Egy kis mosoly

2017 május 14 8:23 de.40 hozzászólás

Sokféle szempont alapján listázzák a világ ismert embereit: színészeket és sztárokat, sportolókat és gazdagokat, no meg a politikusokat is.

Kanada miniszterelnöke egy ilyen listán első helyezést kapott: Justin Trudeau a legszexisebb politikus! Bizonyára sokan vannak Kanadában, akiknek nem tetszenek a miniszterelnök intézkedései, nem tudom, annyira nem ismerem a kanadai mindennapokat. Azt sem tudom, inkább konzervatív, vagy inkább szociális beállítottságú-e, egy biztos: szabadgondolkodó, idegen szóval liberális. (A Liberális Párt vezetőjeként nyert a választáson.)

Nézem a mosolygó képét – tényleg baromi jóképű pasas. Semmi különös: átlagos férfiarc, szabályos vonások, barna haj, a felvételekről a szeme színét nem lehet tisztán kivenni: az egyiken villogóan sötét, a másikon inkább sötétkéknek hat. A termete sem különösebb: nem kövér, de nem is piszkafa sovány, nem nyápic fickó, de nem is az a kigyúrt anatómiai szemléltetőtábla. Milliószám találhatnánk hasonló fizimiskákat.

Miért nagy mégis a nemzetközi egyetértés abban, hogy a legszexisebb állami vezető? Nyilván közrejátszott ebben az is, hogy miniszterelnököket általában nem a szépségversenyek résztvevői közül választunk, könnyebb dolga volt hát, mintha a férfiszínészek mezőnyében mérték volna vonzerejét.

Nem tudok más megoldást: nekem a mosolya a megnyerő. Nyílt, kíváncsi és vidáman bizakodó. Akkor sem vált gúnyos vigyorra, amikor egy újságíró gúnyolódó kérdésére a kvatumszámítógépek mibenlétéről beszél…

A miniszterelnökök körében fiatalnak számít – 1971-ben született. De jó, ha tudja: ebben a korban az ember már felelős az arcáért. Most dől el, hogy a miniszterelnöki teendőkkel, felelősséggel járó élet összehúzott szemű, szorosra zárt szájú, erőszakosan kimeredő szemű képmássá teszi-e. Vagy megmarad az évek előre haladtával a megráncosodott arcból kivillanó kíváncsi szem, bizakodó mosoly.

Ez persze attól is függ: lehet-e neki ellentmondani, bírálni, ha melléfog? Vagy ellenséget, „kanadai-gyűlölőt” lát minden bokorban? Ha a következő választáson a kanadaiak mást emelnek a miniszterelnöki székbe, vajon megkeseredett vénemberré válik, aki „árulót” keres lépten-nyomon, vagy megmarad ez a kíváncsi és bizakodó mosoly: mit rontottam el, mit kell másképpen tennem? Elbizakodottá teszi a nemzetközi népszerűség hulláma, vagy tisztában van azzal: az ő személye csak egy a sok kanadai közül, akik között nyilván vannak hasonlóan szexis jóképű pasik és dögös lányok-asszonyok.

Politikusok hamar öregszenek: pár év, és láthatjuk a Trudeau-fotókról, melyik utat járja.

Rátesi Margit

Justin Trudeau feleségével, Sophie Grégoire-ral.

Justin Trudeau feleségével, Sophie Grégoire-ral idén áprilisban.

40 hozzászólás

  • Avi Ben Giora

    Ami azt illeti volt kire szakadnia. A kedves papa is nagy nőcsábász volt. sármos jóképű férfiként ismerte a világ. Aztán sajnos ez lett a veszte hogy valami nőügye miatt kénytelen volt lemondani. Ám ennek ellenére jó politikus volt, és a fia is az.

