Út a portások és szolgák országába

2017 július 3 3:36 de.119 hozzászólás

A kormány részéről, a jelek szerint, elkészült az általános középfokú képzés leépítésének az éppen aktuális koncepciója. A hírt most, egy kiszivárgott, decemberi háttéranyagra hivatkozva közli az MNO. Azzal, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) jelenleg, valószínűleg a választásokig jegeli a Parragh László által vezetett Magyar Kereskedelmi és Iparkamara álláspontját tükröző koncepciót. Miközben a tendencia nem új.

Már csak azért sem, mert az iparkamarai főmufti már egy éve is arról ábrándozott, hogy leginkább szolgákra van szükség. A vállalkozóknak. De nincs ez másként a kormányzat esetében sem. Annak a kormányzatnak az esetében, amelyről már öt évvel ezelőtt is tudni lehetett: erősíteni és nem gyengíteni akarja a szolganemzet koncepcióját. Mely koncepció jellemzően kiteljesedik az olyan rendszerekben, amelyek már kisgyermekkortól a hatalmi hierarchiák feltétel, illetve gondolkodás és kérdések feltétele nélküli elfogadására igyekszik szocializálni a jövő nemzedékeit. Mert valószínűleg nincs nagyobb ellensége az érveket pofonnal, a meggyőzést pedig legyőzéssel helyettesítő vezéreknek, mint az az alattvaló, aki kérdez. Majd aztán elgondolkodik a válaszon. Ha pedig netán még morális mérleget is képes felállítani, az már maga lehet a pokol az említett vezetőknek. Állami-, egyházi-, és cégek vezetőknek egyaránt. Nem véletlen tehát, hogy a koncepciót történelmileg a gyarmatok egyházi iskoláiban lehetett igazán vegytisztán létrehozni, majd remek hatásfokkal alkalmazni a XX. század diktatúráiban is. Hogy aztán visszaköszönjön, kicsit szalonképesített formában, Parragh vállalkozói elvárásaiban, illetve az Orbán-kormány oktatáspolitikájában. Esetleg, alig szalonképesített formában.

Most éppen úgy, hogy az első körön nem gimnázium-képesnek ítélt gyermekeket egy életre kényszerpályára kényszerítik. Amiben a kulcspontok a kényszerpálya, és a kényszerítés. Ráadásul egy olyan kényszerpálya, ahol a megfeneklés a legbiztosabb életkilátás. Tekintettel arra, hogy a szakképzés színvonalát már régen leszállították az alig vállalható szintre. A két hatás együtt egy valamire lehet kiválóan alkalmas. A gimnáziumok olyan versenyistállóvá válnak, amihez görcsösen fog ragaszkodni a szülő és a csemete egyaránt. Ha bekerült. Tárt ajtókat nyitva ahhoz, hogy az iskola nyugodtan visszaéljen a hatalmával, és ne legyen rákényszerítve a színvonalas oktatásra. Elvégre reklamálni senki nem fog merni. Valamint előrehozva azt a presztízscsatározást és könyöklő versengést a középiskolás évekre, amelyben egyébként majd csak a munkaerőpiacon lenne része a gyermekeknek. Az egyik oldalon tehát lesz egy hatalmaskodó iskolarendszer, míg a másik oldalon egy kompetitív helyzetben a hatalomnak betörő diákság. A gimnáziumok ilyetén korlátozása tehát az alig képzettebbnek nyilvánítható szolgaréteg nevelésének egyik tuti receptje.

A szakképzés szintjén ellenben ott lesznek azok, akik már a puszta ott létüket is megkeseredéssel, frusztrációval fogják megélni. Sokakban elvetve a kiélendő, (túl)kompenzálandó komplexusok csíráját. Ha ezek közül valaha, egyszer, bárki olyan helyzetbe kerül, hogy nyugodtan kiélheti ezt a frusztrációt egy gimnáziumot végzetten, akkor kamatostól fog törleszteni. Az ostobábbja direktben. A fondorlatosabbja aljasabban. Garantálva, hogy a portáseffektus maximálisan hasson, ha a kényszerszakmunkás csak egy picike kis hatalmat kap. Aki pedig nem kap, az is könnyebben lesz valószínűleg uszítható. Vagy megmarad örökkön örökké meg nem értett zseninek. Akinek akkora a belső ellenállása aziránt a pálya iránt, amit kényszernek él meg, hogy az energia nagy részét ennek megtörése emészti fel. Az iskolában, majd a munkahelyeken is. A kényszermunka ugyanis, bármilyen celofánba is csomagolják, kényszermunka marad.

Annak, aki ezt az NGM részéről kitalálta, szívesen kívánnám, hogy élvezze ennek a gyümölcsét. Mondjuk azt, hogy a vakbelét olyan orvos műtse, aki alig maradt bent a gimnáziumban, de kénytelen volt, mert kimaradni, átjelentkezni máshova nem mert. Valamint puskázott vizsgákkal jutott diplomához. Hogy aztán olyan nővérke segítse a munkáját, aki közgazdász szeretett volna lenni, és most haragszik a világra, amiért egészségügyi szakképzésbe kényszerült. Bár ez csak hipotézis, ezt még Parraghnak sem kívánnám. Humanizmusból. Ahogy a kormánytagoknak sem. Túl egyszerűen úsznák meg a főtárgyalást.

119 hozzászólás

  • Endre István Simay

    Ha valaki csak azért szerez diplomát, hogy ennyi badarságot értelem nélkül összeírhasson, az hasznosabb lett volna ha nem szolgának hanem portásnak megy!

  • ugye az nem marad ki a cikkből, hogy valahonnan tanulják Canada a XX. száazid elején és kicsit máig a bennszülöttekkel a katolikus egyház intenzív közreműködésével…az usa gazdasági egységei amelyekbe a college basket ball csapatok „nevelése” is beletartozik (ugye az trillió dolláros megaüzlet és rabszolgák nélkűl nem lehet a Curry-t kitermelni 202 millió / 5 évre a többi megy a levesbe, a többi ugyanaz és az ipari mezőgazdasági termelés is ugyanez kivéve némi előnyt ha marad a szakszervezet persze jól orrbavégva) a bérek befagyasztása és a költségek kiadások exponenciális emelkedése világtrend és egy réteg gazdagszik a többi meg kitermeli ha nem jut neki termelés akkor meg gyorsan bűnözőt csinálnak belőle és a börtönben ingyen dolgozik a „tömegszállásról” mármint a magánüzemeltetésű börtönök rabszolga ingyen munkaerő) erről ennyit a zalcsúti putribanszületett meg ezt másolja mert ő is csilliárdos akar lenni és ebből hajlandó leosztani valamennyit a Parragh és az iparkmara meg egy a sok rablóbanda közűl a semmiért is tagságit kell(SIC) fizetni

  • rodeo36
    2017 július 3
    5:55 de.

    Az oktatási rendszer is átvettt ügy. amennyiben Blogna olyan modellre épül, ami fényesen megbukott az USA-ban.
    De ettől még persze nem lesz jobb. S szimpatikusabb sem.

    (Geo)

  • lelszi, Messzire gurult?

  • Istenm egy Simai fele magyarnyelvu iras.

    S vannak akik engem vadolnak hibas magyarnyelvu irasommert.
    Csak nezze az allt idezet sorokat a fenti cikkbol.

    „…hogy leginkabb szolgara van szukseg. A VALAKOZOKNAK.
    De nincs es madkent a kormanyzar eseteben sem.”

    Na igazan magyaroki, „A VALAKOZOKNAK” mint egy kulon mondat valahogy beiktatva a ket kulon jelentesu mondatok kozze.

    Ezze lett a magyar nyelv ?

    Ezt az irot vissza kellene kuldeni talan a Leningradi iskolajaba.

  • LELSZI-nek teljesen igaza van.

    Tobbe NEM olvasom a Simai cikkeit !!!!

  • lelszi Most komolyan. A cikkhez van mondanivalod, vagy csak „jol megmondtad”? A cafolat lemaradt, vagy szokas szerint nincs? Kicsit vehetnetek komolyabban, mar csak a cikkirokat szidjatok,semmi erdemi mondanivalo.

  • Igazából a gimnáziumi érettségi úgy nagyjából semmit sem ér.
    (nekem van három középiskolám), tudom miről beszélek. Aki tovább tud menni, annak jó, aki végig kínlódja vagy nem akar tovább menni, ott marad „bután”, semmivel a kezében, csak az idejét fecsérelte. Többre tartanám a jó szakmunkásképzést, ahol műveltségre és gondolkodásra is tanítják a gyerekeket. Hívják szakközépnek, szakmunkásképzőnek vagy akár EMBERképzőnek.
    Miért gondolják a diplomások, hogy a teljes élethez diploma kell? Nem kell. A mukások legnagyobb hátránya a diplomások által kapott lenézés, mert azt hiszi a diplomás, Ő több lett azzal a diplomámal. Pedig a hülye emberből csak hülye diplomás lesz, míg egy jó szakemberből még szakmája művésze is válhat, mindannyiunk örömére. Próbáljon valaki egy összetört autót kikalapálni, mondjuk tetőt cserélni rajta. Megtanulhatná a diplomás tisztelni a munkásban az embert, már nem lenne megalázó dolgozni. De ezt nem tanítják az egyetemen. Miért nem? Tehát jó szinvonalú szakmunkásképzést inkább, mint gyenge gimnáziumokat. Igen, van akinek az agya jobb, van akinek a keze, és ritkábban együtt a kettő. Mint Simay úr emliti, a leépült szakmunkásképzést kellene újraéleszteni. De az sem egyszerű feladat. Ki akar lenézett cipész lenni? Egy apró példa. Ha valaki össze tudja hasonlítani a magyar vendéglátást, és a bécsi kávéházak vendéglátását, rögtön látja, milyen fontos a szakmunkásképzés. Abban is igaza van Simay úrnak, hogy a kényszerítés nem jó, szakmunkások garmada lett pályaelhagyó. De ezt is inkább a megbecsülés hiányának tudnám be, mind erkölcsi, mind anyagi oldalról. Kevesen dobják el azt, amihez értenek, és anyagilag és erkölcsileg is profitál belőle.

  • Sajnos, akár hogyan próbálom megérteni a cikket nem megy.
    Egyet viszont én is tudok, hogy gimnázium nem mindenkinek való. Ha valami szakiskolába megy jobban jár. A gimnázium annak kell, aki egyetemre akar menni, és képes rá. Persze ma, az egyetemeken is sok olyan van, aki nem oda való. Az ma „fontosnak” számít, hogy valaki egyetemet végez, sztátusz szímbol.

  • A PORTASOK ES SZOLGAK orszagava valik majd a magyar a nyugati bankok es ipari-mega-vallalatok felvasarlasa latal a magyar kozgazdasaganak.

    De kerdesem ismet, miert nem vette lehetoseget az alacsonyabb munkaberekenek az orszag, s mint a Kinaiak, elarasztani a nyugati piacokat az olcsobb magyar temekekkel?

    A valasz ketesegtelenul ketto arra;

    1. Mert butak minden gazdasagi ugyekben.
    2. Mert a vezetoseget azok a kulfoldi edekek lefizettek.

    S a magyar lakossag hajlando volt mind azt lenyelni.

    S kaptak lehetoset nyugatra menni munkavallalas celjaibol.
    Persze csak azt a munka-lehetosegeket kaptak amit az ottani benszulottek nem viltak hajlandok vegezni azert az penzert amit a keleti-bevandorlok orommel elfogadtak.

    De nem volt a kormany eskudt kotelessege minden allampolgar erdekeit egyenloen vedeni???

  • A rendszerváltás utáni magyar iskolarendszerrel szerintem is sok baj van. Magyar Bálint ezen nem segített, de a káoszt azért fokozta.

    A szakmunkásképzés nagyon leépült, és nem látszik, hogy a fidesz kormány ezen változtatni óhajtana. Szerintem is nagy baj a társadalmi megbecsültség hiánya, és a másik, hogy nem adnak használható tudást az alapképzésen. Ez a szocializmus káros öröksége lehet, mert akkor „reformálták” meg úgy az iskolai tananyagot tudományos alapon, hogy nehogy véletlen hasznos és életszerű legyen!
    Az volt a szerencse, hogy régen a munkahelyeken sajátították el a szakmai tudást a diákok, a rendszerváltással ez megszűnt.

    A gimnáziumi képzés egy kudarctörténet a kilencvenes években. A gimnáziumokból kikerülő diákok 60%-a fölöslegesen szenvedett négy évig, és utána nem volt semmi szakma a kezében. Az iskolák szigorú felvételiket hirdettek, aminek a végén mindenkit fölvettek. Arra ment ki az egész, hogy sokan végezzenek el utána OKJ-s képzéseket, büfé főiskolákat, és fizessék a tandíjat.

