Zsidó Kulturális Fesztivál – képes beszámoló a sajtótájékoztatóról

2017 augusztus 5 5:10 de.23 hozzászólás

Legyünk együtt, és közös lesz az ünnep!

2017. szeptember 3-14.

„Mint húsz éve mindig, a nyár idén is a zsidó kultúra ünnepével búcsúzik Budapesttől: a fővárosban szeptember elején bő másfél hétig tart a Zsidó Kulturális Fesztivál, amely mára Európa legnagyobb és legelismertebb zsidó kulturális programsorozatává nőtte ki magát.

A korábban Zsidó Nyári Fesztiválnak nevezett rendezvény szervezői a nyitottságot, sokszínűséget, toleranciát, egymás elfogadását és a békés együttélést hirdető zsidóság arcát mutatják meg, mert azt vallják: a kultúrában úgy találhatunk egymásra, hogy közben megmaradhatunk saját magunknak. A Zsidó Kulturális Fesztivál sikereinek köszönhetően kaphattak teret azok az immár méltán népszerű zsidó kulturális rendezvények, színházak és kisebb fesztiválok, amelyek egész éven át izgalmas élettel töltik meg a lendületesen fejlődő zsidónegyedet.

A fesztivál – amely évről évre felvonultatja a zenei és színházi élet nagyságait – az elmúlt évekhez hasonlóan számos könnyű- és komolyzenei koncerttel, színházi és irodalmi programmal várja az érdeklődőket a fesztiválnak otthont adó, különleges varázsú, gyönyörű helyszíneken.

Zsidó Kulturális Fesztivál tematikájából és széles, izgalmas programkínálatában mindenki megtalálja a neki való eseményeket, ahol egyszerre otthonosan közeli és izgalmasan távoli közösségekben érezheti magát.

A szervezők idén is szeretettel várnak mindenkit, kicsiket és nagyokat egyaránt, mert a hazai és külföldi, zsidó és nem zsidó fellépőket, zenészeket, művészeket fölvonultató fesztivál célja a zsidó kulturális örökség megőrzése, minél szélesebb körrel való megismertetése, hiszen a magyar zsidóság és a régió kultúrája mindannyiunk közös kincse. Biztosak lehetünk benne, sikerül emlékezetessé tenni a nyártól való búcsút, elvégre mindannyian tudjuk: a búcsúbulik a legjobbak. Megbánják, ha otthon maradnak a kultúra és a művészet magyar zsidó ünnepén.

Jön hozzánk a Budapest Klezmer Band a Budapest Bárral, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos a Trio Midnight-tal, fölhangzanak Gábor S. Pál slágereit, egymásra talál George Gershwinn zenéjében Balázs János zongoraművész és a Budapest Jazz Orchestra (BJO), a Sabbathsong Klezmer Band és a 100 Tagú Cigányzenekar, föllép a különleges bájjal bíró Malek Andrea és zenekara, szólóban hallhatjuk Koncz Zsuzsat és Révész Sándort az egykori Piramis zenekarból. Finoman szól majd a jazz, dübörög a rock and roll, slágerek szállnak az édes félhomályban, és az Örökkévalóhoz fohászkodnak a nemzetközi kántorkoncert énekesei.
Izgalmas és látványos színházi produkciókat láthatunk a Goldmark teremben, ahol színpadra állítják Karinthy Ferenc egyik drámáját, a Somnakaj című cigány musicalt és Nóti Károly leghíresebb bohózatát. Különleges zenei kalandozásokra hívjuk a közönséget a Bethlen téri és a Hegedűs Gyula utcai zsinagógába, ahol Máramaros eltűnt zsidó közösségének népköltészeti emlékei szólalnak meg újra, és Malek Andrea éneke ötvözi majd a jazzt a népzenével. Seress Rezső dalai Óbudán hangzanak föl Fesztbaum Béla tolmácsolásában.

Ezt kínálja az eleven, kortárs közép-európai zsidó kultúra, amely a szemünk előtt zajlik éppen.

Legyenek ott, legyünk együtt, és tegyük közössé az ünnepünket!”

Heisler András Mazsihisz elnök

Fotókat a sajtótájékoztatón készítettem.

Gergely Bea

DSC_2851

DSC_2878

DSC_2953

 

23 hozzászólás

  • mazal tov gadol haveart…………..

