Szijjártó szerint Hitler is rendben lenne?

2017 július 4 8:52 de.204 hozzászólás

Egy izraeli lap végső soron Orbán jobbiknak tett gesztusaként értékelte Horthy méltatását. Ez annyira triviális részkövetkeztetés volt már korábban is, hogy önmagában ez a vonulat talán szóra sem lenne érdemes. Felértékelni az értékeli fel, hogy Szijjártó egy kicsit másként foglalt állást. Miközben kicsit kioktatta az izraeli nagykövetet is. Mert utólag is méltatlanná válna az Orbán mellett betöltött első csicska címére, ha nem szólt volna be.

Egy veretes ostobaságot. De erről kicsit később. Addig egy pillanatig idézzünk el annál az állásfoglalásnál, amely alapján a „magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben”. Ami azt is jelenti, hogy a magyar kormány ezek szerint nincs beszélő viszonyban a kormányfővel? Mert Horthy maga állította magáról, hogy antiszemita. Márpedig ő hátha jobban tudta ezeket a dolgokat, mint Szijjártó. Orbán, illetve a tőle egyre kevésbé szélebbre álló jobboldaliak pedig elég nyilvánvalóan adóznak a Horthy-kultusznak. Az, hogy szívből, kortól, vagy csak szájjal, az ebből a szempontból lényegtelen. Ellenben az antiszemita Horthy-t példaképként majmoló jelenkori miniszterelnökkel szemben ezek szerint kormányzati zéró-tolerancia van életben. Márpedig ennek alapján a külgazdasági és külügyminiszter egyetlen következetes lépése egy hétfőn benyújtott bizalmatlansági indítvány lenne. Függetlenül attól, hogy Horthy „udavartartásában” Orbán Viktor a segéd-csizmatisztítóig sem vitte volna. De „természetesen” nem kell félteni a miniszterelnököt az említett bizalmatlansági indítványtól. Mert ezt akár korábban is megtehették volna.

Ugyanakkor a Szijjártónál is felbukkanó másik vonulat sem érdektelen. Az, amelyik szerint Horthy azért nem gáz, mert „Horthy Miklós kormányzó tevékenységéhez pozitív és kiemelkedően negatív időszakok is tartoznak”. Ami nagyjából olyan, mintha egy sorozatgyilkost felmentenének azért, mert az óvodában pompás papírcsákót hajtogatott valamelyik pityergő csoporttársának. Elvégre ebben az esetben az illető sorozatgyilkosnak is voltak pozitív életszakaszai is. Vagy, ahogy egy internetes megjelenés alatti kommentben felvetette egy beírás még Kovács Zoltán kormányszóvivő megszólalása kapcsán: Hitler is felmenthető lenne. Elvégre kétségtelenül voltak olyan időszakok, amikor Németország túlélt egy válságot, amikor virágzott a német gazdaság. Azt az utolsó hat évet, meg felejtsük el. Elvégre csak a szőrszálhasogatókat zavarják a koncentrációs táborok, meg az ilyen csipp-csupp dolgok.

Azért persze érdekes lenne tudni, hogy miközben Orbánt mosdatta, vajon Szijjártó vigyázban állt-e? Vagy csak a szája szélét nyalogatta? Előre készülve a következő Orbán-Szijjártó latrina-randira?

204 hozzászólás

 • Anita Szászy

  A Drakula is megfelelő ha Orbánra szavaz.Horty abban a történelmi korban tett volna nagyívben Orbanisztánra.Ő is látta volna rajtuk,hogy milyen korlátoltak,mennyire félreértelmeznek mindent.Ez az ország úgy tragédia ahogyan van az orbáni szavazó bázissal.Tudatlanságba sülyesztett emberekkel azt tesznek amit akarnak.Most már éledezne a diktatúrából a nép,de a nyakán marad állítom még éveken át ez a féleszű banda.Szíjártó jobban tette volna ha másik baráti kör után néz,nem minden a foci és a felületes szaktudás.Ha képzné magát magasabbra juthatna,mint ezzel a félművelt bagázzsal.

 • Dienes Erzsébet

  Horthyt Hitlerhez hasonlítani egymagában is rasszizmus, hiszen nem Hitler volt Horthynak kiszolgáltatva, hanem Horthy választhatott a Német birodalom és a Szovjetunió között. Más választása nem volt!!!!

  Orbánt viszont saját bevallása szerint is erős szálak kötik Izraelhez:

  Orbán Viktor:
  “A Likud egy nemzeti párt, kormányzópárt és
  nemzeti párt Izraelben. Mi is nemzeti párt vagyunk Magyarországon,
  az elveink is közel vannak egymáshoz, szeretnénk, hogyha
  a jövőben az együttműködésünk az még szorosabb
  lenne, mint a múltban volt. Ennek a jövőre nézve lehet jelentősége”
  Izrael, 2005. június 23.

 • Orsós Elemér

  Kedves Szerző, mi a problémája a magyarországi antiszemitizmussal, az hogy, olyan minimális hogy, az már elviselhetetlen? Ez a makacs mantrázása csak nem azt akarja kicsikarni a antiszemitázásra nem hajlandókból hogy, a béketűrést megunva szíveskedjenek élénkebben az Ön kedvében járni és sürgősen gyártsanak Önnek bizonyítékokat? Mi haszna Önnek az antiszemitizmus szándékos generálásából?

 • Dienes E.: Dehogy nem! például semleges maradhatott volna Magyarország (király nélküli királyság). Az unokabátyám nem jött vissza a Don kanyarból. A Staatsführer pedig mindig azt mondja, ami az adott szituációban a legtöbbet hozza/hothatja neki. És simán változtat, mert a mottója: ne azt nézzék, mit mondok, hanem hogy mit csinálok.

 • Ide is beírom, mert már a többi “Horthy ” cikkbe is beírtam.Van egy könyvem, itt a polcon, aminek az a címe:”Küldetésben Horthy futáraként Nemes József őrnagy- festőművész emlékezései.” Különben a könyv írója családi barát volt. Ma is kapható a magyar könyvüzletekben.
  A téma arról szól, hogyan akart Horthy kilépni a háborúból.
  Levelet küldött Moszkvába a fenti úrral.

 • Mellesleg, nem volt esélye semlegesnek maradnia Magyarorsyűgnak.

 • Én csak azt nemértem, ha valaki nemszereti, ha lefasisztázzák, akkor miért viselkedik úgy?!

 • De ez a sorosozó-kampány se semmi!
  Soros György nem közszemély, szerintem jogilag sincs rendben, hogy hozzájárulása nélkül plakátokon szerepeltetik.
  Politikai propagandából egy 80 feletti idös embert meghurcolni?! Ez galád, trágyaemberekre vall!
  Ráadásul még pártpreferenciát sem érzékelek nála, csak azt, h európai és demokratikus viszonyok irányában támogat….
  Dehát az EU is ezt támogatja, csak sajnos, orbánék markán is keresztülfolyik az a pénz, így csak ami az ujjaik között átpotyog, marad meg az országnak. A jelentös része igy- ,vagy ugy, de a zsebeikbe és bankszámláikra vándorol.

 • De miért?! HORTHY ÉS HITLER IS FASZA GYEREK VOLT! Mindketten szerették a palacsintát, ahogy én, és minden tisztességes ember!
  Vagy tévedek?

 • Orbanfun
  2017 július 4
  11:14 de.
  Tudja , hogy viselkedik egy fasiszta?
  Nem hinném.
  Én sajnos tudom, mert azt a kort megéltem.
  Nem hasonlít Orbán politikájára.

 • Semleges maradt Dánia, Ausztria, Svájc, Spanyolország és, ha jól emlékszem Portugália is.
  Persze voltak ahova bevonultak igy is Hitlerék, de attol még semlegesek maradtak.

  Horthy pedig korábban egy harmadrangu senki volt, csak Trianon idején más nem volt hajlando magyar részröl aláirni a szerzödést, ő pedig a hatalomba helyezés igéretéért ezt megtette. Aláirta, a felelösséget másra háritotta és a hatalomba helyezését túlteljesitette, gerinctelenül lovagolta be magát a történelembe, annak is a trágyadombja teteéig!
  Aztszem elmondhatjuk, h velejéig szaros lett, amit azóta sem tud lemosni bármennyi szenteltvíz, de még a lova hugya sem!

 • Többeknek: a “szocializmusban” nevelkedett egyének agymosáson mentek át anno, és sajnos mai sok magyar politikus is.
  Egyik fő tézise az volt, az internacionalizmus a tuti.Persze, ez a kommunizmus fő tanítása is.A nemzeti érzés az nem tartozik ide.
  Ez a mai magyar probléma. Sokan ezen az elven nevelkedtek, és hiányzik nagyon, a nemzeti öntudat.

 • A magyarok, szeretik utánozni, követni az USA-t és majmolják, ahogy lehet. Ha az amerikaiak nemzeti tudatát példaként követnék, sokkal jobb lenne a magyar hazának is.

 • YFigyelö! Hát lehet, h nem mindenben hasonlit, mert az is egy más fasizmus volt. Akkor még nyiltan csinálták. Ma ugyan azok az eszközeik, csak árnyaltabban cselekednek a demokrácia mázával takargatva fegyvereiket. Lehet, hogy nem gázkamrában és gépfegyverekkel mészárolnak, csak az egészségügy lerablásával érikel hosszabb idö alatt a mészárlásukat.
  És a demokrácia köpönyegét lobálva, alatta eröszakolják meg demokratikus elveinket, szurkálják lassu halálba az ellentmondokat okonságuk megfélemlitése közepette.
  A végeredmény azonos, a megalázás, elnyomás, ellehetetlenités, megfélemlités, halál, csak a külsö adományok ára, hogy ezt nem látványosan azosnnal teszik meg, hanem csak a halálhörgés, a félelem, a haldoklás hosszabb, az adósrabszolga-sorba döntés és elszenvedése nyult meg. Az orbáni fasiszta varsa szája lett hosszabb, a ránkzárulo ketrece lett csak kicsit szellösebb méretü, söt, egy-egy vasruda lazább, h a leleményeseknek legyen esélye a menekülésre, már csak azért is, hogy ezt ellenpéldaként kifelé mutogatni lehessen.
  Ahogy ma már a halászatban is vannak korlátok, h ne lehessen mindent kifogni, mint a haláltáborok gyorsitott megdoldásu idejében, hanem csak korlátozottan, hogy másnapra is maradjon lerabolhato préda.
  De a végeredmény ugyanaz, csak idötben elnyujtva.
  Ahogy a rabszolgaság szempontjábol is.
  A folyamatosan gürizö eladositott rabszolga a legjobb, mert az termel folyamatosan mindhalálig adozva! Még ha ezt nem is áruljuk el nekik!

 • Orbanfun
  2017 július 4
  11:39 de.
  Fogalma sincs az akkori helyzetről.
  Horthy alatt, visszakaptuk egy részét Erdélynek, és ez egy pozitív pont volt az akkori időnek. Horthy nem volt “Német párti” egyszerűen nem volt más választása. Senki sem akart orosz párti lenni!

 • Figyelö! Képzavar van!
  Most akkor majmoljuk az USA-t v sem? Most akkor van erös nemzeti öntudat, vagy nincs?
  Kérem döntse el, mert addig nem tudok aludni!

 • FIGYELO elso reagalasara.

  Persze a semlegesseget szukseges lett volna megdontodotsegbol kovetni 1920-ota.

  A haboruvege elotti napokban semlegesseg, mint a kiugras a haborubol is jelentektelen.
  Lasd Romani esetet 1944 augusztasban. Teljesen jelentektelen volt.

  Csupan Swajc volt SEMLEGES kb. 400 eve mar.

  Dania,Hollandia, Norvegia nem probalt semmi ellenallast a megszallasnak. Ugy a verontasokat megusztak.
  Svedorszag is kimaradt a haborukbol (ket VH).

  Portugal, sot Spanyol meguszta a VH-t, halaval tartoznak azert Adm.Canarris-nak.

 • Orbanfun
  2017 július 4
  12:04 du.

  Kicsit nyugatra kéne mennie PL. az USA-ba 3, azaz háromféle adót fizet az állampolgár!
  Az államit, a helyit és a városit.

 • Mégegy, szerintem, maga összetéveszti a magyar hazafias
  szeretetet a fasizmussal.
  Szégyelje magát! Még emlékezem erre a nevelési módra a szocializmusban, rám soha nem hatott!

 • Orbanfun
  2017 július 4
  12:08 du.
  Nem látom a problémáját! Tisztán kiírtam, hogy az USA nemzeti érzelmét
  JÓ VOLNA HA EGYES MAGYAROK KÖVETNÉK A SAJÁT HAZÁJUK IRÁNT!

 • csak az abszolút tájékozatlan,hiteltelen uszítók képesen ilyen cikket írni,meg arra helyeselni,akik,nem is merik a történelmet!
  Horthy minden tőle telhetőt megtett a zsidók mentése érdekében,amit az ország részéről megtehetett a kialakult kényszerhelyzetben,Pesten és máshol is felszámolta a csendőrséget,tiltakozott nácik átvonulása ellen a magyar oldalról a csehekhez,ha kell robbantsák fel a hidat…..
  és még több más intézkedés!

  Egyébként családjával együtt letartóztatták,elhurcolták!!!
  Na kicsit több ész,hitelesség nem ártana,mielőtt valaki cikket ír,arról már nem is beszélve,hogy már megint teljesen értelmetlenül,alaptalanul acsarkodnak a kormány politikusai ellen,NA TÖK ÉGŐ!……
  Na tök égő ellen

 • Dienes Erzsébet
  2017 július 4
  9:24 de.
  Én úgy tudom, hogy a német álláspont szerint a Magyaroknak csak akkor kellett volna hadba lépni, ha saját területükön kell harcolniuk.
  Kassa bombázása és a Magyarok belerántása a háborúba lehetett volna Magyar, Szlovák, és Román érdek is. A ledobott bombák oroszok voltak, a németek így kiesnek, mivel a bombakioldó miatt nagy átalakítás kellett volna.
  Az oroszok a korábbi incidenst, a vonat elleni támadást elismerték, ugyanis akkoriban még másképpen működtek, vagy inkább nem igen voltak műveleti leírások. Meg ugye a vonattámadókra viszont fel volt mázolva a csillag.
  A támadókat üldözni próbáló gépek jelentése szerint a kárpátok mögött Románia felé tűntek el a gépek, vagyis ha nem is tudjuk biztosan, de nagy a valószínűsége, hogy a szomszéd rántott bele minket, akik a Bécsi döntés miatt igencsak fújtak ránk.

  Izrael az államfő látogatása miatt hunyt szemet a dolog felett, nem akartak feszültséget a látogatás alatt. Ennyi.

 • Dienes Erzsébet

  Amerika (USA) NEM NEMZET!!!!

  Lokálpatrióta érdekközösségnek lehetne talán mondani, ha a lokalizált indiánok, vagy négergettók érdekei nem lennének egészem mások.

 • Dienes Erzsébet

  Turóczi B.

  Te sem maradtál volna semleges a tanácsköztársaság 133 napos
  rémuralma után!

  De azt tudod-e, hogy volt egy Osztrák-Magyar Monarchia is, aminek valóban nem voltak tagjai Dánia,Svájc, vagy Spanyolország. Bár, azért Madrid határán is álltunk a bástyán, akárcsak Rajk László, akit végül maga Rákosi Mátyás jutalmazott meg érte egy kötéllel.

  Sokkal bonyolultabb a történelem annál, hogy egyszerű szavakkal csak úgy le lehessen az utókort minősíteni vele.

 • Szerintem nincs rendben Hitler, de az sincs rendben, ha démonizálják!

  Ugyanis, ha Hitler volt állítólag a “Sátán”, akkor nem kell beszélni a Nagy gazdasági világválságról 1929-ben, a rekord munkanélküliségről Németországban, arról, hogy az első világháborúban vesztes országokat kifosztották a “győztesek” stb. Tehát be lehet állítani bűnbaknak a németeket és Hitlert mindenért.

  A náci pártot a gazdasági világválság juttatta hatalomba, mert a liberális német pártok képtelenek voltak megbirkózni a problémával.
  Hitler és Horthy összehasonlítása nagy túlzás. Hitler pszichopata lelkialkatú egyén, és szélsőjobbos radikális volt. Horthy egy normális lelkületű ember, rendezett családi háttérrel, konzervatív elvekkel.

  Függetlenül attól, hogy mi volt jó és rossz az életművükben, szerintem az ismertetésük elválaszthatatlan attól a kortól, amiben éltek és működtek!
  Ma Magyarországon a fasiszta egy szitokszó a szocialista örökség miatt. De azért azt tudni kell, hogy a harmincas évek nagyvállalkozói sok országban a fasiszta pártot támogatták a kommunizmussal szemben! Kivétel Anglia és hasonló országok, ahol volt hagyománya a liberalizmusnak.

 • Orsós Elemér
  2017 július 4
  9:38 de.

  A magam nevében: nekem pl az a bajom a magyar antiszemitiozmussal, hogy kormánypropagandává válik, és Orbán szájából is csak úgy bugyog kifele.

 • Bendeguz79
  2017 július 4
  12:10 du.

  Én úgy tudom, hogy Spanyolország azért úszta meg a 2. vháborút, mert a fasiszta Franco tábornok úgy döntött, hogy kimaradnak belőle!

  Ugye ezt azért is megtehette, mert Spanyolország nem volt útjában a német hadseregnek. És német tőkeérdekeltségek se voltak, bár Spanyolország is elmaradott ország volt.

 • Dienes Erzsébet
  2017 július 4
  9:24 de.
  “Horthyt Hitlerhez hasonlítani egymagában is rasszizmus”

  Ezt okvetlenül közölje a Horthyt példaképként állító vezérével is. Egyébként a párhuzamosság még nem hasonlóság.
  A relativizálás pedig láthatóan kormánypropaganda. Elvégre Orbán antiszemitája nem is olyan antiszemita, mint bármelyik másik antiszemita.
  Kiváncsi vagyok, hogy mikorra sti ki ő fő bölcsödéssége, hogy Horthy kezét Soros vezette, amikor maga írta magáról, hogy antiszemita.

 • FIGYELO megjegyzesere az US-ban levo adokotelezetsegen.

  “.. harom adot..”.

  Az alom lenne akkor.

  Az atlag ember legalabb 3-4 tucat kulombozo adokat fizet.

  A jovedelm ado az a szovetsegi kormany fenntartasara.
  De tobb mas adokat ugyszinten meg a szovetsegi kormanynak. Pl. a telephon-on meg maig is fezetjuk a Spanyol-Amerikai haboru koltsegert bevetett adot.
  Az 1899-ben csak $ 20 millio volt. S reg fizetve, de mivel annak elmarzsztasa ma tobbe kerulne a burokraciaban, hat azt tovabba fizetettik a lakossag alatl.
  Hasonloan a tarsdalmi biztosutasok koltseget is a szovetsegi kormanynak fizetjuk, mert azt az intezi.
  De vannak mas hasonlo szovetsegi adok sok mas alanyokon. Mint pl. a viz, szennyviz, gaz, villany, telephone stb. szolgaltatasokon.

  S perszse az allam fentartasa is penzbe kerul, s csak a lakossag adoibol fizetve.
  Pl.itt Floridaban az allam mai evi koltsegvetese $ 80 billio (milliard). Azt mi 7%-os kereskedelmi adoval fedezzuk.

  Hasonloan mivel minden megye teljesen onallo, annak koltsegeit is a lakossag fizeti. Itten azt az ingaltal-adoztatasabol fedezve.

  S akik varosok-hatarain belul elnek, azoknak kell fedezni a varosaik koltsegveteseit. Ismet fokent ingatlan adokbol. De leheto barmi mas adok is amit megszavaznak a sziksegleteik szerint varosonkent fedezni a varosaik koltsegveteseit.

  Ma van meg az u.n. Obamacre ado is. Ami torvenyek altal kotelez mindenkit vasarolni egeszsegugyi biztositast. aki nem tesszi azt, az buntetve penzbelileg.

  Mind ez nem csak a teljes onkormanyzati koltsegek fedezesere, de a nagyon liberalis eszmek kenyszeritik a lakossagot normalisan el-nem-fogadhato elvek anyagi fedezesere.

  A gazdasagi vallalatokra kenyszeritett adok amik nagyban hozzajarultak, a szakszervezetek mellett, hogy mukodeseiket le-allitottak ,s kulfoldre koltozve mukodnek ma legtobbjuk.

  Venni figyelembe , hogy 1913 elott NEM volt szovetsegi jovedelmi ado, semmi egyeni adok. Csupan import-ado.
  Ami tette lehetove a ahazai ipari novekedest.
  S 1913-ota is csa 3%-kal kezdododot, ami csak a kjilliomosokat erintette.

 • Orsós Elemér

  Orbanfun
  2017 július 4
  12:08 du.
  Ha olyan erős és egészséges nemzeti öntudatunk lenne, mint az amcsiknak, már rég világméretű nacionalista, sőt irredenta bélyeggel lennénk megáldva! Sajnos nincs, aludj nyugodtan!

