Egy kanadai magyar kelt az Air Transat utasainak védelmére

2017 augusztus 1 1:10 du.18 hozzászólás

Valóságos pokollá vált a diszkontos Air Transat egyik Montreálba tartó járata, amely viharok miatt Ottawában kényszerült leszállni. Az utasok hat órán keresztül várakoztak a gépen, ahol közben elromlott a klímaberendezés és néhányan rosszul is lettek a melegtől és levegőtlenségtől. Az Air Transat járata Brüsszelből tarott Montreálba, de a zord időjárás miatt kellett a montreáli Trudeau repülőtértől 200 kilométerre nyugatra fekvő ottawai repülőteren leszállni. Amikor azonban leszállt a gép, hat órán keresztül nem engedték meg az utasoknak, hogy a Macdonald-Cartier International Airport termimáljában várakozzanak. Még akkor sem, amikor az áram kihagyása miatt elromlott a fedélzeten a klíma.

Az egyik utas a 911-es sürgősségi számot hívta, végül pedig a mentők jelentek meg a fedélzeten és palackozott vizet osztottak a dehidrált utasoknak. Egy másik utas  – Laura Mah – pedig az ottawai repülőtéri hatóság figyelmét keltette fel a Twitteren keresztül, jelezve, hogy amit a légitársaság művel, az egyenesen “embertelen.”  Az ottawai repülőtér szintén a Twitteren válaszolt: “Nagyon sajnáljuk, de alapvetően a légitársaság döntése, hogy lehetővé teszik-e a kiszállást vagy sem.”

Az Air Transat azzal magyarázta a helyzetet, hogy ők is csak a kerozin újratöltésre várakoztak, meg a felszállási engedélyre. Arra viszont nem adtak választ, hogy miért nem volt ivóvíz a fedélzeten, illetve hogy miért kényszerítettek arra az utasokat, hogy gépen várakozzanak órákon át, amiután elromlott a klíma. Valószínű azért történhetett ez, mert plusz költséget jelentett volna a cég számára ha az utasokat a terminálba engedi.

A szövetségi közlekedési minisztérium is reagált a hírre. Marc Garneau miniszter szóvívője elmondta, hogy ami történt az Air Transat fedélzetén elfogadhatatlan és hogy jövőre új szövetségi szabályozás lép hatályba, amely hatékonyabban védi az utasok jogait. A C-49-es törvény előírja: ha 3 óránál többet várakozik egy járat a repülőteren utasaival, kötelező lesz vizet és ingyen élelmet szolgálni az utasoknak, továbbá kiengedni őket a fedélzetről, amennyiben ez nem okoz biztonsági problémát. A törvénytervezetet szeptembertől tárgyalják parlamenti bizottságban.

Lukács Gábor, egy kanadai magyar aktivista aki évek óta védi az utasok jogait a légitársaságokkal szemben, az általa indított Air Passenger Rights című Facebook oldalon szólalt fel az ottawai eset kapcsán:

“Nem az utasoknak kéne a 911-et hívni. Erre azért volt szükség, mert a szövetségi szabályozók nem végzik el feladataikat”–írja Lukács.

Lukács Gábor. Fotó: Metro News.

Lukács Gábor. Fotó: Metro News.

Korábban saját honlapján megjelent elemzésben bírálta a kanadai szövetségi hatóságokat. Kimutatta: miközben az elmúlt években folyamatosan emelkedik a kanadai légitársaságok elleni panaszok száma, az elmúlt három év alatt 230-ról csupán 64-re csökkent azon esetek száma, amikor a szövetségi szabályozó az utasok érdekében lépett fel az adott légitársaság ellen. Lukács kollaborációt sejtett a szövetségi szabályozó és a légitársasági érdekvédelem között. Rámutatott arra, hogy Simona Sasova, a hatóság szabálysértéseket vizsgálni hivatott menedzsere baráti viszonyt ápol azokkal a légitársasági vezerigazgatókkal, akiket hivatalból monitoroz. Ezért is javasolja Lukács a panazt emelő utasoknak, hogy ne a közlekedési hatósághoz forduljanak, hanem keresetüket inkább a tartományi kis értékű köveletések bíróságához (a small claims court-hoz) folyósítsák.