    Tehát a fidesz intézkedéseit csak üdvözölni lehet. Viszont az indoklás szörnyű, főleg amit Parragh mond. Mert nem igaz, hogy a szakmunkásnak több esélye van az elhelyezkedésre. Ezt csak azért mondja Parragh, mert ma Magyarországon munkaerőhiány van, miközben rengetegen vannak képzetlenek.

    Ami fontos, az a holtig tartó tanulás, és az hogy alkalmazkodni tudj a gyorsan változó munkaerőpiachoz. Ez csak akkor lehetséges, ha az ember művelt, van nyelvismerete, a jó gyakorlati érzék sem árt. Tehát egy jó alapképzés kell az első 10 évben, és ezt a csóró magyar iskolák nem tudják biztosítani sajnos.

  • HAZAI LAMPA sorai kozel jott ramutatni a problemak eredetere.

    S az persze hogy a kozponti iranytasok az allam hatalmi szervek altal nem mukodik semmi teren.
    Nem a kozgazdasagban, de meg a kozoktatasban sem.

    Mert az NEM a szuksegessegeken alapzva, sz egyenek szuksegleteit figyelemen kivul hagyja.

    Azert bukott meg a nagy dicso Szoviet Uniojuk.
    Hasonloan csodbe ment mindenutt az a rendszer.
    Lasd a mai Cubai es Venezuellai-korulmenyeket.

    Fog valaha is tanulni a magyar a mult hibaibol ?

    Nagyon ketelkednem abban !

  • Arról van szó, hogy lesújtó (titkos – nem a nyilvánosságnak szánt) kormányzati jelentés készült a középszintű oktatási rendszerről.

    Ami fáj Parraghnak is, hogy a gimnáziumok népszerűsége töretlen, a fiatalok ebben az oktatási formában látják jövőjük biztonságát, addig a különféle szakmunkásképzőkben csökkenő a diákok száma.

    A szakképzésből a felsőoktatásba érkezők aránya folyamatosan apad. Míg a 2000-es évek elején még 33-36 százalékos arányban kerültek be az egyetemekre, főiskolákra, addig 2016-ban 20 százalék alá csökkent arányuk. A gimnáziumból felvettek száma viszont tavaly már a négyszerese volt a szakközépiskolákból felvettekhez képest

    És itt jön Parragh elnapolt elképzelése: a gimnáziumok számát szeretné ritkítani. Így terelve lennének a fiatalok a szakközépiskolákba és a szakgimnáziumokba. Kellenek a szakemberek, valamint ismét növekedhetne az innen a felsőoktatásba kerülők aránya. Akinek meg nem sikerül a felvételije, dolgozhatna a szakmájában.

    De ez sem fogja fékezni a fiatalok külföldre vándorlását. A minap volt jó hír, hogy a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium végzős matekos osztálya: a 146 érettségi jegyükből csak három volt négyes, a többi mind ötös. A rossz hír viszont az, hogy az osztály harmada, 28-ból tíz diák angol elit egyetemeken – Cambridge-ben és Oxfordban – tanul majd tovább és nem itthon.

  • Kedves hazai lámpa,
    Mindenhol a világon megszűntek a gyárak! A kínai árú olcsóbb , mint más. A gyári munkás nagy tömege munkanélküli vagy kiment mosogatni külföldre. Ipartanulás ma nem divat, mert nincsenek már magán szabók, asztalosok, kis iparosok. Mindez ma nagy probléma a világon. Viszont egy fiatalnak tanulni kell valami szakmát, ha nem megy gimnáziumba.
    Nekem , Rákosiék idején technikumba kellett járnom, ma már főiskola a Kandó Kálmán technikum. Ez nem egyetem, egy fokkal alacsonyabb, ahol mindenféle technikust kiképeztek gépész, elektronikus stb. technikusnak.Négy éves diplomás végzettséget ad. Nem tudni, hogy technikusra otthon ma szűkség van e?

  • Kiss Kálmán

    AZ alapfok kiherélve, a szakképzés agonizál, a középiskola beteg, a felsőfok lezüllesztve; mindez azért, mert egy félművelt gumicsizmás bugris tahó nem tudja elviselni, ha valaki nála intelligensebb (lásd például: filozófusok elleni hadjárat, Soros-mizéria, baltás gyilkos mennybemenesztése, CEU, meg ez az illiberálisnak nevezett idióta rettenet). Ha valaki még emlékszik rá: szegény József Attila csak azért maradhatott a helyén, hogy láthassa, hogyan úszik a dinnyehéj; ennyi maradt meg ennek a nyelvöltögető, elfuserált Mussolini-imitátornak az elméjében tanulmányaiból. Most pedig hatalmával visszaélve tobzódik, kéjesen élvezi egykori tanítói, szponzora/i/ kínlódását.
    A tragédia: van, akinek ez tetszik, van, aki ezt támogatja, van, aki teszi, amit ez a sértődött törpeagyú – bezárkózva a maga korlátozott eszmevilágába – bosszúvágyától , cezaromániájától vezérelve parancsol neki. „Oszt jó napot!”

  • Orsós Elemér

    Kiss Kálmán
    2017 július 3
    3:41 du.
    Mindenben igazad van, de ez nem a hét éve regnáló „félművelt gumicsizmás bugris tahó” és mégcsak nem is az ovodásoknak koedukált nemi identitást kitaláló Magyar Bálint műve, mert ez a szándékos devalválás már a 80-as években elkezdődött és mostanra vált kibírhatatlanná, mellesleg pont azoknak a Kádár háta mögül előbukkanó liberálisoknak köszönhetően akik a szamizdatokat stencilezték munkaidő alatt, produktiv munka helyett!

  • Figyelő 1:44, a Kádár korszakban a gimnázium egy gyűjtő iskola volt. Volt olyan, ahol 6 osztályt indítottak egy évfolyamon. Ez áthagyományozódott a kilencvenes évekre, bár a gyerek kevesebb lett. Lehet, hogy csak azért, hogy ne kelljen sulikat bezárni, és tanárokat elbocsátani, de a gimnáziumokat támogatta a politika. A végzősök közül sokan nem tanultak tovább. Minden gimnazistának fizikát kell tanulni 4 évig, biológiát, kémiát 3 évig. Magas szintű matekot, 2 nyelvet. Ez annak hasznos, aki orvosnak, tanárnak, mérnöknek stb. megy.

  • Drizari 1:17, a gimnáziumi férőhelyek száma szerintem a 2000-es évek elejétől csökken. Ezt fokozatosan vezették be a kormányok, csak akkor nem csináltak belőle hisztit. Ezt most a ballib oldal fölkapta, mintha ők nem ugyanazt tervezték volna. Komolyan hiszed, hogy ezek a reklámozott matekzsenik követendő példa a legtöbb gyereknek? A matematikai képesség sajnos nem születik mindenkivel.

  • Drizari, a neten olvasható egy összefoglaló a dokumentumról. Azt írják, hogy van gimnázium, ahová 2,5-ös átlaggal is fölvesznek. Ez nem kitaláció! Hová megy majd dolgozni az ilyen gyerek? Mert főiskolára nem veszik fel, szakmája nincs.

  • Orsós Elemér
    2017 július 3
    7:02 du.

    lényeglátás:
    „a Kádár háta mögül előbukkanó liberálisoknak köszönhetően akik a szamizdatokat stencilezték munkaidő alatt, produktiv munka helyett!”

    a kib….tt orbán és bandája is…de nem voltak egyedűl… és annyit tennék a gondolatodhoz, hogy hátszél nélkűl e’ssem megy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! azaz „valakik” betették a lábukat (egy ötlet: kicsi lett a Közös Piac kellett a piacot bővíteni és tönkrevágni a jól működő termelést bármit is termeltek, fogyasztható volt emléxel olyanra, hogy D4K??? meg a magyar libamáj… Ganz és…+++ kapitalizmus Óh pláne „régen” meg a „tecser” a két cipolla…

  • Orsós Elemér
    2017 július 3
    7:02 du.
    még valami (szvsz nagyon fontos) a némethmiklósés át akarta menteni az eredményeket és asszitte (mekkorát tévedett emberismeretből) az aki majd azt a bizonyos koporsót dumálja teli az majd, pedig csak azt kellett volna azonnal főbelőni (én mondtam nekik…de mikor… akkor tettem a zsebembe repjegyet útlevelem kéznél volt

  • Dienes Erzsébet

    „..az iparkamarai főmufti már egy éve is arról ábrándozott, hogy leginkább szolgákra van szükség. A vállalkozóknak. …”

    Merkel főmuftinak ugyanaz a véleménye:

    „A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) hétfőn bemutatott közös programjában az szerepel, hogy bárki bevándorolhat Németországba, aki igazolja, hogy lesz munkája és eltartja magát.”

  • Orsós Elemér

    Dienes Erzsébet
    2017 július 4
    5:27 de.

    „”Merkel főmuftinak ugyanaz a véleménye:
    “A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) hétfőn bemutatott közös programjában az szerepel, hogy bárki bevándorolhat Németországba, aki igazolja, hogy lesz munkája és eltartja magát.””

    Lett volna annyi vállalkozó kedvű európai munkanélküli egész Európában, akikkel ezt a két év alatt kivajúdott programot már rég meg lehetett volna hozni a kétes szándéku és akaratu, „szorgalmas migránsok” becsábítása helyett! Azonban világosan látszik hogy, mintha a főmufti asszonynak és megbízóiknak nem ez lett volna a szándéka, hanem az EU tervszerű etnikai, vallási, erkölcsi és gazdasági leamortizálása.

  • Dienes Erzsébet

    Szerintem is, de ez az új „liberális” ideológia követelménye. Orbán pedig képes bármihez igazodni.

    Remélem, a kanadai magyarok még nem.

  • Kiss Kálmán

    Orsós Elemér!

    Jól gondolod: ez a folyamat nem „most” indult. Csak azt nem értem, mi köze ehhez a liberalizmusnak vagy akármiféle ideológiának. Koromnál fogva – nem érdem, de hátrány sem lehet!!! – benne éltem a folyamatban, ami szerintem az 1960-as évek közepe táján (mondjuk +-3 év) indult – (’64-ben érettségiztem, majd a tanárképző főiskola elvégzése után kényszerű végrehajtóként – élni kell! – részese lettem sok más társammal együtt ennek a tudásgyilkolászatnak, bár igen gyakran éltünk a passzív rezisztencia eszközével). Akkor kezdett – nem magától! – devalválódni az úgynevezett klasszikus általános műveltség, amelynek egyik „kiemelkedő” csúcsa Magyar Bálint tudásromboló munkássága,amelyet most betetőzött Hoffmann Rózsa néni áldásos tevékenysége. (A sok „szakember” még mindig nem érti: kompetencia sincs tudás nélkül. Hogy mindenki értse (és itt most tudatosan leszek trágár!): matematikus csak az lehet, aki beseggeli az egyszeregyet, író csak az lehet, aki beseggeli az ábécét. Ez a folyamat szerintem nem köthető egyetlen ideológiához sem, legfeljebb valamiféle bigott „szakmai” sovinizmushoz.

    Amiben viszont nagyon-nagyon nem értünk egyet: a liberálisok nem „Kádár háta mögül bújtak ki”. A liberalizmus nem dogma; a liberalizmus mindenkinek hagy levegőt venni (no, azért kivétel akad: rasszizmust és egyéb stigmatizáló tant nem tűr, ami szerintem teljesen természetes De ez már messzire vezetne).

    Amúgy pedig szerintem – két fertőző rettenet van, ami megmérgezi az emberiséget. A vallás és a nacionalizmus.

  • Orsós Elemér
    2017 július 4
    10:03 de.
    Véleményem az, hogy Merkel megfordult egy hét alatt a migráns ügyben! Azon a héten figyeltem Merkel reakcióit. Először hallani sem akart róluk, majd kicsit ingadozott, aztán kijelentette, hogy ” Tárt karokkal fogadja őket!”
    Szerintem, attól félt, ha nem fogadja be őket, akkor azt fogják rá mondani, hogy náci!

  • Orsós Elemér

    Kiss Kálmán
    2017 július 4
    5:18 du.

    „Amiben viszont nagyon-nagyon nem értünk egyet: a liberálisok nem “Kádár háta mögül bújtak ki”.”

    Magyarországon 1945-től -rossz magyarsággal- a liberalizmus nem volt divatban, mert az ellenkezett volna a szocializmus dogmáival, ezért azt alattomosan be kellett ide csempészni. Erre a feladatra kiket lehetett megkisérteni, bepalizni, kik voltak erre a legalkalmasabbak: azok a fiatal káder gyerekek, akik nagy része piarista vagy elitképző gimnáziumokban kezdve nyugati egyetemeken folytathatták tanulmányaikat, itt „fertőzödhettek” meg annyira hogy, lázadni merészeltek apáik „korszerűtlen” ideológiája ellen, az egyszerű „proli” értelmiség csak hírből hallhatott a liberalizmusról, mert előtte nem adatott meg a világlátás lehetősége a háromévenkénti 50 dollárból.

