Orbánnal csak szívlapáttal lehet szót érteni

2017 április 29 8:09 de.42 hozzászólás

Idehaza többen csalódással vették tudomásul, hogy nem az történt, amire számítottak. Sokan ugyanis abban reménykedtek, hogy szerdán az Európai Parlamentben az ott ülő képviselők végre a sarkukra állnak és nem csupán leordibálják Orbán fejét, mint tették ezt már több alkalommal, de lépnek is valamit.

Olyat lépnek, ami valóban fáj neki.

Magyarán: azt várták sokan, hogy Orbánt és vele Fideszt kirakják a Néppárt frakciójából, vagy megfenyegetik azzal, hogy elzárják a pénzcsapokat, és felfüggesztik a Magyarországnak szánt fejlesztési pénzeket. Utóbbi lett volna persze a rosszabb opció, ez ugyanis az összes magyar embert hátrányosan érintené, de talán utolsó figyelmeztetésnek ez is jó lett volna.

Akik ebben bíztak, magukat csapták be. Mert bár ismerik ugyan Orbánt, de nem ismerik az Európai Uniót, és annak elsőszámú intézményét az Európai Parlamentet. Az Európai Unió ugyanis egy demokratikus, és éppen ezért lassú, körülményes, valamint sajnálatos módon bürokratikus szervezet, amely ráadásul teli van külön érdekekkel, mely érdekek még lassúbbá teszik a döntéseket. Velük szemben ott van Orbán, és az ő nemzeti szotyializmusa. A magyar miniszterelnök nem demokratikus, és ebből kifolyólag nem is körülményes. Ha ő valamit kitalál, arról nem kell konzultálnia senkivel.

Ma dönt, holnap megcsinálja.

Ezt nem fogják fel az EU testületeiben. És nem azért, mert a felfogóképességük ezt nem tenné ezt lehetővé, hanem mert ezeket a testületeket demokratikus viszonyok között, demokratikus viták eldöntésére hozták létre.

Amit Orbán képvisel, az a demokrácia világában, az európai kultúrkörben nem értelmezhető, mert kívül esik ezen a tartományon. Nekünk, akik idehaza demokratának valljuk magunkat, és támogatjuk a jogállamot, mert abban látjuk az egyén szabadságának kiteljesedését, szimpatikusak ugyan a diplomatikus és udvarias megnyilatkozások, ám most épp ezek miatt kell megint azzal szembesülnünk, hogy Orbán idehaza úgy állíthatja be brüsszeli kalandozásait, mintha már megint győzött volna.

Miközben Brüsszelben a párbeszéd fontosságáról beszélt, és a közös európai értékek fontosságát helyezte előtérbe, idehaza ismét arról papol, hogy meg kell állítani Brüsszelt, mert rosszat akar a magyaroknak. Ez a megfogalmazás majdnem szó szerint a legújabb nemzeti konzultációban is benne van, vagyis, hogy Brüsszel a mi érdekeinktől idegen dolgokat akar rákényszeríteni a magyar emberekre.

Régóta játssza ezt Orbán, és még játszhatja sokáig. Idehaza van hozzá sajtója, több is, mint elég. A vidéki Magyarországon, ahol még mindig csak kevesen nézik az internetet, és leginkább a közmédiából, valamint Andy Vajna TV2-jének hazugságaiból tájékozódnak, simán beveszik a kormányzati kommunikáció aljas maszlagjait.

Az Európai Uniónak, amely nem harcra, hanem együttműködésre jött létre, most fel kellene venni a kesztyűt, és változtatni a harcmodorán. Észre kellene vennie, hogy Orbán nem érvekkel, hanem széklábbal a kezében támad, vele nem lehet vitatkozni, mert mire az első érv elhangzana, ő addigra már tucatnyi tockost és sallert kiosztott.

Az Európai Uniónak előbb-utóbb fel kell ismernie, hogy a félázsiai nemzeti szotyialistákkal szemben csak akkor van esélye, ha fejbe vágja őket egy szívlapáttal.

Föld S. Péter

***

Szerkesztői megjegyzés: Közben úgy tűnik, hogy Orbán Viktor ámokfutó megadta magát Brüsszelnek. Szombaton az Európai Néppárt (EPP) gyűlésén jelentette be Orbán, hogy a magyar rezsim az Európai Bizottság minden elvárásának meg fog felelni a lex CEU-val kapcsolatban és készen állnak törvényt módosítani. „Az EPP azt akarja, hogy a CEU nyitva maradjon, a határidőket felfüggesszék, és megkezdődjön a párbeszéd az Egyesült Államokkal”–derült ki szombaton. Továbbá az EPP ezt üzente Orbánéknak: „nem marad következmények nélkül, ha a Fidesz kitart politikája mellett.” Úgy látszik Orbán megfutamadott, megadta magát „Brüsszelnek”. A pártmédia majd nyilván a nyugat, a sorosbérenc Európa és a galád imperalista erők elleni magyar győzelemről fog beszámolni e hétvégén. (KMH)

42 hozzászólás

  • Bocs szerki ez naivság: úgy tűnik, hogy Orbán Viktor ámokfutó megadta magát!
    Még a szívlapátnak sem!

  • Olvasom egyik tudósítás bevezetőjében: Orbán megígérte Brüsszelben, hogy maradhat a CEU.