Tavaly a CBC közszolgálati televízió mutatta be Lukács munkásságát és “az utasok legjobb barátjának” titulálta a magyar származású fiatalembert. Lukács jelenleg Nova Scotia tartományban él. “A légitársaságok kihasználják a kanadai nép legjobb tulajdonságait: nevezetesen azt, hogy tiszteletudóak, türelmesek és egymáshoz igazságosak vagyunk. A légitársaságok jelenleg szinte bármit megtehetnek, ha nem tereljük bírósági útra harcunkat”–mondta Lukács.

Lukács többek között azt tanácsolta, hogy ha hosszú késésnek vagyunk kitéve repülőtereken, nyugodtan vegyünk élelmet, őrizzük meg a számlát és azt utólag nyújtsuk be a légitársaságnak, visszatérítést követelve tőlük. Jelenleg nem érdemes arra várni, hogy majd a légitársaságok adnak egy étkezési jegyet, mert még nincs olyan szabályozás ami erre kötelezné őket.

A hétfői nap egyébként valóban nehéz volt az ottawai Macdonald-Cartier repülőtér számára. Összesen húsz Montreálba és Torontóba induló járatot tereltek át a fővárosba a zord időjárás miatt.

18 hozzászólás

 • ,,,,….A légitársaságok jelenleg szinte bármit megtehetnek, ha nem tereljük bírósági útra harcunkat”–mondta Lukács….,,,,:::::
  Azt gondoltuk Kelet Európában / mi elmaradott népek/::: a ,,,nyugati ,,,demokráciákban,,, ilyesmi nem fordulhat elő.
  De győzőtt a verseny-kapitalizmus,:::majd ugye a verseny mindent megold??? csak az emberek addig el ne pusztuljanak.Vagy az nem számít?— van másik./ az idézőjelem meg néhány betűm nem műkődik,Jól kérem érteni a dolgokat.—úton az új billentyűzet/
  Nagyon rácsodálkozó üdvőzlettel.

 • Nagy baj akkor fog bekövetkezni, ha a légitársaság a karbantartások rovására fog költséget csökkenteni. Mondjuk nem eredeti cserealkatrészt használ, hanem bóvli utángyártottat.

  Abbahagyhatnák az egymás közti repjegyek árversenyét, és kezdenék az értékén árusítani a jegyeket. Kezdetben biztosan csökkenne a jegyeladások száma, de a biztonság, a pontos indulás és érkezés, a személyzet udvarias viselkedése, a vita nélküli kártérítések, meg a felszolgált minőségi ételek biztosan visszaszereznék az utazóközönséget.

 • Utazni nem muszáj, de dolgozni 5 napon át kell. Ma ketten is rosszul lettek krumpliszedés közben! 40 fokon, tűző napon minimum 4 órát dolgoztunk, plusz a hajnali órák.
  A férjeméknél a gyárban sokszor van 40 fok, és nincs klíma. Annyi a kedvezmény, hogy kinyitják az ablakokat, és a szódából mindenki annyit ihat, amennyit bír.
  Nemrégiben szörnyű baleset történt egy közeli építkezésen. A beton mixer hozzáért a magasfeszültséghez, és a betonozó munkást agyoncsapta az áram. Szemtanúk szerint a gumicsizma is ráégett a lábára, és sajnos kórházba szállítás után meghalt. 2 gyerek maradt utána árván. Sokszor nehéz koncentrálni a melegben.

  Persze az ember annak is örül, ha van munkája.

