Megszűnik az Ottawai Magyar Rádió

2017 június 3 12:50 de.22 hozzászólás

Tizenhárom év után megszűnik az Ottawai Magyar Rádió. Utoljára 2017. június 4-én 19 órakor hallhatnak magyar nyelvű rádióadást Kanada fővárosában. A heti egy órás rádióműsort immár két éve Petényi Judit szerkeszti és most rá hárul az a felelősség, hogy a 2003-ban elkezdett ottawai magyar nyelvű rádiózás korszakát végleg lezárja.

2003 decemberében indult útjára az ujonnan megalakult nemzetiségi CHIN Radio hullámhosszain a heti egy órás magyar nyelvű adás. Az első években Hadházy Éva szerkesztette az adást és végül tőle vette át a szerkesztői teendőket Dombi Károly 2006-ban. 2014-ben — hat hónapig — az Orbán kormány Miniszterelnöksége által delegált Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasa — Simon Diana — vállalta el a felelős szerkesztői teendőket, mielőtt ideiglenes alapon ismét visszatért Dombi Károly. Tőle vehette át az adást 2015 júniusában Petényi Judit.

Nem kis meglepetés volt számomra, amikor  2015 augusztusában interjút készített velem Judit. Az interjúnak nem volt semmilyen aktuálpolitikai vetülete, mégsem nézték többen jószemmel a helyi magyar közösségben, hogy egyáltalán megszólalhattam a rádióban. Aztán néhány hónappal később Kertész Ákos Kossuth díjas író szavalatokkal és irodalmi jegyzetekkel gazdagította a heti egy órás adás tartalmát. Tartalmilag 2015-től a rádió a magyar kultúrára, a helyi közösség híreire, illetve kanadai közéleti fejlemények magyar nyelvű bemutatására épült.

2015-től olyan vendégek szerepeltek a rádióban mint ifj. Rajk László (a Saul fia film kapcsán), vagy éppen Orosz Angéla Holokauszt-túlélő, Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongoraművészek, Molnár Réka énekes, Salamon Pál író és még sokan mások.

Az Ottawai Magyar Ház (OMH) híreit rendszeresen bemutatta Petényi Judit, a közösségi ház programjait igyekezte népszerűsíteni. Heti tíz órás önkéntes munkát igényelt a rádióadás összeállítása és míg ezt a feladatot hétről hétre teljesítette, elmaradt a heti minimum egy fizetett hírdetés, amely szükséges lett volna ahhoz, hogy a CHIN Radio a továbbiakban is fenntartson egy heti egy órás sávot a magyar nyelvű adás részére. Korábban az Ottawai Magyar Ház reklámozott a rádióban, ez azonban már 2015 végén megszűnt. Petényi Judit négy hivatalos emailben kereste fel az OMH Igazgatói Tanácsát, abban a reményben hogy helyreállhat az együttműködés a rádió és a közösségi ház között. Az emailekre válasz nem érkezett, de végül 2017 februárjában — egy személyes megbeszélés keretein belül — tudatta az OMH vezetősége, hogy a technológiai változások és fejlődések miatt, ma már nem tartanak igényt egy rádióadásra. Szintén itt derült ki, hogy az adás tartalmával kapcsolatban is fenntartásaik voltak.

2017. március 30-án határozatot hozott az OMH Igazgatói Tanácsa, melyben végérvényesen elhatárolódott az Ottawai Magyar Rádiótól. „Az OMH Igazgatói Tanácsa nem tart igényt a Petényi Judit által vezetett rádióműsor szolgáltatására, és nem ismeri el mint az „ottawai közösség hangját”–állt többek között az OMH IT határozatában.

Ezek után már valóban csak rövid idő kérdése volt az ottawai magyar rádióműsor megszűnése. Petényi Judit ugyan kötelességtudóan végezte el hétről hétre a szerkesztői teendőit és leadta műsorait, de közösségi rádiót nem lehet úgy fenntartani, ha nincs mögötte közösség. A sors furcsa iróniája, hogy a magyar széthúzás miatt pont június 4-én — az úgynevezett „Nemzeti Összetartozás napján” — hallgat el örökre Kanada fővárosában a magyar nyelvű rádióműsor.

Nem minden közép, illetve kelet európai közösség járt így. Például az ottawai román közösség nem is olyan régen indított el egy új rádióműsort azokon a hullámhosszokon, ahonnan a magyar nyelv június 4-én eltűnik. Kívánunk nekik sok sikert!

