Szegedi Kortárs Balett: Gluck: Don Juan / Vivaldi: A négy évszak – bemutató a Müpában

2017 május 11 12:58 de.0 comments

Két jól ismert történet elevenedik meg a színpadon, egyik sem abban a formában, ahogyan azt megszoktuk. A csábítás sevillai démonáról és a rettenthetetlen kővendégről szóló, Mozart olvasatában ismert történet számos feldolgozást ért meg a 18. században – ezek egyike az operáival híressé lett Christoph Willibald Gluck nevéhez fűződik. A barokk és a klasszika határán alkotott mester balett formájában jelenítette meg az örök érvényű történetet nagyszerű, kifejező és ma is nagy hatású zenékkel. Antonio Vivaldi A négy évszak című hegedűverseny-sorozata pár évtizeddel korábbi alkotás. Nem színpadi mű, mégis van cselekménye, hiszen a vörös pap – ahogyan akkor nevezték az árvaházi hegedűs tanítót – a maga által írt szonetteket zenésítette meg, gyönyörű, és költőien érzékeny természetábrázolással.
A koreográfiáiban zene és mozgás koherens egységét megvalósító, ugyanakkor az adott művet továbbgondoló, mély értelműen letisztult produkciókat jegyző Juronics Tamás, valamint az általa 1993 óta vezetett világhírű táncegyüttes ezúttal is izgalmas vállalkozásba fogott, amikor ezt a két 18. századi remekművet viszi színre, a történeteket tánccal, ezzel a különleges művészi nyelvvel kifejezve. A neves táncos huszonöt éve koreografál, számos klasszikus mű modern feldolgozásával is megörvendeztette már a kortárs tánc híveit. „Műveiben összművészeti hatásra tör, táncszínházat csinál. A modern stílusokat eredeti módon ötvözi, alkotásaiban hangsúlyos a jó értelemben vett mutatvány, a színpadi látványosság” – írták Juronics Tamásról 2009-ben, amikor megkapta a kulturális és művészeti élet szereplőinek adható legmagasabb magyar kitüntetést, a Kossuth-díjat.

(forrás: színház)

Don Juan:

Hegedűs Tamás — Don Juan

Csetényi Vencel — Sganarelle

Zsadon Flóra — Donna Elvira

Hortobágyi Brigitta — Donna Anna

Czár Gergely — Don Oktavio

Takács Zsófia — Zerlina

Vincze Lotár — Masetto

 

Bocsi Petra, Bujdosó Anna, Stáry Kata, Szigyártó Szandra, Horváth M. Gergő, Kiss Róbert

——–

A négy évszak – Feminizma:

Szigyártó Szandra — Lili, a Lány

Pataki Noémi — A kis Lili

Borovics Tamás — Halál

Kiss Róbert — Fiú

Bocsi Petra, Bujdosó Anna, Hortobágyi Brigitta, Stáry Kata, Takács Zsófia, Zsadon Flóra, Czár Gergely, Csetényi Vencel, Hegedűs Tamás, Horváth M. Gergő, Vincze Lotár

szereplők

Alkotók:

Christoph Willibald Gluck — zene (Don Juan)

Antonio Vivaldi — zene (A négy évszak – Feminizma)

Nagy Krisztina Tereskova — író (A négy évszak – Feminizma)

Stadler Ferenc — fény

Cziegler Balázs — díszlet

Scabello Bt. — díszlet-kivitelező

Bianca Imelda Jeremias — jelmez

Juronics Tamás — koreográfus

Pataki András — balettigazgató

——-

Fotók: Gergely Bea 

Don Juan:

023

079

107

202

215

257

319

FEMINIZMA:

396

408

460

480

537

606

678

 

 

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.