 • Figyelő,
  légy szíves magyarázd meg egyesek miért tiltakoznak,ha azt mondják és bizonyítják is róluk,hogy fasiszták esetleg nácik vagy utódaik?Remélem nem fogod azt írni,hogy szégyellik magukat?Az csak a legtermészetesebb,hogy a nyilas pribékek kommunistaként fojtatták a szakmájukat.A párt és KISZ titkárok esetleg egykori nyilas parlamenti képviselő unoka öccse manapság kapálni ment vagy esztergályosnak?

 • Figyelő
  2017 július 4
  11:48 de.

  Te is majmolod Amerikát, mikor a komcsikat szidod, bocs! De Európában nem divat az a fajta kommunista ellenesség, ami Amerikában a hidegháború alatt volt!

  Magyarországon ma nagy kavarodás van az ideológiák és pártok terén. Gazdaságilag a liberálisoknak semmi bajuk nem lehetne Horthyval, mert az kinyalta a nagyvállalkozók s.ggét, már bocsánat. Csak mivel zsidó kézben volt a nagytőke, ezért azokat a német nácik begyűjtötték a megszállás után. Ugyan a holokausztnak semmi köze a gazdasági rendszerhez, de nálunk összemossák a kettőt.

 • Figyelő!

  Leépült,tájékozatlan,alapból gyűlölködő és főleg hiteltelen balliberálisokkal nincs
  értelme vitatkozni……felesleges időtöltés!

 • A régi hamis definíciókkal és a csúsztatásokkal teli régi sémákkal csak a zsákutcában lehet topogni, remek árnyék bokszolásokat csinálni.
  A jópárszor itt is bemutatott (konteós) vezérkari szintű mesémben minden rendben van.
  Ha az alattvalók számára gyártott valóságban a valóban megtörtént eseményeket nézzük (szigorú leíró tudományossággal) akkor Horthy a zsidóság szempontjából több, mint rendben van.
  A regnálása idején a zsidóság korábban soha nem látott mértékben előre tört szinte minden területen.
  Mindvégig pacifista politikát folytatott és védte a zsidóságot az atrocitásoktól. Számolatlanul fogadta be a máshonnan ide menekülteket is.
  Számukra ellátmánnyal és belső önkormányzatisággal, menekült táborokat is biztosított. Ezeket karhatalommal is védette a külső támadásoktól, ameddig képes volt rá.
  A véres kadként mutogatott “numerus clausust” sem lehet az orrára húzni.
  Ebben csupán az élet különféle területein az etnikaiság arányos képviseletet, ennek szükségességét deklarálták.
  Ez pedig nem diszkrimináció.
  Amit a lemondatása után műveltek, az már nem Horthy sara.

 • Irtam hogy NEM fogom tobbe olvasni Simai sorait.

  Nem is olvastam, de cikk cimerol itelve hogy Mr.Simainak u.n. phobiaja letezik a Horthy-val.

  Tobbszor ismeteli azt az alanyt mar. S jo reszltesen minden lehetot meg is vittatunk azon..

  Ideje lenne mind a mas magyar uralmon levoket hasonloan es oszinten megvitatani.
  Mint pl. Rakosi, Szrtalin kultusszait, es uralmuk erdemnyeit, verontasaik ,kegyetlensegeik es rablasaik kovetkezmenyeit hasonloan mint az fent nevezett elozo allamhatolamon levok eseten.

  A kulombseg persze hogy azokbl senki nem volt felelosegre veve tetteikert.
  Amig az elottelevok meg maig is deportlava es felelosegrevonva, s buntetve.
  Miert a kivaltsagossag a vorosek bunteteiert ?

  Lenne valasz.

  (Igen , epp itt most a hirekben hogy Lengyel orszag koveteli egy 98 eves visszakuldeset Minnesotabol, aki allitolag szolgalt mint egy nemet sorozott katona a II.V.H.-ban.
  Miert a politikai megkulomboztetes ?
  Varok valaszt arra a kerdere !

 • Figyelö!
  Szerintem én vagyok az egyik legnagyobb hazafi. Nem rasszista, nem nacionalista és mégcsak nem is populista.
  De ettöl még a legkisebb mértékben sem vagyok fasiszta.
  A fasiszták összes kritériuma illik orbánra.
  Ha valaki nem akarja, h fasisztának tűnjön, akkor annak nem kéne annak látszania!
  De nem is értem. Ha valaki imád fasiszta lenni, az ezt miért tagadja meg?

 • Figyelö
  Akkor most nekem miért is kéne szégyelnem magam? Hogy nemtetszik a fasizmus, v, h a cocalizmusban születtem, amely rendszer nekem soha sem volt szimpatikus. Valahogy mindig hiányzott az europai liberalizmus. Nemcsak magamért, hanem a ”Figyelöfélékért” is!

 • Mifele nev az “Szijjarto”/

  Nem magyarul “Szijgyarto” lenne az ?

  Vagy talan a SZIJ, a GYAR (keszito) es a TO osszetetele?

  Masik leherosege talan a SZIJ- JAR-(menos) es a TO osszetetle.

  De mi az eredete valohaban?
  Mivel minden neveknek ugy a magyarok latal is valami jelentesebol, vagy foglalkozasokbol, vagy szarmazasaik helyenek a neveikbol erednek.

 • Bizony, bizony. Milyen sokan szerették Hitlert is, egyszerre ennyi ember nem tévedhetett, ahogyan nem tévednek a verébcsapatok sem, mindig rátalálnak a lócitromra. Legalábbis rátaláltak addig, míg a közutakról a lovakat ki nem tiltották a városokból:

 • Miklos Bánfi

  Dienes E.: Ön szerint van bármiféle 1% relevanciája annak, hogy 2005-ben mit írt egy izraeli újság Orbán szájából?? Azóta már legalább 3-szor fordított az érdekrendszerén (direkt nem írok gondolkodást, mert az sértő lenne a gondolkodni tudókra) és tökéletesen az ellenkezőjét állította. Tele van vele a Youtube..

  Valóban ez a kis 5.7 milliárdos kis óvodás plakát project egy igazi szeretet kampány és semmi más.. Egy 87 éves ember kezét harapdálják össze, akinek mindent köszönhetnek. Átkozott patkányok!

 • A cikkhez annyit, hogy úgy állítja be, mintha Horthyról csak kétféle álláspont létezhetne.

  A Jobbikos a kritikátlan Horthy-kultuszt jelenti, ami egyébként mesterséges képződménynek tűnik. A Jobbik szavazótáborát ismerve, nagyon sok köztük a fiatal és az alsó középosztálybeli, aki nem a családjából hozza a Horthy nosztalgiát.

  A másik elfogadott álláspont, amelyik szerint Horthy fő ismérve a zsidók deportálása. Hitlernél jogos a népirtást középpontba állítani, mert ő volt a fő kiagyalója. De Horthynál szerintem értelmezhetetlen ezzel az egy fogalommal kitölteni a jellemzést.

  Horthy egy egész korszakot jelöl, ti. a háborúban összeomlott Magyarország kiútkeresését. Ennek egy része volt az ún. zsidókérdés, ez tény. De másfelől akkor alapozták meg az új magyar államot. Ebből a holokausztot kiragadni olyan, mintha pl. Izrael államot a folyamatos háborúskodással próbálná valaki leírni.

 • hazai lámpa
  2017 július 4
  6:55 du.

  A háború utáni magyar állam ismérvei: új pénzrendszer, hadügy, külügy. Bevezetik a pengőt, megalapítják a Nemzeti bankot, mindezt népszövetségi kölcsönből.

  A hadsereg vezérkara az 1920-as években létesül, de ekkor még nem játszik szerepet a politikában. A külpolitikában ellenséges a kapcsolat a szomszédokkal, és minden ország gazdasági protekcionizmusra, bezárkózásra törekszik. A hitelekből az ipart támogatja a kormány elsősorban, pl. infrastrukturális beruházások.

  A társadalomban megmarad a dualizmusbeli arisztokrácia és a nagypolgárság vezető szerepe, és ők ellenállnak minden reformnak, pl. a radikális földreformot vagy a fasiszta korporációk bevezetését is megakadályozzák.

  A polgári pártok törpe minoritást alkotnak, a szociáldemokraták gyengék, és az ellenzékben egyedül a radikális széljobb tud tömegeket maga mellé állítani.

  Szóval éppen elég baj van ebben a 20 évben, a zsidókon kívül van még több más társadalmi csoport, akit sérelmek értek ebben a korban. Persze a megsemmisítést a zsidóknak kellett elszenvedni. De ettől még lehetne toleránsabban viselkedni a magyarság többi 95%-át kitevő nem zsidóval, akiknek nem az utolsó hat évben voltak problémái (1938-1944), hanem folyamatosan évtizedeken keresztül!

  Kezdve ott, aki havi 5 pengőből él a családjával, folytatva a diplomás munkanélkülivel vagy a határon túli magyarral, aki hazamenekül Trianon után stb. A legtöbben nem is a Horthy-rendszer áldozatai, hanem a torz magyar társadalmi szerkezet, az elvesztett háború vagy a gazdasági világválság vesztesei.

 • hazai lámpa
  2017 július 4
  7:20 du.

  Torz magyar társadalmi szerkezet az 1920-40-es években: a katolikus nagybirtokos arisztokrácia, és a zsidó nagytőkések bebetonozása a hatalomba. Ez a dualizmus káros öröksége.

  A polgári középosztály gyenge, de ami súlyosabb, hogy elkülönül a többségi társadalomtól. Zsidó és német eredetű városi lakos, míg a társadalom 60%-át kitevő parasztság magyar (és nemzetiségi), és falun él.
  Munkásság inkább a nagyvárosokban van.

  Manapság hasonló van. A törpe baloldali és liberális pártok szinte senkit nem képviselnek magukon kívül. A nagy ellenzéki gyűjtőpárt az MSZP, ami a fidesz s.ggében van, és amúgy sincs már tömegtámogatása. Új jobboldali pártok, ha vannak, nem kapnak médiafelületet. Pl. Gémesi párt, Élőlánc, Pukli párt stb.
  A fideszben oligarchák dirigálnak, a széljobb a Nagy testvérrel szimpatizál.

  Ezen kéne hisztizni, nem csak a Horthy Miklóson, aki már 70 éve halott, és az áldozatai is, nyugodjanak békében!

 • Figyelö-azt irja, hogy összetévesztem a hazafias érzelmet a fasizmussal.
  Amennyiben általam és sokak által a fasizmus minden meghatározó jelét mutató diktatorikus , korrupt, rabló orbánrendszert maga hazafias érzelmekre vezeti vissza, akkor nem is tudom, h van-e értelme bármiröl is vitatkozni.
  Tehát orbán hazafias érzelemböl lopja meg a magyar embereket?
  Rabolja ki izomból? Sikkasztja el az eus pénzeket és a nehezen legürcölt adóforintjainkat menekiti ki külföldre bankokba és ingatlanokba?
  Hát, ha ez a hazafiság, akkor én velejéig az ellenkezője vagyok! Nem szégyenlem!

 • Boda Marcsi
  2017 július 4
  1:32 du.

  A leépült,tájékozatlan,alapból gyűlölködő és főleg hiteltelen orbánhívőkkel nincs értelme vitatkozni.

 • Dienes Erzsébet

  Mikor és hol olvasta ezt tőlem? Nagyon beletanult a rágalmazásba

 • Dienes Erzsébet

  T. Miklos Bánfi úr!

  Meg kellene vizsgálni ennek a 87 éves filantrópnak is a működését, mielőtt a pénzéért bárki is behódolna neki, mert a jóságos álarc mögött még Hitlerénél is vadabb tervek húzódnak.

  Soha sem szavaztam a Fideszre, soha nem is fogok, tudom hogy amit ma művel, azt éppen Soros módszertani intézményeiben sajátította el, de bizony, ennek ellenére támogatom abban az egyben, hogy “Soros kifelé!”

  Az EU-ból is ki kellett volna utasítani, még mielőtt Európára nyitotta volna a magán világtársadalmát.

  Amerika is elgondolkodhatna Soros összes művein, mielőtt más égtájakra is rákényszeríti.

 • Orsós Elemér

  Andy Mage
  2017 július 4
  1:02 du.

  “Orsós Elemér
  2017 július 4
  9:38 de.

  A magam nevében: nekem pl az a bajom a magyar antiszemitiozmussal, hogy kormánypropagandává válik, és Orbán szájából is csak úgy bugyog kifele.”

  Hogy cáfoljam meg finoman és diplomatikusan, sértődés veszélye nélkül hogy, szerintem ez az állításod egy egetverő hazugság? Sehogy, nem szükséges, mert akkor még másokat is magamra haragítanék!

 • Orsós Elemér

  Miklos Bánfi
  2017 július 4
  5:48 du.
  Az a 87 éves, meg nem értett, ártatlan öreg ember -akinek a származása századrangu szempont- a világ számos országából ki van tiltva és úgy tudom Izraelben sem várnák tárt karokkal. Orbán és a magyar patkányok mit is köszönhetnek neki?

 • Mélységes tisztelettel, nagyon szépen megkérlek benneteket, árulja el nekem valaki, mi az a SZEMITIZMUS.
  Mik a szemitizmus alapvetései és a legfőbb tételei?

 • Dienes Erzsébet Kedves Erzsébet Beavatna Soros György terveibe, mert én nem ismerem személyesen az urat. Mi lehet vajon Hitlernél vadabb, mert nekem nem jut eszembe semmi. Látom, felháborodik mert állítólagosan rágalmazzák magát, közben itt folyamatosan rágalmazza Soros Györgyöt. Persze ha közeli munkatársa, és mindent személyesen tud róla, akkor visszavonom a rágalmazás vádját. Idáig egy “bizonyítékkal” szolgált, egy idézetet írt le egy olyan ember szájából, aki óránként fordít köpönyeget. Kevésnek tűnik.

 • Mielőtt valaki a magyar kormányt antiszemitizmussal vádolja, nyilván pontosan tudja, hogy ez egy baromság. Egyébként a kormányban három (és fél) zsidó származásu miniszter is van. Ha valaki még is erre vetemedik, akkor egységesen szembe találja magát a teljes magyar zsidó vezetéssel. No meg a tényekkel. Meg a NewYork-i főrabbival.Meg Izrael véleményével..
  Ha valakinek a gyülölt emlékű holokauszt folytán tragikus családi emlékei vannak,annak megbocsájtható e csusztatás. De akinek NINCS, és csak mint jó liberális blöfföl,- az egy ócska rágalmazó tróger ! S ha valaki tollforgató, arra ezek fokozottan állnak…

 • Hazai lámpa 7:31 7:20, kiegészítés. Háború alatt természetesen az 1. világháborút értem. 1918-ig Magyarország az OM-Monarchia része volt. A közös fizetőeszköz az osztrák korona volt. Közös hadsereg volt, amiben nem különültek el a magyar egységek. A külképviselet hasonló. Ez mind megszűnt 1918. novemberben, mikor fölbomlott a Habsburg birodalom. Engem pl. azért érdekel a Horthy-korszak, mert a mai Magyarország alapjait akkor tették le. Na, olyan is lett, de pont a balliberálisoknak nem sok alapja van szidni a jobbosokat.

 • Ha már az itteni urak és hölgyek nem kis része Horthyt politikai példaképnek tekinti, javasolom nekik (valamint a KMH tulajdonos-szerjkesztőjének, akit állítólagos “liberális”nézőpontjából nem zavar a fórum szélsőjobbos elzüllesztése), hogy magánbevételikből, magánvagyonukból indítsanak gyűjtést a “kiemelkedő államférfi” szobrának Orgoványban, a Don-kanyarban és Auschwitz-Birkenauban történő felállítására.

  http://rabbi.zsinagoga.net/2017/07/02/szijjarto-peter-kulugyminiszternek-igaza-volt/

  http://rabbi.zsinagoga.net/2017/06/25/a-harommillio-koldus-es-horthy-a-kiveteles-allamferfi-tundoklese-v2-0/

 • Drizari 4:36, Hitler 1930 után került hatalomra. Az összes pozitív tevékenysége az volt, hogy volt közmunka. Egyébként őt inkább a propagandája miatt kedvelték a németek. Ami hazug program volt, mert a párizsi békeszerződés felülvizsgálatát ígérte, közben a német világ birodalomra gondolt. Horthy a bukott köztársaság és a szintén mások által megbuktatott tanácsköztársaság után jutott hatalomra, miközben éppen átmeneti idő volt Magyarországon. Nem volt államfő,és idegen csapatok voltak az országban. Ilyen alapon a weimari köztársasággal is összehasonlíthatnád Horthyt, mert az is az 1. Vháború következménye.

 • Orbánfun 11:39, a britek ajánlata kedvezőbb volt, mint a románoké. Az angolszászoknak köszönhetően tarthatta meg Magyarország pl. Debrecent, Orosházát vagy a Salgó medencét. Ez Horthy érdeme is. A liberális kormány hasonló helyzetben lemondott, az se nagy dicsőség. A párizsi békeszerződéseknek sok értelme nem volt, azon kívül, hogy újabb háborút produkáltak. Akkor miről is beszélünk?

 • Belzebub, itt kis rész tekinti Horthyt példaképnek, kb. 2 kommentelő. Egyébként csak rabbit idézni Horthy életrajza témában, az kb. olyan, mintha Izrael államról az arabok írnának útikönyvet. Ajánlom inkább pl. az új Romsics-interjút az mno-n.

 • Dienes Erzsébet

  Tisztelt Llanfair! (2017 július 5 7:05 de.)

  Ha ön semmit sem tud Mr. G. Soros világállam-elméletéről, akkor nem értem, hogy van bátorsága védelmébe venni! De ez magányügye. Én viszont olvastam szándéknyilatkozatait és forgatókönyvét az elképzelt Nyitott társadalomról.

  Kérem, ne kívánja meg, hogy doktori disszertációt írjak egy fórumon, véleményem kifejtésére, inkább próbálkozzék áttanulmányozni ennek az idős tőzsdegurunak az írásait és tevékenységét.

  Egyet azért el tudok röviden is mondani! Nem kimondottan emberbaráti szándék egy egész világtársadalmat kizárólag az emberi gyarlóságra felépíteni, és ezt a tervet finanszírozni sikeres ügyködéseiből. Sőt! Még egyetemet nyitni a szándék megvalósításához szükséges módszerek magas szintű kidolgozására és emellett zsoldos hadsereg toborzására.

  Ha nem tud, vagy nem áll szándékában megbírkózni a feladattal, akkor tájékoztatom, hogy túl sokan vagyunk már, akik beleláttunk a hamiskártyás lapjaiba. Meglehet, Orbán is, hiszen a módszert egyenesen Sorostól tanulta ki, mielőtt függetlenítette volna magát mesterétől.

 • Dienes Erzsébet

  Belzebub (2017 július 5 7:48 de.)

  Ajánlata elfogadhatatlan! Itthon is a a liberálissá vedlett eredeti náci birodalom akadályozza meg és náciz le bennünket még egy magánterületen is, valóban saját költségünkből emléket állíthassunk MAGYARORSZÁG egyetlen védelmezőjének.

 • Dienes Erzsébet Kedves Erzsébet. Nem azt kérdeztem, hogy ÉN mit tudok és gondolok Sorosról, hanem azt, hogy magának mi a baja vele. Olvasni sokat lehet Sorosról, zömében elferdített, hamisított szöveget. Aki ezek után ítél, az valószínüleg téved. De látom, nem hajlandó átadni nekem tudását. Nem baj. Honnan veszem a bátorságot? Életem folyamán mindig bátornak kellett lennem, ez nálam alapfelszereltség. Köszönöm, hogy szóba állt velem, és semmit nem mondott.

 • István Nagy
  “Mielőtt valaki a magyar kormányt antiszemitizmussal vádolja, nyilván pontosan tudja, hogy ez egy baromság.”

  Nem állítottam, hogy a magyar kormány vezetője vagy bármelyik tagja antiszemita. Nem is érdekel különösebben;
  ha valakit antiszemitának tartok, legföljebb nem barátkozok vele, netán megszakíom vagy gyönge takaréklángra veszem a korábbi kapcsolatot, ennyi.
  A magyar kormány vezetője valószínűleg nem antiszemita, annál sokkal rosszabb. Politikai céljai érdekében aljasul és gátlástalanul egyértelműen rájátszik a magyar társadalom egy részének valós vagy (általa )vélt antiszemitizmusára.

  István Nagy:
  “Egyébként a kormányban három (és fél) zsidó származásu miniszter is van.”

  Jé, tényleg? Nahát! Én nem tudtam. Igaz, nem is érdekel.
  Tudja Brezsnyev és Nixon találkozásakor Nixon valami célzást tett a Szovjetunióban tapasztalható antiszemitizmusra, Brezsnev ezt felháborodva utasítoota vissza:
  – Ez rágalom, az USA-ban dühöng az antiszemitimus, dea Szovjetunióban nyoma sincs; pélául Leningrádi Filharmonikusok 187 tagja közül 93 zsidó! És maguknál a New Yorki Filharmonia tagjai között hány zsidó van, mi?!
  Nixon telefonál, majd felel: – Fogalman sincs róla. Felhívtam a Filharmonikus főigazgatóját, természetesen ő sem tudja.

