Jön a kapitalizmus Kanadába?

2017 augusztus 2 12:50 du.44 hozzászólás

Kanada az egyetlen olyan nyugati ország, ahol az állam, nem pedig a szabadpiaci kereslet szabja meg a termelés határait a tej, sajt és baromfi szektorban. Az egyedülálló kanadai rendszer – amit angolul supply management-nek, franciául pedig Gestion de l’offre-nek hívunk – lehetővé teszi azt, hogy az 1966-ban létrehozott és a Mezőgazdasági és Agrárélelmiszer miniszter felügyelete alatt álló Kanadai Tejtermék Bizottság határozza meg a tejtermékek árait, a termelés ütemét és mértékét, illetve a termelési kvótákat a farmereknek. Jóformán be van tiltva a külföldi tejtermékek forgalmazása Kanadában. Jelenleg a sajtok 8 százaléka lehet külföldi termék, jogurt esetében pedig pusztán 1% származhat külföldről. Ha viszont import tojás érkezik Kanadába, 168 százalékos tarifát számolnak fel a külföldi termékre, a baromfira pedig 258 százalékos különadót.

Kanada három nagy szövetségi pártja – a kormányzó liberálisok, a konzervatívok és a szocialista új demokraták – mind támogatják a jelenlegi protekcionista rendszert. A probléma ott kezdődik, hogy Donald Trump amerikai elnök az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalását kezdeményezte és biztosan napirendi pont lesz a kanadai tejterméki és baromfi piac liberalizációja. Ez az a téma, amit Justin Trudeau leginkább szeretne elkerülni.

Az Angus Reid Intézet végzett egy reprezentatív felmérést a supply management jövőjéről, melyben 1.500 kanadai véleményét kutatták. Ebből kiderült, hogy a lakosság 45 százaléka szerint csak akkor kéne felajánlani a piaci liberalizációt, ha minden kötél szakad az amerikai féllel történő tárgyalásokon. Ezzel szemben 26 százálék azok aránya, akik szerint már az elején fel kéne ajánlani a nemzeti kvótarendszer feladását. Össesen 29 százalék pedig semmilyen kompromisszumot nem kötne, maradjon a jelenlegi rendszer.

Nem kérdés, hogy a jelenlegi rendszer magasabb árakat és kevesebb választékot eredményez a kanadai vásárlónak. De a kanadai lakosság harmada úgy véli, hogy megéri többet fizetni, hogy a hazai termelőket és a nemzeti piacot támogassuk. A kanadai lakosság 36 százaléka drágább supply management tejet kíván a továbbiakban is vásárolni, 35 százalék mondta ugyanezt a sajtról, 30 százalék a tojásról és 30 százalék a baromfiról.

Bár van a lakosságban hajlam a változásra, amikor az ősszel tényleg terítékre kerül a téma az amerikaikkal, veszélyes aknamező közepén fogja találni magát a kormányzó liberális párt, különösen ha szembekerül a tejtermelők érdekvédelmi szerveivel.

Illusztráció: Werner Antweiler

Illusztráció: Werner Antweiler

44 hozzászólás

  • Chris, plíz, CANADA FIRST ez legyen a tárgyalási alapszólam (a basszus tudod, mint a nagy kóruszokban, mint a Wir setzen uns…)
    és nem feladni a C dúr t, azaz Kanada a kanadaiaké és ugyanúgy leszarjuk az usa érdekeit mint ők a szar génkezelt termékeikkel (a gyümölcseik tápértéke és ízértéke zéró!!! az összes többi élelmiszerüké is sohasem veszem inkább kanadai tajet iszok) a mienket…megszaladt az új autópiac mostanság és az usa gyártmányok (méjdinkanada) jól fogynak de van aki mást vesz az is fogy…ha elfogaggyuk az usa termékek egyeduralmát első lépésben akkor utána azonnal(!!!!!!!!!!) jön a monopolkapitalizmus azaz az árkartellek és akkor már nem szabhattya meg a kanadai tejtröszt a tejárakat hanem valahol alsótexasbürgözdön fogja egy másik tröszt amibe kanadának nem lesz voksa sem

    gondolkoggyunk kissé sohasem árt

    a szankciózdi egyértelműen piacrablás azaz mások piacainak elrablása erőszakkal és fegyverrel, megszállással (mit keres északamerika Litvániában és Észtországban??? a jövő hetet vagy oda is el karnak adni fegyvereket és már fizetik is a nagyobb hozzájárulást a nato ba mert az megvédi őket… a saját pénzüktől kidobott pénz az ablakon kidobott pénz minden lukas kétfilléres amit fegyverre költenek ott ezek is békében éolhetnének erre megszállják őket és fizettetik a megszállás költségeit ezs meg a fegyverlobby

    majd még írok ha lesz még helótom

  • Hm. Mindeg ugy veltem hogy a Hudson Bay Company kezdte Canadaban a kapitalizmust a hod szormek vasarlasaval?

