Sárkány járja a főváros utcáit…

2017 július 30 9:56 de.59 hozzászólás

Már kora este gyülekeztek a Városháza előtt, ahol Long Ma, a 12-méter magas  és 45 tonnás mechanikai sárkány még csak pihent. Igazán egyedi élményben részesülhettek az ottawaiak a hétvégén, miután Kanada 150. születésnapja kapcsán a franciaországi La Machine művésztársaságot és az Európában már híres 12-méteres sárkányukat, illetve a húsz méteres Kumo nevű pókot hívták meg Ottawába. Csaknem tízezer ottawai gyülekezett szombat este a belvárosban, hogy ott legyen amikor a félig sárkány, félig ló Long Ma felébred és órrlyukjából származó füsttel, illetve vörös szemekkel uralja Ottawa egyik legforgalmasabb sugárútját, a Laurier Avenue-t, utána pedig egy fordulattal az Elgin Street-et.

20476370_10159092202885123_3774607864205508060_n

(Long Ma, a sárkány Ottawa városháza előtt. Fotó: C. Adam.)

Az önkormányzat arra számít, hogy mire július 30-án este végéhez ér a három napos performansz, a százezer főt is meghaladja azok száma, akik megtekintik valamelyik fellépést. Fontos kiemelni, hogy az 1999-ben alakított franciaországi társulat most lép fel először Észak-Amerikai városban, így Ottawa ezúttal valóban felkerült a nemzetközi térképre. A zárójelenetre vasárnap este 9-kor kerül sor a Kanadai Hadtörténeti Múzeum előtt. Stílszerűen itt találkozik majd egymással a harcban álló óriás sárkány és a gigáns pók.

20525294_10159092695100123_3889954195771102519_n

(A Sárkány uralja a Laurier Avenue-t szombat este. Fotó: C. Adam)

Voltak azonban kritikai hangok is–volt olyan, aki sértőnek találta, hogy Kumo a pók felmászott az ottawai római katolikus Notre Dame katedrális falaira. Az érsekség ezért közleményt adott ki a hétvégén: „Ez egy lehetőség az érsekség és a katolikus közösség számára, hogy együttműködjön az önkormányzattal és hogy pozitív kapcsolatot mélyítsen el a tágabb közösséggel, valamint az ide látogató turistákkal és leginkább a fiatal családokkal. Az, hogy csatlakozunk a nemzeti évforduló ünnepeihez, a pozitív polgári kapcsolat egyik példája”–jelezte az érsekség.

A Hadtörténeti Múzeum elé tervezett vasárnap esti záró performanszt mindenképpen ajánljuk olvasóinknak. Meg azt is, hogy legkésőbb félkilenc felé érkezzenek meg oda, mivel több mint tízezer résztvevőt várnak a szervezők.

59 hozzászólás

  • -„sarkany jarja a varos utcait…”-
    megnyugodtam a elovasva a cikket………….mar azt hittem az anyosom ment ki setalni megint.

  • És ez a performansz mit jelképez Kanada államszövetség létrejöttében?

  • Christopher Adam

    Drizari,

    önmagában sok köze nincsen a konföderációhoz…maximum annyi, hogy a peformansz egy, a városháza mellett felállított juharlevél alakú öröklángnál kezdődött. 🙂 Itt szerintem inkáb arról van szó, hogy egy éven át tartó kulturális és szórakoztató programokon keresztül akarják megszólítani a kanadaiakat és emlékeztetni őket, hogy a nemzeti évfordulóhoz kötődik az a sok új élmény és fejlesztés, amin a főváros újabban keresztül megy.

  • Talan inkabb egy oriasi mechanikus „HOD” esete lehetne valosagosabb Canada letenek unneplesere.

    S mindeg csodalkoztam, hogy miert nem a HOD lenne abrazolva a Canadai nemzeti zaszlon?

    Maple fa van mindenfele, amig a Kinabol a veletlenul iomportalt Azsiai-juar-fata pusztito bogar veget nem vett mindenfele a Maple-faknak.

  • Chris,

    ja, hogy látványosság a lakosságnak? 🙂 A gyerekek biztosan tágra nyílt szemekkel nézték ezeket az alkotásokat.

  • No, nálunk meg befejeződött a 170+ milliárdért kapott nemzethy lelkendezés: Hosszú Katinka egymaga nyerte a magyar gárda összes aranyérmét (2). Tombolt az úszóaréna, tomboltak a kültéren fölállított és ingyenesen nézhető kivetítők előtt a népek, szomjazza e nemzet a sikert!