  • Kedves írás egy politikusról, hogy a politikát még szőre mentén is alíg érinted, Margit. Nagyon megérezted a lényegét. Ebből az emberből a belső szépség árad. Lehet látni rajta, hogy kiegyensúlyozott, gátlásait, képességeit a helyén kezelve fogadja el magát és bátran kimer nyílni, érzelmeit is kifejezve.
    Nem gyötri a szuper intelligens apukájától kisebbségi komplexus. Sokatmondó volt, hogy másfél éve nem sok eséllyel úgy tarolta le a konzervatívokat, hogy annyi fogást találtak rajta csak az ellenkampányban, hogy túl fiatal, túl tapasztalatlan, apjához képest buta, az előélete nem predesztinálja az elnöki pozicióra, stb.
    Ugyanakkor nem gondolhatjuk, hogy 45 éves korában szűz a politika világában. Ment ő már át nagyon kemény küzdelmeken biztos. Nekem Trumpra való reakciói az elmúlt pár hónapokban nagyon biztatóak. Erre az itthoni ellenzéki reakciók igazolják, hogy ők lettek volna alkalmatlanok, nem ő.
    Bár bevallom, hogy a kanadai politikában nem vagyok annyira járatos, mint a magyarban.

    Na de majd most figyelő elmagyarázza majd nekünk…

  • Ezen a fotón egy picit hasonlít a fiatal Elvisre.

  • Igen, valóban, csak erre a korára ő már igen beteg volt és akkor is húnyt el, kevésbé adonisi külalakkal.

  • Anita Szászy

    Ahogyan elnézem elfog vele is szaladni a ló,ahogyan a pályatársaival más államokban .Sajnos a fiatal vezetőkkel legyen bármilyen vezető,tutira elszalad a paci,mert mindenáron bizonyítani akar a pályán,ha kell más eszközökkel is mint amit tisztességesnek lehet nevezni .

  • Mint kanadai, aki semmi pártnak nem tagja, merem állítani, hogy Justin a külseje miatt győzött a választáson! A legtöbb szavazó a neve és külseje szerint ítélte meg. Nekem semmi kifogásom nincs, a külseje jóképű, fiatal. stb.
    De nem szavaztam rá, mert egy politikusnál NEM ez a fontos!.

  • Hát a jóképűség bizony előny,ez tény…de hosszú távon ,azért több is kell a népszerűséghez,,bár ezt a kintiek jobban tudják,és
    a Hírlappal ellentétben(!!!!!) én és az itthoniak nem akarunk okosabbak lenni más országok vezetői minősítésében!

  • Egy politikusnak nem feltétlenül kell „jóképűnek” lenni(bár előny),sokkal inkább a tettei,a többséget érintő pozitív intézkedései,no meg a hitelessége a mérvadó hosszú távon!!!!

  • A probléma még Justin esetében, a mérhetetlen narcissist hajlam, ami nekem ellenszenves.

  • Nem kerestem fel a bio-jat, s persze nem olvastam.
    De velenm hogy ugyved.?!
    S a kerdes volt-e sikeres mint ugyved ?

    Az ugyved kepzett es szukseges szerszama hivatasahoz, hogy kepes legyen megnyerni mindenkit hogy az eg szine zold, s kepes eladni a Brooklyn hidat is.

    Volt tobb ismert politikusok akik hasonloan ugyvedek voltak eredetileg, de soha nem is gyakoroltak ugyvedi kepzetsegeiket. Mint pl. Bill Clinton, Barak Obama, emliteni csak egy nehanyat.

    Ronald Reagan nem volt ugyved, de iskeres szinesz volt.
    Hasonloan Donald Trump,uzletember az ingatlan ugyekben, s igen sikeres is abban. Ha sikereik az elnokseghez taudna alakitani.., ki tudja ?

  • Nem volt ügyvéd, segéd tanár volt az utolsó állása, mielőtt a Liberális párt vezetője lett.

  • Miklos Banfi
    2017 május 14
    9:34 de.
    Hát én nem ismerem a belső szépségét. Lassan egy év letelt a miniszterelnöki hivatalban, de egyetlen egy intézkedést hozott eddig, legális lett a „fű” árulása.

