Dúró Dóra kicsit álszent kultúrharca

2017 augusztus 4 10:20 de.132 hozzászólás

Dúró Dóra jobbikos politikus valahol eltévedt a választások felé vezető úton. Minden esetre valami ilyen oka is lehet annak, hogy végzettségi cenzust szeretne bevezetni a szavazáskor. Abból kiindulva, hogy aki nem végzi el a nyolc általánost, az ne szavazzon. Amiben egyébként lehetne valami, ha ez lenne a legnagyobb problémája a hazai választásoknak. Amelyeken egyébként a passzív távolmaradók száma látszik inkább döntőknek.

duro-dora

Ami azért is problémás lehet, mert a nem szavazók számának növekedésével egyre többen lehetnek azok, akik véleményt nem nyilvánítanak ugyan, de pompásan meg tudják mondani, hogy a többiek miért döntöttek rosszul. Miközben automatikusan a többiek kezébe helyezik a döntést a saját sorsukról is. Ha ezen a helyzeten valaki változtatni akarna, az valószínűleg inkább a kötelező szavazási részvétel irányába mozdulhatna. Mármint akkor, ha a meggyőző programok helyett a törvény-, illetve rendeletalkotás irányából szeretné megközelíteni a problémát. Mert a szűkítő cenzus inkább azt jelentené, hogy program, illetve meggyőzés továbbra sincs, de a részvételi bázis szűkítésével ki lehet kozmetikázni a részvételi arányokat. Nem feledkezve el arról sem, hogy a társadalom jelenlegi, erősen megosztott állapotában a végzettségi cenzust követhetné az egzisztenciális, majd a nemi, illetve származási is. Ugyanakkor a megfelelő papírokkal rendelkezőtől korántsem várna el közéleti jártasságot. Holott talán még képviselők is megbuknának azon, ha például az országgyűlés létszámát kellene kapásból megadniuk. A határ két oldalán élők megosztását illetően sem sokat segítene Dúró Dóra ötlete.

Miközben valószínűleg abból indul ki, hogy a pártjára csupa született zseni szavaz, miközben a többi párt szavazói tökkelütöttek. Ami annak ellenére sem biztosan van így, hogy a Jobbik támogatói között valóban ott vannak a nem túl sok tapasztalattal, de világmegváltó radikalizmussal már felfegyverzett életkezdő értelmiségiek. Ugyanakkor a felnőtt társadalomban azok között, akik a csoportban-bátrak ökölrázóit képviselik, igen jelentős számban lehetnek a mérsékelten túlképzett honfitársak. Amikor Dúró Dóra a Jobbik nevében a műveltségi cenzus irányába akar elmenni, akkor akár öngólt is rúghat. Amennyiben elveszthetné férje kedvenc támogatóinak szavazatát. Amiért persze fájjon férje feje.

Miközben persze jellemző egy kicsit, hogy a gépjármű-vezetéshez hasonlítja szavazati jogot. Mint olyanhoz, amihez szintén szükséges egy minimális iskolázottság. Ugyanakkor a nagy felbuzdulásban, mintha kimaradt volna egy talán lényegesebb szempont. A gépjármű-vezetéshez az egészségügyi alkalmasságot is fel szokták mérni. Ahhoz azonban, hogy valaki az országot igazgassa, illetve törvényeit megszavazza, még nem kell egy minimális alkalmassági vizsga sem. Holott lehet, hogy szintén nem ártana egy képzettségi cenzus a képviselőknél. Kiegészítve egy alkalmassági vizsgálattal. De megértem, hogy ez nem lebeg a képviselők elképzelései között, és Dúró Dóra szeme előtt sem. Talán korántsem véletlenül.

132 hozzászólás

  • Ha valaki nem szavaz, az a másik félnek kedvez!

  • Dienes Erzsébet

    „A gépjármű-vezetéshez az egészségügyi alkalmasságot is fel szokták mérni. Ahhoz azonban, hogy valaki az országot igazgassa, illetve törvényeit megszavazza, még nem kell egy minimális alkalmassági vizsga sem.”
    ——————————————————-
    Ilyesmit én is hiányolok! Már elég régen! Például azt is, hogy büntetett előéletű személyt jelölni se lehessen se képviselőnek, se bármiféle államvezetési posztra.
    De azt is megfontolnám alkotmányosan, hogy több állam polgára részt vehessen-e a hivatalos államigazgatásban. Nem csak Magyarországon! A világ összes államában. Ugyanis soha sem lehet senkiről sem előre tudni, hogy döntő nemzetközi kérdésekben éppen melyik hazája érdekeit képviselné pozíciójában.

  • Alapvető állampolgári szabadságjogot szeretne elvonni a Jobbik? Ez az egyetlen olyan jog ami ha négyévenként is de a legelesettebbeket is bevonja valamilyen szinten a közéleti jogok gyakorlásába – már ha élni kívánnak vele, de a jog adott! Ugyanakkor azt is tudni illik, hogy ezzel a jog elvonással felmentené őket az adózás kötelezettsége alól is, mert aki nem szavazhat, tehát e téren nem számít teljes jogú állampolgárnak, az ne is adózzon! Mert az állampolgári jog és kötelezettség – még ha csak elméletben is ! – de együttesen kell, hogy működjön!
    És akkor nem szóltam még arról az óriási halmazról, ahol ugyan meg van a „nyócáltalános”, de fogalma sincs arról, hogy mit olvas, és az írása is igen „meglehetős.”
    Magyarországon a lakosság egy jelentős része funkcionális analfabéta – felesleges tehát kihegyezni a dolgokat az írástudatlanokra, vagy ahogyan a Jobbik fogalmaz az alapfokú iskolai végzettséggel nem rendelkezőkre! Szép számmal vannak olyanok akiknek papírjuk van a „végzettségükről” csak szart sem érnek vele!
    A két státus – analfabéta ill. nincs meg a szükséges alapfokú végzettsége – nem ugyanaz!Ismerek olyan hat elemit végzett embert aki végigdogozta az életét, felnevelte a gyerekeit, és bármiről ellehet vele beszélgetni, mellesleg rengeteget olvas és nem, hogy döntésképes de szívesen összeereszteném pl Dúró Dórával egy „jártassági vitára” de gondolom mások is ismernek ilyen eseteket! Azt pedig hogyan tudja bizonyítani bárki, ill. hogyan ellenőrizné a Jobbik, hogy ki az aki önhibáján kívül nem rendelkezik a szükséges végzettséggel,mert mondjuk idő előtt dolgoznia kellett? Attól még tudhat írni- olvasni, és nem következik belőle, hogy megvásárolható a szavazata! És a nyolc általánossal nem lesznek megvásárolhatóak? Ugyan már!
    Egyébként egyet értek a cikkíró érveivel amivel a Jobbik szavazó táborát jellemezte, bár szerintem ez az ötlet sem más mint egy erősen populista figyelemfelhívás, a nyári uborkaszezonban. Pontosan tudják, hogy több oknál fogva kivitelezhetetlen, de legalább beszélnek róluk!

    !

  • Simay, érdemes felkészültebben nekiesni egy Jobbikot ekéző cikknek, ha legközelebb fél órát rászánnál a tényekre is, nem futnál olyan aknára, mint a pártok támogatóinak iskolázottsági mutatója:
    http://index.hu/belfold/2017/08/04/a_fideszt_tamogatja_a_legtobb_iskolazatlan/
    …………
    Persze a múlt miatt a fél kiló élelmiszerért megvehető analfabéta oly kedves a szívednek, hogy már belengeted a további ijesztő lépéseket is: „a végzettségi cenzust követhetné az egzisztenciális, majd a nemi, illetve származási is”, szeretném megköszönni, hogy a nácizmust meg a gázkamrákat nem fontad a mondanivalód közé.
    …………
    A politikusok alkalmassági vizsgálatával pedig minden jobbikos egyetért.

  • Nem tévedt ő el, ugyanis a Fideszre szavazók legnagyobb tábora az aluliskolázottak közül kerül ki. Az ország településein zömében Fideszes önkormányzatok működnek, és a közmunkások foglalkoztatása az önkormányzatok feladata. Így adott a jelszó is a közmunkások részére : hallgass a zsebedre, szavazz a Fideszre!

    Ezzel a változtatással a Fidesz lenne a legnagyobb vesztes. Okos a tálalás: még a jogsihoz is kell az iskolai végzettség, kelljen a szavazáshoz is 😀
    Csakhogy a közmunkához nem kell, a foglalkoztatáshoz a Fideszes önkormányzatok jóindulatú hozzáállása kell.

    Okos húzás, az indokot meg falják az emberek. 😀

  • Dienes Erzsébet:
    „De azt is megfontolnám alkotmányosan, hogy több állam polgára részt vehessen-e a hivatalos államigazgatásban. . Nem csak Magyarországon! A világ összes államában.”

    Ön szerint tehát egy román-magyar, ukrán-magyar, stb. kettős állampolgár se Romániában, se Ukrajnában, se Mgyarországon, stb. ne vehessen részt a hivatalos állami életben? Értem, de nem teljesen értek vele egyet. Álláspontom szerint abban az országban, ahol a többes állampolgár életvitelszerűen lakik, él, ott teljes joggal részt vehetne. A másik országban, ahol nem él életvitelszerűen, ott nem, legföljebb korlátozottan.

  • A jogsikhoz biztos, hogy kell 8 elemi. Mintha eltörölték volna. Dúró elvtársnő esetleg ebben is tévedett.

    A vidéki iskolázatlan tömegek szimpátiája megoszlik az olyan radikálisok között, mint a 63+1 vármegye, és a királyi média csecsén logó fideszpártiak.

    Attól, hogy a jobbik látszólag roll-outolta a saját radikálisait. Novák Előd és tőle jobbra, azért nem lebecsülendő a sörgárdisták sora.

    Amellett, hogy ez az ő problémája. Az azonban nem, hogy Duró tényleg megállt féluton.
    Mert nagyon is hasznos lenne, ha egy tökfej ne lehetne képviselő és egy pszichopata miniszterelnök.

  • Belzebub
    2017 augusztus 4
    1:24 du.

    „A másik országban, ahol nem él életvitelszerűen, ott nem,”

    Ott ne is szavazzon

  • Drizari
    2017 augusztus 4
    1:20 du.

    ” a Fideszre szavazók legnagyobb tábora az aluliskolázottak közül kerül ki.

    Inkább azt mondanám, hogy a megvezethető, populizmussal elkábítható rétegek.
    De populizmusért Vona sem megy a szomszédba. A jelenlegi cukicentrista színjáték azért kétséges, mert a töriszakos frissdiplomásokkal számszakilag nem nyerhet választást.

  • Dienes Erzsébet

    Azért van más is.

    Hol a bolondok is szavazhatnak, akkor abból az országból előbb, vagy utóbb Bolondéria lesz, hol gyilkosok férkőzhetnek hozzá egy ország irányításához, ott kivégzések fognak történni. Tudom még nincsenek sehol sem meghatározó többségben az ilyen emberek, de olyanok is szavazhatnak, vállalhatnak köztisztviselői tisztséget, akiknek csak azért nincs büntetett előéletük, mert a bíróság megállapított róluk valamilyen büntethetőséget kizáró „mentális” okot.

    Viszont a pufajkás Horn mégis csak kormánykerékhez jutott.

  • Orsós Elemér

    Dienes Erzsébet
    2017 augusztus 4
    3:14 du.
    Gyula bátyámat nem engedem bántani, Ő még pufajkásan és alkohol gőzösen is józanabb volt mint elődei és utódai, még most is virágozna pártja, ha nem hagyta volna túl közel merészkedni a nemzeti színű madarakat(SZDSZ) a húsos fazékhoz!