  Szóval honnét (és legfőképpen miért?!) tudja Ön, hogy a magyar kormányban három és fél zsidó származású miniszter van?
  És ki az a szerencsétlen miniszter, akit félbevágtak? 🙂

  István Nagy:
  “Ha valaki még is erre vetemedik, akkor egységesen szembe találja magát a teljes magyar zsidó vezetéssel.”

  Tényleg? Világosítson már fel engem, hogy mi az a “teljes magyar zsidó vezetés”? Én még nem hallottam ilyenről. Úgy kapásból fel tudnék sorolni Magyarországon 7-8 zsidó vallási irányzatot, szervezetet, ezek egy része szóba sem áll a másikkal, nem ismeri el a másiknál kötött házsságok érvényességét, a másik előtt történt betéréseket, a másik rabbijait rabbinak, stb. Ezen kívül van számtalan nem-vallási jellegű zsidó szervezet, ezeket biz’ nem tudnám felsorolni.
  Szóval mi az “a teljes magyar zsidó vezetés”? A rendszerváltás óta ilyen nem létezik. (Előtte is csak Rákosiék hoztak létre valami ilyesmit adminisztratív kényszerrel.)

  István Nagy:
  “Meg a New York-i főrabbival”.

  Aha! Melyikkel? Mert New Yorkban rengeteg különböző rabbi van, de “New York-i főrabbi” nincs és nem is lehetséges ilyen poszt. Ha netán a new yorki magyar főkonzulátus honlapján – egy ismeretlen szervezet ismeretlen “rabbijai” által írt seggnyaló levélre céloz, és azzal nem dicsekednék; gondolom, hogy dicső Pártunk és Kormányunk akkora anyagi kiadással találhatott volna Orbánt támogató létező zsidó szervezetet és létező, ismert rabbikat is.

  István Nagy:
  “Meg Izrael véleményével.”

  Erről is felvilágosíthatna. Izrael urral ugyanis soha nem találkoztam, nem is ismerem. Izrael országát viszont igen, ahol úgy a lakosság körében, mint a politikában legalábbi annyi, sőt valószínüleg többféle ellentétes, sőt egymást kizáró vélemény verseng, mint Magyaroszágon.

  István Nagy:
  “De akinek NINCS, és csak mint jó liberális blöfföl,- az egy ócska rágalmazó tróger ! S ha valaki tollforgató, arra ezek fokozottan állnak…”

  Ön nagyon tehetséges ember, jól ír. Igazán hű és találó önarcképpel ajándékozta meg a KMH fórumának olvasót.

 • Dienes Erzsébet:
  “Nem kimondottan emberbaráti szándék egy egész világtársadalmat kizárólag az emberi gyarlóságra felépíteni”

  Nem hiszem, hogy a kettőnk közötti esetleges eszmecserének bármi értelme is lenne. Nekem ugyanis meggyődésem, hogy egy
  valamennyire is jó társadalmat nem utolsó sorban az emberi gyarlóságra, közönséges átlagemberekre kell és lehet építeni. Szerencsétlen az a társadalom, amelynek a működéséhez önzetlen szentek szükségesek.

 • Hazai Lámpa:
  “Belzebub, itt kis rész tekinti Horthyt példaképnek, kb. 2 kommentelő.”

  Nekem jóval nagyobb hányadnak tünt. Kétségtelen, hogy nem mindenki, de azt nem is írtam. Majd legközelebb SPSS vagy legalább Excel-táblázatba foglalom az arányokat. OK? 🙂

  H.L.:
  “Egyébként csak rabbit idézni Horthy életrajza témában,”

  Miért is nem? Mert nem egyik a véleménye az Önével? (Vagy mert rabbi? – kérdezhetném de Önnel kapcsolatban ezt a kérdést nem érezném teljesen indokoltnak, tehát nem kérdezem) Református lelkészt szabad? Jezsuita, cisztercita, piarista vagy bencés szerzetest? Vagy csak azt a 2-3 szerzőt szabad, akiket Ön szokott; netán közülük is csak azt az egyet, aki 1989-ig az MSzMP Központi Bizottságának tagja volt? (Mielőtt félreértené, az illető komoly történész, az egykori francia diplomáciai iratok feltárása és feldolgozása terén végzett munkásága a téma iránt érdelődők számára mellőzhetetlen.)

  Attól függetlenül, hogy az általam idézett úr rabbi, s nem történész, ha Ön ráklikkelt volna az általa hivatkozott forrásokra, és elolvasta volna azokat, fölfedezhette vola a máskor Ön által is idézett Társadalmi Konfliktusok Kutatóközpont irományait.)

  Abban Önnek természetesen igaza van, hogy az itteni kommentelők egy része (pl. Boda, Figelő, Orsós, stb., stb.) olyan magas tudományos színvonalat képvisel, hogy velük csakis a legnevesebb, világhírű történészek legjobb írásaiból illendő idézni.

  H.L.:
  “az kb. olyan, mintha Izrael államról az arabok írnának útikönyvet.”

  És ezzel mi a baj? Nem értem. Igaz, az utóbbi években neigen olvasok útikönyveket, de miért ne lehetne, adott esetben miért ne lenne fontos arab szerző által írt izreli útikönyvet elolvasni?
  Egyszer alkalmom volt némi időt Jeruzsálemben tölteni, és Önnek bevallom – mea culpa, mea maxima culpa! -, hogy ..az Óvárost sokszor végigjártam úgy kifejezetten a zsidó, mint kifejezetten a keresztény, illetve az iszlám emlékeket nézegetve.

  H.L.:
  “Ajánlom inkább pl. az új Romsics-interjút az mno-n.”

  Köszönöm, de elkésett. Olvastam. (Persze, nem csak az interjút.) S ahogy az lenni szokott, amikor olyan témáról olvasok, amiről (tévesen) azt képzelem, hogy talán egy iciri-picurkát konyítok hozzá, részben eyetértettem a szerzővel, részben nem.

 • BELZEBUB megjegyzesere;

  Senki nem kepes bizonyitani hogy a vilaghaboru, s azok kovcetkezmenyei, mint Burkenau-i halal-tabor vagy a Don-kanyarban tortentek Horthy celzatos tetteienk lett volna a kovetkezmenye.

  Mint az elobbi Horthy-val targyalt cikkben is, hogy mind abban magyaroszag belekveredet mert Horthy nem valasztotta a semlegesseget a nemzetnek a kezdettol, az az 1920-tol.
  S horthy 1040-ben , a Lengyelorszag esete utani esemenyek a Nemet-csatlossagara vezetett.
  Minden kesobbi kovetkezmeny annak az eredemnye volt.

  Mert csupan a semlegesseg lehetett volna az egyedulli mod a haborus kovtekezmenyeivel jaro tortenteket megelozni.

  De mi ertelme van ma azon vitazni, amikor maguk ma is ellenzik a nemzet semlegesseget.
  S mi kovetkezmenyeket fog majd hozni a jelen csatlossaguk? Gondolt arra valaki is ? Biztos hogy nem !

  Tehat nem lehet jogos panaszaik majd a kovetkezo haboruba valo belekecveredes kovetkezmenyeiert !

 • BELZEBUB;
  A kerdesem persze, amit inkabb kepes lennek mfigyelembe venni , hogy mi a maga onallo velemnye,ill.meglatasa, s NEM a hires tortenszek nevei alatt kiadott kotetekben celzatos befolyasolasaik?

  Irta ,hogy elvezettel latogatta mind kulombozo vallasi-tortenelmi archiologiai helyeket.
  De latta maga azokat a zaroraik utan ? Miutan a turistaknak mar nem mutohatjak?

  (Vlasza utan majd meg irom hogy mirt kerdezem azt ).

 • Belzebub
  2017 július 5
  12:23 du.

  Szalmabáb a te érvelési hibád, vagyis olyannal hadakozol, amit én nem írtam.

  Én azt írtam, hogy ha valaki CSAK rabbitól idéz Horthyval kapcsolatban, az olyan, mintha arabok által írt ismeretterjesztő könyvvel mutatná be Izraelt. Nyilván mindkettő a legrosszabb tulajdonságokat fogja kiemelni, mert őt az érinti!

  Az általad linkelt egyik cikket már előbb olvastam, és úgy tűnt, hogy kb. olyan színvonalon áll, mintha Boross Péter írta volna, csak pepitában. Köszönöm, maradok inkább a történészeknél, akik a téma kutatói! Nem azért, mert mindenben egyetértek velük, hanem mert ők nem komcsi propagandát nyomatnak.

 • Orsós Elemér
  2017 július 5
  4:14 de.

  komoly érvkészlet: hazugság… Oszt jónapot.

  Azért persse Orbán nem vett részt antifasoiszta naggyülésen, ellenben szalonzsidózgat
  Miközben Pintér legényei felügyelik ( sen szétzavarják) a gárdamegmozdulásokat. Holott a paramilitáns szervezetet elvben betiltották.

 • Belzebub
  2017 július 5
  7:48 de.

  Zolirabbi írja az egyik cikkben: “Azaz,
  még mindig keressük azt az időszakot, amikor
  “Horthy Miklós tevékenységéhez pozitív… időszakok is tartoznak”

  Pl. három egyetemet létesítettek Klebersberg Kuno minisztersége alatt: a szegedit, pécsit és debrecenit.

  Tudom, most azzal fogsz jönni, hogy korlátozták ott a zsidók létszámát. A parasztok és a munkások számát még jobban korlátozták, és ők Olaszországba se mehettek tanulni. Hát ez van, semmi sem fekete vagy fehér az életben.

 • Belzebub
  2017 július 5
  12:23 du.

  Elolvastam a Konfliktuskutató írását a pogromokról és a fehérterrorról.

  Azt írják, hogy ezek ciklikusan ismétlődtek: “Hetvenegy éven belül ugyanis ez már a negyedik ilyen atrocitáshullám volt (1848, 1881-85, 1918, 1919).”

  Hozzáteszem, hogy a pogrom olyan sajnálatos zsidóellenes erőszak, amely Kelet-Európában ismeretes. Írtam már, hogy édesanyám hallotta a nagypapájától, hogy a román katonák kegyetlenkedtek a zsidókkal, pl. szalonnát kellett enniük.

 • Sok jól dokumentált dolog van amit csak elhallgatni lehet, de a bizonyítékok fényében tagadni nem lehet.
  Ilyen az is, h Lengyelországot Hitler és Sztálin szerződésben szétosztotta és a saját részeiket egymással összehangoltan (mindketten egyszerre lefoglalva a Lengyel védelmi erőt) bekebelezték. Ezzel kiiktatták az északi részt a további meccsből.
  Utána estek egymásnak és Hazánk fizikailag közöttük volt.
  Horthy az angoloknál is a békéért lobbizott és kérte a védelmüket is a semleges státusunk biztosításához.
  Más dokumentáltak is vannak amik sokmindent nagyon más megvilágításba helyeznek.
  Ilyenek a katonai szempontból elképzelhetetlenül hatalmas baklövések is.
  Ilyen a mérleg nyelvét játszó USA erejének bevetése úgy, h biztosítsa az előre megtervezett pusztítási mérték eléréséig a háború folyamatosságához szükséges erőviszonyokat. Úgy, h a végén az előre eltervezett megszállási övezetekkel zárjanak, létrehozva ezzel a következő időszak kapitali-bolsevik dualitást.
  Persze, ez utóbbiak szintén a konteo területen vannak, bármennyire keményen dokumentált ehhez is sokminden.

 • hazai lámpa
  2017 július 5
  2:14 du.

  Zolirabbi 2013-ban talált pozitív időszakot, ami Horthy Miklós tevékenységéhez tartozott!

  2013-ban így írt Goldberger Leóról:

  “A végtelenül tehetséges fiatalember mind szakmailag, mind politikailag sikeres lett.


  1919-ben megkezdte ezek felhasználásával „Parisette” márkanevű termékeinek (ruha-, blúz- és fehérnemű-anyagainak) gyártását.

  …A cég 1934-től külföldön (Angliában, Belgiumban, Olaszországban, Franciaországban, az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában, sőt Ázsiában és Afrikában is) több leányvállalatot alapított termékei értékesítésére.

  …Szinte mindent elért, amit ember – ebben az országban – elérhetett.
  – A Gyáriparosok Országos Szövetségének (GYOSZ) igazgatója,
  – a Magyar Textilgyárosok Országos Egyesületének elnöke,
  – a Magyar Külkereskedelmi Intézet igazgatósági tagja,
  – a Magyar Nemzeti Bank főtanácsosa.

  Politikai sikereit mutatja, hogy 1935-től a parlament felsőházának tagja lett.

  1932 májusában elindult a “Magyar Országos Izraelita Iroda” (korabeli MAZSIHISZ) elnöki tisztjéért.

  A sok jó kapcsolat és a hatalmas vagyon sem mentette meg attól, hogy 1944. március 19-én, az ország német megszállásának első napján (!) – ugyanúgy, mint Aschner Lipótot, – a Gestapo le ne tartóztassa és Mauthausenbe ne hurcolja.”

 • hazai lámpa
  2017 július 5
  2:14 du.

  Ezt is írja Zolirabbi:

  “Gyáriparosok Országos Szövetsége (GYOSZ)
  Országos gazdasági, munkaadói érdekképviseleti szövetség.
  1902-ben alakult, és 1948-ig működött.
  Alapítói id. Chorin Ferenc és Hatvany-Deutsch Sándor voltak.
  A GYOSZ következetesen képviselte a gyáripar érdekeit minden jelentősebb gazdaságpolitikai törvényalkotási kérdésben, pl. a vámpolitika (különösen a Monarchia felbomlásakor), az adópolitika, az iparfejlesztés, a társadalombiztosítás első intézményeinek kialakítása terén.”

  Tudjuk, ami jó volt a Horthy-korban azt a zsidók működtették, a 3 millió koldusért csakis kizárólag a magyarok felelősek!

 • Szépen szaporodnak itt a Horthy-fanok és a náci rémtetteket relativizálók.
  Élükön Hazzay Lámpocskával.

 • Bendeguz79:
  “Senki nem kepes bizonyitani hogy a vilaghaboru, s azok kovcetkezmenyei, mint Burkenau-i halal-tabor vagy a Don-kanyarban tortentek Horthy celzatos tetteienk lett volna a kovetkezmenye.”

  Jó uram! Az én nyelvi korlátaim (sajnos, nemigen értem az Ön által használt nyelvet) egyfelöl nem teszik lehetővé (másrészt kedvem sincs hozzá), hogy megkíséreljem Önnek elmagyarázni a célzat (consilium, intent), a dolus, (utóbbin belül a dolus directus és a dolus eventualis) a preterintencionalis cselekmenyek, valamint a luxuria és a negligentia közötti különbségeket, eltéréseket.
  Úgy rémlik, hogy Ön ezeket épp úgy nem ismeri, mint ahogy nem ismeri a felelőség fajtáinak, az objektív és a szubjektív, a büntetőjogi, a polgári jogi, a politikai és az erkölcsi felelősség megkülönböztetését.
  Véleményem szerint a politikai felelősség olyan eredményfelelőség, amelynek a fennállásához nem szükséges
  a célzat, sőt még sak a dolus directus sem, hiszen milliónyi más ember sorsáról van szó.

  Az Ön által unos-untalan emlegetett semlegesség témaköréhez pedig azért sem tudok hozzászólni, mert nem ismerem eléggé ezt a témakört, különösebben soha nem érdekelt. Ám ha Ön veszi a fáradtságot, és ír a semlegesség témaköréről egy monográfiát, s azt kiteszi az internetre, akkor vaószínűleg legalábbis beleolvasok.

  Bendeguz79:
  “A kerdesem persze, amit inkabb kepes lennek mfigyelembe venni , hogy mi a maga onallo velemnye,ill.meglatasa, s NEM a hires tortenszek nevei alatt kiadott kotetekben celzatos befolyasolasaik?”

  Sajnos – mint oly gyakran – egyáltalán nem értem a kérdését.

  Bendeguz79:
  “latogatta mind kulombozo vallasi-tortenelmi archiologiai helyeket. De latta maga azokat a zaroraik utan ? Miutan a turistaknak mar nem mutohatjak?”

  Nem, és nem is gondolom, hogy látnom kellett volna. Nem vagyok szakembere egyik ilyen objektumnak sem. Persze, akad ahol nincs záróra; ott éppenséggel jártam éjszaka is. De akkor sem szakemberként.

 • Andy Mage és a vele hasonló véleményen lévők figyelmébe:
  Talán nem ártana kissé tájékozódnia, ha nem itthon él….ha meg igen akkor pláne szüksége lenne egy orvosi vizsgálatra,gyógyszerre……
  Horthyról kellene először is hiteles forrásból informálódni,másrészt az itthoni valós tényeket elfogadni:
  Orbán vezette be a holokauszt emléknapot,alapította meg a terror
  házát,jó kapcsolatot ápol és támogatja (mint többit is) a zsidó
  egyházat,amit az érintettek igazoltak is!!!
  Egyébként az amerikai zsidók is kiálltak a magyar kormány mellett!!
  Na nem kellene feltétlenül lejáratni magukat……holmi ballibsi és hazug,uszító sugallat …..miatt!!

 • Hazai Lámpa:
  “Nem azért, mert mindenben egyetértek velük, hanem mert ők nem komcsi propagandát nyomatnak.”

  Ja, a rabbi “komcsi” propagandát folytat. Nyilván tagja az illegális Bolsevikok Magyarországi Pártájának, Ferenc pápával, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapáttal, Fabinyi Tamás evangélikus püspökkel és Dalai Lámával vannak közös alapszervezetben. Persze, egyben tagjai a Soros által vezetett titkos világösszeesküvésnek is. 🙂 🙂

  Azt hiszem, Ön egy kissé belegárgyult az állandó “balib”-sizésbe és a “komcsi”-zásba.
  Talán ki kellene pihennie magát, nehogy még valami baja legyen. Vagy ami rosszabb, kinezzék miniszternek. 🙂

 • Geyza
  2017 július 5
  3:24 du.

  A dolog egyik oldala, hogy szép lassan jönnek a negatív coming outok, amennyiben egyre több itteni lelkes Orbán-funról derül ki, hogy alapvetően rasszista, xenofób gyűlöletkupac.

  A másik dle ugyanennek, hogy amennyiben Orbán hirtelen eltünne, és Kádár visszakapná a hatalmat, akkor pont ilyen lelkesen éltetnék az éppen aktuális bolsevik vezetőt. Pontosan úgy, ahogy annak idején Horthy hívei simán átsorakoztak Szálasihoz, majd az ÁVH-hoz.

 • Amúgy csak “halkan” jegyzem meg:

  Itthon csak egyetlen zsidót utálnak,gyűlölnek (sok normális baloldali is!!!)és joggal,
  aki az országa és a zsidóság,származása szégyene,hazaáruló és
  Európa ellenes bűnöző úgy hívják,hogy SOROS GYÖRGY!!!akit az olaszok épp most jelentettek fel,bírósági vizsgálatot indítottak ellene!
  Nem csoda,hogy több országból ki van tiltva,sőt még Izrael is évek óta kezdeményezi az átvilágítását!

  Ezek tények,el lehet rajta gondolkozni,már aki képes erre…!!!

 • Geyza
  2017 július 5
  3:24 du.

  Személyeskedésen kívül tudsz valamit?

 • HAZAI LAMPA soraira Spanyolorsag eseten.

  A Spanyolok polgarhaborut vivtak az 1930-as evekben.
  A nemzetkozi kommunistak,mmelyekey Sztalin tamogatott nemzetkozi brigadokk szefrvezesevel. A magyarok is ott harcoltak.
  Franco, hasonloan Horthy-hoz , a nemzeti oldal ellenuk.
  Anyagilag, az az hadifelszerelesekkel tamogatta. Mert a nemetkenek az mint fegyver-kiprobalasi lehetoseg volt.

  De hogy miert usztak meg a nemet megszallast ,az Admiral
  Cannaris-nak koszonheto. O volt Hitlet hirszerzesi (kem-fonoke) Hitler rendelte ot hogy vonja fel a terveket az Iberian megszallasra.

  Cannaris remesen utalta ugy a nacizmust mint Hitlert is.
  S valaszoval szabottalta a tervet. Ertesitette Hitlert hogy az utak remesek, s vasutak hasznalhatalanok ottan.
  Ugy Hitler feladta az Iberiai megszallas tervet.

  Habar, Hitler a Foldkozitennger teljes korlatozasat remelte az Iberiai(Gibraltar) megszallasaval. Megtagadni az Angol hadtengereszetnek a Foldkozitenger minden lehetoseget.
  S a kozel-keleti letuket. Ugy Rommel korlatlanul mukodhetett volna Eszak Afrikaban. S nyerni az olajt.