  • Justin Trudeau kozepiskolas tanar volt. A gyozelmet elsosorban a Trudeau nevnek koszonheti, apjat Pierre Trudeaut bar nem mindenki szerette, de altalaban tisztelettel gondolnak ra. Filozofus politikus volt es rendkivul jo diplomata. Nem mindeg volt turelme a buta emberekhez. Kulonben o hozta haza Brittaniabol Kanada Alkotmanyat.

    Trudeau gyozelmenek ket masik oka volt. Az egyik a mar szinte diktatorra fajult Harper miniszterelnok a masik pedig a szurke, tehetsegtelen NDP vezer, Tom Mulcair. Harper bigott szetvalaszto retorikajat megelegelte a befogado kanadai nep, Mulcairnak pedig egy olyan nepszeru embernek kellett hirtelen a cipojebe lepni mint a nehai Jack Layton.

    Harpert megutaltuk, Mulcairt nem vettuk komolyan, igy aztan maradt Pierrenek a fia, Justin. Eddig jol szerepelt es buszkek is vagyunk ra.

  • Kedves Bendegúz 79! Szerintem egy politikusnak, egy államvezetőnek nem feltétlenül kell egy szakmában bizonyított siker. Szerintem azért, mert egy sikeres ügyvéd úgy irányítaná a benne bízó közösséget,mintha egy pertárgyalást kellene befolyásolnia, egy befektető, mint egy tőzsdei szervezetet, egy iparmágnás meg, mint egy üzemet. A politikusnak ennél több, más kell: kíváncsiság, nyitottság, empátia. A víz ver ki az ökölbe szorított arccal örökké harcban álló prófétáktól.
    Trudeau egyébként nem egy szépfiú – egyetlen szappanoperában nem kapna szerepet. Nincs „barbie-ken” figurára vágva. A vállai túl keskenyek, a mellkasa elég szűk. Ha a mosolyát elfelejtené, nem maradna más belőle, mint egy szürke kishivatalnok. Majd meglátjuk.

  • Drizari!

    A mellékelt fotón tényleg Elvisre hajaz – de úgy általában is van benne valami!
    Nekem nagyon szimpi az arca, az amit képvisel, és ahogyan képviseli, és őszintén remélem, a kanadaiaknak nem sok okuk lesz őt „elzavarni” !

  • Politikai kultúrája az, ami jellemez egy miniszterelnököt. Megválasztását követően képviseli azt a politikai irányvonalat, amit a pártja képvisel. Ez egyszerűnek hangzik, és annak is tűnhet, de tekintve a mai közigazgatás sokrétűségét, és a külkapcsolatok érzékenységét, a feladat ellátása már nem is olyan egyszerű.

    A kanadai állampolgárok – kívülálló szemeimmel nézve – jól jártak Justin Trudeau megválasztásával. Ez igaz akkor is, ha akadnak ellenzői, róla rossz véleménnyel nyilatkozók. De! Ez utóbbiaknak sincs veszélyben az egzisztenciájuk!

    Magyarországon viszont teljesen más helyzet alakult ki: csak a miniszterelnökünk politikáját támogatók és követők életében mérhető és érezhető pozitív változás, az ellenzéknek és az Orbáni politikából kirekesztetteknek nehéz és küzdelmes a mindennapjuk. Utóbbiak közé tartoznak többek között a magánkórházakat megfizetni nem bíró betegek, és a közmunkások. De ne számítson az sem valami könnyed életvitelre, aki nem mutat teljes lojalitást az Orbán rezsimmel, dolgozzon az az az illető bárhol.

    Ez hatalmas és életbevágó különbség Kanada és Magyarország miniszterelnökei között.

  • Koszonom „Zsazsa”, „Figyelo” felvilagosito informacioikat.

    Persze egy kozszervi vezeto barki is lehet, aki kepes megnyerni a szavazok tobbseget.
    Rendszerint a tortenelemben az ugyvedek voltak az elso sorokban a politikai lehetosegekre meg os -idoktol kezdoben is.
    Velheto hogy szakmai kepzeseik ami adta a lehetoseget nekik.