  • Charlie
    Igen, a politikusok alkalmassága….! Közbeszéd tárgya volt, hogy (az ifjabb) Bush IQ-ja nem érte el a 100-at! Az ilyeneket a tengerentulon észre sem veszik.

  • Hát, talán célszerűb lenne vagyoni cenzust felállítani; pl. ne szavazhasson, akinek Mészáros Lőrinc vagyonánál kisebb vagyona van. 🙂
    De szóba jöhetne másféle mdosítás, pl. az általános és titkos aktív választójog fennmaradna, de csak a Fideszre és a Jobbikra leadott szavazatok érvényesek. Vagy: a más párokra adott szavazatok is érvényesek, de azok automatikusan a Fideszre, illetve a Jobbikra adott szavazatnak számítanak. 🙂

    Komolyra fordítva; az országgyűlési válsztásoknak zerintem ma már viszonylag csekély a jelentősége, a kormány választásokkal többé nem váltható le. És másképp jelenleg szintén nem. (A végső esetben ott a rendkívüli állapot lehetősége.) Az országgyűlési választáson manapság már főként csak az dőlhet el, hogy a pár, az ellenzék számára előzetesen „megítélt” képviselői állást kik nyerik el. Úgy sejtem, hogy 2018 után egy felhatalmazási törvénnyel talán bevezethetik a rendeleti kormányzást, s ezzel nagának az országgyűlésnek méginkább lecsökkene a jelentősége.

  • Dienes Erzsébet

    Orsós Elemér
    (2017 augusztus 4 3:55 du.)

    Meg kellene kérdeznem, hogy hanyas vagy? Válaszomhoz tudnom kellene, hogy mióta élsz országon kívül. Nem érdemes felesleges vitába bocsátkozni.

    DE!

    Az SZDSZ soha sem volt nemzeti színű!!!!!! Olyannyira nem, hogy még a nemzeti ünnepeken is külön vigíliát tartott.

    Horn Gyula pedig egy vérengzős pufajkás volt. A Nyugati előtt lelőtt ’56-osok már nem tudják bizonyítani. De én tudom, hogy ő szervezte meg a tüntetést saját beosztottjaiból, avval a kikötéssel, hogy a körútra kanyardosnál emberei lépjenek le. A csatlakozó tömeget viszont más fegyverrel várta a pályaudvar tetején.

  • Dienes Erzsébet

    Andy Mage
    (2017 augusztus 4 2:11 du.)

    Bocs, de a vidék Klebelsberg Kunó óta nem iskolázatlan!!!

    Sőt! Még Rákosi idejében is KÖTELEZŐ volt iskolába járni. Csak az maradt analfabéta, akit a családja lenézett, ha tanulni akart. Márpedig az ilyesmi nem a vidékiek között volt szokásban, hanem a magyar kultúrától erősen eltérő, magyarországi kultúrában.

  • Dienes Erzsebet. Hornrol csak a legendak terjedtek, bizonyitek semmi. De csinalt barmit 56-ban, 89 utan O volt az egyetlen igazi hozzaerto politikus.

  • Dienes Erzsébet
    2017 augusztus 4
    4:50 du.

    Klebelsberg Kunó egy nagyon jó szándékú és tehetséges politikus volt. A jelenlegi oktatáspolitikusok jó részét bottal sem piszkálná valószínűleg.
    Azonban a kezdeményezéseiből elég sok elhalt őt követően.
    Rákosi sem tegnap élt.
    Valójában értem a soraidból kiütköző cigányozást, de ez marhaság. Az iskolakörzetesítések, a tanári alkalmatlanság felül nem vizsgálása, és elég sok ok következtében a falusi szegény családok gyermekei zömmel ott is ragadnak. A kasztosítást alkalmasint nem én állítom, hanem Balog erősítette meg. Elismerve a szeggregatív oktatás „jogosságát”, és azt fejtegetve, hogy a szegény családokban a család nem engedi kibontakozni a tehetségeket (ami egy cinikus baromság, amikor közmunkaalapú társadalmat épít a legfeljebb vályogvetésői kvalitásokkal rendelkező kormányfő, ám de facto elismerése az iskolai depriváció létének).

  • Dienes Erzsébet:
    „Márpedig az ilyesmi nem a vidékiek között volt szokásban, hanem a magyar kultúrától erősen eltérő, magyarországi kultúrában.”

    Utóbbi félmondatában a magyarországi népi németekre (un. svábokra), a bulgárkertészekre, netán a görög vagy a chilei politikai menekültekre gondol?

  • Andy Magie:

    „Ott ne is szavazzon”

    Ez szerintem magától értetődő (lenne), még csak magyarázatra sem szorul.

  • Llanfair
    2017 augusztus 4
    5:25 du.

    Horn sosem csinált belóle titkot, hogy sorozott ÁVH-s kiskatona volt. Amikor ez táma volt, emlékszem, hogy felállt a PArlamenben és bejelentette, hogy igen, ez van.

    Lényegesen gerincesebben eljárva, mint azok az ex-MSZMP-titkárok, pártjelentők, hangulatjelentés-szerzők, és belső megfigyelők, akik ott sunnyognak a hatalomban, vagy annak holdudvarában.

    S Horn messze nagyobb politikai tehetség volt, mint a jelenlegi kormány tagjai összesen.
    Emberileg meg össze sem volt mérhető az olyan bableveses prostikkal, mint amilyen a nemzet takarítőnője, a gyűlölet fideszes alapegysége, az ultrákat a TV-székházra küldő Wittner Mariska

  • Dienes Erzsébet

    Llanfair!

    Egyáltalában nem legendák amik Hornról terjengenek. Nekem társbérlőm volt Hornnak az a munkatársa akit Horn szervezett be a tüntetésre. Fogalma sem volt arról, mibe vonták bele. Csak akkor döbbent rá, amikor meghallotta, mi történt a Nyugatinál. Soha nem is tudta magát túltenni rajta.

    Bizonyíték???? Akiknek 1956 ellenforradalom volt, azok nem nyilatkoznak. Akiknek forradalom, azokat vagy kivégezték, vagy elmenekültek, vagy már nem is élnek.

    A pártházat a metróval összekötő alagutat sem merik feltárni, pedig az igazán bizonyíték lenne sok rémtettre.
    Az úgynevezett rendszerváltó kormánynak Antall halála után kizárólag őskommunista vezetői vannak. Illetve azok egyenesági leszármazottai. Biszku is, Horn is gondos ápolás mellett, ágyban,párnák között hal meg, az proletár hadseregeik maradékai pedig a ligetben fagynak hozzá a padokhoz. Még munkásszállóikat is elajándékozták a kinaiaknak.

    Ez van!

  • Dienes Erzsébet
    2017 augusztus 4
    6:25 du.
    Hát nem is tudom. Én ott voltam 56 okt. 23 án.
    A lövöldözés, a Rádiónál kezdődött azt tudom! A Múzeum kertben voltunk akkor, igen közel. A diákok be akarták mondani a pontokat a rádióba, de az ott lévő ÁVÓ-sok tűzet nyitottak rájuk. Majd magyar katonák érkeztek teherautón, akik fegyvereket adtak a felkelőknek. Ezzel kezdődött.

  • Ez lemaradt

    Talán az évfordulóra gondoltál?
    Akkor viszont, Gyurcsány küldte ránk a rendőröket,.

  • 1.Horn a Cölöpök c. könyvében részletesen leírta a Nyugatinál történteket. Egyébként 1956-ban már nem volt katona – sem az Ávh-nál, sem másutt. Proletárcsalád egyik fia volt, akinek az apja gyakran volt börtönben politikai okokból abban a kicseszetten demokratikus Horthy rendszerben. A család gyakran éhezett, a Mária Valérián (a mai József Attila lakótelep helyén egykor volt bódévárosban) laktak. A legidősebb bátyja pl. nyilas pártszolgálatos volt. Gyulát a Magyar Kommunista Párt küldte Szovjetunióba tanulni. Másik bátyját, mint kommunistát ’56-ban meglincselték és meggyilkolták. Ő úgy érezte – 24 éves volt – hogy kötelessége megvédeni azt a munkáshatalmat, ami az ő családjának kiemelkedési lehetőséget nyújtott – és ÖNKÉNT jelentkezett a rendteremtő alakulathoz – ami akkor nem volt ÁVH. Így került a Nyugatihoz.
    Dienes E! 1994 tavaszán már látszott, hogy az MSZP nagy fölénnyel nyeri a választásokat. Az első forduló után sokan összegyűltünk a Köztársaság téren. Ahol egy iszonyú méretű fúrótorony állt – a 4-es metro még nem épült arrafelé. Elterjedt, hogy a „kazamatákat” keresik. Jókat derültünk, persze nem találtak semmit.
    De a Köztársaság téri épület évek óta üresen áll: miért nem keresik mostanában a kazamatákat? semmi akadálya.
    És ha előkerülne valami, pl. csontok? Akkor ki mondaná meg, hogy mikor kerültek oda? 1948 után,vagy előtte: amikor az akkor még Tisza Kálmán téri épület nyilasház volt?
    Hagyjuk már az óhéber dumákat a turulmadarakra.

  • Figyelő! Tudod ki húzta rád a rendőröket 2006-ban?Satu bajtárs, meg a többi nyilasivadék.

  • Figyelő
    2017 augusztus 4
    8:57 du.

    „Akkor viszont, Gyurcsány küldte ránk a rendőröket,.”

    Aligha. Vagy valahol nem mondasz igazat. Vagy ’57-ben disszidáltál, és akkor legfeljebb katasztrófatúristaként, bértüntetőként lehettél Budapesten 2006-ban. Vagy Budapesten élsz. Vagy kint élsz, és Gyurcsány odakint küldött rád bármit is. Ami viszont aligha igaz.

  • Dienes Erzsébet
    2017 augusztus 4
    6:25 du.

    A pártház ugyebár a Köztársaság téren volt. A Metró nyomvonala pedig a a Rákóczi út alatt a Keltinél van ehhez legközelebb. Ma. Azonban ez a szakasza csak a 60-as években épült meg, mert a Dunához közelebbi, illetve a Blaha környéki vízbetörések miatt 1854-ben leállították a Metróépítést. Magam emlékszem a később, ’65 körül üzemelő keszonlift-tornyokra, mert nagyomnak órákig kellett velem ott ácsorogni, ahog néztem a fel-le menő csilléket, mivel ezeken keresztül emelték ki a földet is. Pl. a Délinél.

    „Az építkezések megszűntével a hírek is elapadtak, ami rengeteg legenda születésének adott lehetőséget. Így érthetőbbé válik, hogy az 1956-os forradalomban a Köztársaság téren keresték a föld alatti titkos tereket, börtönöket. Nem találtak semmit. 1958-ban „szigetelési program” készült, ennek célja az volt, hogy az ideiglenes megoldások helyett mindenhol végleges szigetelést kapjanak a már megépült létesítmények. A metróépítés még mindig állt.”
    http://fovarosi.blog.hu/2008/11/24/a_2_es_metro_epitese_1_resz

  • Kiegészítésként.
    Ma viszont tényleg épül egy patkány-járat a Metró felé a Kossuth téren.

  • Orsós Elemér
    2017 augusztus 4
    3:55 du.

    Horn Gyulát mai napig utálják a vidéken a volt tsz-tagok, akik nosztalgiával gondolnak a tsz-re, és mellette volt családi háztáji földjük.