Köszönjük Petényi Judit kötelességtudó önkéntes munkáját és kívánunk neki is minden jót. Búcsú videóját itt nézhetik meg.

Petényi Judit, az Ottawai Magyar Rádió szerkesztője.

Petényi Judit, az Ottawai Magyar Rádió szerkesztője.

22 hozzászólás

  • sharapova2008

    Ez is az elmebeteg Fidesz műve,amely szkizofrén vezetőjével és haverjaival nem cssk belföldön,hanem külföldön is irtja a szabad gondolkodást ,a másságot! Minden diktatúra egyszer megbukik,ez lesz a sorsa a hazaáruló,népellenes,korrupt,alvilági Fidesznek is! A kérdés az,hogy mikor,mert a türelmünknek egyszer vége szakad,s az emberek fel fognak lázadni,el fogják söpörni ezt a gyalázatos,hitvány rendszert!

  • Magyarországon ugyanez zajlik, egymás után hallgattak el a kormánykritikus rádiók, s léptek helyükbe a kormánypropagandát sugárzók. A nyomtatott sajtóban szintén ezt a folyamatot figyelhettük meg.

  • Igazan sajnalom , hogy megint eggyel kevesebb magyar media lesz Canadaba. Ilyen hirek hallatan mindnyajunkat szomorusag tolt el. A magyar kozossegek elhivatott onkentesei faradsagot nem kimelve tartjak ossze a magyarsagot es kozvetitenek a kulturan keresztul. Csak koszonet jar erte, es koszonjuk az eddigi munkatokat!

    Remenykedek, hogy ez a dotes nem lesz vegleges.Sikerul talalnotok valamilyen megoldast.

    Koszonet az eddigi munkatokat es sikereket kivanok a munkatokhoz.

  • Nagyon sajnálom! Nem Ottawában élek, de azért néhány adást meghallgattam…amióta az interneten is elérhető a rádió hanganyaga. Gondolom, ez eléggé komoly csapás a kis magyar közösség számára…

  • Mr.Adam igen reszletes beszamolot adott, de nem adta az igazi okat a musor beszuntetesenek. Idot vasarolni rendszerint nem nagy anyagi osszegeket kovetel. S ha a musor kepes sponzorokat toborozni mas problemak jelentektelennek valok.

    Nem letezne Canadaban magyar tulajdonossa valami uzleti erdekenek, aki hajlando lenne, ill. alklamazna a radio musort erdekeit hirdetni?
    ” Where there is the will, there is the way „!

    Nemely megjegyzes kulfoldi politikai eroket,ill. egyeneket vadol, de hogyan volna az leheto? Meg KGB is csupan merenylok kezei altal erte el olyan celjait;))

  • Nagyon szomorú dolog amikor egy közösségi média utolsó adásáról olvashatunk. Nem olyan régen szünt meg az ottawai magyar tv, most meg a rádió. Melyik szervezet lesz a következő? A hidak leépültek Ottawában, melyek vitték volna az információt az ottani magyarok között. Nincs minden információ a birtokumban, így nehéz pro vagy kontra véleményt mondani a történésekről.
    A tények viszont önmagukért beszélnek.
    Az Összetartozás Napján megszünik a rádió. Ennek szímbólikus üzete is van. Nem elég az összefogásról és az összetartozásról beszélni, hanem tenni cselekedni is kell, mert a hidak után megszünnek a szervezetek is, pont azért mert nincs összefogás és összetartozás.

    Maros Zoltán producer
    Kanadai Magyar TV

  • Göllner András

    Tiszteletem és köszönetem Petényi Juditnak, hogy egy ideig, bevállalta a hálátlan munkát, fórumot nyújtott a szabad gondolkodásnak és kísérletett tett a párbeszéd megteremtésére az Ottawai magyarok körében. Most jöhet megint az egykezű tapsolás, amelyet annyira díjjaz a szeretet és összefogás pártja, illetve annak helyi fenntartói.

  • Kedves Judit,

    Facebook oldalamon jelent meg a hir, az Ottawai Magyar Radio kozzetett jelentese folytan, maskepp nem reagalnek a KMH oldalan. Judit rendkivul sajnalom hogy tobb alkalmam mar nem lesz ont meghallgatni. Barcsak tobb onhoz hasonlo magyar emberrel hozott volna ossze az elet, akar meg ilyen messzirol is. Koszonom, hogy a kanadai magyarsag szabad gondolkodo, inteligens retegenek a szovivoje volt es fogadja oszinte elismeresemet a munkassagaert.