    „Egyedul Canadaban” letezne a „supply management” rendszere ?
    Hat mit gondol, miert fizetunk mi amerikaiak tobb mint ketszer annyit a tejert mint a gasolinert ?

    Mert a „Supply management” elvet gyakoroljak regen.
    Ami hogy kenyszeritik a tejaranak emeleset, s abbol lefizetik a farmerokat kevesebbet termelni.

    Egyszerubben es valojaban az csupan gangsterizmus !

    Szabad es korlatlan termeles az igazi „szabad-gazdalkodas”. Minden mas csak diktatura !
    Mi joga az allami burokrataknak beleavatkozni a szabad kozgazdasag ugyeibe, a fogyasztok biztonsaginak es egeszseguknek vedelemen kivul???

  • Christopher Adam

    Rodeo36:

    én azon kanadaiak közé tartozom, akik hajlandóak többet fizetni a hazai tejtermékekért. Alapvető fenntartásaim lennének ha a supply management feladását komolyan megfontolná a kormány.

  • Chris remember what I just told you:
    now:
    „US President Donald Trump has called for an expansive post-Brexit trade deal with Britain, offering American food producers greater access to the UK market. He also cautioned Scotland against holding a second vote on independence.
    In an interview with the Wall Street Journal, Trump called for one big deal that would “include everything.””

    és ha nem akkor szanksőőőőőőőn??? vagy, hogy is van ez???

    a lengyeleket összeugrasztotta a németekkel gázügyben és …

    most a litvánokat és letteket a finnekkel akik barátkozni akarnak az oroszokkal, közben az afghán máktermesztés egekig ér és az usa heroin import ugyanúgy…most nem délamerika (az már lazúlt) hanem afganisztán??? melyik afgán generációnak lesz egy önálló országa ahol azzal él házaséletet (ha az egy szép kecske akkor is) akivel akar és olyan sálat teker a fejire amilyet akar és a szmár lehet a radiátor de békében???

  • Christopher Adam
    2017 augusztus 2
    1:33 du.

    kibújt a szög a zsákból, a szanksőőőőőőn csak a usa new marketing policy ja (vagy útonállás???)

    na még ez, és akkor ha HARC HÁT LEGYEN HARC:

    At the same time, Trump blasted the EU leadership for impeding American farmers from accessing the British food market.

    “I have a very good relationship with the EU people and all, but they are very, very protectionist,” the President said.

    “Our farmers and others can’t even deal with (them) you can’t sell in. It’s very unfair. And that’s what I’ve been talking about for a long time.”

    “It’s so stacked against the United States,” he added.

    Read more
    © David MoirBelow par for The Donald: Trump’s Scottish golf courses register annual £9.5mn loss
    “The EU was conceived to the point that they wanted to do something to compete with the United States. You could say that’s a friendly act or an unfriendly act. But it’s very protectionist. We have farm products that you just can’t get into the EU. And we don’t do that to them,” Trump said.

    The US President also weighed in on the prospects of a second independence referendum in Scotland, suggesting it should not happen, so the country would continue to participate in the British Open golf tournament.

    Trump, an avid golf fan with his own private courses in Scotland, said:

    “Is Scotland going to go for the vote… It would be terrible. They just went through hell. One little thing, what would they do with the British Open if they ever got out? They’d no longer have the British Open… Scotland. Keep it in Scotland,” he added.

  • Orsós Elemér

    Christopher Adam
    2017 augusztus 2
    1:33 du.

    „Rodeo36:

    én azon kanadaiak közé tartozom, akik hajlandóak többet fizetni a hazai tejtermékekért.”