    Anyám világéletében baloldali érzelmű ember volt, ma is az, de kiábrándult a szocik politizálásából már a Horn-kormány idején.

  • Nagyon demagóg, mikor a pesti liberálisok most hirtelen elkezdtek aggódni a hat általános falusi „szavazókon”.

    A csúcs Horn Gábor, a volt oktatási guru. „Ez a demokrácia alapja”, az általános választójog. Eddig meg azon volt a sírás-rívás, hogy a tudatlanok beszavazzák a fideszt!

  • talalom
    2017 augusztus 5
    4:14 de.

    Köszönjük a kimerítő ismertetést.

    „a kicseszetten demokratikus Horthy rendszerben.”
    Ki mondta, hogy demokratikus volt, Smitt Márián kívül? A Horthy-rendszer vegyes tekintélyelvű rendszer volt parlamentáris és önkormányzati elemekkel.
    Az általános választójogot valóban szűkítették, de ez a szélsőségek miatt is volt! Így akadályozták meg pl. a fajvédők előretörését. Azonban ez a rendszer visszájára fordult, mert 1935-ben a Gömbös párt részére csaltak a közigazgatásban, a Kisgazdák ellenében!

    Jobb és baloldali szélsőséget üldözte a rendszer, de tény, hogy széljobbosokat nem végeztek ki. Hanem kommunistákat, pl. Fürst, Sallai.

  • talalom
    2017 augusztus 5
    4:14 de.

    Anyámnak van egy nagynénje, ő 1948-ban belépett a helyi szövetkezetbe, mint teljesen nincstelen fiatal. Többen traktoroslányok lettek, ő meg pénztáros.
    Kiválóan számolt, ezért jelentkezett a pénzügyőr továbbképzésre (finánc). Ugye mit szépítsük, ők söpörték le a kulákok meg borkereskedők padlásait, pincéit. Fegyveres kiképzés után.

    Mai napig ellenforradalomnak hívja 56-ot. 1948-ban több, mint egymillióan szavaztak a kommunista pártra, és nem kényszerből. Sok volt a nincstelen, szegény ember.

    Horn Gyula más, mert ő a nómenklatúra tagja volt. Ritka ellenszenves, ahogy itt régi komcsikat mosdatsz, de ha valakire rávetül a „horthyzmus” halvány árnyéka, azon önkívületig tudsz sikoltozni és halálhörögni.

  • talalom
    2017 augusztus 5
    4:14 de.

    „azt a munkáshatalmat, ami az ő családjának kiemelkedési lehetőséget nyújtott ”

    Na hát, ez itt a kulcs. Horn Gyulának nem kellett hóban-sárban biciklivel csúszkálnia, hanem ment a szovjet egyetemre. Nem volt kötelező kádernek lenni. De az egyszerű embereknek, akik a kommunisták szavazóbázisát alkották, nem volt olyan jó dolguk, főleg vidéken. Szétrázta a traktor, vagy hóban-fagyban ment fel a szőlőhegyre biciklivel.

    Ezeknek az embereknek végül a Kádár-kor hozta el a régóta várt polgárosodás lehetőségét. Akkoriban nagyon sokan laktak falvakban, és sok szép új ház épült, mindenütt volt bolt, posta. Gyerekeikből szakmunkások vagy érettségizett dolgozók lettek, sokan a városokba mentek. Meg kell mondjam, hogy az 50-es években született korosztály volt aztán a rendszerváltás nagy vesztese.
    Munkahelyük megszűnt sok esetben, és manapság 50-80 ezer forintos nyugdíj mellett még dolgozni kényszerül a többség. Már aki nem halt meg rákban vagy más súlyos betegségben idő előtt!

  • talalom

    Drága Margit néni !

    -Elszörnyedve, látom zagyvaságait, „írásait”, ezen a felületen…Korábban, a hazai sajtóból össze hordott, csacsiságai még emészhetőek voltak…De amikor felfortyan egy örökös pártkatona, a képünkbe vágja MSZMP tagkönyvét… Nagyon furi…

  • Dienes Erzsébet

    talalom
    (2017 augusztus 5 4:17 de.)

    Ön nagyon elfogult! Azt hiszem, teljesen értelmetlen ilyen formában önnel „vitatkozni”!

    Az In-Kal aligha nevezhető náci cégnek, márpedig saját szememmel láttam a jelvényeket rajtuk. Újságíró létére láthatott is legalább a neten ilyen fotókat.

    Vagy hallhatta az a betelefonálót, aki felismerte szomszédjában az akkor még csak 75 éves ifj. Apró Antal örző-védő cégének alkalmazottját. Ha már mindenáron nácizni akar, ám tegye, joga van hozzá, minden felelősség nélkül, de saját politikai környezetét minősíti vele azok előtt, akik nem ilyen egyoldalú mantrát szoktak fújni a fórumokon.

  • Dienes Erzsébet

    Figyelő
    (2017 augusztus 4 8:48 du.)

    Pontosan! Nagy Imrére vártunk a Parlament előtt. Nem nagyon akart jönni. Már újságpapírokkal világítottunk a lábunk elé, mert a közvilágítást nagyon ügyesen kikapcsolták az elvtársak. Akkor jött a hír, hogy a rádió előtt lövöldöznek a tömegbe. Jó sokan nekiindultuk. Mire a parlament elől a Múzeum kerthez értünk, az ’56-osoknak még NEM VOLT fegyverük. De a rádióval szemben, a Múzeum ker kerítésénél egy asszony már haslövéssel feküdt a földön. Saját szememmel láttam!!! Őt még elvitte a mentő, nem tudom, ki volt, mi lett vele. Az első teherautó a fegyverrakománnyal csak jóval ezután érkezett meg!!!!!!!!

  • Már jópárszór szóvá tettem, hogy ha lehet akkor az adott témához sorolható dolgokat írjunk. Ez egy hatalmas öngól lessz, ha ilyen törvényt hoznának. Kezüket csókolom állítólag a kommunizmusban felszámoták az analfabétizmust. Vagy mégsem? Akkoriban amikor volt az egypárt rendszer ez nem is volt annyira szembetünő hiszen két lehetőség volt: vagy ikszelt mint a lottón vagy nem ikszelt. A haramdik lehetőség volt hogy elvitte haza a szavazólapot és elégette vagy lehúzta a budin de előzőleg az alsó nemesebbik felének is megmutatta. Egyszer még azt is megcsinálták de akkor még nem volt egypárt rendszer hogy szines szavazólapokat alkalmaztak. (a kékcédulás választás) De tegyük fel megszavazzák és nem mehet az el szavazni aki nem tud olvasni. Mert ugye hogy adhat le érvényes szavazatot az illető ha nem tudja elolvasni mi van írva a szavazólapra. És eddig hogyan szavazott? Miért csak most szur szemet az aluliskolázottság? Ez már több mint röhej. A végin kiderül a nagy igazság, hogy bizonyos pártok manipulálták a szavazókat a fene sem tudja hogy analfabétán leadták a voksukat arra a pártra amiről azt sem tudta eszik vagy isszák. De fura dolgok ezek is. Amikor keresztezték a sündisznót a gilisztával tudtuk az eredményt: szögesdrót. Ha bevezetik az „inteligens szavazást” és csak irástudok vehetnek rajta részt abból mi lesz? És akkor nem szóltam az időközben magyarított (állampolgársági kötvény vagy mi a szösz. Ezek nem analfabéták csak nem ismerik az európai írásjeleket. Majd úgy mint szülőhelyén rányomja a mutató újját amit előbb bemártanak. Kérdés persze hogy mibe. Tintába vagy másba.

  • Hazai! Hát ez furi: feldicséri a Kádár-rendszert. Horn Gyula karrierje a Forradalmi Munkás-Paraszt kormány idején kezdődött – így hívták a kezdetben Kádár vezette kormányt. Később – a Párt és az állam szétválasztásának gesztusaként más volt a miniszterelnök: Fock Jenőre, Losonczi Pálra emlékszem kormányfőként ebből az időből. Kádár Jánosnak innentől fogva nem volt állami tisztsége: az MSZMP első titkára volt.Horn több évig volt belgrádi nagykövet – újra kellett építeni a jugoszláv kapcsolatokat a „láncoskutya” időszak után. Úgy tudom, később másutt is volt nagykövet – a nyolcvanas évektől viszont az MSZMP KB (Központi Bizottsága) Külügyi Osztályán dolgozott: azt vezette.(A helyettese Kovács László volt.) Az 1988-as májusi pártértekezlet után lett külügyminiszter, és a PB tagja.
    A diktatúra (és nem terror) fő jellemzője ugyanis, hogy a döntéseket egy központban – centrális erőtérben – hozzák meg: ez volt a Politikai Bizottság. A választott- most mindegy, hogyan – országgyűlési képviselők a PB döntéseit szavazták meg. Ezért volt jelentősége annak, amikor Németh Miklós kijelentette: a kormány nem a Párt irányítása alatt áll. A Parlament évente kétszer (tavasszal és ősszel) ülésezett, a képviselők valamennyien munkahelyen dolgoztak – mintegy társadalmi munkában voltak képviselők. Elengedték őket a munkahelyükről, és kaptak útiköltség térítést: 3-5 ezer forintra emlékszem. (Nem voltam képviselő, nem onnan tudom.)
    A mostani Párt gőzerővel építi ugyanezt a szisztémát – könnyű a dolga, amíg ilyen sokat tudna a saját hazájukról,mint itt fentebb egyesek. A rendszer nagy baja, hogy nem működik: kinevezett igazgatók akkor sem képesek valós teljesítményre, ha „sikeres vállalkozóknak” hívják őket. Nem csak azért, mert nem „becsületesek”, esetleg nem is földbuták: de a dolguk az, hogy a centrális erőtér utasításait hajtsák végre, különben mást neveznek ki sikeres vállalkozónak. Az ilyen rendszer egyrészt mérhetetlenül pazarló, másrészt szinte ziher a zsákutca. A falnál meg jön a terror – vagy a rendszerváltozás. És igen, ebben az akkori MSZMP-nek elévülhetetlen érdemei vannak: nem engedte a terrort.

  • Dienes Erzsébet
    2017 augusztus 5
    7:52 de.

    „Az In-Kal aligha nevezhető náci cégnek, márpedig saját szememmel láttam a jelvényeket rajtuk”

    Most akkor kint él, vagy Budapesten?

    Bár nem nekem válaszolt, de az az in-kal ügy nagyon bűzlik. Még akkor is, ha simán rányomnak egy nyomdában bármilyen logót bármilyen polóra, kiskabátra, pufajkára.

    Ettől függetlenül. 2006-ban az első markáns erőszakos akció a TV-székház felgyújtása volt. Amelyben az ultrák, és az őket „odaküldő”, Fidesz-képviselőként a Kossuth-téren haknizó Wittner Máriának elévülhetetlenek az érdemei.

    Alkalmasint Sárközy Párizsában azt a csőcseléket, amelyik összehugyozta a Kossuth-teret 2 nap után szétzavarták volna (volt rá példa). A Fidesz az elején még a fegyverhasználatot hiányolta. Aztán elkezdett felléptetni olyan csirkefogókat, mint Skicc Pali, meg Bableveses Marcsika.

  • Avi Ben Giora
    2017 augusztus 5
    9:30 de.

    „És eddig hogyan szavazott?”
    Megmutatták neki, hogy hova tegye az X-et! Kifelé menet a szavazóhelyiségből meg kapott egy doboz konzervet meg egy kiló krumplit.

    Nemcsak fidesz kormányok alatt van az, hogy a választások előtt megjelennek a rozsdaövezetben a párt összekötők, és konzervet osztanak.

