Parafaatomok

2017 április 30 8:40 de.36 hozzászólás

A különböző fórumokon, a baráti levelezőlistáktól közösségi terekig sokszor felmerül: a megosztó kommunikáció egyik legnagyobb bűne a kisebb közösségek szétveretése. Illetve szétverülése. Mert ez aligha jöhetne létre az „ottlakók” közreműködése nélkül. S most egy kicsit felejtsük el, hogy a társadalom atomizálása minden diktatórikus hatalom elemi érdeke.

Maradjunk a kisebb, valamikori, és nyomokban talán ma is baráti közösségeknél. Ami, mi tagadás mostanság azért kezdett az eszembe furakodni, mert egykor egy olyan közösségben fordultam elő, ami akkor sok szempontból „ellenzékinek” számított. Nem mostanság, hanem lassan negyven éve. Egy egyetemi klub rendezősége. Mely ezer szállal kötődött a helyet adó egyetem nagyobb léptékű, jobbára a tanulásra szövetkezett közösségéhez. Aki még emlékszik az akkori viszonyokra, akkor a felsőoktatásban komoly verseny zajlott az intézmények szervezettsége szempontjából. Ami ez esetben annyit jelentett, hogy az egyetemek a diákok KISZ-tagságának arányával „menőztek”. Korántsem nélkülözve az akkori hallgatók aktív közreműködését. Valószínűleg számosak írtak különböző hangulatjelentéseket a különböző évfolyamokról. Nem számítottak ritkaságnak a pártmegbízásból megnyert KISZ-titkárok. S korántsem volt ritka az egzisztenciális, illetve tanulmányi prostitució. Képletesen, az ideológiák szintjén kifejezetten. A szóbeszédek szerint a szó szerinti értelemben is. Aki tehát akkortájt volt egyetemista, és most jön a „bezzeg az én koromban” kezdetű szövegekkel, bátran elküldhető a melegebb éghajlatra. Nagy valószínűséggel nem lesz mit kikérnie magának.

Még akkor sem, ha „csak” az akkor szokásos kompromisszumait kötötte meg. Csendben elviselve és igyekezve túlélni az akkori körülményeket. Ahogy tanszékvezetőtől igazgatókig sokan mások is megtették. Miközben természetesen voltak olyanok, akik bátran bevállalták a világnézeti másságukat. Az egyetem keretein belül általában igen rövid ideig. Mert vagy megtanultak hallgatni, vagy távoztak a felsőoktatásból. Ez van. Illetve ez volt. Namármost. Amikor az ember gyereke, megöregedvén, de nem teljesen elhülyült állapotban, azt olvassa a kor-, illetve iskolatársaktól, hogy ők mekkora nagy ellenállók voltak, akkor olykor felnyerít a röhögéstől. Mert emlékszik az akkori kirohanásokra a KISZ mellett. Mert emlékszik az akkori helyezkedésekre. Esetleg arra is, hogy a ma fideszes önkormányzatainál nyomuló, és a kormány-pártpropagandát a baráti levelezőlistákra is behozó, figura akkor a tanácsrendszerben nyalt be lengőbordáig. Egy egészen más pártpropaganda mentén.

Aztán persze felbukkannak azok is, akik ma éppen a radikális nézetek hangoztatásával kompenzálják túl azt, hogy annak idején fújták az Internacionálét. Megtalálván magukban nem csak a sosemvolt istenhitet, hanem a sámánturul hónaljából kisarjadó decibelmagyarságukat is. Ami talán rosszabb, még a kormánypropagandával házalóknál is. Mert a valamikori baráti társaságokat, nem csak az egzisztenciális kurvulás, hanem származásideológiai törésvonalai mentén is kikezdik. Nem csak önmagukat járatva le, hanem az egykori iskolatársakat, munkatársakat, barátokat és ismerősöket is megcímkézve. Sőt! Átcímkézve. Nem egy esetben olyan ideológiai gyökerekre támaszkodva, amelyek előbb sarjadtak elő, mintsem megszülethettek volna. S nem egy esetben mélyen lenézve azokat, akik olyan balgaságokkal jönnek, hogy a migráns, a munkanélküli, a cigány, a zsidó is ember. Nem ilyen, vagy olyan ember, hanem „csak” ember. Alkalmasint elfeledve persze, hogy hány ezernyi, különféle náció gyermekei éltek, haltak, közösültek a Pannon medencében.

