Unalmas és hazug

2017 augusztus 3 9:05 de.56 hozzászólás

Az idő tájt (1986-ban), amikor még senki nem gyanította, hogy Gorbacsov és az ő reformelképzeléseinek pártkongresszusi győzedelme (március-április) a Szovjetunió és az általa uralt szocialistának nevezett tábor felbomlásának nyitánya, amikor szovjet kozmonauták világelsőkként váltottak állomást a világűrben (május), amidőn a mexikói labdarúgó világbajnokságon a szovjet csapat tönkreverte a magyar válogatottat (június 2., 6-0), amikor – ki ne emlékezne rá? – Magyarországon tartotta kongresszusát az Orosz Nyelv és Irodalomtanárok Nemzetközi Szövetsége (augusztus), amikor ugyan a szovjet-magyar árucsere egyenlege hosszú évek óta először – az olaj világpiaci árának zuhanása okán – a mi javunkra mutatott többletet, ezt többletet azonban a szovjetek lenyelték, amiért is az öregedő Kádár János által meghírdetett egyensúlymegőrző, növekedést ösztönző fordulat helyett a kereskedelmi mérlegünk hiányának növekedése vette kezdetét, emiatt pedig az itt létező szocializmusmodell jóléti legitimációja egyre többekben megkérdőjeleződött, s Gorbi ide, Gorbi oda, az adósságválság előszele a Szovjetunió iránti maradék bizalmat is elsöpörte.

Az idő tájt a már régóta tagság nélküli Magyar-Szovjet Baráti Társaság vezetőségének az MSZMP politikai bizottságából már kiszorult Apró Antal, egyelőre még központi bizottsági tag elnökletével tartandó, e bizalom visszaszerzését célzó ülésének majdani (októberi?) történéseit az MSZMP központi lapjának pártrovatában egy akkor 35 éves sokadrangú munkatársnak kellett “megzenésítenie”. Ez lehetett a feladata. Hogy ott volt-e ezen az ülésen, avagy sem, az a cikkéből nem derül ki. Amint az MSZBT országos elnökségének állásfoglalása hangsúlyozza, az ifjúság nevelésébe a formális elemeket kerülve, a gazdag tudásanyag megszerzésén túl olyan lehetőségeket kell találni, amelyek erősebb élményeket rögzítenek a fiatalokban. Körülbelül ennyi történést “derített fel” a testületről Bencsik András, s hogy az MSZBT elnöksége egyáltalán ülésezett-e, avagy sem, annak sehol sincs nyoma.

208158_bencsik

Egy kivételével nem leltem nyomát Bencsik András Népszabadságban közölt többi írásának sem. Nem lehet véletlen, hogy a másik fellelt, igen terjedelmes fogalmazványban Bencsik András éppenséggel a Magyar-Szovjet Baráti Társaság (november 22-ére összehívott) nyolcadik országos értekezletét köszöntötte. Jelzem, korántsem biztos, hogy ezt az értekeletet megtartották-e, mert ennek sincs nyoma.

És nem feltétlenül azért nincs, mert a Népszabadság likvidálásakor, vagy valamivel később az arhívumát is eltüntették.

Mert ha mindkét esemény megtörtént, roppant kevéssé valószínű, hogy az akkori újságok közül mind az elnökségi ülésről, mind az országos értekezletről kizárólag egyetlen újság tudósított volna.

Amiképpen az se valószínű, hogy amennyiben Bencsik András a legnagyobb példányszámú napilap pártrovatának főmunkatársa volt – ahogy azt nemrég a Pesti Riportban a Demokratikus Koalíció szóvivője állította róla –, akkor mai politikai ellenfelei mindössze két írását találták volna kimásolásra alkalmasnak napjaink egyik jobboldali sajtóguruját egykori vérbalos (bérbalos?) önmagával szembesíteni.

Mi több, különösnek tartom, hogy a Rényi Péter főszerkesztőhelyettes által bő két évtizedig szakmailag felügyelt-irányított szerkesztőségben – bárki volt is az MSZMP Központi Bizottsága által kinevezett főszerkesztő 1986-ban – Bencsik András az ő újságírói kvalitásával egyáltalán labdába rúghatott. És okkal feltételezem, hogy a párt szócsövének nap-nap után feltétlenül megtöltendő rovatában mindössze az akkori legsúlytalanabb szervezet, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság témagazdája volt. Ráosztották.

Kétségtelen tény – zárta Érzelmi kötődés című, jegyzet gyanánt, keretben közölt októberi fogalmazványát –, hogy általános érvényű recept erre (mármint az érzelmi kötődés kialakítására) sem létezik. Helytől, kortól, érdeklődéstől függően lehet és kell megtalálni azokat a módozatokat, amelyek a két nép kapcsolatainak hagyományait tovább gazdagítja.

Kétségtelen tény – írta novemberi értekezletköszöntőjében –, hogy a Magyar-Szovjet Baráti Társaságnak jól körülhatárolható szerep jut a magyar közéletben. Hiszen a társaság az MSZMP céljainak szellemében tevékenykedő, a párt politikájának megvalósulását segítő, széles tömegbázisra épülő olyan politikai tömegmozgalom, amelynek munkájában áldozatkész, a magyar-szovjet barátságot felelősségteljes elkötelezettséggel önzetlenül szolgáló tisztségviselők, társadalmi munkások népes tábora vesz részt.