    Ezzel én is így vagyok, mert nekem meg a szlovák hús- és tejtermékektől van herótom, a szlovákoknak meg érdekes módon a magyartól! Ez megmagyarázhatatlan paradoxonnak tűnik, de sajnos így van! Felettébb örülnék, ha valaki elmagyarázná hogy, miért!

  • Dienes Erzsébet

    Könyörgöm! Jöjjön már ide, Európa közepébe egy megbízható delegáció és vizsgálja meg alaposan, mit jelent egy ország számára a szabadpiac!

    Azután döntsön, ne kényszerból. Én szeretem Kanadát is. És tényleg aggódom érte!

  • Magyarország „rafinálkodik” a tejkereskedelemben: a jó minőségű tejet tankos tej (ez a legolcsóbb eladási ár) formájában értékesítjük, amiből külföldön tejtermékeket készítenek és azt behozzák drága eladási árral Magyarországra. Ugyanis nincs költséghatékony és modern tejfeldolgozó iparunk. Kell a pénz fodbal stadionok építésére. És milyen jól sikerült ez a vizes VB is, kaptuk is a FINA-tól nyakra-főre a dicséreteket. 😀

  • Ja, és így néz ki nálunk a tejtermelés, kis ország vagyunk:

    https://www.farmit.hu/sites/default/files/news_body_image/tejtermeles2.jpg

  • Dienes Erzsébet
    2017 augusztus 2
    2:52 du.

    szabadpiac??? hol?? a Naprendszeren kívűl??? esetleg az Andromeda Ködön???
    még az a perverzió is előfordúl, hogy a natoban europa érdekei ellenében saját magától védi önmagát az usa gazdasági érdekei szerint, felűlírván mindent ami az ellen szól… és most jön a brexit…máris…pedig még nincs is lejáttszva

    és akkor jönnek holmi szanksőőőőőőőőnökkel mert …pofátlan hazugság mind és aljasság

  • Drizari
    2017 augusztus 2
    3:08 du.

    „Ugyanis nincs költséghatékony és modern tejfeldolgozó iparunk. Kell a pénz fodbal stadionok építésére.”

    Szerintem nincs összefüggés. A „Mizu” tej is az egyik magyar oligarcha hazai érdekeltsége, és az egyik legdrágább tej a boltokban.

    Más. A minap dokufilm volt a győri kekszgyárról. Valamelyik turcsi orrú szadeszes közgazdász, a kilencvenes években miniszter. „Annyit tudok a gyárról, hogy elavult termékszerkezet volt”

    Én nem vagyok túl idős, de én úgy emlékszem, hogy a slágertermék a „pilóta”, a finom keksz meg a vaníliás karika voltak. Ma mit gyárt a „da no ne” drága pénzért, miután megvette a gyárat?

    Pilóta, finom keksz, vaníliás karika.

  • A cikkel egyetértek, mint kanadai!

  • hogy valami vidámság is legyen, Pupu nagyon jó és most??? még jobb

    http://www.pupublogja.hu/2017/08/pipiske-nagyhatalmi-homokozoban.html

  • Három amerikai professzor, Eugene Fama – Lars Peter Hansen and Robert Shiller nyerte meg a közgazdasági Nobel-díjat 2013 ban.
    Röviden: közösen, e három közgazdász ki lett tüntetve, meglettek tisztelve a Nobel-dijal mivel világszerte bővítették a szabad piaci részvényárfolyamatok, az általános gazdaságtani fogalmak megértését.

    A szabad piac az emberi történelem legkitűnőbb ÖNSZABÁLYOZÓ mechanizmusa, amelybe nemcsak, hogy nem kell, de nem is szabad beavatkozni !

    Emlékezzünk: Hazánkban, (Magyarország), a dicsőséges proletár diktatúra parancsuralma sikeresen kicserélte a versenyző magyar társadalmat egy hazugságokkal elszédített, toló kocsikban ülö, állami gyámság alatt élni szerető félkegyelműekkel, akik kényelmes “vezető” poziciókban ásítoztak és elvárták, hogy az akkori jólétünket, majd “valaki”, ezüst tálcán fogja felszolgálni.

  • Pityi Palkó
    2017 augusztus 2
    7:34 du.

    „toló kocsikban ülö, állami gyámság alatt élni szerető félkegyelműekkel,”

    Már bocsánat, de a szocialista nómenklatúráról sok rossz elmondható, de az nem, hogy nem képviselték a gazdasági érdekeinket az orosz blokkon belül. Még a Kádár-rendszerben éltek legjobban az emberek. Arról speciel nem ők tehetnek, hogy a szovjetek elosztották, hogy ki mit gyárthat.