  • talalom
    2017 augusztus 5
    4:14 de.

    „Ő úgy érezte – 24 éves volt – hogy kötelessége megvédeni azt a munkáshatalmat, ami az ő családjának kiemelkedési lehetőséget nyújtott – és ÖNKÉNT jelentkezett a rendteremtő alakulathoz – ami akkor nem volt ÁVH”

    Még azt akarom mondani, hogy aki 56-ban a rendteremtő alakulatokhoz jelentkezett, az vagy szellemi fogyatékos volt, vagy kényszerűségből csatlakozott, vagy a harmadik lehetőség, hogy igenis a hatalmát féltette. Ki lehet kártyázni, hogy Horn melyik típus volt.

    56-ra a Rákosi-rendszer már nagy mértékben kompromittálódott. Az ötéves tervvel túlterhelték az országot. A mezőgazdaság tönk szélére jutott. Konkrétan szegénység volt az országban. Sok kisebb kommunista nem akart visszatérni a Rákosi-korhoz, vagyis annak elvadult korszakához, persze attól még a szocialisták hívei maradtak.

    Munkásjelszó 56-ból: Ötforintos kenyeret, Rákosinak kötelet!

  • Dienes Erzsébet

    Andy Mage
    (2017 augusztus 5 11:04 de.)

    Jelvényeket nem szoktak csak úgy osztogatni.

  • Kedves talalom, minden elismerésem, hogy felvetted a kesztyűt, és bele metél merülni egy tabutémába. Pláne, hogy lámpával szemben!

    Ma ugyanis a kommunizmust kizárólag szidni szabad, gondolkodni róla semmiképpen. Ahogy lámpa teszi. Nem is nehéz megérteni, miért olyan erős ebben a témakörben a szájzár. Figyelő írta valahol, hogy a fasizmus meg a nácizmus már nincs, vagy legalább is nem UGYANAZ, de bezzeg a komcsik… 😀

    Csak írom, bár én nem voltam soha párttag, semmennyire nem is politizáltam az átkosban, és most is csak kibicként, de viszont láttam és tapasztaltam. A nevelőanyám pedig valódi kommunista volt. Tőle tudom, amit tudok ebben a témában.

  • Andy Mage
    2017 augusztus 5
    4:43 de.
    Igen tudom, ki hozta rám a rendöröket, a házmesterünk!

  • Dienes Erzsébet
    2017 augusztus 5
    8:02 de.
    Arról itt tudtam meg Montrealban, egy itteni ismerősöm mesélte, hogy ott halt meg a felesége!

  • Andy Mage
    2017 augusztus 5
    4:43 de.
    Elvagy tájolva! Én ott voltam az eredeti okt. 23 án és otthon voltam Kanadából sok ezer más külfőldivel, mikor Gyucsány rendőrei tűzet nyitott a megemlékezőkre!

  • Andy Mage
    2017 augusztus 5
    11:04 de.
    Elnézést, de a TV támadás és más akció megszervezett agan provókatőrőkkel való akció volt. Egy jobboldali nem tesz ilyesmit, akár milyen mérges!
    Mellesleg, az egész „hulabulát” csak a baloldal hitte el!

  • Kedves Figyelő, én meg a TV székháznál voltam húszezred magammal, se szervezés se provokáció nem volt, ha a pökhendi gőggel megáldott Kert Attila beolvassa a tüntetők követeléseit, mindenki visszasétál a Kossuth-térre.
    A világ minden országában van hasonló spontán megmozdulás, a lényeg mindig a tömeg „hőfoka”. Manapság pont a balosok szeretnének vérmesebb tiltakozást szervezni, de hiába, hisz hiányzik a „gyúanyag”.
    Azt meg elmagyarázhatná, Hogy „milyet nem tesz egy jobboldali”?

  • Dienes Erzsébet

    Mégegy aprócska, de lényeges különbség!

    A székház „ostroma” szeptemberben volt! A tömeg pedig október 23-én ünnepelt, amikor közéjük lovagoltak és lőttek az In Kallal felerősített rend őrök!!!!

    Az egészben figyelemre méltó, hogy itthon is és ezek szerint Kanadában is egybemossák a kettőt.

    Ugyan miért???

  • Figyelő
    2017 augusztus 5
    2:11 du.

    Akkor mégsem Gyurcsány……

  • Figyelő
    2017 augusztus 5
    2:29 du.

    Nem vagyok eltájolva. Olvasd Vissza, amit írtál. Aszerint Gyurcsány rátok hozta a rendőröket. Pongyolaság, bla bla.

    2017 augusztus 5
    2:39 du.

    A TV ostrománál ott örömködött a HirTV-s fiucska, ami nem volt baloldali média.
    A provokatörökben egyet értünk. A Fidesz megdolgoztatta Mári-nénit és elvbarátait. Alig hiszem, hogy Gyurcsány beszélte volna rá Wittnert, mint Fidesz-képvizelőt, hogy küldje már át az ultrákat a Kossuth-térről a TV-hez.
    Sőt! Amikor pár nappal később Révész Máriusz provokálta a rendőröket, azt is Gyurcsány szervezte? A Fidesz buliját az Astoriánál is? Netán Gyurcsány ültette be Orbánt az autójába az Astoriánál, hogy az ellenkező irányba meneküljön? Amellett természetesen Gyurcsány biztosította a Fidesz gyűlés szervezőit is, akik az akkor már álló rendőrsorfal felé terelték az egybegyülteket. A sorfalról tudtak, mert Orbán elhúzott a másik irányba autóval. A bátor. Mindezt Gyurcsány szervezte? Szerintem állj le a szerről, amit használsz, mert minden bozótba Gyurcsányt vizionálsz.

    Alkalmasint Révész Márius rohadtul örülhet, hogy 1-2 taslival megúszta (a véres kép nyilvánvaló hamisítás, mert a fejbőr ugyan bőven vérzik, de ha valóban akkorát kap gumibottal, akkor nem fényképeszkedik, hanem fekszik az idegsebészeten). Egyébként Máriusz mindent megtett azért, hogy nyakonvágják. Az adott pillanatban egy senki mitugrász volt aki gátolja az intézkedést.

  • Dienes Erzsébet
    2017 augusztus 5
    3:00 du.

    TV.székház ostroma szept. 18. Az is botor aki eltagadja. Akkor már vidáman szartakhugyoztak a Kossuth téren, és ott haknizott Skiccindigó Palika, és Mária a bebleveses.

    Utána volt egy összetűzés a Blahánál másnap vagy harmnadnap.

    Okt 23-a úgy indult, hogy a békésen ünneplők elkötöttek egy tankot, majd megpróbálták megszállni az Erzsébet tér környékét. A rendőrség rohamosztaga kiszorította őket és biztosították a Bajcsy torkát.
    Majd jött a Fidesz nagygyülés az Astoriánál, amit Figyelőnek a figyelmetlennek is írtam. Majd a rendőrség nyílt provokációja, miközben Orbán elhúzptt az ellenkező irányba és szokása szerint szarba hagyta a híveit.

    A kettő közt hiányolta a fegyverhasználatot a székházügy kapcsán, ha jól rémlik.

    De ezek szerint Te ott voltál? Hol? A TV-székháznál? A Kossuth téren? Az Astoriánál? Mindenhol? Mint szervező, vagy mint katasztrófatúrista?

  • Dienes Erzsébet

    Andyka!

    Én itt hagyom abba!

    Ennyi mindent összehordani! Mindenkit vádolni, aki ott volt az eseményeknél, hajtogatni és bizonygatni a hamis híreket, belekeverni még Wittner Máriát is, egybemosni az időt,…………….

    Brosúrákkal nincs értelme vitatkozni.

    Üdvözlettel: DNS.

  • Almási Alma
    2017 augusztus 5
    1:42 du.

    „kizárólag szidni szabad, gondolkodni róla semmiképpen. Ahogy lámpa teszi.”

    Én ilyet mikor írtam?

    Viszont a Horthy-korral ti ezt szoktátok csinálni. Annak egy pozitív vonását sem szabad elismerni, mert akkor összeomlana a világképetek, amiben évtizedekig éltetek.

  • talalom
    2017 augusztus 5
    10:31 de.

    „Hazai! Hát ez furi: feldicséri a Kádár-rendszert.”
    Semmi furi nincs benne, más máskor is írtam ilyet. Nemcsak a Horthy-rendszert szoktam megvédeni az igazságtalan támadásoktól. Ezt látnád, ha nem ülné meg a vörös köd az agyadat velem szemben. Ettől még nem értek egyet az ideológiával, vagy nem mindenben.

    Horn Gyulának lehet, hogy vannak érdemei. De azt az érvet életidegennek tartom, hogy kvázi hálából védte a rendszert a forradalom idején. Mások is felemelkedtek a szociális intézkedések miatt, mégsem álltak be „pufajkásnak”, hanem inkább passzívak maradtak.
    Szerintem az egész MSZP-s karrierje arra épült, hogy átengedte a kelet-németeket a határon. És a német kormány élete végéig hálás volt neki, hogy nem lövetett vagy nem akadályozta őket.

  • Andy Mage
    2017 augusztus 5
    3:56 du.
    Azt hiszem te mosol össze mindent. Én röviden említettem az eredeti 56 os tüntetést, majd az 5O. éves évfordulót.
    ÉN NEM VOLTAM ott szeptemberben, nem voltam tanúja az eseményeknek. , csak az évfordulón,.okt.23-án felvonulás az Astoriá-nál, az Orbán beszéden voltam jelen, sok ezer emberrel.
    A lovas rendőrökkel találkoztam a felvonulásnál, amit szétvertek, majd a fenti esetben a Nyugati után, jöttek utánunk az Astoriához. Szerencsére volt olyan ember, hogy elmondta mi készül, és mi balra elmentünk a Kecskeméti utcába.

  • Ja, még annyit, azt láttam, hogy egy középkorú úr valóban elindított, (nem a tömeg) egy tankot az egyik mellékutcában.

  • Igen, a rendőröket Gyurcsány hozta ránk, az biztos, ő volt halál félelemben és Budapesten.

  • 2017 augusztus 5
    8:35 du.
    Igen, a rendőröket Gyurcsány hozta ránk, az biztos, ő volt halál félelemben és Budapesten.

    Mondom, hogy mindent összekeversz, azt kérdezted „kihozta rád a rendörőket?” Én a múltra gondoltam, mikor kerestek a régi lakásomon!
    A rendőrőlet fenti eseményen, Gyurcsány rendelte el.

    Már az nem tetszett, kora reggel, hogy semmi közlekedési eszköz NEM járt Budapesten, se busz, se villamos okt. 23 án reggel és délelőtt.

  • Andy Mage
    2017 augusztus 5
    3:56 du.
    Nahát te biztosan látásavarban is szenvedsz.Nem utolsó sorban gyuriferi imádó vagy–tehát te is lővettél volna.Elég sok marhaságot írsz: őssze kevered a dolgokat,ezekből tisztázni kellene fejedben sok mindent.Biztosan igaz , hogy a komenisták velejárója : a tőmegbe lővetés,fegyverhasználat lakossággal szemben,fegyveres testület a néppel szemben ,fegyveres forradalmi hangulat,csegevarás forradalmi hév,mindenáron népfelkelést csinálni -fegyverrel– a nem tetsző dolgok,kormányok ellen stb….mindezt a mai napig szívén hordozza a baloldal és bármikor hajlandó elővenni,,,nem utolsó sorban a kőzelálló liberálisok is magukénak vallják e dolgokat.Csak a hangzások mások—nincsenek egyenlőre hatalmas ordibálások ezek megvalósítására–most diplomatikusabb , de határozott megnyilvánulások vannak.
    Bizony gyuriferidnek mindenben benne volt a keze / még abban is/,olyan lény aki nem engedi meg , hogy aző ,,,portáján ,,, más diktáljon.Ő a háttérből osztogatta a parancsokat és a kopasz fejű rendőr meg végrehajtotta.És te meg száz év múlva is védeni fogod tevékenységüket.Finoman-kulturáltan.Ne nagyon tűnjőn fel mit is csinálsz.
    Nem gyuriferis üdvőzlettel.