De erről eszünkbe juthatnak azok a tömegek, akik sörhast düllesztve veregetik bottal a sosemvolt humanizmusuk nyomát. Hatalmas vággyal, hogy mást is veregethessenek bottal. Vagy bármi mással. Lehetőleg úgy, hogy ne kelljen tartaniuk a pofon visszakapásától. Lelkesen csatlakozva a sakálhordákhoz. Valószínűleg maximálisan megelégedve magukkal. Abban a szent meggyőződésben, hogy igen bátrakat cselekszenek. Önigazolást látva abban is, amikor hasonló vonyítások és csaholások sejlenek ki a hatalom kommunikációjából is. Megveregetve önnön vállukat, és meglapogatva az arctalan tömegben mellettük üvöltőét is. Elfeledkezve néhány apróságról is eközben.

Arról például, hogy a hatalom szekerét tolni, a büntethetetlenség látszatának tudatában, nem kell nagy bátorság. De arról is, hogy egy embertelen ideológia támogatásához embertelenség kell. Alapvetően dehumanizálva azt, aki a másik emberi mivoltát támadja.

S csak egy kérdést hagyva szabadon. Azt, hogy milyen tempóban váltanak szólamokat, és segget, ha változik a rendszer. Mert ők azok, akik bármely rendszer fősodorvonalában úsznak a takony tetején.

36 hozzászólás

  • Jajj, kedves szerző barátom, ez nekem nagyon betalált. Ez a fajta morális hozzáállás naponta feljön bennem..
    Már látom lelki szemeimmel a túlélőket Orbánék bukása után…
    Szép tiszta gondolat sor – lehetne még folytatni – csodálatos nyelvhasználattal. Köszönöm!

  • Azt a takonyhabban vergődést ők lépesmézben dagonyázásként élik meg. Ők az erkölcsi törpék, vagy csak mentálisan renyhék.

  • Ez a jelenség pár évvel ezelőtt foglalkoztatott, de azóta sem bírok semmi rosszat mondani a mindenkori hatalomhoz simulókra. Ők most is szeretnének túlélni. Ma valamivel könnyebb a helyzet, mert minden rizikó és következmény nélkül lehet az életet külföldön továbbfolytatni, legyen szó akár tanulásról, vagy munkáról. De ez csak azoknak sikerül, akikben van kellő kurázsi.

    Akikben nincs elég mersz külföldre távozni, azonban azoknak is meg kell élni valamiből. Nem sorolom az ismert példákat, akiket mellőz a mai Orbán-rendszer, és emiatt a létük kerül veszélybe. No nem halálosan, de éppen hogy eléldegélnek a következő fizetésig, pedig a végzettségük, a szakmai tapasztalatuk alapján többre volnának hivatottak jövedelemben is. Ők az elrettentő példák.

    Azt viszont nem értem, hogy aki nyugdíjas, annak miért kellett látványosan köpönyeget váltani, hiszen a nyugdíjas státuszát el nem veszítheti. Talán mert nem volt mersze negyven évvel ezelőtt és most látta elérkezettnek az időt?

  • Drizari
    2017 április 30
    10:49 de.

    A világot a forradalmárok viszik előre, de az opportunista túlélők tartják fenn.
    De ez nem jelenti azt, hogy morálisan rendben van, amikor egy opportunista túlélő átalakul szervilis seggnyalóvá és ezt, mint forradalom állítja be. Pár évvel később.