Az első írásban a Magyar-Szovjet Baráti Társaság elnökségi állásfoglalásába foglalt erősebb élmények rögzítésének feladata teszi általánossá egy “például vett” legendás gimnáziumi orosztanárnő “esetét”, “hiszen a fiatalok világnézetének formálásában a pedagógusnak óriási szerep jut”. Amiként “mindazoknak, akik szenvedélyből, hivatástudatból a két nép közötti barátság elmélyítését szolgálják.” A publicisztikának szánt, ám gyakornoki fogalmazványnak is gyengécske (csakis a politikai mondandója okán közzé tett) dolgozatnak rendszerkritikai eleme, hogy “van mit tenni ezen a téren, hiszen az összefüggéseket nem minden esetben feltáró történelemoktatás, a tájékoztatás hiányosságai akadályozták a szilárd és mozgósító erejű történelmi és nemzettudat kialakulását”, amiért is “a változó és nem mindig könnyű élethelyzetekből adódó, sok esetben előítéletektől tarkított, sematikus vagy éppen idealizált kép sürgős tisztázásra vár”.

A második publikáció Elkötelezetten a barátságért címmel voltaképpen a MSZBT elnökségének írásos beszámolójában foglaltakat tartalmazza, amely “részletesen ismerteti mindazokat a tudnivalókat és tényeket, amelyek öt év távlatában adnak lehetőséget összegezésre, értékelésre”.

Nagyon unalmas és ugyancsak hazug.

Mint az akkori rendszer.

Akárcsak a mai Bencsik András.

Meg az ő Békemenete.

És a mostani rendszer.

Aczél Gábor

56 hozzászólás

 • Nagyon gyanitom,hogy Bencsik Andras, vagy barki mas egyen, sem a Szoviet-Mgyar Baratsag-nak lehetett volna barmi koze a rendszer osszeomlasahoz.

  Mint a tortenelem bizonyitotta, hogy a rabszolgasag, meg ha a modern idokben nem is volt hivatalosan annk nevezve, de SOHA NEM volt profitable.

  A szoviet rendszer a kezdettol sulyos problemakat szenvedett az elelmiszer termelesen. Az Uljanov (Lenin) idejetol az US hgbona segelyeken leteztek. Uljanov, egyeni baratja Avrel Harriman szervezte azt meg.

  Harriman volt FDR kovete Moskvaba. Harriman volt az egyedulli nem szoviet aki bejelentes nelkul jart be Sztalin irodajaban.
  Meg a 90-es evekben is a US szallitotta a gabonat nekik.
  Amit mindeg “hitelben” vasaroltak, Sot meg az alap-lefizetest is a US kormany nyujtotta.

  1988-ben amikor a KGB kezdte mind a Szoviet vagyonokat arusitani. Ereztek az osszeomlas szagat.

  De a lenyeg az hogy ma, az Orosz Federacio gabona exportalo nemzette valt. S a melegedo klimaval azt kepesek leszenek fokozni a gabona termelest.

  A 3/4 evszazados hianyokat igen egyszeruen oldhattak meg.
  S nincsennek tobbe gulagok sem.

  Akinek barmi ketelkedese lehetne, javaslom a mai helyzetet Venezuelaban. Cuba es Eszak Korea sem messze.

 • érdekes és agnosztikus…a múlt pedig naponta változik attól függően ki mire akar éppen és miért emlékezni

  nem lehet egy félmondattal elintézni a Gorbacsov seggségét és a kívűlről is gerjesztett gazdasági “incidens”-t…ennél sokkal több volt az a 35 év és ha Jézus szavait adom Kádár János szájába add meg a császárnak ami a császáré és add meg az istennek ami istené és a becsületen kívűl nem volt más … meg a munka, meg az, hogy lehetett élni azaz alapelv volt: élni és élni hagyni valamint aki nincs elllenem az velem van

  a senkihéáziak ma is élnek és ma is születnek és valakik akarnak lenni ami időlegesen sikerül is majd CÖF és a többi lepkefing szépen elmerűl a múlt ködében mint az szmbt vagy mszbt…ésm csodás minőségű hanglemezeket lehetett kapni a szovjet kultúra házában meg olcsón jót lehetett zabálni és nem kellett éljen gorbacsovot ordibálni mint manapság az éljenezve kézcsókolt orbánsenkiházit

 • Ha igaz az amit itt is megírtam már, akkor pont ilyennek kell lennie.
  Az én mesémben ugyanis most arra megy ki a buli, h nagyon ne akarjuk azt amiben élünk.
  Emellé adagolják a tettekre serkentő műsort és azokat az információkat amelyekkel valódi változást tudunk létrehozni.
  Ezek zömét már bekúsztatták a központi média felületekre is.
  Már elkezdték létrehozni azokat a közösségi felületeket is amelyek kis közösségek szellemi központjaivá válhatnak.
  Pécsett már létrehoztak jópár mama-baba központot, megszólítva ezzel a közösség képzésre leghajlamosabb célközönséget.

 • még valami, ide is kívánkozik, ahogy ma az usa (lelepleződött) az összes demokratikus hörgése megett semmi más nincs, mint gazdasági érdekek és piacok elrablása másoktól fegyverrel…nahát ez ami ma van az az az 1980-as évek világára is igaz volt mivel az 1970 es évek vége 80 as eleje konszolidáció de tecser és régen tehát amit ők nem tudtak és másoknak sikerült aszt ha másképpen nem megy le kell bombázni vagy gazdaságilag “meg…ni” hogy gazsuláljon

  nem ismerős??? most a lengyelek ugrottak azonnal, hogy évszázados álmaik dehát majd felébrednek és megint a …be lóg a kezük

 • Szerintem Bencsik kb. olyan ismert és olvasott az átlagolvasó körében, mint Garancsi.