 • Dienes Erzsébet

  T. Belzebub úr! (2017 július 5 11:26 de.)

  Önnel ellentétben, számomra roppant tanulságos volt ez a hozzámszólása! Tökéletesen egyetértek ugyanis a leírtakkal, nekem is pontosan ugyanaz a véleményem, min önnek.

  Nem érdemes, nem szabad, sőt tilos egy társadalmat az emberi gyarlóságra építeni! Még azt is hozzátenném, hogy BÜNTETENDŐ cselekmény, még a kitalálása is ilyesminek.

  Tudja mi számomra a tanulság a párbeszédünkből? Hogy ön avval vádol engem, hogy a kisujjamból szoptam ki az információt.

  Pedig nem!

  Soros híres könyvében, a Nyitott Társadalom című világállami tervezetben maga Mr. G. Soros írta le ezt az elképzelését. Bárki utána tud nézhet.

 • Hazai Lámpa:
  “Hitler 1930 után került hatalomra.”

  Segítek, 1933.január 30-án.

  H.L.:
  “Az összes pozitív tevékenysége az volt, hogy volt közmunka. Egyébként őt inkább a propagandája miatt kedvelték a németek.”

  No-no, no-no!

  Régen olvastam, nem kötött le igazán, így nem emlékszem pontosan, de a magyar származású (Magyarországon) világhírű amerikai történész John Lukacs, mintha azt írta volna, hogy ha Hitler 1937 végén meghal, akkor ma a legnagyobb és legnépszerűbb 20.századi német államféfiként tartanák számon. Ez persze -legalábbis szerintem – igen erős túlzás.

  Viszont javasolom, hogy olvassa el Aly Götz “Hitler népállama – Rablás, faji háború és nemzeti szocializmus” c. könyvét. Ha nem jut hozzá akönyvtárban, vagy túl hosszúnak ítéli, akkor legalább ezt (ez csak 18.old.):

  http://www.grotius.hu/doc/pub/RHEZVL/2012_170_nemeth_istvan_a_nepi_birodalom.pdf

  Németh tanár úr szerintem az 1918-1945 közötti német történelem egyik legjobb magyarországi ismerője. (Amit ír, természetesen “komcsi propganda”, amit Soros egyik magyarországi helytartójaként kaapott javadalmazásból fedez. 🙂 )

 • Geyza
  2017 július 5
  3:24 du.

  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes

  A te érvelési hibád a személyeskedés. Lehet, hogy szerinted én egy ordas náci vagyok, de ettől még nem magyaráztad meg, hogy miért kell Hitlert démonizálni? A személyéről beszélek, nem a tetteiről.

  Szerintem az a Horthy-fan, aki vissza akarja hozni azokat az időket. A társadalmi egyenlőtlenségeket, a parasztok és munkások kizárását a hatalomból, a nemzetiségek lenézését!

  Ez egyébként a rendszerváltó jobb és baloldali értelmiségre tökéletesen ráillik, akik sokat dolgoztak azért, hogy Orbán uralomra kerüljön! Remélem, nem őket akarod szaporítani?:)

 • Hazai Lámpa:
  “Szalmabáb a te érvelési hibád”

  Hmm. Én valami buddhista könyvben (amit megfelelő nyelvismeret híján persze nem eredetiben, hanem csak magyar ferdítésben olvstam) nem a “szalmabáb”, hanem a “szalmakutya” kifejezést olvastam ugyanezen konnotációban.
  Nos, melyik lehet a helyesebb?

 • Dienes Erzsébet

  Geyza (2017 július 5 3:24 du.)

  Bizony vagyunk egy páran akik tiszteljük Horthyt! Ugyanis minden hibája ellenére megérdemli! Amit csak lehetett, mindent megtett az országért, de még az országban élő, vagy ide menekült zsidóságért is.

  Csat tudja, 2017-ben már önöknek sem kellene relativizálni a történelmet. Eljött annak is az ideje, hogy végre elfogultság nélkül helyére tegyük. Önök is, mi is. Ön átélte a Horthy korszakot, vagy csak a legendákból ismeri?

  Én ugyanis átéltem. Személyesen. Kicsit kitekerve a költőt:

  “Anyám kún volt, apám félig német
  félig zsidó, vagy tán egészen az.
  Anyám szájából édes volt az étel,
  apám szájából szép volt az igaz.
  Mikor mozdulok, ők ölelik egymást.
  Elszomorodom néha emiatt -”

  Mert ma már nem is ölelhetnék egymást anélkül, hogy engem miattuk le ne nácizzon, vagy le ne zsidózzon valaki az ideológiák megszállottja közül.

 • Belzebub
  2017 július 5
  4:08 du.

  Nem szoktam “ballibsizni”.

  Én a “bukott ballibeknek” hívom a volt SZDSZ+MSZP formációt, úgy is mint volt szavazójuk.

  Köszönöm (ál)aggodalmad, de én soha nem vagyok fáradt, mikor felvilágosítást kell adnom a marxista propagandáról, aminek az volt a lényege, hogy Horthy a patás ördög. Zolirabbi szépen elpufogtatta szokásos közhelyeket. Nyilván mert nagyon “beleégett a marxista Horthy-kép” a tudatába, és nem azért, mert komcsi lenne. Ilyet nem írtam, de hát szalmabábbal hadakozol megint.

  Egyébként a Horthy-kultusz hívószavait se szoktam a kommentjeimben szerepeltetni, úgymint “talpra állította az országot” stb.

 • Dienes Erzsébet,
  nem hiszem,hogy méltó József Attila egyetlen szavának idézésére. Aki pedig József Attila szavait merészeli”kitekerni”,bizony vigyázzon a saját nyakára.Szégyentelen!

 • Belzebub
  2017 július 5
  4:55 du.

  Nem értem a problémádat. Ugyanazt mondtam, mint ez a tanulmány.

  Hitler kenyeret és cirkuszt adott a népnek, és ezért pont addig a néhány évig fönn is tudta tartani a népszerűségét, amíg végigrabolta Európát. Hol van a pozitívum?

 • “Geyza
  2017 július 5
  3:24 du.

  Szépen szaporodnak itt a Horthy-fanok és a náci rémtetteket relativizálók.
  Élükön Hazzay Lámpocskával.”

  Mert ma ez a sikk! Deviszontezzelszemberger személyeskedni csakis Lá_pocskánknak szabad. Úgyhogy naggggggyon vigyázzzzál…

 • Mellesleg én is azt mondom, bizony, hogy Hitler is rendben lenne, ha a nemzetieskedés rendben lenne. Merthogy a kettő összetartozik. Hitler pedig a német nemzetért mindent! Mivel saját nagyszabású víziója volt neki erről…

  Horthyval már óvatosabb lennék, mert ő “csak” hatalmon akart maradni mindenáron.

 • Geyza
  2017 július 5
  3:24 du.

  Na Gézuka, erre mit lépsz? A 168 órának nyilatkozta egy szociológus, hogy nagyobb a földkoncentráció, mint a Horthy-korban! És a fidesz még sehol nem volt, mire a Csányi-féle oligarchák, zöldbárók kiépítették a 28 ezer hektáros birodalmukat!

  Most majd azt mondod, hogy a 168 óra is hortyhsta?:) Igaz, elég későn ébredtek ők is, mikor a ballibek voltak kormányon, akkor valahogy elfelejtettek aggódni a falusiakon!

  http://168ora.hu/befejezodott-paraszttalanitas-kovach-imre-nagyobb-foldkoncentracio-mint-horthy-korszakban/

 • hazai lámpa
  2017 július 5
  8:59 du.

  Idézek a cikkből, mielőtt valaki vamzerkedne, és ezt is letakarítanák a netről, mint Ormos Mária néhány cikkével történt.

  “– A kádárizmus sikerében valóban komoly szerepük volt a felemelkedni vágyó vidéki tömegeknek. Az említett társadalmi tudástőke akkor még megvolt. A mai faluból az energia párolgott el. Ezt értjük „paraszttalanításon”, jelezve azt is, hogy ez nem organikus folyamat. Nagy szerepe van benne a politikának.

  – Ha már a politikához értünk: ki uralkodik a mai magyar falun?

  – A falvakban és a faluszerűen működő kisvárosokban klasszikusan konzervatív társadalompolitika működik. Amikor konzervativizmust mondok, nem feltétlenül politikai pártra gondolok, hanem az állandósult, a szociálpolitika eszközei­­vel fenntartott és befagyasztott társadalmi rendre. A társadalom mobilitási csatornái faluban, kisvárosban bedugultak. Hogy a helyzet mégis kezelhető legyen, a legszegényebbek is kapnak valamit.

  – Mit kaphatnak a rendszertől ők– Rezsicsökkentést– Közmunkát– Erzsébet-utalványt?

  – Sok minden tartozhat ide. Azzal, hogy paraszti mivoltától fosztották meg a parasztot, a változtatásra való készséget is kiölték belőle. Úgy-ahogy integrálják őket közmunkával, segélyrendszerrel. És ki kell mondani: nem látják a politikai erőt, amely sorsukon változtatni tudna.

  – A Jobbikban, amely falun népszerű, 2010-ben nem a radikalizmus reményét látták?

  – Lehet, de gyorsan kiderült: a Jobbik nem a szegényekre, hanem a középosztályokra hajt. A jobbikos vonzalom falun azt jelenti, hogy történjen már valami, legyenek személycserék is. A baloldal pártjainak a falusi, kisvárosi szegényekhez gyakorlatilag szavuk sincs. Így jött létre a lefagyott vidéki társadalom, amely nagyon kevés készséget mutat arra, hogy sorsán változtasson.”

 • Ms.DIENES, en NEM vadoltam ont semmivel.
  Hat honnan vette azt az elkepzeleset?

 • “Lehetett volna másképp csinálni?

  – Annak idején úgy látták a kutatók: a nyolcvanas évek második felében 200-250 ezer vidéki család állt készen arra, hogy vállalkozást indítson. A földreprivatizáció egyoldalúsága, a mezőgazdasági támogatások lebontásának módja ezt a réteget eleve a vesztesek közé sorolta. Minden a koncentrációnak kedvezett, miközben csak 1993–94-ben sok százezer ember vált egyik pillanatról a másikra munkanélkülivé. Már akkor látszott: a gazdaság vaslogikája szerint a reprivatizált föld kevesek kezébe kerül. Akikben a bankok bíztak, azok jutottak hitelhez. Akik be tudtak kerülni a fejlesztési rendszerek támogatottjainak körébe, talpon maradtak. Aztán lassan, de biztosan fel tudták vásárolni a földeket. Elfoglalták, részvénytársasággá alakították a volt szövetkezeteket, állami gazdaságokat, és a végén azok földje is magántulajdonba került.

  – És felbukkant egy birtokosréteg, amely korábban a falu közelébe sem nézett.

  Azért a jelenlegi nagytulajdonosok kétharmada a mezőgazdaság felől jött. Ők a mai bal- vagy jobboldali politikusoknak köszönhetik hatalmas földvagyonukat. De valóban megjelentek olyan befektetők is, akik a mezőgazdaságban járatlanok voltak. Jó befektetési lehetőséget láttak az agráriumban, mert megérkeztek az uniós támogatások. Azt a pénzt, amiért csak le kell hajolni, nem illik veszni hagyni.

  – Visszatérve a magára hagyott falu világába: mihez kezdjenek ők, a „földnélküli jánosok”?

  – A falusiak jelentős része nem tud hova menni. Számukra a kivándorlás sem megoldás, mert abszolút képzetlenek. Mindez a földhiány következménye is. Mert lássuk be, lassan a harmadik generáció nő fel a munkanélküliségtől sújtott, lepusztuló vidéken.”

 • Dienes Erzsébet
  2017 július 5
  5:12 du

  .Ezzel nagyon egyetértek, hasonló a véleményem!

 • Bendeguz79!

  Tájékoztaom, hogy július 5. 12:49 du. és július 5. 1:01 du.
  kelt leveleire tegnap válaszoltam. A válaszom előbb moderálásra várakozott, majd végül nem került fel a fórumra, a moderátor úr feltehetően a moderálási elveibe ütközőnek ítélte. Ezen nem is csodalkozom, hiszen a válaszom olyan, politikailag nyilván mélységesen elítélendő és személyeskedő utalásokat tartalmazott, mint pl. a célzat és a dolus különböző fajtáinak, a dolus directusnak, a dolus eventuálisnak, a preterintencionális cselekménynek, a luxuriának és a negligentiának a különbözőségére, valamint a felelőség különböző fajtái (jogi, politikai, erkölcsi, stb.) megkülönböztetésének szükségére vonatkozó utalások.

  Gratuálok Christoper Adám úrnak az éberségéért, mellyel az ezekre a politikailag elfogadhatatlan, emberi méltóságot durván sértő fogalmakra vonatkozó utalásokat
  tartalmazó válaszomat kimoderálta. 🙂 🙂

 • Ha már horthytól hitlerig értünk,hát van erre is idézni való, igazabb mint az előttem ideténfergő,”verstekerő”,horthy fényezőé.
  horthy-hitler”két dalia,két egytestvér Nimród fia.”

 • Kedves Horthy mosdatók!

  Igen is volt, van választása mindenkinek. Akkor is és ma is, nem csak a Német-Szovjet, Usa-Orosz (egysíkú) tengely mentén lehetett volna, és lehet választani. Van, amihez jóérzésű ember nem adja a nevét, van, amikor az ember inkább feláll, és azt mondja, hogy nem vállalom tovább. Nem muszáj ezt az utat követni, de Teleky Pál például nem vállalta a vállalhatatlant.
  Horthy szürke tiszt volt a Monarchiában, és szürke politikus Magyarországon. Alkalmatlan, tehetségtelen ember, egy abszurd poszton. Nincs benne semmi, ami példaképpé tenné.
  Választhatod a gyűlöletet (Orbán, Habony, Szijjártó, Vajna,… emellett tette le a voksát), és választhatod a szeretetet (Ferenc pápa, Németh Zoltán körmendi plébános, kétfarkú kutya, …).

 • Almási, te még a szenteket is kihoznád a béketűrésből. Olyan hülyeségeket írtál megint. Miért nem maradsz már végre a fizikánál? Igaz, azt is olyan unalmasan magyarázod, hogy elalszik rajta a hallgató.

 • Belzebub 6:17, most panaszkodsz vagy dicsekszel? Vagy a szamaraid elmentek otthonról, és te elloptad az Idegen szavak szótárát?

 • Dienes Erzsébet
  2017 július 5
  5:12 du.

  Ahhoz, hogy valakit azért leszóljanak, hogy mi volt az apja vagy anyja származása, a rasszisták privilégiuma. Az antiszemitizmus a rasszizmus egyik megnyilvánulása.
  Valójában Horthy maga állította önmagáról, hogy antiszemita. S valóban hosszasan feszegették a felmenők származását.
  Amikor maga élteti Horthy-t, akkor az antiszemitizmust is élteti, és segít életben is tartani.
  Alkalmasint a zsidózás származásalapú, a nácizás ideológiai alapú leszólása valakinek. Ha maga az antiszemitizmust élteti, akkor ideológiai alapon lehet náci. Függetlenül attól, hogy a származása alapján micsoda. Ha vannak zsidó felmenői, és tud is róluk, akkor velük és a lelkiismertével majd megdumálja, hogy a rasszizmusa hogy fér össze az Ön által írt származásával.
  Mindamellett valószínűleg nem Ön az egyetlen, aki félig zsidóként antiszemita.

 • Hazai Lámpa:
  “most panaszkodsz vagy dicsekszel?”

  Egyiket se. Egyrészt – mint másutt már írtam – én is szoktam néha gonoszkodni, ezúttal a moderátor terhére. Másrészt kissé (néha nagyon) únom a kommentelést a KMH fórumán, sőt a fórum olvasását is. Ezért a komderálásra hivatkozva próbálok ürügyet keresni a hosszabb, vagy végleges távozásra.

  Hazai Lámpa:
  “Vagy a szamaraid elmentek otthonról, és te elloptad az Idegen szavak szótárát”

  Az idegen szavak kérdését úgy szoktam megoldani, hogy a gépemben van ógörög és latin szótár, valamint véletlenszám-generátor. Az utóbbit beindítom, és egy egyszerű kis algoritmussal lóugrás-szerűen átfuttatom a két szótáron, és a szavak összeolvasásával már kész is a
  kommentem. 🙂

  A szamaraim? Nevükben is köszönöm a szíves érdeklődését!
  Igen, most szabadságon vagyok, és sajnos ők is. Nagyon hiányoznak! Egy rövid aktív pszichoanalízissel nyilván gyorsan megállapítható lenne, hogy az ő bölcs kommunikatív reagálásukat próbálom valahogy pótolni a KMH fórumának olvasásával. Sajnos, természetesen sikertelenül, a két színvonal még csak em is összemérhető. 🙂

 • Almási Alma
  2017 július 5
  7:20 du.

  Hitlert én Néró császárhoz hasonlítanám, aki felgyújtotta Rómát, hogy megírhasson egy verset.

  Horthy a weimari köztársasághoz hasonlít annyiban, hogy 1930-ig akadályozta mindkét oldali szélsőséget. 1930 után viszont különböznek. A weimari köztársaságot megbuktatták a nácik, Horthy és kormánya viszont összefonódott a szélsőjobbal Gömbös Gyula személyében.
  De azt hiszem, az kizárható, hogy Horthyt a mindenáron való hatalomvágy vezette. Ugyanaz volt a célja, mint a weimari demokratáknak. Azok is egy új Németország alapjait rakták le, ami nem mellékesen mai napig fennáll! Nem Hitler teremtette meg a mai Németország alapjait, hanem a weimari alkotmányozók!

  Horthy Magyarországa is fennáll a mai napig. Ahogy a szociológus mondja, ami nem sikerült a Horthy-kor mágnásainak, azt a Csányi-féle oligarchák bőven bepótolták a jobb és baloldali pártok jóvoltából! Horthy korában legalább 5 holdja volt a kisparasztnak, hogy a betevő falatot megtermelje. A “demokratikus” Magyarországon van 23 ezres segély, esetleg közmunka vagy Erzsébet-utalvány a falusiaknak. Innen gratulálok a rendszerváltó pártoknak! Sikerült Horthyt túlszárnyalniuk!

  Persze van, ami már nincs meg Horthy Magyarországából. Természetesen a hasznos dolgokat kell érteni ezalatt, mint a vidéki népiskolák, gazdakörök, ezeket nem kis részben Magyar Bálint nyírta ki. Az egyetemek vazallusok és elmaradott színvonalúak, Klebersberg korával ellentétben. Gratulálok innen a rendszerváltó “demokratikus” értelmiségnek! Egy dolog volt jó Horthy rendszerében (oktatás), azt sikeresen kiiktatták, a rosszat meg továbbvitték! Remélem büszke magára mindenki, aki itt védi ezek után is az MSZP-t , Fideszt meg a többi ballasztot!

 • Belzebub
  2017 július 6
  8:10 de.

  Mi is jobban örülnénk, ha a szamaraid írnának ide. Csak nyilván elfoglaltak, azért engedték, hogy garázdálkodhass a számítógépen.:)

 • Dienes Erzsébet

  gyuri10 2017 július 5 :00 du

  Nincs miért szégyenkeznem! József Attila az én költőm is, nem kitekertem, hanem felhasználtam a gondolatait, mert jogom van ilyesmire is!

  Szégyellje magát az, aki meg akar fosztani jogaimtól.

 • Dienes Erzsébet

  Andy Mage 2017 július 6 7:30 de.

  “Amikor maga élteti Horthy-t, akkor az antiszemitizmust is élteti, és segít életben is tartani.”

  Eszembe sem jut ilyesmi! Én ugyanis mindkét oldaláról ismerem Horthy tevékenységét, nem csupán náci birodalom hatásait a korára, hanem ez előzményeket is, meg a rövid kormányzóságának eredményeit is. Ön csupán egyetlen szálon függ Horthyn, és az összesen!

  Horthy “antiszemitizmusa” tartott életben nem egy izraelita barátomat és rokonomat még akkor is, ha ön ilyesmiről semmit sem tud. Az ő történetük valóban nincs feljegyezve a liberális kánonba. Pedig rengeteg eset, amiről konkrét nevekkel és történetekkel, fényképekkel tudnék igazolni, beleférne. De akkor ön sem állithatna olyasmit sem rólam, sem Horthyról, ami nem igaz.

 • Dienes Erzsébet

  Már elnézést Almási Alma! (2017 július 5 7:20 du.)

  A nemzet csak mostanában pejoratív fogalom, mivel a világbirodalom tervezőinek állnak útjukban az életképes nemzetek.

  A német birodalom abban különbözik a nemzettől, hogy soviniszta! Tessék utánaguglizni a szónak! A “Deutschland, Deutschland über alles” egyáltalában nem a magyarok himnusza, ha eddig még nem tudta volna.

 • terminus
  2017 július 6
  6:43 de.

  Bocs, de ezt rosszul tudod, hogy a magyar kormányok meg sem próbáltak választani.