    Nem is olvastam tovább, mert Orbánnál értelmezhetetlen az, hogy megígérte.

  • 1. pont: Orbán mindig győz.
    2. pont: ha esetleg mégse, akkor automatikusan életbe lép az 1. pont.

    PONT…

  • Tehat a cikk alanya lenne Orban, VAGY az EU ?

    De ketsegte;enul a valosag hogy az EU az NEM az Europai nemzetek szovetsege, vagy eggyesulese, hanem a Mastricht ipari-kereskedelmi cegek erdekeinek szelesbitese.

    Sokszor olvasva a „democratikus” je;zot. De legyunk oszintek itten, az EU a vilag leg NEM democratikusabb intezmenye.
    Nyugati gazdasagi, egyszerubben mondhatjuk penzugyi jovedelem erdekeket szolgalo burokracia amely kivalloan szolgalaj azon erdekeket.
    A tenu az ami tgadhatatlan, barmit is velne barki, hogy fejlett ipari-gazdasagi-penugyi hatalmaknak a „piac” a legszuksegesebb erdekuk. PIAC nelkul NEM letezhetnek.
    Piac-nyersanyag- s a munkatkat vegzo alacsony aru ipari dolgozok. Az a gazdasagi sikerek szukseglete. Azok hianyaban az nem letezhet.
    Az ami vezette a nemet gazdasagi erdekekt mar ketszer egy teljes europaszerti verontasokba.
    A kerdes fog az tortenni ismet ?
    Aki veli hogy nem, megtudja nevezni a tetteket hogy mi lenne az ami megakadalyozna azt ?
    Legyen realista, nem letezik semmi „orokkevalo” ezen a foldon! Tehat nem letezo orokke valo gazdasagi fejlodes, piacok orokkevalo terjesztese.
    Sot,ezen a foldon semmi nem orokkevalo!Meg a vilag sem !

  • Kalocsai Miklós

    Ugyan kérem! Mindenki, aki felül Orbán tárgyaló készségének, változtatási hajlamának, annak naivitásánál csak emlékezet kiesése nagyobb. Csak két dolgot említek, hogy más is szóhoz jusson. A média szabadság ügyében nagy felháborodás volt, Orbán tárgyalt, mindenki megelégedett, a kedélyek lenyugodtak. Eredmény, ma a demokratikus médium ritkább, mint a fehér holló, és még nincs készen a mű. A másik példa: A bíróságok ügyében a konstruktív tárgyalások eredményeként törvénytelenül lefejezték a bíróságot, lapátra tették a főbírót, és végrehajtották a kényszer nyugdíjazásokat, az új főbíró fideszes aktivista lett, aki annak az eu képviselőnek a felesége, aki a hírek szerint Brüsszel és Budapest közötti utazása közben írta meg az alaptörvényt.

    Lehet, hogy az Európai Unió nem egy gitt egylet, de hogy a saját sírját ássa Boda Marcsi, és charlie nagy örömére
    az biztos.

  • Most, így estefelé már kiderült, hogy nem adta meg magát Brüsszelnek.
    „Megvédte az érdekeinket ”
    Szervusztok, jó napot +

  • Konkrétan úgy fogalmozott : jogi vita tárgya a lex CEU, MAJD ennek lezárásakor lehet érdemben lépni.
    Azaz, a jogi vitát jogi útra akarja terelni, ami évekig tartó pereskedést jelenthet. Szerintem ez megtörténhet.

  • Christopher Adam

    Pár órára rá, hogy az EPP követelte: hagyják abba az EU-ellenes „Állítsuk meg Brüsszel” kampányt, már ez futott a párttévében:

    https://444.hu/2017/04/29/itt-a-friss-ropogos-vadiuj-allami-gyuloletreklam

    Mint ahogy azt a Facebook oldalamon jeleztem: szerintem az Európai Néppárt egész nyugodtan húzza le a redőnyt, mert ennek így semmi értelme.

  • Turóczi Béla

    Föl S. Péter: Felbosszantottak a Brüsszelből érkező megalkuvó EU-s üzenetek. A Staatsführer mindent megígér, semmit sem teljesít, a törvények, rendeletek átfestése lassan megy, csak annyira, amennyire noszogatják őket.
    Pedig a szövegek kemények: Schon wieder hat Ungarn die EU verärgert, schon wieder ist nicht viel passiert. Das werde sich bald ändern. Ez az, aminek nem hiszek. A véleményem:
    Orbán kann nicht gestoppt werden, wenn nur jemand totschlägt. Pferdehändler aus Balkan, verspricht alles, führt aber nichts. Ezt Brüsszelben nem érzik, nem értik. Sehr versiert Chomsky-gebote. Orban hat nicht viel zu befürchten.
    Nincs mitől félnie Orbánnak.

  • Nos a harc elkezdődött (és nem feleslegesen,a Hazáért..!!!)és még nincs vége,Orbán nagyon jól és főleg KULTÚRÁLTAN!!!beszélt,a Néppárt meg mellette van,meg sokan mások kint és itthon is,ami várható volt és nagy
    szerencse!!!!
    A balliberálisoknak meg lesz még pár bosszúságuk…….,de megérdemlik!!!