    Az USA 20 aranyat nyert, a kommunista Kína egy tucatot, Putyin országa meg 11-et, ezzel elfoglalták a dobogós helyeket.

    És ez a kicsinyke kis ország, mint a magyaroké, ahonnan kivándorolnak külföldre dolgozni az emberek, hogy tudjanak pénzt keresni, nem hagyta magát, mert ezzel a 2 arannyal (+ 5 ezüst, 2 bronz) az éremtáblázat kilencedik helyét foglalta el, vagyis benne a világ első tíz országában!

    Már megérte ez a kilenc érem ls a kilencedik helyezés a 170+ milliárd forint kiadást! 😀

    (sajnos Kanada, a 29 éremszerző ország között csak a 13. helyet bírta megszerezni egy-egy arany és ezüst éremmel, meg hat bronzéremmel) 🙁

  • Gratulálok a 150-ik évfordulóra,szép ünnepet kívánok!!
    ezzel szemben az itthoni hírek arról tudósítottak,hogy Kanadában
    több helyen tűvész van….?Valóban?
    remélhetőleg sikerül megfékezni és nincsenek áldozatok?!
    Minden jót kívánok!

  • Helyesbítés:Tűzvészt akartam írni!

  • Drizari!
    Igazad van!
    Minden ellenkező híreszteléssel szemben már a rendezés is csúcs volt,mindenki (a sok külföldi is!!!)el van ragadtatva a színvonaltól,a hangulattól….a szállodákban nincs hely….rengeteg pénz áramlik az országba,amit a külföldiek (meg az itthoniak itt költenek el)a magyarok dicsőségéről meg nem is beszélve,amire különösen büszkék lehetünk,akkor is ha egyes versenyzők,csapatok nem is hozták az elvárt eredményeket,amúgy a FINA elnöke is gratulált Orbánnak,de főleg az országnak, így nincs miért szégyenkezni,de büszkének lenni igen!!!!(Pláne nemzetközi viszonylatban és a nálunk sokkal nagyobb országok eredményeit tekintve!!!)

  • Egyébként az,hogy Orbánt kitüntették az egy dolog(bár jogos!),de az igazi elismerés,dicsőség a magyar sportolókat,kis országunkat illeti,és ennek
    minden tisztességes magyar örül,akárhol is él a világban!

  • Na ne merd mondani a kisgyerekeknek hogy nem leteznek a valosagban tuz-okado-sarkanyok ezutan.

    A kisgyerekek mindenfele hullokkel el-kabisztjak magukat ugyis.

  • DRAZIRI soraira;

    A sport nepszerusege es a versnyzes sikerei nem a lkoassag szmait0ol fuggok, hanem hogy mi sportok a nepszeruek, s mit jedvel a lakossag.
    Az volt 60 eve ottan a foci. ma semmive lett.

    Magyarok nagyon kedveltek es eredmenyeik a magas fokon volt reg a vivas es vizi-polo sportban.

  • Ottawában SÁRKÁNY volt a szenzáció, Budapesten meg egy CSODASZARVAS a vizes V.B. záróünnepségén. A sportszerető világ csak ámuldozik, hogy ez a kis nemzet milyen szenzációs világbajnokságot szervezett (beugróként egy év alatt)! De sportsikerében is messze kiemelkedő: kilencedik az országok között (megelőzve pl. Kanadát is!) Hajrá MAGYARORSZÁG !

  • Boda Marcsi,

    és mit szólsz ahhoz, hogy a székelyek magyar nemzetiségi népcsoport lesz?

  • Bendeguz79,
    én is kedvelem a vízipólósokat. 8:6.Nem semmi!

  • http://www.m4sport.hu/2017/07/30/hosszu-katinka-második-aranyával-koronazta-meg-a-hazai-vb-t/
    Csak azoknak, akik örülnek a magyar sikernek, ahelyett, hogy lesajnálják!

