Kellett ez nektek?

2017 április 15 7:34 de.17 hozzászólás

Hát mégiscsak aláírta. Húzta-halogatta az utolsó öt percig, végül április 10-én estefelé aláírta Áder János finoman szólva a „felsőoktatási törvénymódosításáról” alkotott törvényt. Miért kellett a halogatás, a huza-vona?

Ugyanazért, amiért a törvényjavaslat a körüli tudatos kormányzati zavarkeltés: hogy megtévesszék a hazai és külföldi közvéleményt, hogy gyöngítsék és leszereljék az Orbán-kormány politikai és eszmei teljhatalmát támogatni vonakodókat. Egyik sem sikerült.

Szabad ország, szabad CEU, szabad gondolat! Tüntetés: 2017. április 9., Budapest, Ybl Miklós tér. (Készítette: Garai-Édler Eszter).

Szabad ország, szabad CEU, szabad gondolat! Tüntetés: 2017. április 9., Budapest, Ybl Miklós tér. (Készítette: Garai-Édler Eszter).

Amint elterjedt a hír, hogy az államfő megadta aláírását, a késő esti órákban spontán és haragvó tüntetés indult meg ellene Budapesten. A Közép-Európai Egyetem vezetése pedig bejelentette, hogy nem adja meg magát, folytatja munkáját és minden lehetséges jogorvoslati fórumot igénybe vesz az új törvény ellenében.

– De hát miért lázonganak? – kérdi álszentül a kormány. –Mitől félnek? Hiszen – amint Orbán mondja – itt egyetlen felsőoktatási intézményt sem akar megszüntetni senki. A CEU-t a legkevésbé… csak kölcsönös jószándék és megértés kell – mondja a kormány álnok bájmosollyal.

„Szándékos, tudatos zavarkeltés folyik Magyarország ellen„ – állítja a kormány. Holott a zavarkeltő ő maga, az országot pedig senki sem támadja, Orbánék legelszántabb külföldi bírálói sem. Nem az országot támadják a kritikusok, hanem a kormányt. De önmagát az országgal próbálja azonosítani – alaptalanul.

Minél inkább kibontakozott az ellenállás a kormány szándékai ellen, a törvényjavaslat ellen, annál zavarosabbá vált a duma a javaslat mellett. Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője legutóbb már úgy fogalmazott, hogy a CEU melletti tüntetést a Soros-támogatta szervezetek hozták létre mesterségesen. Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke is ebben a szellemben kontrázott a prímásnak, Orbánnak: szerinte a „Soros–egyetemért” tüntetők a migrációt akarják támogatni, a rezsicsökkentést semmissé tenni.

Szabad ország, szabad CEU, szabad gondolat! Tüntetés: 2017. április 9., Budapest, Ybl Miklós tér. (Készítette: Garai-Édler Eszter)

Szabad ország, szabad CEU, szabad gondolat! Tüntetés: 2017. április 9., Budapest, Ybl Miklós tér. (Készítette: Garai-Édler Eszter)

Mindeközben a kormánypropaganda másik szólama meg az, hogy csak félreértésekről van szó, a külföldi tiltakozókat pedig megtévesztik. Szóval a több tízezernyi fiatal (javarészt diák és értelmiségi), meg az ő tiltakozásukkal szolidáris külföldi professzorok, tudósok sokasága, a számos Nobel-díjas mind félreértésben van, vagy megtévesztés áldozata.

Hát azt hiszi a Fidesz-vezetés, a kormány, hogy mindenki gyöngeelméjű? Hogy könnyűszerrel meg lehet vezetni azokat, akik hivatásuk szerint azzal foglalkoznak, ahhoz értenek, hogy a jelenségek okait kutassák, a külszín mögé nézzenek?

Szabad ország, szabad CEU, szabad gondolat! Tüntetés: 2017. április 9., Budapest, Ybl Miklós tér. (Készítette: Garai-Édler Eszter)

Szabad ország, szabad CEU, szabad gondolat! Tüntetés: 2017. április 9., Budapest, Ybl Miklós tér. (Készítette: Garai-Édler Eszter)

Áder aláírásával a botrány nem szűnt meg, a tiltakozások hulláma nem apad el, és ha a kormány máris előveszi a „Lex CEU” logikus folytatásaképpen a civil szervezetek megregulázását, társadalmi megbélyegzését, külföldi forrásaik elapasztását célzó másik törvényjavaslatát, úgy bizonyos lehet: ország és világ ebbe még kevésbé fog belenyugodni.

