A kanadai ellenzék súlyos aggodalmakat fogalmazott meg a magyar demokrácia helyzetéről

2017 május 2 1:29 du.36 hozzászólás

Az ellenzéki Új Demokrata Párt (New Democratic Party – NDP) a magyarországi demokrácia aggasztó állapotáról nyilatkozott, amiután a Kanadai Magyar Hírlap felkereste a pártot, illetve annak külpolitikai kritikusát és szóvívőjét, Hélène Laverdière-t. A politikus – aki egyben Laurier – Sainte-Marie választókörzetet képviseli az Alsóházban – azon felkeresésünkre válaszolt, amelyben a Justin Trudeau liberális kormány az Orbán rendszer illiberális magatartásával kapcsolatos viszonylagos némaságáról kérdeztük. Időközben a liberális kormány Külügyminisztériuma is válaszolt felvetésünkre, jelezve, hogy privátilag tolmácsolták Szijjártó Péternek a miniszter komoly aggodalmait.

Hélène Laverdière – az NDP hivatalos álláspontját tolmácsolva – a következőt válaszolta lapunknak angolul:

“Súlyos aggodalmaink vannak a demokrácia iránti tisztelet erodálásával, illetve az akadémiai szabadsággal kapcsolatban, ami Magyarországon tapasztalható. A Közép Európai Egyetem (CEU) egy nemzetközileg tisztelt felsőoktatási intézmény. Ellenezzük a CEU bezárását és támogatjuk az Európai Unió és Michael Ignatieff azon erőfeszítéseit, amelyek az egyetem nyitvatartását célozzák meg. Az akadémai szabadságot tisztelni kell.”

Hélène Laverdière

Hélène Laverdière

Az NDP egy balközép párt, amely jelenleg 44 mandátummal rendelkezik a kanadai Alsóházban, így a parlament harmadik legnagyobb pártja.

A Külügyminisztérium és az NDP mellett, a Konzervatív Pártot is felkerestük, de lapzártáig nem érkezett meg a válaszuk.

36 hozzászólás

 • Sajna falra hányt borsó az egész, a mindenoldali reakciós [email protected] ( beleértve az önmaguk előtt “ellenzékiként” tetszelgőket ) a baloldali eszmék iránti kóros gyűlöletükben a demokrácia alapvetését hagyják figyelmen kívül; miszerint mindenki alapvetően ugyanolyan egyenrangú, egyenlő emberi lény és ebből következően a politikának nem csak egyesek, egyes társadalmi osztályok érdekeit, jogait, urambocsá emberi méltóságát kellene szem előtt tartania, hanem MINDENKIÉT. Ha ebben a reakciós fekete lyukban valaha demokrácia lesz, az éppen úgy ide írogató mindenoldali kispolgári-középosztálybeli rétegek ellenében lesz, mint az uralkodó osztályok ellenében ( amely utóbbit az 1945 -öshöz hasonló mértékben kellene eltávolítani a társadalom, a gazdaság és a politika vezető pozícióiból valódi változás érdekében .

 • Gondoltam, hogy a kanadai figyelmeztetésnek, a Kanadai Magyar Hírlap szerkesztőségének jóvoltából történt..

 • Mondhatnám, h ez egy pofátlan beszólás azután, h Soros nyilatkozatokban elmondta, h az alapítványain keresztül is etikátlanul manipulál.
  Mondhatnám azt is, h Orbán Soros alapítványon keresztül ment ki a politikus képzőre. Ebből adódóan, Ő is Soros fióka.
  Ezek helyett azt mondom, figyeljétek a kettősségeket és a skizofrénia lehetőségén túl is keressetek logikus magyarázatokat rá.

 • Figyelő
  2017 május 2
  3:31 du.

  Kedves Figyelő! Ezt nem értem most amit írt. Ha pedig értelmezem, akkor rosszindulatot sejtek az Ön írása felől.

  Beszéljük meg! Hogy érti, hogy a KMH szerkesztőségének jóvoltából figyelmeztet az NDP?

  Én azt olvasom, hogy a KMH megkérdezte a párt szóvivőjét, aki mint egy önálló és gondolkodó lény válaszolt a KMH kérdésére, tolmácsolva az NDP hivatalos álláspontját a lap olvasóinak.