  • gyuri 10
    Még szerencse, hogy nem az az izraeli biró vezette a döntőt, aki a magyar-olasz meccsen „tevékenykedett”, mert akkor 8:6 helyett 8:0 lett volna…

  • ISTVAN Nagy Ez most komoly? Rendeztetek egy VB-t horror áron. A megtérülésére esély nincs, csak Orbán kapott egy plecsnit.
    A világ nem ámuldozik, ez csak a Ti fejetekben létezik. A világ megszokta, hogy van egy örült aki kidob egy vagon pénzt nem megtérülő befektetésre az adózok pénzéből. Igaz, egyre inkább a szegényebb országok, mert a gazdagabbaknál az adózok leszavazzák. Nálunk nem volt nagy felhajtás, nálunk csak átadták az új, a mi mértékünkkel nagy csomópontot, ami nagyon kellett a városkának. Újracsatornázták a fontos helyeket, mert itt is egyre hevesebbek az esőzések, nem szeretik ha uszoda van a városban. Megvalósult két beruházás, ami több mint 400 munkahelyet eredményezet, ez 20 ezres lélekszámnál nem kevés. Megépült a második hatalmas iskola öt év alatt, és a megyei kórház felújítása is lassan befejezdik, olyan összegből vált egyetemi kórház belőle, amiről ott csak álmodtok. Igaz, nem előztük meg Kanadát a pontversenyben, és csodaszarvasunk sem volt. De szinte az összes turista látványosságot kiépítették és felújították (itt rengeteg van), ami szinte ingyen látogatható (egész évben, nem két hétig). Mit mondjak, irigylem a csodaszarvast és a két aranyérmet. De azért csodálkozom, hogy felnőtt embereket így az orruknál fogva lehet vezetni cirkuszok rendezésével. De ha Nektek ez kell. 🙁

  • Gratulálok. 150 év? Lassan felnőtt korba léptek. 🙂

  • Ez a sárkány legalább olyan ronda, mint a vizes vb ízléstelen, megalomán, esztrád jellegű műsora.

  • Christopher Adam

    Hazai lámpa,

    de sokkal olcsóbb volt mint a vizes vébés cirkusz!

  • Chris, nekem semmi hasznom nem volt a vb-ből. Nem vagyok se építész, se divattervező, se Gyárfás. Szégyelljék ők magukat!

  • Llainfair, beruházás annyi van itt is, mint a szemét. Csak a fenntartásra nincs pénz.

  • Nem hittem volna, hogy MAGYAR emberek idáig süllyednek elvakultságukban… Ez több mint sajnálatos! Tisztelettel, N.I.

  • NAGY ISTVAN soraira;

    Welcome to the real world!
    Isten hozta a valosag vilagaba !

  • A vilagbajnoksag ellenzoihez.

    A megszervezes, ill. a lehetosegek megteremtesenek a koltsege az nem „beruhazas”, hanem befektetes volt.
    Habar fokent a szocialista modszerek eseten, mint europaban azt az adofizetok penzebol fedezve.

    DE a jovedelem amit az hozott az a lakossag-kozott letezo kereskedelmi erdekeknek nagy jovedelmet hozott, hotelok, ettermek, uzletek, stb. S azok mind fizetnek adokat a jovedelmeikbol. Jovedeleik hianyaban NEM fizethetnek adokat !

    Mint egy elobbi cikk jelezte itten ,hogy a US uszo-csapat $96 ezret koltott csupan a hotelra. Az a penz mint ottan maradt ! Az uszok NEM vittek azt magukkal.

    Tisztan lathato,hogy maguk meg mindeg az osi-elvtrasaik eszevel gondolkodnak.Akik elleneztek a kulfoldi penzek befekteteseit mondva, hogy ” de akkor a kapitalsitak majd elviszik a profitot”.
    Nem voltak kepesek felfogni hogy a „profit” ketseges dolog, s csupan HA sikereskednek. DE a BEFEKTETES 100%-a ott marad orokke.

    Az szabad-kereskedelem eseten szukseges „befektetni” hogy jovedelmet lehetoveseget valora tegye.

    De az esztelen, ill. a NEM JOVEDELMEZO befektetseket nem ellenzik. S Miert ? Mint az csalcsuti kis-vasut, meg a Puskas Akademia, stb. es sok mas patkany-lukakba ontott penzkoltsegek szorasait ?

  • HAZAI LAMPA megjegyzesere;

    Ha az allamnak „annyi penze van mint a szemet..” HAT akkor miert panaszkodnak ?

    Talan engedik szeretett allamaikat csupan esztelenul kolteni mind azt a „szemtet”-et ?

  • hazai lampa Az a beruhazas, aminek ertelme van. Az ertelmetlen csak penzkidobas.

  • István Nagy!

    Hát bizony több itthoni és kinti magyar képes nagyon mély szintre
    süllyedni ……..szégyen és szánalmasak,meg sajnos magyarok…..!

