Már kapható az új tíz dolláros bankjegy

2017 június 2 11:38 de.29 hozzászólás

Június 1-től kapható az új tíz dolláros bankjegy országszerte a pénzügyi intézményekben, amely Kanada 150. évfordulója alkalmából került forgalomba. Összesen 40 milliót nyomtattak az új bankjegyből, tehát lényegében egy bankjegy jutna minden kanadai részére. Feltehetően a gyűjtök fogják viszonylag hamar felvásárolni az emlék bankjegyet, így annak értéke is meghaladhatja a 10 dollárt.

canada-2017-note-10-150th-anniv

A bankjegy négy történelmi személyt ábrázol. Elsőként Kanada első miniszterelnökét, Sir John A. Macdonald-ot, aki évtizedek óta szerepel a tíz dolláros bankjegyen, de aki 2018-tól onnan le fog kerülni. Sir George-Étienne Cartier, a kanadai föderalizmus atyja, illetve a francia jogok élharcosa is szerepel az emlék bankjegyen. Mellettük ott van még Agnes Macphail emberjogi aktivista, illetve a kanadai parlament első női képviselője, akit 1921-ben válaszottak be, valamint James Gladstone, eredeti nevén Akay-na-muka, Kanada első olyan szenátora, aki az Őslakosságból származik, pontosabban a Kainai nemzetből.

Így az új tizes Kanada sokszínűségét hivatott ábrázolni: az ország angol és francia örökségét, az Őslakosság jelenlétét, illetve — Agnes Macphail-re való megemlékezés által — a munkásosztályt, a bevándorlókat és a nőket. A bankjegy a kanadai parlament neo-gótikus építészeti elemeit is ábrázolja.

A bankjegy hátsó oldala a csodálatos kanadai tájat hivatott képviselni. Kezdve a prairie tartományok búzamezőitől, az északi fényekig, illetve British Columbia hegyvidékeitől az atlanti tartományok partjaig. Ha pedig a bankjegy mintáját nézzük közelről, akkor a Métis első nemzet egyik népi motivumát, az Assomption Sash-t, láthatjuk. De nem csak itt szerepel az őslakossági népi kultúra. Az új tizes egy inuit művész, Kenojuak Ashevak egyik motivumát,  az úgynevezett Bagoly csokrot is ábrázolja.

uj-tizes

2018-től már nem lesz látható John A. Macdonald az új tizesen. Az első miniszterelnököt Viola Desmond afro-kanadai emberjogi harcos váltja. Az első kormányfó várhatóan egy új ötven, vagy száz dolláros banjegyre kerül, a következő években. A húsz dolláros továbbra is II. Erzsébet királynőt, illetve a regnáló brit uralkodót ábrázolja.

Utoljára 2015-ben adott ki a Kanadai Nemzeti Bank emlék bankjegyet, akkor II. Erzsébet királynő tiszteletére. Hazánk történelmében összesen négyszer — 1935-ben, 1967-ben, 2015-ben és 2017-ben — került forgalomba emlék bankjegy.

29 hozzászólás

  • Érdekes „egybeesés” a 150 év. Kanada 150 évvel ezelőtt létrehozta az államszövetségét, kiadta az alkotmányát. Bevándorlóikkal elindult az ország fejlődése.

    Magyarországon 150 évvel ezelőtt „kiegyezés” az osztrákokkal, elindul a fejlődés – Budapesten és a nagyvárosokban ennek nyomait mutogatjuk büszkén a külföldi turistáknak.

    Kanada fejlődik a mai napon is, ellenben Magyarország visszatér az 1930-as éveihez, és háborúban állunk az Európai Unióval.

  • Christopher Adam

    Drizari

    érdekes, hogy említed az egybeesést, mert pont ez volt az egyik átívelő főtémája a múlt hétvégén szervezett két és fél napos kanadai magyarságtudományi konferenciának. Az a benyomásom, hogy Kanada egy eléggé dinamikus, mindig változó és fejlődő ország, amely alapvetően nem is fél a jövőtől és a változástól. Ezzel szemben Magyarországon egy egyre idősődő, fogyó, bezárkózó és neurotikus társadalmat látunk.

  • Nem szabad elfelejteni, hogy Magyarországon végig söpört két Világháború és két forradalom. Megszállás alatt volt, a németek által egy évig, és az oroszok által, 40 évig!
    Kanadában, semmi nem változott legfeljebb a lakosok száma!
    Nem lehet összehasonlítani a két ország sorsát, történelmét.