  Ha a KMH nem kérdezi meg a hölgyet, akkor is ez a véleményük az NDP-nek. Akkor hol itt a KMH “jóvolta”?

 • “pofatlan beszolas?”

  lam az orbanisztani diktatura mar azt is megszabna hogy egy Kanadaban mukodo webhirlap kivel es milyen okbol targyalhat. Ez aztan a pofatlansag!

 • Zsuzsa
  2017 május 2
  6:41 du.

  Gond egy szál se.
  Megtehette, h pofátlanul beszólt (elvégre demokrácia van (már akik számára)).

 • HunCanada
  2017 május 2
  5:14 du
  Nagyon egyszerű pedig, csak a cikk címére válaszoltam. Honnan értesülne a kanadai NDP párt a mai magyar kormányról?
  Ja, és a cikkben is van utalás erre.

 • Tüske Zsófia

  Nagy Gyula, azt azért megkérdezném, milyen alapon állítja azt, hogy az oxfordi egyetem politikusképző intézmény?

 • Tüske Zsófia

  Figyelő, nem kell azt képzelni, hogy Kanada Magyarországgal kapcsolatos (negatív) híreinek egyedül a KMH a forrása, valamint azt sem, hogy a negatív megítélés csakis nekik köszönhető.
  Egy kormány azért ennél komplexebb forrásokra támaszkodik.

 • Figyelő
  2017 május 2
  10:13 du

  Ha jól értem akkor kedves Figyelő azt sérelmezi és a KMH abban hibás az ön nézetében, hogy mint sajtótermék megkereste és kérdést tett fel az NDP külpolitikai szakértőjének, hogy mondja el a pártja véleményét a magyar kormányról?

  A kérdésre az NDP szóvívóje és külpolitikai szakértője mondta el a pártja szuverén és hivatalos álláspontját az ügyben, nem a KMH adta a szájába a gondolatokat.

  A másik kérdésére is válaszolva. Még csak nem is kell külpolitikai szakértőnek lennie az NDP-s nőnek, mert a CEU ügyéről, melynek rektora ráadásul jól ismert kanadai, a világ legszélesebb körében hallottak az egyszerűbb emberek is, hát még egy külpolitikai szakértő.

  Próbálom megérteni, hogy akkor KMH vajon miért lett most megemlítve, mintegy feketebárányként azzal, hogy feltette a kérdését a pártnak, de bizony Isten nem értem. Hacsak nem egyszerű dafkeségből.

  Mit tanácsol kedves Figyelő? A KMH, mint online sajtótermék a jövőben ne kérdezzen meg senkit a magyar kormányról és az aktuális magyar ügyekről, kerülje a témát is messze?

 • “Súlyos aggodalmaink vannak a demokrácia iránti tisztelet erodálásával, illetve az akadémiai szabadsággal kapcsolatban, ami Magyarországon tapasztalható.” – Én is aggódom, de tisztelet erodálása világ jelenség, és sem a Közép-európai Egyetemet, sem a campus nélküli CEU – t, nem lehet bezárni…nyilván senki sem akarja… – Tisztelet, illeti meg a szóvivő hölgyet, hogy a diplomatikus semmit mondás eszközével jelezte, hogy ez az “ügy” nem az ő asztala…és elvetette, a tendenciózus “felvetést”..

 • Tüske Zsófia
  2017 május 3
  5:48 de.

  Érdemes utána járnia, h ott milyen kurzust végzett.
  Azt, h Soros finanszírozásban, Ön sem vonja kétségbe.

 • Tüske Zsófia
  2017 május 3
  5:51 de.Ebben egyetértünk, de kanadai véleményről volt szó. Észak Amerikában és általában külföldön is, rossz hírét terjesztik a magyar kormány politikájáról az USA-ban is pl. Ismerek egy Urat Kaliforniában, aki még a szenátusba is írt panasz szöveget a M.KORMÁNYRÓL.

 • Általános iskolába jártamkor láttam először fotókat kínai emberekről, a hatalmas kiterjedésű ország első számú vezetője Mao Ce-tung, aki munkásruhában járt, őt követte divatban a teljes lakosság, akik könnyeden lépdeltek fűző-nélküli tornacipőikben.