    A balliberálisoknak, élén Horn Gyulával, semmi ötlete nem volt azon kívül, hogy adjunk el mindent szarért-húgyért, ahogy a magyar mondás tartja. Az EU-ban is ugyanezt csinálták. Azt hiszik, hogy az EU határán megszűnik a nacionalizmus, és ők belépnek valami paradicsomi állapotba. Ahol nem kell harcolni semmiért, majd a brüsszeli bölcsek megmondanak mindent, azt jónapot.

    Sokan megírták már, hogy a magyar mezőgazdaságot feláldozták a szentséges nyugati szövetség oltárán. (Ebben az MDF is benne volt.)

  • Pityi Palkó
    2017 augusztus 2
    7:34 du.

    kedves pityi, két lehetőség van, vagy te is ezek egyike vagy, vagy a másik, miszerint, ez hótt hülyeség amit ide cirkonyáltál???
    szvsz a második közelebb van a valósághoz

    „Emlékezzünk: Hazánkban, (Magyarország), a dicsőséges proletár diktatúra parancsuralma sikeresen kicserélte a versenyző magyar társadalmat egy hazugságokkal elszédített, toló kocsikban ülö, állami gyámság alatt élni szerető félkegyelműekkel, akik kényelmes “vezető” poziciókban ásítoztak és elvárták, hogy az akkori jólétünket, majd “valaki”, ezüst tálcán fogja felszolgálni.”

  • rodeo36
    2017 augusztus 2
    6:38 du.

    Szerintem Pupu egy nagyon avítt felfogást képvisel, és most még azt is alulmúlta.

    Trump meg Orbán mint ellenség? Ennyire vak Pupu sem lehet. Kádár meg nem annak köszönhette nemzetközi hírnevét, hogy hűséges csatlós volt. Inkább annak, hogy a sztálinista vezetést ki tudta játszani Hruscsov bukása után is.

  • hazai lámpa
    2017 augusztus 3
    8:22 de.

    Bocs, jav: Trump meg Putyin mint ellenség?

  • A hozzaszollasokbol tisztan kiveheto,hogy magyarorszag termel tejet elegendo osszegben, de NEM KEPES feldolgozni.
    S azt a legolcsobb aron mint „bulk-mennyisegben el;adja kulfoldi cegeknek akik kepesek mind azt feldolgozni, s az orszag azt vissza-vasarolja magasabb aron.
    Theat a mgayar termeli, de telejes vesztesegget er el, mert gazdasagilag elmaradt.
    Ha kepes lenne termekeit feldolgozni, s azt arusithatova tenni akkor jovedelmezne a termekein.
    Mind az a butasag ara. Azert nem menbnek az 5-rol a 6-ra soha.
    No de azt szidni es atkozni szukseges majd a mgayarok alatl ?!

  • hazai lámpa
    2017 augusztus 3
    8:22 de.

    tévedsz (hogy ne mondjak erősebbet)
    pupu nak tök igaza van betűről betűre…az a tetű útonállás amivel az usa piacokat akar szerezni az nem járható 2017-et írunk és az aktuális pun háborúkat is meg kellene már állítani még ha ez fáj is a nagyhatalmi imperialista gőgjében az usa nak…

    gazdasági érdekei vannak de másnak is és ezek most sem egyeznek…szerencsétlen lengyelek nagyhatalmi álmaik megint dugába dőlnek ezredszer

  • rodeo36
    2017 augusztus 3
    10:05 de.

    Az USA politikájáról egy szót sem írtam.

  • hazai lámpa
    2017 augusztus 3
    8:22 de.

    ha másért nem is de az illusztrációért mindenképpen díjazni kell ahogy az papírhajó a krump lee vel a fedélzetén mint egy hülye bolygó hollandi sodródik a végtelen világóceán vége felé…az többet mond -talán- mint a szöveg bár vannak benne olyan écák, hogy tecser legeyen a talpán aki ezért ne rombolná le mégegyszer a KGST-t…hogy neki legyen a piaca (az tette be neki a kaput amikor a kofa a Nagycsarnokban megkínálta valami finomsággal, és látá, hogy a csarnok tele volt jobbnál jobb árúval és vásárlókkal akik tele szatyrokkal, azaz nem windowshopping folyta magát) na akkor azonnal lett régen elvtárs akit ugye Kádár nem kívánt látni