  • Már megint a migráncsok, akik elveszik a munkánkat?
    Hány orvos, ápoló, vízszerelő,burkoló, kömüves, ács, kéményseprö vesztette munkahelyét miattuk?
    Ha legalább 3200-an lennének, akkor jutna egy minden településre. Debrecenbe, Szegedre, Szajolba és minden faluba, városba, még Budapestre is csak 1 jutna!
    Ha a soktízmilliárdot, talán százmilliárdot orbán nem tapsolta volna el felfegyverzett katonákkal, rendőrökkel,valamint keritésekre a piaci ár többszöröséért, hanem annak szűk töredékéért a menekülteket segítette volna tovább Európa felé, regisztrálta volna őket a menekültek közül alkalmazott tolmácsok és adminisztrátorok, civilek segitségével, akkor mindenki előrébb lenne. A menekülteket a befogadó országokba lehetne irányitani, a gazdasági bevándorlókat pedig ujjlenyomattal is regisztrálva kiutasitani. Bármilyen szociális juttatást, esetleg segélyt csak a kijelölt célországban kaphatnának. Az ujjlenyomat alapján az illegálisak elkülöníthetöek a legális menekültektöl.A regisztráció során a segitö tolmácsok meg tudják állapítani útlevél nélkül is, hogy pl. Valaki tényleg szír, v albán, v afgán, v szudáni, sőt még a tályegységeket is meg tudják mondani, amint mi is bárki magyar kiejtéséből.

  • Miklos Banfi
    2017 április 30
    10:27 de.

    Jó páran már ott nyüzsögnek a damaszkuszi úton. Tölgyessy, Koko, stb.
    Számomra gerincesebb az, ha valaki azt mondja: igen, akkor az volt a túlélés záloga, ma ez. Kéretik tudomásul venni.
    Anno volt olyan évfolyamtársnőm, aki rögtön az elején közölte, hogy ő piros telefonnal került be, és akinek ez gondot jelent, ne álljon vele szóba.
    S volt olyan is, aki az idegennyelvi lektorátus vezetőjétől az egyetemi KISZ-titkárig mindenki ágyában előfordult, pártmegbízásból volt KISZ-titkár, és másokról kigyósbékás jellemzések írt, hogy ne legyen a bennmaradáshoz konkurrencia. Ma már nem él, és nehéz betegsége volt. Ergo, ma már legyen neki könnyű a föld.
    De nem ő volt az egyetlen a magyar felsőoktatásban. Ahogy a „Bibo” kifejezetten a pártelitbe nyalt ifjak székhelye volt. Ahol a papák, mamák mosták ki a szennyest, ha valami gond volt. S mert közel volt a lányokban gazdag államigazgatási, volt gond egy pár.

  • Törökoban ma 1-2millió háborus menekült van a szirhatáron. Évek óta. Europában az illegális munkavállalás ellen lehet küzdeni, az megint más kérdés. Az illegális bevándorlok foglalkoztatását lehet mindkét fél részére szankcionálni.
    De mi van az orbánék zsebét duzzaszto , bevándorlást megvásárlo -akár bünözökkel is?

  • „Akikben nincs elég mersz külföldre távozni, azonban azoknak is meg kell élni valamiből.”

    Tisztelt Dzizari,

    Igen. De valyon mi elonyuk szarmazik abbol hogy egy kanadai internet lapon randaliroznak es vedik ezt az ocsmany rezsimet? Ennnel szerintem komplikaltabb a helyzet. Ezeket az embereket elarasztottak propagandaval de annyi intelligenciajuk mar nincs hogy a sajat fejukkel gondolkozzanak. Nem azzal a szandekkal jonnek ide hogy mast meghallgassanak. Azert ”figyelnek” hogy kotekedni tudjanak. Kesz sport egyesek szamara. Meg arra sem farasztjak magukat hogy leelenorizzenek valamit. Mar nem emlekszem ki mondta azt hogy „Google a baratod”.