  • Chris, politikusnak vagy politikai elemzőnek ne menj, mert a legalapvetőbb stratégiát sem érted. A Néppártnak „nem kell lehúzni a redőnyt” mert nem rúgta ki Orbánt, hisz akkor minden befolyási készsége elveszne felette. Akkor Orbán és a Fidesz szépen egyik vezetőjévé válna a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája képviselőcsoportnak, amely eddig is majd ötven fővel szerepel a parlamentben.
    Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (Anglia, ugyan ez megszűnik) az 5 Csillag Mozgalom (Olaszország) az Alternatíva Németországnak (Németország) a Parancs és Igazságosság (Litvánia) a KORWIN (Lengyelország) a Svéd Demokraták (Svédország) mellett a Fidesz esetleg Jobbik 17 képviselőjével már a liberális frakciót is túlnőnék. Főleg ha egyesülnek a Le Pen vezette Nemzetek és Szabadság Európája frakcióval, és még idecsapódnának a patrióta módon kormányzó lengyelek.
    Szóval te ezt szeretnéd? – mondjuk én örülnék egy ilyen forgatókönyvnek – szerintem ezt gondold át még egyszer.
    …..
    …..
    Az szintén nem igaz, hogy Orbán feladta volna a CEU kivágását tőlünk, a HVG már kapiskálja miről is szól a pávatánc:
    http://hvg.hu/itthon/20170427_politico_europai_bizottsag_kotelezettsegszegesi_eljaras_orban

  • Most szerintem tévedsz Miklós! Az EU egyenjogú tagjai vagyunk – és mivel egyelőre önálló nemzetek Európája, csak abba tud beleszólni, ami a vállalt értékeket sérti. Nincs „felettes szerv”, mint a Szovjetunió vagy a szövetségi kormány az USA-ban, nincs erős hadsereg: csak az együttműködés hasznainak önkéntes belátásában bízhat az EPP és az ET is. Van egy ország, ahol alapvetően nyugalom van, a gazdaság eldöcög, adósságait fizeti, a kormánypártot másodszor választották nagy többséggel az ország vezetésére, – miért kellene ellökni 12 biztos szavazót? Csak mert alattomosan, lépésről-lépésre veszi el az ország szabadságát, levegőjét? És ez úgy tűnik tetszik az ország lakóinak,hiszen szinte töretlen a népszerűsége, bármit is tesz. Az EU a saját alapelveivel ütközne, ha a bírálaton kívül beleszólna a”belügyekbe”. Egyelőre a magánszemétdombjaikon kukorékoló harci kakasokat az adott állam polgárainak kell elhallgattatniuk. Ezek a zörgő baromfiak emiatt ragaszkodnak annyira a „nemzetek Európájához”. Szerintem nincs más út, mint a fokozatosan egyesülő Európa, nem bánom hívjuk a „Szövetségesek Európájá”-nak.

  • Egyébként csak azt nem értem ,hogy ezen az oldalon,hogyan is lehet szívről,vagy egyáltalán becsületről beszélni (a balliberális hazaárulókkal…)sokakkal?!
    Szerencsére azért vannak kivételek!

  • Túróczi Béla!

    Talán elfelejtett magyarul????ugye ez bár kanadai…de állítólag magyar hírlap.!….tán figyelembe kéne venni,..!

  • Kalocsai Miklós

    Boda Marcsi
    2017 április 29
    5:07 du.

    Marcsi, Marcsi! Már mondtam Neked, hogy a jólneveltség hiányával nem lehet érveket pótolni.

  • JAVASLAT:

    Az Európai Uniót javasolnám átnevezni. Legyen az új neve:

    WEIMARI KÖZTÁRSASÁG

    Indoklás:

    – A Bizottságnak a diktátorokhoz való általánosan naív jóhiszeműsége.

    – Euro-milliárdok juttatása Orbán zsebébe, az ő autoriter és „illiberális” rendszerének, az EU ellenes leplezetlen retorikája ellenére valamiféle >kohézió< címén.

    – A könnyelmű kényelmesség megtartása végett bármely szabályszegéstől eltekint [félrenéz]. (lásd: Junker Orbánhoz intézett barátságos pofonveregetése, úgymond': "Itt jön a mi kis diktátorunk") Ahelyett, hogy kirugnák.

    – Junker éveken át Orbán iránti lojalitása, néma hallgatás formájában.

    – Merkel bályos hallgatása az Ungarische Führer nyíltan szemtelen és személyeskedő, sőt bizalmaskodó sértései ellenére.

    – Merkel hivatalos és elvtelen hallgatása Orbán szabálytalanságairól, megvédendő Németország magyarországi gazdasági (olcsó Mo-i munkaerőre és elvtelen protekcionizmusra épülő stratégiai együttműködésekben megtestesülő) érdekeltségeit…

    – STB.

  • Boda M: Sorry! Az idézeteket eredetiből másoltam:
    1.Magyarország már feldühítette az EU-t, megint nem sok minden történt. Ez hamarosan meg fog változni. Erre jegyeztem meg: nem hiszem.
    2. Orbánt nem lehet megállítani, hacsak valaki fejbe nem veri. Olyan mint egy balkáni lókupec, mindent megígér, de semmit nem teljesít. Ez az amit Brüsszelben nem értenek (írtam én).
    3.Jól ismeri a Chomsky-tíz parancsolatot. Így: Orbánnak nincs mitől tartani.
    (Egyébként rövid u.)

  • Turóczi Béla!