  1927-ben a magyar kormány barátsági szerződést kötött Olaszországgal, 1931-ben Ausztriával. Csak aztán jött Hitler, és bekebelezte az osztrákokat, meghirdették a Berlin-Róma tengelyt stb. Tehát a külpolitikában nem lehet olyan könnyen változtatni, mint a belügyekben!

  A belpolitika ugyanolyan végzetesnek bizonyult a magyarok számára, ti. fellépett a németbarát, szélsőjobb tisztikar és felső hivatalnoki réteg. Ez a radikális jobboldali része a kormánypártnak “őrségváltást” akart, lsd. Gömbös programja. A politikában nagyobb szerepet követeltek az úri középosztálynak az arisztokraták rovására. A gazdaságban a zsidó pozíciók megszerzését követelték. Társadalmi okai ennek a mozgalomnak az 1. vháború utáni elszegényedés és létbizonytalanság voltak.

  Szóval nem könnyű megállapítani, hogy ki állt akkoriban a jó oldalon. Persze, rá lehet vágni, hogy a demokraták jók voltak, mert helyes elveket hirdettek. Csak ugye mikor a kezükbe került a hatalom, akkor ugyanolyan önzőnek bizonyultak, mint a történelmi osztályok. Pl. Károlyi-kormány 1918-ban.

 • Dienes Erzsébet

  Bendeguz79 2017 július 5 9:07 du.

  Érdemes ilyesmit is tisztázni! Én sem önt vádoltam avval, hogy le akar nácizni bárkit is egy Horthy szobor felállítása miatt, de a kor szelleme sajnos ilyen. Gondolom elég sok hozzászólást olvasott ahhoz, hogy észre is vegye.

  Önt sem állt szándékomban megsérteni.

 • Ms.DIENES soraira;

  Nincsen sertodes. Itt az lehetetlenseg, ha sertodo termeszeto is lenne barki is, annak javasolhato hogy NE is olvassa a KMH lapjat !.

  En nem “naciztam” senkit. Sot a Szovetistak engem vadolnak hogy nem iteltem meg azokat erosebben.

 • Dienes Erzsébet
  2017 július 6
  9:38 de.
  Én is átéltem a Horthy kort. Sajnos, a mai magyar társadalom, úgy nevelkedett, hogy a történelmi tudásuk a koruktól függ. T.i. több történelmi könyvön nevelkedett a magyar társadalom, Én még gyerekkoromban Horthy korából, majd a nácik és végül a bolsik történelmét.
  Ember legyen a talpán, ha az igazságot keresi. Minden kornak, megvan a maga “igazsága”!

 • BELZEBUB soraira.

  Nem. Mr. Adam nem cenzurazza a KHH hozzaszollasait. Csak a HFP sorait valtoztaja a sajat izlese szerint, vagy a fonoke ohajai szerint.
  Tehat elso hozzaszollasa hirdetve van !

  Sajnalom hogy soraimat nem kepes felfogni, vagy meg-erteni.
  Ma mar azok is jelentik erteni akik az elobbiekben panaszkodtak azon.
  De ha az maganak problema leheto azt majd angolul folyatatni. Ha maga valoban Izraeli, ketsegtelen hogy jol megy magank az angol is. Mivel az amgol nem csak hogy masodik nyelv ottan, de mint a “common”(Kozos) nyelv is.

  A “semlegesseg” alanyan, maig is velem, (persze utolag nem bizonyithato) hogy csupan a semlegesseg nyilatkoztatasaval lehettet volna Magyarorszagnak meguszni a II V.H.-t, minden verontasokat, a Holocaustot, a Szoviet megszallast es a Kommunizmust is.
  Kivalloan mukodott a Swajciaknak 400 eve mar.
  Na de en inkabb aggodalmasabbnak latom a JOVO-t. A jovo haboruit. Ma a vilag sokkal veszelyesebb allapotokban van mint volt 1914-ben es az 1930-40-es evekben.

  S magayroszag ismet csatlosssa a nemetnek (az EU es NATO).
  Nemetorszag gazdasagi kovetelmenyei ma is ugyan az ami volt 1914 es 1939-ben. s ma is azt koveti.Gazdasagi korulmenyei a piacot es a nyersanyag forrasat. na ma meg az olcso gyari munkaerot is.

  Hogy miert kerdeztem a tortenelmi helyek latogatasait, az mert ma azok a helysegek rendorsegi vedelmek allat vannak. s azert az otthontalanok biztonsagos menedekeik.

  Igen, Izrael oriasi gazdasagi problemakkal kuzd.
  1.3 millio Israeli el szegnysegben.
  55 ezer idos Holocaust megmenekultek elnek ottan nyomorban. Nagy a munkanelkulliseg. 11%-os.
  A “hazaterok sokai”, kulonosen az idossek nem kepesek a nyelvet tanulni , sem munkat nyerni.

  Tehat tarsai, akik ezen a lapon buszkelkedtek a “fergeket” es ” patkanyokat” leloni, talan inkabb a loszer-koltsegeit a JFC, Lasova, Kodina, Dubbek Gabon adomanayaira forditanak.

  Horthy NEM volt vadolva semmivel a Nemzetkozi Birosag alatal. Habar mint tanu-vallomast tett, Wassenmeyer es Skorzeny ellen. Aki kesobb jelentos Massad ugynokkent mukodott.

  Ma , legalabb is a nemzetkozi igazsagszolgaltatasi torvenyek alapjai szerint, minden egyen artatlan amig az ellene emelt vadak nincsennek bizonyitva.
  S a vadakat a legkissebb es lehetobb ketelem arnyekai nelkul bizonyitani.
  Nem alaklmazhato “on-ellen-bizonyitas”.
  Jogai minden vadak bizonyitasainak adataival es tanuk kerdorevonasai es ellen-bizonyitasai.
  Joga a kepviselteteshez szakertok altal.Aki anyagilag nem kepes arra, a birosag kotellessege azt fizetni.

  Talan meg Dzsugaszvili elvtarsa is belatta hogy amodon Horthyt lehettelen lett volna bunosnek bizonyitani barmi tettek elkovetesevel.
  Nem is emlitve hogy a vadolt a tetteket tudatosan, celzatosan kovette , ha nem bizonyitva azt, nem vonhato lelelosegre tetekert aminek kovetkezmenyeit nem tudhatta.
  Hasonloan mint magat nem vadolja senki pl. garambolert.
  Ha csak azt nem tudatosan es celzatosan kovette el.

  Talan jobb lenne magank neha olvasgatni Mozes hogyan szabta meg a legalapvetobbeket.Javasolnam a Totah-t !

 • Orsós Elemér

  Andy Mage
  2017 július 6
  Andy Mage
  2017 július 6
  7:30 de.

  “Az antiszemitizmus a rasszizmus egyik megnyilvánulása.”

  Szerintem meg nem, mirefel a kategórián belüli kitüntető megkülömböztetés? Ilyen erővel akár antigermanizmus, antihungarizmus, antilatinizmus, antimaoriizmus vagy mondjuk antiszlávizmus is lehetne! De nincs! Miért? Na arra nagyon kíváncsi lennék, hogyan lehet erre félrebeszélés, antiszemitázás vagy nácizás nélkül magyarázatot adni! És persze hogy nevezik azt, ha speciel valaki csak az arabokat utálja, mert azok is a sémi népcsoporthoz tartoznak? Nem kötekedni akarok, de tényleg nem értem!

 • Hazai Lámpa:
  “Mi is jobban örülnénk, ha a szamaraid írnának ide. Csak nyilván elfoglaltak, azért engedték, hogy garázdálkodhass a számítógépen.:)”

  Ki az a “mi?” Ön, mind a hatan? 🙂
  Egyébként nem hinném, hogy ha a szamaraim írnának kommenteket, jobban tetszene Önnek… Tudja, túl feltünő lenne a különbség a szamaraim által írottak, és az Ön émely kommentjének színvonala között, természetesen a szamaraim javára. 🙂

  Mellékesen szégyenkezhet. Tudniilik a július 6. 9:00 kommentje jelentős részével egyetértek.

  HL.:
  “De azt hiszem, az kizárható, hogy Horthyt a mindenáron való hatalomvágy vezette.”

  Be kell ismernem, hogy Horthy főpecér lelkivilága – annak ellenére, hogy állatgondozó-idomár lennék – nem foglalkoztatott, nem érdekel. “Nem esméritek -e a fát gyümölcséről?” – Horthy regnálásának gyümölcse: egymillió halott, az ország pusztulása.

  Amivel nem értk egyet:
  HL.:
  “Horthy korában legalább 5 holdja volt a kisparasztnak,”
  A valóság, hogy 1930-as népszámlálási adatok alapján a mezőgazdaságban az önálló keresők 7,2%-ának volt 20-50 kh., 14,4%-ának 10-20 kh., 20,5%-ának 5-10 kh., 39,9%-ának 1-5 kh., 15,9%-ának 1 kh. alatti földje. És akkor még nem szóltam a 218.044 mezőgazdasági cselédről és a 780.572 gazdasági munkás és napszámosról. (Az önálló keresők és a munkások-napszámosok csoportja között nyilván volt egybecsuszás, hiszen 5-10 kh. alatti földből aligha tudott megélni egy család.)

  HL.:
  “a vidéki népiskolák, gazdakörök, ezeket nem kis részben Magyar Bálint nyírta ki.”

  Nem tudom, de a szubjektív érzésem az, hogy ezeket már 1949-1960 között nagyrészt kinyírhatták, Magyar Bálintnak csak a maradék maradéka juthatott.

  Hl.:
  “Az egyetemek vazallusok és elmaradott színvonalúak, Klebersberg korával ellentétben.”

  Ez részben – de csak részben – helytálló. Persze, nem hagyhatók figyelmen kívül a korabeli magyarországi elitképzés és a mai magyar tömegképzés jellegéből adódó különbségek sem.

  HL.:
  “Egy dolog volt jó Horthy rendszerében (oktatás),”

  Ezt a korabeli közoktatásra vonatkozóan kétségbe vonom. Akkor sem volt jó.

  HL.:
  “azt sikeresen kiiktatták, a rosszat meg továbbvitték!”

  Ezt nem teljesen értem, de ha arra gondol, hogy a mai magyar közoktatás nagy része (pár drága magán- vagy elitintézményt kivéve) szar, ezzel egyetértek. Hozzátéve, hogy Pártunk és Kormányunk szívvel-lélekkel ma is megtesz mindent, hogy még sokkal szarabb legyen.

  Ja, ha már itt tartunk. Ön egy másik kommentjében helyeselte Pártunknak és Kormányunknak az általános gimnáziumi oktatás visszafejlesztésére irányuló elképzeléseit. (Ezeknek az elképzeléseknek a végrehajtása szerintem ifjúság elleni büntett. Szeretett vezéreinket már önmagában ezért is cellára méltónak tartom.)
  Ha jól rémlik, Ön ezt azzal indokolta, hogy egy közepes rendű általános gimnáziumi érettségivel semmit sem lehet kezdeni, nem lehet elhelyezkedni.
  Ez igaz, de senki nem mondta, hogy azzal kell elhelyezkedni. Szakmát kell választani, tanulni – érettségi után, nem pedig nyolc általánossal, 14 évesen. Egy általános gimnáziumi érettségi nem feltétlenül az azonnali felsőfokú továbbtanulásra való, hanem arra is, hogy gyerek rendesen megtanuljon tanulni, képes legyen a szakmája változásai követni, késöbb szükség szerint szakmát váltani, sőt – horribile dictu – később, idősebben felsőfokú tanulmányokat folyatni.

  Persze, erre Ön – mint Balog tiszteletes úr és Parragh László rendíthetetlen híve – mondhatja, hogy ez fölösleges, dolgozni kell (lehetőleg közmunkásként) és kész; Hunnia ettől lesz virágzó és gazdag. Lehet. Ha jól emlékszem, Németh László egy, a ‘930-es évekbeli tanulmányában azt írta, hogy a dán paraszt fia elvégzi a főiskolát, és csak azután megy vissza gazdálkodni. Igy volt vagy nem így volt, nem tudom; Németh László, “a nagy hitető” mindenesetre ezt említette. Ha így volt, akkor ugye nem csodálkozhatunk a lerobbant, tönkrement dán gazdaságon. Orbanisztán útja ma, hála a fényes tekintető vezérnek és az ő népének, nem Dánia felé vezet.

 • Elkerülte a figyelmemet egy lényeges “hazugság,baromság”!!!
  Szijjártó soha nem tett egyenlőségjelet Hitler és Horthy között,ezt minden normális magyar ember cáfolja,pláne aki a múltat,történelmet ismeri……hát kezelésre szorul aki ennek az ellenkezőjét próbálja elhitetni…!
  Amúgy ma Magyarországra látogatott az izraeli főrabbi és köszönetét
  fejezte ki a magyar kormánynak a zsidók itthoni körülményei, az egyházuk támogatása,elismerése miatt,amit az itthoni zsidó közösség
  is elismert!TV egyenes élő adás ma….!
  Na nem kellene ennyire égetnie magát a fórumnak,illetve egyes tájékozatlan szerzőknek!
  Részvétem!

 • Dienes Erzsébet

  Tisztelt Figyelő! (2017 július 6 12:38 du.)

  Úgy igaz, ahogy leírta, de nem hiszem, hogy ez sokféle, megideologizált történelemismeret csupán a magyarokra lenne jellemző. Nyugat is besorolható. Kelet pláne.

  Viszont akiket személyesen érint ez a korszak, gyakorlatilag már nagyon kevesen élnek. És miután rengeteg dokumentum maradt fent még akkor is, ha elég sokat megsemmisítettek belőle, többet tudhatnak meg a történészek, történelemkutatók ebből a száz évből, mint a kódexekből valaha is meg lehetett tudni. A fiatal tudósok pedig már egyáltalában nem érintettek, tehet az elfogultságuk alig nyomna valamit a latba.

  De nem kutathatják! Vagy, ha kiderítenek a dogmákkal ellenkező igazságot, akkor tárgyilagos vita helyett börtönbüntetést kapnak holokauszttagadás címén.

  Ez borzalmasabb, mint volt a sötét középkor. És nem a népeknek, hanem a tudósoknak a feladatuk kideríteni, mi is történt Eurázsiával a huszadik században.

  Mindennek nem tudós hiány, vagy adathiány az oka, hanem az ideológiák.

 • Belzebub
  2017 július 6
  1:48 du.

  Mária Terézia megmondta, h a közoktatás jó alattvalók gyártására kell.
  A közoktatást mindig aszerint változtatták, h épp mi volt a politikai cél és ehhez milyen a jó alattvaló.
  Én az egyik olyan utolsó évfolyamban tanultam amelynek még jó termelő tudást adtak.
  Innen jutottak el a csak egy technológia egy elemét tudó (de ezzel feneketlenül öntelt) specialisták képzéséig.

 • Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijaaz ATV televízióban reagált Orbán Viktor Horthyval kapcsolatos beszédére:

  http://www.atv.hu/videok/video-20170629-koves-slomo

 • Orsós Elemér
  2017 július 6
  1:05 du.

  Azt, hogy az antiszemitizmust kitüntetetten kezeli a történelem, kéretik a Vatikánhoz fordulni magyarázatért. Ettől még minden származásalapú megkülönböztetés rasszizmus marad. Az antiszemitizmus is.

  Dienes Erzsébet
  2017 július 6
  9:38 de.

  Lehet, hogy egy szálon. Azon az embertelen üvegszálon, amelyen keresztül százezrek halála látszik. De látom, hogy közben a hozzászólásom számos szálát szép lassan elkente. Nem csodálom. Önállításos alapon félig zsidóként relativizálni egy önbevallása alapján is antiszemita és nácibarát figurát elhiszem, hogy kínos. De ne izgassa magát. Újságpapírral lehet tükröt pucolni. Ha már összeköpködte, amikor belenézett.

 • Egyébként a már leírtakon túl a” gyengébbek” kedvéért:

  Itthon se antiszemitizmus,se zsidó üldözés nincs se kormány szinten,se a normális többség körében(ami nem jelenti azt,hogy nincsenek antiszemiták,mint több más országban,de ugye elenyésző mértékben)ez cáfolhatatlan tény!!!
  tehát tök felesleges alaptalanul uszítani!

 • BELZEBUB 2017.July 5-i soraira.

  Irta hogy kerdesemet nem volt ke[pes megerteni.

  Kerdesn csupan az volt ,hogy MI A MAGA EGYENI VELEMENYE, S NEM A NAGYNEVU TORTENESZEK ALTAL KIADOTT KONYVEIKBEN OLVASHATOK, AMIT PERSZE AZ ANYAGI ERDEKEIK CELJABOL ADTAK KI.

  Talana barki mas is erthetelennek azt ?
  Velem mas soraibol hogy kepes sajat velemnyet megadni.

  Tobbi megjegtzeseire reagaltam elobbiekben.

 • DIENES ERZSEBET Figyelohoz irott soraira.
  De csupan az utolso mondatara, ami igen valosagos.

  Leggyakrabban nem a letezo, talahato adatok hianya, sem a szakertok hianya, hanem az ideologiak, s az anyagiak amik serkentik a tisztssegtelen “szakertoket” a valo adatok felremagyrazatat adni a publikumnak.

 • Dienes Erzsébet
  2017 július 6
  9:51 de.

  “Már elnézést Almási Alma! (2017 július 5 7:20 du.)

  A nemzet csak mostanában pejoratív fogalom, mivel a világbirodalom tervezőinek állnak útjukban az életképes nemzetek.”

  ________________

  A “nemzet” a mai értelemben véve talán 2-300 éves fogalom. Politikai célok érdekében konstruálták, én elsősorban a német majd később az olasz hercegségek egyesítésének célját látom benne.

  Azóta pedig alaposan lejárt. Mi magyarok különösen pórul jártunk vele, mivel Trianont a “nemzetek önállósága” jegyében hozták létre – persze ez is csak politikai trükk volt.

  De az ostobák ezt persze nem veszik észre…

 • Ja, amúgy a világbirodalom tervezői kérdésében forduljon bátran Nagy Gyulához… 😀 😀 😀

 • Nehany sorok HAZAI LAMPA megjegyzesere a mai magyar agrar-korulmenyekrol.

  Szemlyesen nem vagyok ismeretes a mai agrar-korulmenyek reszleteirol. De sajnos halottam es olvastam eseteket ami szomoru korulmenyeket igazoltak.

  A Rakosi rendszer elkobzott minden ingatlant mindekitol. Csupan a Szoviet elkepzelesket kovetni.
  Persze a Szoviet Unioban (akkor) csupan csak ehinsegeket okozott ottan.

  Magyaroszag agrar-helyzete, ha nem is a vilag leg-elorehaladottabb rendszere volt, de mukodott, produlakt tobbet mint a hazai szukseglet volt.
  Sot a II.V.H. elotti evekben, az orszag mezogazdasagi termekei jelentettek a nemzet valuta jovedelmet.
  Mindenki megelet, meg a foldnelkulli foldmunkas is.Aki dolgozott az egyhazak, vagy nagybirtokokon.
  Sokan meg par vekas ingatlanokain is kepesek voltak megelheteseiket nyerni.

  Sioha nem felejtem el Szendrey Lajos bacsit. Kedves, joindulatuak, szeretet teljes szegeny kertesz volt.
  Sjat kis kertjebol nyerte megelhetesuket. Szoolo, gyumolcs, par sertes, csirke, kacsa, liba, galambjaik volt. De eltek boldigan a sajat munkajukbol.

  A Rakosu agrar-rendszere 1952-ben a jegyrendszert kovtelet meg ismet. Persze, a hianyokat a “kulakok” felhalmozasan vadolta a a rendszer hianyosagert.

  Rakosiek foldosztast igerek, s kovettek is bizonyos meretekig. De sajnos a toke keptelen, felszereles nelkulli , gyakorlat-keptelen mindeg foldnelkulli ember sikertelen lett.

  A nemzetet csupan a kenyszeritett “beszolgaltatas” nyujtott valami elelmiszer lehetoseget.

  Majd, ismet a Szoviet modelra, oket a Szovetkezetekbe kenyszeritettek.

  Ugy a szovetkezetek mint az allami gazdasagok koltsegeit persze az ipari dolgozoktol valo osszegekbol fedezte az orszag.

  Agazi modon ugy mukodott a “szocialis kozgazdasag ,hogy az allam Petert rabolta, hogy Palnak a vesztessegeit fedezze. A teljes gazdasagi kudarca a rendszernek.

  Az u.n. “valtozas” utanni esemenyeket Maga leirta soraiban. Nem sok valtozas. legalabb is nem a jobbra.

  Az en meglatasom, amiert tudom az elvtarsak majd atkoznak, de Mozes 3,500 ev elotti rendszere volt a leheto leg elfogadhatobb.
  Felosztotta a foldet a torxzsek kozott a fold-termokepessege es a torzsek tagjai alapjan.