 • Vihar, váratlan helyzet bármikor, bárhol adódhat. Még mielőtt tovább ragoznánk az összehasonlítást, egy dologra felhívnám szíves figyelmünket.
  Az elintézés módjára.
  A szövetségi minisztérium reagált. Nem azt mondta, hogy üljenek át egy másik gépre, hanem azt – készül a törvénytervezet arról, hogy a légitársaságoknak mi a törvényes kötelességük az utasaikkal szemben.
  Kérem szépen – EZ A POLITIKA – hogy a parlament (törvényhozás) törvényei a gyengébb alkupozíciójú mellé állnak: eladóval, szolgáltatóval szemben a fogyasztó (ezesetben utas) mellé,tőkeerős céggel szemben az alkalmazott, a gyengébb mellé. (Szerintem létezik Kanadában is monopol-ellenes törvény.) A szóvivő nem célozgatott sandán, hogy az egész a “nemzetellenes” erők “ajvékolása”, tökös ma…kanadai gyerek kibír akár egy napot is víz nélkül.
  A segélyhívásra kiment a mentő – és nem kért beutalót, vérző sebet, eszméletlen ügyfelet – vizet osztott.
  Nem tudom, hogy Lukács Gábornak ki fizet a munkájáért, (lehet, hogy neki is Soros?DDD), de nyilván megbecsült – és nem megbélyegzett, üldözött – tagja a társadalomnak, azokkal a kollégáival együtt, akik nem a légitársaságokkal, hanem más esetekben lépnek fel az állampolgári (vásárlói, utazói, munkavállalói stb.) jogok érvényesüléséért.
  Úgy látom,nem beszélt hülyeségeket senki a “verseny az oka”. Nem indult nyomozás sem szabotázsgyanúval, mint most Budapesten. Megint leállt a 3-as metró egyik új szerelvénye,mert nem csukódtak az ajtók. Kiderült, az ajtósínben egy pici fakocka nem engedte az ajtót zárulni. Nyomozás indult(!), hogy hogyan került oda az a kis fadarab!
  Nem tudom eldönteni: azért tisztelettudóak, türelmesek a kanadaiak, mert az állam működik. Vagy azért működik az állam, mert a polgárai türelmesek, igazságosak egymás iránt?
  Szerintetek?

 • talalom,

  Magyarország egyik jelképe a Rubik-kocka, igaz, ez a kocka csak egy hétköznapi fakocka, amit Tarlós szerint méretre vágtak, majd menet közben cipő befűzését imitálva gonosz ember tehette a résbe, mert egy ilyen fakocka nem esik le csak úgy, pont bele abba a vájatba.
  Ez a tett bűnügyi nyomozati cselekmény eszközlésének megindítását kívánja, ezért – a felettesi sugalmazás hatására – feljelentéssel élt a BKK, amit a rendőrség a neki-számára előírt rendőrségi bűnügyi eljárás megindítására vonatkozó törvényi paragrafusok alapján megindítottak.

  Vélhetőleg jelenleg a lehetséges szemtanúk felkutatása zajlik, akik láthattak napközben leguggolva a kinyílt ajtónál cipőjét befűző imitálás közben egy bűnelkövető szabotálót, akiről nyomravezető személyleírást adhatnak. Elfogása esetén elkezdődhet Magyarország évszázados kiemelkedő büntetőügyi eljárása.
  (jut eszembe, előkerült már Orbán Viktor lányának a telefonja?)

 • hazai lámpa De. Sok embernek a munkájához tartozik az utazás, a kikapcsolódás pedig minden embernek fontos kell, hogy legyen. Legalább három hét, egybefüggő nyaralásra lenne szüksége minden embernek, hogy feltöltödjön. Nem a lakhelyén. Tehát utazni muszáj. Én is döglesztő hőségben vagy kegyetlen hidegben dolgoztam le az életemet. Még sem értem, kommented értelmét.