    „Amúgy pedig szerintem – két fertőző rettenet van, ami megmérgezi az emberiséget. A vallás és a nacionalizmus.”

    Szerintem a vallás csak az elenyésző számu bigott hívőt tudja megfertőzni. A nacionalizmus pedig -amit szándékosan felturbózott félremagyarázásokkal devalváltak a 100 évvel ezelőtti jelentésétől és most már egybe mossák a sovinizmussal- nem mérgező, csak ha rossz, ártó szándéku kezek arra manipulálják, lásd USA, ahol nem fajul sovinizmussá.

  • Orsós Elemér
    2017 július 5
    3:47 de.

    ezt javaslom revideáld, sürgősen!!! a szerte széjjel lövöldözés az usa ban mind valami rasszista xenofób vallási bigottság alapján történik naponta többször, áldozatainak a száma számtalan

    „Szerintem a vallás csak az elenyésző számu bigott hívőt tudja megfertőzni. A nacionalizmus pedig -amit szándékosan felturbózott félremagyarázásokkal devalváltak a 100 évvel ezelőtti jelentésétől és most már egybe mossák a sovinizmussal- nem mérgező, csak ha rossz, ártó szándéku kezek arra manipulálják, lásd USA, ahol nem fajul sovinizmussá.”

  • Kissé Kálmán, mi a baj a vallással?

  • Kissé: Kiss

  • Orsós Elemér

    rodeo36
    2017 július 5
    7:55 de.

    „Orsós Elemér
    2017 július 5
    3:47 de.

    „rasszista xenofób vallási bigottság”

    Szerintem a vallásit ebből a szóhalmazból nyugodtan kivehetjük, esetleg idéző jellel még elmegy.

  • Orsós Elemér
    2017 július 5
    12:55 du.
    én nem venném ki…egyenértékűek és mindegyiknek van köze a vallásossághoz

  • Kiss Kálmánnál az öt csillag

  • Kiss Kálmán

    hazai lámpa!

    Mi a bajom a vallással?
    Nohát a teljesség igénye nélkül(!!!!!):

    Bigottá tesz, birkává tesz, megbénítja a szabad gondolkodásomat, stb. Rákosi alatt is, ’56 októbere után is templomba járatott mindannyiunkat édesanyánk, elsőáldozók voltunk, bérmálkoztunk, ministráltam, amíg a káplán úr meg nem mutatta, milyen is az a nyelves puszi, miközben a pöcsömet fogdosta; na, képzeld el, mit érezhetett egy 11-12 éves gyerek, miközben az édesanyja a keresztény értékekről, Jézus kínjairól, Kaszap Istvánról mesél a gyerekeinek …; no, többek közt ez is a bajom a vallással. Meg a hittérítés, legyen az keresztény, muszlim vagy bármelyik másik elmegyilkos – és napjainkban nem csupán elmegyilkos – téveseszme.

    A nacionalizmus meg elhülyít. Most, amikor egyre nyilvánvalóbb, hogy a végtelen(!) világegyetemben természetszerűleg lehetséges bárhol (akár értelmes) élet, semmi értelme a nemzet fogalmának; mindannyian a Föld lakói vagyunk, akár fehérek, akár feketék, akár keresztények, akár buddhisták, akár …;

    No, hirtelen: ennyi (dolgozatot én már nem akarok írni). „Oszt jó napot!”

  • Kiss Kálmán

    Orsós Elemér!

    Liberalizmus ügyében én Deák Ferenchez, Kossuth Lajoshoz fordulok.
    (Forrás:
    Kossuth Lajos munkái – Magyar remekírók – A magyar irodalom főművei 20. kötet – Sajtó alá rendezte és bevezetéssel ellátta Kossuth Ferencz – Budapest Franklin-Társulat magyar irod. intézet és könyvnyomda 1902
    Deák Ferencz munkáiból I-II. – Magyar remekírók – A magyar irodalom főművei 18. kötet – Budapest Franklin-Társulat magyar irod. intézet és könyvnyomda 1906)

    Kegyetlenül leegyszerűsítve: a liberalizmus azt jelenti, hogy mindenki szóhoz jut, de senki nem döngöli agyagba azt, aki nem azt mondja, mint én, és senki nem uralkodik a másikon. Minden más, amit manapság félművelt, cezaromániás –
    (hű, de hízelgő jelző!!!) – elfuserált Mussolini-imitátorok és Goebbelseik mantráznak a tudatlanoknak, úgy baromság, ahogy van; a lebutított nép ezeket beveszi, a vége pedig tragédia, „oszt jó napot!”

  • Sajnálom, nekem más véleményem van!
    A hazafias és vallásos ember nagy dolgokra képes, hazájáért, hitéért és meggyőződésért. PL. Ha megnézzük az USA alapítását és erejét ezen a két erényen nyugszik! Csak meg kell ismerni az alaptörvényeit, Istenen és a hazán alapszik.
    Emlékszem, a II: Világháború alatt, ki volt a legjobb katona? Az
    amerikai. Vagy ha megnézzük a magyar történelmet, Zrinyi, Hunyady család fiai stb. voltak az igazi hősök, akik el is értek valamit hazájukért.Csak Mátyás királyra kéne emlékeznünk.
    Amit ITT egyesek hirdetnek ez mind a „szocializmusnak” ismerős tanításai.

  • Én is teljes mértékben Kiss Kálmánnal tartok.

    Kedves Figyelő, amikor „mindent megteszel a hazáért”, akkor egyuttal más hazák, más nemzetek ellen cselekszel. Ha mindent megteszel a vallásodért, akkor egyuttal más vallások (más kultúrák) ellen cselekszel.

    Árpádtól Mátyás királyig mi nem nemzet, hanem soknemzetiségű Birodalom voltunk. A törökkel egy soknemzetiségű birodalom küzdött, lengyelek, szerbek, szlovénok, horvátok – később osztrákokkal, németekkel, spanyolokkal, csehekkel, stb. karöltve. Nemzetté csak a XIX. század elejére lettünk, sajnos, és erre nagyon rá is fáztunk.

    Legalább a valódi történelmünket illene ismerned, kedves Figyelő…

  • De visszatérve az oktatásra. Mi az oktatás valódi célja?

    Szerintem nem az, hogy jó közmunkás, jó mesterember, jó adminisztrátor, jó orvos, jó tanár, jó mérnök legyél. Vagyis jó rabszolga. Vagy jó gazdag állampolgár. Hanem az oktatás arra való, hogy felfedezd magadnak a világot, természetet, társadalmat, tudást. Úgyszólván csakis saját magáért, saját magadért.

    A genetika azt tartja, hogy a majmoktól akkor váltunk el, amikor a kölyökkori kiváncsiságunk nem múlt el a gyermekkorral, hanem egy evoluciós ugrás következtében egész életünkben megmaradt és hatékonyan működött. Na, ennek a permanens természetes kiváncsiságunknak a kielégítésére való az oktatás, minden egyes embernek a saját igényei szerint. Mármint normális esetben.

  • Kiss Kálmán
    2017 július 5
    3:51 du.

    A vallás nincs összefüggésben a szörnyű gyermekmolesztálással. Sajnos világi intézményekben is előfordul, lehet hogy gyakrabban is.

    Az egyház sajnos nem mentes a bűnöktől, hibáktól, tévedésektől. Egyébként vannak vallásos Nobel-díjasok is, tehát nem igaz, hogy a vallás törvényszerűen visszafogja a szabad gondolkodást.

  • Kiss Kálmán
    2017 július 5
    4:22 du.

    „a liberalizmus azt jelenti, hogy mindenki szóhoz jut, de senki nem döngöli agyagba azt,”

    Az szdsz is azt hirdette magáról, hogy liberális. De azért az agyagba döngölés jól ment nekik.

  • Almási Alma
    2017 július 5
    6:40 du.
    Kedves Alma, én Kanadában élek 6o éve. 1957-ban, mikor idejöttem, nem volt nemzeti öntudat. A British zászló és a királynő volt minden . Aztán jött egy miniszterelnök , a 6o-as években Pearson miniszterelnök, aki egy szürke, rossz szónok volt ugyan, de ő hozta be a kanadai zászlót, a kanadai himnuszt és a medicaret is. Ma sem emlegetik öt.
    Viszont azóta vettem észre itt a kanadai öntudatot , legyen az sporteredmény, vagy bármi eredmény, pl. űrutazás stb. ami büszkeséget ad a kanadai népnek.
    Minden nemzetnek szüksége van erre, már említettem, az USA -t. Hallotta Trump elnök beszédét., amit ma mondott Lengyelországban?

  • Almási Alma
    2017 július 5
    6:40 du.
    Kanada, csak 15O éves, de nagyon büszke mindenre, amit elért. Nem az évek számítanak, hanem a nemzeti öntudat!
    Ezt az öntudatot próbálta a bolsevizmus kiíratni az emberekből, de sem az oroszokból, sem a magyarokból ez nem sikerült!

  • Dienes Erzsébet

    Sajnálom, de ez sem hungaricum! A liberálisnak nevezett világbirodalmi tervezet egyik fő ideológiája, amit minden országra kis is terjesztenek lassan, de biztosan.

    Nem én találtam ki! Merkelnek már a menekültügyben is eléggé változatos kijelentései pontosan ezt igazolják. Neki előnye velünk szemben, hogy még nem a német iskolákra kell alkalmazni mindaddig, amíg elég nagy tömegből válogathatja a szükséges embereket.

  • Dienes Erzsébet

    Almási Alma (2017 július 5 6:40 du.)

    „amikor “mindent megteszel a hazáért”, akkor egyuttal más hazák, más nemzetek ellen cselekszel. Ha mindent megteszel a vallásodért, akkor egyuttal más vallások (más kultúrák) ellen cselekszel.”

    Ezt a nemzettudatot nevezik SOVINIZMUSnak! Mi akkor váltunk nemzetté, amikor 7 törzs megkötötte egymással a vérszerződést. Ez a jelkép valójában véd-és dacszövetség volt még abban az időben is, amikor a Vatikánnak nem tetszett. És azóta tartottuk is! Egészen a szovjet megszállásig! És egyetlen népet sem bántottunk. Valamennyit megtartottuk saját nyelvében, kultúrájában, szokásjogai tiszteletben tartásával

    Nem illik összetéveszteni a hierarchikus berendezkedést a nemzettudattal, mert valóban voltak parasztok és nemesek, de közöttük igen erős volt a kapcsolat. Nemességet is csak az kapott, aki az ország, a közjó érdekében valamit letett a nemzet asztalára.

    Egyébként a történelmi koroknak megfelelőn valamennyi nemzet hierarchikus rendszerben működött. A hierarchia
    ma sem szűnt meg sehol. Sőt, a világállami berendezkedéssel alaposan felerősödött. Viszont a visszacsatolás teljesen kimaradt belőle!

  • Dienes Erzsébet

    Figyelő
    (2017 július 5 5:22 du.)

    Nem emlékszem pontosan néhai barátom szavaira, de ő szokta mondani, hogy aki a hazájáért, családjáért, barátaiért, népéért harcol annak ereje és tudata az ö erejükkel sokszorozódik meg. A zsoldos katonák kizárólag sajátjukra vannak utalva, hiszen a pénznek csak egyéni motivációja létezik.

    Majd akkor fognak rájönni az idegenbe kószáló egyéniségek, ha vészhelyzetben, az idegen nemzet, amelyik között élnek, csak sajátjaival törődik, nem velük.

  • Dienes Erzsébet
    2017 július 6
    2:54 du.
    ez a „hazaffyschág” meg „hősség” és a hit az egyigaz istenben (hogy hányféle egyigaz istent találtak ki a híveik az az ő saját magánügyük) az szvsz csakis bizonyos hatalmi és hierarchikus csoportnak hoz hasznot…eleve a katona mint olyan az vagy véd vagy támad azaz mind a kettőre kap kiképzést és majdnem minden esetben zsoldot is azaz fizetésért lesz hős (ez az usa hőseinek saját megítélésében is látszik, azaz a zsoldos éljen meg a zsoldjából és viselje a zsoldjáért kapott sebeket és károsodást az állam amely zsoldot adott neki a zsolddal kompenzálta, pont!!!!

    amit mondani akarok: a mindennapi élet alkotó tevékenysége a lényeg, hogy azt a haza értékeli e vagy nem az szvsz mellékes számomra elegendő az, ha az a közösség amelyben elérem az eredményt és elismernek az meg is teszi és ha nem is ad extra liter tejet reggelire de (néha igen!!!) elismer és elkezdi kikérni a véleményemet valamint érdemesnek tart arra, hogy meghallgasson és figyelmesen az számomra a lehető legnagyobb elismerés… és nagyon fontosnak tartom azt is, hogy nemcsak abban a közösségben amibe beleszülettem hanem szerte a világban olyan helyeken ahová első megközelítésben csak úgy bepottyantam…na, én ezt értéknek nevezem emberinek, és akkor lehet, hogy én 27 ország hazzaffy ja vagyok???