  • ISTVAN Nagy,
    csak felvilágosításként írom,hogy a vízilabdában is ugyanúgy, mint a fociban az eredményt gólokban mérik.Képzeld el,hogy még az Izrael elleni alig rejtett verbális uszítás sem segít.Az hogy mi lett volna vagy mi nem,semmit nem változtat a 8:6 on. Talán egy kicsit vissza kéne vonni a nagyarcú,beképzelt,alattomos és mindig a másokra mutogató fröcsögésből!Esetleg védekezhetsz azzal amivel annak idején Dávid Ibolya védekezett:”Sajnálom én nem értek a focihoz”.

  • Istvan Nagy Igazad van, tényleg szégyenletes igy szórni a pénzt, mikor máshol olyan nagy a szukseg.Persze lehet, aki nem dzenved hiányt, azt nem zavarja a rongyrázás.

  • Boda Marcsi Es ezt Te nap mint nap bizonyitod. A szorgalom szep dolog. 🙂

  • Nagy a maguk ellenzese a vizi-spotok ellen.
    De senki nem adta okaiat hogy miert ellenzik.

    Szukseges volt egy uszodat epeiteni azert? az amit ellenznek?
    No de lagalabb ma van mar az orszagnak egy versenykepes sport-uszodaja.
    Ha csak nem zarjak le holnap, akkpor jovedelmezni fog az a vegeig. S nem szukseges ismet befektetest tenni.
    Lehet ott majd mas uszo-versenyeket is tartani a jovoben.

    Furcsak maguk. Ami elolonyoket jelent azt ellenzik, de az esztlen vesztessges dolgokat magasztlajak, mint az alcsuti-jatek-vonatot es a az u.n. poci-akademiat. Hm?

  • Chris, „..sokkal olcsóbb volt mint a vizes vébés cirkusz!”
    Tudom, hogy a magyar sikereknek nem mindenki örül felhőtlenül, a magunkfajták örülnek.
    Mindenféle atrocitás, komplikáció nélkül rendezhettünk egy világszínvonalú rendezvényt, és a siker dicsfénye alá már csak a legelvakultabb magyargyűlölők nem szeretnének beállni.
    Emlékszem ennek a mostani rendezvénynek az ellenpéldájára, amikor a liberálisok tapsikoltak, modernséget dicsértek, a szabadság csúcsáról beszéltek. Volt egy Forma 1-es rendezvény, ahová a nyugati szurkolók százezrei érkeztek hazánkba, ahol a rendezvény mellett felépítettek liberálisék egy bódévárost, ahol megengedték a kurváknak, hogy megmutassák a világnak, miért nincs párja a szerencsétlen magyar lányoknak.
    Ugye nem csak én érzem a különbséget?

  • Christopher Adam

    Bendeguz:

    Pontosan ki is magasztalta a KMH-ban a vonatot meg a fociakadémiát?

  • Bendeguz79 Az egészből semmit sem értettél meg. Összekeversz mindent. Vicces vagy.

  • charlie Nem volt kétséges, hogy meg tudunk rendezni egy VB-t. Az összeg volt kérdéses, mennyibe kerül az adózoknak. Sejtettük, hogy nagyon sokba, de ennyire senki nem számított. Két arany? Nagy buli. Ennyit nyertünk volna akárhol, ez egy sikertelen VB volt. Ha Katinka és a „mocskos amerikai” férje nincs, aranyunk sem lenne. Hol látod azt a hatalmas dicsőséget?
    Azt hiszem, nektek fogalmatok sincs a dicsőség fogalmáról. Ez egy talmi dicsőség, pár év múlva senki nem emlékszik rá a világban. De az eltűnt pénz még mindig hiányozni fog.
    A prostuticiót lehet tiltani, csak nincs értelme. Ha illegalításba kergeted Őket, csak nagyobb veszélyt jelentenek.
    A szóhasználat pedig erősen jellemez Téged. Ne hidd, hogy különb vagy egy prostinál, mert szerencsésebb az életed. Jut eszembe. A vasárnapi Forma 1-es futamot 67 ezren nézték meg a hekyszínen. Ebből nem tudom mennyi volt a magyar, de hol voltak a nyugati szurkolók százezrei? A prostiknál? 🙂

  • Mind sirankoznak a „koltesegekrol”.

    Kerdes, mennyi volt a vilagszerti TV jog dijja?

    Mibe kerult egy 30 msodperces nemzetkozi TV hirdetese ?

    Na most siranlozzanak a koltsegekrol.