    Maradok Tisztelettel
    Zsuzsa

  • Kerekes Sandor

    A könnyek jöttek a szemembe a video láttán.
    Ugyan nem hallottam az adásokat, de ahhoz, hogy megértsem mi történt nem volt arra szükség. Valaki már megint önzetlenül minőséget ajánlott a magyaroknak, akik azt rögtön, vagy inkább hamarosan felismerték és köszönték, de nem kértek belőle.
    Valaki már megint gyöngyöket szórt a disznók elé, de azoknak a gyöngy nem kellett.
    Semmi baj!
    Jön még a kutyára dér.

  • MAROS ZOLTAN megjegyzesere;

    Persze az eletben a „hidak” sem orokke valok.
    Elhanyagulodnak, elavulnak, elrozsdasodnak es osszeomlanak.
    Atuszni vagy csonakazni szukseges a masik partra.

  • Bendeguz79-nek:

    Ugyanez igaz a házakra, szervezetekre.
    Egyszer csak azt veszik észre, hogy már nincsennek is, mert képtelenek voltak a kommunikálásra, az együttműködésre, a kompromisszumra.

    A „my way or the highway” szemlélet csak arra jó, hogy leromboljon mindent.

  • Georgina Bojana

    Kedves Christopher Adam és Mindenki!
    Először is megköszönöm Christopher, hogy olyan részletesen leírtad a miérteket. Ennek ellenére olvasom itt, hogy van olyan tagunk, aki nem érti a dolgot. Pedig egyszerű, ha nincs hirdetés, nincs anyagi biztonság, nincs bevétel. Ha nem kerül „olaj”, vagyis pénz a rendszerbe, csikorognak a kerekek és idővel meg is állnak.

    Ezért van itt Magyarországon az a „rendszer”, hogy az állami hirdetéseket nyomják, nyomják a „királyi” adókba. Ezért és ennek hiányában bedobják a törölközőt azok, akiknek nincs bevétele.
    Minden megszűnés egy bizonyos értelemben vett gyász is. Anno’ személyesen átéltem a Mai Nap megszűntetését. Igazságtalannak éreztük, mint ahogyan az is volt. Együtt dolgoztam Andrassew Ivánnal, s éppen Ő volt az, aki azokban a pillanatokban, arra bíztatott mindannyiunkat, hogy nem szabad felállnunk. Mert azt akartuk, testületileg, hogy nem fogadjuk el a döntést, amit a fejünk felett megtettek. A Mai Nap akkori főszerkesztőjét, a lapot indítót felállították. Mi többiek beletörődve, de gyászos hangulatban csináltuk az aktuális és az ezt követő lapszámokat.
    Át tudom érezni éppen ezért, nemcsak a szerkesztőnek a lelki állapotát, de mindazokét, akik rendszeresen, vagy alkalom szerűen, de hallgatták az adást. Nagyon szomorú dolog.
    Pénz hiánya nélkül nehéz dolog, bármit végig vinni.
    Ha pedig nem kap bármilyen szerkesztőség, valamennyi anyagi segítséget, akkor csak idő kérdése, hogy belebukik.
    *
    Az igazsághoz tartozik, mert tartozik. Itthon a cégek vezetői (többnyire) kiszolgálják az aktuális rendszert, sőt a politikát.
    Miért?
    Mert a vezetők, a vállalkozások függő viszonyban vannak a jelenlegi kormány aktuális vezetésével. Ezért behódolnak.
    Ezért nem hirdetnek, vagy ha mégis, akkor kormányközeli médiákban.
    A továbbiakat nem szükséges magyaráznom. Nem mernek olyan médiákban hirdetni, akik a jelenlegi döntéseket nem helyeslik, nem éneklik kórusban a „nekünk ez a jó” megállapítást. Akik nem legyezgetik a jelenlegi kormány vezetőit.
    Sajnos a félelem itt, Magyarországon megvetette a lábát. S, ilyen módon a világon bárhová beleyűrűzhet.
    Féltik a vállalkozások a megmaradásukat, félnek a retozióktól, mert azokat könnyen a nyakukba megkaphatják.
    S, így maradnak olyan vállalkozások pénz nélkül, mint ez a Rádió is.

