Négy montreáli repülőtéri dolgozó került kapcsolatba a radikális iszlámmal

2017 március 29 7:51 de.3 hozzászólás

A Pierre Elliott Trudeau Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Aéroports de Montréal belső vizsgálata szerint négy dolgozó érintkezhetett radikális elemekkel, beleértve az Iszlám Államhoz kötődő szervezetekkel is. A most felmerülő biztonsági aggályok miatt az üzemeltető megváltoztatta, illetve korlátozta a négy érintett biztonsági besorolását és hozzáférését a repülőtér különböző részeihez. A Journal de Montréal napilap riportja szerint a négy dolgozó közül ketten továbbra is a repülőtér alkalmazottjai. A vizsgálat szerint az érintettek ISIS-hoz köthető honlapokat látogattak meg, propagandát terjesztettek a közösségi média felületein, továbbá olyan dokumentumokat konzultáltal, amelyek a házilag készített bombák gyártását írták le. Az egyik érintett a kifutópálya környékén dolgozott, továbbá a repülőkhöz is volt hozzáférése. Az érintett alkalmazottak egyike a 2015-ös párizsi terrorcselekménnyel kapcsolatban írt aggasztó kommenteket online. Összesen 130-an haltak meg Párizsban, amikor egy egész sorozatnyi támadást követett el 9 terrorista.

Évente 16 millió utas fordul meg a Trudeau repülőtéren. Az egyik név nélkül nyilatkozó repülőtéri dolgozó elmondta a francia nyelvű napilapnak, hogy  ismer olyanokat akik alig néhány hónapja érkeztek Kanadába és máris a kifutópályán, az induló repülőkkel és a becsekkolt pogyásszal dolgoztak.

Pierre Elliott Trudeau Nemzetközi Repülőtér

Pierre Elliott Trudeau Nemzetközi Repülőtér

Sûreté du Québec tartományi rendőrség terrorizmus-ellenes osztagáért felelős korábbi igazgatója – Marcel Savard – aggasztónak nevezte, hogy potenciálisan radikalizálódott emberek a tartomány stratégiailag kiemelkedően fontos létesítményéhez kerültek és ott is kulcsfontosságú szerepeket töltöttek be.

Claude Sarrazin biztonsági szakértő elmondta, hogy szerinte az Aéroports de Montréal megtette a szükséges és lehetséges lépéseket. A munkajogi törvények nem teszik mindig lehetővé az egyszerű és azonnali elbocsátást. Ha a repülőtér üzemeltetője nem jár el a munkaügyi törvények szerint egy bíró simán visszaállíthatja munkába az érintett dolgozót. Sarrazin szerint azonban fontos kérdés, hogy miképpen vette fel a reptér üzemeltetője az érintett dolgozókat, milyen biztonsági szűrővizsgálatokon estek át a felvételi folyamat idején.

3 hozzászólás

  • Érdekes jogi útvesztő: biztonsági ellenőrzésen fennakadt repülőtéri dolgozóknál fölmerülhet terrorcselekmény végrehajtása, vagy abban való közreműködés, de a munkajogi szabályozás az ilyen dolgozók azonnali hatályú elbocsájtását nem teszi lehetővé.

    Csak nehogy utólag kelljen változtatni ezen a jogi helyzeten, amikor emberéletek kioltása kényszeríti ki a szabálymódosítást.

  • ……””””Csak nehogy utólag kelljen változtatni ezen a jogi helyzeten, amikor emberéletek kioltása kényszeríti ki a szabálymódosítást””””……
    VALÓSZÍNŰ ,hogy előre meg kellene bizonyos törvényeket alkotni,hogy ne következhessen be nagyobb baj!!! De vajon ez a kormány –ismert politikai nézete,háttere miatt– képes lesz-e rá??? Vagy pedig megvárja,hogy a baj bekövetkezzen és akkor sem fog cselekedni,hanem csak mismásolni fogja a helyzetet.
    Ismerek egy olyan országot ahol —utólag— előre gondolkodnak és olyan törvényeket hoznak ,hogy a migrációval eddig bejövők-potenciálisan bajt okozhatók–ne jöhessenek az országukba és ejrópába!
    Na ez az ország megkapja ezért a magáét nap,mint nap!,meg vezetői,mert mertek egy kicsit-későn–előre gondolkodni..!!!( persze ahhoz kell lenni olyanoknak akiknek a fejében meg tudnak születni a szükséges gondolatok!!!)
    Az előregondolkodás üdvözletével.

  • A két dolgozót valószínű azért hagyták meg hogy megfigyelhessék őket és ha van kapcsolatuk a terrorizmussal-feltárják azokat.Nemde? Vagy ez csak álszent gondolat.???
    Reménykedő üdvözlettel.