  • Dienes Erzsébet
    2017 július 6
    2:54 du.

    ez a világország meg hasonló globalizmus az egy nagy tévedés, a természet ezt másképpen csinálja

    a hal a nagy Csendes Óceánban egy meghatározott térfogatban úszkál néha néhány köbméter, (ha nem hal akkor lebeg) és nem úszik át az atlanti óceánba

    kivételek erősítik a szabályt, a bálnák északról délre oda vissza ússzák az Atlanti Óceánt de azok sem térnek le a megszokott útvonalról ami hosszú évezreedek alatt kilakult bizonyos körülmények miatt

  • Kedves Figyelő és kedves Dienes Erzsébet!
    Az a hős katona, aki a nemzetért küzd, méghozzá megsokszorozódott erővel, voltaképpen kiket gyilkol meg?

    Naugye. Bizony, más nemzetek tagjait…

  • Almási Alma
    2017 július 5
    6:40 du.

    „Árpádtól Mátyás királyig mi nem nemzet, hanem soknemzetiségű Birodalom voltunk.”

    Azért ez így nem teljesen igaz. Minden nemes a Magyar Korona tagja volt, nemzetiségétől függetlenül, a román Szibinyányi Jankó vagy a horvát Zrínyi stb.
    A jobbágyok akkor nem számítottak a nemzethez, szintén nemzetiségtől függetlenül.

  • Almási Alma
    2017 július 5
    6:54 du.

    Én meg úgy tudom, hogy a szerzett tulajdonságok genetikailag nem öröklődnek. Még a két lábon járás se veleszületett tulajdonság!

  • Figyelő
    2017 július 5
    5:22 du.

    Van egy amerikai háborús film, ott úgy veszi be a csigaként haladó amerikai sereg az olasz várost, hogy egy csapat katona előremegy kirabolni a bankot!:)

    A német meg az orosz katonákról inkább elmondható, hogy az utolsó töltényig küzdöttek. Már csak azért is, mert fogságba esés esetén csak a biztos halálra számíthattak! Több millióan haltak meg így német ill. szovjet hadifogolytáborokban!

    A középkorban a vallás miatt háborúztak sokat az emberek, vagy legalábbis vallási köntösbe volt csomagolva a megélhetési háború. Ilyenkor persze a szülőföldjüket is védték.

    A trikolór meg a nemzeti himnusz a Francia forradalom jelképe. Azt fejezi ki, hogy a nemzet tagja lett a harmadik rend, vagyis a polgárság. Előtte külön zászlaja volt a királynak meg a főuraknak, esetleg a városoknak, és az alá gyülekeztek az alattvalók.

    Ezt csak azért mondom el, hogy tisztán lássunk! Magyarországon hajlamos giccsbe fordulni a nemzeti érzés. De ez gondolom máshol is megvan, pl. mikor az amcsi filmekben könnyes szemmel nézik a csillagos-sávos lobogót, miután Rambó kinyírt ötszázezer ázsiait vagy hasonló történet.

  • Dienes Erzsébet
    2017 július 6
    2:54 du.

    erről beszélek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Figyelő
    2017 július 6
    1:16 du.

    „Ezt az öntudatot próbálta a bolsevizmus kiíratni az emberekből, de sem az oroszokból, sem a magyarokból ez nem sikerült!”

    Sajnos azt kell mondanom, hogy nálunk még a szocializmus alatt is több nemzeti érzést ápolhattak a magyar emberek, mint a rendszerváltás után! A kommunisták ugyanis kiválogatták a hagyományból azt, ami haladónak számít, és azt az emberek tisztelhették. Pl. így készült film az Egri csillagokból.

    A rendszerváltás után a balliberálisoknak nagy meglepetés volt, hogy az ő sztárjaik (Nagy Imre, Lukács György, Fejtő Ferenc stb.) helyett az emberek inkább maguk szeretnék kiválasztani a példaképeiket!
    Az MDF egyrészt kiöregedett MSZMP-sekből állt, akik képtelenek voltak „szexi és trendi” megemlékezésre a nemzeti hősökről. Másrészt ha valamit kitaláltak, akkor arra mindig rásütötte az ellenzék, hogy „náci” vagy „horthysta”.

  • Dienes Erzsébet
    2017 július 6
    3:06 du.
    és hazai lámpa
    2017 július 6
    5:13 du.

    Én őszintén hazafiasnak voltam nevelve, és ma is annak tartom magam. Anyám volt „nagy magyar”, pedig nem volt benne magyar vér, szülei osztrák származásúak voltak, de magyar földön éltek.
    De igazából, életemben egyszer éreztem az abszolút egynek, és nagynak a magyart, az 56-os forradalomkor. Akkor, teljes összetartást éreztem egy nagy rétegének a magyarokkal.
    Azért csak egy részével, mert az ellenforradalmárok, árulók voltak.

  • Dienes Erzsébet Próbálok visszaemlékezni, mikor segített nekem a magyar nemzet. Nem jut eszembe semmi, de az ellenkezőjét sorolhatnám. Ne aggódjon értünk az „idegenbe kószáló egyéniségekért”, nekünk elég, ha hagynak minket tiszetességesen élni. Ha baj van, nem állnak mellénk idegenekért? Magyarországon állítólag nincs baj, mégis, hogy bánik állampolgáraival az ország és vezetése? Baj esetén semmivel sem érezném magam nagyobb biztonságban Magyarországon, mint idegenben. Köszönjük az aggódást, de nincs rá szükség.

  • Anélkül, hogy belebonyolódnék a „nemzet” és a „nacionalizmus” fogalmai körüli viták ismertetésébe (hozzám egyébként egyfelől a Benedict Anderson féle „The Nation as Imagined Community”, másfelől magyar történelmi vonatkozásban a Szűcs Jenő féle megközelítés áll talán a legközelebb) véleményem szerint a 19. század végétől a 20.század közepéig az európai nacionalizmus nem kis részben valláspótlék, amely a vallási sacramentumok helyébe (vagy – főként Kelet-Európában – mellé) a „Nemzet”, a „Haza” idoljait, ha úgy tetszik, bálványait állítja. (Mellesleg valami hasonló jellemző volt a szovjet bolsevizmusra is, melyben a „Párt” és az „Osztály” töltötték be a szakrális főidolok, bálványok szerepét.)

  • Dienes Erzsébet

    Almási Alma (2017 július 6 4:40 du.)

    Nem támad! VÉDEKEZIK, védi az övéit az idegenek támadása ellen. A híres másság ezúttal mellékes!

  • Dienes Erzsébet

    Igen erős bolsevik képzetek vannak a nemzeti hierarchiáról. Pedig 1000 év törvényeinek tanulmányozása az internek korában mindenki számára elérhetők.

    Kikből is állt alapjában a nemzet:

    *nemesek
    *szolgák (Később őket nevezték jobbágyonak!)
    *szabadok

    Mellettük szerepelnek az úgynevezett jövevények.

    Minden Árpádházi törvény őket és csakis őket emlegeti, az egyházi méltóságok mellett, de azok már nem magyar, hanem nemzetközi (Vatikánfüggő!) „felettes” szerveknek számítanak még a mai értelemben véve is.

    A nemeseket mindenki betéve fújja, de a szolgákról már csak a marxista proletárokig jut el mindenki. Márpedig a kultúrnemzetek évezredekkel ezelőtt is vazallusi hierarchiában épültek fel. A bibilia HÁZANÉPE kifejezés nem csak a szűk családra vonatkozott, hanem mindenkire, aki a családfőt kiszolgálta valamilyen megbízás szerint, a katonáktól a szakács személyzetig végig.

    A nemes főhivatalnok SZOLGÁJA volt a királynak, a földműves a nemes birtokosnak, de még neki is lehetett szolgája az aratólány személyében.

    Jóval később került a törvény szövegébe a jobbágy kifejezés ami nyilván a nemesek HÁZANÉPE-től elszakadt, birtok nélküli földművelők megnevezése volt.

    Szóval, Ábrahám fiai ma sem mindössze két személy egyenesági leszármazottai, hanem Ábrahám egész HÁZANÉPének utódai. Közülük kit, hová vetett a sors, lehet ma alsóbb-, vagy felsőbbrendű személyiség, de egyiktől sem lehet megtagadni, hogy Ábrahám NÉPE!

    Ugyanez vonatkozik a magyarokra is! Jobbágy, paraszt, szabad, iparos, földbirtokos, kicsi és felnőtt, kezdettől fogva TÖRVÉNYESEN a magyar nemzet tagja!

    Még akkor is, ha befogadott idegen. 1000 év törvényei alapján viszont az ellenség nem tartozhat a nemzethez.

    De még Földnélküli János angol király által kibocsátott rendi jogokat biztosító Magna Carta szerint sem.

    Nem térek ki a RENDISÉG fogalmára, mert az viszont már a rendek természetes szabadságát jelentette a királyi közösségekben és igen hosszú, komoly szakmai vitákat generálni, amire egyik hozzászóló sem alkalmas.

    Szerintem már a többi is sok sokak számára.

  • Dienes Erzsébet

    Llanfair!

    Ha itt tanultál, már nem mondhatod, hogy nem segítettek neked. De letagadani persze mindent lehet.

  • Dienes Erzsébet

    Belzebub
    (2017 július 7 5:18 de.)

    Pedig kár letagadni, hogy a nemzeteken belül igen erős rokoni szálak is kötik egymáshoz az embereket. Nem csak egyes családok közös ősei, de az egymás közötti házasságok révén is. Azon kívül a közös nyelv,kultúra, szokásjog, értékítélet, történelem, történelmi tapasztalatok, mag sok más kapocs.

  • Dienes Erzsébet Az nem segítség, hogy a munkájukat elvégzik, az kötelesség kedves Erzsébet. Látom, szereti a hangzatos nagy szavakat tartalom nélkül. A segítség az egy teljesen más fogalom, látom maga is téveszti.

  • Dienes Erzsébet

    Llanfair
    (2017 július 7 10:30 de.)

    A tanköltségekre utaltam.

    Elnézést, ha nem a közösségtől kaptad, hanem a saját zsebedből álltad! Tudom, adóban is leróható az ilyesmi, de amit visszakap az ember belőle, az mégis csak segítség. Vagy minek mondható? Kötelesség teljesítésének? Meddig? A befizetett adók kamatos kamatáig? És aztán?

    De látom, át kell gondolnom, mit is jelent akkor a közösség a pénzforgalmon kívül ebben a nem egészen ismert szép új világban. Megpróbálom megfejteni. És közben kerülni fogom az olyan hangzatos szavakat, mint hagyomány, családközösség, faluközösség, nemzetközösség…stb.

    Én ugyanis tőlük is kaptam elég sok minden, nem kimondottan pénzben mérhető értéket.

  • Dienes Erzsébet Az iskolázásomért szüleim rendesen befizették a részüket. Középiskola alatt pedig már értéket állítottam elő, amiből csak filléreket kaptam, tehát segítséget a családomtól kaptam. Nagyszüleimtől nem, mert imádot Horthy-d miatt elpusztultak a háborúban, árván hagyva édesanyámat.
    Nyugodj meg, édesanyámnak kamatos kamattal visszaadtam, és adom még az utolsó leheletéig. Felesleges leírnom, hogy mit kaptam a társadalomtól, illetve mit nem. Az én bajom, jó iskola volt az embertelenségük. Én úgy gondolom, nem tartozom semmivel az országnak, mert többet adtam mint kaptam, mostani viselkedéséért pedig nem vagyok hajlandó a felelőséget vállalni. Az sem érdekel, ha ezt Te másképpen gondolod. A filozofálásod csak szófacsarás,a hangzatos szavakat pedig tényleg ne pazarold rám, öreg vagyok már hozzá.

  • „Dienes Erzsébet
    2017 július 7
    6:01 de.

    Almási Alma (2017 július 6 4:40 du.)

    Nem támad! VÉDEKEZIK, védi az övéit az idegenek támadása ellen. A híres másság ezúttal mellékes!”
    __________________________

    Aha… Persze a különféle nemztek nem támadják egymást, hanem fegyverrel védekeznek egymás ellen, úgy gyilkolásznak hősiesen, csak úgy védekezés céljából…

  • Még egyszer: Az iskolának nem rabszolgaképzőnek és nem rabszolgahajcsár képzőnek kell lennie, hanem olyan intézménynek, amely az emberiség összes eddig megszerzett tudásának az eléréséhez megmutatja az utat a fiatal egyed számára.

    Nagyon sajnálom azokat a kedves fórumtársakat, akiket az iskolában egyszerűen egy szakma mechanikus fogásaira idomítottak. Tulajdonképpen még a majmok is többet érdemelnek.

    hazai lámpának: különlegesen érdekes és összetett tévedésben vagy.