    Valaki valami olyasfelet is mondott, hogy a Magyarorszagon elok eddig meg nem formalhattak szemelyes tapasztalatot a demokraciarol. [HunCanada?] Ehez en hozzatennem hogy a magyar expat kozosseg nagy resze ezt hozta el magaval es a mai napig a szulohaza eloiteleteiben eli az eletet. Mintegy erzeketlen maradt Kanada esszenciajahoz, ahoz a torkveshez hogy a multikulturalizmust es demokratizmust ne csak unnepeljuk hanem eljuk is. Ezert van aztan hogy a magyarok kozul csupan a tukrodozesre hajlamos, etikailag fejlettebb kisebbseg hajlik a demokraciara. Nem mintha a demokracia olyan tokeletes volna, de mert sokkal kivalobb a zsarnoksagnal es a diktaturanal. A tobbseg eloszeretettel felmutatja hogy a ”libsik” a propaganda aldozataiva valtak, sot a ”magyar gyulolo” jelzotol sem idegenkednek. [Megjegyzem hogy mar maga az, hogy libsiznek jo peldaja a logikatlan osszegezesnek. A liberalisok demonizalasa nem eleg, meg egy kis magyar antiszemitizmust is oda kell dugni.] Az mar nem fordul meg az agyukban hogy az ezer ev indoktoracioja milyen hatassal volt rajuk

    Nos azok a magyarok akik a demokraciara, az egyenlosegre, az emberi mivolt altalanos tiszteletere vagynak, orokos ellentetben lesznek a tobbseggel. Magyarorszagon ugyanugy mint Kanadaban. Mintegy athidathatatlan szakadek tatong a ket csoport kozott. Attol hogy valaki kivakarta magat a budibol meg nem valt filozofussa. A mantrat fujjak de gondolkodni nem akarnak. Annak ellenere hogy a hirlap munkatarsai tulnyomo tobbsegben egy jobb, ertekesebb eletszemleletet proponal, a kommentalok visszavonhatatlanul ket malomban orolnek. Sajnalatos, de az etikus magyar elobb utobb tovabball. Az elet evolucioja, es ide tartozik a logika es az etika fejlodese is, egy konstant, de semmi szin alatt nem egy linearalis folyamat.

    Zsuzsa

  • Orsós Elemér

    Sajnos a KISZ-prostitució nem szünt meg, hanem párt-prostitucióvá „fejlődött”, melynek okait is érdemes lenne boncolgatni!

  • Orsós Elemér

    Zsuzsa
    2017 április 30
    1:52 du.
    Kedves Zsuzsa!
    Őszintén magyarázza el nekük, szerencsétlen, balga magyarországi magyaroknak: mi érdeke fűzödik ahhoz hogy, onnan a távoli jólétből mindenféle -Ön szerint- jótékony lázadást és polgárháborút konspiráljon nagylelkű ajándékként számunkra? Nem gondolja hogy, nagyobb „jótevőket” is túlélt már ez az ország! Ön nagyságrendekkel hülyébbnek néz bennünket -gonoszságból, tájékozatlanságból vagy érthetetlen bosszúvágyból?- mint ami indokolt lehetne, ha igaz lenne! Ki mondta hogy, kérünk a jóságából? Kívántunk mi beleszólni az Önök sanyarú migráns sorsába? Ha nem akkor, legyen ez kölcsönös!

  • Orsós Elemér,

    „Kívántunk mi beleszólni az Önök sanyarú migráns sorsába? Ha nem akkor, legyen ez kölcsönös!”

    Eltevedt? Mert mikor legutoljara megneztem mi most egy kanadai hirlapon vagyunk. Erti? Kanadai. Es mint kanadai magyarnak velemenyem lehet Magyarorszag belpolitikajarol. On meg csak nem is egy belfoldi magyar lapon kuldott el engem. Kanada az en orszagom es koszonje meg hogy itt egyaltalan velemenyt nyilvanithat. Ezen a lapon on a kulfoldi es nem en vagyok. Egyetertek. Legyen ez kolcsonos.

