Kanada — Az ország amely elfelejti korábbi miniszterelnökeit

2017 július 18 10:50 de.20 hozzászólás

Nem először merül fel a sajtóban az a felvetés, hogy ellenben az Egyesült Államok és legtöbb nyugat-európai ország gyakorlatával, amiután lemond vagy választást veszít egy kanadai miniszterelnök, hazánk pillanatok alatt jóformán elfelejti–a volt kormányfő civilként szinte azonnal elvész a szürke mindennapokban. Kanada korábbi kormányfőinek már a távozásuk napján megszűnik biztonsági kíséretük és helyette ideiglenes alapon a lovasrendőrség VIP biztonsági szolgálata nyújt védelmet (ugyanezek az emberek felelnek a Kanadába látogató külföldi méltóságokért), de csak addig, amíg erre szükség van.

Kanada volt kormányfőinek nem jár nevükkel fémjelzett könyvtár, kutató- vagy emlékközpont, mint ami az Egyesült Államokban gyakorlat. )Bár igaz, időnként repülőteret neveznek el róluk haláluk után.) A távozott miniszterelnökök alig szerepelnek a médiában és ritkán vállalnak beszédeket vagy előadásokat. Nagyobb esélyünk van velük éttermekben, fodrászatban vagy üzletekben találkozni mint bárhol másutt. Egyik barátom mesélte évekkel ezelőtt, hogy az ottawai Rideau Centre egykori Sears áruházában – ahol akkoriban dolgozott – nem volt nagy was ist das látni Jean Chrétien korábbi kormányfőt (1993-2003) és feleségét Aline-t vásárolni.

A kilencvenes években Pierre Trudeau ex-kormányfő (Justin Trudeau jelenlegi miniszterelnök néhai édesapja) egy szikár, mindig elegánsan öltözött idősember volt, aki egy montreáli libanoni étterem rendszeres kuncsaftja lett. Legtöbbször csirkés szendvicseket rendelt. Az egyik nap a tulajdonos testvére vitte haza az idős ex-kormányfőt kocsijában ebéd után–a nőnek fogalma sem volt, hogy utasa Kanada egyik leghosszabb ideig regnáló miniszterelnöke volt alig egy évtizeddel korábban. De volt olyan is, hogy a libanoni étterem kiszállítója veszett el a városban, bekopogott egy magánházhoz, ahol az ebédidőből ismert és csendes uriember nyitott neki ajtót. Az „ismeretlen bácsi” behívta házába, hogy a vezetéstelefont használhassa.

Amikor az étterem tulajdonosa – Imad Smaidi – végül megtudta, hogy kicsoda a rejtélyes ügyfele, ledöbbent: „Libanonban elől húsz kocsi és hátul húsz kocsi kísérné mindenhová”–mondta évekkel később.

Egy idős Pierre Trudeau sétál magányosan Montreálban. Fotó: CP / Ryan Remiorz.

Egy idős Pierre Trudeau sétál magányosan Montreálban a kilencvenes évek közepe táján. Fotó: CP / Ryan Remiorz.

John Turner, aki csak rövid ideig — 79 napig — volt miniszterelnök 1984-ben később elmondta: a hivatalból való távozása utáni napon már egyedül közlekedett a torontói metrón és egyedül sétálgatott Toronto belvárosában. „Nem voltak biztonsági embereim, de tulajdonképpen nem is kötekedett velem senki. Na dehát, úristen! Még miniszterelnökként is alig volt biztonsági kíséretem!”–mondta Turner.

Stephen Harper korábbi konzervatív miniszterelnök (2006-2015) csaknem egy évtizedig volt hatalmon, de alig pár hét telt el távozása után és máris egy ismeretlen civilként közlekedett. Az edmontoni Adam Kjenner éppen Las Vegas-ban nyaralt 3 héttel azután, hogy Harper távozott a miniszterelnöki székből. Éppen egy gyorsétterembe érkezett amikor egy ismerős férfit látott a kasszánál.

„Mr. Harper?”–kérdezte Kjenner a baseball sapkában és kitűrt ingben lévő vendégtől.