    Miert nem tanulnak valami uzletezesi alapelveket !!!

  • Szerintem , nagyon szép volt a megnyitás a magyar rendezésben, láttam a Facebook -on!
    Más, a szálódák, éttermek biztos behoztak egy halom pénzt a külföldi vendégekből.
    Siránkozni könnyű,panaszkodni még könnyebb.

  • Bendeguz79 Gondolom rendkivül hiányos nyelvismereted miatt használsz szándékosan sértő kifejezéseket. Reményemet fejezem ki, hogy nem bunkóságból.
    Leírnám az én „sirámomat”.
    Adva van egy ország, amely az EU lélegeztetőgépén lóg, de a propaganda dübörög. Mint minden kis diktatorikus ország, megpróbálja cirkusszal elfedni a bajokat. Tavaly bejött a foci, mert sikerült a szerencse miatt három egyeneset a labdába rúgni. Nagy volt a boldogság, de mára kiderült, egy nagy lufi volt (többen akkor is láttuk). Most ezt a célt a „Vizes VB” töltötte be.
    Van egy sportunk, ami a kutyát nem érdekel a valóságban, de jók vagyunk benne. Általában a rokonokon kívül senki nem jár ki az uszodába megnézni. A vizilabda mindig jó volt, az úszásban pedig vannak eredmények, sokszor nagyon jók. Igaz, az úszósportunk tele van aljassággal, az erőszakos, sokak szerint vadállati edzési módszerek, öntelt sportolók, gerinctelen vezetők (egyikük bizonyított erőszaktevő amit eltitkoltak), tehát nem túl fényes a helyzet. Megnyerik egy világverseny rendezési jogát, beugróként. Itt az alkalom, megmutatni Magyarország „nagyságát”. Bejelentik, hogy x összegből megrendezik. Egy gyönyörű látványtervet mutatnak be, amelyet Budapest legkedveltebb strandjában, a „Néplavórban” nyer elhelyezést. A költségek nőnek, szinte naponta tesznek hozzá milliárdokat, hatalmas bakik történnek ami megint milliárdokat emészt fel. Már senki nem tudja mennyi a végösszeg, mert úgy van adagolva, hogy ne lehessen tudni.
    A gyönyörű látványterv helyet egy ronda és vállalhatatlan épület lesz, mikor is bejelenti a felelős, jól hülyére vettünk titeket, nen is volt látványterv, hamis fényképet mutogattunk. Hahaha. Teljesen mindegy mit mennyiért adtunk el, ha a végösszeg szerint ráfizetéses volt az egész. Nem mindegy a részletes számsor? Tele voltak a szállodák? Nyári turisztikai csúcs van, persze, hogy tele vannak a szállodák. Közben egy Forma 1-es futam is van (szintén ráfizetéses). Te itt állandóan előadod a mindenhez értőt, hol az ítélkező Istent játszod, hol a tanítóbácsit, közben fogalmad sincs semmiről. Az egész egy népvakító rendezvény, amin a haverok megint hízhattak, Orbán pedig sütkérezhet más munkájának a dicsőségében. Közben semmivel sem teljesítettek jobban versenyzőink, mint idegenben, ha nincs a „botrányhős” Katinka, még aranyunk sincs. Az a Katinka, akinek „mocskos amerikai” a férje, és jobban tenné ha eltakarodna az országból, a nagy hazafiak szerint. Neked ez egy dicsőséges valami, aki közelről látja a nacionalizmus szemüvege nélkül, egy szánalmas bizonygatás.
    Tudod, egy tőzegföldnél nincs csodálatosabb látvány messziről. Mikor odaérsz, kiderül, hogy mocsár az egész, és jobb ha csizma nélkül nem mész bele.
    Végszóként, meséld el, mennyivel lett jobb az ország lakóinak a helyzete? Orbán kapott egy plecsnit, állítólag Kövér is. És? Gyerekkoromból ismerek egy mondást, oda sz@rik a kutya ahol már van. Imádják a politikusok egymást kitűntetni, értéktelen, talmi kitűntetések ezek. Az úszószövetség szerint fantasztikus volt a rendezés. Elhiszem. De azt is tudom, hogy a sportdiplomaták is megvehetők, pénzért mindenre képessek. Elég „fősportoló álamelnökünket” emliteni, aki belebukott a csalásba, ehhez képest jövedelme állami pénzből az egeket veri, állami pénzből palotát kapott, közben csak egy bizonyított csaló, aki ennek ellenére nemzetközi bizottságban is szerepet kap továbbra is. Mennyit ér ezeknek a kitűntetése?
    Nem érdemes ilyen lekezelően írnod, nincs mire.