  A fotókon általában valamilyen munkavégzés közben örökítették meg őket, arcukon elszántság és harciasság tükröződött. Ami gyerekfejjel még feltűnt, sokak kezében lehetett egy kis könyvecskét, amit először imakönyvnek gondoltam, de aztán megtudtam, hogy ez a kis könyvecske tartalmazta országuk hőn szeretett vezérének az élet minden területére kiterjedő bölcs iránymutatásait, ami így akár megfelelhetett a Bibliának is.

  Sok utcaképen nagyon kevés autót lehetett látni, annál több kerékpárral közlekedőt, de olyan tömegűt, amit addig elképzelhetetlennek tartottam. Aztán persze megtudtam azt is, hogy Mao tevékenysége olyan, mint volt Rákosié, sőt, rosszabb nála, úgyhogy tinédzser koromban nem nyerte el tetszésemet.

  Aztán Mao halálával valahogy irányt váltott ez a hatalmas ország annak ellenére, hogy a kommunista párt vezető szerepe és befolyása a mai napig erős maradt, ám hatalmas változáson mentek keresztül nemcsak maguk a kínai emberek, hanem a környezetük is.

  Ezt a hatalmas változást valahogy úgy kell elképzelni, mint azt nemrég olvastam a neten: egy Kínában dolgozó magyartól kérdezte valaki, hogy “a helyiek mennyire tudják, hogy diktatúrában élnek?”

  A válasz: “Mit mondani? Itt nem lenni diktatúra.” – idézte egy helyi lakos válaszát, akit a kint dolgozó magyar szintén erről faggatott. Majd ez a honfitársunk így folyattatta: Komolyra fordítva a szót, nem hiszem hogy ők úgy gondolják, hogy elnyomás alatt élnek. Hogy ezt konkrétan érzékeltessem: itt be van tiltva például a facebook, de mivel van helyette nekik wechat, így nem érzik hogy ezzel meg lennének fosztva bármitől (sőt, sokan nem is tudják mi az a facebook), tehát amíg az állam mindent megteremt nekik hogy kényelmesen éljenek, addig teljes a boldogság.”

  Hainan trópusi szigetén dolgozik ez a fiatalember, Sanya városkában, amit az alábbi vlogban bemutat, ami még nem annyira fölkapott hely az amerikai turistáknál, pedig úgy ismert, min a “kínai Hawaii”. Érdemes megnézni, s látni, nem munkásruhába járnak a kínaiak, és gyerekeiket már az óvodában angolra taníttatják:

  https://www.youtube.com/watch?v=uu_Vf5bnB-I

  Ez jutott hirtelen eszembe a cikket olvasva és a demokrácia témakörében. 😀

 • Drizari
  2017 május 3
  12:29 du.

  Nagyon világosan írtad le, a kínai életet.Mint külföldön élő kapitalistának, az a véleményem, hogy a két rendszer között egy nagy árok van. A kínai kommunista rendszer a közös munka, a közös eredmény , közös dicsőség a lényeg. A kapitalizmusban, az egyéni ambíció, tehetség és munka eredményei a fontos. Ezért nem igen ismerünk egyéni kínai feltalálóról, földkörüli utazóról, vagy tudósról.

 • Figyelő
  2017 május 3
  1:08 du.

  Megnézted a videót, vagy csak hajtod a magadét, ahol megakadt az agyad a fejlődésben?

 • Megnéztem,

 • Két fiatal(!) magyar tapasztalati véleménye autentikusabb, mint Figyelő múltszázadból besült fantazmagóriája. Nagyon figyelj a 8:00 perctől, mint mondanak a mai kínai kommunista rendszerről:

 • Sajnos elszámítottam magam a videó linkjének beillesztésénél, azért itt megismétlem annak a reményében, hogy az teljes terjedelmében látható lesz. Figyelem: a két fiatal(!) magyar véleménye a mai kínai kommunista rendszerről:

 • hazai lámpa

  Drizari
  2017 május 3
  12:29 du.

  Persze, hogy nem kék zubbonyban járnak a kínaiak, hiszen ott van a világ divatiparának nagy része, és nem csak a világmárkás cipők, farmergyártók.