    Én magával nem vitatkoztam,ha jól emlékszem.
    Egyébként más véleményen vagyok (sokan vagyunk),annak ellenére,hogy a mostani hibákat hiányosságokat is látom,de Orbán
    megvédte az országot és a többség nem szeretné,ha az EU.belepofázna a belügyeinkbe,(migráns befogadás,rezsicsökkentés stb)vagy különböző „szervezetekkel”
    uszítana rendbontásra,cirkuszra.
    Mind a csőcselék,mind az őket felbérelő ellenzék kisebbségben van szerencsére!
    aZ EMBEREK TÖBBSÉGE BÉKÉT ÉS BIZTONSÁGOT akar,a balliberálisok meg várják meg a törvényes választásokat……!

  • Ja majd elfelejtettem,hogy azt a véleményem továbbra is fenntartom,hogy egy magyar hírlapba magyarul illik írni,ha maga nem is itt él,persze ezért is lát sok dolgot másként,mint az itthoniak!

  • Orsós Elemér

    talalom
    2017 április 29
    3:36 du.
    Nagyon igazad van, és a koncon civakodó 27 féle entitás közül, miért ne lehetne a legutolsónak, a 27-iknek is akár jogos követelése?

  • Kalocsai!

    nekem voltak és vannak érveim,ami minden itthon élő magyar(akár jobb akár baloldali érdeke,mivel nincs a homlokukra írva kivel is
    szimpatizálnak,így a rezsicsökkentés eltörlése mindenkit,főleg a nyugdíjasokat érzékenyen…érinteni,meg ugye a „más” kultúrából érkező,randalírozó,esetleg…. támadó,erőszakoló migránsok sem tesznek különbséget baloldali és jobboldali szimpatizánsok között,mivel nincs a homlokukra írva…)
    Na erről ennyit….ha én nem akarok másoknál okosabbnak tűnni(bár több hiteles forrásból tájékozódom,)akkor elvárható,hogy a más véleményen és különösen a nem itthon élők ne
    játsszák az eszüket alaptalanul!!!!

  • Egyébként ma több ellenzéki párt is „próbált” molesztálni telefonon,de ugye délután „pihiztem”,így a rögzítőt töröltem,amiben arra agitáltak,hogy holnap menjek velük tüntetni…na jót derültem,majd itthon a TV-ből nézem egyenes adásban a süket,primitív megmozdulásaikat,amit remélhetőleg a rendőrség megakadályoz,vagy feloszlat mielőtt elborulna teljesen az agyuk,a szerencsétleneknek…!
    Jó éjt mindenkinek!

  • Az már nagyon el lehet keseredve, aki Önt próbálja molesztálni!

  • Orsós! Milyen jogos követelése??? A kutya nem akarja a hülye és kártékony rezsicsökkentést eltörölni. Egészen más lehet a nagy rizsanövelés körül. Két dologra tippelek. Az egyik: a nemzetközi piacon ismét emelkedni kezdett az olaj ára, tehát ahhoz,hogy továbbra is csorogjanak a MEH offshor számláira a százmilliárdok, emelni kell hamarosan az energiaárat. Kell egy ürügy, amire mutogatni lehet,az egybodások úgyse értik. A másik ok lehet, hogy az Európai Unió közös energiagazdálkodási stratégiát szeretne kidolgozni, amibe szinte biztosan nem fér bele Paks 2,ami a következő években a Párt (a néhai fiatal demokraták) fejőstehene lehetne. Még valami?

  • Orsós Elemér

    Kedves Föld S.!
    Majd küldök neked egy leleplező dokumentum fotót és használati utasítást a szívlapátról, mert szerintem Te még üresen sem bírnád megemelni, nem hogy, fegyelmező eszkökként használni! Napersze mással használtatni sokkal egyszerűbb és kényelmesebb!