Az április 10-én lezajlott tüntetésen láttam egy táblát ezzel a felirattal: More CEU, less Orbán! És a tömegből kihallatszottak a kiáltások, amelyek a CEU elleni törvényjavaslaton túlmenően már a kormány és Fidesz ellen szóltak: – Diktátor! – kiáltották tüntetők.

Szabad ország, szabad CEU, szabad gondolat! Tüntetés: 2017. április 9., Budapest, Ybl Miklós tér. (Készítette: Garai-Édler Eszter)

Szabad ország, szabad CEU, szabad gondolat! Tüntetés: 2017. április 9., Budapest, Ybl Miklós tér. (Készítette: Garai-Édler Eszter)

Kellett ez nektek? – kérdeztem e cikk címében. Hozzátehetem: Miért kellett? Megérte, megéri, hogy az értelmiségi megmozdulás országos társadalmi ellenállassá növekedjék? Hogy a külföldi szolidaritás hangjai Orbán elleni általános hangorkánná erősödjenek?

Úgy látszik, Orbánnak megéri. Kibontakozó diktatúra felmenet nem ismer pardont. Megértést vár el, türelmet – de ő maga nem hajlandó egyikre sem. És közben a nemzeti lobogóval takarózik.

Gadó Gyórgy

*

Videó: Szabad ország, szabad CEU, szabad gondolat! Tüntetés: 2017. április 9., Budapest, Ybl Miklós tér

Szabad ország szabad oktatás, szabad ország szabad oktatás. A CEU-nak maradni kell az Orbánnak takarodni, szabad ország szabad oktatás.

CIVILEK VAGYUNK. MAGYAROK VAGYUNK. SZABADOK VAGYUNK.

(Videót készítette Garai-Édler Eszter)

17 hozzászólás

  • Precíz, pontos, ütős!! Gratula.

  • Máshol olvastam Orbán Viktor beszédét, azaz húsvéti üzenetét.
    Ma is meg kell állapítanom, hogy ritka jó esze van. Sajnos, egy ilyen politikus ritkán adódik és ezt szeretnék sokan eltávolítani.Érthető.

  • A mai gigatüntetés átcsapott a reggae zene népszerűsítésébe, a kormányváltó tömeg csak a száját tátja, nem érti hogy lesz ettől Orbán elzavarva. A színpadról Marihuána Jóska bejelenti: a „legvidámabb forradalom” elkezdődött. A „tömeg” szállingózik hazafelé. Kell holnapra is erő.

  • Figyelő
    2017 április 15
    12:18 du.

    Melyik beszédét? 2010 előttit, vagy 2010 utánit? Köszönő viszonyban sincsenek egymással! Az idei húsvéti megszólalásával pedig önmaga paródiáját adta elő. Azért, örülök, hogy önnek tetszik, minősíti önt!

  • terminus, az ideit!

  • Azon mosolygok, hogy ma Kaliforniában, a Berkeley egyetemnél is van diáktüntetés.Ők Trump elnököt akarják leváltani. Viszont kicsit bonyolult ott a helyzet, mert a másik csoport viszont, Trump-ot támogatja!

  • Gyuri bácsi csodálatos stílusban ír és az álnaívitása is bájos. Biztos vagyok benne, hogy ő ennél még sokkal jobban érti, hogy miről van szó:)

  • „”””Hogy a külföldi szolidaritás hangjai Orbán elleni általános hangorkánná erősödjenek?”””

    Margaret Thatcher szavait tartja szem előtt:

    „Mindig örülök, ha a személyemet támadják, mert ez azt jelenti, hogy a politikámat nem tudják”
    Kérdésére a válasz.

