A CEU és az erdélyi magyarság: Álljatok ki mindannyiukért és magatokért…

2017 április 2 3:19 du.13 hozzászólás

A világ most Budapestre és a CEU-ra figyel. Joggal. A templomba, az egyetemre és az emberek otthonába eddig csak a legelvetemültebb hatalom hatolt be. Ennél súlyosabb jele a hatalmi túlkapásnak nincs. Ám a budapesti frontvonallal szemben (ahol akadémikusok, egyetemisták szerveződnek, leveleznek, és számíthatnak szolidaritásra) Gyergyószentmiklóson – a sokak által bizonyára alig ismert erdélyi kisvárosban – másik frontvonal nyilt. Mondhatni folytatásaként annak, ami Budapesten történik.

Szervezett önbíráskodó csoportok házakat gyújtottak fel. A látványossághoz közönséget toboroztak. Az összegyűlt nézők előtt vertek nőket, gyerekeket – a beszámolók szerint a szemtanúk tapsoltak, bíztatták a verőlegényeket. A megtámadott férfiakat közben sorba állították, letérdepeltették. A kiérkező sajtót – szintén helyszíni beszámolók szerint – nem engedték dolgozni, rögzíteni az eseményeket. Órák teltek el, amíg a szomszédos megyeszékhelyről a rendfenntartó erők erősítésként megérkeztek, és megállították az erőszakot. (Minden hírt sokszor le fogok még ellenőrizni, írom, amit eddig a források mondtak.)

Gyergyószentmiklós – ez a gyönyörű, sokszor magára hagyott, elárult kisváros, ahol a helyi székely közösség mellett egykor jelentős zsidó és örmény közösség is élt – térségi központ. Gyergyóban, és a gyergyói medencében most az a hír járja: a tűz terjedni fog, bármikor felgyulladhatnak a környező falvak házai. Sorra kapom a leveleket ott élőktől. Fenyegetéseket is, és segélykéréseket is.

Tanároktól, újságíróktól, „értelmiségiektől”. Ők is – akárcsak a CEU oktatói, hallgatói, dolgozói – félnek, szoronganak. De szorongásaik, és félelmeik egészen más természetűek. Ők az önkény a túlhatalmat gyakorló kormány radikálisabb formájától félnek: az elszabaduló önbíráskodástól. Az ostort politikai szinten cserdítik meg, de itt, ezen a végeken csattan, és okoz valódi, véres sérüléseket. Kérlek benneteket ezt a történetet így egészében lássátok.

Figyeljetek egyszerre Budapestre, Gyöngyöspatára, Olaszliszkára vagy Gyergyószentmiklósra. Mert ezek összefüggenek. Lássátok a fenyegetést, az áldozatokat, és álljatok ki mindannyiukért. Magatokért.

Parászka Boróka

Persecution / Irving Norman

Persecution / Irving Norman

13 hozzászólás

  • Már jópár „árukapcsolásos” próbálkozás volt nagy, indokként már felhasználható tüntetés összemanipulálására.
    Az újabb és újabb próbálkozásokra rendre, egyre kevesebben mozdultak rá.

  • {ersze a „leirasbol”, persze a fo adat hianyzik,mint a monds szerinti „velo a csontbol”/
    KI gyujtogat, s kiknek a hazait ?
    Ha a tomegek lattak, sot tapsoltak is azon, sok szemtanu letezo.
    A kerdes ismeteelten KI gyujtogat, s kik hazi leegetve?
    Az alapveto adatok nelkul nincs ertelme.

    Persze vannak „termeszetres tuzek” a meleg-szaraz idojarasok idejen sokfele. Talan meg az erdelyi magayrsag is lattot/hallott a Californuai „Santa Anna” tuzekrol. Ami csupan a szaraz erdoktuzei, s a meleg szel terjeszti es noveli. Lenne hasono Erdelyben ?
    De a cikk, nyiltan jeloli hogy szervezett csoportok. Hat az ki lehetne ? Van bar mi adat is ? kozolje !!!

  • Nehéz 650 kilométer távolságból bármit mondani. Filip Gheorghe, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivő nyilatkozata szerint „Úgy tűnik, a csütörtöki nagy összegű pénzlopás következménye az eset. Gyújtogatás gyanúja áll fenn” – írja a szekelyhon.ro honlap.

    A polgármester szerint a család sok kellemetlenséget okozott már, például valaki elutasította a kiskorú kéregetését, mire a gyerek felnőtt rokonai megfenyegették az adakozás megtagadóját. Ez a család támadta meg a megfékezésükre küldött járőrautót, aminek betörték a szélvédőjét és a rendőröknek erősítést kellett hívni.