  • Bendegúz 79!Keveset tudsz az EU-ról, pedig például az Európai Parlament (EP) képviselőit a tagállamok polgárai választják, a lakosság arányában, 5 évente. Magyarországnak 22 EU-képviselője van,akiket külön EU-választásokon szavaztak meg a magyar polgárok. Az Európa Tanácsnak minden tagország kormánya EGYENJOGÚ tagja. A tagországok kormányai jelölik (és az EP) választja az európai biztosokat, akik egy-egy terület gazdái(kvázi miniszterei). Ők alkotják az Európai Bizottságot. Minden tagországnak van biztosa. Magyarország biztosa Navracsics Tibor, aki az oktatás, a kultúra, a sport és az ifjúsági ügyek felelőse. Őt a mostani magyar kormány jelölte a posztra.
    Nem tudom, mivel kevered a maastrichti egyezményt – ami a közös pénz, az euró bevezetésének feltételeit rögzíti. (Nyilván a Római Szerződésre gondolsz, amit a német és francia vasiparban és energetikában érdekelt nagytőkések hoztak össze 1967-ben,és szokták az EU kezdeményének tekinteni.)
    Ami a leglényegesebb. Az EU gazdag országai – elsősorban Németország,de Franciaország,Svédország stb.jelentős pénzeket nyomnak a kevésbé gazdag tagállamokba, hogy segítsék ezek fejlődését. Magyarország évente kb 200 milliárd euróval kap többet, mint amennyit befizetett. Ez minden évben így volt 2004 óta.
    Kérdezheted: akkor mi a baja a jelenlegi kormánynak az EU-val? Hát az, hogy ellenőrzik, mire költöttük a pénzt, és bizony nagyon durcásak lesznek (vissza kell fizetni a támogatást), ha például a Mészáros cégek a piaci ár 3-4-szeresét számlázzák az EU-pályázaton elnyert munkákért. (Az EU pénzeket a nemzeti kormányok osztják szét, pályázati rendszerben – most éppen a magyar kormány pályázati rendszerét érte kritika. Talán jogosan, hiszen elég feltűnő,hogy minden pályázatot a gázszerelő cégei nyernek.)
    Ha van még kérdésed, megkeresem rá a választ, de kérlek, ne beszélj hülyeségeket az EU-ról. Van persze számtalan hiba, probléma: pl. az, hogy minden tagországnak vétójoga van,a legkisebbnek is, így nehézkes a döntéshozatal. Nincs egységes hadügy,külügy,pénzügy,mint az USA-ban, de például nem ártana legalább alapszinten összehangolni az adórendszereket,így pl. a multik sem sasszézhatnának az EU országok között „adóoptimalizálási”céllal.
    A menekült-ügy súlyos probléma, amit csak közösen tudnánk megoldani. Ami ellen tépik a szájukat, az ún.kvótarendszer – arról szólna, hogy a tengerparti országokat,ahol a menekültek partot érnek, megsegítendő, a tagországok vállalnák, hogy x darab menekült személyazonosságát leellenőrzik,hogy normálisan lehessen dönteni – menekült, terrorista, vagy gazdasági céllal jön,tehát ki kell-e utasítani. Magyarországnak nem egészen 1300 személyt kellene lecsekkolnia. Emiatt az egész habverés.

  • Orsós Elemér

    talalom
    2017 április 30
    6:25 du.

    „Orsós! Milyen jogos követelése???”

    Na, jó elfogadom az EU közös energiagazdálkodási és általános árstratégiáját, de az Ő áraikhoz nem lenne jogos az egyenlő munkáért egyenlő bér stratégiája is, mert jelenleg az Ő hasonló munkavállalóik bérének a harmadából, ötödéből kell kiizzadnunk ugyanazokat az értékü kiadásokat és miközben a kötelezettségeinket már javában az övékére vagy szigorúbbra integrálták, a mi béreink integrálásáról sunyin – bár inkább számító haszonlesésből- alaposan megfeletkeztek! Azt hiszed röhögés nélkül bevennénk az orbáni rizsacsökkentést, ha nekünk is az EU-hoz hasonló bérekből kelleni gond nélkül kiperkálni a költségeinket? Még valami?

  • Orsós! Valamit nem értesz. Az EU gazdasági alapelve az áruk,a munkaerő és a tőke szabad áramlása a tagországok között. Márpedig ez azt is jelenti, hogy sem a termékek árát, sem a munka bérét nem az állam határozza meg, és nem is az EU. A kötelező minimálbérek rendszere azért maradt fönn, hogy valamelyest mégis védje a munkavállalói érdekeket. Tehát az árukat annyiért adják, amennyiért megveszik azokat, és annyi bért fizetnek, amennyiért még kapnak munkást. Meg lennél lepődve,ha tudnád, hogy Magyarországon a multik fizetnek a legtisztességesebben: egy, a GE kanizsai gyárában dolgozó sima melós eléri a 180-200 ezer forintot havonta, a kecskeméti Mercedes-nél ugyanez. A mohó,kapzsi, mutyira szokott magyar hiénák a szörnyűek, ott van, hogy bejelentik a melóst 4 órára, de 12 órai munkát várnak el tőle. Aztán kap még zsebbe feketén, ha jut. Magasak a munkabérre rakódó adók.Igen. De ehhez tudnod kell, hogy a 4 millió adófizető közül cca 1 milliót az állam fizet a beszedett adókból. Magyarországon ugyanis nemcsak a hivatalokban dolgozók, hanem az orvosok, tanárok is közalkalmazottak – a költségvetésből kapják a bérüket, ugyanúgy, ahogy a közmunkások. A fizetős magánklinikákon, meg magániskolákban persze nem: de azokat a betegnek, tanulónak kell megfizetni. Ezt csak a szűk felső réteg tudja megfizetni. Én például nem – bár nem minimális a nyugdíjam, hiszen mindig valamivel(nem sokkal) többet kerestem az átlagnál. (Még így sem éri el a mai átlagkeresetet,de beosztással megélek.) DE a munkás éveim több mint fele 1989. előttre esik, a maradék 24 év már nem lett volna elég egy nyugdíj-megtakarításhoz. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy a nyugdíjasok helyzete relatíve a legjobb itthon.
    A bérek elkezdtek lassan emelkedni itthon – de ez nem a kormánynak köszönhető. (Ha szocialista kormány lenne, annak se sok köze lenne ehhez.) Hanem a szabad munkavállalásnak: kb.500-700 ezer magyar ment külföldre dolgozni, ezért kevés, munka és tanulóképes ember maradt itthon – kénytelenek emelni a bért.
    A rezsi más tészta,mert a hálózatok tulajdonosa monopolhelyzetben van,ezért mindenütt az állam szabályozza a rezsiárakat – de ez már tényleg hosszú lenne.