  • Bocsi, a legnagyobbat, a 150 éves török uralmat kihagytam a m. történelemből.

  • Drizari
    2017 június 2
    12:58 du.

    „a nagyvárosokban ennek nyomait mutogatjuk büszkén a külföldi turistáknak.”

    Lehetne mutogatni azokat a falvakat is, ahonnan kivándorolt a „másfélmillió” emberünk nagy része, de az legfeljebb a katasztrófa turistákat érdekli.

  • Christopher Adam
    2017 június 2
    1:23 du.

    Ha 2009-et írnánk, és Bajnai vagy Gyurcsány lenne hatalmon, akkor meg fiatalos, növekvő, nyitott és normális társadalmat látnánk?

    Mindig meglep a naivságod. Nem gondolod, hogy ez ugyanaz a magyar társadalom volt, csak ez nem látszott annyira?

  • Drizari
    2017 június 2
    12:58 du.

    Ha igazán háborúban állnánk az Unióval, a német autógyárak már rég ki..szták volna Orbánt, mint a macskát …

  • Figyelő,
    ezredszer is leírom Neked,hogy a németek nem szállták meg a szövetséges,fasiszta magyar országot.Amikor a németek BEVONULTAK már három évvel előtte együtt harcoltak a németekkel és az utolsó percig,1945 április 4-ig hűséges csicskásként szolgálták őket.A szovjetek tényleg megszállták a magyarok szenthazáját,de ők is elég hűséges toportyánféregre leltek bennük 44 évre.A török 150 évről csak annyit,hogy azoktól legalább néhány ételreceptet tanultak.Ezzel együtt a sokféle és sok évi megszállásnak az volt az előnye,hogy nem falták fel egymást,úgy mint most,megszállók nélkül.Szerencséjükre a határokon már ólálkodnak az iszlám megszálló seregek.Megvan az „ellenségkép”.Remélem a zsidók most nem kerülnek műsorra.

  • Christopher Adam

    Hazai lámpa,

    Nem, én olyat nem írtam, hogy Bajnai vagy Gyurcsány alatt növekvő, szaporodó ország lett volna Magyarország. Nem az volt. Ugyanakkor az elmúlt pár évben két olyan tanulmány is készült ami kimutatja, hogy a mai magyar társadalom kevésbé nyitott mint valaha a rendszerváltás óta. És itt nem csak a „Soros által szervezett” muszlim migráns hullámról van szó. A mai magyar társadalom már szinte minden demográfiai csoporttól elzárkózik, ami valamelyest eltér a megszokottól–legyen az éppen muszlim, vagy zsidó, vagy amerikai, vagy erdélyi magyar, vagy zenész, vagy LGBTQ vagy bármi.

  • gyuri10
    2017 június 2
    6:10 du.

    Attól, hogy ezerszer leírsz valamit, még nem lesz igaz.

  • Christopher Adam
    2017 június 2
    6:18 du.

    Nem te szoktad mondani, hogy ugyanazok imádták Kádárt, akik most Orbánt?

    Ez inkább a kádári rendszer maradéka, hogy nosztalgiáznak az idősek az akkori rendszer iránt, amikor még nem voltak „buzik”, depisek és kábítószeresek a társadalomban, vagy legalábbis el voltak dugva szem elől. Ezt lovagolja meg Orbán. (Puzsér)

    Ha annyira xenofóbiások lennénk kollektívan, akkor hogy élne meg kint a sok kivándorló fiatal? Nálunk meg a sok német nyugdíjas, akik komplett kihalt falvakat vásárolnak föl, és itt töltik öreg napjaikat?
    Hozzáteszem, hogy nem kicsinylem le a veszélyt, amit a propaganda teremt. És valóban vannak, lehetnek társadalmi problémák is.

    Még az ilyen kérdőívekről annyit írnék, hogy ezeknek a megfogalmazása inkább a nyugati demokráciákból ered, és ott még a fogalmak is mást jelenthetnek, mint nálunk. Sokszor, ha megkapargatod a felszínt, nem olyan szörnyűek a magyarok, mint amilyennek néhány kérdőív alapján látszanak.

  • Christopher Adam
    2017 június 2
    6:18 du.

    Az erdélyi magyaroktól legjobban a most idős szocialista szavazók szoktak rettegni, rendszerváltás után meg a népszavazáskor is.

    „Hol voltak ezek, mikor mi az országot építettük (a szocializmusban)?!” – ezt így hallottam.