    1. Legújabb kutatások szerint a szerzett képességek is öröklődhetnek – legalább is egyszerűbb élőlények esetén állítólag. (Én azonban ebben nem HISZEK, úgyhogy várom a bizonyítékokat. 😀 )

    2. A kiváncsiság nem egyénileg szerzett tulajdonság, hanem hormonális kérdés. (Durván szólva, de erről többet nem nagyon tudok.) Már a múlt század első felében volt egy olyan elmélet, hogy az ember hormonálisan egy „magzati korban” megragadt majom bizonyos szempontból. Huxley-nek van erről egy regénye is (Huxley biológus volt), amikor valami alkimista Earl felfedezi az örök élet vegyi kezelését, és eltűnik. Majd néhányszáz év múlva megtalálják valami várkastély kazamatáiban élve, mint majmot. Merthogy ő végre az örök élet következtében megérte a „felnőttkort”… 😀
    Genetikusok egy időben felismerni is vélték azt a gén-szekvenciát, amely embernél fordított irányban van „bekötve” a rendszerbe, mint a csimpánznál, nyilván egy véletlen mutáció következtében. Hogy ezt mára igazolták, vagy megcáfolták, azt nem tudom. Az átkozott tudomány már csak ilyen változékony… 😀

  • Beírásodról, John F: Kennedy elnök felejthetetlen beszéde jut eszembe:
    „Ne azt kérdezd, mit tett neked a hazád, hanem azt, hogy Te mit tettél érte?”

  • Figyelo Jo. Te mit tettel a hazadert? En dolgoztam 40 evig mint az allat, es mikor hala nelkul lefordult rolam elmentem. Te mit tettel Magyarorszagert? Koltoi kerdes, semmit.

  • Dienes Erzsébet

    Almási Alma
    (2017 július 7 8:05 du.)

    Határon belül védekezik, határon kívül támad. De miután a nemzeti kollektívitásról beszéltünk, az csak határon belül értelmezhető.

    Amerika többet háborúskodik még más földrészeken is, mint mi határon kívül. Még a Don kanyar előzménye is egy belső támadás volt. 133 igen véres nap. 1848-ban Bécs várta a magyar felszabadító huszárokat, de akkor sem léptük át a határt.

    Kicsit férges almát árulsz, nem?

  • Dienes Erzsébet

    Figyelő
    (2017 július 7 9:33 du)

    Kennedy már nem érvényes a sokhazájú világtársadalomban. Egyszerűn értelmét veszítette ez a mondata. Valamennyi világpolgár oda költözik, hol a legtöbbet többet kap, és a legkevesebbet kell adnia. A haza fogalma is Offshore cégre változott.

    Egy csillagközi támadás kellene ahhoz, hogy a világpolgárok is észrevegyék, hol is van a hazájuk. Bár, talán akkor is megtagadnák, hogy földlakók. Pedig ennyi közösség a legnagyobb ellenségekben is okvetlen van.

  • Dienes Erzsébet Egyre elvadultabb butaságokat állítasz. Egy idegennek MINDIG többet kell nyújtania, mint egy született állampolgárnak. Azt is elárulhatnád, Kennedy melyik országnak az elnőke volt, de hol volt az eredeti hazája? Kennedy is egy migráns volt, akiket annyira megvetsz. Akkor ne vedd a szádra. Arról nem is beszélve, hogy akit támogatsz (Figyelő) az fiatalon lelépett, mert a fiúja különben elhagyta volna. Ő beszél hazafiságról? Ne legyetek már nevetségesek. Persze már feledékeny, ezért már több verzió is forog a kommentjeiben.
    Az lenne jó, ha nem hoznátok ránk szégyent külföldön élőkre, akkor büszkén vállalhatnánk, hogy magyarok vagyunk, talán el sem mentünk volna. De így csak szégyenkeznünk kell miattatok, ezen sajnos nem segítenek a nagy szavak. Látom, állandóan sértegetni akarod a külföldön élőket, de ezzel (is) csak megerősíted, hogy igazuk volt, és elmentek. Veletek nem lehet szép és jó országot építeni. Törödj bele, hogy sokan nem óhajtanak veletek egy határon belül élni, és ez a Ti hibátok.

  • Llanfair
    2017 július 8
    3:11 de.
    Mit tettem a hazaert, ne kerdezd. Ha leirnam, ugy sem ertened meg. En is kint elek most, de nem a jobb fizetesert, hanem mert muszaj volt, menekultem!
    Az AVO elol. Ennyi.

  • Dienes Erzsébet

    Egy árva szóval sem említettem magyarokat! Jelenségről beszéltem, nem vetted volna észre?

    Kennedyt te vádolod, mert nekem az a fixa ideám, hogy az amerikai földrészen az indiánokon kívül mindenki bevándorolt, vagy behurcolt, függetlenül attól, melyik hullámmal érkezett oda.

    Amiről eddig tudomásom sem lehetett, mindössze annyi, hogy a hullámlovasok egymást is képesek bevándorlással vádolni aszerint, hogy ki, mikor ért partot. Sok mindet tudok Amerikáról, de ezt még nem fedeztem fel.

    Elnézést, ha emiatt valamelyik odatelepedett ember sértve érezné magát.

  • Llanfair
    2017 július 8
    5:05 de.
    Ebben az irasodban pedig, tele vagz rosszindulattal irantam.
    Ha nem megyek el, kesobb tudtam meg, ket ferfi keresett 57 janurarban.
    Vajon miert?

  • Dienes Erzsébet
    2017 július 8
    3:33 de.
    Valoszinu igazad lehet, ebben is.

  • Dienes Erzsébet

    Figyelő
    (2017 július 8 12:20 du.)

    Tudod kedves Figyelő, az a baj, hogy 1956-ban nem csak a forradalmárok menekültek külföldre a megtorlás elől, hanem sok AVH-s is menekült félelmében, mert még a szovjet tankok árnyékában sem lehetett biztosan tudni, mi lesz a végeredmény.

    Most ők azok, akik a gazdasági menekültek jó részével együtt, közösen gyalázzák Magyarországot és a magyarokat, nem pedig 1956 hősei.

  • Figyelo En Teged figyelmesen olvastalak. Minden verziodat. Ezt Te rosszindulatnak nevezed?

  • Dienes Erzsebet Jo, hogy szilard velemenyed van neked is arrol, amirol fogalmad sincs. Egyutt van a harom gracia. Velemenyetek van, csak hattere nincs. Nem baj, lenyeg, hogy egymasnak hisztek. Vadoltam Kennedyt? Mindent igy felreertesz, vagy csak amit akarsz? Teged vadoltalak, de tudod Te ezt.

  • Llanfair
    2017 július 2
    6:07 de.

    Almási Alma A Brexit szerintem nem ösztönös volt, csak egy megtervezett zsarolás, ami nem úgy sült el, ahogy a konzervatívok akarták. Utána már elindult a lavina, Cameron lelépett, és próbál a párt jó pofát vágni a dologhoz.

    Igen, pontosan erről beszélek: a VÉLETLEN létrehoz egy új, megváltozott helyzetet, amire előzőleg senki sem számít, de amit fel kell dolgozni, és amiről majd kiderül, hogy jobbított-e a rendszeren, vagy sem. EZ AZ EVOLUCIÓ.

  • Figyelő

    Természetesen tudjuk, hogy ’56-ban nem azért tört ki a forradalom, mert a jobb élet reményében az emberek külföldre akartak távozni (ahogy azt Linafair képzeli), hanem hazafiként itthon akartak egy jobb társadalmat, de a túlerő és a megtorlás elől menekülniük kellett.

    Egyébként, Lianfair nem csak téged, hanem általában az ’56-osokat bántotta meg. Nála nem tudni, hogy a neveltetése vagy csupán a törzsfejlődésben elért színje okozza-e, hogy csak a saját sorsán képes meghatódni. Azt hiszi, hogy egy vitában az győz, aki jobban meg tudja bántani a másikat. Nála komolyan vitathatók a baloldali értékek, ahogy az is, hogy mit ért meg abból a művészetből, aminek a külsőségeit és a közönségét majmolja.

  • Almási Alma Igen, vérmérséklet kérdése. Te néhány felelőtlen sz@rházi politikus ténykedését evoluciónak hívod, én orosz rulett nevű bűncselekménynek, amikor néhány politikus visszaélve választói által kapott hatalmával, néhányszáz millió ember életét kockáztatja, önös érdekből, és fejest ugrik a sötétbe, ahol Őt nem érheti kár. Persze, belefér az evolúció fogalmába, de inkább a börtönbe kellene beleférniük. Lehet érdekes kisérletnek nevezni, itt viszont véres valóság. 🙁

  • Dienes Erzsébet Új hír, tegnap két hazátlan áruló belefulladt az Óceánba, mikor új halászhelyet keresett (apa és fia). Ők biztos úgy tudták, külföldön kevesebbet kell dolgozni a jó életért. Most kiderült, nem úgy van. Nekik ez a tévedés halált hozott, neked jóleső érzést hoz az ilyen tévedés, mert milyen okos vagy, mindent jobban tudsz.
    Halvány fogalmatok sincs arról, milyen kemény tud lenni az élet külföldön, csak hablatyoltok össze-vissza nagy szavakat. Még az 56-os menekültek sem tudják, mert Ők rengeteg segítséget kaptak, ha nem is dicsekednek most vele.

  • jani Janika drága. Sosem bántottam meg az igazi 56-osokat, megint hazudsz. Azokat bántottam, aki eltorzították az eszmét, azokat akik hősnek akarják beállítani magukat mert véletlenül ott voltak. Figyelő kommentjeiben saját maga állított két különböző dolgot a távozásáról. Ha figyeltél volna, tudnád. Már többen tételesen a fejére olvasták. A hályog operálható.
    Fogalmad sincs rólam, de folyamatosan megugatsz, félremagyarázva mindent amit írok (ezt tartod keresztényhez méltónak?). Tudni vélsz rólam olyan dolgokat, ami csak a Te fejedben él. Nem értem, Ősenkiségednek miért vagyok olyan fontos? Sosem hatódtam meg a saját sorsomon (megint tévedsz vagy hazudsz), hanem tettem az ellen, hogy a Te fajtád ne tudja tönkre tenni. Nekem természetes az emberi aljasság, nem esek kétségbe miatta. De miért hallgatnám el azokat a disznóságokat, amit a magyar társadalom (Ti) ellenem tett? A baloldali értékek nálam tényleg vitathatóak, mert nem vagyok baloldali. Ha már oldalt kellene választanom (miért kéne?), középen lennék, én vagyok a belga a flamand-vallon vitában. Mit értek meg a művészetből? Hát ehhez sincs közöd. Majmolnék bárkit? Ehhez se lenne közöd, de hát nem is tényeken alapul, csak valami rosszat kell rólam mondani. Kit majmolok? Megneveznéd és bizonyítanád? Mert így csak ocsmány vád (nem először). De ha így is lenne, miért fáj? Janikám sajnálom, hogy szálka vagyok a szemedben, de a Te bajod. Gyalázkodásod hidegen hagy, nem Te vagy a szint, ami számít nálam. Neveltetésem köszönöm jól van, nálad nagyságrenddel jobb ember nevelt. Lásd milyen jó vagyok hozzád, gyalázzál tovább, ha ez kell a lelki nyugalmadhoz, legyen. De a helyedben inkább majmolnám Llanfairt, és egész délelőtt C.P.E. Bachot hallgatnék. 🙂 Tudod sznobizmusból ezt csinálom minden nap. Zenét hallgatok, olvasok, filmeket nézek. Nem tudom miért jó nekem, de olyan jó sznobos.:) Ne haragudj Jani, de bolond vagy, ha elhiszed amit írsz. No, megyek majmolni, szia.

  • Dienes Erzsébet

    Llanfair
    (2017 július 10 3:44 de.)

    Ha lennél szíves idézni, hol olvastad tőlem, hogy örvendek a tömegek halálának?

    Anélkül ugyanis hazug rágalom minden szavad, amivel nem tudok mit kezdeni, lévén, hogy nem a bíróság előtt állunk, hanem csak egy fórumon próbáljuk az egymástól eltérő véleményeket kifejezni.

    Vitára kész vagyok, de úthenger alá nem állok!

  • Dienes Erzsébet

    jani
    (2017 július 10 12:39 de.)

    Miután a legelejéről ismerem 1956 történetét, a forradalom amiatt tört ki, mer a rádiónál az ávosok belelőttek az akkor még fegyvertelen tömegbe.

    Az egész esemény lengyel szimpátia tüntetésnek indult, s csak október 22-ről 23-ára virradó éjszaka a Műegyetemen hangzottak el rendszert is kritizáló hangok. éget is ért volna Nagy Imre szónoklatával, ha, miközben a tömeg a Parlament előtt Nagy Imrére várt, az elnyomó diktatúra bele nem lő a fegyvertelen tömegbe. Miattuk változott a tüntetés szabadságharccá.