  • Figyelő,
    az utolsó mondatoddal eltévedtél.Itt szó sem esett a Trianonról!

  • charlie
    2017 július 31
    2:18 du.

    „ZSPB: Apropó vizes vébé. Előkerült újabb 30 milliárd körüli költés…

    Kéri László: Azon már meg sem tudunk lepődni, hogy naponta derülnek ki újabb és újabb tételek, most már csakis milliárdos szintű, vitatott költségek, rejtett és nem is nagyon titkolt pazarlás, felelőtlenségek tömege kerül elő. Azt érzékelem, hogy a közvélemény a tavasz kezdete óta úgy szokott hozzá az úszó vébé költségeinek emelkedéséhez, mintha a vízállásjelentést hallgatná: a Kraszna Alsószopornál 84-37, a Száva Jaszenovácnál 76-59, a Duna Aréna a Dagálynál 134 milliárd, Felcsútnál árad, a kórházaknál apad, hajóvonták találkozása tilos, csak akkor megengedett, ha az egyik Garancsié, a másik meg Mészáros Lőrincé. Olyan az egész, mint egy lázálom. Mindent lehet, mindent szabad, csak épp a te pénzedből, meg az enyémből, meg a szomszédéból.”

  • Mi a fene szalt bele a mai magyarokba?
    Mindenki (kiveve talan egyet vagy kettot) de a zomeik csak sirankozva pamaszkodnak, hogy vegre egyszer magyarorszag kepes volt egy sport vilagbajnoksagnak helye lenni.

    OK, a bajnokasganak vege. Be kell tolteni szemttel az uszodat. Nem kell tobbe.

    Mas nemzetek fiataljai szedtek az aranyermeket, csupan mert azoknak letezett a lehetoseguk a sport gyakorlasara.
    Nem lehet am a porban uszzkalni. Csak a vizben.

    De akik rikacsolnak a koltsegekre vonatkozoan, mar kerdeztem az anuagi adatokat (July 31,5;17 du).
    Miert maradt mindenki nema azon ?

    Egy sport-uszoda, nem egy furdo hely, penzbe kerul, de jovedelmez amig az uszoda.S mindenki azzal kapcsolatban.

  • Azt hiszem, egy számtanpéldával le lehetne zárni a VIZES VB körül felforrósodott vitát ! Ha egy Oxilog-2000-es portábilis lélegeztetőgép ára 495.000 Ft, akkor a VB-re fordított összegből hány masinát vehettünk volna ? S hány magyar választópolgárra jutna egy ketyere?

  • ISTVAN Nagy
    2017 augusztus 1
    11:53 de.
    Elnézést, de amiről írt, az minden országra vonatkozik, nem csak a magyarra!
    Ha ezt a világ elfogadná, nem lennének többé, sport Világ Versenyek sem!

  • gyuri10
    2017 augusztus 1
    7:37 de.
    Hol írtam ITT, Trianonról?

  • Ms.ADAM soraira;

    Mr. Adam, mind a maga ujacskainak a kattintasara all megtalalni a neveket.
    Kb. ket heten at vitatuk az ugyet.

    Sot, meglepoen tobbektol kaptam a szidasaik helyet jeles adatokat ugy az Alcsuti kis vasut meg a Puskas foci-egyetem adtairol.
    M<eg az kisvasut utasainak a szamait is. No meg a teljes koltsegek, annak eredete, s az azt befolyasolo korulmenyeit is.
    Kerem kattintsa azt.
    Sot meg a Meszaros uggyel is azt volt folytatava.
    Remelem emlekzne ?!
    De ha nem, mind a maga ujja-vegenek a billentese rogton idezi majd azt a gepen.
    A "haszanaliti nevek" alapjan On megtudja allapitani eredeti neveiket mind a hozzaszolloknak azon alanyon.

  • COME ON MAGYAROK, egyszer tortenik valami ottan egy evszazadban amire nem csak buszkek is lehetnenek, de jovedelmezove is valt a kozgazdasagnak.

    Elsokben hgoy magayerorszag az elsolapra kerult 56-ota. S ez alkalommal nem a verontasok adtak a hirt.

    A FINA valoban emelte az orszag kepesseget es nevet.
    S letezik egy lehetoseg nem csak jovobeli esemenyekre, de hogy tobb magayr fiatal sportolo lehetosege valhat majd valora sikereskedni a jovoben.