  • HL. Azért furi, mert úgy tűnik, nektek nincs a diktatúrával bajotok. Mivel írtad, hogy harmincas vagy, nem tudom honnan hallottál a Horthy-rendszerről. Én a legtöbbet az Anyukámtól, aki egy vidéki kovács legidősebb lánya volt. Nagyapa mind a nyolc gyerekét tisztességgel felnevelte: erről az oldalról mind a 16 unokatestvérem minimum középfokon tanult, 12 diplomás. Nagypapa felvilágosult ember volt – az a szerencse ért,hogy még ismertem,és gyerekkoromban jópár nyarat töltöttem náluk. (Pesten az ötvenes években akkor sem volt kaja, ha volt pénzed, hát még a magunkfajta államosított kispolgári egyedeknek! Mi ugyan konkrétan nem éheztünk, de ebben nagy szerepük volt a rendszeresen érkező silingáknak: benne kolbász, sonka, aszalt gyümölcs, bab, borsó, gesztenye stb.)
    Diktatúrában élni egyébként nem kellemetlen: megmondják, mit csinálj:járj templomba, ne járj templomba, kapsz munkát, de megmondom milyet. Kinek kell gazsulálni – kasznárnak, jegyzőnek, pártembernek, vb-titkárnak -, hogy ne csak járjon, de jusson is munka, fizetés, telefonvonal, lakáskiutalás stb.
    Nagyapa pl. a nyílt szavazásokon mindig a kormánypártnak írt alá: naná. miből tartotta volna el a 8 gyerekét, ha a papi birtokról nem hozzá viszik élezni az ekét, patkolni a lovat. Pedig a kisgazdákkal értett egyet -a Kis Újságot is járatta. ’45 után meg páran szociáldemokrata pártot szerveztek: de az a tája az országnak ma is bigott katolikus: a pap szava akkor is szent, ha hülyeségeket beszél.
    A Kádár-rendszer diktatúrája abban különbözött, hogy a társadalmi esély egyenlőséget igyekezett mérsékelni. Ez prosperáló időkben – ilyen volt Európa egészen a második olajválságig 1979-ig – zavartalan.
    Amint azonban valami változásra lenne szükség – összeomlik. Az összeomlás kétféle módon történhet. Előkapják a nacionalista kártyát: meg kell védeni a nemzetet! (Hogy mitől, az változó, de nincs idő, amikor nem lehet egy soros ellenséget előrángatni: a bolsevista rémtől a gaz kapitalistáig bárkit.) A lelkesült harcot aztán csúnya pofára esés követi – milliós hullahegyeket, felégetett földet hagyva maga után.
    De lehet békésen, tárgyalásokkal átengedni a hatalmat, ahogy az 1989-ben történt Magyarországon.
    Hááát,sajnos a nemzetthy-hazzafyass erőknek erre futja: meg kell menteni a hazát! Nem baj, hogy éhezel, hogy cselédként kezelnek, hogy párezer „nemzetitőkés” kifosztotta az országot – vakulj magyar! Meg kell menteni a nemzetet!

  • Figyelő
    2017 augusztus 5
    8:46 du.

    O.K. feladtam. Nem tudsz magyarul.

  • Figyelő
    2017 augusztus 5
    8:25 du.

    O.K. lassan kibontakozik a 2008-os katasztrófaturizmusod. Szóval. Neked szóltak és elmentél a Kecskeméti utca felé. Nos. A szervezőknek hivatalból szóltak. De nem is nagyon kellett, mert a TV is mutatta. Orbán sem látnoki képességtől vezetve huzott el a Keleti irányába.

    Aki elindult a Deák tér felé az

    1./ szándékosan akarta provokálni a karhaalmat, mint Máriusz
    2./ a szervezők szándékosan terelték arra.
    3./ Katasztrófatúristaként ment oda.

    A deáknál álló sorfal nem a láthatatlanság mellémyét viselte. Tudhatóan ott voltak. Amúgy a rendőrségnek a rend fenntartása a dolga.

  • Bözsike-néni,

    Az tény, hogy Wittner Mária ott haknizott a Kossuth téren, amikor a 63+1 vármegyések azt használták közWC-nek.
    Te le akarhatod tagadni, de attól még tény.
    Ha meg nem tudsz róla, akkor barátod a Google.

    Készséggel elhiszem, hogy Te is ott voltál a TV-t felgyújtani. Azt is, hogy a Blahánál Te is segítettél kukákat felgyújtani.

    Az, hogy Te letagadsz valamit, és aztán annak akár viseofelvételes bizonyítékára is közlöd, hogy hamis, az tök jó lehet egy nosztalgiabulin, ahol meglapogatjátok egymás vállát, megisszátok az esedékest, és hazamentek. Ha erre vágyol, akkor tényleg hagyd abba, mert kiöregedtél a fórumokból.

  • Bözsi-néni,

    Csak mert látom, hogy Neked a Google nagy nehézséget jelent, és vagyok a kordora olyan nagy tekintettel, megkerestem

    ” „Azt is a nevemhez szokták kötni, hogy forradalmat kiáltottam. Hát, ezzel kapcsolatban azért hadd jegyezzem meg; akik itt voltak az idő tájt, és követték az eseményeket, de ezt talán még a távirati iroda archívumában is meg lehet találni, Wittner Mária egykori ’56-os talán egy órával azelőtt, hogy én ezt itt elmondtam, a Kossuth téren ugyanerről beszélt. Én ezt próbáltam átadni a nézőknek, hogy a politika is ezt olvassa ki a kialakult helyzetből. Aztán ez kapott egy olyan interpretációt, amit már mindenki ismer és az én személyemhez köt. Ezt nekem nyilvánvalóan el kell viselni” – tette hozzá a Hír TV tudósítója.”

    http://hirtv.hu/ahirtvhirei/teveostrom-igy-emlekeznek-a-hir-tv-munkatarsai-1362229

    Ettől még Te úgy emlékezhetsz, ahogy akarsz. Tölem arra is emlékezhetsz, hogy személyesen tűzted ki Gyurcsány fejét a vár fokára.

  • @lámpa
    „Viszont a Horthy-korral ti ezt szoktátok csinálni. Annak egy pozitív vonását sem szabad elismerni, mert akkor összeomlana a világképetek, amiben évtizedekig éltetek.”

    Igazad van, szégyellem is magam kellőképpen. És ha kívánod, elismerek Horthyról valami jót is.

    Horthynak JÓ ÉTVÁGYA VOLT!

    Akkor most rendicsek? 😀

  • De félretéve a tréfát, valóban, Horthy lehetett volna még sokkal rosszabb, sőt azt is elhiszem, hogy „nem rosszból tette”, amit tett, hanem gyengeségből, sodródásból, naivságból… De akármiért tette, és akármennyire is lehetett volna még rosszabb, amit tett (illetve nem tett), az borzalmas eredményt hozott Magyarország MINDEN lakójára.

    Most elgondolkodtam, hogy a németeket leszámítva más környező népek közül melyiknek a vezetője tett több kárt a saját országában. Ha tudod, majd megválaszolod…

  • talalom
    2017 augusztus 6
    2:59 de.

    „HL. Azért furi, mert úgy tűnik, nektek nincs a diktatúrával bajotok.”

    Örülnék, ha nem beszélnél hozzám többesszámban! A diktatúrával neked sincs bajod, ugyanis örömmel futsz szavazni az MSZP-re, amelyik tapétát játszik Orbán parlamentjében.

    „nem tudom honnan hallottál a Horthy-rendszerről.”
    Onnan, hogy belenéztem a kristálygömbbe.

    Viccet félretéve, azért annyit említsünk meg, hogy Horthy meg Kádár helyzete közt volt egy óriási különbség. Kádárnak nem kellett tojástáncot járni a keresztény arisztokrácia és a zsidó nagytőkések között! Úgy könnyebb reformálni, ha a szovjet sereg megteszi neked a szívességet, és eltakarítja a reformellenes erőket az útból!

    Egy csomó reformkezdeményt Horthyék indítottak el, ami a szocializmusban teljesedett ki. A 8 osztályos általános iskola, a falusi népművelő körök, az egészségügyi színvonal emelése stb.

    Tegyük hozzá, hogy orosz megszállás nélkül mentek volna a társadalmi reformok a maguk útján! Amire te is célzol, viszont a szocialista alapon nem voltak fenntarthatók. És a kilencvenes években lenullázták az országot a „demokraták”. Ma sokkal rosszabb a színvonal bizonyos szempontból.

  • Orsós Elemér

    Dienes Erzsébet
    2017 augusztus 4
    4:44 du.

    „Az SZDSZ soha sem volt nemzeti színű!!!!!! ”

    Ez igaz, de én a három, piros, fehér és zöld színű címermadarukra céloztam! 🙂

  • talalom
    2017 augusztus 6
    2:59 de.

  • Orsós Elemér

    Dienes Erzsébet
    2017 augusztus 4
    4:44 du.
    Másrészről Gyula bátyám még akkor sem köntörfalazott, amikor tudta hogy, nincs igaza! 🙂

  • Figyelő! Az,hogy Ti hazajöttetek piros-fehér-zöld könnyeket sírni nemzeti nagylétünk felett búsongva – egy dolog. Mi akkor már hatodik hete tűrtük a Kossuth téri dzsemborit, ahol színpadon uszítottak az akkor törvényes kormány ellen a Párt (a néhai fiataldemokraták) arcai. Minden este égett a belvárosban egy-egy autó, kiborított kuka. Amikor huszadikán a rendőrség felszámolta a tábort, egy nagyobb arzenált talált benzinespalackból, csapágygolyóból, késekből, botokból. Ötven ország vezetőit vártuk – nem lehetett tovább tűrni. A Kossuth tér földjét ki kellett cserélni. A rendőrség kérte a Pártot, ne az Astóriánál tartsák a nagygyűlést – túl közel van a Kossuth tér, nehéz lesz megvédeni a nagygyűlésre érkezőket a romboló csőcseléktől. Ezért volt rendőrsorfal. NEM LÖVETETT SENKI – bár a nemzetbiztonsági bizottság fideszes képviselője javasolta az éles lőszer használatát. Gumilövedékkel oszlatott a rendőrség, ahogy mindenütt teszi, ha a tüntetés erőszakos rombolásba csap. Ilyen helyzetben mindig kap, aki csak arra jár – bár a rendőrség szabályosan felszólított mindenkit, hogy hagyja el a területet. A Deák téri banda elindult az Astória felé – a rendőrök nem tudták megakadályozni a keveredést. Érdekes, hogy mennyi „békés járókelő” járt arrafelé.
    Figyelő nagyon keveset tudsz a mi életükről. Itt egy színházi előadás 1979-ből: https://www.youtube.com/watch?v=RWFQtpr9FzA
    Alig több, mint egy óra. Adáshiba (Szakonyi Károly) a címe. Felhívom a figyelmedet egy jelenetre: a béna szomszéddal csodát tesz az idegen: az meg visszaül a tolószékbe. Pont így viselkedtek itthon is.