    További részletek a honlapon:

    https://szekelyhon.ro/aktualis/romak-hazat-gyujtottak-fel-gyergyoszentmikloson

  • Anyu egyszer a nagybani piac közelében piros lámpánál állt a kocsival, és az egyik fiatal az utánfutóról lekapta a ládát. Miközben Anyu kiszállt, a másik fiatal páros lábbal szállt bele a fölhúzott ablakba, hogy az anyósülésen lévő táskát kivegye. Szerencsére erős volt a Lada ablak.
    Egy ismerőse azt szokta mondani, hogy ő abban az időszakban meg se állt annál a lámpánál, sőt beletaposott a pedálba!
    Most talán jobb a helyzet, nem hallottam ilyesmit.

    A romagyilkosságok borzasztóak voltak, reméljük soha többé nem ismétlődik. Gyergyószentmiklóson valószínűleg csak elege volt a lakosoknak a garázdálkodásból.

  • CEU-ról.

    Emlékszem, a rendszerváltás után szinte versenyeztek a magyar városok, hogy hova menjen a CEU. Nálunk a megyeszékhelyen szó volt róla, hogy az orosz laktanyába jönne, ami régi királysági laktanya volt iszonyúan lepukkant állapotban a város szélén.

    Azóta iskola van az egyik épületben, gyönyörűen felújítva. Biztos sok hasznosat is tett Soros, de akkora bukás volt az elmúlt harminc év a rendszerváltás szempontjából, hogy minden szereplő levonhatná már ebből a tanulságokat.

  • Hát Parászka Boróka liberális munkásságát ismerik a magunkfajták, a közszolgálatiság alapkövetelményeit nem ismeri, rádióműsorai mellőzik a kiegyensúlyozottságot és pártatlanságot. Ennek szellemében itt is leírja mi történt, a történet valódiságát meg majd a jövőben fogja leellenőrizni.

  • @ Drizari;
    Kozsi a csatolt web-lapert. Az ertelmes es reszletes magayrazatot ad az esetnek.
    A fenti cikk, erthetetlen, nem ad semmi esetet.

  • Tüske Zsófia

    tudod, charlie, azok, akik nyögték a Kárpátok Géniusza, Ceausescu rendszerét, nemigen vágynak ám újabb hasonló terrorra, még, ha azokat a Nemes, Nemzetes és Nemzeties nemzettársaik kényszerítenék is rájuk a saját maguk szája íze hozott törvényesség nevében.
    Aki élt rabságban az leginkább mégis csak a szabadságot tartja elfogadhatónak.

  • Jártam , nem is olyan régen Erdélyben. Ez a cikk egy beteg dolog. Ha gyújtogatás volt és verekedés, csakis a románoktól és a fennhatóságtól eredt! Mit is akart az író itt mondani? Nem hinném, hogy a CEU -nak, ehhez köze lenne.

  • Persze, lehet az is , hogy cigányok voltak, valamiféle bosszú miatt. Bár, ez, nekik nem szokásuk.

  • Kalocsai Miklós

    hazai lámpa! „. Biztos sok hasznosat is tett Soros, de akkora bukás volt az elmúlt harminc év a rendszerváltás szempontjából, hogy minden szereplő levonhatná már ebből a tanulságokat.”
    Az igaz, hogy a rendszer váltás utáni hazai úttévesztés megérne egy misét, de a magyarok ostobaságát Soros nyakába varrni, igazi szárnyaló fantáziára vall.

  • A Gyergyoszentmiklosi esemenynek semmi koze Magayrorszaghoz.
    Sem vadolas aaz ottani Roman hatosagok ellen.
    A cigany problema eggyik kepe ez. Loptak penzt, (reszletek nem kozolve). Kuldtek gyermekeiket keregetni, s megtamadtak azokat akik nem adtak nekik penzt.
    Valaki megharagodott s tuzet gyujtott. Nem szep dolog, de ,a reagalo tuzoltkat es rendoroket megtamadni sem valami erkolcsos tett.
    No d eismet, mi loze annek a magayrorszagi esemenyekhez ?
    Az egesz dolog az ottani torvenyfentarto szervek ugye.PONT.

  • Ennek a gúnyhatáron túli hungarofob parázna borókának egy normális médiában nem szabadna lehetőséget biztosítani a dákóromán identitásu előélete ismeretében!