„Maga fölismer engem?”–kérdezett vissza meglepődve az ex-kormányfő. Aztán közös képet készítettek a gyorsétterem púltja előtt. Később a kormányfő emlékeztette az Oilers hockey csapat baseball sapkájában lévő fiatalembert: „hát nem teljesítenek túl jól idén, azt hiszem egy rossz periodusban vannak. Dehát jövőre visszatér Connor McDavid, szóval majd meglátjuk…”

harper-randoms

(Fotó: Adam Kjenner)

De talán a „legszebb” és legkanadaibb esett egy Chapters könyvesvoltban történt hetekkel Harper távozása után. Stephen Harper egyedül érkezett vásárolni és egy könyvet keresett. Egy szerző nemrég dedikálta ott könyvét, de Harper nem ismerte fel és azt hitte, hogy dolgozó, így tőle kérdezve, hol található a közgazdasági szekció. Amikor megtudta, hogy a hölgy nem dolgozik ott, elnézést kért, aztán bemutatkozott: „Egyébként engem Stephen-nek hívnak”–mondta Harper. aztán kezetfogott a szerzővel.

Van valami ami vidékiesen bájos abban, hogy ennyire visszailleszkednek volt kormányfőink a mindennapokba. Ugyanakkor felmerül a kérdés: mit veszít Kanada az azáltal, hogy egykori vezetőink alig vállalnak nyilvános szerepet és többnyire ismeretlenségben élik le életük maradó éveit és évtizedeit?

20 hozzászólás

  • Persze az USA-ban a volt elnok NEM kap konyvtaat a neve utan. Azt csupan rajongoik gyujtemenyei aran tortenik. Csupan nyugdijat es Secret Service vedelmet a nemzet biztonsagi celokbol. De talan meg az is tul sok. S miert is lennenek magasztalva, nem masok mint barki mas egyen.
    Az csak magyarorszagon valt majdnem szokassa hogy kivegeztek, felakasztottak, s emlekeiket is orokke movskoljak elobbi felelos vezetoiknek. Az a Hurra Magyarok !

  • Nagyon tetszett a cikk!

    Még emlékszem, mikor Montreal belvárosában találkoztam Mr. Pierre Trudeau-val csak akkor már mint ügyvéd dolgozott ott egy ügyvédi irodában. Éppen a képen megjelent öltözetben volt és én ráköszöntem, „Good Morning MR. Trudeau!” Csak nagyot mosolygott rám….és továbbment.

  • Christopher Adam

    Figyelő,

    Apám a nyolcvanas években Joe Clark-kal találkozott. Akkoriban apámnak egy festmény galériája volt egy monteali bevásárlóközpontban és egyszer csak besétált oda Clark körbenézni. Én pedig egy időben rendszeresen láttam Paul Martin-t itt Ottawában. Templomomba járt misére és mindig ott ült csendben az egyik hátsó padsorban.

  • Robert Morrison

    @ Bendeguz79
    Lenne szives megtisztelni a lap olvasóit azzal, hogy ékezetes betüket használ?
    Sajnálatosan elharapózott ez a slendrián nemtörődömség mely gyönyürű Anayanyelvünk elsilányosodásához vezet.
    Ha nem tudja hogyan kapcsoljon át angolról-magyarra (egy kétgombos kombináció) szivesen segítek.

  • Robert Morrison

    @ Szereksztőség figyelmébe ..
    Tisztelettel javasolnám, hogy ne csak a beírások politikai tartalmára terjedjen ki a moderáls, de a Magyar nyelv helyes használatára is.
    Úgy gondolom, hogy ha néhányszor nem publikálják azon kommenteket melyeket ékezetes betűl elhanyagolásával írnak be akkor hamarosan mindenki megtalálja az á,é,í,ó,ö,ő,ú,ű betüket a billenytyűzetén.

  • BOB MORRIS soraira;

    Hat sok kulombozo panaszokat es reklamokat kaptam mar, a szagos pelenkakon szennyein kivul, de ez az elso panasz a pontozasok miatt.

    Hat mi a fenenek kellene a pontozas? Ha nem kepes megerteni a magyarnyelvet a pontoknelkul, az biztos hogy nem erti meg a pontokkal sem.