 • Drizari Úgy tudom, a repülőgépek karbantartását nem végezhetik sufniban. Komoly szervízek végzik, akik felelőséget is vállalnak. Legalábbis Európában.
  Inkább a személyzet kihasználásával van a baj, a túldolgoztatással. A Ryanair például keveset tankol, így ha baj van, elfogy a nafta, de a repülőgépek súlyát is hazudják. A takarítással is gondok vannak.
  Tény, hogy a fapadosok megjelenésével nagyot esett a szinvonal. Nem is használjuk a Ryanairt, az Air Lingus állami céget használjuk. Érdekes módon, többszőr még olcsóbbak is, mert a fapadosok hazudnak és becsapják a nem rutinos utazót.
  De sajnos akinek nagyon fontos az ár, az használni fogja.
  Tulajdonképpen a vásárló a hibás, aki megalkuszik az ár miatt. De ez gazdasági kérdés is, könnyű elítélni azt, akinek nincs pénze az álmaira. .

 • Jelentem, megérkeztem Kanadából, vakációmra., közvetlen járattal, és szorongva léptem a diktatúra sanyargatta kis hazám földjére… Orbán pribékek, nem vagoníroztak be, és emberi jogaimat eleddig nem taposták a sárba…! – Soros plakátot, egyet sem láttam, de a fekete piacon elég borsos áron kapható, igy gyüjtő barátaim hoppon maradnak…Itthon is figyelemmel kisérem a KMH felületét…hiányzik Andrew Gollner mint kommentelő, akihez felmegyek a 11-ik ??
  emeletre, remélem még dolgozik…Remélem, nem azért, undorodott, meg a beírogatásoktól…mert Margit néni itten Talalomkodik, többek közt, és tolja a tutit, a maga elkötelezett eszmei sivárságában! – Elismerés illeti C.Adam szerkesztőt, hogy végre olyan anyag látott napvilágot, ami kanadai ês magyar vonatkozású is…

 • Llanfair
  2017 augusztus 2
  5:46 de.

  Ne legyél mér ennyire fogyatékos! Nem azt írtam, hogy minek mentek föl a kanadaiak a repülőgépre.

  Arra céloztam, hogy vannak élethelyzetek, mikor semmiképpen se tudod elkerülni a kánikulát meg a rosszullétet. A cikkből nem derül ki, hogy milyen céllal utaztak az emberek. Én csak arra hívtam föl a figyelmet, hogy aki nem hobbiból utazik, dolgozik, annak vannak az igazi kellemetlenségei.

  “a kikapcsolódás pedig minden embernek fontos kell, hogy legyen. ”
  Gratulálok megint szépen hoztad a sznob bunkóságodat. Nyilván az is szeretne nyaralni, aki a rozsdás kádban medencézik a kert végében, csak éppen nincs rá pénze. Inkább kifizeti a rezsit meg a gyógyszert.
  Illetve mezőgazdaságból élőknek ez is nem is lehetséges, ugyanis a gazdaság napi felügyeletet igényel. Senki nem olyan gondos hetekig, mint a saját gazda. Persze pár nap megoldható.

 • Llanfair,

  nem ismerem a repgépek karbantartásának protokolláris szabályait, de arról hallottam már, hogy jelentős költséget lehet megtakarítani utángyártott csere-alkatrészekkel. Nekem nem szimpatikus a fapados-járat verzió, ha röpcsivel kellene valahová utaznom, messzi ívben elkerülném a fapados társaságokat.

 • Sokan összetévesztik a diktatúrát a terrorral – mint itt fentebb a Párt(a néhai fiatal demokraták) közkatonája is.
  1962-ben érkezett hozzánk egy svájci fiú:a nővérem levelezett vele, még egy ’56-os segélycsomagban volt a címe. Teljesen el volt ájulva, hogy milyen szépen – bár szegényen – élünk. Sajnos fotó nem maradt fenn a találkozásról, mivel Bonifác nem hozott fényképezőgépet (nekünk meg nem volt). Azt hitte ugyanis, ha nyugati turistaként fotógéppel érkezik, már a pályaudvaron letartóztatják. 1962-ben!
  A diktatúrának csak következménye a nyílt terror. A mai Magyarország törvényeiben – a jogállam teljes lebontásával – már megvan a lehetősége a nyílt terrornak is.
  Közkatonáknak persze ezt nem kell érteniük, nem is biztos, hogy képesek erre.