  • Orsós Elemér

    talalom
    2017 május 1
    3:48 de
    Neked mindenben igazat adok, de a mai áldatlan állapotok kialakulásáért az összes eddigi rendszerváltás óta regnáló- kormányt, majd a Eu belépésük utáni únios vizfejet is felelőssé teszem, mert cinkosan együtműködtek a magyarországi és külföldi zavarosban halászó kizsákmányolókkal, pedig lett volna hatalmuk és lehetőségük az anomáliák kialakulását még időben megakadályozni, a bérek kiigazítását ösztönözni, na persze ha akarták volna!

  • Orrsós! Az még sose jutott eszedbe, hogy talán nem csak a „vízfejek” felelősek? Hogy van valami sarunk nekünk is? Magyarországon ’89 előtt erősek voltak a szakszervezeti jogok – és volt pár hely és szervezet, ahol éltek is ezekkel. Pl:tulajdonosi típusú jog volt,hogy a helyi szakszervezetnek el kellett fogadnia a termelési terveket, és beleszólhatott a menedzsment (akkor igazgatóság) díjazásába. A tulajdonosi jogokat már korábban – ha jól emlékszem, a’87-es társasági törvényben megszüntették. Ez jogos volt, hiszen néhol teljesen lebénította a termelést, hogy a munkavállalók beleszólhattak abba, hogy mit és hogyan csináljanak (technológiai ügyekben).
    Amikor megjelentek az első magántulajdonosok Nyugatról – ’89 előtt -, nem győztek csodálkozni, milyen könnyen kijátszhatják a munkavállalói jogokat. Önként és dalolva saját maguk verték szét a szakszervezeteket a munkavállalók.
    Ha valaki szólt, – pl én is, ahol csak módom volt -,hogy ne hagyd magad kiszervezni „vállalkozónak”, mert elvesznek a jogaid,azt bőszen lekommunistázták. Miközben párás szemmel ölelgették a vacak Gorenjeiket, meg lelkesen büszkélkedtek a leharcolt Opeljükkel, VW-jükkel, nem vették észre,hogy „vállalkozóként” háromszor annyit dolgoznak, és nincs már fizetett szabadság,táppénz, túlórapénz, hiszen”vállalkozók”! Én 2000-ig bírtam, hogy nem engedtem magam minimálbéren bejelenteni. De 51 évesen már sehol nem kaptam állást. Munkát igen, de munkahelyet nem. 14-ig dolgoztam, és még az idén is hívtak vissza – de már nem olyan az egészségem, hogy kitegyek egy közösséget a változékony teljesítményem szeszélyeinek.
    Szóval Orsós! Kormányok,”vízfejek” csak azt tudják megtenni, amit megengedsz nekik. Ha megengeded, hogy hülye, sosemvolt „régidicsőséggel” betömjék a szádat, ha elhitethetik Veled, hogy azért lettél nyomorult és kiszolgáltatott, mert a másik, még nyomorultabb eleszi előled a kenyeret, akkor ne csodálkozz.

  • Orsós Elemér

    talalom
    2017 május 2
    6:16 de.
    „Orrsós! Az még sose jutott eszedbe, hogy talán nem csak a “vízfejek” felelősek? Hogy van valami sarunk nekünk is?”

    Már hogyne lenne sarunk, de mentségünkre legyen hogy, a kádári rendszerben nem nagyon díjazták az akkori gazdasági és ideológiai módszerek elleni kritikát, ezért inkább mindenki magába folytotta a véleményét, magyarul féltünk! Az is igaz hogy, voltak -párt irányításu, látszat- szakszervezetek, de azok beleszólási jogát Te erősen túlértékeled, mert klasszikus értelemben vett független, kizárólag a tagok által fenntartott valódi szakszervezetek csak nyugaton léteztek, itt nem, a mi függetlenített szakszervezeti vezetőinket lekádezezés alapján válogatták a posztra, bérüket az állam fizette, ezért fordulhatott elő például velem is hogy, amikor egy éles vitám után panaszra mentem a szakszervezeti titkáromhoz 1979-ben, azzal a restelkedő itélettel bocsátott utamra, hogy mint magánember maximálisan és négyszemközt igazat ad, de ne kívánjam tőle hogy, a kényelmes állását és jó fizetését miattam kockáztassa. Mivel akkor már három gyermekem volt és lakás kiutalásra vártam, kénytelen voltam visszakozni.

    „Szóval Orsós! Kormányok,”vízfejek” csak azt tudják megtenni, amit megengedsz nekik.”

    Ez is igaz, de még sokan a rendszerváltást követő tiz évben sem merték a szájukat kinyitni a beidegződött, retorzióktól való félelem miatt, mert egyértelmű volt hogy, kik követték el a rendszerváltást! Nem magamról beszélek, mert sajnos én a nagypofáju szókimondásom következményének legalább öt új és egyre rosszabb munkahelyet köszönhetek, nagynépes családom legnagyobb bosszuságára.