  • Heisler András újabban valamiféle jövőbeni szimbiózisról elmélkedik a magyar-zsidó együttélés kapcsán, ami valljuk be a tűz és víz kategóriája. Főleg ha ennek az új megközelítésnek Kunos Péter (a képen jobbra) a reklámarca, aki a sztereotípiákat erősítve kishazánkban ellopott egy bankot (Agrobank).

  • Charlie
    ez itt egy kulturalis fesztivalrol szolt eddig……………..neked okvetlenul muszaly volt belemocskolnod. rem,elem el is elvezel magadtol?

  • Barlev, én örülök a legjobban, hogy a Zsidó Kulturális Fesztivál a nevén nevezve megrendezésre kerül, régebben Budapesti Tavaszi Fesztivál és egyéb álca rendezvények leple alatt történt ugyanez. Most legalább tudjuk, hogy mi micsoda.
    …..
    Én bemocskolni nem tudok semmit, ugyanis sosem voltam olyan köztörvényes bűnöző, akit ezután még erkölcsi piedesztálra is emelnek az övéi.
    Emlékszel, írtam: „tűz és víz”.

  • „tisztelhölgyeimésuraim” Csárlitól nem várunk mást, de ha kitiltják, akkor küldenek helyette még többet, talán okosabbakat és rosszabbakat. Jobb ha ismered az ellenségedet, őt pedig könnyű kiismerni. Tudom, nem riad vissza semmitől, de elvtársai sem különbek, nem nyersz semmit, ha lecseréled. Van még ott, ahol őt találták. Mindazonáltal nekem nem hiányozna sem ő, sem a nézetei.

  • Tisztelt…
    „1998 áprilisában Kunos Pétert a Legfelsőbb Bíróság jogerősen 2 év, börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, 4 év közügyektől eltiltásra, 1,6 millió Ft pénzmellékbüntetésre ítélte 11 rendbeli, gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt.”
    Az elhazudott rendszerváltásnak köszönhetően a volt kommunista pénzügyi államtitkár sajnos nem a recski kőbányában töltötte hátralevő éveit, hanem az Agrobank vezetőjeként főnixmadárként megújult és csődbe vitte hatmilliárd mínusszal a rábízott magánbankot.
    Most ez a mákvirág ül a pulpituson, akire felnézhet a „plebsz”.
    Ha nem telik jobbra arrafelé, azért ne én szégyelljem már magamat.

  • Llanfair, ne hízelegj, inkább figyeld a kertészeidet, vagy végeztek már?

  • Charlie Nem, most szarad a to lekovezett szele. Meg legalabb egy het. De nem hiszem, hogy ez teged komolyan erdekel. 🙂

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Christopher Adam Főszerkesztő Úr!

    11.49 Csarli SÚLYOSAN HAZUDIK

    Kunos Péter semmit, a saját bankját meg még úgy sem lophatta el, ahogy ezt a mi jobbrerünk a fenti kommentjében határozott aljasságával állítja. NEM LOPOTT SEMMIT és nem jutott jogtalanul mások tulajdonához.

    Csak dióhéjban a valóság;

    Az Agrobank, amelynek Kunos a vezérigazgatója volt mint a privitizálásra teremtett E – H I T E L-re profilírozott bank a hitel folyósítása, ill. kihelyezése fejében, hogy bármikor, tehát folytonos bepillantása, azaz ellenőrzési joga legyen a hitelt igénybe-vevő cégek gazdálkodásába, ezen keresztül a hitel sorsa felett 1-2 százalékos tulajdoni hányadot kért és kapott a hitel lejárta időpont . h a t á r i d ő v e l, ami onnan kezdve meg is szünteti ezt a függő viszonyt. Természetesen mindezt szigorú szerződésben rögzítették. A Nemzeti Bank és sok más szakértő is kimondottan és dícséretesen jó megoldásnak tekintette ezt a konstrukciót a folyósított hitel . b i z t o n s á g o s . elhelyezése és jövője érdekében.