    Zsuzsa

  • Milyen furcsa ez: Orbánfun átlátja az egészet és nem leli benne a fun-t, Orbán átlátja, az ellenkezőjét teszi és nagyon sok fun-t talál benne. A hatalom, pénz és dicsőség az embertelenségben bizony a fun csúcsán van:)

    Andy Mage, jól mondod.
    Én azonban egy kicsit árnyaltabban nézem a kérdést: szerintem a teljesen ártalmatlan diktatúra áldozattól (pl. egy tanártól) a velejéig bűnős oportunista hazaárulók között van egy 0 és 100 pont között szóródás. A 90-en túli kategóriát ugye nem kell kibetűzni. Komoly karmikus büntetés vár lelkükre…

  • Kedves Zsuzsa!
    Éleslátását a kiváló retorikájával tisztelve élvezem. Bár ez lenne általános!
    O Elemér és barátai félve kukorékolnak a kisajáttott trágyadombjukon, és próbálják az intellektuális konkurenciájukat elhallgattatni, elüzni, h a mentális renyhéken és megalkuvókon uralkodhassanak. Ezért az az ádáz gyűlölet és igyekezet, h a rációt elhallgattasák és a szellemi lanygy posványba vegetáltassák az igavonó marhákat és áldozati birkákat. Mivel számukra is bizonytalan, h ez az átmeneti diktatórikus uralkodásuk meddig tarthat, ezért lerabolják megszerzett, elbitorlott örökségünket, és szarkaként hordják el értékeinket hazai és biztonságosabb távoli fészkeikbe. És nemcsak a múltunk értékeit, hanem a jövőnket is eladósitva ellehetetlenítik. A gazemberség minden megnyilvánulásának bugyrát kimerítik!
    A látszat ellenére, nincs demokratikus megoldás! Abban a könnyebb útban csak önáltatás reménykedni!
    Fel kell fogni, h a másik serpenyőben ott a szabadságunk és a múltunk felhalmozott értékei a most elúszó jövőbeliekkel!
    Engednünk kell beismerjük magunknak, h szüleink és gyermekeink hagyatéka és mindennemű vagyona elrablásra került és kerül folyamatosan! Többnyire csak annyit tudunk kimenteni a rablásból, amennyiért most aktívan teszünk, mert a vetített látszattal szemben a garázdaság tárgya nem másé, hanem a mienk!

  • Seres Róbert

    Zsuzsa
    2017 április 30
    7:57 du.
    Kedves Zsuzsa!
    Engedj meg nekem egy kissé indiszkretén kérdést: ha neked olyan rossz volt Magyarország, akkor alija helyett miért egy újabb galutot választottál, ahol szintén nem tudsz a bőrödben nyugton maradni?

  • Kedves Zsuzsa!
    Mivel szintén kint él, gondolom Orbán „menekültje”. Én mint 56-os, azt látom, hogy a kanadai magyar emigrációnak több ideológiai „menekültje ” van és volt! Még ismertem olyan itteni emigránst, aki olyan régen emigrált ide Magyarországról, aki a rohadt Horthy kor előtti időkből, a földnélküli parasztságból származott, vagy még a 19-es forradalom maradványai.. Majd, ismertem volt földbirtokosokat, akik háború után jöttek ide, éppen úgy a volt katonatiszteket is. Zsidó menekültet a náci uralom elől. Aztán, mi jöttünk 39 ezren Kanadába érkezett korombeliek, a magyar forradalom leverése után .
    Ha a fentieket végig olvassa, láthatja, hogy a magyarok hány rétege él, vagy élt itt Kanadában.

    A fent említett 39 ezer, azért jött el a forradalom bukása UTÁN, mert nem kívánt ismét kommunista diktatúra alatt élni, amit Kádár János folytatott kedves Rákosi Mátyás után.

  • Változatlanul, le a kalappal Kanada emigrációs törvényei előtt és az akkori miniszterek humánus meglátása végett.

  • Na már most, a probléma ott van, hogy a fent említett rétegek, akik még ma élnek ,más és más ideológiai véleményen, azaz meggyőződéssel élnek. Ember legyen a talpán az, aki igazságot tud tenni közöttük, vagy tudná, egy hangra terelni őket!
    Képtelenség.