    Sajnálattal állapítom meg és jelentem ki, hogy nem így kellene tenni. Jó helye és üdvös lenne ennek az ellenkezője. A helyi, magyarországi vállalkozásoknak érdekükben volna, hogy Canadába is elküldjék az itthoni lehetőségekről a híreket. Fenti okok és indokok miatt, éppen ezért nem teszik.
    *
    Sajnos, a lelkes munkatársak ereje, türelme, lehetősége is véges. El tudom képzelni, az utolsó adás, gyászos légkörét. Megerősítem, hogy volt benne részem, szomorú és feldolgozhatatlan volt az is, éppen ezért az átlagnál jobban át is érzem.

  • Georgina Bojana

    Kedves Göllner András!
    Pontos az észrevétel, pontos a leírat, miszerint: jöhet megint az egykezű tapsolás, amelyet annyira díjjaz a szeretet és összefogás pártja, illetve annak helyi fenntartói.
    Szomorú dolog, minden tiszteletem Judité és mindazoké, akik köröm szakadtával ragaszkodnak a bevállalt és önkéntes munkájukhoz. Hittek a reménytelenségben, szinte az utolsó percig. Ha van remény, csak az, hogy valamikor, valakinek fontos lesz a rádió feltámasztása, felélesztése.
    S, akkor újra kezd, csak kérdés, hogy a jelenlegi, vagy az akkor elvárt véleménnyel, adásokkal.
    Az is igaz, hogy a Remény hal meg utoljára.

  • Kedves Hozzászólók,
    Köszönöm az együttérző és támogató szavakat.
    A régi szabású rádió helyett most internetes médiában gondolkodva videókon és hanganyagokon keresztül tovább folytatom az elhivatottságomat. Itt szabadon és lelkiismeretem szerint ki fogom tudni mondani azt, ami ki akar buggyanni belőlem! Azt hiszem, hogy az Egyszemű Küklopszok ezt méginkább utálni fogják és majd azt kívánják, hogy bárcsak maradtam volna a rádiózás mellett.
    Az ottawai vezetés, a KMOSz és a Diaszpóra Tanács társelnökei magyarországi kormányt követve szemellenzőjüket már rég felfogatták (vagy azzal születtek?), ami olyan csőlátást produkál, ami az agyukat is egyirányosítja. Így lehetetlen nekik azt felfogni, hogy mit jelent nem egypártos és demokratikus rendszerben élni. Aki nincs mellettük, az szerintük nem is csak ellenük van, de nem lehet sehol sem. Ki kell őket közösíteni, el kell távolítani, nem létezhetnek. George Orwell eltévesztette az évszámot.
    A jövő héten leleplezem az ottawaiak és a KMOSz sunyi manővereit, ahogyan ők is direkt csökkentik a magyarok számát a közösségekben, mint Magyarországon, s mindezt az összetartozás nevében.
    Garantálom, hogy az elkövetkezendő hetekben azt fogják kívánni, hogy soha se találkoztak volna velem!

    De addig is, holnap este az utolsó műsort érdemes lesz hallgatni! Egy órával utána már fenn lesz a honlapon is.

    Tehát: Ottawai Népszabadság, előre!

  • Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Akik valamit értenek ebből – tehát nem Bendegúzról beszélünk – és követik az eseményeket, azok tisztán láthatták, hogy ez a műsor, attól a pillanattól kezdve, hogy nem hogy nem volt hajlandó lefeküdni a hazai és itteni kormánypropagandának, de ráadásul Chris és Kertész Ákos is megszólalhatott benne, minden reálisan gondolkozó tudta, hogy halálra van ítélve. Egy rövid ideig – csodák csodájára, még mint a szabadság kis szigete pislákolt – Judit kötéltáncot járt, hogy vajon meddig hagyják működni? Próbált bízni benne, ha elkerüli a politikát, akkor talán a kultúra mentén túlélheti a zaklatást. Ez hiú ábrándnak bizonyult – ami bizony tökéletesen beleillik az otthoni és otthonról exportált diktatúra képbe.
    Fölösleges naívitás azt gondolni, hogy ez sponzorációval megúszható lett volna. Ez másról szól. Ez tiszta politika. Ha lett volna sponzor, az is fűbe harapott volna.
    Nem baj Judit, köszönet és gratuláció. Eljön lassan a pillanat, amikor rájönnek, hogy jobb lett volna, ha hagynak:) Így csináltak belőled egy ellenzéki politikust, nem? Nem kellett volna huzigálni az oroszlán bajszát…

  • sharapova2008
    2017 június 3
    2:01 de.
    Ez a „forradalmi” hangulat.De ez is csak a néptől várja a tetteket-vajon ő tesz e érte?
    Bár a nép tetteit nagyon óhajtaná.
    Nem hitvány üdvözlettel.