  Eloirt torvenyek adtak lehetoseget meg a LEG-elhagyatottabb ,semitelen szamara is. A termofoldek sarkait nem volt szabad a gazdanak betakaritani. Azt csupan a semiteleneknek volt hagyva. A ‘szedegetes” is torveny volt. Mindenkinek volt lehetosege megelni, DE dolgozni volt szukseges minden esetben.
  S a leg-jelentosebb volt a “JUBELI-EV. Ami minden 50-ik ev volt.
  Minden agrar tulajdon minden 50=ik evben vissza ment az eredeti tulajdon-csaladnak. Kolcsonok, adossagok csak 50 evesek voltak. 50-ik evben minden kotelezetseg semmive valt.

  Ma a hivatasos kozgazdaszok a “gazdasagi valsagokat” velik ahoz.

  De meg a regi Romai “AGRA-POPULA is erkolcsosebb es tisztesegesebb volt mint a mai rendszer. Kulonosen a szocialista rendszer gazdasagi elveik.

  S vannak akik a mai napig is azt ohajtanak megismetelni az elmult elvek sikertelenseget.

 • Bendeguz79
  2017 július 6
  5:24 du.

  Köszönöm az összefoglalót.

  Furcsa módon a késői Kádár-korban jobb volt a mezőgazdaság, mint most! Ez annak volt köszönhető, hogy a nagyüzemi TSZ gazdálkodást kiegészítették a háztájival. A háztájiban munkaigényes zöldséget termeltek a családok. Magyarország sokat exportált.

  A rendszerváltás után volt az ún. kárpótlás. Sajnos sok idős gazdától ügyvédek fölvásárolták a kárpótlási jegyeket. Vagy a TSZ elnökök kiprivatizálták a gépállományt, és megvették maguknak. Ma vidéken nagy szegénység van, de a fiatalok már nem értenek a termeléshez, csak ha az a szakmájuk.

  Persze vannak kevesen, akik nagyon jól megélnek a földből, mert támogatást kapnak!

 • Almási Alma
  2017 július 6
  5:05 du.

  A modern nemzetfogalom Franciaországban született a forradalom előestéjén. Akkor, amikor a harmadik rend a királyi labdaházban kikiáltotta, hogy “Mi vagyunk a nemzet!” A francia forradalmi nemzetnek látja magát ezért, és azért is, mert el akarták terjeszteni Európában a rendszerüket.

  Amiről te beszélsz, az az Ifjú Európa mozgalom. Mazzini olasz forradalmár alapította, és minden nemzetet forradalmasítani akart. A gondok ott kezdődtek, mikor a különböző nemzeti forradalmi csoportok abban hittek, hogy a saját nemzetük a legkülönb.

  Ezért akarta Kossuth francia mintára kialakítani az egységes magyar politikai nemzetet. Csak ugye a nemzetiségek értelmisége is saját nemzeti államot akart, tehát a reformkorban (1825) kezdődött az ellenségeskedés.

 • Bendeguz79:
  “Ha maga valóban Izraeli,”

  Hát ezt meg honnét veszi?
  Soha nem mondtam ezt, legfeljebb azt, hogy egyszer volt alkalmam egy kis időt Yerusaleimben tölteni, és akkor sokszor bebarangoltam az Óvárost.

  (Uram, már máskor is észleltem, Önnek mintha nagyon élénk lenne a fantáziája. Irigylem érte, ha nekem ilyen élénk fantáziám lenne, talán az állatgondozás-idomítás mellett regény- vagy meseírással is próbálkoznék.)

 • Belzebub
  2017 július 6
  1:48 du.

  Már megint szalmabábbal vitatkozol. Én azt helyeseltem, hogy csökkentik a gimnáziumi férőhelyet, és több szakgimnáziumot hoznak létre (ha így lesz).

  “Egy általános gimnáziumi érettségi … arra is, hogy gyerek rendesen megtanuljon tanulni, képes legyen a szakmája változásai követni, késöbb szükség szerint szakmát váltani, ”

  A te érvelési hibád a hamis dilemma. Egy jó szakgimnáziumban ugyanúgy megtanulnak a gyerekek tanulni, tájékozódni! Ráadásul nem megy el az idejük magas szintű fizikára, kémiára, amiből sokan csak bukdácsolnak a gimnáziumokban! Rengeteg matek és nyelvtanárnak szuper jó keresetkiegészítés, hogy a gimnazistáknak különórát ad, hogy ne bukjanak ki év közben!

  A szakgimnáziumban egységes természettudományos tantárgy van. Ez legalább nem veszi el a gyerekek kedvét, önbecsülését! Ha úgyis kozmetikusnak megy a gimnáziumi érettségivel. Tudom, mert a mi 30 fős osztályunkból pl. van aki kozmetikus lett. Kb. 10-en dolgoznak diplomás állásban.

  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-dilemma

 • Belzebub
  2017 július 6
  1:48 du.

  Nem valószínű, hogy a HVG csak fideszes vagy Parragh-rajongó szülőket kérdezett meg ebben a cikkben!

  http://eduline.hu/kozoktatas/2016/12/30/Iskolavalasztas_elott_kinek_valo_a_szakgimn_MNSQ6F

 • Hazai Lámpa:
  “Én azt írtam, hogy ha valaki CSAK rabbitól idéz Horthyval kapcsolatban, az olyan, mintha arabok által írt ismeretterjesztő könyvvel mutatná be Izraelt. Nyilván mindkettő a legrosszabb tulajdonságokat fogja kiemelni, mert őt az érinti!”

  Én sem az előbbit, sem az utóbbit nem tartom olyan nyilvánvalónak. Volt alkalmam Izrael-barát arab szerző, és Izrallel szemben igencsak kritikus, sőt meglehetősen Izrael-ellenes (ráadásul esetleg Izraelben élő, dolgozó) zsidő szerzők munkáit is olvasni.

  Kiváncsiságból megnéztem az általam idézett rabbi életrajzát,
  http://24.hu/elet-stilus/2014/01/24/radnoti-zoltan/
  és nekem eléggé kevéssé tűnik valószínűnek, hogy valamiféle “marxista Horthy-kép” (bármit is jeentsen ez) égett volna a tudatába. Persze, már tapasztaltam, hogy aki nem 1990 után kezdte meg az általános iskola első osztályát (pláne ha netán még kisdobos is volt – én nem voltam! 🙂 ) és nem élesen jobboldali, azt Ön igencsak degradálóan a “marxista” jelzővel illeti. Ez szerintem elég sajátos pszichés habitusra vall.

  Egyebekben Önnek mintha elég sajátos elvárása lenne, nevezetesen, hogy ha valaki az Önével nem azonos véleményt ír egy korszakról, akkor csatolja a korra vonatkozó szakirodalom teljes nemzetközi bibliográját. Ahhoz képest, hogy Ön mennyi és milyen adatokkal szokta alátámasztani véleményét, nekem ez kissé eltúlzott igénynek tűnik.

  Végezetül sajátos lelki habitusra látszik utalni, hogy Ön vitapartnereit (de gyakran az adott tárgyban Önnel egyetértő kommentelőket is) rendszeresen otromba módon, durván sértegeti, ám ha valaki az Ön hozzászólásával szemben a legenyhébb kritikai megjegyzést is megkockáztatja, Ön rettenetesen sértve érzi magát.

 • Belzebub
  2017 július 6
  1:48 du.

  Egyébként nem tudom, jártál-e magyar gimnáziumba, és mikor.

  Tudni kell, hogy a rendszerváltás óta a legtöbb általános gimnázium lenövesztette magát 6 ill. 8 osztályossá, és sokkal kevesebb osztályt indítanak! Persze, hogy a kevesebb helyre több a felvételiző! Némelyik szülő teljesen elkeseredik, ha nem veszik föl a gyerekét.
  Kérdés, hogy hány 4. osztályos kisgyerek tudja már 10 éves korában, hogy ő orvos vagy jogász szeretne lenni, és ahhoz okvetlen kell a gimnázium? Ez tipikusan a szülők választása.

  Sajnos a fideszt ismerve, lesz majd valami kivételezés a(z egyházi) gimnáziumok javára. De önmagában az iskolarendszer átszervezése már nagyon aktuális volt az én tapasztalataim szerint.

 • hazai lámpa
  2017 július 6
  6:55 du.

  Nyelvtanárokhoz: a gimnáziumban kettő idegen nyelvet kell tanulni heti 3 órában, ezért egyesek egyikből se szerezték meg a nyelvvizsgát. Mások sokat költöttek különórákra, persze a szülők pénztárcájától függően. A szakgimiben (régi nevük szakközépiskola) csak egy nyelvet kell tanulni, magasabb óraszámban. Így talán a szülők is spórolnak, mert nem kell külön nyelvtanár!

  Tegyük hozzá, hogy az egyetemre 2020-tól két középfokú nyelvvizsga kell. Ez számomra furcsa, mert nekünk az egyet is épp elég nehéz volt megszerezni. A mai gyerekeknek annyiból könnyebb, hogy sok idegen nyelvű filmet látnak, olvasnak. Az is más, ha angolul tudó szülő kérdezi ki a leckét. Anyám oroszul tanult a gimnáziumban, ő angol szöveget nem is hallott szerintem, csak mikor tőlünk kikérdezte az új szavakat.

 • Bendeguz79:
  “1.3 millio Israeli el szegnysegben.
  55 ezer idos Holocaust megmenekultek elnek ottan nyomorban. Nagy a munkanelkulliseg. 11%-os.”

  Nagyon örvendetesnek és megtisztelőnek érzem, hogy ilyen enciklopédikus tudású úr, egyben jeles Izrael-szakértő, mint Bendeguz9, tartózkodik szerény köreinkben, és tisztel meg engem is felvilágosításaival.

  Ám talán megkérdezhetem, hogy miért épp engem tüntet ki hatalmas tudása egy kis részének az átadásával, mi közöm nékem a fentiekhez, s mivel kellene javítanom a fentieken? Nem vagyok izraeli politikus, sem az ottani szociálpolitika meghatározó személyísége, de még csak egyszerű izraeli utcai szociális munkás se.

  Bendeguz79 úrtól esetleg nem kaphatnék hasonlóan mély és alapos felvilágosítást a perui rézbányászok társadalmi körülményeiről, valamint a Kis Tonga szigetek közlekedési viszonyairól? Érdekelne.

 • Hazai Lámpa:
  “Már megint szalmabábbal vitatkozol”

  Igen, ezt érzékelem. Önnel próbálok eszmecserébe fogni. De hát… tényleg szalmabáb.

  “Én azt helyeseltem, hogy csökkentik a gimnáziumi férőhelyet”

  Én pedig – a már felsorolt indokaim alapján – épp ezt ellenzem, sőt, tartom ifjuság (ha Önnek jobban tetszik: a nemzet) elleni büntettnek.

  HL.:
  “Egy jó szakgimnáziumban ugyanúgy megtanulnak a gyerekek tanulni, tájékozódni!”

  A fenét!

  HL.:
  “Ráadásul nem megy el az idejük magas szintű fizikára, kémiára”

  Nézze, én elhiszem, hogy anno Ön rühelt matematikát, fizikát, kémiát, biológiát, közművelődési tárgyakat tanulni, ám

 • Hazai Lámpa:
  “Már megint szalmabábbal vitatkozol”

  Igen, ezt érzékelem. Önnel próbálok eszmecserébe fogni. De hát… tényleg szalmabáb.

  “Én azt helyeseltem, hogy csökkentik a gimnáziumi férőhelyet”

  Én pedig – a már felsorolt indokaim alapján – épp ezt ellenzem, sőt, tartom ifjuság (ha Önnek jobban tetszik: a nemzet) elleni büntettnek.

  HL.:
  “Egy jó szakgimnáziumban ugyanúgy megtanulnak a gyerekek tanulni, tájékozódni!”

  A fenét!

  HL.:
  “Ráadásul nem megy el az idejük magas szintű fizikára, kémiára”

  Nézze, én elhiszem, hogy anno Ön rühelt matematikát, fizikát, kémiát, biológiát, közművelődési tárgyakat tanulni, ám mindezek szerintem nem szükségtelenek.
  Ha már, akkor én inkább fakultatívá, egyben tanrenden kívülivé tenném a hittant, s talán csökkenteném egyik-másik kézségtárgy és a testnevelés kötelező óraszámát. A lehetőséhez képest minél több helyütt bevezetné az 1+4 osztályos rendet, az egyéves intenzív nyelvtanulást

  HL.:
  “Ha úgyis kozmetikusnak megy a gimnáziumi érettségivel.”

  Én a legkevésbé sem tartom bajnak – épp ellenkezőleg! – ha, legyen szó kozmetikusról, kőművesről vagy CNC gépkezelőről – a szakmaszerzést megeőzően – gimnáziumi érettségit szerez

  HL.:
  “Kb. 10-en dolgoznak diplomás állásban.”

  És? Ez miért baj, miért probléma?

 • hazai lámpa
  2017 július 6
  8:34 du.

  “az egyetemre 2020-tól két középfokú nyelvvizsga kell.”

  Pontosítanék: az egyetemi felvételihez 2020-tól egy középfokú nyelvvizsga kötelező, ez eddig csak ajánlott volt.

  Az egyetemi diplomához két középfokú nyelvvizsga kell, régebben meg egy alapfokú és egy középfokú elég volt.

 • hazai lámpa
  2017 július 6
  5:49 du.

  A megvalósítás szintjén, minden technológia.
  Arra működik amire tervezték és arra amire működtetik.
  A nagyüzemi központú mezőgazdasági technológia alap modelljének a Hangya félkonzorciumi konstrukció tekinthető.
  Ezt másolták és módosították azóta nagyobb, mint Európa méretben.
  A spanyoloknál a Hangya nevet is átvették.
  A Bolsevik referencia üzemnek a Bábolnai tekinthető.
  A hatvanas évektől sok országból jöttek ide is tanulni.
  Hazánkban a szervezettség országos méretű volt.
  Így tudták többek között egy garnitúra gépparkkal déltől észak felé haladva végig aratni az országot.
  Dőlt is ki a kaja az országból minden irányba.

 • Érdemes a nyelvünkhöz is fordulni.
  Hatalmas tudás van benne és az értői számára nagyon beszédes.
  Az impériumi rendszerben foglalkoztatás, a mindenkori vezérkari akaratot beteljesítő foglalkoztatás politikával.
  Az iskolák is foglalkoztatók.
  A foglalkoztatás arra való, h lekössék, formálják és felhasználják az alattvalókat.
  Úgy is, h másra, a központtól való önállósodásra ne maradjon szabad kapacitásuk.

 • Dienes Erzsébet

  hazai lámpa
  2017 július 6
  6:40 du.

  Almási Alma
  2017 július 6
  5:05 du.

  “A modern nemzetfogalom Franciaországban született a forradalom előestéjén”

  De mi nem vagyunk franciák! És a mi nemzetfogalmunk nem politikai, hanem eredeti!

  Szent István Király Dekrétomainak Második Könyve

  “2. § És mivelhogy minden nemzet az ő tulajdon törvénye szerint igazodik, azért Mi is, országunkat Isten akaratából kormányozván, mind a régi és mostani császároknak példájokra, tanácsi elmélkedésből szabtunk módot a mi népünknek, hogyan élne tisztességes és háboruság nélkül való életet: hogy valamint meggazdagittatott isteni törvényekkel, azonképen világi törvények alá is vettetett légyen; hogy a mennyi előmenetelt nyernek a jók az isteniek által, annyi kissebbséget szenvedjenek a gonoszok és bünösök emezek által. Valamelyeket pedig elvégeztünk, a következőkben jegyeztük ide alá.”

 • Valasz NAGY GYULA keresere;

  SEMITIZMUS a semita nepcsportok elolenditesei.

 • BELZEBUB soraira;
  2017,July 5-i soraira;

  Nem vettem sehonan, csupan tobb elobbi megjegyzeseibol kovetkeztettem. Az logikus, nem ?

  2017, July 6-i nagyon szarkesztik soraira.

  Azy csupan javasoltam baratainak aki dicsoen hirtewtte a “patkanyok” es “fergek” leloveset.
  S javasoltam hogy inkabb kolteni tobbi penzet a loszerekre, talan erkolcsosebb lehetett volna azokat az osszegeket a szegny es sinylodo embertarsak segitsegere kolteni Izraelban.
  Nem szukseges senkinek politikusnak lenni azert, csak humanisnak.
  Nagyon sajnalom hogy azt maga agressziv megjegyzesenek velte.

  S fogalmam nincsen hogy mirol beszel amikor hivatkozik a Tonga sziget “kozlekedesere” es “Perui banyaszok” esetere.
  Talan problemaja van koncentralni az alanyon valaszaibabn.
  De ha azok maz alanyok erdeklik magat, javaslom a Wikipedia, vagy a Britanica lapjait kattintsa !

  Shalom. (Ne feledje 18 perccel a Nap-lemente elott !)

 • NAGY GYULA 2017,July 7=-i soraira;

  Uram, lenne jo elvet egy kicsit erthetobben magyarazni?

  Az On “foglalkoztatas” gondolatara vonatkozoan;
  A “foglalkoztatas” a gazdasagi szuksegletek kesziteseinek, eloallitasainak, szolgaltatasok alkalmaztatasa ami jelenti a tarsadalmak letlehetosegeit , s az alkalmazottainak a letlehetosegeit, munkait, jovedelmeit.
  Maga azt maskent lathana ?

 • DIENES ERZSEBET soraira;

  A “NEMZET” felfogas elve es gyakorlasa persze mutatkozott meg az osi “traibal” az az “torzsi” fejlodesek koratol meg a Mesoptamiai varos tarsadalmak ideje elott is.

  A Francia Fporradalom eseten volt ahol eloszor hasznaltak a “commun-ista kifejezeset. Tehat eppen az ellenkezoje a Nemzeti elvek es erdekeknek.

  Idezett Elso Istvan (Vajk vezer) kijelentesebol.
  De a vezer (kiraly) a nyugati csaszarokra , “istenek”-re (tobbesszamban), es vilagi torvenyekre is hivatkozott.

  Habar teljesen alavetette nemzetet, nepet a Romai es Feudalis hatalmaknak, de a szavak jeleznek nemi elozo felfogasokra vonatkozo ertelmet is.

 • Dienes Erzsébet
  2017 július 7
  8:28 de.

  “De mi nem vagyunk franciák! És a mi nemzetfogalmunk nem politikai, hanem eredeti!”

  🙂 🙂 🙂 Ezzel, most bearanyozta a napomat! 🙂 🙂 🙂

 • Belzebub
  2017 július 6
  9:22 du.

  “Nézze, én elhiszem, hogy anno Ön rühelt matematikát, fizikát, kémiát, biológiát, közművelődési tárgyakat tanulni, ám mindezek szerintem nem szükségtelenek.”

  ÉN NEM MONDTAM, hogy szükségtelenek a közismereti tárgyak és a természettudomány! Te vagy nem tudsz olvasni, vagy szándékosan kiforgatod a szavaimat.

  Azt jó ötletnek tartom, hogy van egy összevont természettudományos tantárgy a szakgimiben. Ezen kívül meg választani kell a diáknak még egyet, biológiát, kémiát vagy fizikát a szakiránynak megfelelően. A matek úgy marad, mint eddig.

  És mondom ezt azért, mert fölöslegesnek tartom a gimnáziumi szintű fizika és kémia képzést több diák esetében is. Pl. aki már általánosban is hármas-négyes körül volt ezekből a tárgyakból, és vélhetően humán szakirányba megy. A kozmetikus osztálytársamnál maradva: végigbukdácsolta a 4 évet a reáltárgyakból. Konkrétan a matekérettségin is megbukott. Nem hiszem, hogy az önbecsülésére ez nem volt káros hatással. Csak ugye a gimnáziumban tanulás divat, ezért választották a szülei.

  Nem mondom, hogy mindenkinek ez a baja, de bizony nagyon sok diák jár hasonló cipőben!

 • Belzebub
  2017 július 6
  9:22 du.

  ” ha, legyen szó kozmetikusról, kőművesről vagy CNC gépkezelőről – a szakmaszerzést megeőzően – gimnáziumi érettségit szerez”

  Az eddigi rendszerben is volt arra lehetőség, hogyha valaki elvégzi a 3 éves szakmunkásképzőt, akkor ott marad, és még két évet tanul. Sokan leérettségiztek így. A szakközépiskola/szakgimnázium szintén érettségivel zárul.

  Semmi különbség nincs a különböző érettségik közt, ha jól tudom, minden iskolatípusban ugyanazt a központi felvételit írják.

 • Belzebub
  2017 július 6
  9:22 du.

  “tanrenden kívülivé tenném a hittant, s talán csökkenteném egyik-másik kézségtárgy és a testnevelés kötelező óraszámát.”

  Szerintem középiskolában most sincs hittan. Ének-zene és rajz a gimnáziumokban van heti egy órában, három évig. Ezt már nem tudom, hova lehetne csökkenteni, de nagyon nem jó ötlet. Ugyanis a humán érdeklődésű tanulóknak ezek a kedvenc tárgyai a magyar és a történelem, földrajz mellett.

