Öt időközi választás Kanadában — Trudeau liberálisainak első tesztje

2017 április 3 9:41 de.11 hozzászólás

Templomba megyünk. Öt választókerületben rendeznek szövetségi időközi választást hétfőn és bár mindegyik körzet többnyire stabil liberális, vagy konzervatív fellegvárnak számít, már a győzelem aránya is sokat mondhat arról, hogy hol áll Justin Trudeau kormányfő liberális kormánya másfél évvel megválasztása után. Reggel 9.30-kor nyitnak és 21.30-kor zárnak az urnák a következő választókörzetek e célra kijelölt templomjaikban, iskoláikban és közösségi házaikban 2017. április 3-án:

  • Calgary-Heritage (Alberta)
  • Calgary-Midnapore (Alberta)
  • Markham-Thornhill (Ontario)
  • Ottawa-Vanier (Ontario)
  • Saint-Laurent (Québec)

ottawa-vanier-valasztokerulet

(Ottawa-Vanier választókerület egyik szavazóhelysége április 3-án a St. Joseph’s római katolikus egyházközségben. Fotó: C. Adam)

Calgary-Heritage és Calgary-Midnapore konzervatív fellegváraknak számítanak. Még úgy is valószínű, hogy megtartja a jobbközép ellenzéki párt e két kerületet, hogy éppen egy harsány és elhúzódó elnökválasztási hadjárat közepén van a párt. Ezzel szemben Markham-Thornhill, Ottawa-Vanier és Saint-Laurent liberális erődök–oly annyira, hogy például Ottawa-Vanier-ben 1887 óta minden választáson a Liberális Párt diadalmaskodott. Olvasóink talán emlékeznek arra, hogy Ottawa-Vanier liberális parlament képviselője több mint két évtizeden keresztül a tragikusan elhunyt Mauril Bélanger volt, aki magyar felesége révén a fővárosi magyar közösség ismert tagja volt. (Mauril Bélanger betegségéről itt írtunk korábban a KMH-ban.)

Ugyanakkor némi bizonytalanságot okoz az a tény, hogy egyetlen nyilvános pártpreferenciás felmérés sem készült a négy választókerületben, így roppant nehéz felmérni a pártok és a jelöltet valós, lokális támogatottságát.

Azt lesz érdemes figyelni, hogy mekkora arányban győznek a liberálisok és a konzervatívok fellegvárainak tekintett választókerületeikben. Az időközi választás továbbá a markánsan baloldali Új Demokrata Párt számára is fontos, hiszen a párt mind az öt körzetben gyengén szerepelt a 2015-ös országos választás idején, amikor sehol sem haladták meg a 19 százalékot.

A legutóbbi országos pártprefenciás felmérés szerint — amelyet a Forum Research készített el — a Konzervatív Párt 38, a Liberális Párt 36, az Új Demokrata Párt 15 és a szeparatista Bloc Québécois 6 százalékos támogatottagot tudhat magáének. A Zöld párt pedig 5 százalékon áll. 2019-ben lesznek ismét országos választások Kanadában.

11 hozzászólás

  • Nem először fordul elő, hogy a kanadai tárgyú hírekre senki sem reagál. Ez talán megérne egy külön kommentárt. Ezennel tudatom, hogy akad, aki olvassa és értékeli ezeket. Megítélésem szerint ezek a leginkább eredetiek és relevánsak a KMH-ban.

  • Christopher Adam

    A kanadai témák itt általában tényleg kevesebb vitát váltanak ki. Örülök, hogy elolvasta!

  • Baldwin Mindig elolvasom a kanadai cikkeket, mert érdekel. De mivel igazából közöm nincs hozzá, nem is értek hozzá, így nem vitatkozhatok rajta. Csak jelezni, hogy olvastam?

  • Chris, én is elolvastam, de engem továbbra is a megígért „tüzes cikk” érdekelne. És megígérem, hogy hozzá is szólok. 🙂

  • Olvastam a megjelenése napján, de mint kívül élő, a témában teljesen járatlan vagyok. Talán a kanadai magyarok hozzáfűzhettek volna valami gondolatot, de úgy tűnik az nem támadt nekik.

    Számomra viszont közvetlenebb hír az, hogy ma bécsi illetékesek kapcsolatba léptek Soros Györggyel a budapesti CEU áttelepítését szorgalmazva. Szurkolok, hogy minél előbb sikerüljön, hogy zökkenőmentes legyen az oktatás és a folyó kutatások. Magyarország úgyis kiírja magát az európai kultúrkörnyezetből, ezért kár lenne Budapesten rostokoltatni az egyetemet, hiszen 2018. január 1-től már nem indíthatnak új évfolyamot.

  • Magyarországon mára valami nagyon elromlott, és tartok tőle, hogy hosszú időre. Elképesztő:

    http://hvg.hu/itthon/20170406_rendori_intezkedes_ceu_kossuth_ter?s=hk

  • Drizari, gondolom 2003-ban, a „humanista” liberalizmus tobzódása alatt is ilyen felháborodottan verted a billentyűzetet. Tudod, amikor Berkecz Máriát hűtlen kezelés igaztalan vádjával sároztak, a rendőrök többször meztelenre vetkőztették és testüreg motozást végeztek a középkorú, kétgyerekes családanyán. Elképesztő, mi?

  • Baldwin
    2017 április 6
    8:14 de.

    Én is mindig elolvasom.

    Egy újságban, ami a Kanadai-magyar címet viseli, mi kifogásolnivalója van a magyar cikkek ellen?

    Különben meg sok kanadai hírre reagálunk, pl. a marihuána cikknél megnézheti.

  • http://www.greatwar.co.uk/poems/john-mccrae-in-flanders-fields.htm

    A pipacs anyagból való másolatának elterjedése, erre a versre és emlékre utal.

  • lampa: nem kifogasolom

  • Egy kis trepedessel figyelem az idokozi valasztasokat, amennyire ugyan figyelni lehet innen British Columbiabol. De tobbet hallunk Ivanka Trumprol es „Spicey”-rol mint arrol ami az orszag masik, igen messzire fekvo oldalan tortenik. A valasztast koveto mamort eleg sok csalodas kovette, de a Progressive Conservative szekeret, ami inkabb con volt mint conservative, normalis ember nem kivanhatja vissza. Egy kis vereseg viszont elgondolkoztathatna a plakat fiunkat, mert BC-nek kezd mar egy kicsit a bogyeben lenni. Az oceanunkat nosztalgiaval szeretjuk es amennyire lehet tanker mentesen akarjuk tartani. Ami a nyugati partot illeti, Justin elsosorban B.C.-nek tartozik felelosseggel es nem pedig a nemzetkozi fossil iparnak vagy akar Albertanak.