    Itt a US-ben a lakossag a politikusokat, ugyvedeket es hasznaltkocsi arusoakat veli egyvonalon az erkolcsi magatartasaik miatt. Velnem vannak sok masok is akik oda illenenek, HA azok tevekenysegeik torvenyes lehetne.

    De iteljuk mindeniket a tetteik alapjan, nem a multjaikon. Tehat csak avrnunk szukseges.

  • Talalom!

    „.. Ha a mosolyát elfelejtené, nem maradna más belőle, mint egy szürke kishivatalnok. Majd meglátjuk…”

    De valószínű nem felejti el, mert neki épp ez a „különös ismertetőjele”, szerintem ez veleszületett, és ebben van az ereje is mint Sámsonnak a hajában! Viccet félretéve, nekem úgy tűnik, hogy bár hozhat jó vagy rossz intézkedéseket(is) mégis egy nyitott, emberarcú, elfogadó személyiség ami nagyon megkönnyíti mások számára is az ő elfogadását! Nem utolsó sorban – Zsuzsa véleményét olvasva aki nem csak kanadai de még az eszét is használja – az elmúlt másfél évben nem szerepelt rosszul, azaz „állja a sarat”!Én szurkolok neki, hogy ne is okozzon csalódást, bár mindenkinek biztosan nem jön be, de hát olyan ember nincs is.
    Vállszélesség? Mellkas átmérő? Nem rossz, de huszadrangú
    tényezők az őszinte emberi arc és mosoly mellett – egyébként szerintem egy jó kiállású pasi, ahogy Margit is írta épp az a varázsa, hogy nincs benne semmi átlagtól eltérő (külsőre)- talán csak a jó szándéka és a humanizmusa?

  • Na ez NEM koveti a fenti cikk alanyat, de a reggeli hirwkben van hogy egy nemet neo-nazi aki el lett itelve nemetben, magayorszagra szokott ahol kert politikai menedek jogot.

    Kivancsiak lehetnenk hogy az Orban kormany fog adni neki politokai menedet a szollas-szabdsag joganak alapjan.Habar
    magyarban az csupan a politikusok velemenye alapjan korlatozohato es korlatozott.
    Persze ami „korlatozott” az nem „szabad”. Hm?

    Nemetben bonkovetesnek nyilvanitva velemnye,hogy ellenzte, ill. tagadta az u.n. Holocust esetet.

  • Bendegúz79! Magyarországon is tiltott a holokauszt-tagadás:törvény van rá. Más kérdés, hogy a mostani magyarországi kormány a saját törvényeit sem tartja be.

  • A cikk és a kommentek alapján nem egészen világos előttem, hogy ki Justin Trudeaunak? Férfi-szépségverseny nyertese, divatbemutatók sztárja, vagy esetleg politikus, Kanada jelnlegi miniszterelnöke? Az előbbiekhez nem tudok hozzászólni. Ám ha netán politikus, aktuálisan miniszterelnök, akkor rá is érvényes, ami minden vezető politikusra: „… gyümölcseikről ismerítek fel őket”.
    Arról és csakis arról.

  • Off!!! Horst Mahler, német holokauszttagadót, aki menedékjogot kért a magyar nép „Führerétől” 13:45-kor Sopronban elfogták. A tárgyalása kedden lesz.

  • „Koszonom “Zsazsa”, “Figyelo” felvilagosito informacioikat.”

    Bendeguz79,

    Elsosorban nem kell lezsazsazni azert mert nem jott be elore megfogalmazott velemenye Justin palyafutasarol. Nem titok, onnek is Google lehetne a baratja mielott osztogatna bolcsesseget. Kanada elsosorban nem az USA. Hala a JOegnek! Kulonben Figyelo informacioja eppolyan relevans Kanada politikai eleterol mint Magyarorszagerol. haha

    Justin literalisan beleszuletett a politikaba, vitte az apja allamfejekkel targyalni, mivel Pierre hazassaga eleg koran felborult Margaret elmebetegsege miatt. Ennek ellenere az apa az elete vegeig torodott gyermekei anyjaval, ami peldat Justin ugyanolyan tisztelettel kovet.