  • Judit Petenyi
    2017 június 3
    10:34 du.

    Nem csodálom, hogy elégedetlen volt a jelenlegi kormány kinti képviselője a rádióval, ha az olyan volt, mint a múltkori videósorozat.

    Én a Kertész Ákos sorozatot hallgattam meg, és elég sok valótlanságra vagy egyoldalúságra rámutattam, amire azóta sem kaptam választ.
    Persze a fideszt nem a kormányellenesség zavarja, mert a kormányt lehet köpködni, főleg ha a bevásárlókocsik tarifájáról vagy más jelentéktelen ügyről van szó. Ez utóbbira a hazai ballib médiumok „kiváló” példát mutatnak. A Népszavát bezzeg senki nem akarja megszüntetni, pedig akkora Állítsuk meg Brüsszelt! hirdetések vannak benne, mint ide Lacháza …
    Nem az Amerikai Népszaváról beszélek.

  • Orsós Elemér

    Judit Petenyi
    2017 június 3
    10:34 du.
    Hál’ Istennek nem Minden „magyarra” jellemző ez a nemes bosszúállás, a mindig másban hiba találással tenni fel az i-re a pontot!

  • Kerekes Sandor

    Bölcs elhatározaás.
    Már miért kellene állandóan tekintettel lenni azok véleményére, akiknek vagy nincs véleményük, vagy már előre elkészült anélkül, hogy a tényekkkel számolnának?
    Ezek az emberek azok, akik szerint ”nem az számít, amit mondanak, hanem az, hogy ki mondja.”
    MInél előbb független és szabad leszel, annál boldogabb és annál jobb lesz a kibocsájtott munka. MInden jót kívánok hozzá, miközben azok a kmoszos magyarok pedig csak csináljanak rádiót a maguk szája íze szerint, ha tudnak.

  • Montreali lakosként nem hallgattam az ottawai rádiót, azaz nem hallgatok rádiót.
    Itt ismertem meg csak Petényi Juditot egy beírása révén. A beírásában, tisztán látható volt, a baloldali, kormány ellenes hozzáállása.
    Nekem NINCS semmi véleményem a mai kormányról, csak annyi, hogy nem a régi kommunista szöveget ismétli, a külföldön lehozott beszédei alapján. Nem tartom a mai helyzetet diktatúrának sem, hiszen jól ismerem a diktatúra jellemvonásait.
    .Ezen kívül, a mai kormányt rendes választáson szavazta meg a mai magyar nép.
    Idekint, sokféle rétegű magyar bevándorló él, már az érkezésük okán is. Ezt itt megírtam neki. Ne várjon nagy sikert olyanoktól, akik a baloldal elől hagyták el hazájukat, sokszor menekült ként.

  • Hazai lámpa:
    „Nem csodálom, hogy elégedetlen volt a jelenlegi kormány kinti képviselője a rádióval, ha az olyan volt, mint a múltkori videósorozat.”
    És Figyelő,

    Nagy hiba úgy nyilatkozni, hogy meg sem hallgatják azt, amiről szó van. A rádió műsora egy olyan nemzetiségi műsor, ahol árnyéka sem jöhet a politikának és a bigott vallásosságnak. Mindenki számára készül és ezt Kanada és a management is komolyan veszi.

    A YouTube videókat nem cenzúrázhatja senki, bár megpróbálják. Nekem is van véleményem, de meg tudom választani hozzá a megfelelő médiát úgy, ahogy Bede-Fazekas Zsolt sohasem tudná.

    Mint ahogyan Bánfi Miklós is említette, én csak könnyed kultúrával és zenével akartam foglalkozni, de ők „muszáj Herkulest” csináltak belőlem.
    Hogy baloldali lennék? Aktivistaként kiállni az emberek mellett és megkeresni azt a megoldást, amivel mindenki élni tud, az baloldaliság?
    Akkor nagyon sajnálom a jobbosokat. Mert emberiesség ellentétje az embertelenség, a közös jólét ellentéte az egyéni önző kaparkodás, a demokratikus párbeszéd ellentéte a diktatórikus parancs.

    Jó lenne, ha csak azoknak lenne véleménye, akik tudják is, hogy miről van szó.
    Hazai lámpa: Mostantól a YouTube-os énemmel fognak találkozni, az is a köbön.

  • Sajnos, kiderült, hogy miről volt szó!