    S mi jovedelmet hozott is az ?
    Azon mindenki nema. Miert? Kertem adataikat azon !
    Mindenki csak sirankozik, hogy miert nem osztogatta a koltsegeit az allam azoknak akik csak elkoltottek volna minden eredmenyek nelkul.

    De a fo-kerdesem, hogy miert az allam, miert nem a szabad vallakozok es befektetoknek adta az allm a lehetoseget a FINAT megszervezni ?
    Van valszuk ????

  • Klárika,
    egyikünk adó-vevő készülékében van a hiba.Július 31.-én 9:13 du beírásod utolsó mondata nagyon Trianonra hajaz.A”siránkozást és panaszkodást”magyarul úgy nevezik,hogy”rinyálás”.Csupán ennyit tévedtél.

  • gyuri, a siránkozásban Te vezetsz, szóval lépj egyet.

  • Figyelő
    11:53
    De sajnos csak Magyarországon szokásos mindent lélegeztetőgépre átszámolni…

  • Végig olvasva a véleményeket,úgy látom két dolog küzd egymással, a büszke népnemzeti kebel, és a „mibe került mindez nekünk”gondolata? Valamilyen szinten érdemes elkülöníteni a két dolgot, mert egyik nem feltétlenül függvénye a másiknak.
    A magyar sportolók eredményeire, sikereikre nyilvánvalóan minden magyar büszke,ezt nyugodtan ki merem jelenteni – nem hallottam még olyan véleményt, hogy dafke, csak azért sem örülök… mert miért is ne? Az már más kérdés, hogy ezek a „vizes-sportolók” év közben fele annyi figyelmet és érdeklődést nem kapnak mint egy harmadrangú futballcsapat,vagy annak a leggyengébb játékosa,hogy a pénz elosztásáról már szót se ejtsünk. De, most két hétig minden „hepi” volt,szem nem maradt szárazon ha szólt a magyar himnusz, amúgy meg „önző Katinka” aki mindent magának akar,folyton elégedetlenkedik, ahelyett, hogy húzna a fenébe Amerikába a hülye férjével együtt ha nem tetszik valami- ‘mer nehogymá ő (S.Tusup) mondja meg itt az úszószövetségnek, hogy merre meddig – hát láthattuk!
    Nekem személy szerint a legnagyobb meglepetést nem annyira H.Katinka, mint inkább Verrasztó D.okozta, azzal, hogy újra látni engedte „emberarcát”, és nagyon szoros versenyben hozta az ezüstöt, de ez abszolút egyéni megítélés és senki teljesítményéből nem von le semmit.
    Biztos, hogy nem akármilyen érzés lehetett hazai pályán, a hazai közönség szurkolása közepette versenyezni – szó se róla, ezt elhiszem! De ezek az érmek, és eredmények valószínűleg ugyanilyen szépen csillogtak és akkor is hozhatók lettek volna, ha nem kerül nekünk 170 milliárdba, sőt! Szerintem bármelyik sportolót megkérdezték volna erről, némi lemondással ugyan de valószínű ugyanígy vélekedtek volna! Egy VB rendezése akkor is hatalmas költség, ha előre tervezetten és felkészülten állunk neki a kivitelezésnek és nem egy év alatt beugróként, kerül amibe kerül, csak meglegyen alapon vonjuk el innen onnan a pénzt: nem volt idő normális közbeszerzésre, normális kivitelezőre és a végén már számolatlanul és olvasatlanul öntötték bele a pénzt, naponta hallottuk hogy megint drágult ennyivel meg annyival, míg végül már követni sem tudtuk mennyivel. Egy Vb ami eredetileg 25 milliárddal indult (+- 20-30%) aztán lesz belőle 170 milliárd, az minden csak nem fair az ország adófizetőivel szemben! És ez akkor is így van, ha egyik másik megépített létesítményre azt mondják hogy ez „megmarad nekünk”, tehát csak 40 milliárdba került, mert a többi ott van „természetben” ám kifizetni most kellett,akár szükség lesz rá később akár nem, a fenntartása pedig megoldhatatlan terhet jelent mivel további milliárdokat von el! Van olyan beruházás, ami hasznosítható valamilyen formában, de nem biztos, hogy a habokra megrendezett VB nélkül megépítettük volna – fordítsa le ezt mindenki a saját háztartásában történő beruházásokra! Ezeregy mindent, ha már megvan, megpróbáljuk felhasználni valamire, aztán vagy sikerült vagy nem, de leginkább eszünkbe sem jutna arra költeni, ami akkor épp nem időszerű, és egyelőre nélkülözhető!
    Aki tehát „fanyalog” az nem biztos, hogy magyarellenes, vagy nem örül a „magyar sikereinknek” – csak pusztán végig gondolja, megérte-e ez a két hét, hogy évekig nyögjük a következményeit. Szerintem nem.