 • Bendeguz79
  2017 július 7
  9:16 de.

  Kiket tekintsünk semita népcsoportoknak?
  Az Askenázik nem semiták.
  Az Arabok igen.

 • Hazai lámpa 1:40, Bocsánat, javítok. Ugyanazt a központi felvételit írják helyett – ugyanazt a központi érettségit írják.

 • Orsós Elemér

  Nagy Gyula
  2017 július 7
  3:35 du.
  Gyulám, ha szerinted a kisebbségben levő szefárdok sem szemiták, akkor nagy bajban vagyok, mert nem tudom hogy jön össze az antiszemitizmus, ha viszont Ők szemiták, akkor meg azt nem értem hogy egy buta európai miért foglalkozik velük, mert Ők meg főleg Izraelben élnek, ezért nem is lehet közvetlen kapcsolata, tapasztalata velük.

 • A magukat fél zsidónak hirdető vagy tényleg fél zsidók a legaljasabb mentegetői saját náci elméleteiknek,horthy fényező seggnyalásaiknak.A”holokauszt tagadásuk”vagy annak egy szintre hozása a magyarok áldozataival,ha nem lenne ilyen szomorú,talán még nevetséges is lehetne.Mehetnek disznólábakat tenni a dunaparti gyilkosságokra emlékeztető és ideológiai testvéreiktől meggyalázott cipőkbe.

 • Orsós Elemér
  2017 július 7
  4:21 du.

  Az etnikai semita Sém leszármazottja.
  Tudtommal a zsidók nem csípik az arabokat.
  Ha úgy nézzük, akkor Ők antiszemiták.

 • Hazai Lámpa:
  “Egyébként nem tudom, jártál-e magyar gimnáziumba, és mikor.”

  Uyan nem tartozik ide, de nem. Nyolc általánost és hároméves állatgondozói szakiskolát végeztem.

  HL.:
  “Tudni kell, hogy a rendszerváltás óta a legtöbb általános gimnázium lenövesztette magát 6 ill. 8 osztályossá,

  Hát, ha nem is a legtöbb, de elég sok, mindenképp több a kelleténél. Én nem vagyok a híve, én a 8+4 éves általános álap- és középfokú képzést tartanám helyesnek, utána – a felsőfokú tanizménybe nem jelentkezettek, fel nem vettek vagy onnét kiesettek számára – 2-3 éves szakképzéssel.

  HL.:
  “és sokkal kevesebb osztályt indítanak! Persze, hogy a kevesebb helyre több a felvételiző!”

  Nem kellene kevesebb osztályt indítani, és pláne nem 35 főseket.

  Hl.:
  “Némelyik szülő teljesen elkeseredik, ha nem veszik föl a gyerekét.”

  Hát, én ha így járnék, ugyan talán nem keserednék el, de nem is verném fenekemet a földhöz az örömtől. Valószínűleg keresnék valamilyen más lehetőséget, bár a német szisztéma sem sokkal jobb, mint a tervezett magyar. (De – csak ötletként, példálodzásként – pl. Szlovákia közeli részén van egy-két egészen jó gimnázium. Egy szlovákiai állandó bejelentett lakcím és …)

  HL.:
  “Kérdés, hogy hány 4. osztályos kisgyerek tudja már 10 éves korában, hogy ő orvos vagy jogász szeretne lenni,”

  Teljesen helyénvaló a megjegyzése. De Ön szerint az a megoldás, hogy előre kell hozni a pályaválasztási kényszert 14 éves korra, és ezzel olyan zsákutcába terelni a gyereket, amiből később igen nehezen, a legjobb esetben is hosszú évek alatt (vagy sehogy nem) – kecmereghet ki? “Szép öcsém, be nagy kár, / Hogy apád paraszt volt s te is az maradtál.” – Ön szerint ez a követendő cél?

  HL.:
  “és ahhoz okvetlen kell a gimnázium? Ez tipikusan a szülők választása.”

  Lehet. S szerintem ha netán szűlői rábeszélés eredménye, akkor is ez a helyes választás.,

  HL.:
  “Sajnos a fideszt ismerve, lesz majd valami kivételezés a(z ) gimnáziumok javára.”

  Nem ezt olvastam, hanem hogy épp az egyházi és magánfenntartású gimnáziumokkal kezdik majd a leépítést.
  Ez nekem is furcsa, szinte hihetetlen. De akármivel kezdik is, a leépítést halálos bűnnek tartom.

  HL.:
  De önmagában az iskolarendszer átszervezése már nagyon aktuális volt az én tapasztalataim szerint.

  Nem egészen így gondolom, illetve így, de nem ész nélkül rohanva, egy csődbement szaniter-fürdőszobaberendezési vállalkozó és pár Fidesz-KDNP-s politikus ötlete szerint.

  A tanárok és a gyerekek kötelező óraszámát azonnal csökkenteném, ezen túl legalább 2-3 évre felfüggeszteném a rendszer átszervezését, békén hagyva a tanárokat és a gyerekeket. Ez alatt 1-1,5 évig ötletelhetnének a tanárok és az elméleti szakértők. Újabb 1-1,5 év alatt kellene kidolgozni a különböző lehetséges rendszerváltoztatásokra vonatkozó hatástanulmányokat. Ezek gyakorlati ellenőrzés után kerülhetne sor a rendszert érintő változtatások bevezetésére.

 • Én a hagyományainkban levő NEVELÉSI konstrukciót látom (az általam ismertek közül) a kiemelkedően legjobbnak.
  Ebben az elsődleges egy egészséges, ökoharmonikus asszociatív világlátásmód. És ehhez kapcsolódnak az élethasznos ismeretek.
  Ez jól működött a régi fullgenerációs csalásmodellben.
  Ezt egészítette ki az a többlet amit a gyermekek a bokorközösségi szocializációban kaptak meg.
  Erre ült rá a nagyobb társadalmi munkamegosztáshoz szükséges továbbképzés.
  Az alsóbb szintek mindenkiben megvoltak és az életükhöz működtették is ezt a tudást.
  Csak a fizikailag is rossz ökokonformitású (település szerkezet) városokban volt erősebb a specializáció.

 • Oktatás. Nem egyszerű dolog, nem is lehet 1-2 éven belül megoldani. Ha rajtam múlna, a pedagógusképzés teljes felforgatásával kezdeném – hogy ne azok menjenek tanári szakra, akiket máshová nem vettek föl. (Tisztelet a kivételnek.) Elsősorban a tanárokkal kellene megértetni, hogy az oktatás nem azért van, hogy nekik legyen hol dolgozniuk. (Ahogy az egészségügy sem azért, hogy az orvosoknak legyen munkahelyük.)
  Ebből egyenesen következik, hogy az oktatás a szülők, gyerekek és a tanárok közös ügye, amit közösen kell megoldani.
  A magyar oktatás rákfenéje az ún. frontális nyomatás, ahol az a legsikeresebb tanuló, aki megbízhatóan bugyogja vissza az elhangzottakat. Már 30 évvel ezelőtt is elrémülve láttam (a fiam példáján), hogy mennyire nem számít az oktatásban a gyerek, mennyire nem vonja be a közös munkába a tanár. Nem tudom, most hogy van (majd ősztől, az unokámon meglátom), de akkoriban terjedt el az átkozott tesztírás, mert az gyors, meg “objektív. Ja, csak az embergyerektől elveszi a tudás érdekességét. ahogy az egyik humorista fogalmazott – igaz, ő a KRESZ vizsgáról: Hogy néz ki egy stoptábla? Fogalmam sincs, csak annyit tudok, hogy a 9b. Vagyis a 9. kérdésre a b. válasz a jó.
  Hazai L! Az, hogy egy társadalom mennyire fejlett, nagyban függ attól, hogy utódainak mennyi időt képes adni a tanulásra. A szüleim idejében ez 4-6 év volt, ’48 után lett kötelező a nyolc, rendszerváltás után a 12 év. Brutális visszalépés a 10 év.
  Többször említettem: én a 8 osztály után inasnak mentem: úgy alakult, hogy nem mereszthettem a hátsómat négy évig gimiben – minél gyorsabban pénzt kellett keresnem. A szakmát úgy választottam, hogy nem akartam varrónő lenni – azt ismertem, tudtam, hogy sose fog feldobni egy sikerült kosztüm.
  De nemcsak erről van szó. Hanem arról: egy szakma ma már nem elég egy életre. Ha nem tanultuk volna meg az elmúlt 30 évben, amikor számtalan szakma egyszerűen megszűnt. Nézd meg a nyomdászt: hol van már a betűszedő, meg a mettőr? De eltűnt a gépíró, az esztergályos, a gyalus, a marós – ma már forgácsolónak hívják, és azért mert az összes forgácsológépet kell tudnia kezelni. Felkészül a kereskedelmi eladó, és a sofőr. Mellesleg nem szívesen adnám olyan kozmetikus keze alá magamat, akinek fogalma sincs az emberi bőr tulajdonságairól, az egyes vegyszerek hatásairól, vagy a kölcsönhatásról egyáltalán.
  Az a helyzet, hogy szögegyenesítésből csak szolgaszinten lehet megélni. Ha pusztán azért, mert olcsóbb, hamarabb kilökjük az utódainkat a megélhetésbe, ezzel a nemzet létét veszélyeztetjük.
  Igen, a nemzetét. Nekem – liberális és szocialista lévén – fontos a nemzetem jövője. Igaz, nem térdig lógó kokárdában, meg sosevolt “nagymagyarország” térképek hamisságában bőgőm könnyezve egy giccsíró klapanciáit.
  Sokkal fontosabbnak tartom,hogy minden magyar gyerek addig tanulhasson, amíg meg nem találja a maga útját, ahol örömmel és sikeresen dolgozhat. Ha szobafestőként, akkor úgy, ha kukoricatermelőként, akkor úgy, és az se baj, ha minél többen a gondolkodásban, szervezésben, innovációban látnák meg a saját boldogulásukat. Erre még a nyugdíjamból is áldoznék – bár a felét sem éri el az állítólagos 300 ezer forintos átlagkeresetnek.

 • Találom 8:17, te miről is beszélsz? Szakgimnáziumban/szakközépiskolában szakirányok vannak, nem konkrét szakmák.

 • Dienes Erzsébet
  2017 július 6
  2:21 du.
  Egyetertenek ezzel az ‘allasponttal is. De ahogy mar irtam, vannak emberek, akik t0bbfele ideologiat kaptak, vagy a csaladtol, vagy az iskolakban.
  Ezek az emberek, nem tudnak egeszen tisztan latni.

 • Belzebub, már megint le vagy maradva egy kommenttel. Olvass tovább! Milyen sulit ajánlanál egy értelmes gyereknek, aki reáltárgyakból hármas-négyes az általánosban? Gimnáziumot, ahol együtt tanul a jövendő orvossal, közgazdásszal? Megkeserítenéd az életét. És ezt fidesztől függetlenül mondom.

 • Alap esetben maga az ÉLET és az alkotás az öröm.
  Ahol így van, maga a megélhetés, az ehhez tartozók megteremtése is öröm tevékenység.
  Az emberek az életért jó érzéssel tesznek mindent amit az életért tesznek.
  Így automatikusan létrejön a megélhetés és a szükséglet piramis magasabb szintjein levők is.
  Ehhez pedig alap a természeti népeknek a világszemléletmódja. Ez van a hagyományainkban.
  Van egy sokféleképpen megfogalmazott dualitás páros, amely valójában egy skála.
  Ebben SOK KOMPONENS EGYÜTT-HATÁSÁBAN az változik, h mennyire érezzük önmagunknak, önmagunkként a környezetünket. Ez határozza meg, h pusztán érzés szinten vezérelten is, mennyire teszünk önmagunk közvetlen érdeke, kényelme ellenében is a nagyobb egész (amelynek a részeiként létezünk) fennmaradásának, jólétének érdekében.
  A kaptár társadalmak lényeit egyértelműen az vezérli amit közösségi tudatként is definiáltak.
  Pszichológiai tanokban kollektív tudattalanként is definiáltak. Ezek hatnak az egyéni tudatosságokra.
  Jelenleg az egyéb hatásokból adódókhoz képest az emberiség durván túlindividualizált (mert így jobban belekényszeríthetők az emberek a központi akarat alá).
  A hosszútávú program szerint most kezdték el visszavinni az emberiséget a túlindividualizált állapotból.
  Ebből az állapotból (a már megindult trendek által is mutatottan) ugrásszerű javulás várható. Az emberek mentalitásában. Az érzésvilágában. És a működtetési rendünkben is.
  Ezek együtt, hatalmas életminőség javulást fognak eredményezni.

 • Dienes Erzsébet

  Figyelő
  (2017 július 8 12:50 du.)

  Így igaz. magam is átéltem ennek a terhét. Mikor gyermekem kisiskolás volt, 1956 tapasztalataiból már el sem tudtuk képzelni, hogy a jól felfegyverzett kommunizmus sem lesz képes örökké fennmaradni.

  Mit csinálhat ilyenkor egy szülő? Szembeállíthatja saját csemetéjét a fennálló rendszerrel, hogy mártírt csináljon belőle is? Maradt számukra az úttörő tábor, ahol legalább egymás között jólérezték magukat.

  De azért mindennek van egy határa!

  Amikor átnéztem a gyermek történelemkönyvét, rémültem tapasztaltam azt a rengeteg hazugságot, amit a gyermekek fejébe bele akartak verni. Már csak tudom, miért, hogyan kezdődött az egész, hogyan fordult vérengzésben, hiszen végigéltem az egészet. Mit tehet ilyenkor az ember?

  Elővettem a jól rejtegetett korabeli sajtót, fotókat, röpcédulákat, dokumentumokat és magam mellé ültettem a gyermeket a történelemkönyvével együtt. Tételesen mentünk végig a tananyag és dokumentumok, meg saját élményeim közötti óriási különbségeken. A gyermek megértette és teljesen meg volt döbbenve.

  Én is! Mert féltettem, nehogy felfedje új ismereteit az osztálytársai és a tanár előtt. Mit lehet ilyenkor tenni? Megpróbáltam megértetni vele, hogy milyen veszélyes új ismereteire hivatkozni, tehát a történelem órán csakis azt felelje ami a könyvben le van írva. És emiatt bizony piszok kínosan éreztem magam. Egy képlékeny gyermeket hazugságra nevelni mégis csak őrültség egy anya részéről.

  Szóval, nem csoda, hogy generációk roppantak bele a kommunizmusba.

 • Hazai Lámpa:
  “Milyen sulit ajánlanál egy értelmes gyereknek, aki reáltárgyakból hármas-négyes az általánosban? Gimnáziumot,”

  Hármas-négyes a reáltárgyakból? Igen, gimnáziumot, feltétlenül azt.

  HL.:
  “ahol együtt tanul a jövendő orvossal, közgazdásszal?”

  Nem, természetesen én is az új kasztrendszer kiépítésének a híve vagyok, akárcsak Ön.
  A különböző kasztokba, vagy akárcsak különböző szakágakba tartozók nem hogy ne keveredhessenek, hanem – a szigorú aláfölendeltségi szolgálati kapcsolaton túl – ne érintkezhessenek, még csak ne is találkozzanak. Sőt, az lenne az ideális, ha mondjuk 4 esztendős korukban elkülönítenék azokat, akik úgy 24-28 éves koruk táján majd a esetleg fogorvoslással, azoktól, akik esetleg a szájsebészettel fognak foglalkozni. 🙂 🙂

  Egyébként úgy tudom, hogy Európában Megyarország az egyik olyan ország, ahol a születéskori társadalmi helyzetből és az otthonról hozott szellemi tőke mértékéből adódó különbségeket az iskolarendszer nem csökkenti, hanem erőteljesen fölerősíti.

  “Megkeserítenéd az életét.”

  Ugyan mivel? Attól, hogy megtapasztalja, hogy az egyik ember ebben, a másik abban jobb, az egyki ez iránt, a másik az érdeklődik? A kékszeműeket a zöldszeműektől nem kellene időben elkülöníteni?

  “És ezt fidesztől függetlenül mondom.”

  Ezt mimondani.ért vonnám kétségbe? A fidesztől függetlenül is lehet ostobaságokat mondani.

  Nézze, előző kommentemben megpróbáltam megemlíteni azokat az okokat, amelyek miatt a becsődölt fürdőszoba-kellék vállalkozónak és Pártunknak-Kormányunknak a középfokú oktatás (óh, pardon, Nemzeti Nevelés) átalakítására vonatkozó terveinek végrehajtását bűnnek tartom.
  Ha Ön nem értette meg az indokaimat, hát sajnálom. Ha megértette, de elutasítja azokat, joga van hozzá.

 • Orsós Elemér,

  “Mi haszna Önnek az antiszemitizmus szándékos generálásából?”

  A kerdes koltoi, de azert hadd magyarazzam el ket szoval:
  Soros Gyorgy.

  Ennek kapcsan:

  Orbanfun;

  “Soros György … Politikai propagandából egy 80 feletti idös embert meghurcolni?! Ez galád, trágyaemberekre vall!”

  Errol eszembe jut egy idiota oreg vicc:

  – Kepzeld, a Kovacsnet eletfogytiglanra lecsuktak, mert megolte a ferjet! –
  – Nahat! Ilyet tenni egy szegeny ozvegyasszonnyal?! –

  Az ember azt hinne, hogy mindenki erti ennek az iditoa viccnek az ertelmet, de ezek szerint az ember teved.

 • Figyelő,

  “Mégegy, szerintem, maga összetéveszti a magyar hazafias szeretetet a fasizmussal.”

  Nem teveszti ossze, szandekosan mossa ossze.

  A naci rendszerben a nacionalizmus rendkivul fontos volt, addig a pontig hogy az ubermens mar azt sem turhatte, hogy soraiban vannak elmebetegek is elnek.
  A fasizmusban is volt nacionalizmus, de korantsem annyira elbitangult, mint a nacizmusban.
  Szinte minden elnyomo, tekintelyelvu tarsadalom hasznalta a nacionalista erzelmeket, legalabbis egy bizonyos fokig. Meg a kommunistak is, ha ez egyeseknek nem is tunt fel az agyonszajkozott “proletar internacionalizmus” miatt.

  “Sajnos” a demokratikus jobboldalnak, a konzervativoknak is fontos a nemzeti erzes fenntartasa, igy aztan aranylag konnyu dolguk van az embereket megvezetni szandekozo mai szocialistaknak, hogy kimutassak a nacionalizmust, mint egyik jellemzojet az elnyomo tarsadalmaknak es automatikusan fasiztazzak, vagy nacizzak azokat is, akik kozel sincsenek egyikhez sem.
  Hogy a nacionalizmus nem szuksegszeruen vezet elnyomashoz, illetve nem szuksegszeruen csak az elnyomo tarsadalmak velejaroja a nacionalizmus, azt mar bolcsen elhallgatja az agymoso, mert akkor hamar kiderulne hogy o is naci, es nem csak az agymosasi kiserlete miatt, hanem azert is mert a naciknak is volt es neki is van korom az ujjain.

 • Miklos
  2017 július 9
  4:04 du.
  Sajnos, nem tudok egyeterteni ezzel.
  T.i. itt elek, az USA szomszedjakent, es az amerikai nagyon nagy hazaszereto!
  Nekem ne mondja senki, hogy bennuk van naci hajlam, hiszen ok gyoztek le oket.
  Ha valaki buszke hazaja eredmenyeiert, abbol meg nem lesz naci!

 • Miklos, viszont, meg emlekszem Hitler tanitasaira!
  Hitler , azzal erte el hatalmat szerintem a nepe felett, hogy meggyozte oket arrol, hogy ~ubermenshek.~ azaz magasabbak, jobbak mint emberek, mindenkinel!

 • Orsós Elemér

  Figyelő
  2017 július 9
  11:01 du.
  Kedves Hölgyem engedje meg hogy, -mielőtt még elindulna gúnyos kioktatása- kijavítsam: természetesen tudjuk hogy, nem a németek termetére, hanem hitler által vélt felsőbbrendűségére akart utalni! Hitler kezdeti népszerűségét szerintem annak köszönhette, hogy rendszeres munkát, jó béreket és szociális juttatásokat adott a népnek akkor, amikor más népek még a világválságtól nyomorogtak(igaz hogy Amerikából átcsempészett, kétes eredetű dollár milliókból!).

 • Orsós Elemér Ellent kell mondanom, Figyelő szerintem jól mondta. A mese szerint a német faj ( ~ubermenshek.~ ) magasak, kékszeműek és szőkék. Majdnem úgy, mint a nácik vezérkara.

 • Orsós Elemér

  Llanfair
  2017 július 10
  10:00 de.
  Nem szívesen, de én meg neked mondok egy kissé ellent, mert az ubermensch felsőbbrendűt jelent, az igaz hogy, a németek általában magasak, de az tévhit hogy, mind szőkék és kékszeműek. A többi mind stimmel.