  • Miklos Banfi

    Honnan tűnt elő az éji homályból Orbanfun ékesszólása? Már nagyon hiányzott, mert páran fáradunk attól, amiről ír.. Úgy jött fel, mint a Momentum mozgalom a hazai pályán:) Reméljük hogy a friss fuvallat el is fújja az utca mocskát, ami itt felhalmozódik…

  • kedves Orsós!
    Nagyon jót és „velőset”….irt Zsuzsának,aki remélhetőleg magába száll!

    Figyelő!

    Sok dolgot nem értesz kint….ami nem a Te hibád,de ha netán más forrás is rendelkezésedre áll,(KMH-kívül!!!!)hogy az itthoni valós helyzetről informálódj,arra kérlek élj vele….és pontos választ kapsz sok fontos itthoni kérdésre,problémára!

  • Ja amúgy Endre István.S-ak nem jött be a „jóslata” aki rövid ideig Húsvét táján hazajött(de ugyan minek?)mármint,hogy mire visszamegy az új országába,addig az Orbán kormány megbukik…..

    akkor ezt jövendölte…..
    Na erről bővebb hozzászólást is írtam egy másik cikk kapcsán…és ugye ez szerencsére cáfolhatatlan és igaz!
    Hát erről és többi idétlenségről csak ennyit….ez is elég!

  • Figyelő
    Kedves Zsuzsa!
    Mivel szintén kint él, gondolom Orbán “menekültje”.

    Kedves Figyelő,

    “Europe orszagutja”, mintegy epicentruma, Magyarorszag. Soha nem volt es nem is lesz homegenus. A magyar nep eredete sok nacioba torkollik, gentikailag es pszihologiailag csupan elso pillantasra egyoldalu. Ehez meg hozzajonnek a kulonfele tortenelemi oroksegek, sot a tarsadalmi es gazdasagi kulonbsegek. Abbol ered a “melymagyar” koncept is hogy mi magyarok nem vagyunk egyformak. De merem fogadni hogy nagyon sok buszke magyar csalodna eredeteben ha egy altalanos genetikai teszt ala vetne magat. Mondjuk ugyanezt barmelyik modern neprol elmondhatjuk, egyedul a kulvilagtol elszigetelt kulturak dicsekedhetnek a homogenitassal. Leginkabb a kulturalis es a gazdasagi kulonbsegek szabjak meg hogy ki hova teszi tartozasat. Sokan mondjak hogy a magyar nem fer meg sajat magaval, de ennek szerintem egy sokkal egyszerubb magyarazata van. Mindannyian tobbszoros nepvandorlasnak vagyunk az eredmenye. Ha esetleg nem jottunk ki egymassal az ohazaban, milyen okbol jonnenk ki az ujban? A ferjem 56-os, en 67-ben emigraltam. Eredetileg a szerelem hozott el Kanadaba, de vegulis beleestem a szemelyes szabadsag fenseges eszmelyebe. Prince Rupertbol izgatottan irtam anyamnak az elso partim utan: “kepzeld, olyan volt mintha az ENSZ-nel lettem volna, annyi fele szinu es kulonfele kiejtesu emberrel olyan jol szorakoztam! Those were the days! “We all live in a yellow submarine, yellow submarine…”

    Zsuzsa

  • Belzebub
    2017 május 1
    3:33 du.
    Nagyon érdekes volt ez a link, köszönöm.

  • Zsuzsa
    2017 május 1
    5:33 du.
    Feltétlenül, Kanadában érezni a szabadságot.
    Sokkal jobban, mint Európában!
    Kanada sok rétegű népek közösségéből tevődik ki-éppen úgy mint az USA. Viszont, azzal a különbséggel, hogy itt nincs fekete-fehér ember közötti gyűlölködés.

  • ha neked olyan rossz volt Magyarország, akkor alija helyett miért egy újabb galutot választottál, ahol szintén nem tudsz a bőrödben nyugton maradni?

    Seres Róbert

    ??? alija, galut – ez milyen nyelv? try perhaps in English.

  • hazai lámpa

    Zsuzsa
    2017 április 30
    1:52 du.

    A filozófia szép dolog, de tárgyi tudás nélkül csak spekuláció.