  • Zsuzsa
    2017 május 15
    3:03 de.
    Harper idejében nyugalom, biztonság és üzleti fellendülés volt. Diktatúrára nem emlékszem, én nem utáltam sok más hasonló emberrel együtt.
    T.Justin neve és külseje miatt jött be.
    Sajnos, nem örökölte édesapja eszét, viszont, örökölte anyja jó külsejét!

  • Bendeguz79
    2017 május 15
    9:47 de.
    Aki tagadja a Holokasztot az hülye. Én átéltem. 10-12 éves koromban, saját szememmel láttam ahogy a zsidókat sárga csillaggal hajtották Budapest utcáin, volt ott gyerek és öregember is!

  • Zsuzsa, az még kimaradt, hogy Harper tíz évig volt hatalmon, tehát minimum két választást megnyert. Valószínű, ha diktatórikus lett volna, nem válasszák újra meg Kanadában.

  • Figyelo, refuting an unrelated argument is a logical fallacy. I have nothing more to say to you.

  • FIGYELO soraira;

    Ha leheto maganak barkit is „HULYE”-nek nevezni, az csupan azert mert annak van joga hulyenek lenni !

    Nem az a valosag az emberi jogokra vonatkozoan ?

    Szollas szabadsag jelenti hogy kifejezhet barmit is, barmi nepszerutlen is lenna az amit kifejez.

    Azt megtagadni amit nemetorszag ma tett, az ugyan az amivel Hitler kezdte 1933-ban.
    Ugy nemitotta el Hitler az ellenzek lehetoseget.
    Oahjtana azt ma megismetelni ?

    Emlekezne a Scoky es a National Szocialiata part setrere ?

  • FIGYELO

    Harper 10 evig volt hivatalban. Nem hatalmon.

  • Megaljuk egy percre. Kandaiak ebben segithetnek.

    Kanadaiak nem az egyenre szavazznak, hanem egy partra a lehetok kozzul. Igaz ? Tehat a partot valasszak.
    Pont ugy tortent Nmetorszagban 1932-ben ! Nem ?

    (NO,NO nem rgalamskodjon azert!)

  • Technikailag a partra szavazva valasztjuk meg a PM-et. Viszont attol fuggoen hogy a helyi jelolt milyen, az egyenre is szavazunk. Sokszor egy kivalo ellenzeki kepviselo tobbet tesz a valasztokorzetenek mint egy gyozelmes parthoz tartozo ugynevezett „backbancher” [hatul-ulo]. Alkalomadtan strategiailag arra a partra vagy jeloltre is szavazunk aki legsikeresebben kiutheti a nemkivant partot, kepviselot vagy akar a PM-et. Trudeaut peldaul a Harper ellenes hullam vitte gyozelemre ket eve. Tekintettel az USAbeli helyzetre, ami egyhamar nem fog megoldodni, a legkozelebbi valasztason en sem a partra fogok szavazni. Nagy disznosagot kell addig Trudeaunak elkovetni esetleg Mulcairt egy superhuman valaki kell hogy helyettesitse ahoz hogy ne a liberal jeloltre szavazzak. Kanadanak manapsag nincs szuksege egy amerikai stilusu ultrakonzervativ kormanyra.

  • Bendeguz79
    2017 május 15

    Igaza, van, néha pongyolán fejezem ki magam.Mindig sietek és kapkodok. Most is éjjel fél kettő van!
    Utolsó kérdésére, a kanadaiak is pártra szavaznak, de sokszor a párt vezetője is számít. Mellesleg, Kanada történelmileg legtöbbször Liberális pártra szavazott, de fontos a párt vezető személyisége is.