    Lengyelek, magyarok, németek csehszlovák sorra lázadtak fel a bolsevik diktatúra ellen. Csak sajnos nem egyszerre, és nem egy időben. A diktatúra arra is képes volt, hogy egymással veresse le a lázongó népeket.

    Most is valami ilyesmi történik világszerte, liberális címszó alatt.

  • Dienes Erzsebet Nem ezt irtam, legyszives ne magyarazd felre. Ha felreertelmezheto egy rovid komment, ne akard a legrosszabbat feltetelezni. A rovidseg miatt minden kommentet felre lehet erteni, de nem kotelezo. Nem vadoltalak azzal, hogy mas halalat kivanod ilyen eszembe sem jutott. 🙁

  • Dienes Erzsébet

    Visszaidézlek akkor én téged:

    „Nekik ez a tévedés halált hozott, neked jóleső érzést hoz az ilyen tévedés”

  • Llanfair

    Nézz utána a szavak értelmének. Szerintem rajtad kívül itt senki nem gyalázkodik. Csodálkozom, hogy C.P.E.Bach belőled agresszivitást vált ki.

  • jani Nem nézek utána semminek, nem érdekelsz kedves Jani. Ha érdekelne létezésed, megvetést váltanál ki belőlem, nem aggressziót. Ha egyszer mégis hajlandó lennél normális, kétoldalú párbeszédre, akkor állok rendelkezésedre, de idáig ez neked nem sikerült, pedig többször megadtam a lehetőséget. Ami nem megy nem erőltessük.

  • Dienes Erzsébet Köszönöm, de jó a memóriám. Nem azt jelenti amit gondolsz róla, bár lehet bele lehet azt is gondolni. Te tévesen úgy gondolod, hogy nyugaton kevesebbet kell adni, hogy többet kapjunk. Ezzel a két halálesettel azt próbáltam érzékeltetni, hogy ez a kevesebbet kell adni egy nagy butaság, mint ez az eset is mutatja. Kicsit gúnyosnak szántam, hogy Ők is biztos úgy gondolták, keveset kell adni, hogy sokat kapjanak, de tévedtek, úgy ahogy Te is tévedtél. Tudod ez most olyan, mintha viccet magyaráznék. Ha elsőre nem jön le amit írni akartam, akkor így jártam, megmagyarázni nem lehet. Miután leírtam, hogy nem gondoltam arra, hogy más halálának örülnél, nem igazán értem, mit akarsz még? Vegyek virágot. Vennék, de nem tudnám eljuttatni neked. Legyen elég, hogy háromszor leírtam, NEM ARRA GONDOLTAM. Rendben?

  • Dienes Erzsébet

    Llanfair
    (2017 július 10 2:44 du.)

    Nem tudtam viccnek venni ami rám vonatkozott. De nincs harag! Virtuális virágodat virtuális tokaji aszúval várom.

    OK?

  • Dienes Erzsébet Tokajival? Hát jó, de akkor csokitorta is kell. 🙂

  • Llanfair

    Kösz’ a „barátságos” invitálást a párbeszédre. Apropó – ha már úgy is megvetsz – szólok, hogy nem „aggresszió”, hanem agresszió.

  • jani Azért volt, hogy okosabbnak érezhesd magad. Remélem így boldogan hajtod fejedet a párnádra, Te kis Lőrincze Lajos. Tudod, egy elütést észre lehet venni, de nem illik szóvá tenni. Ha jól figyelsz, találsz még több elütést, sőt hibát is. Egyre többet, és egyre jobban nem zavar. Nagyon jól tudod, munkából éltem, nem iróasztalnál üldögélésből, iskolai tudásom megkopott, biztos nem fogok szégyenkezni miatta. Ne haragudj.
    Nem megvetlek, ha érdekelne a létezésed, megvetnélek, azt hiszem ezt írtam. De ezt magadnak köszönheted, viselkedésed keltette bennem ezt az érzést. Sajnálom. Ne felejtsd el osztályozni a helyesírást. 🙂

  • Llanfair

    Én sem szoktam szólni a helyesírási hibákért, sem azért, hogy ki mivel tölti a szabadidejét. Csak ha az illető másokat rosszindulatúan lekicsinyel, megvet, stb… Hátha elgondolkodik és visszavesz.

  • jani Ez a Te változatod. Az enyém az, hogy belémkötöttél ahol tudtál, olyan dolgokba is, amit ép ésszel nem lehet felfogni (például abba, hogy jó minőségű és tiszta ruhákat hordok). A rosszindulat Tőled jött, és most felháborodsz, hogy egy kicsit visszakapsz. Olyan jóindulatú vagy, hogy már hónapok óta nem jártam ide, mikor egy barátom szólt, tudom e, hogy Te és Charlie gyaláztok engem a hátam mögött. És láss csodát, tényleg. Téged sosem az érdekelt mit írok, hanem az, hol tudsz belémkötni. Képes vagy még „nyelvtannácit” is játszani, egy elütésbe belekötni. Hibázok én többet is, figyelj jobban. Amatör pszichologusként többször nyiltan aláztál vélt diagnózisoddal, néhány barátoddal karöltve. Jani, légyszíves legalább hülyének ne nézzél. Elhiszem, hogy a tájékozatlan olvasók elhiszik amit írsz, de azért vannak itt néhányan, akik emlékeznek. Sajnos lekicsinylésem irányodban jogszerű, semmi rosszindulat nincs benne, és ezen csak Te tudnál változtatni. De nem, Te továbbra is át akarod hárítani a felelőséget. Sajnálom a zsigeri utálatodat irányomban, de nem vagyok hajlandó bocsánatot kérni a Te viselkedésed miatt. Most is Te neveztél meg egy harmadik félnek, én nem szóltam hozzád előtte. Tudomásul vettem, hogy Te és Charlie utáltok engem. Elviselem, még akkor is, ha Charlie a volt munkám miatt néz le, mert másért semmi alapja sincs (Neked sincs). De ne akard szépíteni, vállald a zsigeri gyűlöletet.
    Még a stílusomat is mindig kritizálod. Én ilyen vagyok, aki fontos Nekem, annak jó vagyok. Neked meg tudomásul kell venni, hogy mindenki más, és nem is akar olyan lenni mint Te.

  • Dienes Erzsébet Kedves Erzsébet Ha már ilyen jól kibékültünk, kérdeznék valamit komolyan. Megtisztelsz, ha elolvasod. A többiek már unják, bár komoly választ még nem kaptam.
    Honnan van az a tévedésed, hogy külföldön kevesebbet kell adni a többért? Próbáltad Te már idegenben, hiányos nyelvtudással, esetlegesen ellenséges légkörben eladni a tudásodat? Próbáltál éjjel nappal dolgozni, hogy magadon kívül a családodat is eltartsd, vagy segítsd, de nélkülözzél szinte mindent, amit a család adhat? Voltál már olyan helyzetben, hogy látni szeretnéd a leányodat márciusban, de majd csak októberben fogod?
    Miért beszéltek lekezelően azokról az emberekről, akiknek van tehetsége, hiszen ha külföldön megállja a helyét, akkor nem ügyetlen, de kitartása és akarata biztos van, mégsem tudott érvényesülni a hazájában? Ez miért az Ő hibája? Magunkról nem írnék, mert mi kivételezet heyzetben voltunk, vagyunk és leszünk. De itt rengeteg olyan külföldit ismerek, aki erőn felül teljesít, amiért csak tisztelet jár(na). Ők nem hazaárulók, nem hazátlanok, hanem olyan emberek, akik hajlandók tenni, és akár feláldozzák magukat otthon maradt családjukért.
    Ha valaki a honfitársai miatt nem tud érvényesülni, miért kell neki alávetni magát a rossz szabályoknak, törvényeknek, sógor-komaságnak, mert volt olyan szerencsétlen, hogy oda született?
    Miért kell elviselnie, hogy mások jogtalan előnyöket szereznek ismeretségük árán, és törvénytelenül, szabálytalanul taposva jutnak előbbre, míg a másiknak az arcába mondják, nem leszel Te senki, mert nem építettél kapcsolatokat. Legyen neked elég, hogy a világon elismert vagy, nincs előmenetel, nincs fizetés, örülj, hogy dolgozhatsz, egy fizetésért négy ember munkáját.
    Ezt elintéznéd azzal, hogy itt születtél, így jártál?

    Még egy kicsit 56-ról. Nem csak hősök és AVH-sok léptek le 56-ban, nagyon sokan olyan is, akik a jobb életben reménykedtek, és rengeteg bűnöző, aki kihasználata a zűrzavart. Az, hogy az idő múlásával hősök lettek, szinte természetes.Sokkal többen mentek ki, mintt ahányan részt vettek a harcokban, és nagyon kevesen akik tudták is, mi történik. Az elmenekült ötvenhatosok elfelejtik, hogy a többség otthon maradt, és emlékszik a történtekre. Bizony úgy gondolom, hogy sokkal kevesebb hős volt 56-ban, mint amit most számon tartanak. Partizán is több volt, mint az ország lakossága, ez így működik. Édesanyám nem volt hős, egyszerűen nem írta alá a Békekölcsönt, mondván, neki a gyerekeire kell a pénz. Édesapám sem, egyszerűen megvédték a gyárat, hogy ne rabolhassák ki. A falu nagy része sem volt hős, csak az egyik tagja elvitte a balhét, a többiek pedig tartották a családját addig, amig Ő sitten volt. Nekem Ők az igazi hősök.
    Még egy apróság, azt természetesnek tartjátok, hogy sokan elmentek, mert nem bírták a levegőt Rákosi alatt. Én a Fideszt sem bírom elviselni, ez miért alacsonyabbrendű? Mert nektek tetszik? Nekem más véleményem van a szabadságról mint Rákosinak és Orbánnak. Ezt miért nem lehet elfogadni. Nem csak fizikai megsemmisités létezik, egy embert meg lehet semmisiteni törvényesen is. Akkor az jogos? Miért kötelező ott élnem, ahol neked jó, de nekem nem? Mert ott születtem? Tenni ellene ugye nem tehetek, mert ez a „törvényes” rend, de elviselni miért lennék kötelező? Mert a hazám. Attól nem lesz a hazám, hogy ott születtem, a haza érzéséhez több kell. Azt pedig kiöltétek belőlem. Lehet, hogy itt idegenek vagyunk (sosem éreztetik velünk), de magasan több erkölcsi (pontosabban itt kapunk), és két nagyságrenddel nagyobb anyagi megbecsülést kapunk. Miért?

  • Dienes Erzsébet

    Llanfair
    (2017 július 11 7:18 de.)

    Minden harag és szemrehányás nélkül, kezdhetném avval, hogy te beskatulyáztál engem valahová?

    Olyasmit kérsz számon rajtam, amit nekem eszem ágában sem volt soha kijelenteni, de sok mindenben egyetértek azokkal, akik, akik veled nem értenek egyet. Olykor én sem, de ezek a fórumok éppen a nézetek ütköztetésére valók. Ami nem jár okvetlen együtt az emberek ütközésével, de sajnos, amikor nincsenek nézetek, akkor személyeskedéssé fajulnak.

    Keveset olvastam tőled, te sem olvashattál sokat tőlem, de úgy tűnik neked is vannak saját nézeteid, én pedig képtelen vagyok ideológiákat követni. Nyilvánvaló, ha vita folyik közöttünk is.

    Visszatérve a kérdéseidre.

    *”Honnan van az a tévedésed, hogy külföldön kevesebbet kell adni a többért?” Nem az én tévedésem emlékezetem szerint, de a személyes véleményem az, hogy nagyon sokan politika zsoldosnak mentek külföldre, hol csak riadó esetén kell valamit csinálni jó pénzért, de két riadó között teljes a henyélés. Véleményem egyáltalában NEM azokra vonatkozik, akik „idegenben, hiányos nyelvtudással, esetlegesen ellenséges légkörben” adják el a tudásukat, erejüket, képességüket. és nem azokat tartom hazaárulóknak, hazátlanoknak „akik hajlandók tenni, és akár feláldozzák magukat otthon maradt családjukért.”
    Azokat viszont igen, akik hazát cserélnek egy jobb életért ahelyett, hogy itthon állnának helyt az élet jobbitásáért. És ebben az esetben már nem is csak a magyarokra gondolok, hanem a menekülteknek arra a fizikailag erős tömegére, akiknek otthon is lenne ezügyben mit csinálniuk.

    **”Ha valaki a honfitársai miatt nem tud érvényesülni, miért kell neki alávetni magát a rossz szabályoknak, törvényeknek….stb”
    Soha sem állítottam, hogy ez lenne az elvárásom. Legfeljebb annyit, hogy nem a honfitársai, hanem a nemzetközi politika miatt, amit országokon belül a kormányok szolgálnak ki.