  A kínai tervezésű ruhák, amiket nálunk a kínai boltokban lehet kapni, változó minőségűek. Az európai számozás náluk nem ugyanazt jelenti, egy harmincnyolcas méretű nőnek szerintem a negyvenes kínai ruha kényelmes. Tipikusan a gyors divat jegyében terveznek, azaz szinte minden új szezonban le kell(ene) cserélned a ruhatárad, ha jól akarsz kinézni.

  De az alsó középosztálynak nálunk már drága a kínai bolt! Sokan vásárolnak inkább turkálóban, kilós áron. Az átlag 120 ezres fizetésből élőknek a betűs &-es áruházak is drágák, vagy ott esetleg megvesznek néhány alapdarabot.

 • tóth péter

  Az a párt -szerintem nem is tud Magyarországról,azt sem tudja hol van!
  Valami a szájukba lett adva.
  Ez újságírói fogás . Megkérdezünk olyan valakit aki biztos
  kívánt dolgot válaszolja a kérdésre-ha ismeri ha nem a helyzetet—és akkor ezt a választ el kezdik erősíteni: lám Kanadában is ezt mondják,ámerikában is ezt mondják—-s közben csak a bal oldal valamelyik szintjén lévők sulykolják.
  Nagy tisztelettel.

 • Megdöbbentő hallgatni ezt a két magyar fiatalt:

  Mi fog innen hiányozni, ha hazamész? – kérdezi a fiú.
  A szabadság – válaszolja a hat éve kínaiak között élő lány. Az, hogy tulajdonképpen hiába vagy egy kommunista országban, ettől függetlenül – lehet, hogy a külföldiekkel bánnak másképp – de mégis olyan érzésed van, hogy a saját magad ura vagy, és nem korlátoz senki.

  Aztán, mikor kiszállnak az Uber taxiból, a fiú azt találja mondani, hogy:

  Szóval, igen, itt van über, mert hogy megoldották ezt a dolgot, mert abból indult ki a kínai kormány, hogy felesleges elűzni, hanem valamilyen módon úgy kéne beépíteni a rendszerbe, hogy az mindenki számára előnyös legyen. Bár alapvetően egy kommunista diktatúráról beszélünk, mégis szabadon hagynak terjedni egy kapitalista piaci céget, mert az emberek alapvetően szeretik ezt használni, és miért vegyék el tőlük, ha egyszer meg is lehet változtatni a szabályait úgy, hogy az mindkét fél számára előnyös legyen, és most pontosan ez történt.

  Nagyon szomorú, hogy a magyar fiatalok a kommunista Kínát szabadabb országnak érzik, mint a jelenlegi állapotú hazájukat.
  Ott vannak/voltak, megtapasztalták, látják-érezik a különbséget.

 • Drizari
  2017 május 3
  4:44 du.
  Könyörgöm, egy turistát igen megbecsülnek mindenhol, pláne, ha hagy egy kis pénzt is a hotelben. Világos, hogy egy külföldinek a legjobbat és szebbet mutatják be . Éljen ott az illető pár évet, mindt alkalmazott, majd megismerné a rendszert közelebbről.

 • Figyelő,

  Mi fog innen hiányozni, ha hazamész? – kérdezi a fiú.
  A szabadság/i> – válaszolja a hat éve kínaiak között élő lány.

 • Miközben néztem a filmet, felmerült bennem, h milyen valósága lehet egy kínainak.
  Milyen valóságot enged látni a teljességből a kínai nyelv.
  És a látottból ennek a használatával mit lehet tovább adni.
  Az okosok azt mondják, h a kínaiban van ötszáz képecske amit főnévi, igei és melléknévi értelemben is használnak. Minden továbbit ezekből raknak össze.
  Nyilván nagyon ügyesen csinálják, de ez olyan, mint amikor ötszáz színből tudsz gazdálkodni olyan felbontást csinálva ami még reálisan megcsinálható.
  Ez egyben igényességet is meghatároz, mert nincs igényünk többre, mint amit képesek vagyunk látni.
  Ez alapján eltűnődtem azon, h egy kínai milyen különbséget képes látni egy isten királysági (császári), egy munkás elit diktatúra és egy a nagyobb hal diktál kapitali között.
  Ezen úgy is eltűnődtem, h (statisztikai igazságként) mit tettünk mi akkor amikor nagyobb erőforrás mennyiséghez jutottunk, mint amennyi a megélhetésünkhöz szükséges (példul a gulyáskommnizmus idején) és mit tesznek az erőforrásaikkal a hajlító nyelveket használók.