  • ZSAZSA DAHLING nsoraira;
    Koszi az oszinte valaszt.
    Tehat On csupan a politikai labelek alapjan szavaz.

    Kisse, mondhatnam remesen teved, abban hogy velemnyeben jelezte hogy nem lat szukseget egy jelen amerikai stylusu „u;tra conservative” kormanyra.

    Sajnos a US tulsok evtizedeken at csupan a leg ultra-;iberalis internationalist osszeskuvok altal volt irantyitva, s pont azert a valasztok mullioinak eleguk lett , s remnykedve a valtozast igero egyenre szavaztak.

    Sajnos nem igen latszik hogy remenyeik valora valthatna.
    Tehat folytani fogjuk a csuszast a jol megkent lejton.

  • FIGYELO soraira;

    Sorai szerint talan valtoztathatna nevet Figyelorol Insomanic-ra. Hm?

    Persze Cnada a Parlamenti rendszert alkalmazza. A PM-nek a MP-nek is kell lenni.

    De nincsen part amely tudna candidatust talalni aki nem csak part elnoke ?
    A part-elnok egyenisege befolyasohatja a szvazokat, de lenyegeben az nem szamit mint egy candidatus. Csupan a „part”. Mert a partra szukseges szavazni, az egyenre nem leheto. Right ?
    S azt hogyan teszik a kepviselok eseten ? Azt is csak a partra szavazni, aztan barkit jelolhet a part.
    Nem lenne az u.n. ‘part-allam’?

    Van „direct torvenyhozoi joguk” a szavazoknak ?
    S az Alkotmany modositasaik eseten ?

    Mind ez csupan informacio esete, nem vita kerdese !

  • A pért azt hiszem bárkit jelölhet, de mégis eddigi tapasztalatom, hogy rendszerint a párt elnöke jön be.
    Én soha nem voltam Liberális érzelmű, talán ez természet dolga, valahogy a konzervatívokhoz húztam. Egyszer volt egy liberális elnök, akinek sokat köszönhet Kanada! Mikor 57 -be idejöttem, az országnak nem volt saját zászlója, vagy himnusza.Mind British volt. Mr. Pearson , liberális miniszterelnök hozta be a kanadai zászlót és a kanadai himnuszt is!

  • Bocsi, párt.-akart lenni ez a hiba: pért.
    Nincs a szavazóknak joga beleszólni az alkotmányba vagy a parlamenti törvényhozásban, csak a képviselőknek. A képviselőket viszont a nép válassza, helységek, kerületek szerint.

  • „ZSAZSA DAHLING nsoraira;
    Koszi az oszinte valaszt.
    Tehat On csupan a politikai labelek alapjan szavaz.”

    latja ezert nem erdemes a maga fajta internet bohoccal szoba allni. egyszeruen nem kepes felfogni a valaszt es mindeg valami ektelen sablonos sloppy kovetkeztetesnel kot ki. maganak meg a forum neve is egy hugyos ketevesre utal. fetrengjen tovabb figyelovel es bodaval a jarokaban.

  • Zsuzsa soraira;

    Come on Zsazsa, that really was not called for, and you intentionally hit bellow the belt ;))
    Just why?
    Because I did dare to ask a question of how the Canadian parlamentary ssytem may work ?
    Or it was just the wrong time ? I really wonder.

    The one Zsazsa we all knew was indeed sweet, and for her every one was „Dahling”.
    Just why did you pick me for an SOB ?

  • FIGYELO soraira;

    Persze, mert Canada nem mint egy nemzet tartomanyakent volt, hanem egy magan vallalat tulajdona.
    De a novekedo bevandorloknak persze lett hazafiias erzelmeik, s ahoz hasonloan cselekdtek. S ma mint barmi mas modern allamhatalom letezik.

  • Na ez a dicséret a miniszterelnökről csak arra jó,hogy a mögötte lévő ” demokratikus” erőt emelje rivalda fénybe : lám -lám Ilyenek a „demokratikus” liberálisok.