    A problémát az okozta, hogy a bank nem minden cégnél, csak azoknál, akiknél kétséges volt a visszafizetés biztonsága, érvényesítette ezt a jogát. Azok közül azonban, akiknél mégis megkövetelte az Agrobank cégbe való ideiglenes belépését (ismétlem az alaptőke 1-2 % erejéig, részesedés nélkül), azok közül valaki – ismerertlen személy – vesztegetés, fiktív tőkeemelés, befolyással üzérkedés és hűtlen kezelés címén Pintér Sándor közreműködésével büntető följelentést tett a bank vezetői ellen. Hozzá tartozik még, hogy intézkedése hatására a tulajdon amelyet bankigazgatóként rábíztak nem szenvedett veszteséget, sőt kvázi gyarapodott

    Az elsőfokú bíróság bűncselekmény hiányában felmentette őket, míg a másodfok Kunost 2 év szabadságvesztésre ítélte azért, az ésszerű és szellemes lépéséért ami a pénzintézet belépte ill. az E-hitel szilárd biztonságán keresztül szavatolta annak a visszafizetését is, amelyért inkább dícséret járt volna, mint büntetés és meghurcolás…

    Tisztelt Christopher Adam Főszerkesztő Úr !

    Kérem, hogy Charlie nick-nevű ügyfelét hamis vád, illetve rémhírterjesztés címén szíveskedjék eltiltani a KMH jóhírű lapjairól.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    „tisztelthölgyeimésuraim”
    12:28

    Ezt a kommentemet többórás próbálkozás, javítgatás után után csak úgy sikerült t e l j e s e g é s z é b e n elküldenem, hogy Csarli „náci” melléknevét kijavítottam jobberre. Így már átment a szűrőn. Úgy látszik vigyázni kell, Hitlerrel is, a gép vigyáz, nehogy még „lenácizzuk” az alapítót is… 🙂

    Ergo: 6:35-ös c s o n k a kommentemet teklintsék érvénytelennek. Az akár törölhető is.

    T

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Tsscharli!

    Maga egy rágalmazó, ugyanis – ismétlem – egy bank ellopásával vádolta meg Kunos Urat, most meg, mintha az a hazugság meg sem történt volna, előáll egy újabb verzióval ami jellemnzően nác’, goebbelsi tempó…

    Amúgy, az általam fent elmondottakat, szubjektíve értékelte úgy a másodfok, hogy az, úgymond kimeríti a vesztegetés fogalmát. Jogi szakértők százai vonták ezt kétségbe.
    Tette ezt a másodfokú bíróság mégpedig . j e l a d á s k é n t, és nem véletlen, mindjárt akkor a f r i s s i b e n és életében akkor először hatalomra került Fid-SS, magát fiatal demokratának hazudó banda direkt n y o m á s á r a, hogy szemben a bűncselekmény hiányában felmentő elsőfokú ítélettel, legyen csakazértis börtön a másodfokú ítélet… Orbánnak ezt a fenyegető szándékát aztán alátámasztotta Dávid Ibolya – fid-SS igazságügyminiszter [tudjuk, „aki nem ért a focihoz” ] – ugyancsak aljas és alattomos húzása is, amikor nem „ellenjegyezte” a köztársasági elnök kegyelmi döntését, s így Kunosnak e szabály értelmében börtönben kellett maradnia.

    Tehát így, a rá jellemző alattom cinizmussal mutatta be először Orbanisztán-állam Cipollája* azt, hogy ő valóban minden, de minden(!) aljasságra képes, amit azóta ezt már sokezerszeresen túlszárnyalt. És jellemző rá, hogy az ilyen sötét lépései mennyire kihatnak a húsz évvel későbbi propagandájára is, amikor csak jelre várnak a Csárlik és hozzá hasonló, más nác k, hogy jóravaló, becsületes polgárokat – lehetőleg legyen zsidó is az illető – akárhogy, de megvádolhassanak.

    .

    *Cipolla: Thomas Mann, Mário és a varázslójának a gnóm mutatványosa.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Lianfair! 8,54

    Maga Hindenburg marsall is ezt mondta Hitler Adolf tizedesről. És az egész Weimari Köztársaság ezzel a „szemlélettel” masírozott be a Hitlerájba…

    .

  • A vitatarsaknak-politikan kivul-sot- felul.
    Hadd jaruljak hozza valamivel,ami inkabb
    a targyhoz szol.
    Sokaig kerestem-mi legyen ez. Ugyanis a zenei
    elet Izraelben- ezer arcu. Ugy,mint a lakossag,
    a tajak,az izek.
    Vegul, Rabbi Shlomo Karlibach dalat valasztottam,
    igaz, hogy egy regi felvetelt,mert itt,kozonseggel
    egyutt,szivbol enekel-a Zsoltarok {122}-bol idezve
    „Testvereimert es Barataimert mondom-Bekesseg neked”
    {Zarandokok aldaskivanasa Jeruzsalemben}.