 • Drizari
  2017 május 3
  11:52 du.
  Soha ne legyen Magyarországon nagyobb diktatúra!

 • tóth péter
  2017 május 3
  4:12 du.

  Péter, mielőtt reagálok, idézlek: “Ez újságírói fogás. Megkérdezünk olyan valakit aki biztos kívánt dolgot válaszolja a kérdésre-ha ismeri ha nem a helyzetet—és akkor ezt a választ el kezdik erősíteni”

  Ez hülyeség, egy külpolitikai szakértő azért tudja, hol van Magyarország, és a CEU ügyét pedig széles körben ismerik.

  DE, ha a logikádat következetesen követjük, akkor a kormányról szóló esetleges dicsérő és pozitív hangok is csak illúziók, ugyan ilyen újságírói fogások, ugye?
  És akkor nem a kormány lakájmédiájára gondoltam akiket (köz)pénzzel tömnek teli, hanem csak a független, véleményeket közlő lapokra, hírforrásokra – mint “újságírói fogás” elméletét összevetve a negatív és pozitív hangok tekintetében.

 • Kanada budapesti nagykövetét nem a KMH és Christopher kereste meg, mégis hasonló véleményen vannak, mint az NDP-s hölgy, csak ez nagyköveti szintű aggodalom már:

  http://www.canadainternational.gc.ca/hungary-hongrie/Statement_Restrictive_Amendments_Education_Law-Declaration_Modifications_Restrictives_Loi_Education.aspx?lang=hun

  Látja, kedves Figyelő és Péter, pedig a KMH nem is interjúvolta meg a nagykövet asszonyt, így nem is formálta a véleményét, nem volt “újságírói fogás”

 • “A külügy szerint hamisak a kanadai nagykövet állításai.”

  “A CEU-val kapcsolatos állításai miatt pénteken berendelték a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a kanadai nagykövetet – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).”

  https://444.hu/2017/05/05/szijjartoek-berendeltek-a-kanadai-nagykovetet-mert-a-ceu-torveny-modositasat-surgette

  Várom a “berendelés” után az újabb kanadai nyilatkozatot.

 • Halkan jegyzem meg az NDP párt, majdnem kommunista párt. annyira a baloldalon van Kanadában. Természetes, hogy szimpatizál a magyar ellenzékkel!

 • Figyelő
  2017 május 5
  12:13 du.

  Halkan jegyzem meg az NDP párt, majdnem kommunista párt. annyira a baloldalon van Kanadában. Természetes, hogy szimpatizál a magyar ellenzékkel!

  hahahahaha – only in your minuscule mind

 • Zsuzsa, tudod ki nevet utoljára? Én igen!

 • Drizari
  2017 május 5
  4:23 de.
  Elhiszem, de a CEU panaszkodott, azaz a vezetője, aki egy kanadai lebukott politikus volt. Nem élünk Mucsán, olvasni még tudunk!

 • Gabriel Karikas

  Csak egy kerdesem lenne, ez a >>figyelo<< valamilyen III/III ugynok? Ha nem tetszik neki a KMH szerzoinek a velemenye, akkor miert barangol itt? Az interneten tobb milliard site van, az orban-fele hatalom-bitorlok rengeteget finansziroznak a magyar adofizetok penzebol! Miert nem olvasgatja azokat? A mucsai (bocs: felcsuti) gyereknek sok cimboraja van ám!

 • Gabriel Karikas
  2017 május 23
  10:10 du.

  Műszaki alap igazság, h ott lehet a legnagyobbat javítani ahol a legnagyobb a baj.
  A szépen beszél és randán cselekszik jelenleg még meglehetősen általánosan tapasztalható jelenség.
  Mindegyik “oldalon”.

 • Gabriel Karikas
  2017 május 23
  10:10 du.
  Nem vagyok Orbán párti, már többször írtam. Viszont moat ő van kormányon, hivatalosan megválasztva.
  Azért írok ide, mert kell egy kis ellen-szél is a sok gyűlölködő beírás ellen. Már írtam máshol, nem vagyok balos érzelmű!

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.