 • Megcsapta őt Csernobil szele, azóta ilyen ütődött. 😀

  Erről jut eszembe, a katasztrófa 1986. április 26-án történt, és aki 28-án este 21 órakor nem hallgatta a Kossuthon a híreket, az gyanútlanul vonult május elsején.
  Akkori országló vezetőink elhallgatták a rendkívüli helyzetet, sőt, később azt szajkózták, hogy csak kicsike balesetről van szó, és a szovjet elvtársak urai a helyzetnek.
  Mert a szovjet elvtársak soha nem hibáznak, szemben az amerikaiakkal, akik tévén is közvetítették hogyan robbant föl az induló űrrakétájuk.

  Elsőnek a skandináv országokból jelezték az “atomfelhőt”, majd a nyugati kapitalista országok. Pedig Lengyelországot is előbb beterítette a sugárfelhő, mint Ausztriát. Íme a radioaktív felhő terjedése április 26. és május 10. között:

  http://www.youtube.com/watch?v=AohOLOlcNgg

 • Bendeguz79
  2017 augusztus 3
  10:09 de.

  nagyon érdekes…szóval a II.VH-ban bajtársak egymást segítették??? vagy csak annyi fölösleges gabonájuk termett, hogy a tenger helyett inkább elajándékozták, mint mostanában az élelmiszer segélyeket azoknak az országoknak, amelyeket előtte letaroltak vagy és kiraboltak

  másik dolog mikor voltál utoljára Venezuela ban???információid saját leképezések hosszú évek alatt összegyűjtött tapasznyalat vagy csak a main stream media rémhíreire támaszkodsz??? jobb mankód is lehetne???

  másik kérdés, mikor legutoljára Cuba ban jártál és próbáltál elültetni egy kisbokor Croto -t, akkor 3 cm mélyen beleütődött az ásód a mészkósziklába amiből a sziget felépült mint korall zátony és vulkanikus izé kombinációja??? és próbáltál e locsolni tengervízzel ott Camagüey alsón???

  szóval??? nyilatkozzál miért is van az, hogy Offenbach a Szép Heléna-ban megemlékezett a 13. Trójai Háborúról de kissé kánkánosra sikeredett…mint a te itteni berohanásod Zrinyi vel ellentétben

 • Drizari
  2017 augusztus 3
  10:36 de.

  mai napig várom azt az usa élő felvételt amin azt mutatják, hogyan szállt vissza a legénység a Holdról az űrhajóba és hogyan eveztek vissza a Földre, valamint azt a taktikai trükköt nem értem, hogy miért arra az oldalára szálltak le a Hold nak ami a Földről nem látható (azaz Marcsi néni a konyhaasztalra állva színházi távcsővel is figyelhette volna a világraszólót

  csernobili meg egy a sok közűl sajnos ezirányú kutatások áldozatokkal járnak lásd még Hyroshimát és Nagaszakit

 • rodeo36
  2017 augusztus 3
  11:48 de.

  😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

 • Az összeomlása szovjetnek a két ember érdeme, Ronald Raegen és Gorbacsev!

 • Ha igaz a Csernobili közlemény, akkor a katasztrófáig olyan technológia sértések sorozatát követték el amik közül egyért is főbelövés jár.
  A paksi és a szlovák erőmű hiba is nagyon egyforma volt.
  Pécsiként közvetlenül érdekeltként is nagyon komolyan foglalkoztam a sugárzó anyagok biztonságos tartós elhelyezésével.
  Itt szopatnak bennünket évi mintegy hat milliárdos ráfordítás mellett az uránbányászat hagyatékával úgy, h az terjed az élőhelyünkön.
  Ezt akkor amikor elkövesítve visszatömedékelhető lenne a vágatokba és ezzel a hegyet is lezárnák, megakadályozva a további urán kimosódást.
  Ezt tudniuk kell a komoly szakember gárdával megerősített döntéshozóknak is.

 • RODEO36 , 2017 Aug3, 10;28 d.e. soraira;

  Allitasa, ill.elkepzelese szerint a US fegyverekkel elrabolja a piacokat…

  Rodeo Dear, a USA a vilag legnagyobb piacca.
  Mindenki azert szorgalmaskodik.

  Azert a US 20 triilios adosagban, mert mindeki itten arulja portekait, s kolcsonzi vissza apenzt.
  de azzal mind azok “assets”-et nyernek tulajdonukba.

  Kina, nem kevesebbet mint evi $ 700-800 biilio dollart nyer az USA-n. S tobb-szz-billiokat vasarol a US allmakotvenyeit.
  Ertene hogy az mit jelent?

  S hol szerez fegyverrel piacot a USA?
  Trillio dollarokat kolt Iraq es Afghanistaban. Fizet mindenert.
  Mit vel mibe kerul ma egy gas0station. Ertve a vilag legdragabb gas-stationja?

  A US adofizetok epitettek Kabulban a vilag leg-dragabb gas-stationjat. $ 47 miilio dollarost.
  Vasarolhat 4 tucat gas-stationt itten azert ma.
  Szaz-billiokat adomanyoz a US evente nemzeteknek mint Izrael (3 billiot) Egyptom (1.5 B) pakistan (1.6 B)Phillipines (1.4B)PLO (1.2 B) Jordan, Yemen, Somalia,Sudan,Lybia,stb.stb. s tobb tucat mas nemzetek allandoan.
  Probaljon valami alapveto penzugyi es kozgazdasagi ertelmeket nyerni, mielott kezdi US ellenes propagandajat predikalni.