 • Orsós Elemér Azt írtam én is, hogy a MESE szerint magasak, szőkék és kékszeműek. 🙂

 • A német übermenschek Magasak, mint Goebbels, karcsúak, mint Göring, és szőkék, mint Hitler… (korabeli vicc)

 • Figyelő,

  “Sajnos, nem tudok egyeterteni ezzel.
  T.i. itt elek, az USA szomszedjakent, es az amerikai nagyon nagy hazaszereto!
  Nekem ne mondja senki, hogy bennuk van naci hajlam, hiszen ok gyoztek le oket.
  Ha valaki buszke hazaja eredmenyeiert, abbol meg nem lesz naci!”

  En is ezt irtam.
  A “haladok” eloszeretettel mosnak ossze barmit barmivel.

  Egy bizarr peldaval elve: Minden tarsadalmi formaban szokas, hogy van katonasag es rendorseg. Ez automatikusan azt jelenti, hogy a fasizmusban es a nacizmusban is voltak katonak es rendorok, es jelenleg is vannak mindenhol.
  Na most: Amikor a “haladoknak” nem tetszik egy rendszer, vagy egy politikai vezeto, akkor gyorsan kimutatjak, hogy: “Lam, ennek van katonasaga es rendorsege, ergo nem lehet semmi mas csak fasiszta (vagy naci – attol fuggoen van-e hasmenese a “haladonak” aznap, vagy nincs).

  Ugyan ezzel egyelore meg nem rukkoltak elo a “haladok”, de ha turelmesen varunk meg egy kicsit hamarosan meglatjuk ezt is.

  Szerintem Elemer van kozelebb ahhoz, hogy mivel sikerult Hitlernek elnyerni a nemetek szivet. De az igaz, hogy sikerult neki alaposan agymosni a nemeteket. En ugyan nem lattam oket akkoriban, de volt Magyarorszagon egy fonokom, aki Franciaorszagban esett fogsagba (mint magyar katona) es aztan Nemetorszagba tettek ki egy paraszthazhoz dolgozni, mielott hazaengedtek. O meselte, hogy logott a takony a nemet paraszt orrabol, de ez nem gatolta meg a nemetet, hogy lenezze ot, a magyart, csak azert, mert magyar volt.

 • Orsós Elemér

  Miklos
  2017 július 10
  2:45 du.
  Nekem meg volt egy kollégám aki az mesélte hogy, francia fogságból hazajövet a ruszkik elfogták és náluk folytatta, de a ruszkik gentlemanok voltak a franciákhoz képest.

 • Orsós Elemér,

  Igen, az en ismerosom is panaszkodott a banasmodra, amig a franciaknal volt. De o legalabb tulelte. A szovjet fogsagban sokan ehenhaltak, vagy annyira legyengultek a gyatra elelmezes miatt, hogy a legegyszerubb kis betegsegek is elvittek oket.

  Az apai nagyapam es apam Ausztriabol tert vissza Magyarorszagra a haboru utan es oket is elvittek az utcarol az oroszok. Sikerult megszokniuk mielott elvittek volna oket egy kis munkara.

 • Miklos
  2017 július 10
  2:45 du.Orsós Elemér
  2017 július 10
  8:52 de.

  Sajnos én javában éltem a II: Vháború alatt, Budapesten, a német és majd az orosz megszállás alatt.
  Nagyon jól emlékszem a németekre , már akkor is nagyocska voltam. (Bizony., ilyen öreg vagyok!)
  Német főhadiszállás lett a ház amiben laktunk, egy kis villa az Orbán hegyen.Onnan harcoltak a németek az oroszok ellen 3 hétig tartották a frontot. Már a baloldali villában, szemben orosz volt, de kitartottak, már ennivalójuk sem volt. A főhadnagy bajor származású volt. Utolsó éjszaka állandó harc folyt, és lejött a parancsnok az alagsori lakásba ahol 13 meg húzódtunk, hogy menjünk a tőlünk jobbra eső harmadik villába. Arra nem emlékszem, milyen magasak voltak, de utolsó emberig harcoltak. A ház mikor már elesett, átküldtek mi történ a házzal? Hát, az ebédlőben találtam a német tisztet , egy magyart és egy oroszt, holtan.

 • Van olyan réteg média felület amelyen megszellőztették azt is, h ÍRÁSBA FOGLALTAN a jóvátétel/hadi sarc része volt egy élőmunkaerő kontingens is.
  Ehhez úgy szedték össze az ember MENNYISÉGET ahogy megtették.
  Azok helyébe akiknek sikerült megszökniük, befogtak másokat.
  A hadi fogoly, hadi fogság csupán fedő címke volt.
  Valójában, egy rabszolga kontingens és ennek a kontingensnek a levadászása.
  NAGY RÉSZÉBEN A HÁBORÚ UTÁN VÉGREHAJTVA.

 • Figyelő,

  A magas kor az Isten specialis ajandeka. Az egyike azon dolgoknak, amit szinte mindenki szeretne megerni, hogy minel tobbet lathasson. 🙂

  Nagy Gyula

  Ez sajnos igy van.
  Ezzel kapcsolatban en azon voltam meglepodve, hogy a volt munkatarsamat Nemetorszagba helyeztek at rabszolganak. Mondta hogy azert lett igy, mert ahova ment, a kis faluban alig maradt ferfi a haboru utan.
  Az orult kesz lett volna kiirtatni a sajat ubermens nemzetet is.

 • Miklos
  2017 július 12
  1:59 du.

  Sok egy irányba mutató adat egyértelműen azt mutatja, h Hitler IS feladatra gyártott és futtatott volt.
  Ebből csupán az egyik vonal az, h egy szolgálólány zabi gyermeke volt.
  Sem az anyja anyagi lehetősége, sem a társadalmi státusa nem engedte meg azt a kiképzést amit kapott kora gyermekkorától.
  A háttér támogatás olyan szinten mindvégig jelen volt, h nyugodt szívvel mondhatjuk, a front arca volt valami nálánál sokkal nagyobbnak.
  Érdekes az is, h az anyja az egyik Rothschild kastélyban szolgált amikor teherbe esett.

 • Nagy Gyula,

  Az igaznak tunik, hogy amint Hitler “meglatta a fenyt” kapott bosegesen tamogatast kulfoldrol.

  De nem teveszted ot veletlenul ossze az apjaval?

 • Oh ja… es allitolag egy bizonyos Leopold Frankenberger, egy 19 eves zsido fiatalember csinalta Hitler apjat. Hacsak nem volt rokoni kapcsolatban a Rothchildokkal…

 • Miklos
  2017 július 13
  1:29 de.

  A beírásod olvasása után megint böngésztem egy kicsit.
  A Gugli most nem hozza azokat a cikkeket amiket évekkel ezelőtt hozott.
  Az egyes jelenleg elérhető cikkekben írt rejtélyesség csupán egy és nem a legkeményebb mozaik darabka az összképben.
  Ideológiai vonalon legkomolyabbnak a Thule csoportot látom amely részben változó tagokkal már a politikai színpadon való megjelenése előtt jóval megtalálható mellette és mindvégig mellette is volt. A csoport tagjai szabadkőművesekként is azonosíthatók.
  A pénzügyi-gazdasági finanszírozás megismerhető forrásai is igen impozánsak.
  A személyének finanszírozása halvány zsebpénz a politikai környezet megteremtéséhez és felfuttatásához képest.
  Ehhez képest is hatalmas tétel a háborúra való propaganda és gazdasági felkészítés.
  Ez úgy, h a propaganda felszínen Hitler és Német ország az utolsó pillanatig mindenféle együttműködésre és támogatásra érdemesen szalonképes.
  Már korábban is írtam, h a finanszírozók között Horthy is ott volt egy államközi árucsere szerződéssel lefedetten. Úgy, h mi bőségesen szállítottunk, visszafelé pedig annyi, h a csere látszat még meglegyen.
  Érdekes terület a technológiai segítség is.
  Ebben az egyik nagy tétel az IBM gépekre, technológiára alapozott birodalmi logisztikai, nyilvántartási rendszer.
  Ordít, h az egymással háborúzó pluralitás felszín mögött van valami közös, hatalmas háttér.
  Ez a háttér nem csupán ebben a világháborúban fogható meg egyértelműen.
  A felső vezetés szoros rokonsága is nagy tétel az összképben (moziban).

 • Nagy Gyula
  2017 július 13
  10:55 de.

  “Miklos
  2017 július 13
  1:29 de.

  A beírásod olvasása után megint böngésztem egy kicsit.
  A Gugli most nem hozza azokat a cikkeket amiket évekkel ezelőtt hozott.”
  __________________________

  Aha! A főszittyák már felfigyeltek az áldásos tevékenységedre, és megijedtek! 😀

 • Nagy Gyula,

  A mindenkori nagyhatalmak allando aknamunkaban voltak/vannak egymas ellen. Eloszeretettel hasznaltak kozep, vagy kishatalmakat, hogy ne kelljen nyilt haboruba menniuk a masik nagyhatalom ellen.

  Ezek altalaban szerteagazo aljassagok, amiket nem reklamoztak akkor sem, amikor eppen csinaltak. Igy aztan nem nehez mindenfele konspiracios elmelettel elojonni.

 • Miklos
  2017 július 13
  12:30 du.
  A nagy irányítási piramisnak EGY felső csúcsa van.
  Az ebben tevékenykedők EGY az utasításaik szerint működtetett irányítási rendszeren keresztül egy kézből sakkoznak a korábban gondosan létrehozott és karbantartott megosztottságokkal (oszd meg és uralkodj). Mégpedig úgy, hogy A MEGOSZTOTTSÁGOK VEZETŐI A FELSŐBB UTASÍTÁSOK SZERINT CSELEKEDNEK. Úgy, h az általános direktívák mellett csak az utasításokban kiadott feladataikat ismerik. Ezt nevezik konspiratív irányításnak is.
  A nagy irányítási piramis modulos felépítésű. Olyan, mint ahogy a vállalati gazdaságtanban is tanítják.
  A kisebb piramisok a felső csúcsaiknál fogva csatlakoznak bele a nagyobb piramisba.

 • Nagy Gyula,

  Latom, valamifele egyeduralkodoi konspiracioban hiszel. Egy az Isten, egy a helytartoja, igaz?

  Nekem az a gyanum, hogy tobb “piramis” is van ezen a vilagon. Ha mas nem is, minden nagyhatalom konspiral valahogy, valamivel. De meglepne, ha egy-egy nagyhatalmon belul olyan borzalmas jo egyetertesben elnenek az emberek, hogy senkinek sem jut eszebe masok ellen konspiralni pl. a hatalom megszerzese erdekeben.

 • Miklos
  2017 július 14
  3:35 de.

  Kérlek, ne higgy nekem se.
  Te válsz többé azáltal ha az általad ismert adatokat összerendezed az általam itt is megmutatott mozi szerint.
  És igen. Sikerült elérni, h mára kicsiben és nagyban egyaránt, szinte minden konspiratívvá vált. Jelenleg a családok jelentős részében is “játszmáznak” a családtagok is.
  A nagy méretű konspirációkat is sokminden egyértelműen mutatja.
  Ilyenek az interkontinentális méretekben az élet, a bioszféra célszerűséghez képest EGYFORMÁN rosszul csináltak.
  A most nevezzük globál kapitalinak, szabályrendszere mindenütt a helyi törvényhozás által az alattvalókra kényszerített. Ez is egyértelműen mutatja a helyi vezetőségek fölfelé való komprádorságát.
  Sokat mutatnak az interkontinentális méretű, munkamegosztásban célirányos együttműködések is.
  Példul, a felszínen egymással keményen opponálók összjátékával hozták létre a nagy Európába betelepítési hullámot.
  Azt a hullámot ami a Bibliában az apokalipszis vörös lovasaként szerepel.
  Van jópár olyan megnevezés és szimbólum amiket ép ésszel, nem hagyhatunk figyelmen kívül. Ilyenek a geopolitika, geopolitikus megnevezések is.
  Sokminden van aminek utána is lehet járni.
  Az én tudatomban lassan állt össze a bemutatott mozi.
  Ellenőrizni sokkal kisebb munkával és ismeretanyaggal lehet.

 • Nagy Gyula és Miklós beszélgetéséhez.
  Saját fülemmel hallottam Hitlert ordítani a rádióban.
  Lehet bármilyen háttér “erő”, de Hitler meggyőződése és gyűlölete a zsidóság ellen és a német übermensch mánia kisugárzott a beszédeiből.

 • Figyelő
  2017 július 14
  12:55 du.

  A barátnője/felesége (Éva Braun) zsidó volt.
  És jópár zsidó volt a szűk környezetében.
  Persze, Ő is a pásztorok rendjébe tartozott.
  A judeokrisztián hasonlattal élve haszonállat gazdálkodást folytatott.
  Az idő azóta megmutatta, h milyen céllal rendezték meg a holokausztot. Mire használták fel magát az eseményt és az erre épített és büntetőtörvénykönyvi védelemmel ellátott legendát.

 • Figyelő,

  Ez igaz, de a nagyobbik problema ott van, hogy az ilyen orulteket szandekosan, es altalaban kivulrol tamogatjak, mielott “befutnanak”.

  A nacik hulyesege is tul sokba kerult a vegen, most pedig a muzulmanokat fegyverzik fel esz nelkul. Meg ha meg is usszuk, megint rengetegbe fog kerulni. Embereletben is.

 • Unalmas vagy Hazzay Lámpa,TE itt éled az életedet?
  Különben nem kell hogy udvarolj nekem, nem vagy az esetem.
  Nem kedvelem a túlmozgásos hiperaktív nőket.
  Feltéve hogy nő vagy.
  Már ha érted mire célzok hehe.

 • Hazzaykám:mertha meg nem vagy nő akkor ott egye fene.
  Legyél hiperaktív és rázzad magad napestig mint egy táncosnő.
  Had röhögjön aki csak látja. 😀

 • Gézu, no comment.

 • Belzebub 9:19, nem tudom hol élsz, nem is érdekel. Az általános iskolába lépéssel eldőlhet a társadalmi hovatartozás Magyarországon. Elvileg ez az iskola általános, de a valóságban kasztosodás van. Ugyanis a rendszerváltáskor bevezették, hogy nem kell a lakóhely szerint beiratkozni. A gimnázium vita nagy része ellenzéki pótcselekvés. Az általános gimnáziumban a kiemelkedőek lemaradnak, másoknak túl nehéz. Nem 6 évesen kéne a gyerekeket kiválogatni, hanem később. Az esélyegyenlőség fontos, de a felszínes egyenlősítésnek sincs értelme.

 • A ” No comment ” komment is komment.

 • Válasz: Nagy Gyula és Miklós.
  Mindenben van és lehet valami igazság, de itt egy késői éjjeli filmet láttam, az volt a címe: “The sin city” azaz “A bűn városa”. Mondanom sem kell, hogy Berlinről szólt a 2O-3O -as évekből. Milyen züllött volt az akkori német társadalom az I Világháború után. Mindig Párizsról írtak ilyesmit, de Berlin sokkal rosszabb volt.
  Azért jött fel Hitler nagy ívben, mikor megjelent a porondon.
  Igen egyszerűen fogta meg a németeket, az übermensch slogan eladásával és az antiszemitizmussal. Az utóbbi azért volt jó, mert a németek azt látták, hogy a zsidók mindig gazdagabbak lettek, a németek meg nyomorban volt. Persze azt elfelejtették, hogy a zsidó erősen dolgozott is azon.

 • Orsós Elemér

  Nagy Gyula
  2017 július 14
  4:38 du.
  Gyulám, most nagyon tapintatlan voltál, ezért figyeld meg hogy, a felheccelt lapgazda, engedve a szelid kérésnek, likvidálni fog erről a honlapról! Nem szabad ilyen egyértelműen beletrafálni a nyilvánvalóba ha sokáig akarsz itt virtuálisan Kasszandráskodni! Őszinte részvétem!

 • Nagy Gyula,

  Igy mar ertem a “piramist”, na meg a konspiraciot is. Mivel komplett orultsegkrol nem szoktam vitatkozni rad hagyom.

 • Nagy Gyula
  2017 július 14
  4:38 du.
  “…
  Az idő azóta megmutatta, h milyen céllal rendezték meg a holokausztot. Mire használták fel magát az eseményt és az erre épített és büntetőtörvénykönyvi védelemmel ellátott legendát”

  Jujdeizgi! Mire? Mit mutatott meg azóta az idő?

 • Miklos
  2017 július 15
  10:02 du.

  Van egy szép tanmese amelyben volt egy országocska egy bölcs királlyal és bölcs néppel.
  Az országocskában két kút volt. Az egyikből a király ivott, a másikból mindenki más.
  Egy gonosz boszorka megmérgezte úgy a közkutat, h aki abból ivott, megbolondult.
  A nép másnap szomorúan látta, h a jó királyuk megbolondult.
  A bölcs király éjszaka lement a közkúthoz és ivott belőle.
  A nép másnap boldogan látta, h a jó királyuknak visszatért az esze.
  Sokáig én is őrültségnek (lehetetlennek) láttam azt amit sokmilliónyi adat logikai egységében igaznak gondolok.
  A vizsgálódásaimban a legkeményebb tétel az, h a HITE SZERINTI EGYÉNI VALÓSÁGÁT ÉLVE, MINDENKI OKKAL ÉS CÉLLAL CÉLIRÁNYOS.
  A judeokrisztián ÁLLAMEGYHÁZI konstrukcióban a terminológia egyértelműen, pásztor haszonállat gazdálkodó. Hitetett és durva világi eszközökkel is kényszerített tömegvezérlő ideológiával. Kasztokra (célfunkciós csoportokra (úgy is, mint szubkultúrák)) is lebontottan.
  Nem nehéz meglátni, h különféle felszínekkel és konkrét ideológiai elemekkel, a lényegét tekintve, mindegyik ugyanaz.
  Az események a (külön, külön hangszerelt) megosztottságok tevékenységeinek eredőjében jönnek létre és alakulnak.
  Az elleniségi pluralitás hit szerint nézve az amit elmondtam, tényleg komplett őrületNEK LÁTSZIK.

 • Orsós Elemér
  2017 július 15
  4:54 du.

  Már államok vezetőinek imidzsét építik az egész Föld fölött hatalmat gyakorló (geopolitika) gonosz háttérhatalommal harcoló szabadságharcos figurára.
  A házigazdánk is tudja ezt.

 • Orsós Elemér

  Nagy Gyula
  2017 július 16
  3:17 de.
  “A házigazdánk is tudja ezt.”
  Honnan tudod?

 • Orsós Elemér
  2017 július 16
  11:03 de.

  Ezt mondja a kompjuterem és én neki hiszek.

 • Almási Alma,

  “Jujdeizgi! Mire? Mit mutatott meg azóta az idő?”

  Hogy lehet ilyen butasagot kerdezni?

  A zsido vilaghatalomban hivo orultek kepzeleteben az all, hogy minden zsido velejeig romlott es gonosz. (Na jo, vannak, akiknek akadnak zsido barataik is, es azok meg ugy-ahogy elmennenek, de…)
  Mi kovetkezik az abszolut gonosz, csak a celjat nezo hatalom kepmasabol? Az, hogy barmire kepesek celjaik eleresere, akar teljesen logikatlan aljassagok elkovetesere is.

  Igy valik “logikussa” az, hogy a fogonosz zsidonak egeto szuksege volt arra, hogy “megrendezze a Soa-t”, felaldozzon 6 millio zsidot csak azert, hogy a hatalmas, mindenhato es imperialista Izraelt letrehozhassa. Mert szerinte maskeppen nem lehetett volna…
  Na es persze kozben az is logikus, hogy nem is volt igazabol Soah.

  Tobbek kozott ezert sem lehet az ilyen emberekkkel erdemben vitatkozni. Oket nem az esz, a logika vezereli, hanem az indulataik, a vak hituk es a “gyulolet mindenaron”, ami abbol fakad hogy nem tudjak elfogadni az atlagember statuszukat. Ez utobbi bunbakot igenyel, es ekkor jol jonnek a zsidok, vagy barmi mas kepzelt hatalom, amit vagy egy ember, vagy egy nagyon paranyi csoport iranyit.

  Nem akarom itt feszegetni a pofonos ladat, de ok is ugy “mukodnek” mint egyes “tudosok”, akiknek eloszor van egy elmeletuk, es csak aztan allnak neki kutatni, hogy azt az elmeletet “bebizonyitsak”. Ez pedig ugy megy, hogy a rendelkezesre allo adathalmaz egy nagy reszet egyszeruen nem veszik figyelembe, vagy akar meg is dolgozzak egy kicsit (mint a klimavaltozas hoax eseteben) hogy eloallhassanak a csodalatos elmeletukkel.

  Igy tehat az illeto sajat maga agyat mossa at olyan alaposan, hogy teljesen vitakeptelenne valik.
  Tehat jo szerencset kivanok a Gyulaval torteno tovabbi melyenszanto vitadhoz! 🙂

 • Miklos
  2017 július 16
  4:18 du.

  Nem vitázok.
  A hagyományaink szerint, a Magyar értekezik.
  Nem kötelező a beszélgetés végén sem közös nevezőre jutni.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.