  • Egy biztos ez a cecu ügy nem országos érdek,ez egy szellemi holdudvar érdeke–meg soros elvtársé–,no meg civil szervezeteié.Gyuri bácsi pénzével mindenkit megvesz,mindenkit tönkretesz,mindenkit támogat aki az ő világpolitikáját támogatja.Ő a megmondó ember a világban,ő az aki országokat tesz tönkre amikor valutáját megtámadja,ő az aki elmegy az ejrópai unióba és megmondja mit kell tenni,ő az aki beültetteti az eu-ba azokat akik az ő nézeteit támogatják,és innentől úgy tüntetik fel a dolgokat mintha az unióból jönne minden.Az unió szellemi identitását a balliberálisok tartották és tartják ma is kézben—és minden úgy van feltüntetve , mintha az unió,egész ejrópa azt akarná.
    Nézzétek már meg –Németországban-a szólásszabadsággal is baj van , minden sajtó a liberális gondolatoknak megfelelően reagál mindenre,mert megtanulták mi az az öncenzúra,és tudják,hogy ezt követni kell,mert ellenkezőleg megmogyorózzák őket.
    Nem mogyorózós üdvözlettel.

  • Gadó profi dolgozatot tett ide! Ha valaki tudja akkor Ő az, hogy spontán demonstrációk pedig nincsenek… Lássuk, be, hogy ezeket a gumicsontokat, most igen jól időzítve vetették, ellenzőiknek a politika csinálók… A vesztes baloldal, tovább atomizálódott…a törpepártok, kamupártok, viccpártok, stb. ideje lejárt, most már százával bukkannak fel “civil” szervezetek megmondó emberei.. Akik ugyanabból a zavarosból halásznak…- Ez a gumicsont, egész Európának, sőt az új amerikai adminisztrációnak is szól teszt jelleggel…- A kormánypártok, a nemzeti konzultációval, és az ellenzéki kampány nyitó felvonulások intenzitásából felmérik, hogy a 2018 -as kampány, csapás irányai hova helyeződjenek…A tüntetni óhajtó “demokraták” demonstrálhattak, takaroggyoztak, egy jót…A lakosságot nem nagyon érinti meg a CEU vs. Közép-Európai Egyetem szindróma, vagy a civil szervezetek évenkénti financiális kontrollja, stb. A sajtó, reakciók, nagyon értékesek, politikai technikai szempontból..Az ellenzéktől, többet várt, kormány oldal, és ez a buli – tünti látom Gadóban is csaldást keltett. – Aki ebből orbán-bukást olvas ki, nem számol azzal, hogy a 2018-as választást, az ellenzék, már elengedte… és az a szimpatikus, hogy mindezt, jókedvűen énekelve, táncolva, kicsit betépve, politikát szinlelve teszi!

  • Na nem kellett (mármint a többségnek)de ugye értelme sem volt,meg ugye következménye sem lesz …..!
    Ünneprontásnak (bemutatkozásnak)jó volt….meg nagyfokú leégésnek!

  • slapaj
    2017 április 16
    6:17 de.
    Jó szöveg.
    De kihagyta, hogy ez nem sikerült volna, Soros György segítsége nélkül. Mind ez, Amerikából.

  • Kedves Figyeló, milyen igazad van! Maguk a tüntető zenészek is bevallották…

  • Almási Alma
    2017 április 18
    2:37 de.
    Nem én találtam ki. A tények beszélnek, ki fizeti azt az egyetemet? Kinek a nevéhez tartozik stb.
    Mai célja a jelenlegi kormány megbuktatása.

  • Nyilvánvaló – nem is titkolja senki – hogy a CEU olyan embereket próbál nevelni, akik középeurópában liberális demokrata politikusok lehetnek majd a jövőben. Persze, hogy Putyin és Orbán ezt nem szereti, mert ők hierarchikus diktatúrát akarnak errefelé, ahol azt csinálnak, amit akarnak a saját kényük-kedvük szerint. Nos, én például pontosan ezt nem akarom, ezért nekem tetszik a CEU.

  • Kedves Alma, én nem szeretem a politikát sem így, sem úgy a tanításba belekeverni. Itt is liberális a felsőoktatás, de itt miért nincs tüntetés?! Bár, most menesztettek el egy professzort, mert az embereket nemük szerint nevezte meg egy cikkében.
    Ma, NEM szabad a nőt nőnek, a férfit férfinek hívni, mert esetleg megsértheted a nemiségét!