-s vitát az itteni cikkek alatt,úgy látom tisztáznunk kéne, ki, mit ért “egyetem” alatt.
  Szerintem az egyetem nem iskola, abban az értelemben, hogy áll az okos ember a katedrán, a diákok meg lesik a szavát, és visszaböfögik a hallottakat. Az egyetem egy-egy területen az eddigi ismereteket osztja meg, a hallgatók meg vitáznak, értékelik az elméleteket a tapasztalatok, meg az új lehetőségek adta tények alapján. Egy egyetem elvégzésével nincs “kész” az ember, sőt. Akkor kezdheti a tudását kamatoztatni, új következtetésekre bukkanni, más módszereket kidolgozni.
  Hát, bizony, ez nem megy szabad gondolkodás nélkül, az már igaz. Ahol meg a szabadgondolkodás, a szabadelvűség (a liberalizmus magyar neve) államilag bűnnek számít, ott nemcsak a CEU-nak, más egyetemnek sincs helye.
  Igaz, ilyen körülmények között az egész nemzet válik “roncstársadalommá” (amiről Charlie másutt írt), de azért egy szűk rétegnek ez nagyon megfelel.

 • talalom
  2017 április 2
  4:12 de.

  “Szultána emlőin” nevelkedő birkák kellenek a diktatúrának.

 • terminus
  2017 április 2
  7:15 de.

  …….,”””””“Szultána emlőin” nevelkedő birkák kellenek a diktatúrának””””…..
  Igen!!! Sok ember itt ólálkodik és ténykedik még a kádári diktatúrából !!! Mozgatják a háttérből a szálakat!Meglehet,hogy “civilekként” adják el magukat.
  Csak most éppen szocdemek,liberálisok és szocialistákként …stb.nevezik magukat és keményen tagadnak mindent : múltjukat,hovatartozásukat ,jelenüket,jövőjüket…stb..
  Lehet,hogy ők a modern birkák???
  Nem lehet most mindent megérteni üdvözletével.

 • Meglepően sok fiatal ment a mai CEU melletti demonstrációra. Talán a nyárias időjárás miatt?

 • Tüske Zsófia

  tóth péter, még mielőtt ilyen ostobaságokat firkantasz ide, néz már meg a fidesz prominenseinek a szerepét a szocializmusban.
  talán onnan hozták magukkal a diktatórikus törekvések szeretetét.
  Ahogy a bánya párttitkárának a kisz titkár fiacskája…. ne kelljen már mindnek a státuszát ideírni

 • Tüske Zsófia

  mindenesetre orbán adott egy jó tippet a románoknak, hogyan kell elbánni a magyar pénzzel fenntartott romániai felsőoktatással

  http://nyugatifeny.hu/2017/03/31/ceu-ponta-romania-egyetem-magyarorszag

 • Nagy többség azt se tudja miröl van szó.Nem ismerik a dolgot és nem hallották Soros György nevét.Vagy ha igen,nem értik mert az ÖSSZES hirközlö szerv HADAR,igy az egyszerü ember elveszia fonaat az elsö szavaknál!

  “Szultánát” pedig igen,ez közel áll hozzájuk,emberi,átélhetö.
  Addig csak hihetetlenkedjetek,kedves légben járo liberális martalócok,valóságidegen “szemléletváltoztatók”.
  “Szultána,meg a többi sorozat legyözi Soros Györgyöt.

 • Személyes hangvételű levélben kérte a milliárdos Soros György Gyurcsány Ferenctől és Magyar Bálinttól, hogy milyen módon szabályozzák a hazai felsőoktatást, hogy az az általa alapított egyetemnek minél jobb legyen – derült ki abból az Origo birtokába került levélből, amit a tőzsdespekuláns írt még 2005. március 5-én. A levél bizonyíték arra, hogy Soros milyen nagy informális befolyással bírt a hazai döntéshozatalra a korábbi szociálliberális kormány idején.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.