  • Figyelő
    2017 június 2
    4:54 du.

    A magyaroknak az a hibája, hogy a hülyeségig hiszékenyek (Ormos). Nem hiszik el, hogy mások árthatnak nekik vagy hogy a tetteknek következménye van, amíg meg nem történik a baj.

    „Ilyen nem történhet meg” – de sokszor elhangzott az utóbbi száz évben. Nem vehetik el a félországot, gondolhatták, és mégis megtörtént Trianon. Biztos segít Amerika, ezt hitték sokan 56-ban.

    Orbánban azért bíztak sokan, mert új színt képviselt a politikában, egy magabiztos országot vizionált. Ma ebből nem sok maradt, ami a propagandát illeti. Chris azt hiszi, hogy az emberek változtak meg, de sokszor inkább a propaganda, ami nagyon megváltozott.

    Pl. múltkor akartam venni egy Lakáskultúrát, hát az egyik oldalon egy egész oldalas Állítsuk meg Brüsszelt!-hirdetés majd kiverte a szemem. Gyorsan visszaraktam a magazint, mert szórakozni akartam, nem rettegni.

  • hazai lámpa,
    Orbán összes érdeme, hogy eltűnt Gyurcsány és társai, látszólag. De változatlanul , a magyar nem felejt! Nem felejti el a 40 éves „szocializmust”, amiből remélték, hogy Orbán kiviszi őket. Orbán viszont a szocializmusban nevelkedett, és hiába volt 1 évig Angliába, ő sem tudja jobban! Azaz, nem ismeri ő sem a nyugati demokráciát-hogyan is működik, azaz, hogyan kéne úgy kormányozni.

  • Magyarország 150 éves fejlődése:

    http://www.youtube.com/watch?v=4jLtOnZlOzc

  • hazai lámpa,
    itt is hitler emlékirataiból veszed az információidat?Ha erre akarod tanítani a mai ifjúságot,akkor azt is tanítsd meg,hogy a mutáció azt is mondta és leírta a kampójában,hogy a háború befejezte után a magyar egy szolga nép lesz a germánok mellett. Csak arra nem számított,hogy szolga nép lett,de az oroszok szolgája.A gengszter váltással sem tudták a szolgaságot megszüntetni.Mindig megtalálják az aktuális főnököt,aki ellen majd később lehet lázadozni.Ebben is”Jobban teljesítenek”.
    Egyébként egy országot amikor megszállnak,harcban leverik a hadseregét.Magyarországon annyi ellenállás volt a nácik ellen, mint amikor napszemüveget veszek fel a napsütés ellen.Virág csokrokkal,karlendítéssel és szétrakott lábakkal fogadtátok őket.Az egyetlen megszállás amit közös erővel élveztetek ki az a zsidók elleni bűncselekmények,rablógyilkosságok elkövetése volt.”Dünnyögj nekik egy új mesét.Fasiszta kommunizmusét”.

  • Kedves Figyelő!
    Sajnos, hogy már be vagy gyöpösödve. Magyarországon a rendszerváltáskor egyedül néhány MSZP-s vezető tudta, hogyan kell működtetni egy nyugati típusú demokráciát. De sajnos a hozzád hasonló, negyven éve bemohosodott agyú derék magyar hazafiak (MDF), a kádárrendszer harcias de tapasztalatlan ellenzéke (SZDSZ), valamint az új lehetőségektől megmámorosodott karrierlovagok első dolga az volt, hogy azt a néhány MSZP-s józan embert harsogó blöffökkel és hazug propagandával ledarálja.

    Ezért tartunk most itt, NE LEGYEN KÉTSÉGED!

  • gyuri10
    2017 június 3
    3:04 de.

    Csehország mivel fogadta a náci megszállást? Belenyugvással.

    A magyarokban van egy bizonyos németellenesség, amit a germánok topikban már érintettünk részlegesen. Kissé nagyképűnek tartják a magyarok a németeket, mikor megjelennek itt, mint dúsgazdag vállalkozók németül karattyolva, és ez régen is így volt.
    Ráadásul az 1930-as években volt itt egy nagy számú német lakosság, akik az őshazájukkal szimpatizáltak. A kormánypártnak ez nem tetszett, a jómódú svábok ellen meg a Parasztpárt folytatott propagandát, Illyés Gyulával, Németh Lászlóval, mint majd a kommunisták.

    Szóval akkoriban kivételes volt ez a nagy németbarátság, és politikai okai voltak. Rá is fizettek később a magyarok nagyon.