 • RODEO36 soraira;

  Sajnalom Rodeo, maga kicsit informalatlan a tortenelmi valosagoktol.

  Persze hogy a US segitette hadi-szovetsegeset a II.V.H.-ban.
  Az akkori ertekben nem kevesebb mint $ 11 billio dollaros segely nyujtott a Sz.U.-nak. Az 1941-es dollar erteket ma 1 cent az egy dollar aranyban van itelve.

  S ki penzelte lenin forradalmat?
  A US Wall Street erdeke volt 1917-ben hogy a haboru utan a US lehessen az elso a befekteteseket tenni ottan az I.V.H. utan. A haboru vege mar akkor a kuszobon alt.

  A Wall St. erdeke volt as befektetsek lehetosege Oroszban.
  Sot Lev Brostwik (ismerve mint Leon Trockiy US visummal es penzel volt kuldve Oroszba mind azt elosegiteni. Abbol fedezte a Voros Hadsereg kezdetet.
  Sot a politikai vonalom az u.n. Kesyan-ok mindent kovettek segiteni es eloidezni a forradalmat, s az altal voros uralmat.
  A nemetek csupan Uljanov-ot nehany tarsaival csempeszetek oroszba a haborus erdekeiket elosegiteni.
  A nemetnek semmi fogalmuk nem volt a politikai celokban.

  S ma is, a US erdeke, elsokben Trump altal, hogy a leheto legbaratsagosabb es bekes kapcsolatokat letrehozza.
  Csupan a Soros felek, a Clintoniak es a demokrata part erdekeik a feszult-katonai celok.
  De ugyan akkor, Hilary eladta az Orosznak a US Uranium lerakatot. Kattinsd; “Uranium One”.

  Isten mentsen mindenkit Venezuelaban lenni. A tomegek oriasi szamokban menekulnek Brazilba. Naponta tomegesen oldokolve a tuntetesek alatt az utcakon.
  Nezze a 6 orai TV hireket. A BBC teljes adatokat nyujt.
  Javaslom a PBS, DW s mas fuggetlen adokat.

  Cubaba csal “ku;lturalis es trasdalmi” celu csoport utazasban mehet oda. De miert menne barki is?

  Cubaban termelik aleg-kivalobb dohanyt, rengeteg cukornadat. Ma mar kezdtek a citrussal is. A fold es a klima a legkivalobb.
  Florida van felepulve a coral-maradavanyokon az elmult 3 millio evben. Az u.n. “carst”-okon. Az a Floridai aquaphere. A talaj a fekete-homok, az organikban gazdag termofold. Azert a jungelok mindenfele.

  Hol jott maga fel azokkal a furcsa almokkal amit irt?

  Minden adatok kattinthatok amit ohajt keresni. Az nem akadalyozza magat a gyuloleteit szonokolni a USA ellen !
  Perobalja a valo adatokkal ismerteetni onmagat !

 • NAGY GYULA soraira.
  A Csernobyl-i reaktor ,ar talan takatva van.
  A klegutobbi adatokbna latva kozel alatak ahoz.
  Mind az persze nemzetkozi penzekbol.

  De az erdekes tanulmany azon esetbol,hogy a termeszet minden problemak nelkul rendkivulli modon recovered.
  A novent es allat vilag, a bolenyek, farkasok semmi negativ o vagy hatranyos esemenyeket nem mutatanak.
  az a termeszet csodaja !
  A varos lakhatatlan lessz hosszu idokig am.
  Fukushimabanm is hasonlo problemak vannak, Persze kissebb meretekben.
  a tarol radi-activ huto-viz esete a ptoblema ottan, ami a talviset is fertozte.

 • Bendeguz79
  2017 augusztus 3
  5:24 du.

  úgy gondolom kezeltetned kellene magadat, sűrgősen “szikiáterrel”
  de jót röhögtem ezért kösz, van még ilyened??? hány liter???

 • Bendeguz79
  2017 augusztus 3
  5:53 du.
  köszönnyük, csodálatos
  ennél már csak a biblia csodálatosabb…a szencségit neki

 • Bendeguz79
  2017 augusztus 3
  6:03 du.

  kedveske, mikor fox olyan nyelven írni, amit az itteniek egyike ért is??? vagy cseréld le az okostelódat valami gyúródeszkára…az sokkal jobb, mármint nyelvtanilag

 • Hja kérem változnak az idők változnak az emberek!

  – Az egykori a kis nácikból kommunisták lettek
  – Az egykori antikommunizmust hirdető SZDSZ-vezetőkből előbb a kommunista utódpárt (MSZP) szövetségesei majd liberálisok lettek.
  – Az egykori liberálisokból (Fidesz) nemzetiek (jelentsen ez bármit)
  – Az egykori “kommunista” Bencsikből lett ami lett

 • Ha minden ilyen utólagosan fontossá degradált emberekről értekeznénk, bele értve más sajtóterméket, nagyon könnyen beleesnénk abba a hibába ami egyébbként is a mai Magyarország rákfenéje. Nevezetesn ki hol merre mikor mit is csinált(beleértve az ÁVH multját, kiről mit jelentett és mennyi állami vagyont lovasított meg és mosott magának fehérre) Ezért van a nagy titkosítás mind a mai napig. Bencsikről mi minden derülhetne ki ami totál kompromittálná. De sok mai nagyobb hal sem lubickolhatna ilyen vidáman, mintha mi sem történt volna az elmúlt nagyven év alatt.

 • Ez az utóvita szól itt mindenkiről, csak a renegát-kommunista Bencsik andrásról nem.

  Másfelől Bende és Rodrigó szópárbaja méágis érdekes.