    S mit kepzel, hogyan irtak a magyarok mielott el-loptak a betukfeletti pontokat meg vesszoket az eszaki szlavoktol ?

    S emlitettem, hogy talan ottan nem szokas az alsobb iskolakban az u.n. ” nyelv-problema-megoldas” kepesseg vizsgalata? Amint egy szoveg igen kevert szavak es betuzesek alapjan adva egy jelentesek. S megszabott ido alatt szukseges azt tisztazni. 70%-os eredmeny, vagy maga megbukott. Aki nem kepees problemakat megoldani eleteben az nem eletkepes.

  • Robert Morrison, ne is haragudjon, vagy kritizáljon! Kíváncsi vagyok arra, hogy maga hogy írna ha amerikai magyar hosszú ideje, kint élne és eddig CSAK angolul írt?
    Inkább, örülni kéne, hogy valaki, igyekszik magyarul írni, legjobb tudása szerint ezen a lapon.

  • Robert Morrison

    @ Bendeguz79

    I am sorry but the language you use is a non-existing one. Your twisted fake explanation doesn’t make any sense and rather than putting forth fruitless efforts to establish the validity of your ignorance, try to find the appropriate keyboard setting under Region and Language on the Control Panel and set your keyboard to Hungarian 101 before you reply to me.

    Just because you are a stubborn donkey butt I will not spend my time solving children’ reading ability tests to amuse you.

  • Robert Morrison

    @ Figyelő
    Kedves Barátom!

    „Kíváncsi vagyok arra, hogy maga hogy írna ha amerikai magyar hosszú ideje, kint élne és eddig CSAK angolul írt?”

    A válaszom remélem kellemesen lepi meg. IGY AHOGY ITT ÖN IS OLVASHATJA.

    Mélyen együttérzek azon honfitársaimmal akik velem együtt Észak Amerikában élnek negyven éve és gratulálok mindenkinek aki elsajátította az angol nyelvet levelezési szinten. Én is ezek közé tartozom, ezért át tudom látni a helyzetet.

    Javitson ki ha tévedek, de úgy gondolom, hogy akik erre az oldalra írnak azok valószínüleg nem csak angolul hanem magyarul is kommunikálnak, feltehetően leveleket is írnak otthon maradt szeretteiknek. Azt is feltételezem, hogy kézírásban gond nélkül alkalmazzák az ékezeteket.

    Örömöm akkor lenne teljes, ha nem alacsonyítanák le a képességüket és főleg nem rombolnák a Magyar Nyelvet az ékezetek elhanyagolásával.

    Akinek segítségre van szüksége nyugodtan forduljon hozzám.

  • Robert Morrison

    @ Bendeguz79

    Amit írt az valószínüleg Önvallomás és saját képességeit ecsetelte meglehetősen alacsony fogalmazási szinten. Semmi kétséget nem hagy a saját értelmi képességei tekintetébem és őszintén elhiszem hogy Ön valóban nem ért meg semmit sem pontokkal sem azok nélkül.

  • Egy meg-nem nevezett nyafakodo soraira.

    Aki nem kepes a hozzaszolas alanyan valaszolni, csupan csak a hozzaszollo szemelyes gyalazkodasait kepes tenni !

    Na ki az , meg a pontok es vesszokkel a betuk felett is ?

  • Koszonom Kedves Figyelo, de aki csupan a ragalmazasok lehetosegeinek a kifogasait keresi , azt semmi pontok sem vesszok nem erdekelnek barmi betuk folott. Sem a cikkek, vagy a hozzaszollasok tartalmai.
    Csaupan a civakodas, atkozodas lehetosdegeit keresik.
    Azon magatrtast semmi pontok sem vesszok nem orvosolnak.

  • Na ez a Robert Morisson megint egy kioktató és egyben szánalmas
    figura…..
    A téma ami a kanadai előző miniszterelnököt illeti,engem különösebben nem érdekel,de az biztos,hogy itthon szerencsére nem felejtettük el az előző,csaló,hazug és az országot a csőd szélére juttató
    személyeket,akik hosszú távon nem rúgnak labdába!