    ***”1956-ról nincs mit mondanom, mert 100%-ban egyetértek veled, amit le is írtam valamelyiktopikba,

    ****A Fidesz nekem sem tetszik! Nem mostanában, hanem azóta, hogy levált az SZDSZ-ről. Egyetlen egy dologban értek egyet vele, a migráció kezelésében. De még ezt az egyetértést alaposan kikezdi a kötvényes hazaárulása.

    *****”Miért kötelező ott élnem, ahol neked jó, de nekem nem?”

    Nekem sem jó! Neked sem kötelező! De én a világ törvényes rendjét nem tartom elfogadhatónak. A gyarmatosításából még mindig jobban élő nyugat persze vonzóbb, mint az elgyarmatosított Magyarország, eszem ágába sem jutott emiatt a kiszolgáltatott hazámat vádolni.

    És végül: „Attól nem lesz a hazám, hogy ott születtem, a haza érzéséhez több kell. Azt pedig kiöltétek belőlem.”

    Ez annyira magánügye mindenkinek, hogy senki sem befolyásolhatja. Csak remélem, hogy nem én öltem ki belőled, bár azt írtad, hogy „KIÖLTÉTEK belőlem”

    Magamra vegyem, vagy ne vegyem? S ha igen, ugyan miért?

  • Dienes Erzsébet Nem, még nem skatulyáztalak be, de azt már látom, több dologban nem fogunk egyetérteni. 🙂
    A Magyarországon lakó magyar állampolgárok nagy része segített ebben a kiölésben. Természetesen nem tudhatom, hogy Te ebben benne vagy-e, hiszen nem találkoztunk tudomásom szerint. Persze ki tudja? Itt királyi többesként szerepelt a Ti, nem tudhatom tettél e hozzá valamit. Az ilyen folyamat hosszú, nagyon sok nagy és kis dolog az összetevője. Általában nem néhány ember okozza, hanema társadalom nagy részének viselkedése.

    A bevándorlás szerintem sem jó így, de nem tudom, lehetne e másképpen. Orbánnal nem az a bajom, hogy nem akar bevándorlókat Magyarországon, hanem a módszer aljassága.

    Nem véletlenül egy olyan országban élek, amely nem profitált a gyarmatosításból, hanem nagyon komolyan megszenvedte. Nem egészen 100 éve szabadok, és a semmiből varázsoltak egy élhető, csodás országot. Gerincük is van, mert a teljes szabadságért kétszer is csődbe vitték az országot. Most az EU éppen nem foglalkozik azzal, hogy a Brexitet éppen ez az ország sinyli meg a legjobban, sőt, polgárháborús veszélybe hozta. Sajnos már vannak jelei. Meglátjuk. Sok gond van itt is, de emberfeletti dolgot vittek végbe 95 év alatt, büszkék vagyunk, hogy örömmel fogadtak be. Nem a pénz volt az elsődleges, Angliában, Ausztráliában sokkal több pénzt ajánlottak, és bejártuk Európát a választásunk előtt. Írország nyert lóhosszal.

    Mit javítsunk az országon? A szavazók szerint ez így jó. Milyen jogon akarnék én változtatni? Ráadásul öreg vagyok én már forradalmárnak, nem javítgatni kellene, hanem kicserélni. Feleségemen csodálkoztam, hogy ilyen hatalmas tudás birtokában miért ragaszkodott ahhoz, hogy kihasználják, éhbérért dolgoztassák, közben a kormányok folyamatosan járassák le a hivatását, mikor a világ bármely országában örömmel fogadnák. Az én szakmám is kelendő, szükség esetén hamar találnék munkát bárhol Eurpában. De végül megjött az esze, és most minden tekintetben méltó körülmények között gyógyíthat. Hívták, bolond lett volna nemet mondani. A betegnek nincs nemzetisége, a beteg az mindenhol gyógyításra váró beteg ember.
    Nem lehet a nemzetközi politikára fogni a magyarok nemtelen viselkedést. Kimondottan a kormányra sem, bár vastagon benne vannak a rossz példa mutatásával. Sajnos a magyarok mentalitása nem olyan, amitől gazdag és élhető országot lehetne építeni.
    Ezt csak az látja igazán, aki élt már élhető országban. Persze, nem tökéletes minden sehol, de vannak komoly fokozatok, aminek már az alján vannak a magyarok, és még mindig rossz irányba mennek, de eszükbe sem jut visszafordulni. És itt nem elsősorban a pénzről beszélek, hanem az egymáshoz viszonyuláshoz. Nekünk tragikus.

  • Llanfair

    Úgy teszel, mintha nem tudnád, hogy pl. ezen az oldalon azért „kötöttem ok nélkül beléd”, mert nem tudtam szó nélkül hagyni, ahogy gonoszkodva Figyelő ötvenhatos szerepét mocskoltad.

    A „te hátad mögött” – amiről a barátaid értesítettek – ugyanazt mondtam, amit előtted is. Azt mondtam, hogy szokásod, hogy mások szájába adsz olyan szavakat, amit azok nem mondtak vagy olyan gondolatokat tulajdonítasz nekik, a mi az eszükbe sem jutott. Aztán kioktatod őket.

  • jani Mocskoltam Figyelő ötvenhatos szerepét? Miért is?
    Az egyik változata, hogy a fiúja menni akart, ha megy, ha nem megy vele Figyelő. Ő ment a fiúval, a természet szava döntött.
    Ebben nem látok semmi hősieset.
    A másik változat, hogy kamaszos daccal letépett egy plakátot, és állítólag valamit mondott Rákosi pajtásról is. Ezt a kamaszos dacot nevezném meggondolatlanságnak, hebehurgyaságnak vagy ostobaságnak, de hősiesnek megint csak nem.
    Mostani beírásait olvasva, nem is tudom elhinni, hogy neki baja volt Rákosi rendszerével, mikor teljes mellszélességgel kiáll Orbán rendszere mellett. Ha csak az nem volt a baja, hogy nem Horthy volt a főnők.
    Neked a reális nézőpont mocskolodás? Szerintem nem. Ha valaki két változatot ad meg távozása okának, a többi is hiteltelenné válik. Ragozhatjuk még, de ezzel Figyelőnek ártasz.
    Tőlem hiheted Figyelő minden szavát mint a Szentírást, de hagyd már meg nekem a jogos kételkedés jogát.
    Tudom miket írtál rólam, írd le még ötvenszer, hátha valaki még nem olvasta.

  • Llanfair

    Sose volt téma, Figyelő „hősiessége” és nem volt olyan elvárás sem, hogy te vagy bárki annak tartsa. Ez a te műproblémád, hogy feltehesd álnaiv és rosszindulatú kérdéseid.

    A húségre nem azt a kifejezést szokták használni, hogy „a természet szava”, amiért a forradalom leverése után Figyelő a későbbi férjével tartott. Nem volt semmiféle másik változat. Az volt, hogy Figyelőnek más oka is volt emigrálni. Politikai okokból – amit most nem részletezek – már gimnazistaként szembekerült hatalommal, amiért letöltendő börtönbüntetést kapott. Bár ragaszkodott a szüleihez is – de ilyen priusszal komoly kockázatot jelentett volna, ha marad. De te ezt nagyon jól tudod.

  • Llanfair
    2017 július 9
    5:39 du.
    Határozottan rosszindulat irántam. T.i. Ide rem ír az ember regényeket. Sokszor egy mondatot ír csak egyes eseményekről.
    Érted?
    Na már most, nem írtam le részletekben, elmenésem történetét, ha szóba jött.Mindkét”verzió” igaz, amit írtam. A férjem, akkor még csak vőlegényem akart nagyon menni, és én nem akartam édesapámat és nagyon öreg nagyanyámat otthagyni! Azt mondta akkor, hogy akkor ő sem megy. Viszont ezt sem akartam a lelkemre venni, mi van, ha neki lesz baja ha marad? Ezért mentem végül el vele.
    Apám írta meg később, a két civil férfit, hogy kerestek. Gondolom, a házmesterék jelentettek fel, nem először.
    Ennyi röviden a történetem.

  • Folytatom, soha nem írtam, hogy azért mentem el, mert diákkoromban mi történt. Azért csak igazgatói megrovást kaptam. Viszont, később kicsaptak az iskolából, mert Sztálinnak nem akartam semmit „felajánlani” 7o. születésnapjára. Látom nem csak rosszindulatú vagy , hanem rossz a memóriád is, keversz mindent, csak hogy ártsál vele!
    Nem tudni miért vagy ellenséges velem, nem hiszem, hogy személyeskedtem veled igazságtalanul.

  • Figyelő
    2017 július 6
    10:45 du.

    Bocs, hogy csak most válaszolok.

    Semmi bajom a hazafiassággal és a hazafias neveléssel. A családomban is ápoljuk ezt a hagyományt. Csak azzal van bajom, ha giccsbe fordul!

    Az nekem belefér, hogy március 15. és október 6-a a fidesz által máshogy kerül megünneplésre, ti. a magyar sikerekről szól. Az se volt normális, mikor a ballibek idején kizárólag a balos értelmezést hallgattuk az állami ünnepségeken, ti. a magyar barbár, ázsiai, aki a nagyságos ballib megváltókat élből elutasítja stb.!

    Nekem az nem teszik, hogy a fidesz (a jobboldal) szerint Magyarország kizárólag áldozat volt minden történelmi sorsfordulóban, mint Trianon és a világháborúk. Abban talán van valami, hogy minket igen sokszor kihasználtak és átvertek. De azt is tegyük hozzá, hogy a magyarok sokszor voltak naivak, és esetleg vakon hittek abban, hogy „ezt már nem merik velünk megcsinálni”!

  • Almási Alma
    2017 július 7
    8:32 du.

    „A kiváncsiság nem egyénileg szerzett tulajdonság, hanem hormonális kérdés”

    Az emberi történelmet nemcsak a hormonok, gének határozzák meg, ha erre célzol. Persze, cikkeztek arról a Nat Geo-ban is, hogy a Nagy vándorlást, mikor kb. a legutóbbi százezer év alatt a Homo sapiens meghódította az öt földrészt, abban része volt a dopamin túltengésnek is.
    De ha csak a dopamin a nyerő, abból még egy Nagy Futás is lehetett volna a semmibe, mint a lemmingek. Más is kell hozzá, közösségi élet, tanulás például. A fiatalok nevelése.

  • Almási Alma
    2017 július 7
    8:32 du.

    „Nagyon sajnálom azokat a kedves fórumtársakat, akiket az iskolában egyszerűen egy szakma mechanikus fogásaira idomítottak.”

    Nagyon primitív gondolkodás, ha azt hiszi valaki, hogy egy szakma megtanulása mechanikus trükkökből áll! Pl. egy asztalos osztályban tanulnak kultúrtörténetet, megtanulják a bútorstílusokat, és technikatörténetet, a szerszámok fejlődését. Pl. az ipari forradalom előtt cápabőr csiszoló volt használatos, és igen kemény munka volt a famegmunkálás.

    Ebben az időben a főurak voltak a legfőbb megrendelői a stílbútoroknak, legalábbis Magyarországon.

  • Almási Alma
    2017 július 7
    8:32 du.

    „Az iskolának … olyan intézménynek, amely az emberiség összes eddig megszerzett tudásának az eléréséhez megmutatja az utat a fiatal egyed számára.”

    Egyetértünk, csak éppen az elmúlt harminc év magyar oktatáspolitikája csúfosan megbukott.
    A diplomások egy része képzettségének nem megfelelő szakmát végez. A diplomák értéke enyhén szólva nem azonos, pl. tanárképzősök és egyéb főiskolások nehezen találnak munkát.

    A szakmunkásképzés rengeteg tanműhelyt vesztett a privatizáció során.

    Mindenféle iskolatípusban előfordulnak diszlexiások, vagy funkcionális analfabéták, vagy más módon tanulászavarosak. De itt már ez olyan szinten van, hogy a demokráciát akadályozza, vagy a modern ipar átvételét. Ti. tömegesen szavaznak demagóg politikusokra az emberek, és több százezren a segély vagy közmunka nélkül éhenhalnának.

    Ez a hullámzó PISA teljesítményekben is megmutatkozik. Ha vannak is kisebb részsikerek, a rendszerváltás oktatási rendszere egy csőd. Bármilyen elmozdulás csak jobb lehet, de mondjuk ehhez pénz is kéne, azt meg egyik kormány se áldoz rá szívesen. Csak ahova a kivételezett társadalmi csoportok járnak.

  • hazai lámpa
    2017 július 13
    8:27 de.
    Kedves hazai lámpa,

    Két dolgot nem szabad elfelejteni.
    ‘1, A Fidesz vezetői a Kádár korban nőttek fel, vagy a Rákosi korban.
    Mindkét kor azon igyekezett, hogy a magyar öntudatot leverje és egy nemzetközi kommunista vagy internacionalista hitet oltson az emberekbe. Soknál el is érték, ahogy itt olvasgatok.
    Ezt próbálja egyensúlyozni a kormány. A baj az hogy legtöbbjüknek nincs meg a háttéri információ vagy tudás a múltunkról, mert mikor ők iskolába jártak, erről nem volt szó, csak a szovjet eredményekről.
    Hát, abban igazuk lenne, hogy sok bajban a magyar csak belesett akarata nélkül is.
    2, ma már könnyű nekünk ítélkezni, és bíráskodni. Az akkori korban viszont nagyon nehéz volt dönteni a rendes , hasznos útra.