  Bende mindjárt az elején azzal isteníti a kapitalizmust, hogy rabszolgaságkén lesajnálja az úgynevezett kommunizmust, amely nem is volt az, hisz’ csak a gyakorlatában nem volt marxista, csupán csak szavakban. Ergo, nem lehetett kommunizmus.

  E szójáték keretében “79” tehát oda navigálja a szavait, hogy a >rabszolgaság rendszeréről< azt állítja, az . s o h a . nem volt profitábilis, amivel persze csapdába ejti önmagát, mert ha csak az ó-kori rabszolgatartásra épülő főbb birodalmak, Egyiptom, Görögo.t és Rómát véve alapul bizony azok úgy 8000 éven át nagyon is nyereséges gazdaságokként virágzottak(!) egészen addig, amig az "élő gépek" rá nem kezdtek ébredni a maguk abszolute kizsákmányolt mivoltára…
  …És akkor itt nem is említettem a "déli" rabszolgatartó amerikaiak nem is kis csoportját, amely gazdasági vonalon tökéletesen átvette az ó-kori rabszolgatartó termelési mód klasszikus módszereit milliókat, konkrétan az embert, mint .é l ő . e r ő t . tartva szó szerint békjóban [ha ismeri még ezt a szót "79" úr] és teljes anyagi nincstelenségben, megvonva tőle elemi emberi jogait is. Mind eközben mint állatokat tenyésztették őket, mert ez a szisztéma rabszolgatartók számára a leg-extrább profitot termelte ki. Tudniillik a klasszikus rabszolgának elég volt a napi betevő falat is ahhoz, hogy u r á n a k profitot hozzon.
  Ha ezeken a rabszolgatartó birtokoson múlt volna, bizony az USA még ma sem létezne, amikor azonban elvesztve a polgárháború részükről rabszolgatartásért indított harcát, lassan – nagyon lassan – átálltak a . s z a b a d . polgári társadalom platformjára, és főleg ők lettek a demokrácia, a köztársaság – a "respublika" – fő szószólói, a republikánusok. Eme igyekezetükben szilárdan álltak ki a szabad kapitalizmus mellett, amely nemcsak az áruk, de – legális rabszolgaság hiányában – a munkaerő szabad piacának is a színtere. Ez a szabadon adható és vehető . é l ő . e r ő . a más árukhoz hasonlóan keresleti és kínálati áron vásárolható (adható és vehető).
  Magának, a kizsákmányolásnak a fogalmát az határozza meg, hogy a profit miképp aránylik a dolgozó által megtermelt értékhez, illetve az ő munkabéréhez [%-ban meghatározva]. Ergo, ha e két érték túl nagy mértékben differál egymással, annak megfelő mértékű a kizsákmányolás.
  A rabszolga és az alkalmazott munkás ösztönzése között csak az a különbség, hogy míg a rabszolga érdekeltségi hányadosa a nullához közelített, vagy azzal volt egyenlő, a munkásnak
  a munkaerő áru jellegén keresztül megmarad az az illúziója, hogy a neki fizetett bér a megtermelt érték közelében van. Azaz a munkáját látszólag annak valódi értékén adta el a tulajdonosnak, akkor is, amikor a bére megtermelt értéket meg sem közelíti.
  A termelő munkásnak, dolgozónak ez alátszat adja a végtelen kizsákmányolásmentes szabadság látszatát, hogy az általa kitermelt – mert ő termeli ki – érték fedezi a munkaereje, meg még valami értékét. Ez a látszat főleg abból adódik, hogy a maga kitermelte profit mértékéhez, mint az egyéb költségektől már mentes (nettó) számhoz és arányhoz mégcsak hozzá sem szagolhat…
  Mindeme összefüggéseket ma már nem kizárólag az USA-ban, de az egész világra kiterjedő globális gazdaságban kell vizsgálni, különös ztekintettel arra, hogy a termeltetés és az élő erő kizsákmányolása már nem is adott nemzeten belül, hanem egy gigantikus transzmisszión, a világgazdaságon kersztül realizálódik.

 • Már csak annyit, hogy a rabszolgatartó, feudalista valamint tőkés társadalom mögött mindig a tulajdonos kisebbség által gyakorolt egyéni, személyi, vagy [modern időkben] társasági kizsákmányolás valósul meg. A csoportos megoldás, méginkább eltakarja a valódi számokat és mértéket az egyszerű illetve közönséges halandó – munkás – szemei elől…

 • "tisztelhölgyeimésuraim"

  Vögelein és 79. és Rodeo !

  A kommunizmus, mint marxi teória soha nem valósdult meg, mely kizsákmányolás mentes társadalmat a nagy gondolkodó is csak a társadalmi fejlődés megfelelő evolúciója, ill. annak megfelelő fokán képzelte el a távoli jövőben.

 • rodeo36
  2017 augusztus 3
  11:48 de.

  “szóval a II.VH-ban bajtársak egymást segítették??? ”

  Az USA legfőbb szövetségese a SZU volt a második vháborúban, ugyanis számítottak az oroszokra a Japán elleni harcban.

  Ezért nem volt drága nekik fél Európát odadobni, hogy meg ne sértsék Sztálin érzékenységét a teheráni konferencián. Akkor döntötték el a franciaországi partraszállást.

 • Bendeguz79
  2017 augusztus 3
  10:09 de.

  Bocs, nem értem, amit a gabonáról írsz.

  SZU-ban az 1930-as években milliós éhínség volt, mert az állam eladta a gabonát külföldre. Abból fedezték az erőltetett iparosítás költségeit. Ukrajnában min. 3 millió ember éhenhalt. A városok utcáin feküdtek a halottak.