  • Orsós Elemér

    hazai lámpa
    2017 augusztus 5
    6:15 de.

    Horn Gyulát mai napig utálják a vidéken a volt tsz-tagok, akik nosztalgiával gondolnak a tsz-re, és mellette volt családi háztáji földjük.

    Sajnos ki kell ábrándítsalak, mert szerintem a téesztelenítést már az előző kormányok elkezdték, legkorábban a gmk-k sikeres bevezetésével, majd Antall elvtárs a „spontán” privatizáció engedélyezésével.

  • Almási Alma
    2017 augusztus 6
    6:26 de.

    Nem Horthyról beszéltem, hanem a Horthy-rendszerről. A kormányzó személyisége más téma.

    De azért az nagyon árulkodó, hogy a Horthy-rendszernek eleve feltételezed, hogy nem volt pozitívuma.

    A szörnyűségeket a háború hozta, nem Horthy. Ha egy földre szállt balliberális angyal vezeti akkoriban az országot, akkor sem tudtuk volna elkerülni a szörnyűségeket, ahogy a lengyelek sem tudták. Ott volt a legkevesebb veszteség, ahol a leghűségesebb náci bábok voltak uralmon! Pl. Románia, Szlovákia, Horvátország.

  • Orsós Elemér

    hazai lámpa
    2017 augusztus 5
    6:15 de.

    Ja és persze a legnagyobb csapást a tsz-ekre és a hozzá kapcsolódó termék feldolgozó iparunkra az EU-ba lépésünk okozta, amikor is sikeresen kikvotáztak bennünket.

  • hazai lámpa
    2017 augusztus 6
    8:03 de.

    Érdekességképp megemlítem, hogy A ménesgazdában szereplő Sándor-Metternich kastély a hírhedt Ördöglovas, Sándor Móric kastélya volt.

    Friss hír, egy hónapos, hogy beveszik ezt is A nemzeti kastély- és várprogramba. Ebben 55 milliárd forint EU-s támogatás van. A bajnai kastély megújulására ebből 1,5 milliárd forint jut.

    Ilyenkor fölmerül az emberben, hogy minek kellett ezeket lerombolni vagy hagyni leromolni a szocializmusban. Hogy aztán később élelmes vállalkozók még többet keressenek rajta?

  • Andy Mage
    2017 augusztus 6
    5:36 de.

    Persze, fogalmad sincs a lényegről. A tömegben, még mellém furakodott egy kopasz alak, aki arra biztatott mindenkit, hogy menjünk a Kossuth térre, hőzöngeni. Később tudtam meg, hogy a Kossuth téren a rendőrük várták a hőzöngőket. Tehát, a kopasz azt szerette volna, ha oda megyünk és minket is megvernek.

  • Andy, amiről én írtam az 2OO6-ban volt, nem 2OO8-ban!

  • HL. A háborút a Horthy rendszer hozta – miről beszélsz?
    Ebben az országban a „keresztény arisztokrácia, meg a zsidó nagytőkések” mellett éltek még pár millióan. Csak a cselédtempójú, úrhatnám, kekeckedő bugrisok már akkor is féltek.

  • Figyelő
    2017 augusztus 6
    5:50 du.

    Elírtam az évszámot és ezért elnézést. a többit fenntartom

  • Figyelő
    2017 augusztus 6
    4:06 du.

    Valamint csapkodott a farkával, és három kívánságiodat is telejsíteni akarta. Ha elgondolom, hogy milyen szépen bővül a történet, amióta fut ez a szál, akkor már ezen sem csodálkoznék.
    Azon sem, ha a kubatoc-legények eszkalálni szerették volna az eseményeket.

  • Orsós Elemér, nem írtam, hogy az MDF-et szeretnék vidéken. De Horn Gyulától többet vártak, mint a „történelemtanároktól”.

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2017 augusztus 6
    6:26 de.

    „Most elgondolkodtam, hogy a németeket leszámítva más környező népek közül melyiknek a vezetője tett több kárt a saját országában.”

    Én mondjuk a szlovák Tisot Hitlerrel egy polcra helyezném, akit érdemei elismerése képen a háború után ki is végeztek, azonban az ő megitélése egész Európában mintha szemérmetes tabu téma lenne!!! Mit szólnál a két kártékony összevetéséhez?

  • Orsós Elemér

    hazai lámpa
    2017 augusztus 7
    7:00 de.

    Orsós Elemér, nem írtam, hogy az MDF-et szeretnék vidéken. De Horn Gyulától többet vártak, mint a “történelemtanároktól”.

    Igazad van, de ezt már csak a távlatokból tudhattuk leszűrni. Gyula bátyám tarolhatott volna a józan paraszti eszével, ha egy kicsit makacsabb.

  • Orsós Elemér

    talalom
    2017 augusztus 6
    8:08 de.
    Sajnos az Adáshiba egy méltatlanul elfeledett remekmű!

  • Nos Dúró Dóra egy szélsőjobboldali párt „prominens” képviselőjének a felesége……aki mondhat kínjában amit csak akar,de minek?
    A Jobbik (már régóta nem jobb…)az utóbbi időkben sokat vesztett
    a népszerűségéből a kétkulacsos és hiteltelen politikája miatt,az alacsonyabb iskolai végzettségűek választási szavazati jogának eltörlése miatti kezdeményezés ….,meg a nyugdíjasok alávaló sértegetése,becsmérlése miatt!
    Ennek ellenére még mindig megelőzi az ellenzéki baloldalt(!!!,amelyik
    most éppen egymás kiirtásával van elfoglalva….hát együtt
    „dübörögnek” a győzelem felé….(szerencsére semmi esélyük)

  • Nos Dúró Dóra a jobbikos Novák előd felesége(akit kiszavaztak),aki „savazta”a párt
    elnökét Vona Gábort,aki egyébként maga is megosztotta a Jobbikot
    mert a Simicskával történő gusztustalan üzletelése és hol ide hol oda történő csatlakozása miatt is teljesen hiteltelenné vált!
    Na ennyit mind a jobb,mind a baloldali ellenzék „dübörgéséről”!
    csak így tovább,a 2018-as választásokig!

  • Orsós Elemér

    Boda Marcsi
    2017 augusztus 7
    4:23 du.
    Boda Marcsi
    2017 augusztus 7
    4:47 du.

    Kedves Marcsi, egy olyan párt fanatikus szimpatizánsától aki szintén a jóságos Simicska elvtárs melengető szárnyai alol bújt ki a záptojásból, meglehetősen erkölcstelen ez a „kritika”!

  • Orsós Elemér
    2017 augusztus 7
    5:38 du.
    Hadd el… A jóságos Simicska elvtárs, mint fárosz világít Vona vagy Orbán mellett. Ide jutottunk…

  • Andy Mage
    2017 augusztus 7
    3:41 de.
    SAJNOS, NEM ISMEREM AZT A SZÓT, HOGY, „KUBATOC LEGÉNY” MIT JELENT.
    Látom, a z elbukott rendszer bánatát benned, így, nincs kedvem már írni neked.

  • talalom
    2017 augusztus 7
    12:27 de.
    A II. V-háborút NEM a Horthy rendszer hozta, hanem Hitler. Ausztriában volt a lefekvése, akkor már a magyar nem sokat tehetett. Ráadásra a németek megszálltak minket, mert Horthy politikája nem volt megfelelő, azaz, a zsidók kinyírását nem elég jól végezte!

  • Orsos Elemér. Vettem válaszodat a Titanicra, de ötödször sem ment el a válaszom. 🙁 Zavar van az erőben.

  • Figyelő. Diktatúrák nem képesek változtatni, ezért szinte törvényszerű, hogy háború vagy más nagy kataklizma tudja azokat kibillenteni a helyükből. ’89-ben elég nagy kataklizma volt a Szovjetunió összedőlése – igen ritka kivétel, hogy egy diktatúra fegyveres harc nélkül engedi át a hatalmat.Ehhez az is kellett pl. Magyarországon, hogy a diktatúra határait folyamatosan, akkor már kb. 10 éve feszegettük.
    Kubatov-legény. Kubatov Gábor a Párt(a néhai fidesz) pártigazgatója, aki azzal tüntette ki magát, hogy aktivistáival listákat állított össze, megjelölve azon ki hogyan fogadta a házról házra járókat, így pontosan tudják, hogy egyes körzetekben kiket kell szavazásra segíteni választások alkalmával.
    A kör magját fociultrák adják, akik ma is aktívan,akár törvénytelenül közbelépnek: pl. tavaly februárban a választási irodánál. Jellemzően nagydarab, kopasz legények – többen köztörvényes priusszal. Önöket is egy ilyen biztathatta 2006-ban. Ők a Kubatov legények.

  • Orsós Elemér!
    Én azért nem tennék egyenlőségjelet a Jobbik és Hitler között,mert az nagyon durva és igazságtalan lenne,ami pedig a Fideszt illeti,hát akkor durvult el a helyzet,amikor Orbán helyretette Simicskát(nagyon helyesen!!!),aki nagyon elszállt,nem ismert határokat és rossz fényt vetett a pártra,most meg szemét módon „bárkivel.”…szövetkezik,de neki sem fog összejönni,hogy
    Orbánt megbuktassa!

  • talalom
    2017 augusztus 8
    4:55 de.

    „Diktatúrák nem képesek változtatni, ezért szinte törvényszerű, hogy háború vagy más nagy kataklizma tudja azokat kibillenteni a helyükből.”

    Bocs, de szerintem ebben nagyon tévedsz. Az első világháborút demokráciák meg alkotmányos monarchiák robbantották ki! Egy diktatúra sem volt a láthatáron!

    A 2. világháború kitöréséért sajnos Hitler sokat „dolgozott”. De nem tudott volna tömegeket maga mögé állítani a németekből, ha nincs a szerencsétlen párizsi békerendszer és az 1929-es világválság.

  • talalom
    2017 augusztus 7
    12:27 de.

    „HL. A háborút a Horthy rendszer hozta – miről beszélsz?”
    Te miről beszélsz?

    Horthy abban hibáztatható, hogy minek lépett be a háborúba. De abban nem, hogy a magyar hadiipar és mezőgazdaság szállított a németeknek 1930-tól kezdve. Kellett valami megrendelés a gyárosoknak és birtokosnak, különben nincs bevétel, és munkát se tudnak adni a millióknak!
    Senki más nem vette meg a magyar gabonát, meg a magyar terméket, csak a német.

    Sajnos ez a két osztály cserében akadályozta a társadalmi reformokat. Patthelyzetben volt az ország.

  • talalom
    2017 augusztus 7
    12:27 de.

    „mellett éltek még pár millióan. Csak a cselédtempójú, úrhatnám, kekeckedő bugrisok már akkor is féltek.”

    Most ezt Horthyra mondod? Szerinted félelemből paktált le a némettel? Ne legyél már ennyire egyszerű!

    Egyébként ki lehetett volna maradni a háborúból, ahogy a lengyelek is kimaradtak. De azért ott lett 6 millió halott, azt is vegyük számításba. Hogy most itt sokkal kevesebben beszélgetnénk.

  • Kedves Marcsi, picinyke objektivitás-hiányt érzek ebben a mondatban:
    „..hát akkor durvult el a helyzet,amikor Orbán helyretette Simicskát(nagyon helyesen!!!),aki nagyon elszállt,nem ismert határokat és rossz fényt vetett a pártra..”
    Pár szóval összefoglalhatná, hogyan „vetett Simicska rossz fényt a pártra”?

  • Figyelő
    2017 augusztus 7
    9:36 du.