    És még egy szempont, talán némi figyelemfelhívás is egyben: ha az egy év alatt összerittyentett kb 25-40 milliárdra taksált VB-ből 170 milliárd lett, vajon hányszorosára dagadt volna a 2024-es olimpia megrendezésének végösszege, az évek alatt, ha azt már most elkezdtük volna „megvalósítani” a nagy álmot – a csókos beruházók és kivitelezők és jóembereik segítségével vajon milyen összegről döntöttek volna úgy, hogy elvesztette „közpénz jellegét”?
    Sajnos, ez Magyarország a maga ismert és közismert hátterével, gyakorlatával itt óhatatlanul számolni kell ilyesmivel (is) – és ezzel nem azt mondtam, hogy máshol nem, de hát azt nem látom ilyen közelről!

  • LIANFAIR 2017,Aug. 1, 4;20 d.e. irta;

    „..egy orszag amely az EU lelegeztetogepen log…”

    2017, Aug. 1-an Mr.Adam isrta a HFP cikkeben a „Hungary Not Interested Attracting Institutions from London After Brexit”
    (Magyarorszag nem ohajt Londonbol athelyezni semmi EU hivatalokat a Brexit utan.)

    23 nemzet folyamodott, de NEM magayrorszag. Mint Mr.adam irta ; „.. severe labor shortage in Hungary in many sectors”. (Sulyos munkas-hianyok magyarorszagon sok foglalkozasokban ).

    Mr. Adam sorai szerint nem igen egyezzik meg a Lianfair allitasaval.
    A munkas hianyok eseten az alig letezhetne az EU lelegzogepen logva.

    De ki irta a valosagot, Mr.Adam , vagy LIANFAIR.
    Mind ketto nem lehet igaz. Az egyik hazugsag. DE melyik ?

  • Bendeguz79 Egy kis nyelvlecke. Nem mond olyat egy kultúr ember, hogy hazudik. Esetleg használhatod a téved szót, könnyű megjegyezni. Azt is elmondanám, több igazság létezik, mert nézőpontonként változhat. Igen, a magyar gazdaság motorja a német autógyártás, és a beruházások nagyrésze az EU pénzből valósul meg.
    Kultúr ember azt sem írja, hogy Mr Adam vagy Llanfair. Vagy mindkettőt megtiszteli a megszólítással (Mr), vagy egyiket sem.
    Nem kell úgy érezni, ahhoz jogod van, de illik úgy leírni.
    Vagy attól félsz, hogy kitesz innen, és ezért nyalod a talpát? Amerikában ilyen neveletlenek az emberek?

  • LIANFAIR, elobbikeben ma reggel valaszoltam ragalmazo elobbi soraira ahol allitotta hogy NEM fogja soha olvasni sem valaszolni soraira.
    Talan maga nem erti vgay nem kepes betartani mallitasait.

    Igen, a tudatosan valotlansagokat allatani az HAZUGSAG !

  • Drizari!

    Amúgy a székelyek a 8-9-ik század óta magyarok,és azok is maradtak,a területi elszakadásról nem tehetnek….
    Ugyanúgy magyar nemzetiségűek mint az egyéb régóta itt élő,beilleszkedett más csoportok (pl.cigány nemzetiségűek,de több is van)

  • Újra megjött!!!
    Itt a híres csinn-bumm cirkusz gyerekek,gyerekek…

  • Bendeguz79. Mokuska. Hogyan bizonyitod a szandekossagot?
    Ne ird le a nevemet, ne hivatkozzal ram, es akkor nem irok neked. Hidd el, nem egy nagy elmeny veled „beszelgetni”. De nem ertem, mikor ragalmaztalak. Sosem allitottam, hogy okos es tajekozott vagy. Akkor mi bajod?

  • Klárika,
    most visszaolvasva láttam,hogy lépést ajánlasz.Nos… neked nincs miért lépned és lásd,hogy nem”gyűlöllek”,örülök hogy neked nincs miért lépni.Nyugodtan rinyálhatsz.