  • Orsós! Amint „mentséget” keresel, nem vagy jobb. 1980-ban egy nagyvállalatnál a függetlenített titkár választásokat végigkampányoltam egy szerszámkészítő mellett,aki győzött is a pártbizottsági jelölt ellenében. Eszembe nem jutott, hogy a gyerekkel, családdal nincs lakásom (nem is kaptam, később vennem kellett, de azt is csak egy rokoni protekcióval tudtam). Lesz@rtam, hogy soha nem neveztek ki főnöknek, csak helyettes voltam, aki elvégezte a meló vastagját. Azt hiszem én vagyok az egyetlen,akinek 27 év alatt egyetlen Kiváló Dolgozó sem jutott – kizárólag szakmai díjaim vannak(azokból is csak a kicsik -, ha már „magasabb” ajánlás kellett volna, oda nem fértem be. Nem zaklattak,munkám is mindig volt – ha valaha túlságosan korlátozni akartak volna – odébbálltam.(Na, ezt nem tehetik meg a maiak,csak sokkal nehezebben.) Egyetlenegyszer – még satupadnál dolgoztam – történt, hogy a körzetes rendőr szólt anyámnak,tudja-e miket csinálok szabadidőmben, mert bejelentés érkezett ellenünk „szervezkedés” miatt.(Anyám házmester volt, a körzetes elégszer figyelmeztette,hogy öt óra van, le kell söpörni a járdát. Nekem meg osztálytársam volt a levelező gimnáziumban,onnan ismert.) A barátnőmmel berongyoltunk a rendőrségre,hogy mégis, miféle „bejelentés”? Hebegtek, habogtak, nem lett következménye. Hagytak élni,dolgozni. Nem tudom, jól tettem-e? De nem tudtam másképp tenni. Nem gazdagodtam meg, nem csináltam karriert, lettem, ami vagyok: liberális szocialista.

  • Orsós Elemér

    talalom
    2017 május 2
    10:18 de.

    „Orsós! Amint “mentséget” keresel, nem vagy jobb.”

    Te meg, ha figyelmesebben olvasnál, akkor elsőre rájöhettél volna hogy, nem a magam nevében beszélek a többesszám második személy alkalmazásával, nem magamnak kerestem mentségeket, csak sorsközösséget vállaltam még azokkal a kortársaimmal is akik félelemből vagy tettetésből meghunyászkodtak a hatalom diktátumai előtt! A Te hihetetlen kampányod ellensúlyozására meg tipikus példának tudom felhozni villanyszerelő öcsém esetét, amely arról szólt hogy a Vízépító Vállalat függetlenített szakszervezeti titkára -a saját családi házának munkaidőben történő építése közben- folyton a pártba való belépésre agitálta, de amikor hosszú unszolás, sőt burkolt fenyegetés hatására kötélnek állt két hét alatt kiderítették hogy Canadában rokonunk van, akivel évente háromszor köszönő viszonyban vagyunk, ezért rögtön megbízhatatlan káderrá vált és még a szakszervezeti bizalmi, társadalmi funciójától is megfosztották, szerencsére a munkahelye megmaradhatott! Azt a büszkeségedet, miszerint Te vagy az egyetlen aki nem részesült a rendszer bármilyen kitüntetéséből is sajnálatosan minimum feleznem kell, mert például én is és valószínű még több százezer nemnyalizó kortársunk járt hasonló cipőben. Ami meg a rendőrrel történt esetedet illeti, abban a korban nem volt jellemző hogy, egy-két presztizsből elcsattanó pofon nélkül megúsztad volna az idézés számonkérését. Én speciel nem így emlékszem a „régi, szép időkre”!

    (Nem dicsekvés képen, még azt elárulom Neked hogy, amikor 2011-ben, 42 év munkaviszony után -elég jó apanázzsal- nyugdijba vonultam huszonhét munkahelyről kaparták össze a nyugdíjalapomat, ebből husz munkahely a Kádár éréra esett és egyik munkahelyemet sem lustaság, alkoholizmus vagy szakmai rátermetlenség miatt kellett feladnom, hanem megzabolázhatatlan igazság keresésem és szókimondásom miatt! Igaz hogy én sem vittem semmire, de bármikor bele tudok nézni a tükörbe és bár nem volt könnyű, de újra ugyanezt a mentalitást vállalnám!)

  • Orsós! Teljesen mindegy, hogy magadnak,vagy sorstársaidnak keresel mentséget. Tudod,abban a kampányban hány tisztességes, becsületes emberrel kellett megharcolni,hogy ne féljenek a szerszámkészítőre szavazni? Tudod, hogy hányszor mondták: könnyű nekem, nem abban a műhelyben dolgozom?
    A rendőrpofontól valószínűleg azért menekültünk meg, mert nem bevittek, hanem bementünk, és számon kértük, hogy mi van a feljelentéssel.A hangunkat sem emeltük föl: csak nyugodtan azt kértük: mutassák meg, mi a vád ellenünk. Látnod kellett volna azt a zavart téblábolást! Az is lehet, hogy nem is volt írás, csak szóban smúzolt valami lelkes. Akkor már hadilábon álltunk a fél gyár függetlenített párt-KISZ-szakszervezeti vezetésével. Ja, mellesleg KISZ-tagokként.
    Úgy vélem,hogy akkor lehet normális társadalom, ha senki nem adja ellenállás nélkül a jogait, sőt él is azokkal. Ehhez persze ismernie kell a „kisembernek” is a saját jogait, ezért mindig a legfontosabbnak azt tartottam, hogy közérthető módon magyarázzam el: hol és miért akarnak átverni.
    Ezért hajtogatom: Mészárost – vagy a többit – ne azért utáld, mert gazdagabb, mint Te, hanem azért, ahogyan elszerzi a közös pénzünket.

