Egy pragmatikus konzervatív lett a kanadai jobboldal új vezetője

2017 május 28 8:27 de.3 hozzászólás

A 38 éves Andrew Scheer lesz a kanadai Konzervatív Párt miniszterelnök-jelöltje a 2019-ben esedékes szövetségi választásokon–a fiatal jobboldali politikus, a Ház korábbi elnöke a másfél évig tartó konzervatív pártelnöki választáson legyőzte a sokkal esélyesebbnek tűnő Maxime Bernier-t. Ez azt is jelenti, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nem fog elmozdulni a Bernier által kijelölt libertárius irányba, hanem egy ehhez képest óvatosabb, szociális és adóügyi kérdésekben mérsékelt konzervatív útvonalon folytatja a párt a politizálást.

Andrew Scheer

Andrew Scheer

De mit is jelenthet majd Scheer óvatos szociálisan konzervatív hozzáállása? Nem titok, hogy a hívő katolikus Scheer ellenzi az abortuszt és a melegek házasságát is. Ugyanakkor azt is egyértelművé tette, hogy szerinte a melegek házassága ma már oly annyira elfogadott Kanadában, hogy ezt már visszafordítani nem lehet. Feltehetően az abortusz kérdéséről is hasonlóképpen vélekedik. Támogatja a szólásszabadságot és szövetségi forrásokkal erősítené ezt egyetemi campusokon, ahol az utóbbi időben több olyan eset is volt, amikor jobboldali, vagy nem mainstream nézetet valló személyek szólásszabadságát vonták kétségbe. Scheer továbbá ellenzi a kijelölt, törvényes és felügyelt injekció helyeket a drogfüggők számára, ugyanakkor a közelgő marihuána legalizáció szempontjából egy lényegében középpárti álláspont felé mozdítaná el pártját, vagy legalábbis nem indítana politikai háborút ebben a kérdésben.

„Kimondottan realista vagyok. Amint legális lesz, rövid idő alatt sokan lesznek, akik a marihuanát forgalmazó cégeknek dolgoznak majd,” mondta Scheer.

Scheer törölné az energia árakra eső szövetségi adót privát lakások és otthonok esetében. Továbbá arra kötelezné a benzinkútakat, hogy tűzzék ki annak az országnak a zászlóját, ahonnan érkezik az általuk árusított gáz. Így tudatosulna a kanadaiakban, hogy mennyire támaszkodunk a külföldi olajra.

A fiatal Scheer 32 évesen lett az Alsóház elnöke, még a korábbi Stephen Harper kormány idején. Talán éppen házelnöki teendői és tapasztalata erősíti benne a középpártiságot és kompromisszumkészséget. Több alkalommal mondta, hogy alapvetően Stephen Harper politikai örökségére építene, de többet mosolyogna és hatékonyabban kommunikálna annak érdekében, hogy tágabb kört tudjon megszólítani.

De vajon milyenek Scheer esélyei a 2019-es választáson Justin Trudeau ellen? Érdemes megjegyezni, hogy utoljára 1935-ben bukott meg kanadai szövetségi kormány egyetlen egy ciklus után. Sokkal gyakoribb, hogy legalább két, de gyakran 3 cikluson keresztül kormányoznak. Trudeau édesapja — Pierre Trudeau — például 15 éven keresztül kormányozta Kanadát. Továbbá a sikeres politikusok, akikből miniszterelnök lett, általában nagy többséggel győztek saját pártjuk pártelnökségi választásain. Ezzel szemben Scheer egy tág, sok szereplőből álló mezőnyben versenyzett és csak 13 szavazócédula után és pusztán ötven százalékos eredménnyel győzött.

3 hozzászólás

  • „Ugyanakkor azt is egyértelművé tette, hogy szerinte a melegek házassága ma már oly annyira elfogadott Kanadában, hogy ezt már visszafordítani nem lehet. Feltehetően az abortusz kérdéséről is hasonlóképpen vélekedik.”

    Az altalanos kozvelemeny ellen menni politikai ongyilkossag Kanadaban, mint azt Harper is megtapasztalta. Mondjuk ot gyerekkel tobb mint valoszinu hogy nem lehet feminista, de legalabb volt annyi eszuk hogy nem valasztottak meg O’Leary-t vagy Leitch-t. Mert akkor korberohogne oket az orszag.

  • Good luck, to him!

  • Seems that all these young inexperienced lawyers ( sorry ,one was a school teacher)want to take charge of the nations of the world.
    Good luck, can not be any worse than the those before them!