  • Robert Morrison

    @ Boda Marcsi,
    a jelzőosztogatásról már lekéstél, mert az rám nem tapad.
    Ami a felvetett témát illeti abban peding nem kioktatni akarok senkit, hanem mint azt többször is ajánlottam segíteni, hogy a Magyar Nyelv szavait megfelelő betűkészlettel irják.
    Szerintem mindannyiunknak kötelességünk, hogy ápoljuk Anyanyelvünket és nagy kár hogy nemcsak az idegenbe szakadt hazánkfiai de az otthoni magyarok is egyre többen írnak ékezetek nélkül.
    Ennek a hosszútávú hatása az lesz, hogy az írott kommunikáció zagyvalékká válik.

  • Robert , sikeresen elterelte a témát a volt miniszterelnökökről , piszkálódó szavaival.
    Úgy látszik nincs véleménye a témáról!

  • Robert Morrison

    @ Figyelő

    Kedves Barátom!

    Nekem, ellentétben a lapon „uralkodó” hozzászólókkal, nincs mindenről véleményem, illetve ami van az nem olyan fontos, hogy másokat untassak vele.

    Amiért egyáltalán „belekotnyeleskedtem” a magas röptű eszmecserébe az a Magyar Anyanyelv piszkos lábbal tiprása, mely nemcsak értelmetlenné teszi az itt publikált „bölcsességeket”, de az olvasásukat is kifejezetten nemkívánatossá alacsonyíítja le.

    Természetesen ezzel azok akik szándékosan elkövetik az ékezetes helyesírás elleni merényleteket mindíg megtalálják a felmentő kifogást és valahogy sikeresen elnyerik a nemtörődöm közönség egy részének elfogadó támogatását. Sajnálom, de én soha nem voltam megalkuvó és ebben a témában nem ismerek sem tolarenciát sem megbocsájtást.

    Ami azon megállapítását illeti hogy „sikeresen elterelte a témát a volt miniszterelnökökről , piszkálódó szavaival” attól tartok, hogy ha a helyesírásra biztatásom képes volt felülemelkedni az eredeti téma fölé akkor az igazán nem is volt lényeges. Hogy ki mit vesz piszkálódásnak az egyéni erkölcsi mérce kérdése.

  • Robert Morrison

    @KMH Szerkesztői figyelmébe ajánlanám,

    Tisztelt Szerkesztőség!
    Gondolom nem kerülte el a figyelmüket a Magyar Anyanyelv helyes írására kezdeményezett biztatásom által kiváltott vihar, mely egy vírusként rohamosan terjedő jelenség megállítását szándékozik elősegíteni.

    Sajnálatosnak tartom, hogy a digitális teknika terjedésének kellemtlen mellékhatásaként az ékezetes betűket tartalmazó Magyar Nyelv nem kap akkora szerepet az írásellenőrző alapbeállításokban mint az angol vagy éppenséggel más „nagy” nyelvek.

    Az lenne a kérdésem, hogy Önöknek megvan-e a lehetőségük, hogy a hozzászólások helyesírás ellenőrzését a blog alapbeállításaiban angolról magyarra változtassák melyel jelentős mértékben elősegítehetné azon kommentálóknál folyamatosan jelentkező helyesírási probléma megoldását akik képtelenek átváltani a magyar billentyűzetre és megtanulni az ékezetes betűk elhelyezkedését.

  • Válasz kérdésére, lehet, hogy módja van átváltani angolról magyarra az illetőnek. Én 2O dollárért vettem egy klaviatúrát, amin van magyar ékezet is. Addig kínlódtam a manuálisan felrakott ékezetekkel, de nagyon meguntam!

  • Robert Morrison

    @ Figyelő
    Nemes célra fordított okosan elköltött 20 dollar volt.
    Az ékezeteket nem kell manuálisan felrakni (szörnyá munka és borzastóan néz ki a végeredmény) mert át lehet váltani a konfigurációt csak a betűk helyét kell megtanulni.

  • Budán vettem a klavít, a Bocskay úton, már jó pár éve,
    csak hogy mindenki tudja. Biztos ma már drágább is.