  Európába akkoriban az USA és a SZU is szállított gabonát dömping áron, és a nyugati országokban azt megvették. A Kelet-Európai agrárországokban a mezőgazdaság csődbe ment, mert nem tudták eladni a termést, csak nagyon alacsony áron! Ez a két világháború között volt. Sokan eladósodtak, elszegényedtek. Ez nem kis mértékben hozzájárult a háborús készülődéshez, és az antiszemitizmushoz is.

  Németország, ahol közben Hitler hatalomra jutott, megígérte a kisországoknak, hogy csak tőlük vesz gabonát. Persze, hogy szerződést kötött velük minden itteni állam, a magyar, jugoszláv meg a román stb.

 • Nagyon álszent Tisztelt Gábor Bátyánk.
  Ha valaki tudja akkor egy nyomdász az aki azt szed amit a kézirat tatalmaz…Egy újságíró slapaj pedig arról ír dolgozatot amire a lap vagy a szerkesztője utasítja…Mi lenne ha egy nyomdász vagy egy újságíró a saját véleményét, jelentetné meg a munkahelyét jelentő médumban…Amikor Önök voltak hatalmon, ez egyértelmű volt…Ön, miután fiókba, rakta a “piros könyvet” sokáig türték még a munkaadói…Én nem dicsekednék azzal, hogy újságíró voltam. – A mai fiatalok Tisztelt Gábor Bátyámat, igen csak rovott múltú, messzire kerülendő embernek tartják…azért amire Ön, a régi-régi reflexei miatt még most is büszke ! – Ez szerencsére, semmit nem von le FAHÉJ kutya értékéből !!!!

 • RODEO36 sorai nem erdemel valaszt.

  Rodeo mindeg a belt-alatt celoz !

 • HAZAI LAMPA soraiora;

  Soraibol konnyu latni hogy a maga meglatasai sok valotlansagokon, s nem adatokon volt alapozva.

  Igen, en is emlekszem arra Szoviet filmre, (cimere nem emlekszem) amiben ALLITOLAG orosz gabonat szallitottak az “ehezo” franciaknak.

  Ukrajna volt mindeg az Orosz “kenyer-kosara”, s a 30-as evek ‘Kollektivizalasa” 9 millio ukran eh-halalat okozta.
  A Sztali kenyszeritett “beszolgaltatasok”-kal.

  sztalin az 5-eves-terveinek a koltsegeit, ami az importot illette, azt a Kolya-i aranybanya kiuretesebol, s mind az elkobzott vagyonokbol fizette. S sok millios kenyszermunkasok vegeztek a munkakat.
  Sot meg a II.V.H. utan is vittek a “malinku robot” urugye alatt sokakat a haboru-utanni ujja-epitesekre.
  Ma az Orosz archivumokban mind az adatok talalhatok.

 • HAZAI LAMPA;

  Az I.V.H. utan a US etette europat, s oriasi osszeheket koltoot azon, A “Hoover” humanitarian akcioi.
  Miert nem klikoolja a web-en.
  Persze az segitette a US kozgazdasagat.
  Hasonloan nem csak a gazdasagi seglyeket a szovietnek, hanem meg a forradalom anyagi fedezeset is.
  Mert mint irtam, s olvasshatjak a web-en, a US bankok elorelato celjaikat szolgalva.
  Persze a voros elvtarsaik azt is elszurtak.

  Talan latahatnak hogy 1982-ben Dong Xia Ping movel eszesebb volt. Nehany del-nyugati provincekben “szabd-gazdasagi=-zonat” alapitott. s ottan % 60 billiob US befektetessel Kina ipari nagyhatalomma fejlodik.
  Az ESZ , nem az esztelen DOGMA ami sikereskedik !

 • HAZAI LAMPA;

  A US-SzU egyezmeny volt hogy 3 honappal a haboru utan Europaban, a SzU kozbe lep Azsiaban.
  A haboru veget ert Europaban Maj. 8-an.
  Sztalin hadat uzent Japann ellen Aug 8.
  A USS Nissuri akkor mar horgonyozva a Tokyo obleben.

  Ma is kozosen harcolnak(bombaznak) az ISIS ellen.
  Csupan a Clinton-felek usziranak, s tesznek mindent mas is az orosz elleni ellensegeskedestket.
  Sot, 38 oraval elobb a Congressus szavazott meg egy masik orosz ellenes korlatozasokat, s azt veto-mentessegel szavaztak. Minden a kovetkezo haboruk celajabol !

 • VOGELEIN soraira;

  A rabszolgasag, szolgasag, jobbagysag, surfdom, barmi nevet ohajt alkalmazni SOHA NEM volt PROFITABLe.

  Meg az osi Egyptomi trasdalmakban sem. A pyradidok epitesei volt alegnagyobb mereto “KOZMUNKA” , vagy mint a mai “welfare” allam.
  Mindenkinek volt beosztasa, mindenki dolgozott, de senki nem ment tobbre mint a minimum kletfentartasa.
  Nem volt jovedelm !!!
  A jobbagy NEM produkalt profitot.
  A kiraly es a nemsek kastejait is nem penzert, hanem ‘ROBOT’ alapjan, ill. kenyszermunka epitette.
  Sot meg az Ujj-vilagban csupan kiadas volt. Mert a szolgat penzert vasaroltak. S a penz az ARANY volt.
  De a szolga nem termelt aranyat. Ailf termelt eleget onmagat fentartani. Azert omlott ossze. NEM profitalt.