    Nyugaton ott alakult ki stabil képviseleti demokrácia, ahol van erős középosztály. Magyarországon ez nem sikerült, ennek történelmi okai vannak. A többi ítélkezés a magyar emberekről csak spekuláció, nulla bizonyíték nélkül. Lehet, hogy a budiból nem kész filozófusok jönnek ki, de legalább kijöttek.

    Más meg kajálja a hippi dumákat, amik Nyugaton már akkor elavultak voltak, mikor harminc éve disszidált Amerikába …

  • hazai lámpa

    A poszthoz.

    Én itt régebben megállapítottam, hogy akik az előző rendszerben harcos párttitkárok voltak, azok most lehet, hogy erőszakos katolikusok, és nemzetieskedő fideszesek. Egy rendszerváltás kitermeli az ilyeneket is, ezt illene tudomásul venni.

    Ami a magyar népet illeti: sokan szívből érdeklődnek olyan, a kommunizmusban tiltott/tűrt témák iránt, mint pl. vallás, hazafiság. Való igaz, hogy a fidesz karolta föl legsikeresebben ezeket a témákat az új pártok közül, és sok a szavazója.

    Hitelesebb lenne a cikk, ha a ballib oldal köpönyegforgatóit is felsorolná. A liberálisok közt vajon hányan voltak tényleges ellenállók, pl. akiket zaklatott a hatóság szamizdat terjesztése miatt?

  • hazai lámpa

    Andy Mage
    2017 április 30
    12:26 du.

    „Tölgyessy, Koko, ”

    Ők pont arra példa, hogy vannak, akik nem elvtelenül váltogatják a pártokat! Kokó a 2014-es választások után megmondta, hogy nem tetszik neki a fidesz jelenlegi irányvonala. Ez pedig nem az elvtelen köpönyegforgatók szokása.

    A vallási fanatikus meg olyan, aki kitart a hajón még a süllyedés után is, és nem hiszem, hogy ez a követendő példakép!

  • emberkecskestunde

    Eh! Mindig addig tart az „értelmes” beszélgetés, amíg Figyelő és Boda Marcsi fel nem ébred a cikóri kávétól.

  • Miklos Banfi

    Pontosan Tünde:) Nekem is az az érzésem mindig megjelenésüktől, mint egy skunk támadástól. Inkább lenne valami abszolút ellentétes véleményük, mint azért van itt egy-kettőnek, amivel még mindig nem lehet vitatkozni, de az elvtelenségtől legalább nem fordul ki az ember gyomra. Én azt az 5-6 embert mindig át is ugrom már, akiktől semmit nem várhatok, de amikor már mi is rájuk reagálunk, az már a skunk effektus.

  • Orsós Elemér!
    ápr.30.6:47

    Zsuzsának írt válaszából erősen arra következtetek,hogy az ég világon semmit nem értett meg abból amire reagált – bocs a kifejezésért,de igazi frusztrált magyar stílusban!
    Talán ha újra olvasná,segítene, de majdnem felesleges:én úgy látom, Önben a készség sincs meg, hogy egy higgadt, intelligens de alapvető igazságokat tartalmazó írást értékeljen, ami nagy kár! Elsősorban Önnek!

  • Besancon, ezt komolyan írtad? Még mindig vannak kétségeid? naaaaaaaaaa:)

  • Zsuzsa
    2017 május 2
    9:25 du.
    Ez a beírása, melyik írásomra volt válasz? Csak kérdezem.

  • emberkecskestunde
    2017 május 3
    3:54 de.
    Értem,szerinted az értelmes beszélgetés abból áll, hogy kicserélitek kölcsönös balos véleményetek. Mihelyst, valaki nem balos módon szól hozzá, az már nem értelmes beszélgetés.
    Véleményem szerint, elvagy maradva., még mindig azt hiszed, hogy a Kádár korban éltek.

  • Miklos Banfi
    2017 május 3
    8:37 de.
    Igaza van, nincs kormány ellenes véleményem, sem komcsi szimpátiám.
    Az elvekkel sincs baj, inkább magánál, aki csak kritizál másokat, de igen rövidek a vélemény nyilvánításai.