 • Na gyerekek biztos az orbán miatt volt ez eset mert mocskolódni kanadából is tudnak nos hiba mindenüt van még Kanadába is NINCS KARÁCSONY KORVIN NÉLKÜL !!!!!!KANADA PROBLÉMA NÉLKÜL UGYE SAJNOS NEKÜNK MÁR MALÉVÜNK SINCS ELVITTE A CICA DE KINA MEGVESZI MAJD!!!!!!

 • hazai lampa Tulajdonkeppen miert vagy ilyen irgalmatlanul bunko minden kommentedben? Miert kell allandoan sertegetni? Mar csak a sertegetesnek elsz? Szovegertesed is egyre romlik, a ” lenne szuksege” az mit jelent? Valosagot vagy kivanalmat? Ne csinalj bohocot magadbol, ne kossel bele olyanba, amit nem irok le. Te sznobizmusnak hivod az orvosi javaslatot? Tudod a sznobizmus jelenteset Te kis kajla? Szornyu vagy, kedves lampa, szornyu. Biztos aki megveszi a repulojegyet harom honappal elore, egy evet gyujt es varja a nyaralasat, egyszeruen kidobja a penzet mert meleg van es otthon marad. Hat ha fogyatekossagrol beszelunk, lohosszal nyertel. Probalhatnad sertegetes nelkul. A sznob szo jelenteset pedig vedd at, mert kurvara nem illik ram. Azon kevesek kozott vagyok itt, akik nem akarnak tobbnek latszani. Sajnalom.

 • ….,,,, A mai Magyarország törvényeiben – a jogállam teljes lebontásával,,,,….:
  Úgy néz ki a te jogállamodat bontották le — a tőbbieké megmaradt.Ettől vagytok egy kicsit mindig betegek.Nem baj.
  Új választás jőn,majd ti nyertek és jőn az új ,,, jogállam,,, ami másoknak nem fog tetszeni,és ez így megy őrőkké,az idők végezetéig,akkor is amikor már ti,mi nem fogunk élni.És még létrejőhet a speciális ,,,jogállam,,,
  ami a ti tervezetetek lesz és csak ti fogtok benne élni,mert másnak abban nem lehet./lehet,hogy a fekete autók miatt?/
  nagyon jogállami üdvőzlettel.

 • Fárasztó vagy ebben a 40 fokban Tóth! Neked az jogállam,hogy pl.a nyomozati hatóság rendel el előzetes letartóztatást, gyakorlatilag határidő nélkül? Az jogállam, hogy már vagy négy militáns szervezetnek van joga bármikor – bírói végzés nélkül – a lakásodba behatolni és kutatni? Köztisztviselőként “bizalomhiány” okkal felmondhatnak, de nem is kell indokolni. A sztrájkjogodat úgy megkurtították, hogy gyakorlatilag csak akkor sztrájkolhatsz, ha a munkáltatód beleegyezik. Úton van a rendeleti kormányzás, ami azt jelenti, hogy nem kellenek nyilvános törvények sem. Mitől félsz annyira?
  A jogállam nem a tied és nem az enyém: mindenkié egyformán.

 • talalom Igen, neki az a jogallamisag, ami az O ellensegeit, ellenfeleit esetleg akar a nem tetszo szomszedjat is vegzalja, de Ot, a baratait es Isteneit beken hagyja garazdakodni. Meglepett? Miert?

 • Egy barátnőm mondta máma, hogy érdekesnek találta, hogy a Lukács nevet, a helyi hírekben hallotta a TV-n, és milyen tisztán ejtették ki az illető nevét. Barátnőm vezetékneve szintén Lukács, és itt él nagyon régen, de soha nem tudták kimondani itt helyesen a nevét.

 • Én a cikkre válaszoltam.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.