  Ahol nincsen profit, nicsen jovedelem, nincsen gazdasagi elore haladas! makent az vesztesseg.
  Azert nem ment soha semmire a Marx-szocilaista-kommunista elevek.
  Hasonloan meg a NEZETI-szocialista elvek sem.
  Az ” arbeit macht frei” csak holt-testeket produkalt ! Sot meg a rablasaik, meg meg az aranyfogak kiverese sem.

  A ‘dicso szoviet kozgazdasag’ osszeonlott, amint Reagan a “star-wars” lehetosegeit bejelentette.
  Gorbi ment a Szoviet Tudomanyos Academiahoz, kerdezve hogy az leheto-e, es hogy a SzU kepeslenne az ellen?

  A valszaik az elsokerdesre IGEN es a masodikra NEM volt.
  A teljes gazdasagi osszeomlas volt az eredmneye.
  Hasonloan ma Venezuelaban, es Cubaban is.
  De a Venezuell i eset mar veres es kegyetlen. nem csak a hianyok, a Brazilba vandorlok zomei, de maduro az ellenzekeit eroszakkal elsoporni probalja.
  elemiszer hianyok, sot a kisgyermekek az elso aldozatai annak, az utcai verontasok melett.
  SOCIALISMO Y MORRO !

 • Bendeguz79
  2017 augusztus 4
  10:59 de.
  ha már ekkora íráskényszered van, akkor megtanulhatnál a billentyűzettel is bánni és nem csak odacsapok aholaz újjam leesik alapon bármilyen betűt odabiggyeszteni majd a címzett megfejti

  ez udvariasság és jólneveltség kérdése is meg az olvasók tisztelete
  this is also under the belt??? LOL

 • RODEO36, I sure hope you fond out what’s eating you ?!
  It’s pitty to see how your problems are affecting you everyday life and your attitude !

 • TO ALL THE MARIXIST SOCIAL SCIENTISTS;

  AZ ELSO ES igazi SZOCIALAISTA TARSADALOM VOLT AZ OSI-EGYPTOMI RENDESZER.

  AHOL VALOBAN, a szo “szocializmus” meg ismeretlen es hasznalatlan volt DE AZ ELET VALOSGAIBAN AZT GYAKOROLTAK.

  AZ IGAZI ” MINDEKI A KEPESSEGE ALTAL ES MINDENKI A SZUKSEGLET ALTAL” reszsuilt a letfentartasaik minden reszeben.

  S az “KOZPONYILAG IRANYITOTT TERVEK ALAPJAN MUKODOTT MINDEG ! KOZPONTILAG SZERVEZETT TERVEK ALAPJAN.

  MINDENKI DOLGOZOTT, NEM LETEZETT MUNKANELKULISEG. MINDENKI BEOSZTVA KEPESSEGE SZERINT.
  pl. A HEBEREK VOLTAK A VALYOG-VETOK. S UGY MINDENKINEK NYUJTOTT A FARAOH-ELVTARS LAKAST.
  VOLT AKI ELELMISZER-TERMELELO, MAS KOFARAGOK, VAGY KO-SZALLITO-KOZLEKEDEST TETTEK.

  DE MINDENKI PRODUKALO TAGJA VOLT A TARSADALOMNAK.
  S A CEL IS MINDEG SZUKSEGES ES UNNEPELTEN HASZANALVA, AMIKOR MINDEN FARAOH MEGHALT.
  DE NERM NEVEZTEK AZT OSSZEOMLASNAK, SEM “RENDSZERVALTASNAK”.
  PERSZE SENKI NEM JOVEDELMEZETT, NEM LETEZETT PROFIT, AZERT NEM VOLT FEJLODES EVEZREDEKEN AT.
  MINDEN AZ ALAPTERVEK ALAPJAN MENT MINDEG.
  DE SOKKAL SIKERESEBB VOLT MINT AZ ULJANOV ES JUGASZVILLI ELVTARSAIK. VAGY FIDEL , CHE,meg MADURO ELVTARSAIK ma.

 • Bendeguz79
  2017 augusztus 5
  10:44 de.
  I do not read anything you a hole have written, do not bother

 • Óh, Bendegűz, már kiabálsz is?
  Ettől egy cseppet sem lettél ám érthetőbb!!!

 • RODEO36;

  Ha csak ertesiten mia az a nyelv amit maga megerten, azt majd probalom.
  Letsegtelenul,maganak az Angol az NEM !

 • VOGELEON soraira;

  De mondja, hogy a feneben lehetett volna a maga szeretett Szoviet Unioja “kizsakmanyolas mentes” amikor meg fillereket is alig fizettek a munkasoknak?
  Sot meg a Stahanovista is majdnem ingyen dolgozott. Hm???

  Csipje meg magat es ebredjen fol !!!

 • Oh come on NAGY GYULA, nem olnek mar meg snkit a tevedeseirt.
  Meg a tobbszoros gyilkosokat sem mar.
  Legalabb is nem a nyugati vilagon.

  Ha reszgen garambolt okoz azert bezrjak, mert azt ketsegtelenul hogy tudatosan ivott.
  Ma a gyilkosagok csak az ytcakon tortennek, a bunozok s nem az allam alatal.

 • Bendeguz79
  2017 augusztus 6
  12:35 du.

  castellano

 • Bendeguz79
  2017 augusztus 6
  4:24 du.
  Oh, igen.
  Változó, h a vezetőség hogyan gyakorolja az állam terrort.
  Hogy épp hogyan érik el, h a plebsz a szándékaikat beteljesítő módon élje az életét.