  • Tisztelt…
    A szomorú valóság:
    „A bűncselekmény lényege az volt, hogy a pénzintézet az E-hitelért hozzá forduló, kockázatosnak ítélt és tőkeszegény ügyfelektől azt kérte: a hitelezés kockázatát csökkentendő az E-hitellel privatizált cégekből 10-25 (és nem 1-2%) százalékos üzletrészt kapjanak a bank érdekeltségi köréhez tartozó társaságok. A háttérszerződések szerint azonban az E-hitelből privatizáló társaságok opciós visszavásárlási joggal, jelképes áron adták át cégük egy részét a bank „bizalmi kezeként” működő kft.-knek. E kft.-k egy része Kovács Mihály elnök által képviselt, külföldön bejegyzett offshore-cég volt. A háttér-megállapodások szerint a bank adósai azután, hogy visszafizették E-hitelüket, opciós jogukkal élve az eladási áron visszavásárolhatták a bank bizalmi kezétől az üzletrészüket. A hitelezett cég nyereségéből a bank érdekeltségéhez tartozó cégek is részesedtek, sőt a bank olyan megállapodásokat is kötött, amelyek értelmében a bank üzleti tanácsadásért cserébe a 7 százalékos kamaton túl 4 százalék plusz kamatot számított fel.
    Az Agrobank azonban nem minden E-hitel-felvevőnél kötötte ki a tulajdonrész-átadást. Azoknál az ügyfeleknél (haveri brancs), ahol úgy ítélték meg, hogy nincs szükség e kockázatcsökkentő konstrukcióra, a bank nem kívánta résztulajdonosként is folyamatosan figyelni a cég gazdálkodását.(magyarnarancs.hu)
    Az Agrobank felügyeleti szervénél Surányi György csukta be a szemét, aki „szintén zenészként” az MNB bécsi leánybankjából (CW Bank) Barak Alon izraeli üzletember segítségével „felelőtlenül gazdálkodva” 70 milliárd adóforintot „égetett el”.
    A hasonló bankkifosztásokra a magyarok közössége 700 milliárdot pazarolt el ezekben az években, aminek az akkori neve polkorrekten: bankkonszolidáció.

  • Hana’n bar-Selah sokkalta jobb
    -a nigunim egyenesen fantasztikus…………

  • Tisztelthölgyeimésuraim:
    most mit csodálkozol ezerszer írtam hogy ez a Csárli egy neonáci.
    Kedveskedően : neocsárli. Mert mi itten roppant kedves liberális elmék vogymunk.

  • Különben meg persze hogy hazudik a Neocsárli.
    Hitler óta a nácik hazudnak.
    Előtte meg nem voltak.

  • Meghallgattam-most eloszor,valoban jo.
    De mint mar irtam- a zene Izraelben ezer arcu,
    es a legszebb hangszer-az emberi hang-pl
    ez {ladino}{Abraham Ferrera}.

    https://www.youtube.com/watch?v=duLiIeO_7tI

  • Dudu Fisher es Szaszi Keshet- {jiddis}

  • Llanfair
    Koszonom a videot,amit kuldtel.
    Bar tobben neznek-es tanulnanak belole valamit.
    Sajnos,nem nagyon bizom benne.
    Igaz,hogy neha-meglepetesemre-vannak kivetelek.
    Elkuldom ujra a ladino {spanyol-zsido}dalt.
    Az enekes,Abraham Ferrera-sajnos mar nincs
    kozottunk,de hangja,hala a technikanak-el.
    Amennyit eleterol tudok-jellemzo.
    Apjat,aki busz soffor volt, es 1948-ban,a Fuggetlensegi
    Haboruban egy convoyt vezetett a jeruzsalemi Scopus
    hegyen levo Hadasza korhazba,megoltek a jordanok.
    O maga,tehetsege dacara,szinten mint busz soffor
    dolgozott.
    Ha meghallgatod a dalt,es megnezed a postokat,
    latni fogod egy Szaud Arabiai arabnak a beirasat,
    aki meg bizik a humanizmusban,es abban,hogy
    egyszer talan-beke lesz.
    Ha lenne meg nehany ezer {legalabb} aki igy erez,
    es kepes kiallni erte,talan….lehetne hinni.
    Minden esetre, a tiszta muveszet,a zene,
    igaz tolmacsolasban- kepes hatarokat donteni.
    Ime-a dal-es a post.

  • youtoube
    rebbe de kaliv sing holy melodie