    Megjegyezném, hogy pl. a nácik a kollaboráns kormányt nemigen engedték oda a nagyobb lopásokhoz, a Weiss Manfréd gyár meg a „zsidó aranyvonat” német zsákmány volt.

  • Almási Alma
    2017 június 3
    4:27 de.

    Az a néhány vezető meg éppen a privatizációval volt elfoglalva?

  • Almási Alma
    2017 június 3
    4:27 de.
    Elnézést, hogy begyepesedtem. De 14 éves korom óta azt vallom, amit ma is. ” Le a komcsikkal!”
    Vagy azok utódaival, tetszik, nem teszik, EZ van!

  • Klárika,
    mehetsz tüntetni.Plakátokért a Blahán kell sorba állni karácsony és húsvét napján.”Le Sorossal”,”Vesszen Brüsszel”,”Magyarország jobban teljesít”.”Éljenek a kanadai antikommunista ellenállók”! „Mindent vissza,Transsylvaniát vissza”.”Le a feketézőkkel”.Több hülyeség nem jut eszembe hirtelen.”Tetszik,nem tetszik,EZ van”.
    Nekem tetszik minden ami mosolyra derít.

  • London -Anglia, ellen ma este két terrortámadás volt!

  • Figyelő, a liberálisok és a nemzeti gondolatok szétzilálói mikor lesznek már felelősségre vonva a halálos áldozatok miatt? Mert virágcsokorral meg üdvözlő táblákkal várták a sok bevándorlót, a tragédiák után meg nem sül le a pofájukról a bőr, megint csak virágcsokrokat visznek az áldozatok emlékére. „Mindenki egyenlő, elfogadás, beilleszthetőség, sokszínűség” és egyéb felforgató, anarchia-párti gondolatvilágukat megszenvedik az ártatlan őslakosok.
    És látod, „sokkal érdekfeszítőbb”, hogy megjelent az új tízdolláros.
    Ezen az oldalon micsoda hacacáré kezdődött mert egy zsidó íróra megjegyzéseket tettek. Mi lett volna, ha az történik, mint a napokban Párizsban? Ahol egy bevándorló megkínozta és a harmadik emeletről kidobta zsidó szomszédnőjét Allah-hoz imádkozva. Amúgy a „demokrata” franciáknál 1500 antiszemita bűncselekmény történt tavaly, erről miért van ekkora kuss ezen az oldalon (is)? Nálunk egy se volt, mégis megy az állandó fasisztázás.
    Képmutató, gyilkosságokban bűnrészes liberális kozmopolita elit felelősségre vonása nem maradhat el.
    ………
    http://www.origo.hu/nagyvilag/20170602-tiltakoznak-francia-ertelmisegiek-egy-brutalis-iszlamista-gyilkossag-miatt.html

  • Igen.Tegnap este Londonban nem kettő,hanem három terror támadás volt.Nem a”Komcsik”,hanem az iszlám-nácik csinálták és készülnek a továbbiakra a világ minden táján.(A terror ártatlan emberek legyilkolását és társadalmak állandó félelemben tartását jelenti) Keményen,fegyverrel és nem taknyoló törvényekkel lehet velük szembeszállni.

  • h.l. 5,44

    Bajnait és Gyurcsányt kárhoztatod 2009-re hivatkozva, holott mindenki tudja – talán még a te fafejed is, csak játszod itt a tájékozatlant – hogy 2008-tól súlyos gazdasági válság söpört végig az egész világon, benne a Magyar . K ö z t á r s a s á g o n . is [akkor még így hívhattuk, mert az is volt].

  • Na és hogyé’adják ?

  • Cukuhara:
    Ezeknek a Horthy-fanoknak és egyébb fasisztoid elemeknek mitse számít hogy Bajnaiék révén sikerült elkerülni a fenyegető államcsődöt. Csak fröcskölődnek mocskolódnak mert jól tudják vaskos hazugságaikat úgysem ellenörzi senki.

  • cukihara
    2017 június 4
    7:56 de.

    2006-ot is írhattam volna, tök mindegy. Nem az évszám a lényeg, és nem a gazdasági világválságról van szó.

  • Geyza
    2017 június 5
    4:31 de.

    Na és mit ért el Bajnai azon kívül, hogy jó sok kellemetlen lépéstől megóvta a fideszt? Csinálta az utat Orbánank a válságkezeléssel.

    Mert a levét ő itta meg a kellemetlen lépéseknek, de a hasznát Orbán élvezte.