  • A cikk után olvasható „szerkesztői megjegyzés”-hez fűzöm a mai hírt: „Fokozza a nyomást az Orbán-kormány a Közép Európai Egyetemen (CEU): az intézmény munkavállalóinak a „tartózkodási és munkavállalási engedélyéit vizsgálná” az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) létrejött munkacsoport.”

    A szakmai grémium feladata lesz többek között a külföldi egyetemek foglalkoztatási jogviszonyainak vizsgálata, munkavállalóik tartózkodási és munkavállalási engedélyének vizsgálata és egyéb jogi kérdések – vagyis folytatódik a CEU vegzálása.

    „A törvényt annak ellenére sem módosítaná utólag a Fidesz-frakció, ha az Európai Bizottság ezt kérné” – közölte Kósa Lajos Fidesz frakcióvezető szerdán az atv.hu kérdésére.

    Ha ez megtörténik, Michael Ignatieff rektor szerint „nem zárunk be, de lehet, hogy el kell hagynunk az országot.

  • Tüske Zsófia

    Drizari: van egy ilyen is, Lattmann Tamás nemzetközi jogászprofesszor írta:

    „Megoldás a CEU-törvényre? Végre felkerült a CEU-ügyben írt elemzésem az intézeti honlapra (hamarosan lesz magyarul is), annak elkészítése során került elő valami, ami úgy látom, hogy még nem merült fel. Talán megér egy gondolatot.

    A törvényjavaslatot a Parlament sürgősséggel fogadta el, amit az előterjesztő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a miniszterelnökségi fejléces papíron írt beadványával kezdeményezett, amit Budapest, április 3-i aláírásával látott el (lásd: http://www.parlament.hu/irom40/14686/14686-0002.pdf ). Most hagyjuk, hogy ennek a sürgősségnek, és ez által a képviselők és a szabályozás tárgyának jogainak korlátozásának adottak voltak-e a feltételei (nyilván nem, ez egy külön kérdés lehet/lesz az Alkotmánybíróság előtti eljárásban, ami ez elfogadott módosítás közjogi érvénytelenségéhez kell hogy vezessen), inkább csak fókuszáljunk a helyre és a dátumra. Kérdés: hogy írhatta alá a már amúgy saját plágium-üggyel is bíró miniszterelnök-helyettes ezt a papírt akkor Budapesten, amikor április 1-7 között Iránban volt? (mini-reaktor, ilyesmi, megvan, ugye? lásd: http://www.irna.ir/en/News/82479445/ ) Bármilyen választ örömmel fogadok. Nyilván sehogy. Szóval valaki valahol közokirat-hamisítást követett el, ami a Büntető törvénykönyv 342-343 szakaszai szerint bűncselekmény, hivatalos személy elkövető esetében egy és öt év közötti szabadságvesztéssel. Végre a Parlamenti Őrség használhatja a jó pénzért közbeszerzett hálóvetőit (a gránátvetőkre talán nem lesz szükség), úgyhogy futás… Ja, és nem utolsósorban az ennek eredményeképpen érvénytelen sürgősségi eljárással elfogadott törvényjavaslat közjogi érvénytelenségben szenved, az Alkotmánybíróság nem kerülheti ki ezt a problémát, utalnék anno az egyházi törvény ügyében hozott határozatára, ha már a józan ész esetleg nem lenne elég, van precedens is.”

  • Tüske Zsófia

    Orsós: „majd a Eu belépésük utáni únios vizfejet is felelőssé teszem, mert cinkosan együtműködtek a magyarországi és külföldi zavarosban halászó kizsákmányolókkal, pedig lett volna hatalmuk és lehetőségük az anomáliák kialakulását még időben megakadályozni, a bérek kiigazítását ösztönözni, na persze ha akarták volna!”

    Az Európai Unió nem avatkozik bele a belpolitikába. A tagállamok elfogadták az irányelveket, véghezvitték a jogharmonizációt, tehát feltételezhető, hogy a belpolitikájukat ezek mentén alakítják. Minden ezzel ellentétes intézkedést a saját kormányodon kell számonkérned.
    Itt: http://europa.eu/european-union/index_hu szerezhetsz részletes információkat a működésről.

  • Orsós Elemér

    Tüske Zsófia
    2017 május 4
    3:34 du.
    „Az Európai Unió nem avatkozik bele a belpolitikába.”

    Lehet hogy, a belgákra, németekre, hollandokra és általában a fejlett nyugati országokra ez igaz, de a perifériára szorított és ezért jogosan berzenkedő, összeszerelő tagállamokra messze nem!

  • hazai lámpa

    Christopher Adam
    2017 április 29
    1:06 du.

    Ha Harry Potteresen akarnék fogalmazni, azt mondanám: a Néppárt az utolsó esélyünk! Amíg az van, addig nem kell félni.

  • hazai lámpa

    talalom
    2017 május 2
    10:18 de.

    Miért is jut rólad az eszembe Bandi, a ló?

  • HL! Kösz, az Állatfarmból messze a legszimpibb Bandi.

  • Drizari
    2017 május 4
    7:13 de.
    Remélem, elhagyják az országot! Nincs szüksége a magyaroknak liberális agymosásra!
    Ha meg az állam kormányát támadják, akkor pláne menjenek!