    Nem ismered Kubatov elvtársad kopaszait? Nem is hallottál róluk? Nem is olvastál?
    Pedig hithű orbanistaként…..

  • talalom
    2017 augusztus 8
    4:55 de.

    és Andy.
    Nem ismerem Kubatovot, még a nevét is most olvastam először. A kopaszokhoz meg Montrealban semmi közöm!
    Csak azon mosolygok, hogy ezt is egyesek, a Fidesz számlájára írják.
    Kicsit logikusan kéne gondolkodni, néha egyes magyaroknak.
    A Fidesznek nem volt SEMMI haszna a „kopaszokból” azok a szélső jobboldal, azok a JOBBIK pártján voltak.
    Ennyit, én is tudok, kedves „elvtársak”!

  • charlie!

    Simicska szemér módon gazdagodott,kiváltságokat szerzett,fideszesként bizony nagy támadási felületet adott az
    ellenzéknek(tények,riportok,cikkek!!!)aminek Orbán gátat próbált szabni…nos azóta lett a Fidesz (Orbán) legnagyobb ellensége,rágalmazója és
    bárkivel szövetkezik…..persze nem fog sikerrel járni!
    Én mindenesetre nyugodtan alszom,mind a leszerepelt baloldal,a szakadás előtt álló Jobbik, és Simicska ármánykodása ellenére…..
    Sosem mondtam,hogy a Fidesz tökéletes,nem vagyok lekötelezettjük,rokonom sincs a fejesek között,de ugye az tény,hogy valós,bizonyított és bizonyítható (folyamatban lévő ügyek…csalások,lopások,bűnügyek kizárólag az ellenzékről derülnek ki nap mint nap!!!
    Amíg nem születik egy új jobb és hiteles párt(2018-ig erre nincs semmi esély) addig bizony a Fidesz a legjobb és magasan vezet,mind a kül,mind a belpolitikájával meg fogja nyerni a választásokat az embereket érintő pozitív intézkedések,juttatások miatt,de már csak a migráns helyzet kezelése is elég ehhez!!!Nyugdíjas vagyok aki sokat megélt és nem hiszem,hogy a közeljövőben félnem kellene a jelenlegi ellenzék hatalomra jutásától,ami bizony az emberek többségének nem hozna semmi jót!!!!

  • Amúgy a Jobbik „észlény” vezetője Vona vérig sértegette a nyugdíjasokat nemrég,de ugye csak azok primitívek,agresszívek,iskolázatlanok,akik a Fideszt vagy a baloldalt támogatják,akik őket azok mind magas végzettségűek….
    Be akarnák vezetni,hogy az alacsonyabb iskolai végzettségűek ne szavazhassanak….(például akik többnyire cigányok..!!)
    Hát mindez agyrém és nem fog megvalósulni egy normális országban!
    Mind a jobboldali,mind a baloldali ellenzék egyre jellemtelenebb és szánalmasabb(meg nagyon buta!)
    Na csak irtsák egymást tovább ,erre képesek,programra,összefogásra nem,kormányzásra meg végképp alkalmatlanok,amit naponta bizonyítanak!!!

  • Boda Marcsi
    2017 augusztus 9
    4:42 du.

    Azért elég sokat visszacsorgatott Simicska az építési vállalkozásaiból a pártnak! A régi Hír tv meg az MNO nélkül nem nyert volna választást a fidesz 2010-ben!

    Orbán is elég sok támadási felületet adott az ellenzéknek. Pl. a felesége szőlőjével meg az apja kőbányájával tele voltak a lapok évekig.

    Egy ismerősöm most mesélte, hogy buliból elutaztak Felcsútra megnézni a kisvonatot. 4 kalauz (!) volt a két kocsiban. A Puskás stadionba be akartak kukucskálni kintről, de még azt se engedte a biztonsági őr! Nem lehet csak úgy odamenni a kapuhoz, és benézni. Nem Angliában vagyunk kérem, ez nem a Buckingham Palota.

  • Kedves Marcsi, Vona egy nyugdíjast sem sértett meg, egyedül azt tette szóvá, hogy egy dunaújvárosi utcai beszélgetést fideszes szépkorúak zavartak meg obszcén bekiabálásokkal, zombiként viselkedve.
    Szerintem arra te sem lennél büszke, ha az elvbarátaid Geyza kategóriává süllyednének. Minden oldalnak vigyáznia kell a méltóságára, szerintem ez ügyben tegyünk meg minden tőlünk telhetőt.
    ……..
    A Fideszből Simicska csinált politikai hatalmasságot, az mszp-s pártpénztárnok Boldvaival lepacsizva, egymást váltva szerezték meg a zsíros falatokat, ezzel is bebiztosítva a kétpólusú politikai berendezkedést. Ebbe 30-70%-os idillbe rondított a Jobbik, az Orbán-Simicska csörtéről meg végképp nem mi tehetünk. Hogy kiről derülnek ki „sötét ügyek”, azt a „független” legfőbb ügyész dönti el, gerincesebb szavazók ettől kapnak hányingert. A pökhendi gőg már 2002-ben is okozta vesztét Orbánnak, sokszor nem értem miért nem vesznek vissza ebből.
    A Fidesz eredményeit a fentiek ellenére is becsülöm – kaptam itt már érte hideget, meleget – a kritikus hangtól meg nem kell betojni, javítani kell a dolgokon.

  • Hát igen!

    Ki így ki úgy látja….
    56-ban még gyerek voltam,akkor a médiában nem jelenhettek meg hiteles hírek,de volt aki már akkor felnőtt volt és pontosan
    tudja mi is történt….
    2006-ban viszont már teljesen képben voltam és az ablakomból
    „győződhettem”meg Gyurcsány rendőrségének a ténykedéseiről,erőszakról…(vízágyú,könnygáz brutalitás),arra
    nem emlékszem,hogy a Fidesz bármelyik ciklusa alapján ilyen erőszakot alkalmazott volna,pedig sokszor rendesen provokálta a felbérelt,lefizetett csőcselék!
    Amúgy Hazai Lámpa !!! a szocik akartak Gyurcsánnyal az élen
    megemlékezni 1956 ról a Operában…..talán mégis forradalom volt szerintük is?…..!!!!!
    Na erről ennyit!

  • marcsi,
    Nem, szerintük „ellenforradalom” volt!
    Ezt a kifejezést használta és ma is használja az ellenzék.

  • charlie!

    Nem akarok senkivel sem vitatkozni,de élő riportot láttam a TV-ben (nem csak újságban olvastam!)és ez nem véletlenül váltott ki ellentétet a jobbikosok között is…..durván sértegették a nyugdíjasokat,senkit sem kímélve,amin bizony sokan felháborodtak és nyilatkoztak a TV-ben!
    A jobbik tervezett törvénymódosítása(iskolai végzettség függvényében szavazhatnak) pedig valóban szánalmas,agyrém,ami nem fog megvalósulni!
    Az,hogy egyre inkább eldurvul a pártok harca az szégyenletes és csak visszaüt!
    lassan „só” …műsorrá alakul a kétségbeesett kampány!

  • Figyelő!

    Pontosan tudom,hogy a komcsi elődök ellenforradalomnak minősítették 56-ot(megtorlások,szovjet csapatok erőszakos fellépése..) és a szocik többsége is így gondolta,gondolja ma is pláne az ÁVH-s ősök leszármazottjai….
    a hatalom érdekében változtattak a külvilág felé…..,meg ugye
    pont Gyurcsányt tartották alkalmasnak a megemlékezésre az évfordulón az Operában,ami jogosan verte ki a biztosítékot….
    mivel a „kedves neje” felmenője Apró Antal követett a Kossuth téren…..na még eszük sincs….!
    Az őszödi beszédről már ne is beszéljünk…..

  • Figyelő!

    Amúgy majd elfelejtettem,(de egy jóval régebbi cikkben leírtam!!)hogy 1956-ban is láttam tankot,amikor 8 évesen kilógtam
    a kapun több más lakóval együtt,az ruszki tank volt,szegény Anyám
    gyorsan visszarángatott …..
    Na a komcsik és a szocik alatt voltak tankok,erőszak,míg a jelenlegi kormány egy ciklusa alatt egy sem…hát ez magáért beszél!
    Remélhetőleg a leszerepelt sötét múltú ellenzék belenyugszik az esélytelenségébe 2018-ban és nem provokál a csőcselékével polgárháborút?….mert ha ez bekövetkezne,nagyon helyeselném (helyeselné a többség!)a jogos ,elkerülhetetlen és indokolt katonai,rendőri fellépést!

  • Boda Marcsi
    2017 augusztus 8
    5:02 de.
    Kedves Marcsi, hál’ istennek még nem tartunk ott hogy, akár a legeslegrosszabb mai magyar politikussal is reális lenne egyenlőséget vonni hitlerrel! Én soha nem javasoltam ilyet!

  • Figyelő
    2017 augusztus 10
    11:38 de.

    Sajnos, nagyon tévedsz.
    Az MSZP hivatalosan is forradalomnak fogadta el, az SZDSZ „ávósutódok” pláne. Viszont Horthy büszkén nevezte magát ellenforradalmárnak… 😀

    Te valahol a Holdban élsz, azt hiszem…

  • Ja, és Kosári Dánielt a goy motorosok zavarták meg az emlékbeszéd elmondásában, akik korántsem komcsik, hanem éppen nagyon is ELLENKEZŐEK… És hát igaz, ami igaz, a megemlékezésre még Sólyom sem ment el, mert tele volt a gatyája. Egyedül Gyurcsánynak és Dobrev Klárának volt vér a pucájában… Szégyenszemre…

  • Bocsi, de nem az ujjamból szoptam ezt a tényt!
    Lehet, hogy Te másképp vagy értesülve, de hallgattam híreket, olvastam újságot.

  • Almási Alma
    2017 augusztus 11
    2:13 du.

    Kosáry Domokos! Csóró Gyurcsányt pedig – jobb híján – még amiatt is kifigurázták, hogy a himnusz alatt szívére tette a kezét. Ezt a gesztust sokaknál láttam azóta is, azelőtt is a világ bármely polgáránál,ha a saját himnuszát hallgatta, de egyedül Gy. esetében verte ki a biztosítékot sokaknál!
    Gondolom elterelő hadművelet gyanánt: belekapaszkodunk egy mellékes szálba, hogy a fősodorról eltereljük a figyelmet!
    Náris van miről beszélni.

  • Figyelő!

    „…A kormányfő tegnap a parlamentben napirend előtti felszólalásában a forradalom évfordulójának ürügyén arról kezdett beszélni, hogy 1956-ban megfért egymás mellett a kommunista Nagy Imre és Mindszenty József bíboros is. – Tudták, hogy mindegyiküknek helye van abban az időben, ne vitassuk el, hogy mindketten részesei a nemzet szabadságharcának – fejtette ki Gyurcsány Ferenc, aki, mint fogalmazott, egy dolgot soha nem ért meg: 15 évvel a rendszerváltozás után miért nem a közös örömünkről szól az ünnep, s miért a kifütyülésekről. – Miért kellett a politikai pályafutását a Fideszben kezdő Bozóki Andrást és a 70-es években született Kóka Jánost kifütyülni? – tette fel a kérdést a miniszterelnök, majd hozzátette: ez nem az az erkölcsiség, amelyet ’56 ránk hagyott….” Pál Gábor MN. 2005.okt.25.

