Bellini: A puritánok – félig szcenírozott előadás – a Müpában

2017 május 18 12:05 de.0 comments

Vincenzo Bellini utolsó operája a bel canto manifesztuma: a különféle hangvételű számok olyan változatosságát vonultatja fel, amelynek nincs párja a stílus repertoárjában. A mű csak azért nem szerepel gyakrabban az operaházak műsorán, mert nehéz olyan különleges képességekkel megáldott énekeseket találni, akik el tudják énekelni a főbb szerepeket. Ezúttal azonban nincs ilyen akadály. A női főszerepben Jessica Pratt lép színpadra, aki a legigényesebb bel canto-szerepek keresett előadója, Milánó, Zürich, Bécs, Velence, London neves operaházaiban lép fel rendszeresen, Elvirát évek óta alakítja nagy sikerrel. Francesco Demuro szintén tökéletes választás Lord Arthur Talbot nemegyszer elképzelhetetlen magasságokba szökő, az énekes sztratoszféra felső határát jelentő magas c fölé is merészkedő szólamára. A Szardínia szigetén született tenor a bel canto repertoár „életerős szerelmes ifjú” szerepeinek avatott és világszerte ünnepelt megformálója, többek közt a Traviata Alfredójaként, a Rigoletto Hercegeként és a Bohémélet Rodolfójaként járta be a világot a Scalától a Metropolitanig.

Riccardo Frizza, az előadás karmestere 2001-ben debütált, s vérében van a 19. századi olasz operastílus. „Interpretációja teljesen meggyőző, irányítása, ha kell, erőteljes, ha kell, gyengéd, de mindig az énekeseket támogató” – írta róla egy kritikus.

A Müpa és a Pannon Filharmonikusok koprodukciója.

/ félig szcenírozott: Ebben az előadásmódban vagy egyáltalán nincsenek díszletek és jelmezek, vagy csak jelzésszerűen vannak jelen./

(forrás: színház)

Vezényel: Riccardo Frizza

Közreműködők:

Jessica Pratt — Elvira

Francesco Demuro  — Lord Talbot

Bretz Gábor — Sir George

Sebestyén Miklós — Lord Walton

Alekszej Markov — Richard Forth

Ninh Duc Hoang Long — Brown

Szántó Andrea — Henriette

Aleszja Popova — Maria Callas

 a Kolozsvári Opera Énekkara (karigazgató: Kulcsár Szabolcs)

a Pannon Filharmonikusok

 Alkotók:

Némedi Csaba — rendező

Gilles Gubelmann — díszlet- és jelmeztervező

 

 Fotók: Gergely Bea

 A puritánok opera a MÜPÁBAN 015

A puritánok opera a MÜPÁBAN 036

A puritánok opera a MÜPÁBAN 053

A puritánok opera a MÜPÁBAN 057

A puritánok opera a MÜPÁBAN 122

A puritánok opera a MÜPÁBAN 145

A puritánok opera a MÜPÁBAN 174

 

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.