  • Parács Péter Pál

    Igen! A kapitalizmus „farkas törvény”. Nincs szociális motívuma. A pénz dominál és a töke uralkodik és ad hatalmat, befolyást.
    Nem kellene azonban összekeverni Marx és Engels „téziseit” a komcsi rendszerrel. A komcsi rendszer ettől „elfajult” a hatalom birtoklása érdekében és személyi „kultuszokat” eredményezett a Nép akaratával,tudatával szemben. Itt Magyarországon azonban nem tudok olyan „komcsi vezérről”, akik milliárdokat zsebeltek volna be -miközben a minimálbér nem éri el a létminimumot súlyozott számtani átlaggal számolva- illetve senki nem örökölt utánuk 5 csillagos vagyont, ingatlant vagy üzletrészt.
    Szóval! Marx és Engels mindenben kifejtett elviekben, de a gyakorlatban éppen a mi emberi gyarlóságaink miatt nem kivitelezhető.

    Álláspontom szerint a kapitalizmus nem kizárt, hogy szörnyűbb, mint a kádár rendszer.
    Egyébként úgy tudom, hogy a nagy SZU-ban is volt „56”, de nem a rendszerváltás ellen, hanem a személyi kultusz miatt, mint ahogy Nálunk „szálasi”, de főképpen „matyi” bácsival volt tele a hócipője az embereknek sztalin elvtárssal egyetemben.

    A rendszerváltással mivel lett jobb??!! Van munkanélküliség, bizonytalan és kiszámíthatatlan napok, hetek, évek…egy egyszerű ember családjában!

    A TŐKE! VALAKI VESSE MÁR FEL A DEVIZAHITELESEK TÉMÁJÁT, HA MÁR FELHOZÓDOTT A KAPITALIZMUS „PÉNZ ORIENTÁCIÓJA”!

    Az is furcsa számomra, hogy mostanában előtérebe került, hogy egyes politikai irányzatok kvázi a vallás mögé is burkolóznak. Ez nem tisztességes szerintem. Még a komcsi rendszer sem használta fel a vallást. Igaz, nem támogatta, de mindenki szabadon vallhatta hitét és a templomok stb. sem lettek bezárva. Nem vallási különbözőségek miatt voltak úgymond nézeteltérések a hatalom és „alattvalói” között.!

    EMBEREK KÖZÖTTI BÉKESSÉG ALAPJA A TOLERANCIA, A TISZTELET, KORREKTSÉG ÉS AZ EMBERI MIVOLTUNK.

    PPP

  • hazai lámpa,
    ha már úgy is felfedted,hogy én egy komment huszár vagyok,hát hozzád,mint huszárgörcshöz fordulok:hiányolom,hogy ezen az oldalon még semmi zsidózást nem produkáltál.Na,gyerünk!”dünnyögj nekünk egy új mesét.Fasiszta Kommunizmusét”,de a Rothschildokat se hagyd ki a buliból.

  • hazai lámpa
    2017 augusztus 3
    10:30 de.
    kár, mert a nagyhatalmas globál izé ció ban minden mindennel összefügg…és annak alapján tarthatnál lámpaügyi szemináriumot a nagyérdeműnek, hogyan is lett a ma magyarországnak nevezett medencében minden a feje tetejére állítva 1989 késő őszétől kezdve és a keljfeljancsi effectus sem érvényesűl azóta sem eccersem… és akkor én sem szóltam egy szót sem az usa semmilyen politikájáról

  • Parács Péter Pál
    2017 augusztus 3
    11:01 de.

    egyetértésemhez a „farkastörvényt” (nincs is farka???) inkább dögkeselyű, hiéna és sakál törvénynek nevezném és viperának

    a többiért taps

  • Parács Péter Pál,

    a hited rendkívül erős lehet. Elnyom minden mást.

  • Drizari
    2017 augusztus 3
    12:59 du.

    a hit sziklákat mozgat és meghasíttya a Vörös lő tengert meg lehet gyalogolni száraz lábbal az ósőn ön lásd még az Ó de Test Amen tumót és Mojzest a nagy szaktanácsadót amint éppen Amen Hotep fülébe súgdos…utána meg futó lett belőle…kituggyamiért??? meg sem állta a száraz rózsabokorig ahol megtalálta: namitis???