    A felszólaló miniszterelnök természetesen Gyurcsány Ferenc volt.
    Hol lát pl ebben a rövid szemelvényben olyat ami arra utalna,hogy az ellenzék, azaz a „szocik” a „kommunisták” ellenforradalomként emlékeznek 1956-ra? De bármely másik cikket is idehozhatnám, az archívból, akár az operaházban elmondott rövid beszédét, akár a megemlékezők között megszólaló Kuncze Gábort, vagy Hillert, Molnár Gyulát stb ám felesleges mert Önnek ugyanannyiból áll „felütni a google”-t és utána olvasni néhány nyilatkozatnak, dokumentumnak – egyik sem ellenforradalomként emlékezik. A gond ott van, hogy Ön egy kissé szabadon kezeli a „tényeket” és időket, ezért gyakran összemos bizonyos dolgokat! Még az én iskolás koromban is „ellenforradalom” -ként említették ’56-ot – aztán történt egy rendszerváltás, amikor is sok minden a helyére került, addig csak a szamizdatokban lehetett olvasni ellenvéleményeket. Azoknak a szerkesztésében, akiket ma előszeretettel „leávósutódoznak”(Demszky, Hodosán, Kiss János, Krassó Gy.stb) teljesen méltatlanul, mert véleményeik és ismereteik terjesztése miatt nem akármilyen meghurcolásban volt részük, akkor amikor még „nagy kussban” volt mindenki (erről is olvashat temérdek dokumentumot, amennyiben érdekli)A rendszerváltást megelőzően és utána is rendszeresek voltak a TV-ben a kerekasztal beszélgetések, ahol történészek, publicisták, egy-egy eseményen résztvevő szereplők mintegy élő dokumentumként mondták el tapasztalataikat, véleményeiket! Azok voltak a rendszerv. utáni magyar demokrácia első évei, nyugodtan mondhatom a televíziózás létének igazi értelme, nos akkor nagyon sok mindent magába szívhatott-gyűjthetett az aki figyelemmel kísérte, és érdekelte! Nem mindegy, hogy a néhai MSZMP, vagy a rendszerváltás utáni MSZP-s ellenzék tálalásában olvassa a történteket. A jelen MSZP ellenzékének egy jelentős része még igencsak kisgyerek volt 1956-ban, vagy csak jóval később született, ők garantáltan nem „ellenforradalmaznak” bármit tanultak is ’89 előtt az iskolában.

  • Almási Alma
    2017 augusztus 11
    2:08 du.

    Havas Szófiának is szólhatna már az ellenzék, mert ő még mindig azt hiszi, hogy náci csőcselék randalírozott az utcán 56-ban. Még orosz újságban is megjelent ez a szöveg!

    Amúgy az ellenforradalom-forradalom mai fiatalok számára nem hiszem, hogy olyan súlyos jelző. A fiatalok nem folytatnak késhegyre menő vitát ezekről. Hogy mindenképp az egyik az abszolút jó, a másik ördögi.
    Majdnem 100 év telt el a Tanácsköztársaság óta, változnak a vélemények (reméljük jó irányba!), mégha nehéz is ezt egyeseknek elfogadni.

  • Boda Marcsi
    2017 augusztus 10
    4:19 du.

    Az ’56-os forradalmat szovjet katonák verték le, hogy megmentsék a szovjet világbirodalmat. Putyin szépen megemlékezett erről az évfordulón.

    Azok a magyarok, akik ’56-ban beléptek valamelyik karhatalmi alakulatba, valóban súlyos bűnt követtek el a többi magyar ellen. Mint föntebb írtam, volt aki kényszerből, esetleg téves meggyőződésből tette ezt. Ezt el lehetne felejteni, úgy értem, hogy 60 évvel az események után nem muszáj véresszájúan komcsizni.

    Az más, ha valaki 30 évvel a rendszerváltás után még mindig a forradalom leveréséről áradozik. Családi körben megteheti, de ne menjen ezzel a közvélemény elé, vagy akkor vállalja a következményeket.

  • hazai lámpa
    Az utolsó hozzászólásodban van igazság…
    Én akkor gyerek voltam,de akkor is most meg pláne levontam a konzekvenciát,jó lenne elfelejteni mind a kommunista,mind a náci bűnöket,de akik érintettek voltak azoknak bizony nehéz!
    A megtévesztett (56-os ellenforradalmi szimpatizánsok)emberek tévedései megbocsájthatók,de a bűnözőké,gyilkosoké soha!
    Szerencsére én és a családom nem volt áldozat!
    Fentiek mellett a mai ,akár jobb,akár baloldali ellenzék hiteltelen ,egymást ócsárló ,saját magukat meghazudtoló(TV.élő riportok!!!)és még párton belüli ármánykodását elítélem,amivel nem vagyok egyedül,szerencsére!!!
    Na egy kabaréban felléphetnének….ahol nem csak nevetségesek,de nagyon szánalmasak is lehetnének,kizárólag ott
    aratnának sikert!!!Jövőjük nincs!

  • Amúgy Putyin az akkori eseményekben már csak a koránál fogva sem vehetett részt,meg ugye a mai Oroszország nem egyenlő a Szovjetunióval?….!
    Erről ennyit!

  • Hazai lámpa!

    Amúgy megfelejtkeztél a magyar ÁVH-sokról,akik legalább annyira
    részt vettek az eseményekben,gyilkosságokban,mint az idegen elnyomók,sőt ők kértek ruszki fegyveres beavatkozást!!!!és többen közülük ,akik még élnek szabadlábon vannak…
    a leszármazottaik pedig képtelenek elítélni őket…..sőt egyesek
    még pofátlanul még a „megemlékezni”is képes..mint Gyurcsány Fletó,akinek
    a felesége nagyapja akkor gyilkos volt!
    Na azért ez piszok gusztustalan,hiteltelen és provokáció!

  • Besancon
    2017 augusztus 12
    5:39 de.
    Sajnálom, a személyes tapasztalatom más volt Gyurcsány megemlékezéséről 2OO6-ban, mikor ő volt a miniszterelnök!
    A forradalom 5O éves évfordulóján, a fentieket éltem meg, sok ezer külföldi magyar ünneplővel.
    Hogy Mindszenty és Nagy Imre egyet akartak, azt én is tudom, mi lett Nagy Imre vége? Felakasztották. Mindszenty meg az amerikai konzulátusra menekült, miután a forradalmárok kiszabadították.

  • Figyelő
    2017 augusztus 12
    8:09 du.
    „Hogy Mindszenty és Nagy Imre egyet akartak, azt én is tudom”
    ______________________
    Akkor ezt is nagyon rosszul tudod. Mindszenty vissza akarta állítani a Horthy-féle katolikus egyházi államot, Nagy Imre pedig oroszok nélküli kommunizmust akart. NEM UGYANAZ.

  • Almási Alma
    2017 augusztus 13
    6:44 de.
    Igazad van ebből a szemszögből.
    Én arra utaltam, hogy egyik sem akarta Rákosi uralmát tovább!.

  • Nagy Imre egy békés szociális országot akart, Mindszenty meg a az iskolákban a vallásoktatást!
    Kanada, ha tetszik ha nem egy szociális ország, NEM csak kapitalista. Itt a szegények állami segélyt kapnak, de az egyházak vígan működnek,.

  • Kedves Figyelő, akkor, ha Mindszenty és Nagy Imre közötti különbségben egyetértünk, miért nem lépünk eggyel tovább? Ha a forradalom győzött volna, és Mindszenty Horthy típusú diktatúrája jött volna létre, akkor megint lett volna zsidóüldözés? Ha Nagy Imre oroszok nélküli kommunizmusa győzött volna, akkor meg kulák és gazdag polgár üldözés?

    És hogyan illett volna bármelyik a II. Világháború utáni békekötések feltételeibe? Vagyis: Egyáltalán volt esélye bármelyiküknek a győzelemre?

    De ha nem volt, akkor vajon nem a legjobb választás volt Kádár az adott körülmények között? Jobb, mint Honecker, vagy Ceaușescu?

  • Almási Alma
    2017 augusztus 14
    5:43 du.

    „Horthy típusú diktatúrája2

    Horthy nem csinált diktatúrát. Ha azt csinált volna, akkor nem vette volna figyelembe a zsidó gyárosok kívánságait például.

  • Almási Alma
    2017 augusztus 13
    6:44 de.

    Úgy tudom, Nagy Imre elfogadta, hogy a forradalom győzelme esetén többpártrendszer alakuljon.

  • Boda Marcsi
    2017 augusztus 12
    3:29 du.

    Szerintem az oroszok mai napig inkább kedvező színben szeretik föltüntetni azt az időt, mikor a kelet-európai országokat
    megszállásuk alatt tartották.

    Vagy te már hallottál olyat, hogy azóta is bocsánatot kértek volna valamiért? Inkább mai napig elvárják a hálát a felszabadításért.

  • Almási Alma
    2017 augusztus 14
    5:43 du.
    Mindszenthy csak a vallas oktatast akarta vissza. Nem volt politkus, tehat nem volt szo Horthy politikajarol.. Ne haragudj, a zsid= uldozest, nem a kat. egyhaz tette, hanem a n’cik, sajnos volt akkor egy naci kormany is.
    Nagy Imre, meg nem volt veres kezu hoher.. Szepen bevezette volna tovabb a foldosztast, anelkul , hogy a kisgazdaknak baja lenne.
    Mindketto nepszeru volt a nepnel.
    Ez volt Kadar szemeben a baj.

  • Kedves Figyelő!

    Rosszul emlékszel. Annál is inkább, mert az egyházak Rákosi idejében is végeztek vallásoktatást – persze nem kötelezően. De például én 1949-1951 között jártam hittanra, és elsőáldoztam is. pedig a nevelőanyám valódi kommunista volt.

    Mindszenty az egyházi birtokokat követelte vissza, és együtt a kötelező hittan bevezetésével ez államilag erős római katolikus befolyást jelentett volna. Gondolod, hogy ez az oroszok jelenlétében lehetséges lett volna? De mást mondok: Az éppen kiosztott (és részben TSZ-be szervezett) földeket a parasztok szívesen adták volna vissza?

    Ami pedig Nagy Imrét illeti, ő sokmindent igért, többek között semlegességet. Gondolod, hogy az 1945-ös nemzetközi békeszerződések ezt lehetővé tették volna? Egyesek szeme előtt az lebegett, hogy Ausztriából kivonultak az oroszok. Csakhogy az már előre le volt fektetve, a világpolitika akarata szerint.

    Kádár, de sőt Rákosi SEM VOLT véreskezű gyilkos. (Na, ezért bizonyára nagyon erősen ki fogok kapni itt egyesektől, de FENNTARTOM.) Hanem a nem túl régi háború nagyon megkeményítette az igazságszolgáltatást az egész világon. Ilyen volt a kor, Nagy Imrét nem lehetett életben hagyni, mert örök fenyegetést jelentett volna az új – Rákosinál jóval enyhébb – diktatúrának. Esetleg a Szovjetunióba lehetett volna száműzni, mint Rákosit, az humánusabb lett volna talán…

    Mindenesetre: egy politikus soha nem lehet „lágyszivű kántor”… Bármit is állít sajátmagáról. De ezt majd hamarosan MEGINT meg is fogjuk tapasztalni, ha már 70 év alatt elfelejtettük.

  • Majd egyesek még ismerkedjenek egy kicsit a diktatúra fogalmával…

  • Almasi Alma, sajnos magamon tapasztaltam Rakosi „josagat”, Kadar meg 36O magyart akasztatott fel, mind magyar forradalmar volt! Sajnos, Te nem gyogyultal ki a nezeteidbol. En a masik oldalon allok, aki jobbnak tartotta elhagyni hazajat es 6 eser km. tavolsagra menni,hogy elkerulje a megtorlas lehetoseget..