 • Varom a bizonyitekokat, vagy hiteles adatokra valo hivatkozasokat az elvtarsaktol, akim, allitottak ,hogy a “rabszolga”, “jobbagy”, “kenyszermunkaat”, “oertiranti szeretebol vegzett munkak” jovedelmaok lettek volna barhol s barmikor.

  Sokan ellenkeznek valo es letezo tenyek ellen, de SOHA semmi bizonyito adatokat nem kepesek jelezni.
  Mindeg csak az ellnsegeskedeseket bizonyito velemenyeiket adjak.
  Mind az jelzo a szellemi kepesegeikre es magaviseleteikre, (akik azt teszik,persze.)

 • HAZAI LAMPA soraira a II.V.H. US-Szoviet egyezmeny.

  1941 December 7-en Japan megtamadta dahuzenet nelkul a US 6ik Flotte gocpnyjat Per Harbor ,gocpontjat.
  Negy csta hajot, sok mas kisebb hajokat es 2,500 tengeresz hahalat okozva.
  Masnap a US Congress hadat uznent Japannellen.
  Persze a haboru mar evek ota tombolt Europaban.
  Franci es mas orszagok elfoglalav Hitle rhadai altal.
  Anglis egyedul alt ellen. A Luftwaffe bombazta az anfol varososkat.
  Hitler hadai Moscwa elott latk.
  Sztalin szuper-kemje jelentette Toyiobol hogy Japan NEM fogja megtamadni a Sz.U-t, hanem a US-t.
  De Sztalin nema volt azon. Amikor a US 11 billio dollaros hadi es sanyagi tamohatast nyujtott Sztalinak.

  Japan elfoglalta a csendes ocan ews Del-kelet Azsit.
  Egeszen aa Australai eszaki hataraihoz nyomultak.

  Tudom, a maguk es a Szoviet elgonfolas volt hogy a US csak ult a femeken mindazon idok alatt.

  Elsobne, a US-naj NEM volt allo0hadserege.
  A semmivel kezdtek 1941 decembereben. De egy 12 millios katonai eroket lett kepes rovid idoalatt harckepesse szervezni.

  A foldi hadakozas am sokkal konnyebb, minmt a tengerol tamadni es megrohamozni a beasott es beton bunkerokban levo vedo csapatokat. Sot a legtobb Pacific szigetek vulkanik barlangok. A japanoknak alig kelett erositeni.

  Amedig a hajok keppesek menni, aztan a katonak lemasznak a vizbe es rohamozzak meg a beasott ellenzeket.
  Az US Navy es Tengereszgyaloksag szigeteket a szigetek utan kuzdottek vissza venni.

  Hasonlo volt 1944-ben a legmegerositetebb eszaki vedovonalon partraszalni.
  Annak a sikere fokent volt hgoy Hitler aludt, s senki nem volt bator felebreszteni 1944 Junius 6-an.
  Hitler a pancelosokat hatereben tartotta, s senki masnak nem volt joga a pancelosokat harcba dobni.

  Rommel eveket tolto Europa eszaki partjait Norvegiatol erodokkel es parti tuzerseggel vedeni. Az u.n Atlantic fal, volt.
  Ha latta a “D-day” harcat. a Vizbol eroditesek ellen.
  A tenger vize tele lett US goltakkal.

  De arra a felkeszules 194q-ben kezdodott Anfliaba csaptokat es utanpotlast hozni.
  Amig Anflia minden szuksegletet az US szallitotta oda.

  Maguk lenyeltek a Sztalin mesejet hogy csak az oroszok sznvedtek es harcoltak. Az csupan az o egyedulli onzo propagandaja volt.

 • Bendeguz79
  2017 augusztus 7
  5:45 du.

  ‘ta bién mi loco, tranquilizate, la história no es como tú lo interpretas, cada día una história nueva actualizada como te lo conviene

  ¿tienes más curva en ello?

 • RODEO36-hez;

  Ti Locon pollo! Mucco loco !

 • NAGY GYULA soraira;

  Hat hol a feneben letezik ma “allam-terror” Eszak Korea, Iran, az ISIS es BOKA HARAN maradt teruletek kivetelevel ma ???

 • Bendeguz79
  2017 augusztus 8
  1:27 du.

  “Ti Locon pollo! Mucco loco !”

  ¿es que idioma, idiota? jejejejeje

 • Bendeguz79
  2017 augusztus 8
  1:32 du.

  Nagyon úgy tűnik, nem egyforma terror definíciót használunk.

 • Bendeguz79
  2017 augusztus 8
  1:27 du.

  se vé que cerraste en ti mismo y botaste las llaves a fuera
  jajajajajaja

  que pena…eres ridículo

 • Rodeókám maga mán megenn norvégül (ul) ír itten…

 • Bendeguz.
  Maga olyan marhaságokat írsz aranyapám, még a végén “Bencsiki” magasságokba is emelkedhetsz !
  Ha nem vigyáz ön.

 • Geyza
  2017 augusztus 10
  1:08 du.

  nem neked szól, egyébként délkelet maláy

 • Rodeo :
  Gondoltam csak nem mertem kimondani.
  A Maláy Tigris ( Bizonyos Kabír Bedi ) itt él közöttünk !

 • Geyza
  2017 augusztus 10
  1:42 du.
  naná!…beleestél a humorlavórba???

 • Mit vártál ?
  Sóhajt és könnyeket ?

 • Geyza
  2017 augusztus 10
  4:57 du.
  nem! pontosan ilyet vártam, és ez így vala jól

 • Bendeguz igazat irt, valamt kene tanulni belole.

This site is protected by Comment SPAM Wiper.