  • Figyelő, szerintem az áldozati szerep egy magyar hagyomány, ami a 19. sz.-ban keletkezett. A nemzeti függetlenségi romantikus történetírás alkotta meg. Ez az ún. kurucos romantika.

  • Orsós Elemér

    hazai lámpa
    2017 július 15
    11:30 de.
    Meglehet! Szerintem az áldozati szerep 200 éves hagyományában mi legfeljebb csak nagy hátránnyal a másodikak lehetünk a legnagyobb igyekezetünk ellenére is, mert vannak nálunk sokkal előbb kezdők, viszont az enyhítő körülmény számunkra hogy, az ádozati szerepünket, áldozatainkat soha nem akartuk gusztustalanul anyagi javakra kompenzálni.

  • Orsós Elemér, van, akinek kifizetődő az önsajnáltatás. Pl. Benes meg más emigráns politikusok ebből éltek. De ugye ehhez kellett több nyugati ország, aki fölkarolja őket. A csehek jól mérték föl a nemzetközi erőviszonyokat. Magyaroknál ez hiányzik, és az önismeret. Orbán elindult ezen az úton, de ez egy nagyon keskeny út. Az a baj, hogy nincs normális környezete, amiben ő is hibás. Akik kritikátlanul csodálják őt, azok nem segítenek neki. Az ellenzéket meg úgy magára haragította, hogy még a lehetséges szövetségeseit is elvadította.

  • Orsós Elemér

    hazai lámpa
    2017 július 16
    7:49 de.
    „Az ellenzéket meg úgy magára haragította, hogy még a lehetséges szövetségeseit is elvadította.”

    Ez is igaz, de van-e olyan ellenzék vagy szövetséges aki -félretéve a pártjánák önös érdekeit- képes az ország érdekében megfontolt kompromisszumokra? Szerintem nincs, mert mindet csak a hatalomra jutás, majd annak alapos megfejése érdekli, az ország meg le van sajnálva(szarva)! De azt hiszem ez nem csak nálunk működik ilyen abnormálisan!

  • Dienes Erzsébet

    Orsós Elemér
    (2017 július 16 11:19 de.)

    Magam is így látom. Valamennyi humánközösséget érdekszövetkezeté alakított át a világpolitika. Egyéntől a világállamig, végig.

    Azt nem látom, s még elképzelni sem tudom, hogy a minden szinten állandósított harcok hová fogják vezetni a világot.

  • Orsós Elemér Kedves Elemér Egy dolgot sehogy sem értek. Az rendben van, hogy az emberek eszik a populizmust nagy kanállal. OK. Azt azért nem értem és nem hiszem, hogy nem látják mi megy a VB rendezése kapcsán, milyen pénzpazarlás (lopás). Értem én, hogy rohadjon meg minden liberális, és éljen az új rendszer az emberellenes illiberalizmus. Rendben. De állítólag, 48 millió forintba került egy perc a megnyitócirkuszból. Tehát három perccel rövidebb és megvan egy CT és egy MRI a Szívklinikának. Miért nincs annyi esze a kormányt támogató szavazóknak, hogy kimenjenek az utcára, és követeljék az EÜ rendbetételét, a rendőrség és a bíróság függetlenségét, és sok olyat, ami a saját életminőségüket javítja? Hiszen olyan okosak a kormánypártiak. Maradjon Orbán, Lázár, Kövér, Balog és a többi pernahajder, ha a magyarnak ők kellenek, mert szereti, hogy semmibe veszik. Ez is érthető, megszokták. De miért nem kényszerítik rá őket, hogy csinálják a dolgukat? Ennyire félnek a liberalizmustól, amiről azt sem tudják mi az? Tényleg ennyire besz@rtak tőle, hogy bármit elviselnek, csak a rém ne jöjjön be, ami emberként kezelné őket? Lehet tűntetni úgy is, hogy közben nem akarnak kormányválságot. Ez egy igazi konzultáció lenne, ahol nem írányított bugyuta kérdésekre válaszolnának, hanem irányt mutatnának a kormánynak. Saját érdekből. Ettől még nem kell félni, hogy a kormány embernek fogja nézni a szavazóit, de kénytelenek lennének tenni olyan intézkedéseket, ami jó a választóiknak. Ne adj Isten, még fertőtlenítőt is vennének a kórházakba. Talán még kötszert is. De ez már merész feltételezés, én is érzem. 🙁

  • Orsós Elemér

    Llanfair
    2017 július 16
    1:17 du.
    Jól összeszedted, csak azt tudom cáfolni hogy, az emberek félnek véleményt nyilvánítani! Miért félnének, még a tettlegeségre vetemedők is mindig simán megússzák! Szerintem inkább beleuntak a 30 éve eléjük rakott különböző színű, de ugyan olyan ízű mézes madzagokba, ezért már senkinek sem hisznek. Viszont ha senkinek sem hisznek, akkor miért csak a fizetett provokátorok hajlandók lázadozni? Hmm! Az itt a kérdés! 🙂

  • Llanfair
    2017 július 16
    1:17 du.
    Több témára válaszolnék.
    A „megnyitó cirkuszról” is írtál. Hát én megnéztem a Facebook–on az éjjel, annyit mondhatok, hogy gyönyörű volt!
    Le a kalappal a rendezőség előtt! Sok pénzben került? Majd bejön a szálódákban, szórakozó helyeken a turisták pénzéből.
    Sajnos, Te és a hasonló vélemények azt sugallják, hogy az irigység ördöge működik egyesekben!
    Fogadok, ha MÁS kormány lenne ma hatalmon, akkor soknak a véleménye, éppen az ellenkező lenne!
    Shame on you!
    Ami meg a liberálizmust érinti, köszönjük szépen, van benne részünk, de nem kérjük!

  • Figyelő A megnyitó nagyjából senkit nem érdekelt a világban, hatalmas pénzből rendesen túltolták.
    Elhiszem, hogy Neked tetszett, hiszen nem a Te pénzedet költötték, fogok néhány adót (2913), csak a magyaron adták.
    Irigy sem lehetek, mert nem az én pénzemet pazarolták el, és nem is érdekel a VB, ráadásul a mi kórházunkban kettő CT és kettő MRI van, futná ilyen pazarlásra, csak megnyúznák érte a polgármestert.Ráadásul a világ egyik legunalmasabb sportja az úszás és a vizilabada. Te biztos nem voltál még, én már unatkoztam végig Tungsram kupát-t, valamikor világbajnokságot ért. Persze ez ízlés dolga.
    Azt tudom, hogy volt részed liberalizmusban, azért lehetsz Kanadában. Ha már akkor illiberalizmus van, még mindig a határon táboroznál, mint a mai migránsok.

  • jani
    2017 július 11.
    11:44

    „Llanfair

    Úgy teszel, mintha nem tudnád, hogy pl. ezen az oldalon azért “kötöttem ok nélkül beléd”, mert nem tudtam szó nélkül hagyni, ahogy gonoszkodva Figyelő ötvenhatos szerepét mocskoltad.”

    Jani, amit itt állítasz egy akkora hazugság, mint ide Lacháza! Rég nem írtam, egyre kevesebbet jövök fel az oldalakra, de azért időnként olvasok; az itt kialakult vitát pedig történetesen „végig élveztem!”
    Nagy szarkeverő vagy Jani, ezt sajnos nem először konstatálom: oktalanul és hamis mellbedobással kelsz valakinek a védelmére, akit a kutya sem bántott – privát véleményem szerint nem is „méltó rá” – és teszed ezt úgy, hogy megint, sokadszorra belemarsz örök ellenlábasodba,tök mindegy, hogy adott e rá okot vagy sem! Nem a jó indulatodat hiányolom Jani kedves, nem a belátásod, hogy mit hogyan kell/lene a helyén kezelned, hanem pusztán annyit, hogy ne gerjessz felesleges indulatokat, ne rágalmazz, és ne vizionálj „mocskolódást” oda ahol nyoma sincs! Ha esetleg nem értenéd miről beszélek,légyszi olvass vissza egy kicsit – mondjuk addig ahogy elkezdődött Lianfair és Figyelő véleménycseréje, amire te rögtön lecsapva L.torkának estél!
    Ha megmondanád mely szavával, gondolatával követte el az állítólagos sértegetést, alias mocskolódást – hátha elkerülte a figyelmemet, talán még meg is követlek! Felesleges ideidézgetnem a szócsatát, gondolom tudsz olvasni. Azt, hogy te (és még néhányan) vajon miért nem gondolkodtok, amikor Figyelő évek alatt sajnálatosan egyre zagyvább érveléseit olvassátok a múltját illetően – az a te/ti dolgotok. Azt hiszem nem is az itt a lényeg, hogy mikor „csúsztat”- amikor az AVO elől menekülőnek írja magát,(ez a legújabb) amikor azt állítja „első perctől megfigyelője és lelki támogatója voltam az akkori felkelésnek” azaz nem tett semmit(akkor miért is kellett menekülnie?) vagy amikor a vőlegénye zsarolásának engedve hagyta el az országot sok más, nem feltétlenül a megtorlások elől menekülő disszidenssel együtt? Mind a három variáció Figyelőtől magától származik, amit az évek alatt többször, több cikk alatt, többféle változatban leírt – és állítása szerint ma is tökéletes szellemi formában van! Oké. Ám amikor a hazafias érzelmekről volt szó, neki szegezte L.- nak a kérdést, mit tett a hazájáért? L.is visszakérdezett!
    Ekkor jött Figyelőtől a titokzatos semmi: ” ne kérdezd, ha leírnám, úgysem értenéd meg…” (júli.8.12:20)- na ez a legegyszerűbb, hogy csóró L.-nek nem jutnak eszébe ilyen sokatmondó válaszok! Amennyiben viszont valóban tett valami olyat amit aligha hinne el itt bárki emberfia, akkor azt hiszem inog az „eszmei támogatás” idolja!

    Az megint más kérdés, hogy ha valaki kételkedik, hangot ad annak, hogy nem stimmelnek a dolgai, hogy folyamatosan ellentmond önmagának,nos akkor az természetesen piszkálja, bántja, és az rosszindulattal van a szegény idős menekült iránt – te/ti pedig ugrotok mint a nikkel lovagok, hogy egykettőre helyre tegyétek a „vakmerő mocskolódót” aki meri használni a józan eszét, és nem átalljátok kijátszani a „80 éves idős hölgy” kártyát is, pedig azt már többször megbeszéltük – talán ezzel az üggyel kapcsolatban is – hogy a kor önmagában nem érdem, az egy állapot, és erre való tekintettel senki nem vindikálhat magának külön jogokat, olyanokat amit egyébként nem érdemelt ki! A 85 éves embernek tehát pontosan ugyanannyi tisztelet jár, mint bármelyik más, Isten teremtményének – az extra tisztelet pedig ki kell érdemelni!

    Szóval kedves Jani, én azt gondolom, és biztos vagyok benne, hogy nem vagyok egyedül ezzel, hogy itt már rég nem az a kérdés, hogy Figyelő mely oknál fogva landolt Kanada földjén – erről nyilván mindenki gondol amit akar – de ez már rég nem is lenne téma, mert már mindenki totál unja – ha újra és újra indokolatlanul nagy mellénnyel, és „kései hazafisággal” nem épp ő próbálná provokálni a környezetét, mindig ugyanazzal a lemezzel!
    Na, ez az ami már murvára unalmas, aztán ha valaki beszól neki, természetesen az a „mocskolódó!”

    Az már csak egy privát kíváncsiság részemről,hogy vajon miért vagy olyan biztos Figyelő „menekült”variációjában? Ott voltál? Kétséget kizáró bizonyítékod van a múltjára vonatkozóan? Mindezek a kérdések természetesen tekinthetők akár költőinek is, mindegy válaszolsz e rájuk, de legalább magadnak próbáld megmagyarázni, vajon miért is kaparsz ilyen vérre menően ez ügyben?

    Sokad rangú tehát, hogy mi az igazság Figyelő életéből, de ha erre való hivatkozással valakinek – általában L.-nek – újra és újra nekiesel (vagy Ch. teszi ugyanezt) akkor persze, hogy nem mindegy.
    Ha pedig bárki mást támadtál volna le ilyen méltatlanul, ugyanezt írtam volna – még mielőtt összeesküvés elméletet gyártanál!

  • Mégennyi öntudatos hőst, hazzafyt..
    Eccerűen nemértem, hogy miért van mégis hányingerem…