  • Gyuri, nem szoktam zsidózni.

  • hazai lámpa
    2017 augusztus 3
    6:25 du.
    a gyurka szeret zsidózni és akkor úgy érzi, hogy joga lenne mindenkit le…ni mert azért jár ide a barlev nevű kedves baráttyával egy tyúxarban

  • rodeo36,
    miért kell beleütnöd az orrodat minden tyúxarba?

  • hazai lámpa,
    igazad van.Nem szoktál zsidózni,csak”cizelláltan”!Most jöhet az agyament Belzebub kiprovokálni,hogy mit jelent a cizellált szó.

  • gyuri10
    2017 augusztus 4
    1:03 du.

    nem is tudtam, hogy te tyuxar vagy??? nagy kék plakátokra való hír

  • rodeo36,
    ha belém akarod ütni az orrodat előbb szóljál,hogy idejében fordítsak hátat és legyen valami táplálékod is.Nem kell félned. Nem fényképezünk.Nem kerül a szaros orrod a nagy kék plakátokra.

  • Gyuri10:
    „Most jöhet az agyament Belzebub kiprovokálni,hogy mit jelent a cizellált szó.”

    Köszönet és hála megtisztelő figyelmedért, büszke is lennék nagy e megidézésre, de nem lehetek, mert bármily sajnálatos, összetévesztesz Bendeguz79-el, neki van problémája – sok egyéb mellett – a „cizellált” és a „mameluk” szavakkal.

    Ajánlom kedves figyelmedbe a TEVA gyár vinpocetin hatóanyagú kiváló termékeit.

  • Belzebub,
    elnézésedet kérem a tévedésért.Eszembe sem jutott volna téged az agy és szájmenéses papagájhoz hasonlítani.Ezzel együtt azért kérlek ne ajánlj nekem Teva gyógyszereket.Egy az,hogy még elrendeződök nélkülük.Kettő,hogy volt egy ismerősöm aki rendszeresen szedett volna kevintont,ha megtalálta volna a helyet ahová letette.Három,hogy az évek folyamán először követtem el hibát a névcserével.Nem a tudatos gúnyolódásokat értem alatta.
    Még egyszer:Bocs!

  • Drága 36 szorosan rohadeo barátom,
    nem tudom és soha nem is fogom megtudni,mi a lószart küldesz ide. Általában az általam leszámítolt,degradáltak küldeményeit hagyom kiszáradni.Jó szántamból nem veszem be a ciánkálit.

  • gyuri10
    2017 augusztus 5
    4:27 de.
    ezért küldtem bucika

    hogy tudd, mit volt képes a Chavez Venezuelaban

  • gyuri10
    2017 augusztus 4
    1:09 du.

    Te meg előveszed a náci kártyát.

    http://a.te.ervelesi.hibad.hu/naci-kommunista-liberalis-kartya

  • rodeo36
    2017 augusztus 4
    2:28 de.

    Nélkülünk mi lenne velük? Szerintem angol nyelvű oldalon nem tűrnék meg a szövegeiket.

  • hazai lámpa,
    egyre romlik a felfogó képességed.Nem értetted meg amit mind a 36 rohadeonak írtam?Az általam leszámítolt,degradáltak küldeményeit hagyom kiszáradni.Tovább már ne csússzál!

  • hazai lámpa
    2017 augusztus 5
    6:02 de.

    mint az olvasható gyurcsi11,75 sajátlábúlag betette, senki a sánta kóbor kutya sem szólt hozzá, hát akkor „megreklamálta”, hogy miért nem…totál balfék a gyurcsicsi…a rezsidémon lehet hasonszőrű

  • Gyuri10:
    Belzebub, elnézésedet kérem a tévedésért.

    Ugyan már, semmi baj! Mit sem tesznek ezek a nick-nevek.

    Gyuri10:
    „Ezzel együtt azért kérlek ne ajánlj nekem Teva gyógyszereket.”

    Rendben, bár sejtheted, hogy ezért a Tevától milyen nagy összegű promociós jutalékot kapok. 🙂

    Amúgy a vinpocetin nem rossz, néha én is szedem
    tinnitusra. Valószínűleg ezért vagyok ilyen rettenetesen okos. 🙂 🙂